top of page
 • Qendra e Shëndetit

Rrënja e trëndafilit (Rhodiola rosea) - efektet e bimës kundër stresit

Aktualisiert: 16. März 2023

Rrënja e trëndafilit - e quajtur edhe Rhodiola rosea - është një bimë medicinale nga rajonet e larta arktike të Siberisë. Është një bimë kundër stresit, një i ashtuquajtur adaptogjen. Ai jo vetëm që mbron nga stresi, por gjithashtu ndihmon me çrregullimet e ankthit, depresionin dhe sindromën e lodhjes.


Rrënja e trëndafilit dhe efektet e tij

Rrënja e trëndafilit (Rhodiola rosea) është një bimë shumëvjeçare që është veçanërisht e rehatshme në zonat e ftohta të Kinës, Rusisë dhe Evropës veriore. Bima e shijshme në formë rozete mori emrin sepse rrënjët e saj - nëse i prisni - nuhasin trëndafila.


Në vendet e tyre, gjethet dhe filizat e rinj të rrënjës së trëndafilit hahen të papërpunuara ose të gatuara si spinaq - por të përziera me perime të tjera, pasi kanë një shije pak të hidhur. Kërcelli hahet i gatuar si asparagus. Në Amerikën e Veriut, vendasit fermentuan rrënjë trëndafili para konsumit (e ngjashme me lakrën turshi).


Si një bimë mjekësore me efekte bindëse dhe, mbi të gjitha, të pazakonta, rrënja e trëndafilit është njohur dhe përdoret në rajonet e përmendura për shumë mijëra vjet.


Rrënja e trëndafilit - produkt mjekësor në mjekësinë konvencionale ruse

Në vitin 1969 rrënja e trëndafilit madje mori një vend të përhershëm në mjekësinë zyrtare ruse. Komiteti Farmakologjik dhe Farmakope i Ministrisë Sovjetike të Shëndetësisë rekomandoi përdorimin mjekësor të ekstraktit të lëngut të rrënjës së trëndafilit (me 40% alkool) për lodhje kronike, infeksione dhe ankesa psikiatrike dhe neurologjike.


Në 1975 ekstrakti u miratua si një produkt mjekësor dhe u prodhua menjëherë në një shkallë të madhe.


Ekstrakti iu administrua njerëzve të shëndetshëm kur ishin të lodhur, për të përmirësuar vigjilencën, kujtesën dhe përqendrimin dhe për të përmirësuar performancën në punë.


Rrënja e trëndafilit - efektet në rast stresi

Në mjekësinë tradicionale siberiane dhe ruse, përgatitjet e bëra nga rrënja e trëndafilit preferoheshin për të shmangur stresuesit (faktorët që shkaktojnë stres) dhe për ankesat e lidhura me stresin. Sepse rrënja e trëndafilit është një adaptogjen dhe kështu një bimë që mban stresin larg.


Sigurisht, rrënja e trëndafilit nuk mund të bëjë shtëpinë tuaj për ju, të bëjë punën tuaj, të rritni fëmijët tuaj ose të grindeni me partnerin tuaj. Pra bima nuk ju çliron nga ato situata që ju shkaktojnë stres.


Sidoqoftë, sigurohet që - pavarësisht stresit - të mos ndiheni të stresuar, që të mos lejoni që stresi të arrijë tek ju dhe se stresi nuk mund t'ju bëjë të sëmurë. Rrënja e trëndafilit ju bën më të relaksuar. Kjo ju bën rezistent ndaj stresit dhe forcon nervat tuaja.


Stresorët nga që rrënja e trëndafilit mbron

Sidoqoftë, stresuesit nuk përfshijnë vetëm kërkesat e tepërta të përshkruara në jetën familjare dhe profesionale. Sportet dhe garat konkurruese janë gjithashtu stresues.


Sulmet nga bakteret e dëmshme janë gjithashtu stresues pasi ato shkaktojnë stres në trup - derisa të mposhtet. Stresi oksidativ dhe radikalet e lira janë stresues të tjerë. E njëjta vlen edhe për substancat kancerogjene, alergjenët ose përbërësit e papajtueshëm të ushqimit.


Rrënja e trëndafilit qetëson emocionet dhe forcon intelektin

Hetimet mbi vetitë adaptogjene të rrënjës së trëndafilit kthehen në fillimin e Luftës së Ftohtë. Në atë kohë, Ministria Sovjetike e Mbrojtjes po kërkonte mjete për të rritur produktivitetin dhe efikasitetin e shkencëtarëve dhe astronautëve të vet. Ky i fundit duhet të jetë në gjendje të zgjidhë probleme të vështira kur fluturon në hapësirë ​​duke qëndruar në formë dhe zgjuar për periudha të gjata kohore.


