top of page
  • Qendra e Shëndetit

The Work e Bajron Katie - Një rrugë drejt lumturisë dhe kënaqësisë

Aktualisiert: 19. Nov. 2021

The Work është një metodë për të përballuar krizat dhe problemet vetanake. The Work u zhvillua nga Byron Katie - një amerikane që kishte vuajtur nga depresioni për vite para se të kuptonte papritur se çfarë po e shkaktonte vuajtjet e saj. Depresioni i saj ishte zhdukur që nga ajo kohë. Nga kjo njohuri, lindi The Work, një metodë që jo vetëm që largon errësirën, por gjithashtu mund të shpëtojë marrëdhëniet (me këdo). Ata që punojnë rregullisht mbi veten me The Work do të shpërblehen - me lumturi, gëzim dhe dashuri për gjithçka që është.


The Work - dashuroni atë që është

The Work është një mënyrë e mrekullueshme për të dalë nga rutina e mendimeve dhe besimeve tuaja dhe për të gjetur rrugën tuaj drejt lumturisë dhe kënaqësisë. Pavarësisht se çfarë ju bën të pakënaqur - familjen tuaj, punën tuaj, gjendjen tuaj financiare ose shëndetin tuaj - The Work mund të përdoret në çdo situatë dhe mund t'ju ndihmojë të ndiheni më mirë. The Work gjithashtu mund të përdoret nga kushdo brenda katër mureve të tij - tani menjëherë dhe pa pasur nevojë të marrë një kurs ose të blejë një libër.


The Work ndryshon jetën tuaj. Pakënaqësia kthehet në lumturi, pakënaqësia kthehet në kënaqësi, pakënaqësia dhe urrejtja kthehen në dashuri dhe mirëkuptim. Ndoshta jo brenda natës, por hap pas hapi dhe në të ardhmen e parashikueshme - në varësi të asaj se sa intensivisht e praktikoni Punën.


The Work hap sytë për atë që është. The Work pajtohet me realitetin dhe siguron që nuk ka kuptim të luftosh realitetin. Libri i parë i Bajron Katie quhet pra: The Work - Lieben, what ist


Byron Katie - Zbulimi i veprës

Byron Katie në fakt quhet Byron Kathleen Mitchell. Ajo lindi në 6 Dhjetor 1942 dhe vuajti nga depresioni i madh për më shumë se dhjetë vjet në të dyzetat e saj. Më në fund arriti në atë pikë që ajo nuk u ngrit më nga shtrati, nuk u kujdes më për veten, u bërtiti fëmijëve dhe burrit të saj, u bë gjithnjë e më shumë e varur nga alkooli, dhe kur dikush iu afrua dhomës së saj, e abuzoi verbalisht dhe hodhi objekte në atë. Në një moment ajo ishte plotësisht e bindur se nuk ia vlente më të flini në shtrat - dhe kështu që nga ajo kohë ajo flinte vetëm pranë shtratit në dysheme.


Krejt papritur, kur u zgjua në dyshemenë e saj një mëngjes, ajo kuptoi se po ndihej aq keq vetëm sepse besonte në mendimet e saj. Nëse ajo pushonte së besuari në mendimet e saj, ajo menjëherë ndihej shumë më mirë, më e lehtë, madje edhe plotësisht e lumtur.


As nuk është çudi. Në fund të fundit, mendimet nuk janë asgjë më shumë se struktura që na vijnë në mendje nga diku. Askush nuk i kontrolloi ata. Ato mund të jenë të vërteta, por gjithashtu mund të jenë plotësisht të rreme. Prandaj, mendimet nuk duhet të merren kurrë shumë seriozisht.


Mos e identifikoni veten me mendimet tuaja, vëzhgojini ato nga larg, sikur mendimet të mos ishin asgjë më shumë se vizitorë në kopshtin tuaj, vizitorë që vijnë e shkojnë, por nuk kanë të bëjnë fare me ju si person. Sidoqoftë, nëse besoni në një mendim, ai mbetet me ju. Vizitori zhvendoset në shtëpinë tuaj. Ai nuk është më një vizitor, por ka zënë rrënjë me ju. Sigurohuni që kjo të mos ndodhë! Bëni që mendimet të qëndrojnë ato që janë: vizitorë. Dhe qëndroni aty ku i përkasin: jashtë në kopshtin tuaj!


The Work - A i besoni mendimet tuaja?

