top of page
 • Qendra e Shëndetit

Pse kolesteroli i lartë nuk është gjithmonë i keq


Është diskutuar prej kohësh nëse nivelet e larta të kolesterolit nuk janë domosdoshmërisht aq të pashëndetshme dhe nëse ato nuk mund të ndikohen domosdoshmërisht me ndihmën e një diete me pak yndyrë. Megjithatë, mjaft njerëz u besojnë mjekëve të tyre dhe marrin me siguri barnat e përshkruara për uljen e kolesterolit (statinat).


Kolesteroli i lartë nuk është domosdoshmërisht i keq

Për dekada, ne kemi qenë të shtyrë të mendojmë se kolesteroli nga disa ushqime është shkaku numër një i sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes. Frika që rezultoi nga kolesteroli solli fitime të mëdha për industritë e margarinës dhe dietave dhe, natyrisht, për kompanitë farmaceutike - dhe vazhdon edhe sot. Sepse produktet me pak yndyrë dhe ilaçet për uljen e kolesterolit janë ende në lulëzim.


Megjithatë, nëse është në të vërtetë një gjë e mirë të synosh për nivele të ulëta të kolesterolit dhe nëse nivelet e larta të kolesterolit mund të mos jenë një gjë aq e keqe, është ende një çështje debati.


Statinat dhe viktimat e tyre

Fatkeqësisht, popullsia nuk u bë aspak më e shëndetshme. Ne te kunderten. Përveç faktit që ilaçet për uljen e kolesterolit nuk funksionojnë për shumë njerëz, statinat mund të kenë efekte anësore të dëmshme - dhe disa njerëz madje vdiqën prej tyre, edhe pse kishin shpresuar të jetonin më të shëndetshëm dhe më gjatë me statinat (shih skandalin Lipobay ) ( 2 ) ( 3 ).


Për shembull, statinat dihet se shkaktojnë dobësi të muskujve në disa pacientë, probleme të mëlçisë dhe veshkave (deri në insuficiencë renale dhe insuficiencë renale) në të tjerë dhe katarakte në të tjerë. (Më shumë informacion mbi statinat mund të gjeni këtu)


Statinat gjithashtu mund të rrisin rrezikun e diabetit, me pothuajse 50 për qind. Në të njëjtën kohë, tashmë dihet se një nivel i ngritur i kolesterolit mund të mbrojë kundër sëmundjes së Parkinsonit dhe se, anasjelltas, statinat me shumë gjasa rrisin rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit. Ne kemi përmbledhur detajet për ju këtu: Sëmundja e Parkinsonit dhe diabeti i shkaktuar nga statinat


Njerëzit marrin statina sepse lepujt nuk mund të hanë gjalpë

Studimi origjinal që nisi të gjithë tezën e sëmundjes së zemrës për kolesterolin në radhë të parë u bë tek lepujt.


Ata ushqeheshin me sasi të mëdha gjalpë dhe sallo çdo ditë.


Tani mund ta dini se lepujt në zemër janë rreptësisht barngrënës. Ata kanë një sistem tretës veçanërisht të sofistikuar që u mundëson atyre të përdorin në mënyrë optimale sasi të mëdha celuloze nga bari, barishtet, lëvorja dhe bari.


Natyra nuk pa asnjë arsye për t'i pajisur lepujt me mekanizma për të tretur yndyrat shtazore për arsyen e thjeshtë se lepujt e egër nuk hanë gjalpë, e lëre më derrat e dhjamosur, e lëre më yndyrën e tyre ( 4 ) ( 7 ).


Tre studime tregojnë: Shkalla më të larta të vdekjeve me kolesterol të ulët

Kur një studim i ngjashëm u krye vite më vonë tek minjtë - të cilët, si njerëzit, janë omnivorë - nuk mund të nxirren pasoja negative nga kjo dietë.


Akoma më mbresëlënëse janë rezultatet e tre studimeve epidemiologjike që përfshijnë subjekte njerëzore, duke përfshirë dhjetëra mijëra vullnetarë.


Të tre studimet treguan shkallë më të lartë të vdekjes tek ata njerëz me nivele relativisht të ulëta të kolesterolit.


Studimet e përmendura ishin këto: Studimi Framingham, Studimi i Programit të Zemrës në Honolulu dhe Prova e Ndërhyrjes së Lipideve Japoneze.


Por njerëzit tashmë po merrnin statina me një besim të fortë në ligësinë e kolesterolit dhe, më e rëndësishmja, në besimin se nuk kishte asnjë mënyrë tjetër (dhe të shëndetshme) për të ulur kolesterolin - nëse ai ishte vërtet anormalisht i lartë.


