top of page
 • Qendra e Shëndetit

Pse vitamina D është kaq e rëndësishme kur ekziston një rrezik i shtuar i infeksionit

Aktualisiert: 20. März 2022


Mungesa e përhapur e vitaminës D mund të jetë një arsye e madhe që njerëzit bëhen të prekshëm ndaj infeksioneve të frymëmarrjes, gripit dhe COVID-19. Anasjelltas, një furnizim i mirë i vitaminës D mbron kundër infeksioneve përkatëse.


Mungesa e vitaminës D në COVID-19

Vitamina D luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e sëmundjeve të frymëmarrjes. Një furnizim i mirë i vitaminës D kërkon më pak antibiotikë dhe aktivizon sistemin imunitar në atë mënyrë që të përballojë më mirë infeksionet - shkencëtarët irlandezë përmbledhin rëndësinë e vitaminës D në kohën e koronës.

Në të njëjtën kohë, studiuesit në Trinitiy College Dublin në The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) po tërheqin vëmendjen për faktin se një në tetë të rritur irlandezë mbi 50 vjeç ka mungesë të vitaminës D, gjë që ka rritur përqendrimin në një Marrje të vitaminës duhet drejtuar.

Raporti përkatës u botua në fillim të Prillit 2020 dhe titullohet: Mungesa e vitaminës D në Irlandë - Rëndësia për COVID -19 (2).

Mungesa e vitaminës D është e zakonshme

Studiuesit e TILDA zbuluan se mungesa e vitaminës D kalon në të gjithë popullsinë irlandeze:

 • 47% e të gjithë të rriturve mbi 85 vjeç vuajnë nga mungesa e vitaminës D në dimër.

 • 27% e të rriturve mbi 70 vjeç që preferojnë të jenë brenda katër mureve të tyre vuajnë nga mungesa e vitaminës D.

 • 1 në 8 të rritur mbi 50 vjeç vuan nga mungesa e vitaminës D gjatë gjithë vitit.

 • Vetëm 4% e burrave dhe 15% e grave marrin suplemente të vitaminës D.

Nëse qëndroni në shtëpi nga frika e infeksionit, mungesa juaj e vitaminës D do të rritet edhe më tej

Në Prill 2020 në veçanti, kur e ashtuquajtura vala e parë e "pandemisë" ishte në lëvizje të plotë, rrezet e diellit përsëri mund të ishin të mjaftueshme për të vënë në lëvizje prodhimin e vitaminës D në lëkurë. Por atëherë nga të gjithë njerëzit u tha se dikush duhet të qëndrojë në shtëpi ose, në shumë vende, madje duhej, gjë që i pengoi njerëzit të forcojnë sistemin e tyre imunitar dhe të mbrohen nga infeksionet virale.


Vitamina D ul ndjeshmërinë ndaj infeksioneve të frymëmarrjes

Dihet prej vitesh se një furnizim i mirë i vitaminës D zvogëlon ndjeshmërinë ndaj infeksioneve të frymëmarrjes dhe valët e gripit janë më pak të këqija (me një përqindje më të ulët të vdekjeve) nëse popullata furnizohet mirë me vitaminë D. Ne kemi raportuar në artikujt tanë për efektin mbrojtës të vitaminës D kundër gripit dhe gjithashtu në artikullin tonë për rëndësinë e marrjes së vitaminës D nga vjeshta e tutje.


Studiuesit irlandezë gjithashtu rekomandojnë marrjen e vitaminës D - natyrisht, veçanërisht për njerëzit mbi 50 vjeç, për ata që (nuk lejohen) të dalin nga shtëpia / apartamenti dhe për grupet me rrezik të lartë si mbipesha, të moshuarit dhe njerëzit me astmë dhe sëmundjet kronike të mushkërive. Sipas shkencëtarëve të TILDA, vitamina D nuk duhet të merret vetëm në muajt e dimrit, por gjatë gjithë vitit nëse nuk mund të thithni rregullisht diellin.


Testet e vitaminës D dhe vitamina D kanë qenë prej kohësh në dispozicion në internet

Por të gjithë të tjerët gjithashtu duhet të sigurojnë një nivel të shëndetshëm të vitaminës D, veçanërisht pasi shtesat e vitaminës D janë në dispozicion pa recetë. Ju madje mund të porosisni teste të vitaminës D në internet dhe të zbuloni nivelin tuaj personal të vitaminës D - pa pasur nevojë të dilni kurrë nga shtëpia.


Bazuar në rezultatin e testit, atëherë (në konsultim me mjekun tuaj me telefon) mund të zbuloni dozën e duhur të vitaminës D për ju. Informacioni mund të gjendet edhe këtu: Vitamina D: Marrja e saktë


Vitamina D përgjysmon rrezikun e infeksioneve të frymëmarrjes

Profesor Rose Anne Kenny, Shkencëtar i Lartë i TILDA tha, "Ne kemi dëshmi se vitamina D ka një rol në parandalimin e infeksioneve të frymëmarrjes së poshtme (pneumoni, bronkit, grip, etj.), Veçanërisht tek të moshuarit kur këto janë të ulëta Kanë nivele të vitaminës D. Në një studim, për shembull, rreziku i infeksionit mund të përgjysmohet mesatarisht nëse merren suplemente të vitaminës D (3).


