top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ushtroni shëndetshëm - Qëllimi i ushtrimeve


Në rrethana normale, ushtrimi i trupit nuk do të ishte i nevojshëm. Njeriu, si çdo kafshë tjetër, duhej të jetonte në natyrë, të kishte shumë ajër të pastër dhe të përfshihej në mjaftueshëm aktivitet fizik për ta mbajtur trupin në formë dhe vital. Megjithatë, përparimet teknologjike dhe ekonomike kanë çuar në një mënyrë jetese gjithnjë e më të ulur, e cila kërkon ushtrime fizike për të mbajtur trupin tonë të shëndetshëm dhe të fortë.


Qëllimi i ushtrimeve fizike nuk është vetëm t'i dëshmojmë vetes se jemi në gjendje të sfidojmë procesin e plakjes, të dukemi mirë ose të parandalojmë një atak në zemër. Ushtrimet gjithashtu na ndihmojnë të përmirësojmë aftësinë tonë për të tretur ushqimin, për të eliminuar papastërtitë fizike dhe emocionale dhe për të rritur qëndrueshmërinë dhe elasticitetin, si dhe aftësinë tonë për t'u përballur me situata stresuese. Sidomos sistemi limfatik, i cili shkarkon substancat toksike dhe të dëmshme nga indet lidhëse të organeve dhe muskujve, varet nga lëvizja e përditshme e të gjitha pjesëve të trupit. Ndryshe nga gjaku, i cili ka një zemër për ta qarkulluar rreth trupit, lëngu limfatik nuk ka një pajisje të tillë të pompimit të drejtpërdrejtë për të bërë të njëjtën gjë. Sistemi limfatik varet shumë nga aparati i frymëmarrjes dhe sa mirë e përdorim atë. Kur muskuli përgjegjës për veprimin e frymëmarrjes së mushkërive (diafragma) shtrihet në bark, ai ushtron presion të madh në enët limfatike të zorrëve, duke shtrydhur kështu përmbajtjen e tyre. Kjo e detyron limfën të lëvizë nëpër kanalet limfatike, siç është kanali i kraharorit. Kështu, çdo frymëmarrje dhe nxjerrje vepron si një pompë indirekte për sistemin limfatik. Frymëmarrja e cekët që shoqëron një mënyrë jetese të ulur (dhe kongjestion intestinal) ka një efekt të dëmshëm në drenazhimin e duhur limfatik. Ushtrimi mund të përmirësojë shumë funksionet limfatike dhe në këtë mënyrë të parandalojë një sërë sëmundjesh.


Ushtrimi fizik është një stimulues i shkëlqyer imun nëse bëhet me moderim, dhe gjithashtu përmirëson integrimin neuromuskular në të gjitha grupmoshat. Efekti i tij për të rritur vetëbesimin dhe vetëvlerësimin rrjedh deri diku nga furnizimi i përmirësuar i oksigjenit në qeliza dhe mirëqenia që rezulton në të gjitha pjesët e trupit dhe në mendje. Ushtrimi është një mjet i shkëlqyer për të rritur lumturinë në jetë. veçanërisht nëse përfshin sfida që kërkojnë kreativitet.


Qasja konvencionale ndaj ushtrimeve beson se një stërvitje e mirë duhet t'ju çojë drejt kufijve tuaj, duke ju lënë të rraskapitur dhe të lodhur më pas. Kjo nuk eshte e vertete. Ushtrimi që lodh trupin tuaj është një akt indirekt dhune i drejtuar kundër tij dhe trupi e percepton këtë trajtim si një lloj ndëshkimi për mos performancën e duhur. Dhimbja që shfaqet në fytyrat e njerëzve kur ata luftojnë me një program të vështirë stërvitjeje është një tregues se trupi vuan nga mbisforcimi. Ky lloj ushtrimi e mposht qëllimin e tij. Çdo formë e sforcimit fizik e shqetëson Vatën dhe shkakton sekretimin e sasive jonormale të hormoneve të stresit si adrenalina; kjo e lë trupin të qetë dhe të lëkundur. Trupi, i varfëruar kështu nga energjia, nuk është në gjendje të bëjë punën e riparimit që lind nga stërvitja e rreptë, duke e lënë sistemin kardiovaskular të dobët dhe të pambrojtur ndaj faktorëve të tjerë të stresit.


