top of page
 • Qendra e Shëndetit

Probiotikë për një florë të shëndetshme të zorrëve

Aktualisiert: 26. Okt. 2021

Përdorimi i probiotikëve për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm është nënvlerësuar prej kohësh. Sidoqoftë, fakti është se flora e zorrëve ka një ndikim të madh në shëndetin fizik dhe mendor. Në këtë mënyrë, bakteret e zorrëve që jetojnë tek ne jo vetëm që kontrollojnë sistemin tonë imunitar, por edhe emocionet tona.


Çfarë janë probiotikët?

Një probiotik është një preparat i bërë nga mikroorganizmat e gjallë (p.sh. bakteret e acidit laktik) që kanë një efekt nxitës të shëndetit në organizmin e njeriut, veçanërisht në zorrët.


Probiotikë dhe zorra e shëndetshme

Midis 400 dhe 500 lloje të baktereve ekzistojnë në traktin tonë gastrointestinal. Nëse trakti gastrointestinal do të ishte i shtrirë, do të ishte sa madhësia e një fushe tenisi dhe kolonitë bakteriale që jetonin atje do të peshonin rreth 1.5 kilogramë.


Duke parë këto dimensione, duket mjaft logjike që zorrët tona dhe banorët e saj të luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin tonë.


Për një kohë të gjatë, megjithatë, rëndësia e baktereve të zorrëve u nënvlerësua plotësisht, sepse bakteret probiotike kanë shumë më tepër funksione sesa thjesht të ndihmojnë me tretjen.


Probiotikët, për shembull, aktivizojnë reaksionet imune në të gjithë trupin, përfshirë aktivizimin e disa qelizave imune - të ashtuquajturat qeliza T (1).


Në një zorrë të shëndetshme, rreth 85% e florës totale të zorrëve duhet të përbëhet nga baktere të dobishme, ndërsa një maksimum prej 15% të baktereve mund të jenë patogjene. Meqenëse rreth 80% e sistemit tonë imunitar është në zorrë, ky raport bakterial gjithashtu luan një rol të madh në mbrojtjen tonë.


Studimet gjithashtu tregojnë se përbërja e florës së zorrëve ka një ndikim të madh në emocionet tona dhe performancën tonë mendore. (Mund të gjeni më shumë për këtë temë këtu: Zorrët kontrollojnë emocionet)


Dhjetë arsye pse probiotikët janë të rëndësishëm

Marrja e probiotikëve ose ushqimeve probiotike mbështet në mënyrë aktive zhvillimin dhe mirëmbajtjen e florës së zorrëve dhe për këtë arsye mund të rrisë shëndetin fizik dhe mendor. Në pjesën vijuese ne ju japim 10 arsye për marrjen e probiotikëve çdo ditë. Kjo tregon shpejt rëndësinë e rolit që bakteret probiotike luajnë në trup:


1. Probiotikët përmirësojnë funksionin imunitar

Një studim klinik i dyfishtë i verbër mbi pacientët në njësinë e kujdesit intensiv ka treguar se probiotikët mund të parandalojnë të ashtuquajturin sindromë të mosfunksionimit të organeve të shumëfishta (MODS), domethënë të parandalojnë një gjendje që është shkaku kryesor i vdekjes në mesin e pacientëve të kujdesit intensiv (2).


Nëse probiotikët mund ta bëjnë këtë, ju mund të merrni me mend se si mund të mbrojnë kundër ftohjeve të zakonshme ose gripit. Nëse zorra është e shëndetshme dhe mjedisi i saj është në ekuilibër, personi në fjalë është gjithashtu i shëndetshëm.


2. Probiotikët veprojnë kundër alergjive, sëmundjeve të lëkurës dhe astmës

Probiotikët efektivë që rigjenerojnë zorrët çojnë në një sistem imunitar të fortë dhe kështu në një shëndet më të mirë. Rezultati është se njerëzit janë gjithashtu më pak të ndjeshëm ndaj alergjive që sulmojnë lëkurën, për shembull.


Një studim i vitit 2009 tregoi se probiotikët mund të forcojnë mbrojtjen e trupit kundër alergjive të lëkurës. Grupi i synuar i studimit ishin foshnjat dhe fëmijët e vegjël, të cilët shpesh ishin të prirur ndaj ekzemës ose reaksioneve të tjera alergjike të lëkurës.


