top of page
 • Qendra e Shëndetit

Terapia alkaline (bazë) - për parandalimin dhe trajtimin e ankesave kronike

Aktualisiert: 25. Okt. 2021


Dhimbjet e kokës, problemet e kyçeve, osteoporoza, era e keqe e gojës dhe shumë ankesa të tjera mund të tregojnë acidozë kronike. Me ndihmën e një terapie bazë (alkaline) ju mund të ndryshoni acidifikimin dhe kështu të ndaloni, lehtësoni ose shëroni shumë ankesa.

Terapia bazë për ankesat e mëposhtme


Terapia bazë tregohet veçanërisht nëse ka simptoma kronike që mund të tregojnë acidozë kronike, për shembull në sa vijon:


 • Problemet e kyçeve (reumatizma, përdhes, osteoartriti dhe dhimbje jo specifike të kyçeve)

 • Dhimbje të muskujve dhe nervave

 • Lodhje dhe rraskapitje kronike

 • Dhimbje koke kronike

 • Vështirësi në përqëndrim

 • osteoporoza

 • Kariesit

 • Fryma e keqe

 • Renia e flokeve

 • Problemet e stomakut, përfshirë urth

 • Për parandalimin, në mënyrë që të parandaloni shfaqjen e sëmundjeve në radhë të parë

 • Për detoksifikimin përgatitor, p.sh. para shtatzënisë së planifikuar

 • Ose edhe nëse testi acid-bazë i paraqitur në pjesën tjetër, por në një seksion rezulton të jetë i tillë që terapia bazë është e këshillueshme


Acidifikimi - Përkufizimi dhe Shkaqet

Hiperaciditeti latent kronik nuk duhet ngatërruar me hiperaciditetin akut. Acidifikimi akut i gjakut është shpesh një rast për njësinë e kujdesit intensiv (p.sh. në kontekstin e diabetit ose sëmundjeve të zemrës). Një terapi bazë përdoret gjithashtu këtu, por bazat zakonisht administrohen intravenoz në mënyrë që të rrisin vlerën e pH të gjakut në nivele të shëndetshme sa më shpejt të jetë e mundur. Pra, kjo terapi bazë nuk mund të bëhet në shtëpi.


Një acidifikim i fshehur i indeve, nga ana tjetër - dhe kjo është pika e vetme këtu - është një gjendje kronike që zhvillohet me vite dhe dekada dhe çon në një rënie të ngadaltë të vitalitetit dhe mirëqenies dhe përfundimisht në sëmundje kronike. Ne kemi shpjeguar detajet në lidhje me këtë këtu: Acidifikimi nga pikëpamja shkencore


Shkaku i acidifikimit kronik mund të gjendet në dietën dhe stilin e jetës moderne, e cila nga njëra anë furnizon shumë acide (dieta dhe pije jo të shëndetshme, marrja e ilaçeve) dhe në të njëjtën kohë i ofron trupit shumë pak mundësi për kullimin e acidit (shumë pak stërvitje, teknika të pasakta të frymëmarrjes, shumë pak substanca dhe minerale vitale, shumë pak ujë, etj.).


Keni nevojë për terapi bazë? - Testi

Sigurisht, disa ankesa mund të kenë edhe shkaqe të tjera, ku në shumicën e rasteve acidifikimi i tepërt është të paktën një nga shkaqet. Nëse jeni në dyshim, megjithatë, mund të bëni një test para terapisë bazë në mënyrë që të dini saktësisht nëse terapia bazë ka kuptim fare ose nëse ndoshta nuk është aspak e nevojshme. Ju mund ta bëni këtë test me ritmin tuaj. Kështu që nuk keni nevojë të shihni një mjek për ta bërë këtë.


Shpesh dikush përpiqet të vlerësojë gjendjen e ekuilibrit acid-bazë duke përcaktuar vlerën e pH të urinës me ndihmën e shiritave të provës. Megjithëse kjo metodë tashmë mund të japë indikacionet e para për një acidifikim të mundshëm, i ashtuquajturi test acid-bazë sipas Sandrit është shumë më informues.


