top of page
 • Qendra e Shëndetit

Trajtimi i ADHD -së në mënyrë natyrale

Gjithnjëë e mshumë fëmijë në ditët e sotme vuajnë nga ADHD (deficiti i vëmendjes ose çrregullimi i hiperaktivitetit) dhe trajtohen me ilaçe të diskutueshme ADHD. A është vërtet e nevojshme? Studimet shkencore tregojnë se më shumë se 20% e fëmijëve që dyshohet se vuajnë nga ADHD janë diagnostikuar gabimisht. Plus, disa hulumtime sugjerojnë që shenjat e ADHD gjithashtu mund të trajtohen në mënyrë natyrale. Mësoni më shumë rreth një trajtimi natyral të ADHD.


Diagnoza e ADHD jokonkluzive

Vitet e fundit, gjithnjë e më shumë fëmijë dhe nganjëherë të rritur janë diagnostikuar me çrregullim të deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit (ADHD). ADHD karakterizohet nga një shqetësim dhe çekuilibër i përgjithshëm tek fëmijët. Fiksimi, mos -qëndrimi në gjendje të ulur, vështirësi në përqëndrim, ecje e pakërkuar në klasë dhe padurimi në parim janë të gjitha shenja të ADHD.


Megjithatë, meqenëse të gjitha këto shenja mund të vlerësohen mjaft subjektivisht, jo vetëm mundësia e një diagnoze të qartë ADHD, por edhe vetë ekzistenca e këtij çrregullimi duket të jetë shumë e dyshimtë. Por edhe duke supozuar se ADHD nuk ka të bëjë me dallimet normale të sjelljes, por më tepër një çrregullim mendor, është e vështirë të diagnostikosh qartë ADHD.


Studimet shkencore kanë konfirmuar gjithashtu se më shumë se 20% e të gjitha diagnozave të ADHD tek fëmijët janë të pasakta (1).


Sipas këtij studimi, edhe diferencat e vogla në moshë shpesh mund të bëjnë që mësuesi të shfaqet, për shembull, sikur një fëmijë të sillet "jonormalisht" në krahasim me shokët e tij të shkollës. Ky anomali shpesh relativisht i padëmshëm, i cili vërehet veçanërisht tek fëmijët më të vegjël, mund të çojë që fëmija të diagnostikohet me ADHD.


Droga të rrezikshme psikotrope për ADHD

Alarmshtë alarmante që shumë fëmijë janë të përshkruar me nxitim barna psikotrope për ADHD, megjithëse shpesh nuk ka çrregullime mendore dhe shenjat e ADHD ndoshta mund të eliminohen me metoda natyrale.


Ritalin® dhe ilaçet e tjera konvencionale ADHD mund të kenë efekte anësore jashtëzakonisht shqetësuese dhe efektet e tyre afatgjata deri më tani janë plotësisht të paqarta. Për të gjitha këto arsye, nëse dyshoni për ADHD, është shumë e këshillueshme që të mos merrni ilaçe të rrezikshme menjëherë, por të përpiqeni natyrshëm të lehtësoni së pari shenjat.


Trajtimi natyral për ADHD

Tani ka shumë metoda natyrale që mund të përdoren për të trajtuar shenjat e ADHD. Faktorë të ndryshëm dyshohet se shkaktojnë ose të paktën promovojnë ADHD.


Vëmendja dhe ADHD

Studimet shkencore (2) (3) kanë treguar, për shembull, se fëmijët nga një familje e paprekur nuk vuajnë nga ADHD aq shpesh sa fëmijët që rriten në marrëdhënie të prishura familjare. Nëse hidhni një vështrim më të afërt në emrin e sëmundjes ADHD - çrregullimi i deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit - bëhet e qartë se çfarë u mungon fëmijëve me këtë çrregullim të supozuar: vëmendje.


Për shkak të stilit modern të jetesës, në shumë familje vështirë se ka kohë për fëmijët pranë punës. Prandaj, shumë prindër duhet ta dërgojnë fëmijën e tyre në çerdhe ose kujdestare fëmijësh kur janë vetëm disa muajsh, sepse, për arsye financiare ose arsye të tjera, ata nuk kanë kohë për vetë fëmijën. Sigurisht, një fëmijë që rritet kështu mund të jetë po aq i shëndetshëm dhe i lumtur sa një fëmijë që rritet në shtëpi.