Barnat për uljen e kolesterolit: Shkaku i Alzheimerit?

Kolesteroli është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shumë funksione metabolike dhe përbën 20 për qind të masës sonë të trurit dhe pjesë të mëdha të mureve tona qelizore.


Duke pasur parasysh rëndësinë e jashtëzakonshme të kolesterolit për trupin, nuk është për t'u habitur që trupi mund ta prodhojë vetë substancën. Do të ishte shumë e rrezikshme të shpresonim për marrjen e mjaftueshme përmes ushqimit.


Mungesa e kolesterolit do të çonte në dëmtime serioze shëndetësore - veçanërisht në tru, pasi kjo (siç u përmend më lart) përbëhet në një masë të madhe nga kolesteroli. Dhe pikërisht kjo është arsyeja pse shumë shkencëtarë dyshojnë se statinat, d.m.th medikamentet për uljen e kolesterolit, janë të përfshirë ndjeshëm në përhapjen e shpejtë të demencës dhe simptomave të Alzheimerit.


Ato ulin në mënyrë të tepruar nivelin e kolesterolit dhe truri në fund mbetet plotësisht i pamjaftueshëm - i pafurnizuar me një nga blloqet e tij më të rëndësishme ndërtuese, kolesterolin.


Sidoqoftë, studimet dhe rishikimet e fundit nuk tregojnë asnjë lidhje midis përdorimit të statinave dhe zhvillimit të Alzheimerit ose formave të tjera të demencës (Zhang et al., 2018) (9).


A është vërtet kolesteroli juaj shumë i lartë?

Megjithatë, trupi ynë nuk mund të prodhojë vetëm kolesterol. Ai gjithashtu mund ta çmontojë përsëri nëse është e nevojshme.


Është një lak i mirë kontrolli, në mënyrë që të ketë gjithmonë kolesterol të mjaftueshëm që qarkullon në gjak, por jo shumë në të njëjtën kohë. Trupi vendos se çfarë do të thotë "mjaftueshëm", çfarë "shumë pak" dhe çfarë "shumë".


Megjithatë, nëse mjeku juaj ju thotë se niveli juaj i kolesterolit është shumë i lartë, atëherë ai do të përdorë vlerat e referencës që i janë dhënë nga prodhuesit e barnave për uljen e kolesterolit.


Sigurisht, këto vlera referimi nuk marrin parasysh situatën individuale të pacientit individual, por thjesht i bashkojnë të gjithë së bashku.


Përveç kësaj, vlera e kolesterolit shpesh testohet vetëm një herë, në mënyrë që luhatjet natyrore të mos merren fare parasysh (5) (6).


Pse kolesteroli i lartë nuk do të thotë automatikisht shumë i lartë

Kjo do të thotë se mjeku juaj mund të ketë gabuar dhe niveli juaj i supozuar i lartë i kolesterolit është i duhuri për ju në situatën tuaj aktuale të jetës dhe në gjendjen tuaj fizike dhe mendore aktuale dhe mund të jetë përsëri më i ulët disa ditë më vonë (1).


Sigurisht, mjeku juaj mund të ketë të drejtë dhe nivelet tuaja të kolesterolit janë në fakt shumë të larta. Megjithatë, në këtë rast, kolesteroli i lartë nuk do të jetë problemi i vetëm. Presioni i gjakut, pesha e trupit dhe nivelet e sheqerit në gjak janë zakonisht shumë të larta këtu.


Ky problem quhet sindromi metabolik dhe është simptomë e një çekuilibri masiv, shkaku i të cilit duhet kërkuar dhe që zakonisht mund të gjendet në një mënyrë jetese dhe dietë të pafavorshme.


Megjithatë, nëse gëlltiten vetëm medikamente për uljen e kolesterolit, nivelet e kolesterolit bien, por çekuilibri vazhdon.


Gjeni shkakun e niveleve të larta jonormale të kolesterolit

Por si lindi çekuilibri në radhë të parë? Mund të ketë arsye të ndryshme për këtë. Siç u përmend, një nga arsyet kryesore është një mënyrë jetese dhe dietë jo e shëndetshme.


Këtu, megjithatë, yndyra ose vezët ose majoneza nuk duhet të jenë fokusi i vetëm i një ndryshimi në dietë - siç është zakonisht kur nivelet e kolesterolit janë të larta. Yndyra, për shembull, nuk është e keqe në vetvete, vetëm cilësia e yndyrës së përdorur në ushqimin tonë sot është e keqe.