Një pjesë e madhe e popullsisë është masivisht e mbiaciduar

Dr. Friedrich F. Sander ishte mjek dhe biokimist dhe iu përkushtua ekuilibrit acid-bazë dhe metodave përkatëse të provës që në vitet 1950. Me kalimin e viteve ai zhvilloi testin acid-bazë që është në dispozicion sot, të cilin çdokush mund ta kryejë në shtëpi, por të cilin shumë terapistë naturopatikë gjithashtu ua rekomandojnë klientëve të tyre.


Dr. med Michael Worlitschek, për shembull - specialist në mjekësinë e përgjithshme dhe trajtimin naturopatik - rekomandon testin sipas Sander në librin e tij Praktika e Bilancit Acid -Bazë - Bazat dhe Terapia (botimi i 6 -të / 2008) dhe shkruan:


Tani ka rreth 17,000 matje të urinës sipas Sander. Vlera mesatare e herësit mesatar të aciditetit (mAQ) është afërsisht +44 përqind. Kjo vlerë korrespondon me një acidifikim mediokër ".


Vlerat midis -10 dhe +10 përqind do të ishin normale. Vlerat deri në +30 për qind tregojnë një mbivlerësim të lehtë, vlera deri në +50 për qind një mbivlerësim të moderuar dhe vlera deri në +100 për qind një mbivlerësim të rëndë.


Metoda e matjes sipas Jörgensen ka prodhuar rezultate të ngjashme në të kaluarën. Këtu matet kapaciteti tampon i gjakut (PB) dhe kapaciteti tampon i plazmës (PPL). Nga kjo, vlera e tamponit ndërqelizor (IZP) llogaritet me radhë. Kjo duhet të jetë më e lartë se 80 mmol / l në njerëzit e shëndetshëm, por ka qenë një mesatare prej vetëm 69 mmol / l në vitet e fundit.


Normalisht është e këshillueshme që të kundërveproni me aciditetin acid me një dietë alkaline në vlera midis 78 - 80 mml / l, agjentët alkalikë rekomandohen për vlerat midis 72 dhe 78 mmol / l dhe infuzionet bazë me kalium lejohen për vlerat Nën 72 mmol / l rimendoni.


Rezultatet e të dy metodave të matjes konfirmojnë atë që theksojnë terapistët naturopatikë herë pas here: Një pjesë e madhe e popullsisë është acidike kronike - dhe jo vetëm pak, por mjaft masivisht, domethënë në atë mënyrë që të ketë një nevojë të qartë për terapi.


Testi acid-bazë sipas Sandrit

Krahasuar me shiritat e zakonshëm të testimit, testi Sander ka avantazhin e madh që përcaktohet jo vetëm vlera e pH e urinës, por që kapaciteti i acidit tampon të trupit gjithashtu mund të përcaktohet gjatë ditës. Për shkak se vlerat e pH të urinës mund të jenë ende normale kur kapacitetet tampon të organizmit janë pothuajse të ezauruara. Në këtë rast, vlerat e pH të matura janë të kënaqshme dhe megjithatë ju jeni mbi-acid.


Ndër të tjera, ju do të merrni testin acid-bazë Sander. në tregtimin online. Pyesni kompaninë tuaj të sigurimit shëndetësor nëse kostot mund të rimbursohen.


Me kompletin e testit, ju do të merrni një filxhan për mbledhjen e urinës, udhëzime dhe një formë në të cilën futni zakonet tuaja të të ngrënit, si dhe pesë tuba për pesë mostra të urinës. Mostrat merren në pesë kohë të ndryshme në të njëjtën ditë: në 6 të mëngjesit, 9 paradite, 12 pasdite, 3 pasdite dhe 6 pasdite - me tre vakte në ditë (në 6 të mëngjesit, 12 pasdite dhe 6 pasdite), me Urinë është të mbledhura.


