top of page
 • Qendra e Shëndetit

Udhëzues për detoksifikimin


Detoksifikimi është një nga detyrat më të rëndësishme të organizimit tonë. Shpesh, megjithatë, aftësitë e trupit për të detoksifikuar janë shumë të dobëta. Me udhëzimet tona për detoksifikimin, ju mund të forconi dhe mbështesni aftësitë tuaja individuale për të detoksifikuar.


Udhëzues për detoksifikimin

Udhëzuesi ynë për detoksifikimin është pjesa e tretë e serisë sonë të detoksifikimit. Në pjesën e parë shpjeguam se cilat toksina kërcënojnë trupin çdo ditë, si ndodh saktësisht detoksifikimi i trupit dhe cilat organe, sisteme të trupit dhe enzima përfshihen në shkarkimin e përditshëm të toksinave.


Pjesa e dytë e detoksifikimit ka të bëjë me masat e nevojshme nëse dëshironi të mbështesni dhe forconi detoksifikimin e vetë këtij trupi. Aty do të gjeni gjithashtu lidhje me artikuj të tjerë që i dedikohen shkarkimit të synuar të helmeve shumë specifike (p.sh. alumini, merkuri, etj.).


Kjo pjesë e tretë tani paraqet udhëzime konkrete për detoksifikimin holistik. B. një herë në vit - mund të kryhet. Sidoqoftë, si gjithmonë, ky udhëzues është vetëm një sugjerim që nuk duhet të jetë i përshtatshëm për të gjithë. Më së miri përshtatet me ndjeshmëritë personale, intolerancat, mundësitë etj., së bashku me një mjek holist ose mjek alternativ.


Për më tepër, NUK është një kurë që duhet përdorur në rast helmimi akut ose nëse dihet një nivel specifik i toksicitetit. Në këto raste, mjeku duhet të shkarkojë në mënyrë specifike toksinën përkatëse.


Procedura

Me një detoksifikimi holistik për të forcuar aftësinë detoksifikuese të trupit, merren parasysh disa aspekte në të njëjtën kohë:


1. Siguroni organe të shëndetshme detoksifikimi!

Kujdesuni për organet tuaja të detoksifikimit (zorrët, mëlçinë, veshkat, sistemin limfatik). Për këtë qëllim, programet e duhura të pastrimit mund të kryhen në intervale të rregullta:


Kjo pikë bëhet në mënyrë ideale para detoksifikimit. Cilin pastrim është i nevojshëm dhe në cilën mënyrë është e mundur mund të gjendet këtu: Planifikuesi i pastrimit


2. Zvogëloni sa më shumë marrjen e toksinave!

Kjo mund të arrihet, për shembull, duke blerë ushqime organike dhe një dietë të shëndetshme (sheqeri zvogëlon aftësinë e detoksifikimit), duke shmangur plastikën, duke përdorur kozmetikë natyrale etj.


3. Parandaloni thithjen e helmeve nga zorrët!

Helmet e pashmangshme që gëlltiten me ushqim zakonisht hyjnë në qarkullimin e gjakut nga zorrët. Probiotikët, hekuri, kalciumi, zinku, bentoniti ose zeoliti parandalojnë ose minimizojnë këtë përthithje të toksinave nga zorrët. Dhe edhe nëse toksinat hyjnë në gjak, disa minerale, si p.sh B. Magnezi dhe silikoni parandalojnë depozitimin e toksinave në inde. Përveç kësaj, ju mund të rrisni ekskretimin e helmit përmes jashtëqitjes, p.sh. B. me ndihmën e ekstraktit të angjinares.


Probiotikët e përmendur madje mund të detoksifikojnë aflatoksinat (toksinat e mykut), por edhe shumë toksina të tjera mjedisore dhe metale të rënda (plumb dhe kadmium).


4. Përmirësoni rrjedhjen e lëngut të tëmthit!

Toksinat kalojnë gjithashtu nga mëlçia në zorrë me biliare. Sa më mirë të funksionojë rrjedha e biliare, aq më shumë toksina mund të ekskretohen në jashtëqitje. Rrjedha biliare stimulohet me substanca të hidhura: ekstrakt i angjinares, pluhur bazë i hidhur, eliksire bimore joalkoolike, pluhur gjethe luleradhiqe, xhenxhefil, por edhe kerri dhe mustardë e shumë të tjera. janë burime të mira të substancave të hidhura. Ekstrakti i hidhur i angjinares mbron gjithashtu mëlçinë nga dëmtimi oksidativ.