Katie, për shembull, besonte me vendosmëri se nuk ia vlente të flinte në shtrat. Por kush i tha asaj se ky mendim ishte i vërtetë? A mund ta dinte ajo vërtet se nuk ia vlente të shtrihej në një shtrat komod? Sigurisht që jo.


Pastaj ajo imagjinoi të ishte pa atë mendim, duke mos qenë në gjendje të mendonte atë mendim. Ajo imagjinoi një kohë në jetën e saj kur natyrisht e kishte kaluar çdo natë në shtrat dhe as nuk e dinte idenë se nuk ishte mjaft e vlefshme për një shtrat. Ajo ishte qartë më mirë atëherë.


Dhe meqenëse nuk mund të ishte e sigurt nëse mendimi ishte i vërtetë fare, ajo pyeti veten nëse e kundërta e mendimit të saj mund të mos ishte e vërtetë: Unë ia vlen të fle në një shtrat. Ajo e kuptoi se ky mendim krejtësisht i kundërt mund të ishte të paktën po aq i vërtetë sa mendimi i saj origjinal. Pra, pse ajo duhet të besojë variantin që i solli dhimbje dhe vuajtje? Pse të mos zgjidhni variantin që ju bëri të lumtur? Dhe kjo është pikërisht qasja që është The Work. Nga kjo, Katie zhvilloi katër pyetjet e mëposhtme.


Sa herë që jeni të pakënaqur dhe të trishtuar, mendoni për mendimin që qëndron pas tij. Pastaj bëni vetes katër pyetjet nga The Work dhe përgjigjuni atyre:


The Work - Katër pyetjet

Katër pyetjet nga The Work janë si më poshtë:


  1. A është i vërtetë ky mendim?

  2. A mund të jem vërtet njëqind për qind i sigurt se ky mendim është i vërtetë?

  3. Si ndihem nëse e besoj këtë mendim? Çfarë ndiej, çfarë bëj, si i trajtoj njerëzit e tjerë? Si ta trajtoj veten?

  4. Si do të ndihesha pa këtë mendim? Pra, nëse nuk do të isha në gjendje ta mendoja fare. Ose çfarë nëse mendimi ishte atje, por unë thjesht nuk do ta besoja?


Përveç kësaj, pas pyetjes 4 gjendet e kundërta e idesë. Pra, dikush pyet veten: A mund të jetë e kundërta e mendimit tim po aq e vërtetë, apo ndoshta edhe më e vërtetë? Zakonisht ka më shumë se një të kundërt. Luani me të gjitha përmbysjet dhe pyesni veten nëse të gjitha këto fjali / mendime mund të mos jenë aq të vërteta sa mendohej më parë.


Në fillim, metoda mund të duket shumë teorike dhe e drejtuar nga koka, por nuk është kështu. The Work nuk është vetëm përgjigjja e pyetjeve. Jo, është pothuajse një qasje medituese. Ju futeni thellë në ndjenjën përkatëse. Suksesi afatgjatë arrihet vetëm kur mund ta ndjeni qartë se si është dhe si është pa mendimin torturues.


The Work - Një shembull


Tani kërkoni një temë që ju shkakton stres. Zgjidhni më të mirën tjetër, p.sh. B. shefi im duhet të ketë më shumë mirëkuptim për mua. Gruaja ime nuk duhet të dalë aq shumë me miqtë e saj. Burri im duhet të ketë më shumë kohë për mua. Djali im duhet të bëjë më shumë për shkollën. Nëna ime është egoiste. Nuk jam mjaft e bukur Ose çfarëdo ndonjëherë

Shembull:


Burri im duhet të ketë më shumë kohë për mua!


1. A është i vërtetë ky mendim?

Zakonisht jeni shumë të sigurt për këtë dhe përgjigjeni me: Po, sigurisht. Ai nuk është aty për mua. Ai kthehet në shtëpi vonë nga puna dhe pastaj kalon shumë kohë në kompjuter. Në kohën e tij të lirë ai preferon të jetë me motorin e tij ose me miqtë.


2. A mund të jem vërtet njëqind për qind i sigurt se ky mendim është i vërtetë?

Shpesh përgjigja është akoma po këtu. Sidoqoftë, sa më gjatë të bëni The Work, aq më shpejt arrini në një jo këtu. Sepse sigurisht që nuk është e vërteta që ai duhet të ketë më shumë kohë për mua. Sepse ai thjesht nuk ka kohë ose nuk e merr atë. Mendimi se ai duhet të ketë më shumë kohë për mua nuk vjen nga realiteti, por nga dëshira ime personale dëshire. Pra mendimi nuk është i vërtetë.