Pastaj paketoni tubat në qesen e transportit të dhënë dhe dërgojini në laboratorin përkatës. Brenda pak ditësh (5 - 7 ditë pune) ju do të merrni vlerësimin e testit tuaj me postë në shtëpinë tuaj. Sigurisht, ju gjithashtu mund të përdorni rezultatet në internet.


Vlerësimi përfshin, ndër të tjera. një kurbë që e bën të ashtuquajturin vlerësimin tuaj të qartë. Vlerësimi do të thotë luhatje. Sa më shumë që vlerat të luhaten gjatë ditës, aq më mirë, pasi luhatjet sugjerojnë që trupi ka një aftësi të fortë për të rregulluar veten. Fatkeqësisht, kurba shpesh nuk tregon fare luhatje ose vetëm një të vogël - një shenjë e acidifikimit të tepërt, sepse në këtë rast trupi nuk është më në gjendje të heqë acidet dhe gjithashtu nuk është më në gjendje të krijojë baza të mjaftueshme të vetat.


Ju gjithashtu do të zbuloni herësin tuaj mesatar të aciditetit (mAQ), i cili është një masë e ngarkesës tuaj të acidit, si dhe një vlerë që pasqyron sasinë ditore të acideve të nxjerra dhe një numër vlerash të tjera.


Dr. Worlitschek tregon në o.G. Gjithashtu rezervoni një ilustrim se sa mirë një terapi bazë mund të përmirësojë vlerat e përcaktuara nga metoda Sander. Pra, nëse doni të kontrolloni efektivitetin e terapisë tuaj bazë, mund të bëni një test para dhe pas terapisë bazë dhe kështu të dokumentoni suksesin e terapisë tuaj.


Edhe diagnoza e irisit mund të tregojë acidozë. Nëse ka hiperaciditet, atëherë z. B. tregojnë nuanca të lehta në iris.


Terapia bazë nëse testi është pozitiv

Nëse tani ka indikacione të qarta të hiperaciditetit dhe nëse testi Sander është pozitiv, mund të ndërmerrni veprime kundër problemit me terapi bazë të synuar. Sigurisht që ka shumë forma të terapisë bazë - dhe detyra tani është të zgjidhni atë që ju përshtatet më së miri.

1. Dieta gjatë terapisë bazë

Dieta alkaline ose e tepërt e bazës është pothuajse përbërësi më i rëndësishëm i terapisë bazë. Sepse vetëm me këtë formë të të ushqyerit, organizmi mund të hyjë në gjendje deacidifikimi. Dieta e tepërt me bazën nuk furnizon më acide të dëmshme, kështu që trupi fillimisht lehtësohet. Në të njëjtën kohë, kjo dietë siguron minerale bazë për të lidhur acidet, si dhe substanca të hidhura që stimulojnë prodhimin e bazës së trupit dhe substancat vitale për të promovuar detoksifikimin e trupit.


Ne kemi shpjeguar këtu se si të hamë ushqime të tepërta alkaline: Dieta alkaline.


Tabela jonë me ushqimet bazë dhe acid-formuese mund të gjendet këtu: Pasqyra e ushqimeve alkaline dhe acidike.


Recetat alkaline që mund t’i hani lehtë gjatë terapisë bazë mund t’i gjeni këtu nën lidhjen e mësipërme. Ju urojmë oreks të mbarë.


Kombinoni terapinë bazë me një kurë pastrimi

Nëse nuk i besoni vetes që të kaloni vetëm në një dietë bazë të tepërt, ju rekomandojmë detoksifikimin nga natyra efektive. Shtë projektuar për një periudhë prej katër javësh. Pjesëmarrësit marrin, ndër të tjera, Çdo javë një menu me receta të pasura me substanca vitale dhe baza të tepërta për shtatë ditët e ardhshme, duke përfshirë listën e nevojshme të blerjeve. Kura gjithashtu mund të kryhet pa probleme për njerëzit që punojnë.


