top of page
  • Qendra e Shëndetit

Si të rindërtoni florën tuaj të zorrëve pas antibiotikëve

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Antibiotikët jo vetëm që eliminojnë bakteret patogjene, por edhe disa nga bakteret e dobishme të zorrëve. Si pasojë, një larmi e madhe sëmundjesh dhe ankesash mund të zhvillohen. Pra, si mund ta rindërtoni florën e zorrëve pas terapisë me antibiotikë?


Rehabilitimi i zorrëve pas antibiotikëve

Antibiotikët (AB) përshkruhen shpejt dhe zakonisht ndihmojnë gjithashtu në zgjidhjen e shpejtë të problemit origjinal, siç është një cistit ose një absces. Sidoqoftë, shumë antibiotikë jo vetëm që sulmojnë patogjenët, por edhe bakteret e dobishme në florën e vetë trupit, siç janë bakteret e zorrëve dhe ato vaginale.


Sidoqoftë, këto baktere janë shumë të rëndësishme për një sistem imunitar të fortë, për një zorrë të shëndetshme, përdorim të mirë të lëndëve ushqyese dhe shumë më tepër. Prandaj nuk është për t'u habitur që një shqetësim i florës së zorrëve dhe gjithashtu florës vaginale mund të çojë në probleme shëndetësore të të gjitha llojeve. Mund të gjeni më shumë për këtë temë këtu: Efektet kryesore anësore të antibiotikëve


Edhe kanceri mund të jetë shumë më agresiv nëse flora e zorrëve është e shqetësuar. Prandaj është e rëndësishme të rindërtohet flora e zorrëve më së voni pas marrjes së antibiotikëve. Ne shpjegojmë masat e duhura më poshtë.


Si antibiotikët mund të krijojnë një rreth vicioz

Një florë e zorrëve që shqetësohet nga antibiotikët (ose ndikimet e tjera) mund të çojë në probleme të zorrëve, sëmundje autoimune, alergji, intolerancë ushqimore, obezitet dhe madje edhe çrregullime psikologjike të tilla si ndryshimet e humorit dhe madje edhe depresioni.


Një shembull i një sëmundjeje autoimune që është vërtetuar se është shkaktuar nga antibiotikët është artriti i mitur. Që nga një studim i korrikut 2015 është bërë e ditur se kjo ndodh shpesh tek fëmijët të cilëve u janë dhënë disa herë antibiotikë. Detajet mbi këtë studim, i cili u botua në revistën e specializuar Pediatrics, mund t’i gjeni këtu: Reumatizmi i fëmijëve për shkak të antibiotikëve


Komplikime të tjera që mund të lindin më vonë në jetë nga marrja e antibiotikëve në fëmijëri janë çrregullimet e sjelljes dhe obeziteti (5).


Përveç kësaj, infeksionet kërpudhore ose infeksione të tjera shpesh ndodhin brenda pak ditësh ose javësh pas terapisë me antibiotikë. Për shkak se një florë e trazuar e zorrëve çon në një sistem imunitar të dobësuar, kjo në mënyrë të përsëritur çon në infeksione të reja dhe këto nga ana tjetër në receta të reja të antibiotikëve. Fillon një rreth vicioz.


Sëmundjet kronike ose një përkeqësim i sëmundjeve kronike ekzistuese mund të jenë gjithashtu rezultat i marrjes së antibiotikëve.


A mund të shërohet flora e zorrëve vetë?

Nëse besoni në mjekësinë konvencionale, antibiotikët vështirë se kanë ndonjë efekt në gjendjen e florës së zorrëve, të paktën jo në afat të gjatë. Flora e zorrëve do të shërohet plotësisht brenda disa javësh pasi ndaloi përdorimin e antibiotikëve.


Sidoqoftë, të paktën dy studime kanë treguar që atëherë nuk është kështu. Antibiotikët ndryshojnë florën e zorrëve për një periudhë shumë më të gjatë kohore. Studimi i parë madje daton në vitin 2008 - dhe megjithatë, që atëherë, vështirë se ndonjë mjek është kujdesur për florën e zorrëve kur përshkruan antibiotikë. Nëse mjeku juaj është i ndryshëm ose ju jeni një mjek që e trajton këtë ndryshe, ju lutemi na tregoni!


Studimi: flora e zorrëve nuk shërohet më plotësisht


Studimi (1) vjen nga studiuesit në Laboratorin Biologjik Detar në Woods Hole, Massachusetts (SHBA). Nën udhëheqjen e shkencëtarit Mitchell Sogin, një metodë veçanërisht e saktë e analizës gjenetike tregoi se megjithëse një pjesë e florës së zorrëve ishte shëruar brenda një periudhe prej 4 javësh pas përfundimit të terapisë me antibiotikë, një pjesë tjetër nuk mund të kthehej as pas 6 muajsh në gjendje të shëndetshme gjendje normale.