Studiuesit sovjetikë zbuluan se rrënja e trëndafilit nuk mund të përmirësonte vetëm të mësuarit dhe kujtesën. Impianti gjithashtu përshpejtoi shpejtësinë dhe rriti saktësinë me të cilën u zgjidhën detyrat. Shkalla e gabimit ishte gjithmonë më e ulët nëse personi përkatës kishte marrë më parë një përgatitje të rrënjës së trëndafilit.


Rrënja e trëndafilit gjithashtu shkëlqen me një efekt interesant: qetëson emocionet, por në të njëjtën kohë stimulon intelektin - një efekt shumë praktik p.sh. B. para provimeve, prezantimeve ose takimeve të tjera të rëndësishme ku duhet të jeni sa më të relaksuar dhe në të njëjtën kohë të jeni shumë të përqendruar dhe produktiv.


Rrënja e trëndafilit për depresion

Efekti antidepresiv i rrënjës së trëndafilit është veçanërisht i kërkuar në ditët e sotme. Ajo vjen nga kombinimi i përbërësve aktivë të rrënjës së trëndafilit të rosavins, rosiridine dhe salidroside.


Këto substanca bimore pengojnë prishjen e serotoninës dhe substancave të tjera të dërguara në tru (p.sh. dopamina).


Në këtë mënyrë, ata sigurohen që nivelet e serotoninës dhe dopaminës të mos bien shumë, gjë që do të çonte në disponim të ulët, plogështi dhe madje edhe depresion. Në vend të kësaj, ata mbajnë nivelin e serotoninës lart dhe kështu përmirësojnë gjendjen shpirtërore.


Nivelet normalisht të larta të serotoninës tani mund të arrihen në dy mënyra:


 1. Dikush mund të rrisë sintezën (formimin) e serotoninës ose

 2. Ndaloni prishjen e serotoninës duke çaktivizuar enzimat (oksidazat monoamine) që përndryshe do të prishnin serotoninën dhe do të ulnin nivelet e serotoninës.


Rrënja e trëndafilit ngre nivelin e serotoninës

Rrënja e trëndafilit mund të mbajë nivelin e serotoninës në të dyja mënyrat.


Nga njëra anë, rrënja e trëndafilit përmirëson aktivitetin e serotoninës (dhe gjithashtu të dopaminës) në tru duke - ngjashëm me ilaqet kundër depresionit - duke penguar prishjen enzimatike të dy substancave të dërguara.


Në të njëjtën kohë, megjithatë, rrënja e trëndafilit promovon transportin e pararendësve të dopaminës dhe serotoninës në tru, pasi bima rrit përshkueshmërinë e barrierës gjak-tru për këto pararendës (p.sh. për L-triptofanin).


Nuk është çudi që shumë studime kanë treguar se ekstrakti i rrënjës së trëndafilit mund të rrisë nivelet e serotoninës dhe të lehtësojë gjendjen depresive.


Rrënja e trëndafilit - efekte të shumta kundër depresionit

Në vitin 2007, për shembull, studiuesit në Gazetën Nordike të Psikiatrisë përshkruan një studim të rrënjës së trëndafilit tek njerëzit me depresion të butë deri të moderuar. Pothuajse 90 pjesëmarrës ishin 18 deri në 70 vjeç dhe u ndanë në tre grupe:


 • Grupi i parë mori 680 mg ekstrakt të rrënjës së trëndafilit çdo ditë për gjashtë javë.

 • Grupi i dytë mori 340 mg ekstrakt të rrënjës së trëndafilit.

 • Grupi i tretë mori një shtesë placebo.


Dy grupet e rrënjëve të trëndafilit përjetuan - në krahasim me grupin e placebo - përmirësime të rëndësishme, u bënë më të qëndrueshme emocionalisht dhe pësuan më pak çrregullime të gjumit se më parë.


Në vitin 2015, revista e specializuar Phytomedicine publikoi rezultatet e një studimi të fazës II të kontrolluar nga placebo me 57 persona në depresion të cilët morën ose ekstrakt rrënjë trëndafili ose sertraline, një antidepresant i zakonshëm nga grupi i frenuesve të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) për 12 javë.


Rrënja e trëndafilit prodhoi një përmirësim të ngjashëm në gjendjet depresive si ilaçi kundër depresionit, por kishte shumë më pak efekte anësore sesa agjenti sintetik.


Përveç kësaj, ekstrakti i rrënjës së trëndafilit ka aftësinë për të mbrojtur qelizat nervore në tru nga sulmet e radikalëve të peroksidit të hidrogjenit dhe glutamatit. Salidrosidi mbahet përgjegjës për këtë efekt mbrojtës.


