top of page
  • Qendra e Shëndetit

Vetëm kjo çokollatë ndihmon kundër depresionit

Duket se çokollata mund të ndikojë në gjendjen shpirtërore aq mirë sa zvogëlon rrezikun e depresionit. Sidoqoftë, duhet të jetë një lloj çokollate shumë specifike.


A mund të ndihmojë çokollata me depresionin?

Në Prill 2010, Der Spiegel shkroi, "Njerëzit në depresion hanë më shumë çokollatë. Çfarë roli luan çokollata në depresion? Një studim tani ka treguar se njerëzit në depresion kanë një konsum të shtuar të çokollatës. Studiuesit janë në mëdyshje nëse ëmbëlsirat shkaktojnë ose parandalojnë sëmundjen "(1).


Pothuajse dhjetë vjet më vonë, në korrik 2019, një studim (2) nga University College London u botua në revistën e specializuar Depresioni dhe Ankthi, në të cilën u gjet e kundërta, domethënë ata që janë të lumtur hanë më shumë çokollatë dhe ata që janë në depresion vështirë fare


Alsoshtë gjithashtu studimi i parë që shqyrton sesi llojet e ndryshme të çokollatës mund të ndikojnë në depresion, sipas studiuesve. Sepse rreziku i depresionit bie ndjeshëm kur hani çokollatë, por vetëm me një varietet shumë specifik.


Njerëzit që hanë çokollatë të zezë kanë më pak gjasa të përjetojnë depresion

Shkencëtarët vlerësuan të dhënat nga 13,626 të rritur nga studimi i Shëndetit dhe Ushqimit Kombëtar të SHBA në lidhje me konsumin e çokollatës dhe gjendjen mendore të pjesëmarrësve. Ndikime të tjera të mundshme në gjendjen shpirtërore u morën parasysh, të tilla si arsimi, sporti, të ardhurat, pesha, pirja e duhanit dhe ankesat kronike - për t'u siguruar që vetëm efekti i çokollatës mund të njihet.


Në grupin që nuk hëngrën kurrë çokollatë, 7.6 përqind e të anketuarve vuanin nga depresioni. Në grupin e çokollatës me qumësht ishte vetëm pak më pak, përkatësisht 6.2 përqind. Por nga ata që kafshuan çokollatën e zezë, vetëm 1.5 përqind ishin në depresion. Rreziku i tyre i depresionit ishte 70 për qind më i ulët se ata që nuk e donin çokollatën. Pra padyshim që varet shumë nga lloji i çokollatës që preferoni.


Sa më shumë çokollatë, aq më i ulët është rreziku i depresionit

Por edhe nëse i hidhni të gjitha llojet e çokollatës në një tenxhere, ngrënësit e çokollatës ishin akoma - psikologjikisht - shumë më mirë, megjithëse rreziku i depresionit ishte më i ulët sa më shumë çokollatë të hahej. Ngrënësit e shpeshtë (100 deri në 450 g çokollatë në ditë) kishin një rrezik 57 për qind më të ulët të depresionit.


Ishte interesante që ata njerëz që zgjodhën çokollatën e zezë duket se ishin më të kujdesshëm për shëndetin në përgjithësi. Shumica e tyre ishin me peshë normale dhe shumë rrallë ishin duhanpirës. Meqenëse çokollata e zezë ka vetëm pak më pak kalori (përafërsisht 500 kcal) sesa çokollata me qumësht (përafërsisht 535 kcal), të hash çokollatë nuk do të thotë që duhet të fitosh peshë prej saj. Gjithmonë varet nga mënyra e përgjithshme e jetës.


Ndoshta njerëzit në depresion thjesht nuk kane qef per çokollatë?


Drejtoresha e studimit Sarah Jackson thekson:


"Shkaku i saktë i efektit të dukshëm mbrojtës të ngrënies së çokollatës ende duhet të hetohet." Në fund të fundit, mund të jetë që njerëzit në depresion thjesht nuk ndihen më si të hanë çokollatë dhe kjo është arsyeja e vetme pse ata ishin më pak të dëshpëruar në grupi i ngrënies së çokollatës.


"Nëse vërtet rezulton se çokollata mund të lehtësojë simptomat depresive, mekanizmat e veprimit do të duhej të hulumtoheshin dhe natyrisht sasia e çokollatës së kërkuar për të parandaluar ose trajtuar depresionin,"


shpjegon Jackson (3).


Si e mbron saktësisht çokollata kundër depresionit?

Deri më tani, është supozuar se nuk është vetë çokollata që funksionon, por kakao në të. Për shkak se përmban një numër substancash psikoaktive që mund të shkaktojnë ndjenja euforike - ashtu si kanabisi. Ai gjithashtu përmban feniletilaminë, një substancë që shtyn gjendjen shpirtërore dhe gjithashtu mund të prodhohet nga vetë trupi - në sasi veçanërisht të larta kur jemi të dashuruar.


Përveç kësaj, flavonoidet specifike për kakaon kanë një efekt antioksidues dhe anti-inflamator-dhe depresioni (si me shumë sëmundje kronike) çon në procese inflamatore kronike që tani mund të luftohen me ndihmën e flavonoideve.


Ndryshe nga disa pohime, serotonina nuk gjendet në çokollatë. Çokollata siguron triptofan, por vetëm në sasi të papërfillshme, kështu që kjo nuk mund të jetë një arsye për efektin antidepresiv të çokollatës.


Por sipas disa studiuesve, efekti i një efekti të pastër placebo është gjithashtu i imagjinueshëm. Në fund të fundit, shumica e njerëzve i lidhin kujtimet e lumtura nga fëmijëria me çokollatën, kështu që vetëm shija e çokollatës mund të ketë në mënyrë të pandërgjegjshme një efekt përmirësues të humorit në këto kujtime.


A duhet dikush tani të hajë çokollatë në vend që të gëlltisë ilaqet kundër depresionit?

Antidepresantët ende shpesh përshkruhen, por shumë shpesh nuk funksionojnë, që do të thotë se shumë pacientë vullnetarisht (dhe të zhgënjyer) ndalojnë marrjen e ilaçeve më së voni pas 6 javësh. Prandaj kërkohen mënyra të reja. Vetëm çokollata sigurisht që nuk është rruga drejt qëllimit, veçanërisht pasi - sipas studimit të mësipërm - do të duhet të hani shumë prej saj. Por ndoshta koncepti ynë holistik mund t'ju ndihmojë me depresionin.


Dhe nëse doni të kafshoni rregullisht çokollatën, zgjidhni çokollatën organike me përmbajtjen më të lartë të mundshme të kakaos dhe përmbajtjen më të ulët të sheqerit. Nëse çokollata juaj përmban edhe ëmbëlsues alternativë (ksilitol, sheqer të luleve të kokosit, jakon, lukuma, etj.), aq më mirë.

 

Burimet e artikullit:

  • Nur diese Schokolade hilft gegen Depressionen - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Spiegel, Depressive essen mehr Schokolade, April 2010

  • (2 )Sarah E. Jackson, Lin Yang et al., Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross‐sectional survey of 13,626 US adults. Depression and Anxiety, Juli 2019

  • (3) University College London, People who eat dark chocolate less likely to be depressed, ScienceDaily, 2. August 2019

183 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page