5. Sigurohuni që të keni një furnizim të mirë me antioksidantë!

Antioksidantët mbrojnë qelizat e trupit nga dëmtimet e shkaktuara nga toksinat dhe në disa raste janë ndër stimuluesit e fortë në procesin e detoksifikimit të trupit. Këta antioksidantë përfshijnë vitaminat C dhe E, kurkumin, sulforafanin, resveratrolin, likopenin, kapsaicinën, ekstraktin e çajit jeshil, OPC, kuercetinën, astaksantinën etj. Është më mirë të zgjidhni disa prej tyre dhe t'i kombinoni, sepse antioksidantët mund të përforcojnë reciprokisht efektet e tyre gjithashtu riaktivizohen njëri-tjetrin përsëri dhe përsëri.


Një dietë e shëndetshme siguron shumë vitaminë C, por shpesh jo e mjaftueshme kur trupi është duke bërë një punë aq të vështirë sa detoksikimi. Prandaj, doza të larta të vitaminës C mund të përthithen më së miri nëpërmjet një pluhuri natyral të vitaminës C të bërë nga pluhuri i qershisë acerola, camu camu ose trëndafili.


Vitamina E gjendet veçanërisht në vajrat vegjetale (vaji i embrionit të grurit, vaji i shafranit, vaji i arganit etj.) dhe në arrat dhe farat e vajit si dhe në moringa. Kjo e fundit gjithashtu siguron vitaminë B, kalcium, hekur, beta-karotinë dhe sigurisht klorofil (shihni nën 6.).


Acidi alfa lipoik është një antioksidant i veçantë. Ofron avantazhe shumë të veçanta në kuadrin e detoksifikimit: Ndër të tjera ndihmon. Në eliminimin e helmeve të tretshme në ujë dhe në yndyrë, këto lidhen me vetveten, në mënyrë që substancat toksike (p.sh. metalet e rënda) të mund të ekskretohen lehtësisht. Gjithashtu punon shumë për të riaktivizuar antioksidantë të tjerë.


Kura detoksifikuese me acid alfa lipoik

Nëse regjimi i detoksifikimit i paraqitur më poshtë është shumë i gjerë për ju, regjimi i detoksifikimit vetëm me acid alfa lipoik është një alternativë me të cilën mund të hiqni një pjesë të madhe të toksinave tuaja. Por duhet edhe acidi alfa lipoik me të paktën një antioksidant të tillë. B. sulforafani ose kurkumina mund të kombinohen.


Gjithashtu do të kishte kuptim të mbash një sy në furnizimin me minerale dhe, të jesh në anën e sigurt, të fokusohesh në optimizimin e statusit të mineraleve për 4-6 javë pas kurës së detoksifikimit. Sepse acidi alfa lipoik jo vetëm që mund të lidhë metalet e dëmshme, por edhe ato të mira. Prandaj, merret të paktën 1 orë larg nga suplementet minerale dhe gjithashtu pas ngrënies në mënyrë që të reduktohet në minimum rreziku i lidhjes së mineraleve.


6. Përmirësoni aftësinë e trupit tuaj për t'u detoksifikuar!

Në terma konkretë, aftësia detoksifikuese e trupit mund të përmirësohet, ndër të tjera, Rritni nivelet tuaja të glutationit (glutationi është një nga komponentët më të rëndësishëm të sistemit të detoksifikimit të trupit). Kjo pason z. B. me sulforafan, kurkumin, ekstrakt çaji jeshil dhe hudhër.


Ju gjithashtu duhet të optimizoni furnizimin tuaj me zink dhe selen, pasi këta dy elementë gjurmë nevojiten për formimin e enzimave të detoksifikimit.


Klorofili

Klorofila nga ana tjetër stimulon enzimat e vetë detoksifikimit të trupit dhe në të njëjtën kohë mund të zvogëlojë ekspozimin ndaj aflatoksinave. Klorofili gjendet në të gjitha perimet me gjethe jeshile. Si një shtesë diete për furnizimin me klorofil z. B. Chlorella, Spirulina, pluhur bari, pluhur hithre dhe/ose pluhur luleradhiqe (ose sigurisht barishtet e freskëta).


Vitaminat A dhe B.

Vitaminat A dhe një kompleks i vitaminës B me cilësi të lartë gjithashtu mbështesin detoksifikimin - përkatësisht fazën I të detoksifikimit (për detaje mbi fazat e detoksifikimit, shihni këtu: Detox - një kurë për detoksifikim).


Vitamina A mund të merret më së miri nga ushqimet e pasura me beta-karoten, pasi beta-karotina mund të shndërrohet në vitaminë A në trup sipas nevojës. Ushqimet e pasura me beta-karoten janë p.sh. B. karotat dhe perimet me gjethe jeshile, si dhe spirulina dhe klorella (një dozë ditore (4 gram) siguron rreth beta-karoten sa 100 g karrota) dhe hithra, e cila gjithashtu përmban klorofil (shih më poshtë).