150 grave shtatzëna, në familjet e të cilave alergjitë ishin të ditës, iu dhanë tre lloje të ndryshme probiotikësh ose një placebo jo efektive (agjent pa ilaçe) në gjashtë javët e fundit të shtatzënisë. As pjesëmarrësit dhe as mjekët e tyre nuk e dinin se çfarë po merrnin.


Pasi gratë lindën, shumica e fëmijëve të tyre u mbajtën nën vëzhgim mjekësor dhe iu dhanë probiotikë (ose placebo) për 12 muaj shtesë. Pas vetëm tre muajsh, u zbulua se ata fëmijë që morën probiotikë vuanin më pak nga ekzema sesa ata që gëlltitën placebo.


Pas dymbëdhjetë muajve, të dy probiotikët dhe placebo u ndërprenë. Fëmijët u vëzhguan deri në moshën dyvjeçare, madje edhe kur arritën këtë moshë, kishte ende një dallim të qartë midis grupeve.


Ish grupi i probiotikëve gjithashtu tregoi një shkallë më të lartë të ndjeshmërisë ndaj alergjive të lëkurës sesa ishte kur ata ishin duke marrë probiotikë, por ata prapë treguan një rezistencë më të fortë ndaj ekzemës sesa grupi i placebo.


Këto rezultate të studimit tregojnë se probiotikët mund të kenë efekte pozitive tek pasardhësit e nënave të prirura ndaj alergjive (3).


Efekti pozitiv i probiotikëve në funksionin imunitar të fëmijëve rritet edhe me qumështin e gjirit nëse nëna merr probiotikë çdo ditë gjatë dhe pas shtatzënisë. Nëse nëna nuk është në gjendje të ushqehet me gji, probiotikët dhe prebiotikët gjithashtu mund t'i jepen ushqimit të foshnjës. (Mund të gjeni më shumë për këtë temë këtu: Probiotikë për zorrën e foshnjës)


Por jo vetëm alergjitë (4) dhe sëmundjet e lëkurës, por edhe astma mund të parandalohen dhe lehtësohen nga një florë e shëndetshme e zorrëve. Mund të gjeni më shumë këtu: Trajtimi i astmës në mënyrë natyrale.


3. Probiotikët veprojnë kundër intolerancës ushqimore

Një studim u botua në Journal of Nutrition në 2009 në të cilin minjve iu ishte dhënë probiotikë për të hetuar ndikimin e tyre në alergjitë e mundshme ushqimore. Minjtë të gjithë vuanin nga një alergji ndaj qumështit, e cila u shfaq në skuqjen e lëkurës sapo pinin qumësht.


Tani atyre iu dhanë probiotikë dhe prebiotikë * në të njëjtën kohë me qumështin. Intoleranca ndaj qumështit e minjve u përmirësua menjëherë - nuk kishte pothuajse asnjë reagim të lëkurës.


Sot, deri në tetë përqind e fëmijëve kanë alergji të ndryshme kronike ushqimore. Nëse ky studim do të zgjerohej për të përfshirë njerëzit, do të ishte e mundur të zbulohej nëse probiotikët janë gjithashtu të përshtatshëm për parandalimin apo edhe kurimin e intolerancës ushqimore tek fëmijët.


Me marrjen e një probiotiku, intoleranca ushqimore si sëmundja celiac ose intoleranca ndaj glutenit me sa duket mund të lehtësohet, sepse një florë e shëndetshme e zorrëve mbron mukozën e zorrëve nga sindroma e zorrëve të rrjedhshme (mukoza e zorrëve e përshkueshme), e cila shpesh është përgjegjëse për zhvillimin e ushqimit intolerancës


* Prebiotikët janë substanca që ushqejnë mikroorganizmat e një flore të shëndetshme të zorrëve.


4. Probiotikët mbrojnë kundër sëmundjeve të zorrëve

Probiotikët mund të shtypin ulcerat dhe përdoren në trajtimin e sëmundjeve të tilla si sindroma e zorrëve të irritueshme, sëmundja e Crohn, koliti ulcerativ, sëmundjet inflamatore të zorrëve dhe sëmundjet e tjera inflamatore që shpërthejnë për shkak të mungesës së probiotikëve.


