top of page
 • Qendra e Shëndetit

Probiotikët mund të zvogëlojnë ndjeshëm stresin

Aktualisiert: 16. März 2023

Stresi mund t’ju ​​bëjë të sëmurë dhe të çojë në shumë simptoma të ndryshme, por veçanërisht probleme me tretjen, siç janë gazrat, diarreja ose simptoma të ngjashme me zorrën. Studime të ndryshme tregojnë se disa probiotikë ndihmojnë organizmin të përballojë më mirë stresin.


Probiotikë për stresin

Probiotikët janë një kombinim i shtameve të ndryshme bakteriale që zakonisht merren në formën e kapsulave ose pluhurit. Ato kanë për qëllim të ndihmojnë në ndërtimin e një flore të shëndetshme të zorrëve. Sepse vetëm me një florë të shëndetshme të zorrëve një person mund të qëndrojë i shëndetshëm. Flora e zorrëve jashtë ekuilibrit, nga ana tjetër, mund të çojë në një mori sëmundjesh të ndryshme.


Prandaj, probiotikët jo vetëm që rregullojnë shëndetin e zorrëve dhe kështu përmirësojnë problemet e tretjes, por kanë efekte shumë më të dobishme në shëndetin e përgjithshëm të njerëzve. Ne e dimë, për shembull, se probiotikët mund të ulin kolesterolin e lartë dhe presionin e lartë të gjakut, të ndihmojnë me problemet e mishrave të dhëmbëve dhe lëkurës, të mbrojnë kundër gripit dhe të forcojnë sistemin imunitar. Gjithashtu është treguar se probiotikët ose gjendja e florës së zorrëve mund të ndikojnë në psikikën e njerëzve.


Probiotikët ndikojnë në psikikën

Përbërja e baktereve në zorrë ndikon qartë në shëndetin mendor. Vetë flora e zorrëve kontrollon sjelljen e të ngrënit, sepse bakteret tona të zorrëve na tregojnë hollësisht se çfarë të hamë. Ne mendojmë se kemi oreks për këtë apo atë tani. Në realitet, është oreksi i baktereve tona të zorrëve që ne i perceptojmë si tonat.


Po, ka shumë të ngjarë që flora e zorrëve - nëse shqetësohet - të përfshihet edhe në zhvillimin e autizmit, ADHD, Alzheimer dhe depresionit. Studime të ndryshme vitet e fundit kanë treguar gjithashtu se si gjendja e florës së zorrëve ndikon në ndjeshmërinë personale ndaj stresit. Duke marrë baktere të caktuara probiotike, ju mund të lehtësoni simptomat e lidhura me stresin dhe të siguroheni që stresi nuk është më aq i rëndësishëm dhe nuk shfaqet më aq fort me simptomat fizike.


Probiotikët ndihmojnë me stresin e provimit

Një studim japonez i studentëve të mjekësisë të cilët do të merrnin provimet e fundit mjekësore tregoi në maj 2016 se sa mirë probiotikët mund të përdoren për të kontrolluar reagimet e stresit fizik.


Studentët morën një përgatitje probiotike në fazën përgatitore për provimet - dhe zbuluan se kjo uli ndjeshëm stresin e tyre të provimit dhe simptomat e stresit të lidhura me to.


Lloji bakterial Lactobacillus casei mund të lehtësojë shumë simptoma të stresit, veçanërisht ato që ndikojnë në sistemin tretës, shpjegon autori i studimit Dr. Kouji Miyazaki, Drejtor i Departamentit të Kërkimit të Ushqimit të Institutit Qendror Yakult, Tokio, Japoni.


Studimi u botua në revistën Applied and Environmental Microbiology - një revistë e Shoqërisë Amerikane për Mikrobiologji.


Probiotikët përmirësojnë problemet e tretjes të shkaktuara nga stresi

Tetë javë para provimit, një grup studentësh (23 persona) morën një probiotik (që përmbante L. casei). Grupi i dytë (24 studentë) mori një placebo. Në intervale javore ata shikuan se si ndryshuan simptomat e stresit të studentëve. A u përmirësua dhimbja e stomakut dhe keqtrajtimi? A ndryshoi ankthi dhe nervozizmi?


Përveç kësaj, nivelet e hormoneve të stresit të subjekteve të testimit (kortizoli në pështymë) dhe aktiviteti i 179 gjeneve të lidhura me reagimet e stresit u ekzaminuan. U zbulua se marrja e përditshme e probiotikut fillimisht mund të zvogëlojë shqetësimin e tretjes dhe dhimbjen e barkut.


