top of page
  • Qendra e Shëndetit

Yoga ul nivelet e testosteronit në PCOS (Sindroma e vezoreve policistike)

Aktualisiert: 19. Nov. 2021


Gratë me sindromën e vezoreve policistike (PCOS) kanë nivele të larta të testosteronit. Ilaçet zakonisht përshkruhen. Siç u zbulua nga një studim, joga mund të zvogëlojë ndjeshëm nivelet e testosteronit.


Yoga për sindromën e vezoreve policistike

Gratë që vuajnë nga sindroma e vezoreve policistike (PCOS) dhe janë në kërkim të opsioneve të terapisë natyrore, mund të angazhohen në ushtrimet fizike të jogës. Sepse joga (e kombinuar me ushtrimet e ndërgjegjes) ndihmon në zbutjen e simptomave tipike të PCOS dhe përmirëson nivelet e hormoneve - sipas një studimi të botuar në Journal of the American Osteopathic Association në pranverën e vitit 2020.


Simptomat e PCOS

Në PCOS, ekziston një çekuilibër hormonal me një nivel testosteroni që është zakonisht shumë i lartë, shpesh mbipeshë, depresion, një tendencë për diabet (rezistencë ndaj insulinës), lëkurë me njolla (akne), rënie flokësh në kokë dhe, në të njëjtën kohë, rritja e rritjes së flokëve në pjesën tjetër të trupit - edhe pse nuk është kështu çdo pacient duhet të ketë të gjitha këto simptoma në të njëjtën kohë.


Mjekësia e zakonshme rekomandon hormonet dhe humbjen e peshës

Për të lehtësuar simptomat e PCOS, zakonisht bëhen përpjekje për të ulur nivelet e androgjenit (testosteroni dhe DHEA) me ndihmën e preparateve hormonale. Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës është gjithashtu premtuese dhe shpesh mund të çojë në përmirësime të rëndësishme.


Naturopatia për PCOS

Shpesh janë problemet e konceptimit (ndonjëherë) të lidhura me PCOS (ovulimi nuk ndodh) ato që i bëjnë gratë të shohin mjekun e tyre, ku më pas mund të mësojnë për PCOS -in e tyre. Atëherë jo çdo grua dëshiron të marrë ilaçe, gjë që zakonisht nuk është e nevojshme.


Sepse ndryshimet në stilin e jetës dhe dietën mund të jenë shumë të suksesshme, veçanërisht me PCOS. E ashtuquajtura Yoga Mindful (ushtrimet e ndërgjegjes të kombinuara me ushtrimet fizike të jogës) mund të jenë pjesë e një terapie të tillë naturopatike për sindromën e vezoreve policistike (PCOS).


Yoga tri herë në javë harmonizon nivelet e hormoneve në PCOS

Për studimin e lartpërmendur, pacientët me PCOS midis moshave 22 dhe 43 vjeç filluan së pari një kurs të ndërgjegjësimit për një javë para se të praktikonin më në fund Yoga Mindful tre herë në javë për 3 muaj. Nuk kishte asnjë klasë të ndërgjegjësimit ose jogës në grupin e kontrollit.


Në grupin e jogës, nivelet e testosteronit ranë 29 për qind gjatë 3 muajve. Nivelet e hormoneve të tjera mashkullore (DHEA), të cilat mund të rriten në PCOS, gjithashtu u ulën. Po kështu, depresioni i lidhur me PCOS (55 përqind) dhe ankthi (21 përqind) u përmirësuan.


Disa pjesëmarrës gjithashtu raportuan më pak akne dhe një cikël më të rregullt. Të gjitha këto suksese ndodhën pa pasur nevojë që gratë të humbin peshë nëse ishin mbipeshë.


Yoga Mindful si një alternativë ndaj terapisë konvencionale PCOS

"Ndërsa ka disa opsione shumë efektive të ilaçeve për PCOS," thotë Diana Speelman, profesoreshë e biokimisë në Kolegjin e Mjekësisë Osteopatike Lake Erie dhe autore e këtij studimi. "Sidoqoftë, këto ilaçe gjithmonë mund të kenë efekte anësore të rëndësishme. Yoga e ndërgjegjshme, nga ana tjetër, duket se është një alternativë premtuese për të përmirësuar disa nga simptomat tipike të PCOS në të njëjtën kohë. "


"Yoga ka kaq shumë përfitime," thotë Speelman. "Dhe gjithashtu mund të praktikohet pothuajse kudo, nga çdo grupmoshë dhe me çdo nivel fitnesi."


Përveç jogës, sigurisht që ka shumë masa të tjera holistike që mund të jenë të dobishme me PCOS. Shtesa të zgjedhura ushqimore, të tilla si inositol, gjithashtu mund të përdoren. Lexoni më shumë për të këtu: Inositol për Sindromën e Ovarit Polikistik

 

Burimet e artikullit:

  • Yoga senkt Testosteronspiegel beim PCOS - ZDG

  • Vishesha Patel et al, Regular Mindful Yoga Practice as a Method to Improve Androgen Levels in Women With Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized, Controlled Trial, The Journal of the American Osteopathic Association (2020)

Tags:

31 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page