Trajtimi me probiotikë - në kombinim me rehidratimin oral, natyrisht - shkurtoi kohëzgjatjen e diarresë me një ditë në studime. Në të njëjtën kohë, rreziku i diarresë që zgjat më shumë se katër ditë u zvogëlua me 59 përqind.


5. Probiotikët mbrojnë nga efektet e ushqimeve jo të shëndetshme

Nëse hani shumë ushqime të përpunuara në mënyrë industriale dhe hani një dietë me fibra shumë të ulët, ju mundësoni që bakteret e dëmshme të fitojnë pjesën e sipërme - me rezultatin që funksioni i zorrëve është i dëmtuar. Por njerëzit që hanë me vetëdije gjithashtu konsumojnë ushqime jo të shëndetshme ose të kontaminuara herë pas here.


Një florë e shëndetshme e zorrëve mund të zbusë pasojat e këtyre ndotësve. Prandaj rekomandohet shumë që të merrni probiotikë çdo ditë, edhe nëse jeni të vetëdijshëm për dietën tuaj.


6. Probiotikët punojnë kundër infeksioneve kërpurdhore

Kur bakteret patogjene prishin raportin 85:15 të baktereve të dobishme dhe të dëmshme të përmendura më lart, infeksionet kërpudhore si candida mund të prekin jo vetëm zorrët, por të gjithë trupin. Në mënyrë që të mos i jepni një mundësi kërpudhave të zorrëve, mushkonjës vaginale dhe infeksioneve të tjera, gjithmonë duhet të siguroni një florë të shëndetshme të zorrëve. Probiotikët ndihmojnë me këtë.


7. Ju mbështesni parandalimin e kancerit

Një florë e shëndetshme e zorrëve me sa duket madje ndihmon në parandalimin e kancerit. Ka disa studime që konfirmojnë efektet pozitive të probiotikëve në parandalimin e kancerit të zorrës së trashë. Një studim i vitit 2012 tregoi se probiotikët gjithashtu mund të kundërshtojnë zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës tek gratë. Gjithashtu është gjetur se antibiotikët rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë.


Përveç kësaj, një studim mbi minjtë konfirmoi një efekt frenues të kancerit të gjirit të probiotikëve.


8. Probiotikët mbrojnë kundër rrezatimit UV

Një florë e shëndetshme e zorrëve gjithashtu parandalon dëmtimin pasues nga rrezatimi në zorrët e mëdha dhe të vogla, si p.sh B. diarre. Gjithashtu është treguar se probiotikët mund të mbrojnë lëkurën nga dëmtimet e shkaktuara nga rrezet UV duke aktivizuar sistemin imunitar të lëkurës.


9. Ato shërbejnë si mbrojtje kundër dëmtimit nga antibiotikët

Shumë njerëz marrin shtesa probiotike pas trajtimit me antibiotikë për të rindërtuar florën e tyre të zorrëve.


Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme për të rindërtuar florën e zorrëve të shkatërruar nga antibiotiku sa më shpejt të jetë e mundur. Por jo vetëm marrja e një antibiotiku për disa ditë, por edhe sasi të vogla ndryshojnë mjedisin në një zorrë të shëndetshme dhe shkatërrojnë ekuilibrin e ndjeshëm mikrobik të florës së zorrëve.


Fatkeqësisht, mbetjet e antibiotikëve mund të gjenden edhe në disa ushqime, veçanërisht në mish dhe produkte të qumështit. Për të shmangur efektet e dëmshme të antibiotikëve, ka kuptim që të merrni probiotikë përsëri dhe përsëri si një kurë (veçanërisht nëse konsumoni shpesh mish dhe produkte të qumështit).


10. Ata punojnë kundër sëmundjeve mendore dhe neurologjike

Siç u përmend shkurtimisht më lart, flora e zorrëve gjithashtu luan një rol shumë të rëndësishëm në shëndetin tonë mendor. Por a e dini se probiotikët madje mund të lehtësojnë simptomat e autizmit?


Dr. Natasha Campbell-McBride ishte në gjendje të ndihmonte djalin e saj me autizëm, për shembull, duke marrë baktere probiotike (dhe masa të tjera) çdo ditë. Si rezultat, shenjat e autizmit pothuajse u zhdukën.


Si e furnizoni trupin me probiotikë?

Siç mund ta shihni, marrja e probiotikëve mund të mbështesë shëndetin tonë dhe të parandalojë ose lehtësojë sëmundje të ndryshme. Një mënyrë e mundshme për të gëlltitur probiotikë është konsumimi i ushqimeve të fermentuara si lakra turshi, miso, kimchi ose produkte të ngjashme.