Kombinimi i ilaqeve kundër depresionit, neuroprotektiv (mbrojtës i qelizave nervore), stimuluese, lehtësuese të lodhjes dhe, natyrisht, lehtësuese të stresit e bën rrënjën e trëndafilit një ilaç kaq efektiv për gjendjet depresive.


Rrënja e trëndafilit për stresin e provimit

Në një studim, studentët që vuanin nga rraskapitja e provimit zunë rrënjë për 20 ditë gjatë periudhës së përgatitjes së provimit.


Përmirësime të rëndësishme mund të vërehen në fushat e aftësisë fizike, performancës mendore dhe testeve neuromotorike. (Sistemi neuromotor përshkruan koordinimin e funksionit të trurit dhe lëvizjes së trupit).


Studentët jo vetëm që dolën shumë më mirë sesa para terapisë me rrënjë trëndafili, ata gjithashtu dolën shumë më mirë sesa grupi i placebo.


Rrënja e trëndafilit gjatë punës me ndërrim

Në të njëjtin vit, u zhvillua një studim i dyfishtë i verbër me 56 mjekë të rinj dhe të shëndetshëm. Një grup mori rrënjë trëndafili për dy javë në ndërrimin e natës, tjetri një placebo. Pastaj grupet u shkëmbyen. U tregua qartë se grupi përkatës i rrënjës së trëndafilit ishte gjithmonë më i aftë të përqendrohej, jo aq i lodhur dhe emocionalisht më elastik sesa grupi i kontrollit.


Pesë vjet më vonë, studiuesit shkruan në Phytotherapy Research se një dozë e vetme e ekstraktit të rrënjës së trëndafilit brenda 30 minutave shpesh kishte një efekt dhe rritte performancën mendore dhe fizike. Efektet zgjasin të paktën 4 deri në 6 orë.


Rrënja e trëndafilit per sindromen Burnout

Në vitin 2009, studiuesit e Planta Medica treguan në një studim të rastit, të verbër të dyfishtë, të kontrolluar nga placebo në fazën III se rrënja e trëndafilit mund të jetë një mënyrë e mrekullueshme për të gëzuar lodhjen (lodhjen) e lidhur me stresin-pa asnjë efekt anësor.


60 persona midis 20 dhe 55 vjeç me sindromën e burnout u vunë në dispozicion për këtë studim. Gjysma merrnin 576 mg ekstrakt të rrënjës së trëndafilit çdo ditë, gjysma tjetër merrte placebo të detyrueshme.


Pas katër javësh, subjektet e testimit u ekzaminuan dhe u zbulua se simptomat e lodhjes në grupin e rrënjëve të trëndafilit ishin përmirësuar dhe gjendjet depresive ishin gjithashtu më pak të zakonshme. Aftësia për t'u përqendruar ishte rritur.


Gjithashtu mund të vërehet se lirimi i kortizolit nuk ishte më aq i lartë në situata stresuese, kështu që studiuesit rekomanduan rrënjën e trëndafilit për sindromën e djegies.


Në një studim tjetër nga gushti 2012, subjektet e stresuar morën 200 mg ekstrakt rrënjë trëndafili dy herë në ditë për katër javë dhe përjetuan një përmirësim të ndjeshëm në simptomat e tyre të stresit - pas vetëm tre ditëve të marrjes.


Rrënja e trëndafilit për çrregullimet e ankthit

Në Mars 2008, Gazeta e Mjekësisë Alternative dhe Plotësuese lexoi se rrënja e trëndafilit mund të jetë gjithashtu e dobishme për çrregullimin e ankthit të përgjithësuar (GAD). 10 pjesëmarrësit e studimit kishin një diagnozë zyrtare të GAD dhe morën 340 mg ekstrakt të rrënjës së trëndafilit çdo ditë për 10 javë. GAD është përmirësuar ndjeshëm në të gjitha fushat.


Rrënja e trëndafilit për sportistët

Një studim sportiv nga qershori 2004 tregoi se rrënja e trëndafilit mund të përmirësojë performancën fizike në sport, pasi atletët ishin të rraskapitur vetëm më vonë se grupi i placebo.


Ventilimi i mushkërive u përmirësua, si dhe marrja e oksigjenit (VO2) dhe lirimi i karbonit (CO2). Atletët kishin marrë 200 mg ekstrakt të rrënjës së trëndafilit një orë para stërvitjes.