Spermidina

Spermidina është një substancë që mund të nxisë autofagjinë, pra procesin e pastrimit të vetë qelizës. Sa më e pastër të jetë qeliza individuale, aq më i shëndetshëm dhe më efikas është i gjithë organizmi. Prandaj, spermidina konsiderohet gjithashtu një substancë kundër plakjes. Sepse veçanërisht njerëzit që arrijnë një moshë shumë të vjetër kanë nivele veçanërisht të larta të spermidinës. Spermidina mund të konsumohet me ushqime të caktuara ose si një shtesë diete.


E rëndësishme: furnizimi i duhur dhe gjithëpërfshirës i substancave jetike!

Siç mund ta shihni, një furnizim gjithëpërfshirës i vitaminave, antioksidantëve dhe mineraleve është thelbësor për detoksifikimin e duhur.Vështirë se nuk ka një vitaminë ose mineral që nuk është i përfshirë në ndonjë pjesë të sistemit të detoksifikimit të trupit.


Pra shmangni mangësitë në këtë drejtim! Sepse edhe mungesa e një substance të vetme jetike mund të zvogëlojë aktivitetin e enzimave të detoksifikimit! Megjithatë, as mos jini tepër aktiv. Pra, merrni vetëm ato minerale dhe elementë gjurmë që ju nevojiten dhe vetëm në dozën e duhur.


Një këshilltar shëndetësor holistik ose mjek alternativ ose një mjek i specializuar në mjekësinë ortomolekulare do t'ju ndihmojë në rast dyshimi për të zbuluar mangësitë dhe për të gjetur dozën optimale të substancave të nevojshme jetike për ju.


Ato substanca jetike që merrni si suplemente ushqimore duhet të konsumohen të paktën 4 deri në 6 javë pas kurës specifike të detoksifikimit.


Masat shoqëruese për kurën e detoksifikimit

Përveç detoksifikimit, ju rekomandojmë të merrni parasysh edhe këshillat e mëposhtme:


 • Dieta: Sigurisht që gjatë detoksifikimit duhet të ushqeheni sa më shëndetshëm. Pini një smoothie të gjelbër çdo ditë pasi mund të përzieni shumë nga suplementet e kërkuara në këto, si: B. Moringa dhe pluhuri i hithrës si dhe vitamina C. Përfshini në dietën tuaj hudhër, mustardë, kerri, xhenxhefil, rozmarinë dhe majdanoz. Ky i fundit thuhet se mund të mbrojë kundër kancerit të mushkërive (neutralizon toksinat e dëmshme nga ajri në trup). Thjesht shtoni shumë majdanoz në smoothie-n tuaj të përditshëm jeshil.

 • Magnezi: Nëse dieta juaj është e ulët në magnez, duhet të merrni gjithashtu një shtesë magnezi për të arritur të paktën 400 deri në 600 mg magnez në ditë. Minerali aktivizon aq shumë reaksione enzimash në trup saqë njeriu nuk mund të përballojë mungesën e magnezit gjatë një detoksifikimi.

 • Pini ujë: Mos harroni të pini shumë gjatë detoksifikimit, të paktën 30 ml ujë për çdo kilogram të peshës trupore.

 • Nxitja e lëvizjeve të zorrëve: Nëse vuani nga kapsllëku gjatë kurës së detoksifikimit, ju lutemi sigurohuni që të bëni jashtëqitje rregullisht, mundësisht dy ose tre herë në ditë, në mënyrë që toksinat të largohen nga trupi sa më shpejt të jetë e mundur. Mund të përdorni klizma për këtë qëllim, të përdorni më shumë fara liri ose psilium, të hani kumbulla të thara të njomura etj. Nëse merrni magnez në formën e citratit të magnezit, kjo do të ketë një efekt të lehtë laksativ në mënyrë që të mos keni probleme me kapsllëkun.

 • Ushtrimet dhe sauna: Ushtrimet përshpejtojnë metabolizmin dhe në këtë mënyrë nxitin shumë mirë eliminimin e toksinave. Kështu që sigurohuni që të bëni shumë ushtrime gjatë detoksifikimit tuaj. Dhe duke qenë se mund të stimuloni nxjerrjen e toksinave edhe me ndihmën e saunës, një vizitë në z. B. sauna infra të kuqe është një ide e shkëlqyer.


Detoksifikimi holistik

I gjithë informacioni i mësipërm rezulton në përbërjen e mëposhtme të një kure holistike detoksifikimi, e cila kryhet për një minimum prej 4 javësh.


Sigurisht, kura mund të përbëhet edhe nga më pak përbërës dhe bazohet jo më pak në statusin e substancës jetike, dietën dhe gjendjen e përgjithshme shëndetësore të personit detoksifikues. Në rastin e ankesave kronike, së pari duhet të flisni me mjekun tuaj përpara se të detoksifikoheni, pasi disa ilaçe mund të mos përdoren për të gjitha sëmundjet. Për shembull, ekstrakti i angjinares nuk rekomandohet nëse ka gurë të mëdhenj në tëmth, pasi gurët mund të lirohen dhe të shkaktojnë dhimbje barku.