Ushqimet e fermentuara me acid laktik siç janë perimet turshi të acidit laktik (p.sh. lakër turshi) përmbajnë mikroorganizma probiotikë me cilësi të lartë. Për ta bërë këtë, lakra turshi duhet të konsumohet e papërpunuar, përndryshe mikroorganizmat e dobishëm do të vdesin në nxehtësinë e tiganit.


Një zgjidhje tjetër janë probiotikët me cilësi të lartë dhe sasiore *, të cilat mund të përdoren për periudha të shkurtra në formën e kapsulave ose koncentratit të lëngshëm. Në këtë tekst, për shembull, ne kemi përmbledhur se cilat lloje bakteriale janë të rëndësishme dhe çfarë duhet të merren parasysh kur merrni probiotikë: Probiotikë: aplikimi dhe marrja e saktë.

 

Burimet e artikullit:

 • Probiotika für eine gesunde Darmflora - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Ganal SC et al., "Priming of Natural Killer Cells by Nonmucosal Mononuclear Phagocytes Requires Instructive Signals from Commensal Microbiota." Immunity. 2012 Jun 27. (Das Priming von natürlichen Killer Zellen durch nicht-mukosale mononukleare Phagozyten benötigt instruierende Signale von kommensalen Mikroorganismen.)

 • (2) Alberda C et al., "Effects of probiotic therapy in critically ill patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial." Am J Clin Nutr. 2007 Mar;85(3):816-23. (Wirkungen von probiotischen Therapien bei kritisch kranken Patienten: eine randomisierte, doppelblind, Placebo-kontrollierte Studie)

 • (3) Niers L "The effects of selected probiotic strains on the development of eczema (the PandA study)." Allergy. 2009 Sep;64(9):1349-58. (Die Auswirkungen ausgewählter probiotischer Kulturen auf die Entwicklung von Ekzemen (der Panda-Studie).)

 • (4) Rautava S, Isolauri E. "The development of gut immune responses and gut microbiota: effects of probiotics in prevention and treatment of allergic disease." Curr Issues Intest Microbiol. 2002 Mar;3(1):15-22. (Die Entwicklung der Darm Immunreaktionen und der Darmflora: Effekte von Probiotika in der Prävention und Behandlung von allergischen Erkrankungen.)

 • (5) Bjrkstn B. "Evidence of probiotics in prevention of allergy and asthma." Curr Drug Targets Inflamm Allergy. 2005 Oct;4(5):599-604. (Der Nachweis von Probiotika in der Prävention von Allergien und Asthma.)

 • (5) Singh M, Ranjan Das R. "Probiotics for allergic respiratory disease--putting it inot perspective" Pediatr Allergy Immunol. 2010 Mar;21(2 Pt 2):e368-76. (Probiotika für allergische Erkrankungen der Atemwege - Welche Perspektiven es gibt.)

 • (6) West CE et al., "Probiotic effects on T-cell maturation in infants during weaning." Clin Exp Allergy. 2012 Apr;42(4):540-9. doi: 10.1111/j.1365-2222.2011.03941.x. (Probiotische Effekte auf T-Zell-Reifung bei Kleinkindern während der Entwöhnung.)

 • (7) Schouten B et al., "Cow milk allergy symptoms are reduced in mice fed dietary synbiotics during oral sensitization with whey." J Nutr. 2009 Jul;139(7):1398-403. (Kuhmilchallergie Symptome bei Mäusen, die diätetische Synbiotika in der mündlichen Sensibilisierung mit Molke reduziert.)

 • (8) Papista C et al., "Gluten induces coeliac-like disease in sensitised mice involving IgA, CD71 and transglutaminase 2 interactions that are prevented by probiotics." Lab Invest. 2012 Apr;92(4):625-35. doi: 10.1038/labinvest.2012.13. (Gluteninduziert Zöliakie-ähnliche Erkrankung bei sensibilisierten Mäusen mit IgA,CD71 und Transglutaminase-2-Wechselwirkungen, können durch Probiotika verhindert werden.)

 • (9) Gibson GR "Prebiotics as gut microflora management tools." J Clin Gastroenterol. 2008 Jul;42 Suppl 2:S75-9. (Präbiotika als Darmflora Management-Tools.)