Lodhja pas stërvitjes është një shkak serioz i sëmundjes që prek shumë njerëz që nuk dyshojnë, të cilët mendojnë se po i bëjnë një nder vetes kur e shtyjnë trupin e tyre në kufi. Në entuziazmin e sporteve konkurruese, në fillim mund të mos jeni të vetëdijshëm se sa fort po stërviteni, por pasi të ketë mbaruar nxitimi i adrenalinës, efektet anësore fillojnë të shfaqen. Përveç lodhjes dhe lëndimeve të mundshme, atletët profesionistë kanë më shumë gjasa të vuajnë nga mungesa e imunitetit që e bën trupin të prirur ndaj infeksioneve të të gjitha llojeve. Atletët konsumojnë shumë më tepër barna të përshkruara sesa një person mesatar. Gjëndra timus, e cila aktivizon limfocitet dhe kontrollon furnizimet me energji, në fakt mund të zvogëlohet në madhësi dhe ta lërë trupin të dobët dhe të dobësuar si rezultat i drejtpërdrejtë i kondicionimit të tepërt të trupit dhe stresit të mendjes.


Ushtrimi sipas Doshas (tipit tuaj)


Ushtrimi bëhet më së miri sipas kapacitetit dhe llojit të trupit psiko-fiziologjik.


Ne kemi shpjeguar ne artikullin tonë “Cili tip Ayurveda jeni ju” se si mund të përcaktoni Dosha-n tuaj, pra tipin tuaj.


Një tip Vata, i cili ka kapacitetin më të ulët për ushtrime, përfiton kryesisht nga mënyra të thjeshta për të mbajtur në formë si ecja, kërcimi, çiklizmi, ecjet e shkurtra, balancimi dhe shtrirja. Vatas në përgjithësi i bën mirë Yoga, Tai Chi dhe Chi Kung. Meqenëse llojet e Vata-s përjetojnë energji në shpërthime, ata duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm që të mos e teprojnë, sepse kur energjia e tyre ulet papritur, ata mund të ndihen të varfëruar për një kohë të gjatë më pas. Llojet Pitta, duke qenë konkurruese nga natyra, janë të pajisura me më shumë lëvizje dhe energji sesa Vatas. Ata në përgjithësi nuk janë të kënaqur me format më të zakonshme të stërvitjes. Për të arritur kënaqësinë fizike, ata kanë nevojë për një program ushtrimesh më të orientuar drejt qëllimit. Megjithatë, ata gjithashtu nuk kanë energji të pakufishme dhe është më mirë të ushtrohen me moderim. Pittas ndihen të sfiduar nga ecja në male, ski, vrapim, noti, luajtja e tenisit ose sporte të tjera që krijojnë tek ata një ndjesi arritjeje.


Në sport, ju mund të dalloni lehtësisht llojet e pabalancuara të Pitta. Ata janë shpesh humbës të keq dhe mund të zemërohen nëse mendojnë se nuk janë "mjaft të mirë". Pittas që zemërohen gjatë performancës duhet të kërkojnë një program ushtrimesh më pak konkurruese për të rritur nivelin e tyre të kënaqësisë. Duke qenë se nxehtësia e tepërt është shenjë e një Pitta të çekuilibruar, noti, i cili ka një ndikim ftohës, është një nga format më të mira të stërvitjes për ta. Një shëtitje në pyllin e freskët është një tjetër mënyrë e shkëlqyer për të qetësuar një lloj Pitta të çekuilibruar.


