top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ushqimi - Junk (Junk-Food) mund të jetë shkaku i sëmundjes inflamatore të zorrëve


Shkaqet e sakta të sëmundjes inflamatore të zorrëve ende nuk janë sqaruar. Sipas shkencëtarëve, ushqimi junk mund të jetë i përfshirë të paktën në zhvillimin e sëmundjes së Crohn dhe kolitit ulcerativ.


Ushqimi junk si një shkak i mundshëm i sëmundjeve inflamatore të zorrëve

Simptomat tipike të sëmundjes inflamatore të zorrëve janë dhimbja e barkut, diarreja e rëndë, lodhja dhe humbja e peshës. Duhet bërë një dallim midis dy llojeve: sëmundjes së Crohn dhe kolitit ulcerativ (1).


Ndërsa sëmundja e Crohn mund të prekë të gjithë zorrën, koliti ulcerativ është i kufizuar në zorrën e trashë (2). Në të dy rastet, simptomat janë afatgjata ose shfaqen kohe pas kohe.


Shkaqet e këtyre sëmundjeve ende nuk janë hulumtuar në mënyrë adekuate. Deri më tani, megjithatë, është supozuar se disa faktorë ndërveprojnë. Një shkak i mundshëm mund të jetë ushqimi (2).


Ata që pëlqejnë patatet e skuqura dhe biskotat kanë një rrezik në rritje të sëmundjes inflamatore të zorrëve

Studiuesit e Universitetit Shtetëror të Xhorxhias vlerësuan të dhënat nga rreth 100,000 njerëz. Qëllimi i studimit ishte të hetonte marrjen e ushqimit të të rriturve me sëmundje inflamatore të zorrëve .


Ajo tregoi se të rriturit me sëmundje inflamatore të zorrëve hanë ushqime që zakonisht quhen ushqim junk më shpesh sesa njerëzit që nuk kanë sëmundje inflamatore të zorrëve . Shkencëtarët përmendin patatet e skuqura, biskotat, limonadën, pijet sportive dhe pijet energjike si shembuj të ushqimit junk (3).


Këto rezultate mbështesin tezën se një dietë e pashëndetshme, nëse është e predispozuar, mund të çojë në sëmundje inflamatore kronike të zorrëve ose të paktën të promovojë sëmundjen.


Djathi gjithashtu mund të nxisë zhvillimin e sëmundjes inflamatore të zorrëve

Studimet e mëparshme kanë treguar se konsumimi i proteinave shtazore rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve inflamatore të zorrëve. Studimi i Universitetit Shtetëror të Xhorxhisë gjithashtu shqyrtoi produktet shtazore, të tilla si djathi. Është interesante, njerëzit me sëmundje inflamatore të zorrëve pëlqyen djathin më shumë sesa njerëzit me zorrë të shëndetshme (3).


Studiuesit gjithashtu hodhën një vështrim më të afërt në konsumin e qumështit. Sidoqoftë, ata zbuluan se qumështi dhe sëmundja inflamatore e zorrëve janë më pak të lidhur se ushqimi junk dhe djathi (3).


Faktori i përpunimit të ushqimit (p.sh. tiganisja e thellë) nuk mund të përjashtohet (3). Shkalla në të cilën ky faktor ndikon në zhvillimin e sëmundjes inflamatore të zorrëve ende nuk është hulumtuar në mënyrë adekuate.


Ushqimi i shëndetshëm në sëmundjen inflamatore të zorrëve

Dietat e larta në yndyrna dhe sheqerna shtazore i bëjnë simptomat e sëmundjes inflamatore të zorrëve më keq për shumë njerëz. Perimet e papërpunuara, agrumet, frutat e papjekura të shegës dhe ushqimet e skuqura gjithashtu mund të kenë një efekt negativ në simptomat (4).


Në përgjithësi, të prekurit këshillohen të mbajnë një dietë të shëndetshme. Mënyra më e mirë për të gjetur vetë se cilat ushqime janë të mira për ju. Mbajtja e një ditari ushqimor mund të ndihmojë në përcaktimin se si reagoni ndaj ushqimeve të caktuara.


Nëse e keni të vështirë t'i kushtoni vëmendje një diete të shëndetshme, një trajtim detoksifikimi mund t'ju ndihmojë të ndryshoni dietën tuaj.


Disa studime të mëparshme kanë treguar gjithashtu se mungesa e vitaminës D në kolitin ulcerativ rrit rrezikun e rikthimit më shpejt. Prandaj, mos harroni të kontrolloni nivelin tuaj të vitaminës D dhe, në rast të mungesës - në konsultim me mjekun tuaj - të merrni një shtesë dietike të përshtatshme.

 

Burimet e artikullit:

  • Junk-Food könnte Ursache für chronisch-entzündliche Darmerkrankungen sein - Zentrum der Gesundheit

  • Georgia State University, Certain foods common in diets of US adults with inflammatory bowel disease, Medicalxpress, 6.5.2020.

  • Klinik für Gastroenterologie und Hepatologie, Chronisch entzündliche Darmerkrankungen, UniversitätsSpital Zürich, Stand: 12.5.20.

  • Moon K. Han et al, Examination of food consumption in United States adults and the prevalence of inflammatory bowel disease using National Health Interview Survey 2015, PLOS ONE, 23.5.20.

  • Susanne Meinrenken, Ernährung bei chronisch-entzündlichen Darmerkrankungen, Deximed, 26.12.2019

3 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page