Efekti i rrënjës së trëndafilit: studimet e rasteve dhe raportet e përvojës

Ju mund të gjeni shumë studime të tjera dhe në veçanti raste studimi mbi efektet e rrënjës së trëndafilit në Dr. Libri i Richard P. Brown Revolucioni Rhodiola. Përfshirë njerëzit me çrregullim bipolar, çrregullim ankthi, lodhje, lodhje kronike, dobësi të përgjithshme, çrregullime të gjumit dhe shumë më tepër - shumica e tyre ishin në gjendje të përfitonin nga efektet e shkëlqyera të rrënjës së trëndafilit.


Një përzgjedhje e vogël nga Dr. Përvoja praktike e Brownit me rrënjën e trëndafilit, si dhe informacion mbi dozimin e saktë të rrënjës së trëndafilit dhe kriteret që përgatitjet me cilësi të lartë të rrënjës së trëndafilit duhet të plotësojnë.

 

Burimet e artikullit:

 • Rosenwurz – Die Wirkungen der Anti-Stress-Pflanze - Zentrum der Gesundheit

 • Darbinyan V et al., Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression., Nord J Psychiatry, 2007, (Klinische Studie mit Rhodiola rosea L. Extrakt SHR-5 in der Therapie von milder bis moderater Depression)

 • Mao JJ et al., Rhodiola roseaversus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial., März 2015, Phytomedicine, (Rhodiola rosea im Vergleich zu Sertralin bei Depression: Eine randomisierte placebokontrollierte Studie)

 • Hung SK et al., The effectiveness and efficacy ofRhodiola roseaL.: a systematic review of randomized clinical trials. Phytomedicine, Februar 2011, (Die Wirksamkeit und Effizienz von Rhodiola rosea L.: ein systemischer Review von randomisierten klinischen Studien)

 • Olsson EM et al., A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study of the standardised extract shr-5 of the roots ofRhodiola roseain the treatment of subjects with stress-related fatigue. Planta Med, Februar 2009, (Eine randomisierte, doppelblinde, placebokontrollierte Studie mit dem standardisierten Extrakt SHR-5 der Wurzel von Rhodiola rosea in der Therapie von Personen mit stressbedingter Müdigkeit)

 • Walker TB et al., DoesRhodiola roseapossess ergogenic properties? Juni 2006, Int J Sport Nutr Exerc Metab., (Besitzt Rhodiola rosea ergogene Eigenschaften?)

 • Edwards D et al., Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS® 1375 in subjects with life-stress symptoms--results of an open-label study. Phytotherapy Research, August 2012, (Therapeutische Wirkungen und Sicherheit von Rhodiola rosea Extrakt bei Personen mit Stresssymptomen – Ergebnisse einer Open-Label Studie),

 • De Bock K et al., Acute Rhodiola rosea intake can improve endurance exercise performance, Juni 2004, Int J Sport Nut Exerc Metab. (Kurfristige Einnahme von Rhodiola rosea kann die Leistungsfähigkeit im Ausdauertraining verbessern),

 • Brown RP, Gerbarg PL et al., The Rhodiola Revolution, Transform your health with the herbal breakthrough of the 21th century, (Die Rhodiola Revolution: Transformiere deine Gesundheit mit der bahnbrechenden pflanzlichen Entdeckung des 21. Jahrhunderts)

 • Darbinyan V et al., Rhodiola rosea in stress induced fatigue--a double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine, Oktober 2000, (Rhodiola rosea bei stressbedingter Erschöpfung – eine doppelblinde Crossover-Studie über die geistige Leistungsfähigkeit mit standardisiertem Rhodiola-Extrakt in wiederholten niedrigen Dosen für gesunde Ärzte während der Nachtschicht)

 • Spasov AA et al., A double-blind, placebo-controlled pilot study of the stimulating and adaptogenic effect of Rhodiola rosea SHR-5 extract on the fatigue of students caused by stress during an examination period with a repeated low-dose regimen., April 2000, Phytomedicine, (Eine doppelblinde, placebokontrollierte Pilotstudie zu den stimulierenden und adaptogenen Wirkungen von Rhodiola rosea Exrakt im Hinblick auf prüfungsstressbedingte Müdigkeit bei Studenten mit einer wiederholten Gabe niedriger Dosen)

 • Panossian A et al., Stimulating effect of adaptogens: an overview with particular reference to their efficacy following single dose administration. Phytotherapy Research, Oktober 2005, (Stimulierende Wirkung von Adaptogenen: Ein Überblick zur Wirkung insbesondere auf die Wirkung nach Verabreichung nur einer einzigen Dosis)

 • Bystritsky A et al., A pilot study of Rhodiola rosea (Rhodax) for generalized anxiety disorder (GAD). J Altern Complement Med., März 2008, (Eine Pilotstudie mit Rhodiola rosea bei generalisierter Angststörung)

Tags:

31 Ansichten0 Kommentare

Kommentare


bottom of page