top of page
 • Qendra e Shëndetit

Ushqimi alkalin - kjo është arsyeja pse është i shëndetshëm

Aktualisiert: 19. März 2022Ushqimi alkalin u siguron njerëzve minerale bazë lehtësisht të absorbueshme, si dhe të gjitha lëndët ushqyese dhe substancat vitale për të cilat trupi ka nevojë për të gjetur një ekuilibër të shëndetshëm. Në të njëjtën kohë, dieta alkaline i kursen njerëzit nga të gjitha ato mbetje acidike metabolike që lindin në trup me dietën e zakonshme.


Ushqimi alkalin


Ushqimi alkalin është një dietë e përbërë nga ushqime alkaline. Në të njëjtën kohë, ushqimet acid-formuese shmangen plotësisht.


Dieta alkaline natyrisht parandalon acidifikimin e tepërt (i cili dihet se është përgjegjës për pothuajse të gjitha sëmundjet kronike) dhe ndihmon në zvogëlimin e mbi-aciditetit ekzistues.


Qëllimi i një diete alkaline është pra një ekuilibër i balancuar acid-bazë. Sepse acidizimi mund të jetë mjaft normal - por vetëm në një kufomë.


Një dietë e shëndetshme që është alkaline ju mbështet për të shmangur këtë gjendje (atë të një kufome) për aq kohë sa të jetë e mundur duke siguruar vlerën e duhur të pH në vendin e duhur.


Ushqimi alkalin dhe vlera e pH


PH i trupit tuaj tregon se sa bazik ose sa acid jeni. Shkalla e matjes për vlerën e pH varion nga 1 në 14, ku të gjitha vlerat nën 7 janë acide dhe të gjitha vlerat mbi 7 janë themelore, 7 konsiderohet neutrale.


Acidimi i tepërt nuk do të thotë domosdoshmërisht se trupi është acid në tërësi dhe ka vlera pH nën 7 kudo.


Bilanci acid-bazë prishet me rastin e acidifikimit të tepërt. Kjo do të thotë se ato zona të trupit që duhet të jenë alkaline në një gjendje të shëndetshme kërcënohen nga acide të tepërta dhe ato zona të trupit që duhet të jenë acide në një gjendje të shëndetshme papritmas kanë tendencë të kenë një vlerë pH të rritur patologjikisht.


Në njerëz të shëndetshëm, për shembull, vlera e pH në gjak duhet të jetë gjithmonë alkaline, limfata duhet të jetë gjithashtu alkaline, siç duhet të jetë edhe tëmthi, indi lidhës dhe një pjesë e madhe e zorrës së hollë.


Nga ana tjetër, në zorrën e trashë, vlera e pH duhet të jetë paksa acid në njerëz të shëndetshëm dhe me një ekuilibër të shëndetshëm acid-bazë. Stomaku gjithashtu duhet të jetë i thartë, natyrisht, dhe një ambient acid gjithashtu duhet të mbizotërojë në vaginë.


Dieta alkaline rregullon ekuilibrin acid-bazë


Një dietë alkaline nuk do ta vendosë tërë trupin në një gjendje alkaline, e cila do të ishte po aq jo e shëndetshme sa një trup tepër acid.


Dieta alkaline deacidifikon - kombinuar në mënyrë ideale me një program deacidifikimi - indin lidhor, limfën, zorrën e hollë dhe të gjitha organet e tjera dhe zonat e trupit që kërkojnë një vlerë pH alkaline.


Në të njëjtën kohë, dieta alkaline siguron që prodhimi i acidit gastrik të zbresë në stomak (jo shumë i dobët dhe jo shumë i fortë) dhe që bakteret e dobishme që sigurojnë mjedisin e nevojshëm acid mund të vendosen në zorrën e trashë dhe në vaginë.


Acidoza kronike dhe acidoza: ndryshimi


Acidizimi nuk është aspak - siç supozohet shpesh gabimisht - vetëm për mbivlerësimin e gjakut. Ne te kunderten. Edhe me acidozë kronike, gjaku është ende themelor. Trupi përpiqet të mbajë vlerën e saktë të pH të gjakut prej rreth 7.4 pothuajse deri në fund. Sepse edhe një ndryshim i vogël i vlerës së pH të gjakut nën 7.35 mund të jetë kërcënues për jetën.


Në ndërkohë, megjithatë, zonat e tjera të trupit mund të acidifikohen në mënyrë kronike. Ato janë - siç u përmend më lart - ose shumë acide (ind lidhës, limfë, zorrë e hollë) ose acid jo i mjaftueshëm (vagina, stomaku, zorra e trashë).