 • (10) Allen SJ et al., "Probiotics for treating acute infectious diarrhoea." Cochrane Database Syst Rev. 2010 Nov 10;(11):CD003048. (Probiotika zur Behandlung von akutem infektiösem Durchfall.)

 • (11) Frech TM et al., "Probiotics for the treatment of systemic sclerosis-associated gastrointestinal bloating/ distention." Clin Exp Rheumatol. 2011 Mar-Apr;29(2 Suppl 65):S22-5. (Probiotika zur Behandlung der systemischen Sklerose-assoziierten Magen-Darm-Blähungen /Ausdehnungen.)

 • (12) Lee BJ, Bak YT. "Irritable bowel syndrome, gut microbiota and probiotics."J Neurogastroenterol Motil. 2011 Jul;17(3):252-66. (Das Reizdarmsyndrom, Darmflora und Probiotika.)

 • (13) Vandenplas Y, Benninga M "Probiotics and functional gastrointestinal disorders in children." J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009 Apr;48 Suppl 2:S107-9. (Probiotika und funktionelle gastrointestinale Störungen bei Kindern.)

 • (14) Romeo MG et al., "Role of probiotics in the prevention of the enteric colonization by Candida in preterm newborns: incidence of late-onset sepsis and neurological outcome." J Perinatol. 2011 Jan;31(1):63-9. (Die Rolle von Probiotika in der Prävention des enterischen Besiedlung durch Candida in Frühgeborenen: Inzidenz der spät einsetzenden Sepsis und neurologischen Folgen.)

 • (15) Hatakka K "Probiotics reduce the prevalence of oral candida in the elderly--a randomized controlled trial." J Dent Res. 2007 Feb;86(2):125-30. (Probiotika senken die Prävalenz von oralem Candida bei älteren Menschen-eine randomisierte kontrollierte Studie.)

 • (16) Liong MT. "Roles of probiotics and prebiotics in colon cancer prevention: Postulated mechanisms and in-vivo evidence." Int J Mol Sci. 2008 May;9(5):854-63. (Rollen von Probiotika und Präbiotika in der Darmkrebsvorsorge: postulierte Mechanismen und in-vivo-Nachweis.)

 • (17) Verhoeven V "Probiotics enhance the clearance of human papillomavirus-related cervical lesions: a prospective controlled pilot study." Eur J Cancer Prev. 2012 Jun 14. (Probiotika verbessern die Abwehr von humanen Papillomavirus-bedingten zervikalen Läsionen: eine prospektive, kontrollierte Pilotstudie.)

 • (18) Maroof H "Lactobacillus acidophilus Could Modulate the Immune Response Against Breast Cancer in Murine Model." J Clin Immunol. 2012 Jun 19. (Lactobacillus acidophilus kann die Immunantwort gegen Brustkrebs im Mausmodell modulieren.)

 • (19) Delia P "Use of probiotics for prevention of radiation-induced diarrhea." World J Gastroenterol. 2007 Feb 14;13(6):912-5. (Einsatz von Probiotika zur Prävention der strahleninduzierten Diarrhö.)

 • (20) Guniche A "Supplementation with oral probiotic bacteria maintains cutaneous immune homeostasis after UV exposure." Eur J Dermatol. 2006 Sep-Oct;16(5):511-7. (Die Supplementation mit oralen probiotischen Bakterien pflegt kutane Immunhomöostase nach UV-Bestrahlung.)

 • (21) Peguet-Navarro J "Supplementation with oral probiotic bacteria protects human cutaneous immune homeostasis after UV exposure-double blind, randomized, placebo controlled clinical trial." Eur J Dermatol. 2008 Sep-Oct;18(5):504-11. (Die Supplementation mit oralen probiotischen Bakterien schützt menschliche Haut Immunhomöostase nach UV-Bestrahlung - randomisierte doppelblind, Placebo-kontrollierte klinische Studie.)

 • (22) Adams JB et al., "Gastrointestinal flora and gastrointestinal status in children with autism--comparisons to typical children and correlation with autism severity." BMC Gastroenterol. 2011 Mar 16;11:22. (Die Rolle der Darmflora bei Kindern mit Autismus)

 • (23) "Gut and Psychology Syndrome" by Dr. N. Campbell-McBride (Darm und Psychologie-Syndrom)

313 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page