Onlyshtë e rëndësishme vetëm që fëmijët të jenë të dashur dhe të rriten duke u ndier të sigurt dhe të sigurt. Nëse prindërit tuaj nuk kanë kohë për fëmijët e tyre dhe i transportojnë vetëm nga çerdhja tek nëna kujdestare dhe përsëri, ekziston rreziku që fëmijët të kenë ndjenjën se janë të tepërt dhe se nuk u kushtohet vëmendje e mjaftueshme Me


Për më tepër, gjithnjë e më shumë fëmijë në ditët e sotme duhet të rriten në familje të prishura, ku prindërit janë të ndarë dhe janë aq të zënë me problemet e tyre saqë nuk mund të kujdesen as për fëmijët e tyre. Logjikisht, fëmijët që kanë shumë pak kohë dhe mbështetje nga familja e tyre mund të zhvillojnë një deficit të vëmendjes më shpejt, i cili shprehet në sjellje hiperaktive.


Sigurisht, është më e lehtë dhe më pak kohë për të qetësuar një fëmijë ADHD me ndihmën e Ritalin® sesa për të ndryshuar diçka në situatën familjare, por ndoshta është më mirë për fëmijën nëse prindërit nuk marrin ilaçe menjëherë, por marrin së pari Provoni një mënyrë tjetër për të ndryshuar diçka në lidhje me çrregullimin.


Anasjelltas, natyrisht, jo të gjithë fëmijët me ADHD jetojnë në familje të prishura. Ka edhe fëmijë nga familje të paprekura që ende vuajnë nga simptomat e ADHD. Shkaktarët e ADHD mund të jenë shumë të ndryshme, kështu që gjithmonë duhet t'i qaseni trajtimit të ADHD në mënyrë tërësore.


Vaksinimi favorizon ADHD

ADHD është e lidhur gjithashtu me vaksinimet, ndër të tjera. Studimet shkencore kanë treguar se fëmijët e vaksinuar kanë më shumë gjasa të vuajnë nga çrregullime neurologjike të tilla si ADHD ose autizmi (4) (studimi origjinal është fshirë që atëherë)


Autizmi dhe ADHD janë të lidhura ngushtë si çrregullime neurologjike, pasi të dy sëmundjet kanë lidhje të ngushta me zorrën dhe shkaqe të ngjashme. Mund të shihet ADHD si simptoma plus dhe autizmi si simptoma minus të së njëjtës sëmundje.


Shenjat e ADHD janë të justifikuara, ndër të tjera, me dëmtime të lehta të trurit ose inflamacion kronik në tru, të cilat me siguri mund të lindin gjatë vaksinimit. Dëmtimi i trurit dhe inflamacioni kronik në tru mund të çojnë në pengimin e funksionit të një rajoni të caktuar të trurit (lobit frontal).


Ky rajon është përgjegjës për përqendrimin dhe stabilitetin emocional. Një çekuilibër i tillë në tru çon në përqendrim më të dobët dhe shpërthime emocionale.


Dëmtimi i trurit që mund të shkaktojnë vaksinimet ka shumë të ngjarë nga ndotësit që përmban. Mërkuri, "forcuesit e efektit" të tillë si alumini dhe helmet e tjera që (hynë) në trupin tonë me vaksinimin mund të depozitohen në organe dhe të shkaktojnë inflamacion kronik ose sëmundje të tjera. Inflamacioni është zakonisht një mekanizëm natyror i sistemit tonë imunitar për të luftuar ndotësit ose patogjenët.


Dëmtimi serioz i trurit i shkaktuar nga vaksinimet është shpesh i pakthyeshëm, por inflamacioni kronik mund të lehtësohet duke forcuar sistemin imunitar dhe duke ndjekur një dietë anti-inflamatore. Lexoni gjithashtu: Dieta jo e shëndetshme rrit rrezikun e ADHD


Forcimi i sistemit imunitar në ADHD

Meqenëse një pjesë e madhe e sistemit tonë imunitar gjendet në zorrë, shëndeti i zorrëve luan një rol vendimtar në forcimin e sistemit imunitar. Pa një florë të paprekur të zorrëve dhe një sistem tretës funksional, as sistemi imunitar nuk mund të funksionojë siç duhet.


Shëndeti i zorrëve kundrejt ADHD

Interestshtë interesante që simptoma të tilla si një sistem tretës i dobët, alergji nga ushqimi ose një infeksion i kërpudhave candida lidhen gjithashtu me ADHD. (5) (6) Dihet mirë se problemet me tretjen mund të dëmtojnë rëndë funksionin dhe zhvillimin e trurit. Gjetje të tilla tregojnë qartë se sa i rëndësishëm është një zorrë e shëndetshme për shëndetin e përgjithshëm dhe veçanërisht për një tru të shëndetshëm. Jo më kot dikush flet për boshtin zorrë-tru në mjekësi.