Yndyrnat trans rrisin nivelet e kolesterolit

Pothuajse të gjitha produktet e gatshme të përpunuara industrialisht (dhe yndyrore) apo edhe ushqimet e shpejta përmbajnë acide yndyrore të njohura trans. Ato ndodhin kryesisht gjatë procesit të rafinimit të vajrave, gjatë prodhimit të yndyrave të ngurtësuara ose në përgjithësi kur yndyrat dhe vajrat nxehen në temperatura të larta.


Acidet yndyrore trans rrisin kolesterolin LDL (kolesteroli i keq) dhe sigurojnë kolesterol të ulët HDL (kolesterol i mirë).


Nëse hani produkte të gatshme dhe ushqim të shpejtë për një periudhë të gjatë kohore, ju thithni shpejt shumë më tepër yndyrna trans sesa mund të kompensojë trupi juaj.


Oksi-kolesteroli – Kolesteroli vërtet i keq

Një komponent veçanërisht i rrezikshëm i acideve yndyrore trans është i ashtuquajturi oksi-kolesterol i panatyrshëm. Thuhet se është shumë më serioz se kolesteroli LDL, i cili tashmë njihet si "i keq".


Oksi-kolesteroli formohet kur yndyra nxehet në temperatura të larta dhe më pas oksidohet – siç është e zakonshme në prodhimin e ushqimeve të përpunuara dhe ushqimeve të shpejta.


Ndërsa oksi-kolesteroli natyral mund të lindë si një nënprodukt i disa proceseve rregullatore në vetë trup dhe nuk duket se shkakton ndonjë dëm, oksi-kolesteroli i panatyrshëm mund të dëmtojë funksionin e fshikëzës së tëmthit, të rrisë nivelet e lipideve në gjak jashtëzakonisht dhe përgjithmonë. dhe në mënyrë të panatyrshme, dhe rrisin elasticitetin e enëve të gjakut mbi mesataren dhe depozitohen në enët e gjakut më shumë se çdo lloj tjetër kolesteroli.


Nga rruga, ende nuk është sqaruar nëse statinat mund të kenë një ndikim në oksigjen-kolesterol.


Rrjedhimisht, rreziku i sëmundjeve të zemrës rritet në mënyrë dramatike me konsumimin e yndyrave dhe vajrave të nxehta ose të përpunuara, ndërsa ushqimet natyrale me yndyrë të lartë dhe vajrat natyralë mund të konsumohen në formë të pa ngrohur në sasi vërtet të mëdha pa frikë nga pasojat negative (8).


Ushqime natyrale me shumë yndyrë

Yndyrnat dhe vajrat në ushqimet natyrale si arrat, farat vajore, ullinjtë apo avokadot, jo vetëm që janë krejtësisht pa problem, por janë edhe fantastikisht të përshtatshme për një dietë të shëndetshme. Ato përmbajnë spektrin natyral të acideve yndyrore në përbërjen dhe cilësinë që organizmi ynë njeh dhe ka nevojë.


Yndyrnat dhe vajrat natyrale në cilësi organike gjithashtu pasurojnë çdo dietë dhe nuk rrisin nivelin e kolesterolit më shumë se arrat, farat vajore etj. Përkundrazi, acidet yndyrore omega-3 nga vaji i lirit, vaji i kërpit, vaji i krillit, vaji i peshkut ose algat. vaji konsiderohet si ulës natyral i kolesterolit. Pra, çfarë vajra dhe yndyrnash mund të konsumohen nëse keni kolesterol të lartë?


Vajra organikë natyralë

Për pjatat e ftohta, zgjidhen vajra që mund të harmonizojnë ekuilibrin e acideve yndyrore omega-6/omega-3, i cili zakonisht hidhet jashtë ekuilibrit. Teprica e përhapur e acideve yndyrore omega-6 mund të rrisë proceset inflamatore të të gjitha llojeve (veçanërisht ato kronike).


Megjithatë, inflamacioni kronik zakonisht është gjithashtu i pranishëm kur nivelet e kolesterolit janë të larta. Ato gjithashtu përshpejtojnë procesin e plakjes dhe janë ndër kontribuesit më të rëndësishëm për një shumëllojshmëri të gjerë ankesash si p.sh. B. inflamacion i kyçeve, probleme kardiovaskulare, çrregullime kronike nervore dhe shumë më tepër.


Pra, është e rëndësishme të balanconi tepricën e omega-6 duke konsumuar më shumë acide yndyrore omega-3 dhe, natyrisht, të shmangni vajrat e pasura me omega-6 (vaj luledielli, vaj luledielli) në të njëjtën kohë. Farat e kërpit janë një nga ushqimet e pakta që përmbajnë raportin optimal të acideve yndyrore omega prej 3.75:1 (omega-6 me omega-3). Prandaj, vaji i kërpit dhe farat e kërpit janë përbërës të shkëlqyer të një diete anti-inflamatore.