Gjatë kurimit të pastrimit, përgatitjet alkaline mund të përdoren gjithashtu për të deacidifikuar. Pas kurës së pastrimit, jo vetëm që do të ndiheni më mirë, por gjithashtu do të jeni një profesionist i vërtetë në përgatitjen e një diete të shëndetshme të tepërt alkaline. Nëse jeni të interesuar për trajtimin e detoksit nga natyra efektive, do të gjeni informacione të mëtejshme këtu si dhe mundësinë për t'u regjistruar: Trajtimi i detoksifikimit


Si një alternativë, një agjërim i pastër alkalik është gjithashtu i mundur. Me agjërimin bazë, ju nuk praktikoni një tepricë të bazës, por një dietë thjesht alkaline (pothuajse ekskluzivisht perime dhe fruta). Ky tekst, për shembull, mund të ndihmojë si udhëzues: Udhëzime për agjërimin bazë


2. Pijet gjatë terapisë bazë


Sigurisht, lëngjet e mjaftueshme duhet të pihen me terapi bazë. Sepse sa më shumë të pini, aq më lehtë dhe më shpejt acidet mund të largohen nga trupi. Ju mund të merrni parasysh ujin e burimit ose ujin e filtruar të rubinetit, si dhe një filxhan çaj alkalik dy deri në tre herë në ditë. Sasia e përgjithshme e këtyre dy pijeve duhet të jetë rreth 1.5 deri në 2 litra në ditë ose - nëse ju pëlqen më shumë individualisht - 30 ml për kilogram të peshës trupore.


3. Mjetet tjera alkaline gjatë terapisë bazë


Kjo pikë është shpesh me interes të veçantë sepse ka shumë produkte bazë në treg dhe nuk është e lehtë të vendosësh se cili është i duhuri për ty. Karbonati i pastër i hidrogjenit të natriumit (p.sh. Kaiser Natron - sodë buke) është veçanërisht i lirë dhe për këtë arsye i popullarizuar.


Karbonatet e hidrogjenit

Hidrogjeni i karbonatit të natriumit së pari deacidifikon stomakun, domethënë neutralizon acidin e stomakut, i cili mund të çojë në probleme të tretjes tek njerëzit e ndjeshëm (fryrje, belching, etj.). Stomaku tani përpiqet të formojë përsëri acid të ri gastrik - dhe meqenëse hidrogjeni i karbonatit të natriumit të trupit prodhohet gjithmonë në të njëjtën kohë me formimin e acidit gastrik, indi mund të deacidifikohet në këtë mënyrë. Për shkak se hidrogjeni karbonat natriumi nuk qëndron në stomak, natyrisht, por çohet në qarkullimin e gjakut dhe prej andej shpërndahet në inde.


Citrate bazë dhe përzierje minerale të bëra nga karbonate dhe citrate

Produkte të tjera përbëhen nga një përzierje e përbërjeve të ndryshme minerale bazë (p.sh. citrat magnezi, citrat kaliumi, citrat kalciumi, karbonat magnezi, karbonat kalciumi etj.) Dhe vitamina. Sidoqoftë, këtu shpesh do të gjeni aditivë të panevojshëm dhe të dyshimtë, si p.sh B. ëmbëlsues të ndryshëm dhe - në rastin e disa tabletave bazë - dioksid titaniumi ndoshta kancerogjen.


Gjithashtu shpesh shtohen elementë gjurmë si zinku dhe hekuri. Kjo tingëllon pozitive, por mund të çojë në një furnizim të tepërt nëse dikush tashmë është duke marrë zink ose hekur përmes një suplementi tjetër dietik. Pra, nëse tashmë jeni duke marrë shtesa ushqimore, duhet të ekzaminoni me kujdes mineralet dhe elementët gjurmë që përmbahen në agjentin alkalik shtesë, në mënyrë që të mos futeni në një furnizim të tepërt për shkak të agjentit alkalik.