Nëse doni të pastroni zorrët tuaja nga depozitat e dëmshme, bakteret putrefaktive dhe kërpudhat dhe kështu dëshironi të forconi sistemin imunitar, patjetër që duhet të bëni një pastrim të zorrës së trashë në kombinim me marrjen e probiotikëve të vlefshëm. Këtu mund të gjeni gjithçka në lidhje me pastrimin e zorrës së trashë.


Dieta anti-inflamatore në ADHD

Një zorrë e shëndetshme është baza për një sistem imunitar funksional, por një dietë anti-inflamatore dhe një mënyrë jetese e shëndetshme gjithashtu lehtësojnë dhe forcojnë sistemin imunitar. Studimet shkencore kanë treguar gjithashtu se dieta mund të ketë një ndikim në shenjat e ADHD. (7)


Ushqimet anti-inflamatore ndihmojnë në ribalancimin e sistemit imunitar në mënyrë që të mos shkaktojë më procese inflamatore të tepërta.


Ushqimet e shëndetshme dhe natyrale si hudhra, qepët, xhenxhefili, shafran i Indisë, kanellë, rozmarinë ose rigon kanë efekte anti-inflamatore dhe vetitë e tyre antioksiduese mund të mbështesin trupin në lehtësimin e sistemit imunitar.


Vitaminat si vitamina C, vitamina E ose vitamina D gjithashtu dihet se kanë një efekt pozitiv në sistemin imunitar dhe kështu lehtësojnë inflamacionin kronik.


Në rastin e çrregullimeve neurologjike, përfshirë ADHD, marrja e shtuar e acideve yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë si EPA dhe DHA gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të trurit.


Ushqyes të tjerë që mbështesin funksionin e trurit përfshijnë acidin folik, vitaminën B6, vitaminën B12, zinkun ose koenzimin Q10.


Pra, nëse simptomat e ADHD rriten, furnizimi i fëmijës me substancat vitale të përmendura duhet të kontrollohet dhe, nëse është e nevojshme, të optimizohet.


Përveç kësaj, disa ushqime duhet të shmangen që mund të rrisin ashpërsinë e simptomave të ADHD:


Dieta anti-inflamatore në ADHD

Një zorrë e shëndetshme është baza për një sistem imunitar funksional, por një dietë anti-inflamatore dhe një mënyrë jetese e shëndetshme gjithashtu lehtësojnë dhe forcojnë sistemin imunitar. Studimet shkencore kanë treguar gjithashtu se dieta mund të ketë një ndikim në shenjat e ADHD. (7)


Ushqimet anti-inflamatore ndihmojnë në ribalancimin e sistemit imunitar në mënyrë që të mos shkaktojë më procese inflamatore të tepërta.


Ushqimet e shëndetshme dhe natyrale si hudhra, qepët, xhenxhefili, shafran i Indisë, kanellë, rozmarinë ose rigon kanë efekte anti-inflamatore dhe vetitë e tyre antioksiduese mund të mbështesin trupin në lehtësimin e sistemit imunitar.


Vitaminat si vitamina C, vitamina E ose vitamina D gjithashtu dihet se kanë një efekt pozitiv në sistemin imunitar dhe kështu lehtësojnë inflamacionin kronik.


Në rastin e çrregullimeve neurologjike, përfshirë ADHD, marrja e shtuar e acideve yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë si EPA dhe DHA gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të trurit.


Ushqyes të tjerë që mbështesin funksionin e trurit përfshijnë acidin folik, vitaminën B6, vitaminën B12, zinkun ose koenzimin Q10.


Pra, nëse simptomat e ADHD rriten, furnizimi i fëmijës me substancat vitale të përmendura duhet të kontrollohet dhe, nëse është e nevojshme, të optimizohet.


Përveç kësaj, disa ushqime duhet të shmangen që mund të rrisin ashpërsinë e simptomave të ADHD:


Shmangni ushqime të caktuara në ADHD

Nëse doni të heqni trupin tuaj nga inflamacioni kronik që mund të shoqërohet me ADHD, duhet të shmangni ushqime të caktuara:


Ushqimet e gatshme, mishi, qumështi, drithërat që përmbajnë gluten dhe sheqer bëjnë një tendosje në sistemin imunitar dhe mund të shkaktojnë alergji dhe inflamacion.


Vaktet e gatshme në veçanti shpesh përmbajnë aditivë të dëmshëm të ushqimit që janë të lidhur me ADHD.