Ende nuk e dimë efektin specifik të vitaminës në Corona. Sidoqoftë, meqenëse vitamina D përmirëson reagimet e sistemit imunitar dhe gjithashtu ka një efekt kaq pozitiv në shëndetin e kockave dhe muskujve, duhet pasur kujdes që të paktën pacientët me rrezik dhe ata që nuk mund ose nuk lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre të konsumojnë mjaftueshëm vitamina D. Vitamina D është dy herë më e rëndësishme, veçanërisht kur nuk lëvizni ose nuk mund të lëvizni shumë, pasi mund të kontribuojë në ruajtjen më të mirë të mundshme të muskujve ".


Nivele të ulëta të vitaminës D tek të moshuarit, veçanërisht në Spanjë dhe Itali

Një studim tjetër i botuar më 6 maj 2020 në revistën Aging Clinical and Experimental Research mbi këtë temë (4) nuk u përqëndrua në një vend të vetëm si në studimin irlandez. Sidoqoftë, u zbulua se kishte gjithashtu një lidhje midis vlerave të ulëta të vitaminës D dhe numrit të rasteve të koronës dhe shkallës së vdekjeve në 20 vende të tjera evropiane.


Eshtë interesante që vlerat mesatare të vitaminës D të njerëzve në Spanjë dhe Itali - domethënë në ato vende që kishin një përqindje veçanërisht të lartë të vdekjes nga korona - janë më të ulëta sesa ishte në Evropën veriore. Njerëzit e moshuar në veçanti - grupi i preferuar i rrezikut nga korona - në vendet e Mesdheut pëlqejnë të qëndrojnë brenda dhe të shmangin diellin, në mënyrë që ata të jenë pothuajse të paracaktuar për një mungesë të vitaminës D, e cila rrit ndjeshëm rrezikun e tyre të sëmundjes - qoftë nga korona, gripi ose infeksione të tjera të frymëmarrjes.


Në klinika dhe shtëpi pleqsh: Mungesa e vitaminës D në 75 përqind të pacientëve

Vitamina D mund të rregullojë përgjigjet imune të qelizave të bardha të gjakut dhe t'i parandalojë ato të lëshojnë sasi të tepërta të citokinave pro-inflamatore. Sidoqoftë, kjo është pikërisht ajo që u vu re tek pacientët me korona me një rrjedhë të rëndë - e ashtuquajtura stuhi citokine, një tepricë e citokinave inflamatore (5).


Studiuesit e përfshirë në këtë studim raportuan se, sipas një studimi të mëparshëm, 75 përqind e banorëve ose pacientëve në spitale dhe shtëpitë e të moshuarve kishin një mungesë të rëndë të vitaminës D.


Terapi e kombinuar kundër Covid-19: vitaminë D, magnez dhe vitaminë B12

Në numrin nëntor / dhjetor 2020 të revistës Nutrition, u shfaq një studim nga Singapori në të cilin administrimi i kombinuar i vitaminës D, magnezit dhe vitaminës B12 është provuar të jetë i dobishëm në trajtimin e Covid-19.


Të 43 pjesëmarrësit ishin të gjithë mbi 50 vjeç dhe kishin Covid-19. 17 prej tyre tani merrnin 1000 IU vitaminë D, 150 mg magnez dhe 500 μg vitaminë B12 çdo ditë. 26 të tjerët nuk morën asnjë shtesë ushqyese. U zbulua se sëmundja përparonte më lehtë në grupin e vitaminave dhe se furnizimi me oksigjen dhe trajtim intensiv kërkohej më rrallë në këtë grup (vetëm në 17.6 përqind të pjesëmarrësve) sesa në grupin tjetër që nuk kishte marrë asnjë substancë jetike (61.5 përqind e pjesëmarrësve) (6).


Prandaj, sigurohuni që të keni një nivel të shëndetshëm të vitaminës D. Testoni nivelin tuaj aktual të vitaminës D dhe merrni suplemente të vitaminës D nëse keni mungesë! Sigurohuni që keni mjaft magnez, sepse vitamina D nuk funksionon më mirë nëse keni mungesë të magnezit. Ju mund të lexoni detajet në artikullin e lidhur më sipër për marrjen e saktë të vitaminës D. Ju mund të zbuloni në lidhjen e mëparshme që ju gjithashtu mund të thithni vitaminën D lehtë përmes lëkurës (masazhi i vitaminës D bie në lëkurë).

 

Burimet e artikullit:

 1. Diese Ernährung reduziert Ihr Covid-19-Risiko - Zentrum der Gesundheit

 2. O’mahony C, Vitamin D could help fight off COVID-19, 6. April 2020, MedicalXpress

 3. Vitamin D deficiency in Ireland—implications for COVID-19. Results from the Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA)

 4. Martineau AR, Jolliffe DA et al., Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data, Februar 2017, BMJ

 5. Petre Cristian Ilie et al, The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality, Aging Clinical and Experimental Research(2020)

 6. Ali Daneshkhah, Vasundhara Agrawal, Adam Eshein, Hariharan Subramanian, Hemant Kumar Roy, Vadim Backman. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients. medRxiv, Posted April 30, 2020

 7. Tan CW, Ho LP, Kalimuddin S, Cherng BPZ, Teh YE, Thien SY, Wong HM, Tern PJW, Chandran M, Chay JWM, Nagarajan C, Sultana R, Low JGH, Ng HJ. Cohort study to evaluate the effect of vitamin D, magnesium, and vitamin B12 in combination on progression to severe outcomes in older patients with coronavirus (COVID-19). Nutrition. 2020 Nov-Dec;79-80:111017. doi: 10.1016/j.nut.2020.111017. Epub 2020 Sep 8. PMID: 33039952.

 8. Sundaram ME, Coleman LA. Vitamin D and influenza. Adv Nutr. 2012;3(4):517-525. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002162

10 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page