Nëse pH i gjakut do të bjerë papritmas, ndodh një gjendje e rrezikshme për jetën, si p.sh. B. te diabetikët për shkak të mungesës së insulinës ose dështimit të veshkave kur urgjentisht kërkohet dializa.


Mjekësia konvencionale e përshkruan si acidozë këtë rënie të rrezikshme të vlerës së pH të gjakut, e cila kërkon trajtim të menjëhershëm. Kjo acidozë e gjakut nuk ka asnjë lidhje me acidozën kronike.


Fatkeqësisht, disa naturopatë e quajnë acidozë kronike acidozë, e cila natyrisht çon në probleme komunikimi.


Prandaj nuk është për t'u habitur kur mjekësia konvencionale mohon ekzistencën e hiperaciditetit. Kur mjekët konvencionalë dëgjojnë fjalën "acidozë", ata mendojnë për acidozën. Sidoqoftë, këtë nuk do ta gjeni te njerëzit që, sipas naturopatisë, janë kronikisht acid. Pra, natyrisht, mjekësia konvencionale beson se teza e hiperaciditetit është e pakuptimtë.


Pra, është vetëm një keqkuptim midis naturopatisë dhe mjekësisë konvencionale, sepse e njëjta fjalë përdoret për kushte të ndryshme.


Njerëzit kronikisht mbi acid nuk vuajnë nga acidozë akute, por nga një shqetësim kronik acid-bazë (siç përshkruhet më sipër) dhe nga një aftësi e kufizuar e trupit për të rivendosur ekuilibrin e tij të shëndetshëm.


Shënim: Acidoza kronike NUK është një acidozë akute kërcënuese për jetën e gjakut si rezultat i sëmundjeve të tjera, por një gjendje kronike që - shpesh vetëm gjatë shumë viteve - mund të shfaqet në sëmundjet kronike.


Dhe është pikërisht për shkak të natyrës së saj kronike që acidizimi kronik mund të ndikohet aq mirë nga një dietë alkaline. Në rastin e acidozës akute, kjo nuk do të ishte e mundur sepse veprimi duhet të ndërmerret shpejt. Fillimisht nuk ka mbetur kohë për një ndryshim në dietë.


Por si zhvillohet acidoza kronike dhe si mund të ndihmojë dieta alkaline?


Dietë alkaline apo preferoni pica?


Çdo vakt që hani prishet bukur në trupin tuaj. Përdoret dobia, hidhet jashtë e papërdorshmja. Ky quhet metabolizëm. Le të themi se po hani një pizza me piper të verdhë - një shembull shumë i mirë i një vakti shumë acid.


Pica përbëhet kryesisht nga mielli, djathi, sallami dhe salca e domates. Ekzistojnë gjithashtu një numër i madh i aditivëve artificialë siç janë përmirësuesit e aromës, stabilizuesit, konservantët, rregullatorët e aciditetit, etj.


Të gjithë këta përbërës janë jashtëzakonisht acidë. Kjo do të thotë që shumë acide prodhohen në trup gjatë tretjes dhe metabolizmit të tyre. (Faktorë të tjerë që rrisin potencialin acid-formues të ushqimeve acid-formuese mund të gjenden më poshtë nën "Ushqime që formojnë acid").


Fatkeqësisht, acidet që formohen nuk mund të eliminohen kaq lehtë. Ata zakonisht duhet të neutralizohen së pari në mënyrë që vetitë e tyre kaustike të mos dëmtojnë qelizat.


Kjo është bërë me ndihmën e substancave bazë tampon të trupit të tilla. B. hidrogjen karbonat natriumi ose me minerale themelore të tilla. B. Kalciumi, kaliumi dhe magnezi, për të cilat trupi ynë ka nevojë çdo ditë për një mori detyrash jetësore. Kur arrin një vakt acid-formues si pica e lartpërmendur sallam, shumë substanca të vlefshme tampon endogjene duhet të flijohen vetëm për metabolizmin e saj.


Acidizimi çon në mungesë të mineraleve


Në thelb, ky nuk do të ishte problem nëse pica ishte një përjashtim ose nëse do të kishte një numër të pakufizuar mineralesh. Fatkeqësisht, as njëra dhe as tjetra nuk janë zakonisht të tilla.


Ushqimet (dhe pijet) që janë acide në një mënyrë të ngjashme me picën hahen dhe pihen jo vetëm një herë, por disa herë në ditë. Dhe mineralet shpesh janë në mungesë të një trupi me ushqim modern.