Një numër i shkatërruar shumë i baktereve të zorrëve

Për këtë studim, të kryer në bashkëpunim me Universitetin Stanford (Palo Alto, Kaliforni), shkencëtarët analizuan përbërjen e florës së zorrëve tek të rriturit e shëndetshëm që kishin gëlltitur një antibiotik gjatë një periudhe prej 5 ditësh.


Në fillim të trajtimit, midis 3300 dhe 5700 lloje të ndryshme bakteresh mund të zbuloheshin tek pjesëmarrësit.


Gjatë trajtimit me antibiotikë, një e treta e baktereve u shkatërrua rëndë. Përmasat e të gjitha llojeve të tjera të baktereve ndryshuan, kështu që bakteret e rralla më parë shfaqeshin më shpesh, ndërsa llojet e mëparshme të zakonshme papritmas u bënë të rralla.


Ky çekuilibër patologjik i baktereve quhet dysbacteria (dysbiosis). Të gjithë pjesëmarrësit në Studimin e Woods Hole u zbuluan se kishin një dysbacteria pas përfundimit të trajtimit me antibiotikë.


Flora e trazuar e zorrëve për 6 muaj pas marrjes së antibiotikëve

Pas 4 javësh, flora e zorrëve e pjesëmarrësve u ekzaminua përsëri. U zbulua se ekuilibri natyror dhe i shëndetshëm i florës së zorrëve ende nuk ishte rigjeneruar.


Pas 5 muajve të tjerë, domethënë gjithsej 6 muaj pas përfundimit të marrjes së antibiotikëve, një ekzaminim i mëtejshëm i pjesëmarrësve të studimit u befasua kur zbuloi se jo të gjitha shtamet bakteriale kishin rimarrë forcën e tyre origjinale edhe pas kësaj kohe të gjatë.


Antibiotikët dëmtojnë florën e zorrëve në një afat të gjatë

Me studimin e tyre, shkencëtarët nga Laboratori Biologjik Detar ishin në gjendje të provonin se marrja e antibiotikëve jo vetëm - siç supozohej më parë, ka një efekt afatshkurtër - por edhe një efekt shumë afatgjatë dhe për fat të keq gjithashtu shumë negativ në florën e zorrëve.


Flora e zorrëve është ende e shqetësuar 6 muaj pas marrjes së antibiotikëve

Studimi i dytë (2) u shfaq në Mikrobiologjia e Natyrës në vjeshtën e vitit 2018. Studiuesit në Universitetin e Kopenhagenit shkruan pothuajse të njëjtën gjë si Sogin et al. 10 vjet më parë, domethënë që flora e zorrëve mund të shërohej deri diku pas përdorimit të antibiotikëve. Fatkeqësisht vetëm në një masë të caktuar, sepse edhe pas 6 muajsh florës së zorrëve ende i mungonin shtame të rëndësishme bakteriale që ishin të pranishme para terapisë me antibiotikë.


Për studimin e tyre, studiuesit u dhanë 12 të rinjve të shëndetshëm 3 antibiotikë të ndryshëm për 4 ditë. Ilaçet çuan në një humbje pothuajse të plotë të të gjithë florës së zorrëve.


Bakteret e dëmshme të familjes Clostridia u shëruan më shpejt, ndërsa bakteret e dobishme do të vinin një kohë të gjatë.


Gjatë 6 muajve të ardhshëm, flora e zorrëve u shërua ngadalë. Sidoqoftë, ai nuk u kthye në gjendjen e tij origjinale sepse mungonin 9 shtame bakteriale të dobishme dhe nuk dihet nëse këto do të humbasin përgjithmonë.


Udhëheqësi i studimit Profesor Oluf Pedersen nga Qendra e Fondacionit Novo Nordisk për Kërkime Bazë Metabolike tha:


"Ne ishim në gjendje të tregojmë se sa antibiotikë me spektër të gjerë dëmtojnë diversitetin e florës së zorrëve dhe për këtë arsye duhet të jepen vetëm nëse ka dëshmi të një infeksioni bakterial." (3)


Flora e zorrëve shpesh shqetësohet edhe para gëlltitjes Antibiotikëve

Në të dy studimet, pjesëmarrësit ishin njerëz të shëndetshëm. Ne nuk e dimë nëse flora e zorrëve e njerëzve të sëmurë (nëse dikush është i shëndetshëm, zakonisht nuk merr antibiotikë) gjithashtu mund të shërohet në masën e përshkruar, pasi ende nuk ka studim për këtë.