Vaj liri

Vaji i lirit është një vaj tjetër me përmbajtje të lartë të acideve yndyrore omega-3, por duhet blerë vetëm aty ku ruhet vetëm në sasi të vogla (d.m.th. vjen i freskët nga prodhuesi në intervale të shkurtra) dhe ku ruhet gjithashtu i freskët. dhe bëhet e errët.


Shija e vajit të farës së lirit me cilësi të lartë duhet të jetë pak arra dhe jo e hidhur. (Mund të gjeni më shumë informacion rreth vajit të lirit këtu.)


Vaj ulliri ekstra i virgjer

Vaji i ullirit ekstra i virgjër organik është gjithashtu ideal për t'u përdorur në perime të papërpunuara dhe pjata me perime, si dhe në receta që arrijnë vetëm temperatura të moderuara. Vaji i ullirit është i njohur për balancimin natyral të niveleve të kolesterolit duke rritur kolesterolin e mirë (kolesteroli HDL). (Mund të mësoni se si të dalloni një vaj ulliri vërtet të mirë këtu. )


Vaj kokosi

Për tiganisje, nga ana tjetër, asnjë yndyrë nuk është aq e mirë sa vaji natyral organik i kokosit, i cili jo vetëm ka shije të shijshme, por gjithashtu ka një sërë efektesh pozitive për shëndetin.


Vaji i kokosit rrit nivelet e kolesterolit. Por jo në një mënyrë negative, por në një mënyrë shumë pozitive. Rrit – ngjashëm me vajin e ullirit – vetëm kolesterolin e mirë dhe shumë të dobishëm HDL. Informacion rreth vajit të kokosit, efektet e tij dhe përdorimet e mundshme mund të gjenden këtu:


Vaji i kokosit - këshilla për përdorim


Vezë dhe majonezë

Vezët janë krejtësisht të parëndësishme për nivelin e kolesterolit - nëse praktikohet një dietë e përgjithshme e shëndetshme. Sidoqoftë, kushtojini vëmendje origjinës organike.


Një majonezë e bërë me vezë të freskëta dhe një vaj organik të cilësisë së lartë, e ngrënë me perime, patate me xhaketë, si zhytje për perime të gjalla ose me një biftek "të ushqyer me bar" është shumë e mirë.


Nga ana tjetër, majoneza e prodhuar në mënyrë industriale, e cila përbëhet nga lëndë të para të lira dhe inferiore dhe nuk mund të bëjë më pa një listë të gjatë të aditivëve ushqimorë sintetikë, nuk është në rregull.


Për shembull, një majonezë që reklamohet si veçanërisht e mirë për dobësim përbëhet nga këta përbërës:


Ujë, vaj rap, shurup glukozë-fruktozë, uthull, niseshte e modifikuar, e verdhë veze, dekstrozë, kripë, niseshte, mustardë (ujë, fara mustarde, uthull, erëza), acid ushqimor (E575, E330), ruajtës (E200), stabilizues (E415), ngjyrues (E160a), antioksidant (E385).


Me pak fat të keq, baza e yndyrës nuk bëhet as nga vaji i rapes, por nga vaji i sojës - sigurisht nga soja e modifikuar gjenetikisht.


Nëse një majonezë e tillë hahet më pas rregullisht me patate të skuqura, karriwurst, hamburger apo “delikatesa” të tjera nga stendat e sallamit, ndërsa frutat dhe perimet thuajse shmangen, atëherë kjo nxit një rritje të panatyrshme të nivelit të kolesterolit.


Nga njëra anë për shkak të yndyrave inferiore në patate të skuqura, sallam, qofte etj., nga ana tjetër për shkak të mungesës kronike të substancave vitale dhe antioksidantëve natyralë.


Megjithatë, shpesh, shumë bashkëvuajtës hanë vazhdimisht me pak yndyrë - dhe ende duhet të durojnë shikimet qortuese të mjekut të familjes rregullisht për shkak të niveleve marramendëse të kolesterolit.


Buka, makaronat dhe sheqeri rrisin kolesterolin

Ata që jetojnë me pak yndyrë shpesh mbulojnë automatikisht shumicën e nevojave të tyre për energji me karbohidrate.


Buka, prodhimet e pjekura, makaronat, pica dhe ëmbëlsirat tani dominojnë menunë.


Por është pikërisht ky tepricë e karbohidrateve që shpesh e rrit kolesterolin më shumë se çdo yndyrë në botë.