3. Si ndihem nëse besoj në mendimin se burri im duhet të ketë më shumë kohë për mua dhe ai jo?

Ndiheni shumë thellë në këtë mendim! Çfarë ndjenjash shkakton tek ju? Imagjinoni një situatë ku jeni të zemëruar sepse burri juaj nuk po gjen kohë për ju. Cfare ndjen? Përgjigja juaj mund të duket kështu:


Mendimi krijon stres. Kam një humor të keq, ndihem i vetëm, jam i zemëruar, ndihem i pashpresë dhe gjithashtu i pafuqishëm sepse nuk mund ta ndryshoj burrin tim ashtu siç do të doja që ai. Kur burri im vjen në shtëpi, jam nervoz dhe jam i pasjellshëm me të.


4. Si do të ndihesha pa këtë mendim?

Merrni kohën tuaj në këtë pikë. Mos u dorëzoni derisa të keni thellë ndjenjën që lind kur jeni pa mendimin bezdisës. Nëse është e nevojshme, imagjinoni një kohë kur as nuk e njihnit burrin tuaj. Në atë kohë mendimi - ai duhet të kishte më shumë kohë për mua - as që ekzistonte. Si ishe ne ate kohe? Ndoshta tani mund t'i përgjigjeni diçkaje si kjo:


Do të ndihesha shumë mirë, shumë i lirë, shumë i lumtur. Unë do ta doja burrin tim dhe nuk do të isha vazhdimisht i pakënaqur. Do të më pëlqente çdo minutë falas që ai kalon me mua.


Tani gjeni të kundërtën e mendimit tuaj dhe pyesni veten: A nuk mund të jetë e kundërta e mendimit tim aq e vërtetë, apo ndoshta edhe më e vërtetë?


Përmbysja e parë

Burri im NUK duhet të ketë më kohë për mua. Në atë rast, do të ishte po aq mirë sa është. Por pse? Shkoni brenda! A do të ishte vërtet më mirë nëse burri juaj do të kishte më shumë kohë për ju? A do të ishit vërtet më i lumtur atëherë se tani? Ndoshta po ndoshta jo. Ndoshta ju thjesht e pëlqeni veten në rolin e viktimës së mjerueshme të vetmuar. Prandaj ju keni mundësinë të hiqni dorë nga ky rol dhe të kërkoni një punë që ju pëlqen pa burrin tuaj. Nëse burri juaj kishte shumë kohë për të kaluar me ju, ju mund të mos keni mundësinë të bëni diçka për veten tuaj. Mund të jetë gjithashtu një dhuratë e fatit për ju që ai të mos ketë aq shumë kohë.


Po burri juaj? A do të ishte ai më i lumtur nëse nuk do të lejohej të kujdeset për hobi të tij? Çfarë përfitimi do të bënte nga një njeri i pakënaqur? Ai mezi e bëri atë të lumtur.


Ndoshta nuk do të shkonit aq mirë nëse ata do të qëndronin së bashku. Nëse burri juaj papritmas kishte më shumë kohë për ju, kjo mund të nënkuptojë fundin e marrëdhënies tuaj. Asgjë nga këto nuk mund të dihet. Prandaj, të menduarit dëshirë nuk ia vlen. Askush nuk mund ta dijë se çfarë është e mirë dhe çfarë është e drejtë. Prandaj është kryesisht po aq e saktë sa është.


Ka përmbysje të tjera të mendimit origjinal që mund të çojnë në njohje shumë interesante të vetvetes:


Përmbysja e dytë

Unë duhet të kem më shumë kohë për burrin tim!


Në këtë pikë, kundërshtimet zakonisht lindin menjëherë: Por unë tashmë jam duke bërë gjithçka. E pastroj, e gatuaj dhe e liroj nga gjithçka që mund ta rëndojë në shtëpi.


Ndoshta, megjithatë, një mënyrë tjetër për të organizuar kohën tuaj do ta bënte burrin tuaj shumë më të lumtur? Ndoshta ai do ta donte nëse ngasni një motor me të herë pas here? Apo jeni të interesuar për aktivitetet e tij në kompjuter? Ose mbase thjesht mund të kaloni më shumë kohë duke menduar për burrin tuaj me mendime pozitive dhe të dashura! Dhe mos mendoni më: Ai duhet të ketë më shumë kohë për mua.


Përmbysja e tretë

Une duhet të kem më shumë kohë për veten time!