Shumë njerëz gjithashtu vuajnë nga sëmundje kronike, p.sh. B. Sëmundjet autoimune, diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe shumë më tepër, kështu që mund të supozohet se tashmë keni një florë të zorrëve të dobësuar si parazgjedhje. Si mund të jetë në gjendje të shërohet një florë e tillë e zorrëve nëse ajo ishte prekur tashmë para marrjes së antibiotikëve?


Antibiotikët natyralë janë shpesh të mjaftueshëm

Prandaj ka kuptim në çdo rast të shqyrtohet me kujdes nëse mund të ketë një alternativë për marrjen e antibiotikëve që nuk çon në prishje të florës së zorrëve, por përkundrazi forcon trupin dhe promovon procesin e shërimit.


Në rastin e një infeksioni të fshikëzës, për shembull, masat e përshkruara në lidhjen e mëparshme mund të jenë një alternativë. Argjendi koloidal dhe rigoni veprojnë gjithashtu si antibiotikë natyralë ose të butë dhe mund të shërojnë infeksionet në shumë raste.


Sidoqoftë, ka sigurisht raste kur nuk ka alternativë dhe antibiotikët janë fillimisht zgjidhja më e mirë. Por ju duhet të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme dhe në mënyrë ideale të merrni kundërmasa të përshtatshme ndërsa jeni duke marrë antibiotikë (më së voni më vonë).


Si të kryeni një rehabilitim të zorrëve pas antibiotikëve

Për të rindërtuar florën e zorrëve pas marrjes së antibiotikëve ose për ta ndihmuar atë të rimarrë ekuilibrin e tij natyror, ekzistojnë masa të ndryshme përveç pastrimit të zorrëve, të cilat përdoren më së miri në kombinim.


Cilat probiotikë pas antibiotikëve?

Probiotikët janë preparate (kapsula ose lëngje të fermentuara) që përmbajnë baktere të gjalla të zorrëve. Nëse flora e zorrëve është eliminuar nga antibiotikët, llojet bakteriale të gëlltitura vendosen veçanërisht shpejt dhe kështu ndihmojnë për të ndërtuar një florë të shëndetshme të zorrëve.


Bestshtë mirë të përdorni probiotikë ndërsa jeni duke marrë antibiotikë, jo më pas, pasi në disa raste ato mund të parandalojnë diarrenë e lidhur me antibiotikët.


Për këtë qëllim, probiotiku përkatës duhet të përmbajë llojin e majave Saccharomyces (S.) boulardii, si dhe Lactobacillus (L.) reuteri, L. casei, L. rhamnosus, L. delbrueckii subsp. Bulgaricus, Bifidobacterium animalis dhe S. thermophilus.


Probiotiku Combi Flora Symbio nga natyra efektive përmban të gjitha këto shtame (përveç të fundit, të cilat do të përmbaheshin në lëngun probiotik Combi Flora. Të dyja mund të përdoren në kombinim për të ndërtuar florën e zorrëve. Si ta bëni këtë është shpjeguar këtu : Ndërtimi i florës së zorrëve - udhëzimet dhe këshillat.


Kohëzgjatja më e rekomanduar e marrjes së probiotikëve është 4 javë pas marrjes së antibiotikut (plus kohën e marrjes së antibiotikut). Në çdo rast, merrni probiotikun sa më shumë që të jetë e mundur nga antibiotiku (p.sh. njëri në mëngjes, tjetri në mbrëmje) dhe në mënyrë ideale para ngrënies. Këtu ne shpjegojmë në detaje se çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje kur blini dhe gjithashtu kur merrni probiotikë: Probiotikë - aplikimi dhe marrja e saktë


Cili probiotik është i përshtatshëm për fëmijët?

Fëmijëve duhet t'u jepen probiotikë të veçantë për fëmijë pas marrjes së antibiotikëve. Ekziston një produkt nga sfera Combi Flora (Combi Flora Kids) që është zhvilluar posaçërisht për fëmijët (nga mosha 3 vjeç). Për fëmijët më të vegjël deri në 3 vjet ekziston Combi Flora Baby nga e njëjta gamë. Bestshtë mirë që të kërkoni këshilla nga pediatri juaj holistik në këtë drejtim.


Foshnjat gjithashtu duhet të ushqehen me gji. Sepse ushqyerja me gji ndihmon jashtëzakonisht shumë për të siguruar që fëmija juaj të mund të zhvillojë një florë të zorrëve të shëndetshme dhe imun-mbrojtëse (4).


Cilat prebiotikë pas antibiotikëve?

