top of page
  • Qendra e Shëndetit

Studimi: Kjo dietë përmirëson depresionin pas vetëm tre javësh

Pas vetëm disa javësh, një dietë e caktuar ishte në gjendje të përmirësonte depresionin në një studim të kontrolluar. Prandaj terapia ushqyese duhet të jetë gjithmonë pjesë e terapisë për depresionin. Është mahnitëse që ndryshimet e nevojshme në dietë nuk ishin aq të gjera dhe mund të zbatohen lehtësisht nga të gjithë.


Në rastin e depresionit, një ndryshim në dietë mund të ndryshojë gjërat

Ata që hanë në mënyrë të pashëndetshme - siç dihet prej kohësh dhe është vërtetuar shkencërisht - rrezikojnë obezitetin, problemet kardiovaskulare dhe diabetin. Se sa e pafavorshme një dietë e pashëndetshme gjithashtu ndikon në shëndetin mendor është hetuar vetëm më intensivisht vitet e fundit.


Shumica e këtyre studimeve janë të kufizuara në studimet vëzhguese, kështu që për një kohë të gjatë nuk dihej me siguri nëse një dietë e pashëndetshme nxit depresionin ose nëse dikush ha në mënyrë jo të shëndetshme për shkak të sëmundjes për shkak të depresionit, pasi thjesht nuk ndjen motivim për të ngrënë shëndetshëm.


Sidoqoftë, studimet e fundit kanë qenë në gjendje të tregojnë në mënyrë specifike se një ndryshim në dietë në rastin e depresionit mund të çojë në të vërtetë në një përmirësim, nëse jo në një kurë, të problemit.


Një dietë e shëndetshme përmirëson depresionin pas një kohe të shkurtër

Një studim u botua në 2017 në të cilin njerëzit me depresion të rëndë përjetuan një përmirësim të ndjeshëm në simptomat e tyre pas një ndryshimi diete tre mujor (1). Një e treta e të prekurve madje konsideroheshin të shëruar në fund të tre muajve, ndërsa vetëm 8 përqind e pjesëmarrësve në grupin e kontrollit, të cilët kishin marrë terapi bisedash.


Një studim tjetër që u shfaq në PLOS ONE në Tetor 2019 (2) tregoi se një përmirësim në simptomat depresive ndodhi edhe pas vetëm tre javësh të ndryshimit të dietës. Përkundër shumë frikave, subjektet e testimit ishin gjithashtu në gjendje - pavarësisht depresionit të tyre - t'i përmbaheshin planit të të ushqyerit.


Njerëzit që janë në depresion shpesh hanë shumë sheqer, shumë yndyrë dhe shumë produkte të gatshme

Pjesëmarrësit në studim ishin 76 të rinj të moshës 17 deri në 35 vjeç të cilët vuanin nga depresioni i moderuar deri në atë të rëndë. Menyja e të gjitha lëndëve përmbante sasi të mëdha sheqeri, yndyrna të ngopura dhe ushqime të përpunuara në mënyrë industriale.


Njëra pjesë supozohej t'i përmbahej dietës së zakonshme, pjesa tjetër mori udhëzime ushqyese në formën e një videoje 13-minutëshe që ishte gjithmonë në dispozicion në internet, një shportë me ushqime të shëndetshme dhe perspektivën e një kuponi prej 60 dollarësh nëse pas studimit faturat e blerjeve ushqimore mund të paraqiten. Për më tepër, grupi i të ushqyerit mori dy thirrje kontrolli gjatë periudhës së studimit.


Teste të shumta u kryen në fillim dhe në fund të studimit tre javor për të vlerësuar statusin e depresionit dhe ankthit.


Kjo dietë përmirësoi depresionin në vetëm tre javë

Ndryshimi në dietë konsistonte në faktin se pjesëmarrësit hëngrën më pak sheqer dhe më pak produkte të përpunuara, në vend të kësaj zgjodhën më shumë fruta dhe perime, më shumë peshk në vend të mishit dhe vaj ulliri në vend të yndyrave të ngopura.


Brenda periudhës së shkurtër të studimit prej vetëm tre javësh, simptomat depresive në grupin e të ushqyerit u përmirësuan ndjeshëm, dhe niveli i stresit dhe gjendjet e ankthit gjithashtu u ulën. Nuk kishte ndryshime që vlen të përmenden në grupin e kontrollit, i cili kishte mbetur në dietën e mëparshme.


Sidoqoftë, kur shkencëtarët thirrën përsëri pjesëmarrësit në grupin e të ushqyerit pas tre muajsh, vetëm 7 nga 33 origjinalët po hanin sipas udhëzimeve të një diete të shëndetshme. Sidoqoftë, shumica e tyre ishin akoma mirë, kështu që ndryshimi afatshkurtër i dietës me sa duket kishte gjithashtu një efekt afatgjatë, edhe nëse kishte përsëritje të dietës fillimisht të pashëndetshme.


Për depresionin, të ushqyerit duhet të integrohet në çdo koncept terapie

Sigurisht që kishte vetëm një numër të vogël pjesëmarrësish, i cili me siguri do të kritikohet përsëri. Grupi i kontrollit gjithashtu nuk mori thirrje, pa sende ushqimore falas dhe as kuponë, të cilat vetëm mund të kenë një efekt inkurajues dhe që për këtë arsye duhet të merren parasysh në studimet e ardhshme.


Sidoqoftë, studiuesit njëzëri arritën në përfundimin se terapia ushqyese për depresionin duhet të jetë gjithmonë pjesë e një koncepti gjithëpërfshirës të terapisë. Ne kemi paraqitur një koncept holistik për depresionin nga ana jonë, i cili natyrisht mund të kombinohet edhe me masa terapeutike konvencionale.

 

Burimet e artikullit:

  • Studie: Diese Ernährung bessert Depressionen schon nach drei Wochen - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Newman T, Depression: Brief change in diet may relieve symptoms, 10. Oktober 2019, MedicalNewsToday

  • (2) Francis HM et al., A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults – A randomised controlled trial, 9.10.2019, PLOSOne

12 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page