top of page
 • Qendra e Shëndetit

Rrezitja e duhur për përfitimin më të madh të Vitaminës D

Aktualisiert: 20. März 2022

Për përfitimin sa më të madh të Vitaminës D gjatë rrezitjes dhe për mosdëmtimin e lëkures nga mbidoza e rrezeve UV (ultra Violet), atëhere janë teë nevojshme rregullat e meposhtme:


Për përfitimin sa më të madh të Vitaminës D gjatë rrezitjes dhe për mosdëmtimin e lëkures nga mbidoza e rrezeve UV (ultra Violet), atëhere janë teë nevojshme rregullat e meposhtme:

 • Gjate rrezitjes te ekspozohet sasi sa me e madhe e lekures - me se mire i trupi nga te dyja anet.

 • Rrezet e diellit mundesisht te bijne vertikalisht mbi lekure.

 • Preferohet rrezitja ne mes te dites kur dielli te kete posicionin e tij me te larte

 • Cdo dite me diell te shfrytezohet per rrezitje, edhe nese jane pak minuta.

 • Idelae jane ditet me diell dhe qeiell te kaltert

 • Ne shtepi te kujdeset per rrezitje vetem pe dritare te hapura.

 • Te shmanget rrezitja e tepruar. Minutat e para gjate rrezitjes jane më te vlefshmet. Cdo minut me pas prodhohet sasi me e vogel e vitamines D, pasi qe rrezet UV demtojne nje pjese te prodhuar te vitamines D. Prandaj rrezitja per nje kohe te gjate eshte e pallogjikshme dhe vetem cka demtn lekuren. Edhe tek lekura qe vetem eshte e rrezitur eshte i mundur perfitimi i madh i Vitamines D, nese rrezitemi per 30 minuta - 15 minuta perpara dhe 15 minuta prapa.

 • Gjate rrezeve intensive UV (p.sh. ne mesdite ne plazh apo edhe gjate diteve me qiell te kaltert, keshillohet rrezitja si me poshte (sidomos per lekurat qe nuk jane te mesuara me rrezet e diellit)

  • Tipi i lekures 1: secila ane 5 minuta - ne bark - dhe shpine

  • Tipi i lekures 2: secila ane 10 minuta

  • Tipi i lekures 3: secila ane 15 minuta

  • Tipi i lekures 4: secila ane 20 minuta

Gjate rrezitjes paradite apo pasdite koha e rrezitjes duhet dyfishuar.

Poashtu gjate rrezitjes ne Pranvere apo ne veren e vonshme koha e rrezitjes mundet ne maksimum te trefishohet

 • Lekura ti ekspozohet gradualisht diellit.

 • Ata qe ushqehen me shume fruta dhe perime mund ti perballojne me mire rrezet UV. Permes ushqimit te shendetshem dhe pershtatjes se lekures ne diell atehere eshte e munshme mbrojtja vetanake e lekures. Keshtu me nje doze te optimale te rrezitjes nuk eshte e nevojshme lyrja e trupit me kreme mbrojtese!

 • Te sigurohet per nje vlere e larte e vitamines D. Shume alergji te shkaktuara nga dielli do te perfundonin nese vlera e vitamines D eshte optimale.

 • ASNJERE te mos perdoren kreme mbrojtese perpara rrezitjes. Keto bllokojne rrezet UVB dhe pengojne prodhimin e Vitamins D pothuajse teresisht.

 • Nese nuk mundet ti iket diellit atehere lekura te mbrohet me rroba. Vetem pjeset e pa mbuluara si p.sh. fytyra dhe duart ty lyhen sipas nevojes. Te kihet kujdes qe kremet te jene me minerale per mbrojtje nga rrezet UV dhe pa kimikate!

Ata qe i konsiderojne keto rregulla perfitojne shume Vitamin D. Keshtu nese per rrezitje shfrytezohet cdo dite e bukur me diell, atehere nga pranvera deri ne vjeshte eshte e mundshem arrittja e nje vlere optimale e vitamines D. Dhe kur te fillon koha e ftohte dhe e erret atehere sipas mundesive te behet nje pushim ose diku ne male apo diku ne vende e ngrohta. Permes kesaj arrihet absorbimi edhe i nje doze tjeter te Vitamines D e cila pastaj eshte e mjaftueshme deri ne Pranvere. Mundesi tjeter (vetem atehere kur masat natyrale nuk jane te mundshme) eshte te perdoren suplimentet e vitamines D, ne kombinim me Vitamine K2 dhe magnezium.


Lexo Poshtu:

 

Burimet e artikullit:

 • Shëndeti në Shtatë Ditë - Suksesi me Terapinë me Vitaminë D - Raimund von Helden

316 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page