Probiotikët zvogëlojnë nivelet e hormoneve të stresit

Për më tepër, studentët që morën probiotik u ndjenë të stresuar dhe nivelet e tyre të kortizolit u ulën. Niveli i aktivitetit të gjeneve të stresit gjithashtu ndryshoi. Në grupin placebo, kjo u rrit sa më shumë që afrohej provimi. Në grupin e probiotikëve, nga ana tjetër, ai u ngrit vetëm me kujdes.


Në lidhje me përbërjen e florës së zorrëve, studiuesit ishin në gjendje të përcaktojnë se përqindja e të ashtuquajturve baktere Bacteroidetes vetëm u rrit ndjeshëm në grupin e placebo para testeve. Kjo familje e baktereve të zorrëve lidhet drejtpërdrejt me stresin. Sa më shumë stres të ketë një person, aq më shumë baktere Bacteroidetes mund të gjenden në florën e tyre të zorrëve.


Në grupin e probiotikëve, nga ana tjetër, flora e zorrëve e studentëve tregoi një larmi më të madhe dhe një popullatë bakteriale të zorrëve më të balancuar.


Probiotikët shërojnë boshtin zorrë-tru

Jo vetëm stresi, por edhe ankthi mund të trajtohet me probiotikë, sepse ato rregullojnë të ashtuquajturin aksin zorrë-tru në atë mënyrë që stresi dhe ankthi të zvogëlohen. "Boshti zorrë-tru" nënkupton lidhjen midis zorrëve dhe trurit. Kjo vjen si më poshtë:


Shumica e qelizave nervore të një personi ndodhen në zorrë - sipas disa burimeve, deri në 70 përqind. Pra, dikush flet për të ashtuquajturin sistem nervor enterik ose tru të barkut. Truri i barkut tani është i lidhur ngushtë me trurin e kokës. Ekziston një dialog i përhershëm midis të dyve - një shkëmbim informacioni që funksionon në të dy drejtimet.


Kjo do të thotë që truri dhe stomaku kontrollojnë dhe ndikojnë njëri -tjetrin. Në rast të çrregullimeve në zorrë, truri dhe gjendja shpirtërore vuajnë - në rastin e stresit psikologjik dhe eksitimit emocional, zorra vuan.


Si stresi dëmton zorrët - dhe si e bën zorrën më të ndjeshme ndaj stresit

Çrregullimet në zorrë mund të rezultojnë, për shembull, nga infeksionet, nga terapia me antibiotikë, por edhe nga stresi. Këto çrregullime fillimisht shprehen në një ndryshim të pafavorshëm në florën e zorrëve.


Ato baktere shumohen të cilat nuk janë të mira për njerëzit, të cilat kanë një efekt inflamator dhe që çojnë në rritjen e përshkueshmërisë së mukozës së zorrëve. Mukoza e zorrëve e përshkueshme dhe proceset inflamatore kronike tani çojnë në trurin e barkut që transmeton sinjale të emocionuara në tru.


Rezultati është që ju reagoni shumë më fort ndaj stresit, bëheni shumë më të ndjeshëm dhe papritmas vuani nga ankthi dhe depresioni. Probiotikët mund të ndihmojnë në ndryshimin e këtij zhvillimi dhe rikthimin e florës së zorrëve në shëndet.


Probiotikët lehtësojnë ankthin dhe depresionin

Në 15 vitet e fundit, shumë studime janë kryer mbi këtë temë - dhe ne tashmë i njohim mekanizmat e mundshëm të veprimit me të cilët probiotikët ndihmojnë në zbutjen e ankthit dhe depresionit përmes ndikimit të tyre në zorrët:


 • Probiotikët furnizojnë florën e zorrëve me shtame bakteriale të shëndetshme dhe kështu mundësojnë përsëri një dialog harmonik zorrë-tru.

 • Probiotikët zhvendosin bakteret që nxisin inflamacionin dhe dëmtojnë mukozën e zorrëve, të cilat shpesh sekretojnë substanca toksike që dihet se shkaktojnë ankth dhe depresion.

 • Probiotikët zvogëlojnë nivelet e citokinave pro -inflamatore - dhe dihet që nivelet e larta të citokinës lidhen me depresionin.

 • Probiotikët komunikojnë drejtpërdrejt me sistemin nervor qendror, gjë që çon në një ndryshim pozitiv në nivelet e neurotransmetuesve në tru. Neurotransmetuesit si serotonina dhe dopamina janë nga ana tjetër përgjegjës për një humor të mirë.