Shumë e drejtë! Sepse pse burri im duhet të ketë më shumë kohë për MU nëse nuk marr kohë as për veten time?


Sepse nuk merr kohë për veten. Në mendjen tuaj ju jeni me njeriun tuaj gjatë gjithë kohës dhe sa e pamundur është që ai të mos marrë kohë për ju. Por nëse burri juaj mund dhe dëshiron të marrë kohë për ju, varet plotësisht nga ai. Ju nuk mund të ndikoni në të. Ajo që mund të ndikoni shumë mirë, megjithatë, janë së pari mendimet tuaja dhe së dyti menaxhimi juaj i kohës.


Pra, merrni kohë për të bërë The Work. Shumë shpejt do të zbuloni nga roli dhe pritjet tuaja të viktimës dhe do të shihni se si mund ta bëni veten mrekullisht të lumtur - pavarësisht nëse burri juaj kërkon kohë për ju apo jo. Ju do të realizoni idetë tuaja, do të bëni një karrierë, do të gjeni hobi, do të bëni më shumë me fëmijët ose do të bëni diçka për shëndetin tuaj.


Dhe do të vini re: Sapo të jeni të kënaqur dhe të kënaqur me veten, burri juaj automatikisht do të tërhiqet përsëri tek ju.


Ky raund i parë tregon se si Vepra mund të funksionojë në mënyrë perfekte - me njerëz që e njohin Punën dhe e kanë praktikuar atë për ca kohë. Por nëse nuk e keni bërë kurrë Punën, mund të përfundoni në njërën ose tjetrën në qorrsokak, zakonisht me të dytën, por më së voni me pyetjen e katërt.


Vështirësi me pyetjen e dytë

Si ndryshon pyetja e dytë nga e para? Të dy tingëllojnë identikë. A mund të jem vërtet njëqind për qind i sigurt se ky mendim është i vërtetë?


Nëse thashë në pyetjen e parë se mendimi është i vërtetë, pse duhet të jetë ndryshe me pyetjen e dytë? Mendimet popullore janë, për shembull, "Djali im duhet të studiojë më shumë për shkollë" ose "Më duhen më shumë para".


Mos luftoni me realitetin!

Për Byron Katie është e rëndësishme të shohësh realitetin. E vërtetë është ajo që Zoti ose kushdo që e preferon, fati e mban gati për ju dhe e doni pikërisht atë që është tani në këtë moment. Vetëm kur kjo të ketë sukses do të jeni në gjendje të gjeni zgjidhje për të ndryshuar situatën dhe vetëm atëherë situata mund të ndryshojë - në cilindo drejtim. Pra, nuk ka kuptim të besosh dëshpërimisht dhe me këmbëngulje në një mendim që nuk i përgjigjet realitetit. Nuk ka gjë tjetër veçse vuajtje për të ngatërruar me realitetin, për të luftuar kundër tij dhe për të mbajtur mendimin e dëshiruar.


Sepse realiteti tregon të kundërtën: fëmija nuk dëshiron të mësojë për në shkollë sepse mund të ketë për ta jetuar këtë fazë ose kanë talente krejtësisht të ndryshme që duhen njohur dhe inkurajuar. Ndoshta atëherë mund të studiojë përsëri për shkollë?


Nëse nuk keni para, nuk keni nevojë për para për momentin!

Dhe sa i përket çështjes së parave: Ju nuk keni para tani, kështu që padyshim që as nuk keni nevojë për to, sepse jeta ju pret gjëra të tjera për momentin. Fati solli fazën e varfër të parave në jetën tuaj me arsye të mirë. Më pëlqen kjo fazë! Kjo nuk do të thotë që tani duhet të shtriheni në shezlongun tuaj të fundit dhe të mos bëni asgjë më shumë. Kjo do të thotë ta duash jetën tënde dhe ta shfrytëzosh sa më shumë. Farshtë shumë e shkurtër për të qenë e zymtë. Ka mbaruar në pak kohë. Atëherë doni të shikoni prapa dhe të shpallni me krenari: Unë e kam kaluar jetën duke u ankuar se nuk kam para të mjaftueshme?


Kështu që NUK MUND ta dini nëse është e vërtetë që keni nevojë për më shumë para tani. Ndoshta faza e parave të ulëta do t'ju bëjë të njihni vlera të tjera që janë shumë më të rëndësishme se paraja. Ose do të njihni njerëz të veçantë ndërsa kërkoni një punë që përndryshe nuk do ta kishit takuar kurrë. Ose zbuloni se si të jeni të lumtur me pak para, shkruani një libër për të që bëhet bestseller dhe papritmas ju bën të pasur.


