top of page
 • Qendra e Shëndetit

Zorrët kontrollojnë emocionet tuaja

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Studime të ndryshme shkencore kanë konfirmuar vitet e fundit se zorrët tona janë në kontakt të drejtpërdrejtë me qendrën tonë emocionale në tru.


Ushqimi i shëndetshëm ju bën të lumtur

Secili prej nesh e di me siguri nga përvoja jonë se ekziston një lidhje midis dietës ose zorrëve dhe emocioneve tona. Me sa duket, psikika mund të ndikojë në traktin gastrointestinal, si dhe anasjelltas (1).


Kjo lidhje është e ankoruar fort në gjuhën tonë, veçanërisht në fjalët e urta ose mençurinë popullore dhe konfirmohet përsëri dhe përsëri: Ju keni "flutura në stomak" kur jeni të dashuruar, stresi "godet barkun tuaj", uria ndonjëherë mund të çojë në një të keqe humori dhe çokollata ndihmon të paktën në një afat të shkurtër kundër dashurisë.


Metodat e lashta të shërimit të tilla si shërimi Ayurvedic nga India janë bazuar në lidhjen midis ushqimit dhe emocioneve për mijëra vjet. Por si funksionon?


Zorra kontrollon emocionet

Vitet e fundit kjo temë është marrë gjithnjë e më shumë nga shkenca për të arritur në fund të lidhjes midis ushqyerjes dhe emocioneve. Neurogastroenterologët (studiuesit në fushën e neuroshkencës së traktit gastrointestinal) si Peter Holzer - Profesor i Farmakologjisë Eksperimentale dhe Klinike në Universitetin Mjekësor të Grazit - janë të sigurt se jo vetëm vetë ushqimi, por edhe zorrët tona kanë një ndikim të madh në emocionet tona:


Gjendja jonë ndikohet nga zorrët shumë më tepër sesa kishim ëndërruar


Rëndësia e zorrëve

Meqenëse zorrët tona kanë palosje të shumta dhe dalje të vogla, ato zënë një sipërfaqe që është 100 herë më e madhe se lëkura jonë. Ai gjithashtu ka sistemin e vet nervor shumë të madh, qeliza të shumta që lëshojnë molekula sinjali ose mund të perceptojnë sinjale dhe, përveç një numri të madh të baktereve të zorrëve, gjithashtu përmban pjesën më të madhe të sistemit tonë imunitar.


Nëse i shikoni këto pika, shpejt e kuptoni se sa të rëndësishme janë zorrët për ne - jo vetëm për fizikun tonë, por edhe për shëndetin tonë mendor.


Hulumtimet kanë parashtruar teori të ndryshme sesi zorra mund të kontrollojë emocionet tona dhe çdo ditë përpiqet të zbulojë pjesë të reja të enigmës në këtë sistem kompleks. Gjendja aktuale e kërkimit mund të përmblidhet përafërsisht si më poshtë:


Zorrët tona mund të bëjnë kontakt me trurin tonë ose nëpërmjet sistemit të tij kompleks nervor ose nëpërmjet sistemit imunitar dhe kështu me sa duket kontrollojnë emocionet.


Si përbërësit ashtu edhe konsistenca e ushqimit si dhe sinjale të ndryshme nga bakteret e zorrëve mund të përfshihen në komunikimin midis zorrëve dhe trurit.


Ndoshta të gjithë faktorët luajnë së bashku dhe rezultojnë në një reagim kompleks në trurin tonë.


Mishi ruan emocionet

Ne kemi raportuar vite më parë se mishi ruan emocionet tek kafshët dhe mund të ndikojë në emocionet tona kur hamë këtë mish. (Lexoni artikullin e plotë këtu: Emocionet e Dyqaneve të Mishit)


Ky artikull shpesh është kritikuar dhe etiketuar si joshkencor. Por nëse merrni parasysh faktin se zorrët tona dhe përbërësit e ushqimit tonë mund të ndikojnë në ndjenjat tona, shumë pasazhe të tekstit tani mund të vërtetohen shkencërisht.