Ekspertët në dietën pa gluten raportojnë gjithashtu se njerëzit me kolesterol të lartë kanë parë reduktime të jashtëzakonshme në nivelet e tyre të kolesterolit pas kalimit në karbohidrate të shëndetshme pa gluten (mel, quinoa, oriz kafe, etj.).


Përveç kësaj, dieta plotësohet me shumë perime, sallata dhe fruta. Këto ushqime sigurojnë ato antioksidantë dhe substanca jetike që mund të reduktojnë jashtëzakonisht shumë proceset inflamatore kronike të përmendura më sipër, të cilat shpesh janë në fillim të zinxhirit të shkaqeve të niveleve të larta të kolesterolit.


Frutat dhe perimet mund të kompensojnë ushqimin e shpejtë

Efektet e dëmshme të një diete që fokusohet në ushqime të gatshme, ushqim të shpejtë dhe vajra me cilësi të ulët në lidhje me nivelet e kolesterolit mund të neutralizohen – të paktën pjesërisht – me ndihmën e frutave dhe perimeve dhe lëndëve ushqyese që ato përmbajnë.


Megjithatë, për fat të keq, është rasti që pikërisht ata njerëz që preferojnë ushqime industriale dhe kanë një nevojë të veçantë për antioksidantë, nuk i pëlqejnë frutat apo perimet dhe, nëse i pëlqejnë, i hanë ato në sasi që duket se maten në molekula individuale.


Pra, problemi që çon në një rrezik real, jo vetëm për sëmundjet kardiovaskulare, por për sëmundjet e stilit të jetesës të të gjitha llojeve, nuk është domosdoshmërisht kolesteroli, gjoja kolesteroli i lartë, dietat me kolesterol të lartë apo çfarëdo që ju thonë, por e gjithë dieta e gabuar e bazuar në Ushqim industrial i përpunuar shumë, me vlera të ulëta ushqyese dhe me karbohidrate të larta në lidhje me një mënyrë jetese të ulur.


Ulni kolesterolin në mënyrë natyrale

Informacion mbi stilin e jetesës dhe dietën që harmonizon nivelet e kolesterolit në mënyrë të shëndetshme mund të gjeni këtu:


Ulni kolesterolin në mënyrë natyrale


SHËNIM I RËNDËSISHËM

Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

 • Warum hohe Cholesterinwerte nicht immer schlecht sein müssen - ZDG

 • (1) Holtmeier H-J, Cholesterin: Zur Physiology, Pathophysiologie und Klinik, Springer-Verlag, 2013

 • (2) Anitschkow,N. 1913. ber die Veränderungen der Kaninchenaorta bei experimenteller Cholesterinsteatose. Beitr Pathol Anat 56:379- 404

 • (3) Anitschkow,N.N. and Chalatov,S. 1913. über experimentelle Choleserinsteatose und ihre Bedeutung für die Entstehung einiger pathologischer Prozesse. Zentralbl Allg Pathol 24:1-9

 • (4) Ignatowski,A. 1909. über die Wirkung des Tierischen Eiweisses auf die Aorta und die paerenchymatosen Organe der Kaninchen. Virchows Arch für path Anat 198:248-270.

 • (5) Konstantinov IE et al, Alexander I. Ignatowski A Pioneer in the Study of Atherosclerosis, Texas Heart Institute Journal, 2013; 40(3): 246249, (Alexander I. Ignatowski Ein Pionier in der Erforschung der Atherosklerose)

 • (6) Konstantinov IE et al, Nikolai N. Anichkov and His Theory of Atherosclerosis, Texas Heart Institute Journal, 2006; 33(4): 417423, (Nikolai N. Anichkov und seine Atherosklerose-Theorie)

 • (7) Finking G et al, Nikolaj Nikolajewitsch Anitschkow (1885-1964) established the cholesterol-fed rabbit as a model for atherosclerosis research, Atherosklerosis, 1997 Nov;135(1):1-7, (Nikolaj Nikolajewitsch Anitschkow (1885 1964) etablierte das mit Cholesterin gefütterte Kaninchen als Modell zur Atheroskleroseforschung)

 • (8) Steinberg D, An Interpreted History of the Cholesterol Controversy. I. Introduction; Anitschkow; Gofman, Journal of Lipid Research, (Eine interpretierte Geschichte der Cholesterin-Kontroverse. I. Einführung; Anitschkow; Gofman)

 • (9) Zhang X, Wen J, Zhang Z. Statinkonsum und Demenzrisiko: Eine Dosis-Wirkungs-Metaanalyse. Medizin (Baltimore) . 2018; 97 (30): e11304. doi: 10.1097 / MD.0000000000011304

74 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Σχόλια


bottom of page