Kushdo që është i furnizuar mirë me lëndë ushqyese dhe minerale jetike dhe së fundmi ka kryer një pastrim të zorrës së trashë, mund ta kufizojë kurën në ato përbërës që janë shënuar me +:


 • + Bentonit ose zeolit ​​(1 - 2 x në ditë)

 • + Sulforafani nga filizat e brokolit (dy herë në ditë), p.sh. B. Ekstrakt brokoli Sulforaphane nga natyra efektive

 • + Kurkumin (3 herë në ditë)

 • + Ekstrakti i gjembaçit (2 herë në ditë)

 • + Acidi alfa lipoik (3 herë në ditë)

 • Kompleksi i vitaminës B (dy herë në ditë), p.sh. B. Përzierje e vitaminave B nga natyra efektive

 • Vitamina C nga qershia acerola (dy herë në ditë)

 • Silic për heqjen e aluminit (2 - 3 herë në ditë), p.sh. B. Silic koloidal nga gjeoSilica

 • Maja e selenit (1 herë në ditë)

 • Ekstrakti i angjinares (3 herë në ditë)

 • Pluhur i gjetheve të hithrës dhe / ose pluhur moringa (dy herë në ditë)

 • Probiotikët (1 - 2 herë në ditë), p.sh. B. Combi Flora SymBio nga natyra efektive


Udhëzimet për regjimin e detoksifikimit

Udhëzimet e mëposhtme për detoksifikimin janë vetëm shembullore dhe të destinuara për orientim dhe zakonisht mund të përshtaten lehtësisht me jetën tuaj të përditshme. Është veçanërisht e rëndësishme që të filloni me doza të ulëta dhe t'i rrisni ato ngadalë. Nëse nuk ndiheni mirë, dozat reduktohen përsëri. Doza maksimale bazohet në informacionin e dhënë nga prodhuesi përkatës, i cili mund të ndryshojë në varësi të produktit, kështu që ne nuk japim asnjë informacion sasior këtu.


 • 6.15: Filloni ditën me një gotë të madhe ujë dhe shtoni bentonit ose zeolit

 • Ora 7.15: Merrni ekstraktin e angjinares me pak ujë.

 • Ora 7.30 e mëngjesit: Merrni probiotikun tuaj dhe hani mëngjes. Për mëngjes merrni kurkumin, kompleksin e vitaminës B dhe suplementin mineral.

 • Ora 11:00: Shijoni një lëng ose një qumësht me bazë bimore ose një smoothie jeshile me sulforafan (p.sh. brokorafan), moringa, pluhur qershie acerola dhe/ose pluhur gjethe hithre. (Ju gjithashtu mund t'i përzieni këto përbërës në një salcë sallate ose një supë që është vetëm e ngrohtë (jo më e nxehtë) dhe kështu t'i merrni me vaktet kryesore.)

 • Ora 12:00: Merrni ekstraktin e gjembaçit të qumështit dhe ekstraktin e angjinares me pak lëng.

 • Ora 12.30: Ka drekë, plus kurkumin, kompleksin e vitaminës B, si dhe suplementin mineral dhe maja selenium.

 • Nga ora 14:00: Ju pini rreth 1 litër ujë pasdite.

 • 3 pasdite: Merrni acidin alfa lipoik.

 • 16:00: Pini një lëng ose një qumësht ose një smoothie jeshile me sulforafan (p.sh. brokorafan), moringa, pluhur qershie acerola dhe/ose pluhur gjethe hithre. (Ju gjithashtu mund t'i përzieni këto përbërës në një salcë sallate ose një supë që është vetëm e ngrohtë (jo më e nxehtë) dhe kështu t'i merrni me vaktet kryesore.)

 • Ora 5.45 pasdite: Merrni dozën e dytë të acidit alfa lipoik.

 • Ora 18:45: Merrni ekstraktin e gjembaçit të qumështit dhe ekstraktin e angjinares me pak ujë.

 • Ora 7 pasdite: Ka darkë, plus kurkumin.

 • 10:00 pasdite: Merrni dozën e tretë të acidit alfa lipoik.


Detoksifikimi kur merrni ilaçe

Nëse duhet të merrni ilaçe, diskutoni një detoks të planifikuar me terapistin ose mjekun tuaj alternativ.


Detoksifikimi gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji

Ne kemi përshkruar këtu se cilat masa detoksifikuese janë të mundshme edhe gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji: Detoksifikimi gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Një kurë specifike detoksifikuese nuk është një prej tyre!

 

Burimet e artikullit:

59 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page