Rezultati është një përmbytje e acideve në organizëm. Sasi të mëdha të substancave tampon dhe gjithashtu minerale kërkohen për të neutralizuar të gjitha acidet që vijnë në. Trupi po përpiqet me dëshpërim të ruajë ekuilibrin e tij acid-bazë.


Me Pizza & Co (1), megjithatë, nuk ka gati aq shumë minerale sa organizmit i duhen për të neutralizuar acidet që janë formuar. Ku të marrësh, nëse jo të vjedhësh?


Dhe kështu trupi duhet të mbivlerësojë vetveten. Ai duhet të plaçkisë depozitat e tij minerale. Ai merr minerale nga kockat. Ose nga dhëmbët tuaj. Nga koka e kokës, nga enët e gjakut ose nga organet.


Në planin afatgjatë, ai rrezikon dëmtime serioze si p.sh. Kariesi B., venat me variçe, rënia e flokëve, osteoporoza, thonjtë e brishtë të duarve, sëmundja e diskut ndërvertebror, arterioskleroza, etj. Por ai nuk ka zgjidhje tjetër përveç se ta mbajë veten gjallë për një kohë të shkurtër.


Për shkak se gjaku duhet të qëndrojë alkalik, pavarësisht nga kostoja - përndryshe acidoza do të rezultojë në të vërtetë dhe kështu vdekja e afërt.


(1) Kjo zakonisht i referohet dietës aktuale të kafesë, dolli dhe reçelit ose vezëve me proshutë për mëngjes, makarona dhe mish për drekë dhe bukë me suxhuk ose djathë për darkë. Përveç kësaj, shumë pije të gazuara dhe ëmbëlsira të pasura me sheqer në mes.


Acidizimi ju dhjamos


Në të njëjtën kohë, trupi krijon sa më shumë qeliza yndyrore. Yndyra është ideale për ruajtjen e acideve ose skorjeve të tyre dhe në të njëjtën kohë mbron organet vitale nga acidet e rrezikshme.


Kështu që mund të mos jeni aspak dhjamë, thjesht mbi-acid!


Dhe për sa kohë që jeni tepër acid, humbja e përhershme e peshës shpesh mbetet një dëshirë e paplotësuar.


Në një gjendje tepër acid, një dietë është jo vetëm e padobishme, por edhe jo shumë inteligjente. Ju do ta largonit truprojen nga organet tuaja dhe do t'i ekspozonit ato ndaj acideve gërryese.


Rastësisht, me një dietë alkaline, kilogramët shpesh bien automatikisht.


Acidimi mbingarkon organet


Kur acidet neutralizohen për fat të mirë (tani quhen edhe skorje), ato duhet të ekskretohen - përmes veshkave, lëkurës, zorrëve ose mitrës (me gjakderdhjen mujore). Sidoqoftë, për shkak të sasisë së madhe të acidit nga dieta e zakonshme, kjo shpesh nuk është më ose jo plotësisht e mundur.


Organet ekskretuese janë të mbingarkuara dhe produktet e mbetjeve ruhen në trup. Vetëm kur trupi z. B. ofron mundësinë gjatë një kure pastrimi, skorjet mund të ekskretohen gradualisht.


Mbiaciditimi dhe pasojat e tij


Për momentin, megjithatë, mbetjet mbeten në trup. Atje ata ndonjëherë bëjnë kërdi:


 • Ato bllokojnë enët e gjakut (arterioskleroza) dhe çojnë në presion të lartë të gjakut me të gjitha pasojat e tij.

 • Ato depozitohen në enët e holla të retinës së syrit dhe çojnë në faktin se keni nevojë për syze gjithnjë e më të forta.

 • Ata folenë në lëkurën e kokës dhe i lënë flokët të bien.

 • Ata formojnë gurë në veshka, gurë në tëmth dhe fshikëz.

 • Ata bllokojnë nyjet dhe i bëjnë ato kaq të dhimbshme (të tilla si artriti, artrozë, përdhes dhe reumatizëm).

 • Ato vendosen midis qelizave të lëkurës. Kjo ju bën të plakur, të rrudhur dhe krijon njolla të moshës dhe celulitit.


Acidizimi tërheq bakteret dhe kërpudhat


Nëse jeni tepër acid, është gjithashtu si të thërrisni të gjithë mikroorganizmat "e këqij" tek ju me megafon. Shifrat e vogla natyrisht nuk janë fajtorët.