Sidoqoftë, probiotikët mund të përbëhen nga shtame shumë të ndryshme bakteriale - dhe jo të gjithë janë njësoj efektivë kundër stresit, depresionit, ankthit dhe gjendjeve të tjera emocionale.


Cilat probiotikë ndihmojnë kundër stresit?

Lloji bakterial L. casei u përdor në studimin e mësipërm. Në mënyrë domethënëse janë në dispozicion më shumë studime mbi efektin lehtësues të stresit të dy shtameve bakteriale Lactobacillus helveticus dhe Bifidobacterium longum. Ata të dy kanë aftësinë të kenë efekte anti-inflamatore në qelizat e rreshtimit të zorrëve


L. helveticus gjithashtu mund të mbrojë florën e zorrëve nga pushtimi i baktereve të dëmshme. Dhe të dy llojet nga ana tjetër zvogëlojnë përshkueshmërinë e murit të zorrëve për shkak të të ashtuquajturit funksion të tyre pengesë


Kombinimi i të gjithë këtyre efekteve çon në një reduktim të inflamacionit të lidhur me stresin dhe inflamacionin nervor në mukozën e zorrëve dhe më pas në shumë përmirësime të tjera në shëndet - si në nivelin fizik ashtu edhe atë psikologjik.


Studime kundër stresit me probiotikë

Në një studim të dyfishtë të verbër, të kontrolluar nga placebo dhe të rastit, 75 vullnetarë që vuanin nga simptomat e stresit morën kombinimin e dy probiotikëve të përmendur (L. helveticus dhe B. longum) ose një produkti placebo.


Pas tre javësh, ankesat e tretjes të lidhura me stresin (nauze, dhimbje barku) - në krahasim me grupin e placebo - ishin ulur me 49 përqind. Simptomat nervore të zemrës të tilla si palpitacionet gjithashtu ishin përmirësuar në grupin probiotik.


Një studim tjetër klinik (Messaoudi et al., France) gjithashtu shqyrtoi ndikimin e këtij kombinimi të veçantë të probiotikëve në stres, ankth dhe depresion tek 55 persona të stresuar. Jo vetëm që simptomat fizike të lidhura me stresin u përmirësuan, por edhe depresioni, frika dhe ndjenjat e zemërimit. Reduktimi i stresit gjithashtu mund të demonstrohet në mënyrë specifike në bazë të vlerave të kortizolit (vlerat e hormoneve të stresit), të cilat ishin ulur ndjeshëm në grupin probiotik.


Probiotikët luajnë një rol kyç në shërimin nga problemet e shëndetit mendor

Një botim nga Ait-Belgnaouiet al. ekzaminoi efektet e kombinimit të sipërpërmendur të probiotikëve në tru në mënyrë më të detajuar dhe konfirmoi se ndikimi i probiotikëve mund të përcaktohet qartë në nivelin e trurit.9 Këtu u tregua se probiotikët mund të përmirësojnë plasticitetin jonormal neuronal të shkaktuar nga stresi. Plastika nervore përshkruan aftësinë e qelizave nervore për të ndryshuar dhe përshtatur. Në rastin e stresit, vërehet një ndryshim shumë i fortë dhe i shpeshtë, një gjendje që me sa duket mund të rregullohet përsëri nga probiotikët.


Të gjitha këto studime konfirmojnë se probiotikët specialë janë në gjendje të kenë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në boshtin zorrë-tru. Kështu, probiotikët dhe një florë e shëndetshme e zorrëve luajnë një rol kyç në shërimin nga ndryshimet e humorit dhe dëmtimet psikologjike të të gjitha llojeve.


Probiotikët mbrojnë sistemin limbik

Probiotikët duket se kanë një efekt veçanërisht qetësues në zonat e trurit të lidhura me stresin, ankthin dhe depresionin, në mënyrë që të parandalojnë lëshimin e hormoneve të stresit.


Madje është vërejtur se probiotikët mund të zvogëlojnë apoptozën e lidhur me stresin (vdekjen e programuar të qelizave) në sistemin limbik, një rajon në tru ku, ndër të tjera, Emocionet përpunohen.


Prandaj, probiotikët tashmë janë referuar nga disa shkencëtarë si të ashtuquajtur psikobiotikë (Dinan et al.) - bazuar në termin "psikotropik", që do të thotë një substancë që ndikon në psikikën.


Probiotikë për të mbrojtur kundër stresit

Nëse tani gjithashtu vuani shpesh nga stresi ose madje jetoni në një situatë stresuese kronike, nëse jeni përballur me një situatë stresuese (test), nëse jeni të pllakosur nga ndryshimet e humorit, jeni në depresion ose vuani nga ankthi ose nervozizmi dhe dëshironi të merrni një probiotik, ju lutemi sigurohuni që ai të përmbajë dy llojet më të rëndësishme probiotike për lehtësimin e stresit: Lactobacillus helveticus dhe Bifidobacterium longum.