Llojet Kapha janë kandidatët idealë për një stërvitje të mirë ose mesatarisht të rëndë. Stërvitja me pesha, vrapimi, vozitja, gjimnastika, biçikleta në distanca të gjata, vallëzimi për një kohë të gjatë dhe të luajturit futboll, top basketbolli dhe tenis janë të gjitha shumë të përshtatshme për një Kapha. Energjia e qëndrueshme e tipit Kapha i jep atij qëndrueshmërinë dhe qëndrueshmërinë e nevojshme për të qëndruar në lojëra të gjata konkurruese pa u ndjerë i lodhur. Ushtrimi do të pastrojë çdo bllokim të tepërt të Kapha-s, do të heqë ujin dhe yndyrën e tepërt dhe do të përmirësojë qarkullimin e përgjithshëm. Kjo do ta lërë atë të ndihet i freskët dhe i gjallë më pas.


Udhëzimet bazë për ushtrime të shëndetshme

  • Është mirë të mos ushtroni me më shumë se 50% të kapacitetit tuaj, çfarëdo që të thotë kjo për ju. Qëllimi i ushtrimit nuk është t'u tregosh të tjerëve se sa i aftë je, por të nxjerrësh përfitime personale dhe kënaqësi prej tij. Nëse jeni në gjendje të vraponi për 30 minuta para se të jeni të lodhur, atëherë bëni zgjedhjen për të vrapuar vetëm për 15 minuta. Lodhja gjatë ushtrimeve e mposht vetë qëllimin e ushtrimeve. Të ndjehesh i rifreskuar, i rigjallëruar dhe energjik më pas tregon se stërvitja ka qenë e suksesshme. Në kohën e duhur, aftësia juaj për ushtrime natyrisht do të rritet vetë.

  • Ndaloni së ushtruari kur ndjeni nevojën për të marrë frymë përmes gojës. Sapo jeni të detyruar të merrni frymë përmes gojës, në vend të hundës, ju keni kaluar përtej pragut 50% të kapacitetit tuaj për stërvitje në atë kohë. Kjo është një shenjë që trupi juaj ka kaluar në regjimin e frymëmarrjes së adrenalinës, i cili përdor rezervat tuaja bazë të energjisë dhe varfëron oksigjenin qelizor. Ju keni arritur kufijtë tuaj kur ndjeni se zemra juaj rrah fort ose kur filloni të djersitni shumë ose kur trupi juaj dridhet. Në këtë rast është mirë të përfundoni me një periudhë të shkurtër ecjeje dhe frymëmarrje normale. Rregulli bazë është që gjithmonë të merrni frymë përmes hundës dhe jo përmes gojës. Ushtroni deri në djersitje një herë në ditë.

  • Jo vetëm në garë ju nevojiten muskuj të mirë dhe të fortë për të shmangur rrezikun e lëndimit, gjithashtu për të gjitha kërkesat pak a shumë normale të ditës, qofshin ato ngjitja e shkallëve, mbajtja e çantave për blerje, ngritja e fëmijëve, kryerja e punëve të shtëpisë, kalërimi, noti në liqen, shëtitje, çiklizëm ... Mënyra më e mirë për të rritur tonin dhe forcën e muskujve është të rrisni shpejt aktivitetin e zemrës dhe muskujve derisa të filloni të gulçoni. Kjo duhet të pasohet nga një periudhë e aktivitetit të ulët (i quajtur "rimëkëmbje aktive"). Intervalet një deri në dy minuta (aktiviteti dhe pushimi) janë ideale. Bërja e kësaj rutine për 10 deri në 20 minuta në ditë është më efektive se sa orë të tëra stërvitje të rënda. Muskujt, rrit volumin e mushkërive dhe është i mirë për zemrën. Gjatë fazave të hakerimit, trupi përdor rezervat e sheqerit të muskujve. Nëse dëshironi të humbni peshë: Kjo metodë shkakton humbje peshe të mëvonshme ndërsa trupi përpiqet të rimbushë rezervat e humbura të sheqerit. duke zbërthyer depozitat e yndyrës ndërsa jeni duke pushuar. Megjithatë, pesha që humbisni gjatë programeve të sforcuara ushtrimore ka tendencë të kthehet pasi trupi përpiqet të rimbushë shpejt yndyrën e humbur në përgatitje për seancën e ardhshme të stërvitjes intensive. Trupi e sheh ushtrimin e mundimshëm si një kërcënim. Llojet Vata dhe Pitta ndikohen veçanërisht keq nga ushtrimi i mundimshëm. Llojet e pastër Kapha janë të vetmit që mund të përfitojnë nga ky lloj ushtrimi.