Ju jeni vetë! Sepse ju shkaktuat aciditetin tuaj. Sepse askund bakteret, viruset, kërpudhat dhe mikroorganizmat e tjerë të dëmshëm nuk ndihen aq rehat sa në një mjedis acid ose me defekt.


Kështu që shpesh do të keni ftohje, infeksione të ngjashme me gripin dhe infeksione të sinusit. Ju gjithashtu do të keni skuqje, alergji dhe dhimbje koke.


Kërpudhat si Candida albicans do t'ju japin gazra, infeksione vagjinale, lodhje, dëshira për ëmbëlsira, oreks të tepruar dhe luhatje të sheqerit në gjak.


Nëse jeni tepër acid, sistemi juaj imunitar mund të funksionojë vetëm në gjysmën e fuqisë së tij. Sëmundjet e të gjitha llojeve - sëmundjet infektive, sëmundjet kronike, sëmundjet e civilizimit - nuk janë më një mrekulli, por plotësisht normale.


Mbi të gjitha, shëndeti afatgjatë mund të zhvillohet vetëm në një trup me një ekuilibër të ekuilibruar acid-bazë dhe të mbetet atje edhe në moshë të thyer.


Zgjidhja: një dietë alkaline


Dieta alkaline bën pikërisht atë: një ekuilibër të balancuar acid-bazë dhe kështu kthen të gjitha efektet negative të acidifikimit të tepërt.


Dieta themelore krijon një mjedis në të cilin bakteret dhe kërpudhat e dëmshme zhduken dhe në të cilin ndjehen mirë vetëm ato mikroorganizma që janë të dobishëm për shëndetin tonë.


Dieta alkaline çon në deacidifikim, d.m.th në eliminimin e të gjitha acideve të tepërta dhe produkteve të tyre të mbeturinave dhe në të njëjtën kohë furnizon të gjitha mineralet thelbësore dhe elementët gjurmë.


Me një dietë alkaline, trupi nuk ka më një arsye për të ruajtur yndyrën për t’u mbrojtur nga acidet dhe toksinat. Në vend të kësaj, dhjami shkrihet pothuajse vetvetiu dhe gjithashtu merr acidet dhe toksinat e depozituara me vete.


Dieta alkaline për këtë arsye ju bën të përshtateni, ju mban të rinj, të hollë dhe të bukur. Parandalon sëmundjet kronike dhe parandalon gjithashtu sëmundjet tipike të civilizimit si dhe simptomat e pleqërisë.


Por nga cilat ushqime konsiston një dietë alkaline?


Përdorni seksionin e recetave me recetat tona alkaline (bazike) duke klikuar këtu! Ne kemi një shumëllojshmëri të recetave të shijshme dhe të shëndetshme alkaline që janë zhvilluar nga kuzhinierët tanë profesionistë.


Ushqime alkaline


Dieta alkaline konsiston - siç u përmend në fillim - ekskluzivisht nga ushqime alkaline të shëndetshme, ndërsa ushqimet që formojnë acid shmangen. Një tryezë me ushqime alkaline dhe ato që formojnë acid mund të gjenden këtu: Pasqyra e ushqimeve alkaline dhe acidike.


Ju lutem vini re në këtë pikë se ka shumë tabela të ndryshme acid-baze në internet ose në literaturë - dhe të gjitha ndryshojnë pak a shumë nga njëra-tjetra.


Ne - qendra e shëndetit - rekomandojmë një dietë alkaline jo vetëm alkaline por edhe të shëndetshme.


Kjo tingëllon konfuze, pasi zakonisht besohet se baza është sinonim i shëndetit. Por kjo nuk është gjithmonë rasti.


Nëse shikoni disa nga tabelat acid-bazë të hartuara sipas metodave shumë shkencore analitike (të cilat bazohen në vlerën PRAL, për shembull), do të zbuloni se ka, ndër të tjera, ushqime alkaline. Mund të gjenden verëra, arra dhe përhapja e nougat, reçel, birrë dhe akullore.


Shkëlqyeshëm, do të mendoni se këto janë të gjitha gjërat që më pëlqejnë.


Por për fat të keq - nëse tani bashkoni menunë tuaj nga këto ushqime - do të prisni më kot për mirëqenie dhe shërim.


Pse eshte ajo? Nëse shqyrtohet potenciali bazë i një ushqimi, atëherë ju e digjni atë dhe tani ekzaminoni sa alkaline ose acid është hiri i mbetur. Procesi i djegies supozohet se imiton pak tretjen në trup.