Pyetja e dytë merr gjithmonë një jo - herët a vonë

Kështu që NUK mund të dini asgjë me siguri. Prandaj pyetja e dytë gjithmonë mund të përgjigjet me "Jo", më së voni kur ta keni menduar pak.


Sidoqoftë, nëse jeni aktualisht i mendimit që e dini me njëqind për qind siguri se mendimi juaj është vërtet i vërtetë, atëherë përgjigjuni pyetjes së dytë me "Po". Nuk ka rëndësi. Pas pyetjes së katërt më së voni, do të jeni në gjendje të buzëqeshni me këtë "po" dhe ndoshta të tundni kokën nga vetja.


Vështirësi me përmbysjet

Edhe me përmbysjet, ju futeni në një rrugë pa krye në disa raste. Për shembull, nëse fjalia fillestare ishte: Ai nuk duhet të pi duhan, atëherë një nga përmbysjet do të ishte: Unë nuk duhet të pi duhan. Tani sigurisht që mund të jetë që ju nuk jeni duhanpirës vetë - dhe thuaj, por unë nuk pi duhan fare. E kundërta nuk ka kuptim.


Në këtë rast, ju kërkoni varësi të tjera që mund të keni vetë. Ju nuk mund të pini duhan, por mund të shijoni çokollatën dhe duhet të keni kufizuar konsumin tuaj të çokollatës për një kohë të gjatë. Ndoshta ju varni shumë në kompjuter ose smartphone, ndoshta keni një tërbim pastrimi, por ndoshta thjesht mendoni shumë për njerëzit e tjerë dhe ndërhyni mendërisht (ose edhe gjuhësisht) në jetën e tyre. Edhe kjo është një lloj varësie, një lloj detyrimi me të cilin nuk është aq e lehtë të përballosh.


Pra, para se të prisni diçka nga tjetri që as nuk mund ta menaxhoni veten në të njëjtën fushë, së pari duhet të punoni për veten tuaj. Kush e di, mbase duhanpirësi atëherë - tani që nuk është ngacmuar vazhdimisht - në mënyra dhe devijime krejtësisht të ndryshme për të ndaluar pirjen e duhanit


The Work e Bajron Katie - libra, seminare, trajnime

Provoje! Provoni The Work! Për të filluar, videot e shumta të Bajron Katie në YouTube janë jashtëzakonisht udhëzuese dhe depërtuese. Disa nga filmat kanë titra gjermanë. Thjesht zgjidhni temat që ju interesojnë, p.sh. B. kjo:


  • Babai im nuk duhet të kishte vdekur

  • Unë dua që kanceri im të ndalojë së rrituri

  • Djali im nuk dëshiron të më shohë më


Sigurisht, ju gjithashtu mund të përdorni librat e Bajron Katie, p.sh. B. The Work - dashuro atë që është (mund ta blesh Veprën - dashuro atë që është këtu në këtë lidhje.) Apo kam nevojë për dashurinë tënde - a është kjo e vërtetë? Ju gjithashtu mund të merrni një kurs përkatës të Punës, të vizitoni një trajner të Punës ose të bëni vetë Punën me Bajron Katie - ose në një nga tërheqjet e saj të heshtura në internet ose në shkollën e Bajronit Katie, një seminar intensiv nëntë ditor që mund të çojë në një vetëvlerësim të rëndësishëm. -vetëdija dhe përparimi personal. Të gjitha informacionet në lidhje me këtë dhe shumë video mund të gjenden në faqen kryesore të Byron Katie.


Një libër shumë i rekomanduar mbi Veprën nga Byron Katie është se dua të dua veten, por a duhet të ndryshoj? nga Ina Rudolph. Autorja ka punuar si trajner i Punës për 17 vjet dhe në librin e saj paraqet shumë probleme personale dhe gjithashtu probleme të klientëve, të cilët me ndihmën e Punës në fund të fundit nuk perceptohen më si probleme, por si një mundësi për të ndryshuar vetveten këndvështrim. Nuk është aspak një çështje e problemeve "të vogla" të përditshme, por tema të tilla si dëshira për një partner, braktisja ose një sëmundje kërcënuese për jetën.


Ju urojmë shumë argëtim dhe përvoja të mrekullueshme me Punën!

 

Burimet e artikullit:

  • The Work von Byron Katie – Ein Weg zu Glück und Zufriedenheit - Zentrum der Gesundheit

39 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page