  • Është mirë të ushtroheni gjatë ditës. Kapaciteti më i mirë për stërvitje është i disponueshëm gjatë periudhës Kapha në mëngjes (06:00-10:00) dhe në fund të periudhës Vata pasdite (17:00-18:00). Përfitimet e ushtrimeve rriten në mënyrë dramatike kur ato bëhen në rrezet e diellit (shih Kapitullin 8, Drita e Diellit – Mjekësia e Natyrës).

  • Ayurveda dekurajon ushtrimet pas perëndimit të diellit. Lëreni trupin të ngadalësohet në mbrëmje dhe përgatituni për një gjumë të qetë dhe rinovues. Asnjëherë mos ushtroni pak para ose pas një vakti, pasi kjo dëmton AGNI, zjarrin e tretjes dhe shkakton dispepsi. Megjithatë, ecja për 15 minuta pas ngrënies funksionon si një ndihmë e mirë për tretjen. Pini gjithmonë ujë para dhe pas ushtrimeve për të parandaluar trashjen e gjakut dhe dehidratimin e qelizave.


Një paralajmërim për ushtrimet aerobike: Revista mjekësore Lancet raportoi se ushtrimet aerobike mund të çojnë në bllokim të arterieve dhe sëmundje të zemrës, edhe nëse njerëzit nuk kanë pasur kurrë probleme me zemrën më parë. Sipas The American Journal of Cardiology, disa vrapues gjithashtu kanë rënë të vdekur nga ataku në zemër. Autopsia tregoi sëmundje të rëndë arteriale. Ushtrimet e rregullta dhe të rënda në fakt dëmtojnë zemrën po aq keq sa stresi i vazhdueshëm. Zemra është fjalë për fjalë në rrezik të vazhdueshëm nga seancat e tepërta të stërvitjes. Vrapuesit e maratonës dihet se humbasin masën e muskujve, si në zemër ashtu edhe në pjesën tjetër të trupit. Shumë prej tyre ranë të vdekur menjëherë pasi kaluan vijën e finishit. Vrapuesit në distanca të shkurtra, nga ana tjetër, ndërtojnë muskuj të shëndetshëm dhe zemra të forta, siç shpjegohet në pikën 3 më sipër. Trajnimi intensiv me peshë mund të jetë po aq i dëmshëm. Ajo çon në fibra muskulore të zmadhuara anormalisht dhe të fryra, të cilat madje ndalojnë së punuari siç duhet dhe mund të bëhen të prirur për lëndime. Muskujt e përmasave të mëdha konsumojnë vazhdimisht një sasi të madhe energjie të vlefshme (sheqerna komplekse) që i nevojiten trupit për detyra më të rëndësishme. Trajnimi i forcës ndërton indet e tepërta të muskujve në zona të trupit që nuk ishin menduar kurrë të ndodheshin. Kjo pengon lëvizjet natyrale të trupit. Trajnimi me pesha gjithashtu mund të rrisë presionin e gjakut dhe të rrisë rrezikun e goditjeve në tru dhe aneurizmave. Natyra nuk e krijoi trupin e njeriut për të luftuar gravitetin si ai që i imponohet nga ngritja e peshave. Tendosja e shpeshtë e kyçeve, muskujve dhe tendinave çon në plakje të parakohshme. Stërvitja e tepërt e forcës mund të dëmtojë përgjithmonë trupin.

 

Burimet e artikullit:

  • TIMELESS SECRETS OF HEALTH & REJUVENATION - Andreas MoritzTags:

19 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page