Një studim shkencor (8) ishte në gjendje të tregonte se si benzoati i natriumit ruajtës (gjendet në shumë pije joalkoolike, lëngje frutash dhe salcat e sallatës) dhe agjentët e diskutueshëm të ngjyrosjes tartrazine (E102), Ponceau 4R (E124), perëndimi i verdhë (E110) , carmoisine (E122), Quinoline Yellow (E104) dhe Allura Red AC (E129) mund të nxisin ose përkeqësojnë dëmtimin e trurit dhe gjithashtu simptomat e ADHD.


Ka indikacione që ushqimet që përmbajnë fosfate të koncentruar, si p.sh B. cola, çokollata, arinj të butë, proshutë, sallam / sallam, mish të kuruar dhe të tjerë. kanë një efekt negativ tek fëmijët me ADHD. Në literaturën për ADHD, termi "fëmijë fosfat" shfaqet vazhdimisht si një term për ata që preken nga ADHD. Gjithashtu përshtatet që në homeopati - në përputhje me parimin e shërimit "e ngjashme mund të shërohet me të ngjashme" - Fosfori konsiderohet një ilaç i mundshëm i përdorur shpesh për ADHD.


Çdokush që dëshiron të trajtojë ADHD në mënyrë tërësore duhet që në çdo rast të shmangë ushqimet e përmendura.


Studimet mbi lidhjen midis pijeve të buta ose sheqerit dhe ADHD publikohen përsëri dhe përsëri, si p.sh B. në vijim:


Pijet e ëmbla të sheqeruara promovojnë ADHD

Studiuesit amerikanë zbuluan se konsumi i rregullt i pijeve të ëmbla me sheqer rrit rrezikun e ADHD me 66 përqind.


Një studim (9) me mbi 1,600 fëmijë të shkollës tregoi se çrregullimi i hiperaktivitetit dhe deficitit të vëmendjes ndodhte më shpesh kur fëmijët konsumonin pije joalkoolike ose pije energjike. Me numrin e racioneve të konsumuara, u bënë edhe simptomat.


Një pije e butë mund të përmbajë deri në dyzet gram sheqer - me një dozë të rekomanduar ditore prej 21 deri në një maksimum prej 33 gram për të rinjtë.Në rastin e pijeve energjike, ekziston edhe përmbajtja e lartë e kafeinës, e cila ka një efekt stimulues shtesë.


Drejtoresha e studimit Prof. Jeannette Ickovics nga Shkolla e Shëndetit Publik Yale rekomandon prandaj:


"Është më mirë të mos u jepni fëmijëve asnjë pije energjike."


E njëjta gjë vlen edhe për pijet e buta, të cilat gjithashtu përmbajnë një sërë rreziqesh të tjera për shëndetin, siç mund të lexoni këtu: Pije freskuese të rrezikshme?


Lëvizja trupore kundër ADHD

Përveç pikave të përmendura tashmë, fëmijët me simptoma ADHD kanë absolutisht nevojë për stërvitje të mjaftueshme, pasi është vërtetuar se stërvitja gjithashtu mund të lehtësojë simptomat e ADHD.


Mbi të gjitha, stërvitja në të gjelbër në ajër të pastër është veçanërisht e dobishme, pasi ngjyra e gjelbër si një ngjyrë plotësuese (kundër ngjyrës) me të kuqen (= në teorinë e ngjyrave qëndron "eksitim, eksitim, inflamacion, rrezik") ka një efekt qetësues në mendjen tonë.


Programet sportive ose të rregullta të stërvitjes sigurojnë më shumë ekuilibër, stabilitet dhe ekuilibër tek fëmija.


Lëvizjet e mjaftueshme dhe sekuencat e lëvizjeve të shëndetshme sigurojnë që ajo që njihet si proprioceptim (vetë-perceptimi i trupit të vet në dhomë) të forcohet.


Ky vetëdije është i rëndësishëm për zhvillimin e trurit dhe sistemit nervor. Qëndrimi i vetëm mund të mbështesë jashtëzakonisht zhvillimin e trurit.


Çdokush që dëshiron të trajtojë problemet posturale tek fëmijët dhe kështu të përmirësojë funksionimin e sistemit nervor mund, për shembull, të kërkojë këshilla dhe trajtim nga kiropraktori.


Trajtimi kiropraktik ka një efekt shumë pozitiv tek shumë fëmijë. Fëmijët me një qëndrim të shëndetshëm janë zakonisht më të balancuar dhe të kënaqur.


