top of page
  • Qendra e Shëndetit

Studimi: Produktet e qumështit nuk ofrojnë mbrojtje të kockave gjatë menopauzës


Gratë duhet të konsumojnë shumë produkte të qumështit, veçanërisht gjatë menopauzës, pasi ato janë aq të mira për kockat, thuhet gjatë gjithë kohës. Sidoqoftë, një studim nga maji 2020 zbuloi se produktet e qumështit nuk kanë një efekt mbrojtës në kocka, veçanërisht në këtë fazë të jetës.


Produktet e qumështit gjatë menopauzës: densiteti i kockave zvogëlohet

Produktet e qumështit referohen gjithmonë si furnizues të shkëlqyeshëm të lëndëve ushqyese. Nga të gjitha grupet ushqimore, thuhet se ato kanë një efekt veçanërisht pozitiv në shëndetin e kockave. Kudo që të shikoni, produktet e qumështit janë një garanci për kocka të shëndetshme në pleqëri.


Taylor C. Wallace dhe kolegët nga Universiteti George Mason në Fairfax, Virginia, megjithatë, tani kanë treguar se veçanërisht gjatë menopauzës, konsumimi i produkteve të qumështit nuk mund të ofrojë ndonjë përfitim për shëndetin e kockave. Për shkak se dendësia e kockave u ul në pjesëmarrësit në studim - nëse ata hëngrën produkte të qumështit apo jo.


Gratë duhet të konsumojnë një sasi veçanërisht të madhe të produkteve të qumështit gjatë menopauzës

Gjatë menopauzës, gjithmonë thuhet se duhet patjetër të konsumoni shumë produkte të qumështit. Në fund të fundit, keni nevojë për shumë kalcium për të mbrojtur kockat tuaja nga osteoporoza e mundshme (kocka të brishta). Dhe meqenëse asnjë ushqim tjetër nuk përmban aq kalcium sa produktet e qumështit, gratë me menopauzë duhet ta përdorin atë rregullisht.


Qendra Federale për të Ushqyerit (BZfE), për shembull, qendra e kompetencës dhe komunikimit për çështjet ushqyese në Gjermani, shkruan në artikullin e saj Qumështi: Pirja e Shëndetshme:


"Kërkesa ditore (shënim ZDG: kalcium) e një të rrituri (1000 mg) mund të arrihet me ½ l qumësht dhe dy feta Gouda (60 g), për shembull. [...] Kalciumi është i rëndësishëm për kockat e qëndrueshme dhe prandaj ndihmon në pleqëri, për të parandaluar eshtrat e brishtë (osteoporozën) ". (4)


Dhe në Nutrition in Focus (revista tregtare BZfE për konsulentët) lexoni në artikullin Menopauza e grave që duhet të konsumoni tre racione qumësht dhe produkte të qumështit në ditë në mënyrë që të furnizoheni me kalcium, i cili është kaq i rëndësishëm për kockat Me Tre racione nënkuptojnë 1 gotë qumësht, 1 filxhan kos dhe 1 fetë djathë (3).


Sipas një studimi të majit 2020, megjithatë, këto rekomandime rrisin ndjeshëm rrezikun e kancerit të gjirit. Gjithashtu mund të bëjë që gratë të besojnë se një furnizim i mirë me qumësht do të mbrojë kockat e tyre dhe do të parandalojë osteoporozën dhe frakturat, gjë që është larg nga rasti, sipas studimit të Taylor C. Wallace.


Produktet e qumështit nuk mund të mbrojnë kundër osteoporozës

Puna u shfaq në revistën Menopauzë në korrik 2020 dhe, bazuar në të dhënat nga Studimi i Shëndetit të Grave në të gjithë Kombin (SWAN), kishte treguar se konsumi i qumështit gjatë menopauzës, domethënë pikërisht kur humbja e densitetit të kockave është veçanërisht e shpejtë, ka asnjë përfitim të veçantë.


Shkencëtarët që punuan me Wallace kishin hetuar efektin e konsumimit të produkteve të qumështit gjatë menopauzës në densitetin e kockave të kofshës së kofshës dhe mesit. Sepse gratë janë veçanërisht të prirura ndaj osteoporozës gjatë menopauzës.


Rezultati ishte kthjellues: në këtë fazë të jetës, produktet e qumështit as nuk mund të parandalojnë humbjen e densitetit të kockave as osteoporozën dhe për këtë arsye nuk mund të mbrojnë kundër thyerjeve të kockave.


Sigurisht, mosha, lartësia, pesha, statusi i pirjes së duhanit, aktiviteti fizik, marrja ditore e kalorive, konsumi i alkoolit, marrja e kalciumit, etj. U morën gjithashtu parasysh gjatë vlerësimit të studimit.

Nuk është qumështi ai që mbron nga osteoporoza, por e gjithë mënyra e jetesës


Prandaj, mos u mbështetni në produktet e qumështit nëse doni të mbroni kockat tuaja gjatë menopauzës. Më mirë të mbështeteni në një dietë të pasur me substanca vitale, në shtesa ushqimore të zgjedhura me kujdes dhe sa më shumë stërvitje - në mënyrë ideale një kombinim i këtyre


  • Trajnimi i forcës (muskujt e zhvilluar mirë mbrojnë kockat dhe nyjet),

  • Ecja, ecja ose vrapimi (forcon kockat dhe natyrisht sistemin kardiovaskular) dhe

  • Yoga ose Tai Chi për një ndjenjë të sigurt të ekuilibrit, e cila vetëm kontribuon në parandalimin e rënies dhe kështu zvogëlon rrezikun e thyerjeve të eshtrave.

 

Burimet e artikullit:

  • Studie: Milchprodukte bieten keinen Knochenschutz in den Wechseljahren - ZDG

  • Taylor C. Wallace et al. Dairy intake is not associated with improvements in bone mineral density or risk of fractures across the menopause transition, Menopause (2020).

  • The North American Menopause Society, Dairy consumption ineffective in preventing age-related bone loss or fractures, MedicalXpress, 8. Juli 2020

  • Groeneveld M, Die Wechseljahre der Frau, Ernährung im Fokus, 10-11/2011

  • Rösch R, Milch: Gesund trinken, BZfE, abgerufen am 12.7.2020

7 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page