Përveç kësaj, ju mund të shihni se sa e lartë është përmbajtja e aminoacideve që formojnë acid në ushqimin përkatës.


Sidoqoftë, këto dy aspekte nuk janë të mjaftueshme për të përcaktuar bazën aktuale dhe potencialin shëndetësor të një ushqimi.


Ushqimi që në të vërtetë është bazë dhe i shëndetshëm duhet të ketë një efekt alkalin në të paktën tetë nivele, jo vetëm në dy nivele.


Ushqimet alkaline kanë një efekt alkalik në 8 nivele


Ushqimet alkaline kanë një efekt alkalik në të paktën 8 nivele:


1. Ushqimet alkaline janë të pasura me baza: Ushqimet alkaline kanë një përmbajtje të lartë të mineraleve alkaline dhe elementëve gjurmë (kalium, kalcium, magnez, hekur).


2. Ushqimet themelore janë të ulëta në aminoacide që formojnë acid (metionina dhe cisteina). Nëse ka një tepricë të këtyre aminoacideve acide - p.sh. B. Nëse hani shumë mish, peshk, vezë, por edhe shumë arra braziliane, shumë susam ose shumë soje - ato prishen dhe prodhohet acid sulfurik.


3. Ushqimet alkaline stimulojnë formimin e bazës së vetë trupit: Ushqimet alkaline furnizojnë substanca (p.sh. substanca të hidhura) që stimulojnë vetë formimin e bazave të trupit.


4. Ushqimet alkaline nuk formojnë skorje: Kur metabolizohen, ushqimet alkaline nuk lënë asnjë mbetje acidike metabolike (mbetje të produkteve).


5. Ushqimet alkaline përmbajnë gjithashtu substanca të caktuara (p.sh. antioksidantë, vitamina, substanca bimore dytësore, klorofil etj.) Që vitalizojnë trupin, forcojnë organet e tij të detoksifikimit, lehtësojnë organet e tij kulluese dhe mbështesin sistemin imunitar. Në këtë mënyrë, ushqimet alkaline i mundësojnë trupit të neutralizojë dhe të largojë në mënyrë të pavarur acidet, toksinat dhe mbetjet e tepërta, gjë që parandalon acidifikimin e tepërt ose zvogëlon acidifikimin e tepërt ekzistues.


6. Ushqimet alkaline kanë një përmbajtje të lartë uji, në mënyrë që trupi të ketë gjithnjë lëngje të mjaftueshme (edhe nëse pi shumë pak) për të qenë në gjendje të nxjerr shpejt acide ose produkte të tjerë të mbeturinave përmes veshkave.


7. Ushqimet alkaline kanë një efekt anti-inflamator - për shkak të niveleve të tyre të larta të substancave vitale dhe antioksidantëve, si dhe acideve të duhura yndyrore. Proceset kronike inflamatore latente shpesh janë në fillim të shumë sëmundjeve kronike të civilizimit (nga reumatizma dhe arterioskleroza te diabeti te sëmundjet autoimune) dhe fillimisht zhvillohen plotësisht pa u vënë re. Megjithatë, proceset inflamatore çojnë në formimin e acidit endogjen (i cili zhvillohet në trup) dhe kështu intensifikojnë acidifikimin e tepërt. Ushqimet alkaline lehtësojnë ose parandalojnë acidifikimin e tepërt duke frenuar proceset e rrezikshme inflamatore.


8. Ushqimet alkaline promovojnë shëndetin e zorrëve dhe stabilizojnë florën e shëndetshme të zorrëve. Sa më e shëndetshme të jetë zorra, aq më mirë dhe më shpejt mund të nxirren acidet, aq më i plotë është procesi i tretjes dhe aq më pak produkte të mbetjeve prodhohen në radhë të parë.


Ushqime që formojnë acid


Ushqimet që formojnë acid shpesh referohen si ushqime acid në lidhje me ekuilibrin acid-bazë. Sidoqoftë, ushqimet që formojnë acid nuk kanë gjithmonë shije të thartë në të njëjtën kohë.


I vetmi acid është efekti i tyre në organizëm.


Një ushqim acid-formues pra mund të ketë shije të përzemërt (p.sh. mish) ose të ëmbël (p.sh. një pastë të ëmbël) dhe akoma të ketë një efekt acid-formues në organizëm - thjesht sepse acid gjatë metabolizmit të ushqimit acid-formues në trup Metabolik krijohen mbeturina.


Nga ana tjetër, disa ushqime që në të vërtetë kanë shije të thartë mund t’i përkasin patjetër ushqimeve themelore, si p.sh. B. disa fruta.