Në kontrast me probiotikët, prebiotikët nuk janë baktere të gjalla, por substanca që shërbejnë si ushqim për bakteret e dobishme të zorrëve. Sa më mirë të shtrohet tryeza për bakteret e dobishme të zorrëve, aq më të shumta mund të shumohen dhe aq më shpejt flora e zorrëve mund të shërohet edhe pas marrjes së antibiotikëve.


Nga njëra anë, prebiotikët mund të përfshijnë ushqime të tilla si karçofi, karçofi i Jeruzalemit, jakonë dhe salcifikim. Nga ana tjetër, substancat me efekte prebiotike gjithashtu mund të merren si shtesa ushqimore, p.sh. B. inulin.


Mos harroni, megjithatë, se inulina mund të shkaktojë gaz tek njerëzit e ndjeshëm. Pra filloni me sasi shumë të vogla dhe shtojini ato ngadalë.


Çfarë nuk duhet të hani pas antibiotikëve

Ushqimi i duhur gjatë dhe pas marrjes së antibiotikëve është veçanërisht i rëndësishëm. Dihet që infeksionet kërpudhore (kërpudhat e zorrëve ose vaginale) janë veçanërisht të zakonshme pas terapisë me antibiotikë.


Nëse tani ju pëlqen të hani ëmbëlsira, ëmbëlsira, makarona dhe bukë të bardhë dhe të pini pije të ëmbla (përfshirë lëngjet e frutave), atëherë ju inkurajoni më tej një zhvillim të tillë të tepruar të kolonive të kërpudhave, sepse kërpudhat preferojnë të ushqehen me sheqer. Produktet e sheqerit dhe miellit të bardhë duhet të jenë tabu gjatë dhe pas marrjes së antibiotikëve.


Gjithashtu do të ishte mirë nëse kufizoni konsumin tuaj të kripës dhe yndyrës, pasi një dietë e pasur me kripë dhe e pasur me yndyrë dëmton qartë florën e zorrëve.


Çfarë duhet të hani për të nxitur rritjen e florës së zorrëve?

Sipas studimeve, një dietë kryesisht me bazë bimore, pak kripë dhe pak yndyrë që përmban ushqime probiotike (lakër turshi, kos) dhe zakonisht është e pasur me fibra (fibra ushqen bakteret e zorrëve) është veçanërisht e përshtatshme pas marrjes së antibiotikëve.


Kurkuma gjithashtu duhet të integrohet në dietë, pasi erëza promovon ndjeshëm ndërtimin e florës së zorrëve. Acidet yndyrore Omega-3 nga ana tjetër çojnë në një larmi të madhe të florës së zorrëve (zgjidhja e shumë shtameve të ndryshme bakteriale).Çfarë tjetër mund të bëhet për të nxitur ndërtimin e florës së zorrëve?

Menaxhimi i mirë i stresit është i rëndësishëm, pasi stresi dobëson zorrët dhe kështu edhe florën e zorrëve. Ju gjithashtu duhet të siguroheni që bëni shumë sport dhe stërvitje, pasi sporti mund të ketë një efekt pozitiv në florën e zorrëve, edhe me një dietë më pak të favorshme. Në të njëjtën kohë, duhet të shmangni ata faktorë që janë treguar se dëmtojnë florën e zorrëve: Nëntë gjëra që mund të dëmtojnë florën tuaj të zorrëve

 

Burimet e artikullit:

  • Darmflora nach Antibiotika-Einnahme wieder aufbauen (zentrum-der-gesundheit.de)

  • (1) Mitchell L. Sogin et al., The Pervasive Effects of an Antibiotic on the Human Gut Microbiota, as Revealed by Deep 16S rRNA Sequencing, PLoS Biol. 2008 Nov; 6(11): e280

  • (2) Albert Palleja, Kristian H. Mikkelsen, Oluf Pedersen et al., Recovery of gut microbiota of healthy adults following antibiotic exposure. Nature Microbiology, 2018

  • (3) University of Copenhagen The Faculty of Health and Medical Sciences, The composition of gut bacteria almost recovers after antibiotics, ScienceDaily, 23. Oktober 2018

  • (4) Korpela K et al., Association of Early-Life Antibiotic Use and Protective Effects of Breastfeeding: Role of the Intestinal Microbiota, JAMA Pediatr. 2016 Aug 1;170(8):750-7. doi: 10.1001/jamapediatrics.2016.0585

  • (5) Hadar Neuman et al., Antibiotics in early life: dysbiosis and the damage done, FEMS Microbiology Reviews, doi: 10.1093/femsre/fuy018 Advance Access Publication Date: 25 June 2018 Review Article

177 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page