Nëse keni simptoma ADHD, sqaroni apneën e gjumit dhe çrregullimet e frymëmarrjes

Apnea e gjumit fëminore dhe çrregullimet e frymëmarrjes gjithashtu mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me ADHD, na shkroi një lexues (dentist) në janar 2020. Ajo vazhdoi të shkruante:


"Për fat të keq, kjo është relativisht pak e komunikuar deri më tani. Përvoja ime dhe e kolegëve të mi është se këta fëmijë mund të ndihmohen për gjumë të qetë me ushtrime të synuara të frymëmarrjes dhe pozicionin e saktë të gjuhës dhe kështu më pak hiperaktivitet gjatë ditës (e cila në fakt ishte vetëm ekstreme lodhje) ".


Përfundim mbi ADHD

Si përfundim, marrja e një qasjeje tërësore dhe natyrale mund të lehtësojë shenjat e ADHD. Prandaj, sigurisht që ka kuptim që së pari të përdorni metoda natyrale nëse keni simptoma të ADHD para se të përdorni ilaçe psikotrope.


Një mënyrë jetese e shëndetshme gjithashtu ka një efekt pozitiv në shëndet, dhe jo vetëm në ADHD. Fëmijëve që rriten në një mjedis të shëndetshëm u jepen kushtet më të mira për një jetë të shëndetshme dhe të lumtur.


Nëse doni të trajtoheni me ilaçe, masat holistike të përshkruara natyrisht që ende duhet të përdoren.

 

Burimet e artikullit:

 • ADHS natürlich behandeln - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Elder TE "The importance of relative standards in ADHD diagnoses: evidence based on exact birth dates. J Health Econ. 2010 Sep;29(5):641-56. (Die Wichtigkeit relativer Standards in der ADHS Diagnose)

 • (2) Benjet C et al., "Chronic childhood adversity and onset of psychopathology during three life stages: childhood, adolescence and adulthood. J Psychiatr Res. 2010 Aug;44(11):732-40. (Chronisches Kindheits-Unglück und der Beginn einer Psychopathologie während drei Lebensphasen: Kindheit, Jugend und Erwachsenenalter)

 • (3) Galra C et al., "Early risk factors for hyperactivity-impulsivity and inattention trajectories from age 17 months to 8 years. Arch Gen Psychiatry. 2011 Dec;68(12):1267-75. (Frühe Risikofaktoren für Hyperaktivität-Impulsivität und Unaufmerksamkeit im Alter von 17 Monate bis 8 Jahre)

 • (4) Medical News Today "Vaccinated Children Two And A Half Times More Likely To Have Neurological Disorders Like ADHD And Autism, New Survey In California And Oregon Finds 27 Jun 2007 (Geimpfte Kinder sind zweieinhalb Mal so anfällig für neurologische Leiden wie ADHS und Autismus)

 • (5) Wender PH, Kalm M "Prevalence of attention deficit disorder, residual type, and other psychiatric disorders in patients with irritable colon syndrome. Am J Psychiatry. 1983 Dec;140(12):1579-82. (Die Prvalenz für Aufmerksamkeits-Defizit-Störung, Rest-Typ und anderen psychischen Störungen bei Patienten mit Reizdarm-Syndrom)

 • (6) Mann JR, McDermott S. "Are maternal genitourinary infection and pre-eclampsia associated with ADHD in school-aged children? J Atten Disord. 2011 Nov;15(8):667-73. (Sind mütterliche urogenitale Infektionen und Präeklampsie mit ADHD bei Kindern im Schulalter assoziiert?)

 • (7) Pelsser LM et al., "Effects of food on physical and sleep complaints in children with ADHD: a randomised controlled pilot study. Eur J Pediatr. 2010 Sep;169(9):1129-38. (Einfluss von Nahrungsmitteln auf körperliche und schlafbedingte Beschwerden bei Kindern mit ADHS: eine randomisierte kontrollierte Pilotstudie)

 • (8) Donna McCann et al., "Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial" The Lancet, Vol 370, Issue 9598, p. 1560 - 1567, 3 Nov. 2007 (Lebensmittelzusatzstoffe und hyperaktives Verhalten in 3 und 8/9 Jahre alten Kindern)

 • (9) Prof. Jeannette Ickovics et al., "Energy Drinks and Youth Self-Reported Hyperactivity/Inattention Symptoms., Academic Pediatrics, Februar 2015, ("Energy-Drinks und selbst-eingeschätzte Hyperaktivitäts-/Aufmerksamkeitsschwäche-Symptome bei Jugendlichen)

310 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Commentaires


bottom of page