Nëse kafshët që nuk mbahen në një mënyrë të përshtatshme për speciet janë vazhdimisht nën stres, mund të ndodhë që të krijohen substanca të caktuara që depozitohen në mishin e muskujve ose organe të caktuara dhe më vonë perceptohen nga zorrët tona kur ky mish konsumohet dhe kështu ndikon emocionet tona.


Shëroni psikikën përmes zorrëve?

Të gjitha këto pika mund të kenë një rëndësi të madhe, veçanërisht për njerëzit që vuajnë nga depresioni. Në të kaluarën, shkaku i sëmundjes mendore kërkohej vetëm në tru, por ndërkohë ka pasur gjithashtu një lidhje midis psikikës dhe ushqimit dhe zorrëve. Dieta dhe depresioni janë ndoshta më të lidhura seç pritej.


Mungesa e serotoninës në depresion

Shkaqe të ndryshme mund të çekuilibrojnë ekuilibrin tonë hormonal, i cili rrjedhimisht mund të çojë në sëmundje mendore. Për shembull, nëse ka një mangësi në hormonin serotonin, kjo mund të çojë në depresion, sepse serotonina është përgjegjëse në trurin tonë për të përcjellë ndjenjat e lumturisë. Por mungesa e serotoninës është gjithashtu për shkak të ndonjë shkaku, i cili nuk duhet harruar.


Ju gjithashtu mund të gjeni më shumë informacion në artikujt e mëposhtëm:Serotonin në zorrë

Një pikë interesante është se serotonina jo vetëm që luan një rol në përcjelljen e një ndjenje lumturie, por është gjithashtu përgjegjëse për lëvizjen e muskujve në zorrë dhe kështu për tretjen e shëndetshme (2).


Studiues të ndryshëm dyshojnë se hormonet e tjera tretëse janë gjithashtu të përfshira në depresion, pasi përbërjet e dukshme të ndryshuara të këtyre hormoneve janë vërejtur tek njerëzit në depresion.


Bilanci hormonal është një sistem shumë kompleks që është i rregulluar mirë deri në detajet më të imta. Nëse kjo është jashtë ekuilibrit, ka një numër pasojash që mund të ndikojnë si në tretje ashtu edhe në emocione.


Ushqimet që përmirësojnë humorin

Për formimin e serotoninës kërkohen substanca të ndryshme si aminoacidi triptofan, vitamina C, magnez, mangan, acide yndyrore omega-3 dhe zink. Për të siguruar formimin e serotoninës, trupi natyrisht duhet të furnizohet në mënyrë adekuate me të gjitha këto substanca.


Rrezet e diellit dihet gjithashtu se janë një faktor i rëndësishëm për të qenë të lumtur për shkak të prodhimit të lidhur të vitaminës D. (Lexoni më shumë për këtë temë në artikullin vijues: Vitamina D në dimër)


Në rastin e uljeve të vogla të humorit, veçanërisht në dimër, ushqime të caktuara mund të ndihmojnë në rritjen e prodhimit të serotoninës:


 • Alga deti

 • Amaranth

 • Banane

 • Shqemeza

 • xhensen

 • tërshëra

 • mel

 • Vaj kokosi

 • Fara kungulli

 • farë liri

 • Bajame dhe arra

 • kërpudha

 • Kuinoa

 • susam

 • Fara luledielli


Çokollata dhe ushqimet me sheqer ndriçojnë gjendjen shpirtërore edhe në një afat të shkurtër sepse ato rrisin nivelin e sheqerit në gjak, por në sasitë e kërkuara ato janë të pashëndetshme dhe gjithashtu ju shëndoshin. Një disavantazh tjetër është se sheqeri funksionon si një ilaç: së pari, sheqeri mund të krijojë varësi dhe së dyti, niveli i mëposhtëm i ulët pas një gjendjeje të lartë të shkaktuar nga sheqeri është edhe më e vështirë për t'u kapërcyer - ashtu si me një ilaç.


Një ushqim i shëndetshëm dhe i shijshëm për shpirtin me humor të keq është, për shembull, kombinimi i bananeve të copëtuara me farën e lulediellit, farën e kungullit, gjalpin e bajames ose shqeme.