E mëposhtmja tani merret me tetë faktorë acid-formues që janë të natyrshëm në acid-formuesit e keq në veçanti. Diferenca midis acidifikuesve të mirë dhe të keq shpjegohet më poshtë.


Ushqimet që formojnë acid kanë një efekt acid në 8 nivele


Ushqimet që formojnë acid kanë një efekt acid në të paktën 8 nivele:


1. Ushqimet që formojnë acid janë të pasura me minerale acidike: Ushqimet që formojnë acid përmbajnë shumë minerale acidike dhe elementë gjurmë (p.sh. fosfor, squfur, jod, klor, fluor).


2. Ushqimet që formojnë acid janë të pasura me aminoacide acid-formuese (metionina dhe cisteina), kështu që konsumimi i tepërt çon në formimin e acidit sulfurik (shih gjithashtu nën 2. për ushqimet themelore).


3. Ushqimet që formojnë acid nuk mund të stimulojnë vetë formimin e bazës së trupit: Ushqimet acid-formuese janë jashtëzakonisht të varfra në ato substanca (p.sh. substancat e hidhura) të cilat do të stimulonin vetë formimin e bazave të trupit dhe të cilat mund të kontribuojnë në thartësimin.


4. Ushqimet që formojnë acid çojnë në formimin e skorjeve: Ushqimet që formojnë acid përmbajnë aq shumë përbërës të dëmshëm dhe acid-formues, saqë kur ato metabolizohen, prodhohen sasi të mëdha të mbetjeve acidike metabolike (skorjeve). Përbërësit acid-formues janë, për shembull, alkooli, kafeina, sheqeri ose aditivët ushqimorë sintetikë (konservantë, ngjyrues, etj.).


5. Ushqimet që formojnë acid parandalojnë proceset e vetë-acidifikimit të trupit: Ushqimet që formojnë acid nuk përmbajnë substanca ose dukshëm më pak (p.sh. antioksidantë, vitamina, substanca bimore dytësore, klorofil, etj.) Që do të motivonin trupin të deacidifikojë vetveten.


6. Ushqimet që formojnë acid shpesh kanë një përmbajtje shumë të ulët uji, në mënyrë që trupi - veçanërisht nëse pihet shumë pak ujë në të njëjtën kohë - vështirë se ka kapacitet të mjaftueshëm për të nxjerrë shpejt acide ose produkte të tjerë të mbeturinave përmes veshkave. Disa nga produktet e mbetura mbeten në trup dhe kontribuojnë në rritjen e aciditetit.


7. Ushqimet që formojnë acid promovojnë zhvillimin e inflamacioneve që digjen (pa u vërejtur) në trup, p.sh. B. për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të acideve yndyrore inflamatore, por edhe sepse ato janë të varfëra me substanca anti-inflamatore. Sidoqoftë, aty ku ka inflamacion, formohen më shumë acide.


8. Ushqimet që formojnë acide përkeqësojnë shëndetin e zorrëve dhe dëmtojnë florën e zorrëve. Sidoqoftë, sa më e sëmurë të jetë zorra, aq më keq dhe më ngadalë mund të nxirret acidi, aq më i paplotë është procesi i tretjes dhe aq më shumë produkte të mbetjeve prodhon. Përveç kësaj, ato baktere që mbizotërojnë në një florë të dëmtuar të zorrëve prodhojnë toksina që gjithashtu kontribuojnë në acidifikimin dhe skorjen.


Kështu që tani e dini që një dietë themelore përbëhet nga ushqime themelore, ndërsa ushqimet që formojnë acid shmangen. Ata gjithashtu e dinë pse ushqimet alkaline kanë një efekt alkalik dhe pse ushqimet acid kanë një efekt acid.


Por ju akoma nuk mund ta dini se cilat ushqime janë alkaline dhe cilat janë acide. Ju lutemi hidhni një vështrim në tryezën tonë me ushqime acid dhe alkaline tani më së voni.


Dhe? Çfarë mendoni për këtë tryezë? Ju mund të zhgënjeheni sepse nuk ka shumë grupe ushqimore që janë themelore.


Ju mund të pyesni veten se si duhet të jetë e mundur të jetosh vetëm me perime, marule, fruta, bajame, gështenja, patate dhe lakër. Dhe filloni të dyshoni nëse mund të shijoni një dietë të tillë në planin afatgjatë.


Dietë alkaline apo dietë alkaline e tepërt?


Qfare eshte dallimi?