Përveç mineraleve bazë, hekurit, zinkut dhe shumë elementëve të tjerë gjurmë, agjentët alkalikë mund të përmbajnë vitaminë D3 - megjithatë, sasia e vitaminës D është zakonisht aq minimale (p.sh. 100 deri në 200 IU) saqë pyes veten pse ato shtohen në u bë vendi i parë. Kjo sasi e vogël vështirë se ndihmon në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të vitaminës D, dhe sigurisht jo në rastin e mungesës së vitaminës D. Për informacionin tuaj: Kërkesa ditore e vitaminës D për një të rritur tani vlerësohet në disa 1000 IU.


Karbonatet dhe citratet: efekti

Ashtu si me karbonatet e hidrogjenit, karbonatet (karbonati i magnezit dhe karbonati i kalciumit) gjithashtu neutralizojnë acidin gastrik dhe për këtë arsye deacidifikohen përmes stomakut, por në të njëjtën kohë gjithashtu sigurojnë minerale të vlefshme. Citratet bazë, nga ana tjetër, deacidifikohen në nivelin qelizor, domethënë anashkalojnë traktin gastrointestinal dhe janë të përshtatshme për njerëzit me sisteme tretëse të ndjeshme.


Por nëse të gjithë këta përbërës përzihen së bashku në disa përgatitje, natyrisht është e vështirë të zgjedhësh vetëm njërën ose vetëm tjetrën. Një përgatitje e rekomanduar, e cila përbëhet vetëm nga një përzierje e karbonateve të hidrogjenit dhe karbonateve, është trajtimi bazë Urbase - i cili rekomandohet jo më pak sepse nuk përmban asnjë aditiv të tepërt (pa mbushës, pa ëmbëlsues, pa zëvendësues të sheqerit, pa shije, pa dioksid titaniumi, pa laktozë, etj.)


Një pluhur citrati që nuk përmban aditivë të dëmshëm, i cili mbushet në kapsula (kapsula bazë citrate). Ato gjithashtu përmbajnë pak zink, të cilin duhet ta keni parasysh nëse tashmë jeni duke marrë një shtesë zinku ose një shtesë multivitamina me zink. Situata është e ngjashme me vitaminën D3 dhe vitaminën K2 të përmbajtura. Nëse tashmë i merrni të dyja, mund të zvogëloni dozën tuaj të mëparshme në përputhje me rrethanat gjatë trajtimit bazë.


Terapia bazë tek qelizat e bllokuara


Por, çfarë nëse qelizat nuk mund të deacidifikohen më? Po sikur të ketë një të ashtuquajtur grumbullim të acidit? Në këtë rast, disa qeliza janë në një lloj bllokimi për shkak të viteve të hiperaciditetit. Metabolizmi i qelizave nuk funksionon më pa probleme. Kjo do të thotë që lëndët ushqyese nuk mund të absorbohen aq mirë, përfshirë bazat. Dhe acidet dhe produktet e tjera të degradimit metabolik nuk mund të shkarkohen aq mirë. Në rrethana të caktuara, agjentët bazë të sipërpërmendur nuk ndihmojnë më në mënyrë të kënaqshme.


Qeliza së pari duhet të lirohet nga grumbullimi i saj i acidit. Kjo është e mundur me koncentratet bazë - siç e kemi përshkruar këtu: Koncentratet bazë - sekreti i deacidifikimit të saktë. Përqendrimet bazë merren më së miri në baza afatshkurtra - PARA PËRDORIMIT të një produkti bazë të bazuar në karbonat, karbonat hidrogjeni ose / dhe citrate.