Nëse jeni të interesuar për efektet gjithëpërfshirëse të probiotikëve dhe po planifikoni një kurë për të ndërtuar florën e zorrëve me jo vetëm dy shtame probiotike, por gjithsej 28 shtame, atëherë do të gjeni informacionin e duhur këtu: Flora e zorrëve - udhëzimet


Probiotikët e paraqitur aty përmbajnë gjithashtu dy shtame kundër stresit L. helveticus dhe B. longum, vetëm në një dozë më të ulët sesa në probiotikët kundër stresit, pasi ato përmbajnë shumë shtame të tjera probiotike.


Ne ju dëshirojmë një kohë kur nuk e keni më stresin aq shumë - pavarësisht se çfarë lloji.

 

Burimet e artikullit:

 • Rosenwurz – Die Wirkungen der Anti-Stress-Pflanze - Zentrum der Gesundheit

 • T.G. Dinan,et al., Psychobiotics: A Novel Class of Psychotropic,Biol. Psychiatry, November 2013, (Psychobiotika: Eine neue Klasse Psychotropika)

 • T.D. Wallace,et al., Interactions of Lactic Acid Bacteria with Human Intestinal Epithelial Cells: Effects on Cytokine Production,J. Food Prot, 2003, (Interaktionen zwischen Milchsäurebakterien und menschlichen Darmschleimhautzellen: Wirkungen auf die Zytokinproduktion)

 • E. Wine,et al., Strain-Specific Probiotic (Lactobacillus helveticus) Inhibition ofCampylobacter jejuniInvasion of Human Intestinal Epithelial Cells,FEMS Microbiol. Lett, 2009, (Hemmung einer Campylobacter jejuni-Invasion menschlicher Darmschleimhautzellen durch spezifische probiotische Bakterienstämme (L. helveticus))

 • L. Diop,et al., Probiotic Food Supplement Reduces Stress-Induced Gastrointestinal Symptoms in Volunteers: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Trial,Nutrition Research, 2008, (Probiotikanahrungsergänzung reduziert stressbedingte Magen-Darm-Symptome bei Freiwilligen: Eine doppelblinde, placebokontrollierte randomisierte Studie)

 • M. Messaoudi,et al., Assessment of Psychotropic-Like Properties of a Probiotic Formulation (Lactobacillus helveticusR0052 andBifidobacterium longumR0175) in Rats and Human Subjects,British Journal of Nutrition, März 2011, (Einschätzung von psychotropähnlichen Eigenschaften einer Probiotikazubereitung (L. helveticus und B. longum) in Ratten und Menschen)

 • S.A. Girard,et al., Lactobacillus helveticusandBifidobacterium longumTaken in Combination Reduce Apoptosis Propensity in the Limbic System After Myocardial Infarction in a Rat Model, British Journal of Nutrition, November 2009, (Kombination aus L. helveticus und B. longum reduziert Apoptoseneigung im limbischen System nach Herzinfarkt)

 • J. ArsenaulBrard,et al., Combination ofLactobacillus helveticusR0052 andBifidobacterium longumR0175 Reduces Post-Myocardial Infarction Depression Symptoms and Restores Intestinal Permeability in a Rat Model,British Journal of Nutrition, 2011, (Kombination aus L. helveticus und B. longum reduziert Depressionen nach Herzinfarkt und regeneriert Leaky Gut Syndrom)

 • K. Gilbert,et al., Attenuation of Post-Myocardial Infarction Depression in Rats by n-3 Fatty Acids or Probiotic Starting After the Onset of Reperfusion,British Journal of Nutrition, 2012, (Besserung herzinfarktbedingter Depression bei Ratten durch Omega-3-Fettsäuren oder Probiotika nach Reperfusionsbeginn)

 • A. Ait-Belgnaoui,et al., Probiotic Gut Effect Prevents the Chronic Psychological Stress-Induced Brain Activity Abnormality in Mice, Neurogastroenterol. Motil, 2014, (Probiotische Wirkung beugt psychostressbedingten Abnormalitäten der Gehirnaktivität vor)

 • American Society for Microbiology. (2016, May 6). "Probiotics mitigate stress in medical students at exam time."Medical News Today. Mai 2016, (Probiotika lindern Stress bei Medizinstudenten in der Examensphase)

Tags:

187 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page