top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ujë Ayurvedic dhe ujë xhenxhefili


Uji Ayurvedic

Uji i zier, si ghee, është i rëndësishëm për pastrimin dhe mbajtjen e trupit të pastër. Në Ayurveda dihet se uji që është zier për të paktën dhjetë minuta i nënshtrohet një procesi transformimi dhe fiton një cilësi më të lartë që ndihmon në nxjerrjen e mbetjeve nga trupi. Ky ujë, i cili pihet i nxehtë (i ngrohtë për llojet Pitta) gjatë gjithë ditës, quhet “ujë Ayurvedic”. Procesi i vlimit prej dhjetë minutash ndryshon strukturën molekulare-biologjike, që do të thotë se uji bëhet më i butë dhe mund të rrjedhë i papenguar nëpër të gjithë indin e trupit dhe të nxjerrë jashtë mbetjet. Gjithashtu përmes procesit të zierjes pas zierjes në flakë të lehtë me kapak të hapur - uji pastrohet. Toksinat në ujë neutralizohen, izolohen dhe eliminohen. Prandaj, duhet të lini gjithmonë pak ujë në kazan kur e derdhni në një termos të mirë. Uji është më i mirë kur pihet sa më i ngrohtë. Një këshillë: një litër në ditë është e mjaftueshme nëse mjeku juaj nuk ju rekomandon më shumë. Do të zbuloni se uji i përgatitur në këtë mënyrë ka shije të mirë. Është i butë dhe pak i ëmbël. Lëngjet e frutave, çajrat bimor dhe uji mineral “i pagazuar” mund të përdoren si shtesë.


Gjyshja Minna dinte të pinte ujë të nxehtë. Si shumë njerëz të tjerë në fshat, gjyshja e saj kishte gjithmonë një kazan me ujë në sobë. Ky ujë pihej rregullisht. Njohuria e lashtë e Vedës duket se ekziston në të gjitha kulturat.

Ujë xhenxhefil

Një litër ujë me katër feta xhenxhefili të larë dhe të qëruar nga 5 mm secila ziejnë deri në gjysmë litri me kapak të hapur. Uji me xhenxhefil mund të pihet edhe gjatë gjithë ditës. Ndihmon me ftohjet që vijnë nga rritja e kafas. Tipi Pitta nuk duhet të pijë aq shumë ujë xhenxhefil.Ashtu si ky iris blu, xhenxhefili i përket familjes së zambakëve


Rubrikën tonë me të gjitha artikujt rreth Ayurvedës e gjeni duke klikur në linkin më poshtë.


 

Burimi i artikullit:

"Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda" - Frank W. Lotz

47 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page