Terapia bazë me koncentrate bazë

Terapia bazë me koncentrate bazë gjithashtu mund të plotësohet me përbërësit e mëposhtëm:


 • Substancat e hidhura - për të stimuluar formimin e bazës së trupit

 • Bentonite ose Zeolite - për të lidhur acidet dhe toksinat në zorrë

 • Banja bazë - për të mbështetur kullimin e acidit nëpër lëkurë, mund të lexoni detajet këtu: Banja bazë për deacidifikim

 • Mineralet - mineralet bazë natyrore si p.sh B. Koralet detare Sango mund të ndihmojnë në rregullimin e ekuilibrit të mineraleve në një mënyrë të butë

 • Mbrojtja e qelizave dhe ushqimi i qelizave - antioksidantët mund të merren për të mbrojtur qelizat, p.sh. B. astaksantinë; një mikroalgë, p.sh. B. Spirulina ose Chlorella mund të përdoren

 • Pluhur me bazë natyrale, të tilla si B. Alvito pluhur jetik për kohën për të rritur potencialin bazë të vakteve - pluhuri thjesht spërkatet mbi vaktet

 • Kujdesi alkalik i trupit - për të shmangur ekspozimin ndaj acidit nga kozmetika konvencionale, produktet bazë të kujdesit të trupit janë të përshtatshme, p.sh. B. deodoranti bazë, shampoja bazë, locioni bazë i trupit, kujdesi bazë i lëkurës së fytyrës, etj.

 • Masazh me furça të thata - nxit qarkullimin e gjakut në lëkurë, përshpejton rrjedhjen e limfës dhe kështu kullimin e acidit përmes zorrëve dhe veshkave


Terapia Baza - Kohëzgjatja

Terapia bazë zakonisht kryhet gjatë një periudhe prej katër javësh. Sidoqoftë, gjithmonë kushtojini vëmendje sesi jeni dhe çfarë sinjalizon trupi juaj. Nëse shfaqen simptoma që tregojnë një krizë detoksifikimi (diarre, dhimbje koke, nauze, etj.), Thjesht ndaloni ose zvogëloni dozën e përgatitjes bazë derisa të ndiheni më mirë përsëri. Pastaj mund t'i përmbaheni dozës së ulët ose ngadalë ta rrisni dozën përsëri.Terapia Bazë - Programet

Ne rekomandojmë programet / kurat e mëposhtme për terapinë bazë. Vendosni për një nga tre kurset e para. Nëse është e nevojshme, terapia Urbasen mund të kryhet më pas:


 • Terapia bazë ekskluzivisht me koncentrate bazë

 • Terapia bazë me koncentrate bazë dhe programi i plotë i paraqitur më sipër

 • Terapia bazë me Urbase: Urbase (pas terapisë bazë me koncentrate bazë)


Terapia bazë gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji

Terapia bazë është një formë pastrimi. Në mënyrë ideale, kjo duhet të bëhet PARA një shtatëzani të planifikuar. Kur dhe në çfarë mase detoksifikimi mund të kryhet edhe gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji, ne kemi shpjeguar këtu: Detoksifikimi gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji


Terapia bazë për sëmundjet

Terapia bazë është një opsion i shkëlqyer për parandalimin e shëndetit dhe mund të kryhet një ose dy herë në vit - në varësi të stilit të jetesës dhe dietës. Sidoqoftë, nëse tashmë vuani nga një sëmundje kronike dhe / ose duhet të merrni ilaçe, ju lutemi diskutoni zbatimin e terapisë bazë me mjekun tuaj ose praktikuesin alternativ. Në veçanti, nëse integroni bentonitin ose zeolitin në terapinë tuaj bazë, duhet të siguroheni që ta merrni atë rreth 3 orë larg nga mjekimi juaj. Përndryshe toka minerale gjithashtu do të "detoksifikonte" ilaçet tuaja.


Nëse jeni të interesuar edhe për pastrimin e zorrëve ose ndoshta tashmë po mendoni për pastrimin e mëlçisë ose veshkave, nëse keni marrë parasysh pastrimin e limfës ose madje planifikoni një detoksifikim, atëherë ju lutemi hidhini një sy këtu, ku mund të zbuloni se si të kombinoni kurat e ndryshme Rendi sipas të cilit ato mund të kryhen: Metodat e pastrimit - Rendi i saktë

 

Burimet e artikullit:

 • Die Basentherapie – zur Prävention und Therapie chronischer Beschwerden- Zentrum der Gesundheit

34 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page