Dieta themelore përbëhet nga 100 për qind ushqime themelore. Suitedshtë idealisht i përshtatshëm për të shoqëruar një kurë pastrimi, detoksifikim, pastrim të zorrës së trashë, shkarkim të metaleve të rënda, një kurë për humbjen e peshës ose një program deacidifikimi.


Dieta alkaline pra praktikohet vetëm përkohësisht në shumicën dërrmuese të rasteve. Sepse në një moment organizmi është i pastër, i detoksifikuar, i pastruar dhe i pastruar.


Tani organizmi ka nevojë për fuqinë dhe forcën e dietës alkaline.


Në rastin e një diete me alkaline të tepërt, ju përdorni 70 deri 80 përqind ushqime alkaline dhe 20 deri 30 përqind ushqime të shëndetshme acidike (!).


Sipas mendimit tonë, dieta e tepërt alkaline është dieta perfekte që mund dhe duhet ta praktikoni përgjithmonë.


Avantazhi mbi dietën thjesht alkaline është se në një dietë alkaline përdoren edhe ato ushqime që kanë një dendësi shumë të lartë ushqyese dhe mikroelementesh, si B. arra, pseudo-kokrra, kikirikë, bishtajore ose vezë dhe prej të cilave nuk keni pse të hani shumë në mënyrë që të furnizoheni me lëndët ushqyese dhe substancat vitale që ju nevojiten çdo ditë.


Ndoshta në paragrafin e parafundit po pyesni për termin "ushqime të shëndetshme që formojnë acid"?


Por ashtu si ka ushqime themelore të pashëndetshme, ka edhe ushqime të shëndetshme që formojnë acid.


Ne do të ishim të lumtur të shpjegonim ndryshimin midis gjeneratorëve të shëndetshëm të acidit dhe gjeneratorëve të dëmshëm të acidit. Ushqimet që formojnë acid nuk janë domosdoshmërisht të pashëndetshme në çdo rast. Në vend të kësaj, ka ushqime të mira (të shëndetshme) dhe të këqija (të dëmshme) që formojnë acid.


Acidifikuesit e mirë dhe të keq


Gjeneratorët e mirë të acidit përfshijnë, për shembull:


 • frutat e thata (arra, badema etj)

 • bishtajore

 • Pluhur kakao me cilësi të lartë, preferohet cilësi e ushqimit të papërpunuar

 • mel

 • Pseudodrithërat (quinoa, amaranth, hikërror)

 • Drithëra organike B. e shkruar, kamut ose elb në sasi të vogla - idealisht si bukë filizi ose në formë filizi (nëse nuk ka intolerancë ose probleme shëndetësore)

 • Në sasi të menaxhueshme produkte shtazore me cilësi të lartë nga bujqësia organike, p.sh. B. vezë organike ose peshk nga akuakultura organike

Tofu organike me cilësi të lartë


Ushqimet e këqija acidike përfshijnë të gjitha produktet e industrisë ushqimore shumë të përpunuara si: B.


 • Produkte të gatshme të të gjitha llojeve (përfshirë shumë pije të gatshme)

 • Produktet e qumështit (me përjashtim të gjalpit, ghee dhe kremës (në cilësi organike), të cilat klasifikohen si neutrale)

 • Produkte të sojës të përpunuara rëndë (veçanërisht proteina e sojës me teksturë, e cila shkurtohet në TVP dhe ofrohet në formë të tharë si bazë për zëvendësuesit e mishit të bluar, zëvendësuesit e gulashit, etj.)

 • Produktet e drithërave të bëra nga mielli i ekstraktit (produkte të pjekura dhe makarona si ëmbëlsira, ëmbëlsira, grimca të ëmbla, petë, etj., Disa drithëra për mëngjes, siç janë misrat, musli të gatshëm, krokante, krokante, etj.)

 • Produktet e bëra nga gluteni (seitan), p.sh. B. sallamë vegjetarianë, ftohje, Bolonjeze ose të ngjashme.

 • Të gjitha produktet që përmbajnë sheqer

 • Produkte që përmbajnë alkool dhe kafeinë

 • Produkte nga blegtoria konvencionale

Ushqimet e mira që formojnë acid mund të përdoren shumë mirë në dietën alkaline, dhe ato madje duhet të konsumohen. Është më mirë të shmangni ushqimet e këqija që formojnë acid.


Si ju pëlqen koncepti i dietës alkaline të tepërt? Dëshironi të filloni menjëherë? Thjesht nuk e dini si?


Në vijim, ne do t'ju shpjegojmë me disa këshilla se si mund ta shndërroni dietën tuaj të mëparshme në një dietë të tepërt alkaline.


Dieta e tepërt alkaline - Si mund të filloj?


 • Ushqimi juaj kryesor në të ardhmen do të jetë perime të të gjitha llojeve në të gjitha format e përgatitjes, si dhe sallata shumëngjyrëshe.

 • Patatet dhe gështenjat janë pjata të shkëlqyera alkaline.

 • Provoni smoothie jeshile!

 • Lakrat plotësojnë sallatat, pjatat me perime dhe patate.

 • Kuinoa, hikërrori dhe meli po zëvendësojnë produktet tradicionale të drithërave si makaronat dhe orizi.

 • Nëse dëshira për makarona ose oriz është mbizotëruese, atëherë zgjidhni petë pa gluten të bëra nga misër, mel ose hikërror, si dhe varietete orizi me kokrra të gjata si oriz jasemini, por në versionin kokërr të plotë.

 • Qofte të shijshme mund të përgatiten nga arrat dhe farat (liri, farat e lulediellit, farat e kungullit, etj.), Të cilat sigurojnë që të hani më pak mish, peshk dhe suxhuk.

 • Blini mish, peshk dhe vezë ekskluzivisht nga bujqësia organike!

 • Hani fruta në vend të snacks me sheqer. Sidoqoftë, mos hani as sasi të mëdha frutash, por më tepër në sasi të moderuar. Idealshtë ideale të hani fruta në stomak bosh dhe jo si ëmbëlsirë. Kjo do t'ju bëjë më të tolerueshëm.

 • Nëse ju pëlqen diçka e ëmbël, bëni ëmbëlsirat dhe çokollatën tuaj: Bëni çokollatën tuaj të shëndetshme

 • Pijet si qumështi, djathi me arra, kremrat e tharta dhe kos mund të bëhen edhe nga arra dhe fara. Këtu do të gjeni receta të shëndetshme për zëvendësuesit e qumështit. Në këtë mënyrë, ju mund të zvogëloni ngadalë produktet e qumështit që formojnë acid dhe mukus.

 • Lëngu i limonit i shtrydhur rishtas ose uthulla e mollës me re të natyrshme me re zëvendësojnë uthullat e zakonshme të verës.

 • Nëse ju pëlqen të hani salcë kosi, atëherë në të ardhmen do të përdorni gjalpë bajame të bardhë në vend të kosit.

 • Zgjidhni vetëm vajra dhe yndyrna të shëndetshme: vaj ulliri për sallata dhe për avullim të lehtë, vaj kokosi dhe vaj organik skuqjeje për skuqje dhe skuqje të thellë, vaj liri dhe vaj kërpi për perime të papërpunuara dhe gjalpë organik me cilësi të lartë, gjalpë qumështi të papërpunuar, gjalpë ulliri ose gjalpë bajame në bukë. Gjalpi i ullirit është shumë i lehtë: kripëzoni lehtë vajin e ullirit për shije, derdhni në një enë dhe vendoseni në frigorifer për një orë, më pas hiqeni dhe përdoreni menjëherë.

 • Uji i pastër i burimit të pa karbonizuar ose uji i filtruar i zëvendëson të gjitha llojet e lëngjeve të blera, si dhe pijet e gazuara dhe alkoolike.

 • Çajrat bimorë ose çaji jeshil herë pas here zëvendësojnë kafenë dhe çajin e zi.

 • Qumështi i bajames zëvendëson pijet e qumështit.


Një tjetër ide e shkëlqyeshme për të filluar me një tepricë të dietës alkaline është trajtimi detoks 4-javor, në të cilin mund të mësoni shpejt dhe shijshëm se si të gatuani substanca të tepërta alkaline. Nëse dëshironi të filloni tranzicionin tuaj me një kurë një javë thjesht alkaline, atëherë plani ynë ushqimor 7-ditor me receta thjesht alkaline është ideal:


Me një kurë të tillë të pastrimit, ju do të merrni udhëzime të sakta, si dhe receta të shëndetshme që janë alkaline të tepërta për katër javë, dhe me të lehtë mund të njihni dhe të doni kuzhinën e tepërt alkaline.


Përdorni kanalin tonë falas të gatimit, me shumë receta themelore. Filmat tregojnë se si të gatuani shpejt dhe në mënyrë efektive vetë. Klikoni këtu për kanalin tonë të gatimit.


 

Burimi i artikullit:

"Basische Ernährung – darum ist sie gesund" - Zentrum der Gesundheit

879 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page