Shëndeti i zorrëve kundër depresionit

Sidoqoftë, në mënyrë që të jeni përgjithmonë të lumtur, duhet të bëni më shumë sesa të hani vetëm këto pak nxitës të humorit. Depresioni duket se kontrollohet shumë nga dieta e përgjithshme dhe komunikimi midis zorrëve dhe trurit.


Studime të ndryshme kanë arritur në përfundimin se një dietë e shëndetshme e bazuar në shumë fruta të freskëta, perime dhe yndyrna të mira mund të lehtësojë depresionin dhe të sigurojë emocione të mira afatgjata.


Nga njëra anë, trupi ynë duhet të ketë të gjitha lëndët ushqyese dhe mineralet e nevojshme dhe, nga ana tjetër, flora e zorrëve gjithashtu duhet të jetë e paprekur. Sepse siç është përmendur tashmë, bakteret e zorrëve ndoshta kanë gjithashtu një ndikim në mirëqenien tonë.


Shëndeti i zorrëve dhe autizmi

Shkencëtarët po përqendrohen gjithnjë e më shumë në rëndësinë e zorrëve tona në lidhje me psikikën tonë.


Jo vetëm depresioni, por edhe sëmundjet e tjera mendore dhe madje autizmi duket se janë të lidhura me florën e zorrëve (3, 4)


Hulumtime të ndryshme kanë treguar se tek fëmijët autikë flora e zorrëve është jashtëzakonisht e ndryshuar në krahasim me fëmijët e shëndetshëm. Edhe në ADHD dhe madje edhe në sëmundjen Alzheimer, flora e zorrëve me sa duket luan një rol vendimtar dhe shkakësor, siç e kemi përshkruar këtu: flora e zorrëve kontrollon shëndetin mendor


Bakteret e zorrëve komunikojnë me ne

Bakteret e zorrëve komunikojnë me njëri -tjetrin dhe me trupin tonë nëpërmjet sinjaleve të ndryshme. Në varësi të mënyrës se si po veprojnë bakteret e zorrëve, ato lëshojnë substanca të caktuara sinjalizuese.


Ka shumë receptorë në murin tonë të zorrëve, domethënë proteina të caktuara që mund të marrin një sinjal si antenat. Substancat që lëshohen në zorrët tona (ose nga ushqimi ose nga bakteret e zorrëve) perceptohen me ndihmën e këtyre receptorëve.


Meqenëse receptorët janë të lidhur me trurin përmes nervave, sinjalet nga zorrët gjithashtu arrijnë në kokën tonë, ku ata kontrollojnë shumë procese dhe ka shumë të ngjarë edhe emocionet.


Një nga shkencëtarët kryesorë në këtë fushë të kërkimit - Emeran Mayer, profesor në Universitetin e Kalifornisë në Los Angeles (UCLA) - tha në këtë temë:


Lidhjet midis trurit dhe zorrëve janë gjithmonë në të dy drejtimet. Kjo është arsyeja pse është kaq e vështirë të thuhet se cili është shkaku dhe cili është rezultati. Por nëse mikrobet në zorrë lidhen me problemet e shëndetit mendor, trajtimi mund të fillohet atje.


Të lumtur përmes detoksifikimit

Gjatë agjërimit dhe pastrimit të tij, një numër i madh i substancave lajmëtare lëshohen që na bëjnë të lumtur. Shkencëtarët pohojnë se kjo ishte evolucionare për të na mbajtur të lumtur gjatë kohëve të vështira me mungesën e ushqimit.


Por përveç kësaj, lidhjet e lartpërmendura sugjerojnë që shëndeti ynë i zorrëve përmirësohet përmes pastrimit, i cili nga ana tjetër kalon në qendrën tonë emocionale.


Pastrimi i zorrëve për emocione të mira

Një përfundim logjik nga këto fakte do të ishte se pastrimi i zorrës së trashë mund të ndikojë pozitivisht në emocionet tona. Pastrimi i zorrës së trashë çliron zorrët nga kore të grumbulluara nga njëra anë dhe ndërton florën e zorrëve nga ana tjetër.


Në një masë të caktuar, të dyja janë baza për komunikimin funksional midis zorrëve dhe trurit dhe kështu edhe baza për emocionet pozitive (5).


Të gjitha këto pika tregojnë edhe një herë se shëndeti i përgjithshëm varet në masë të madhe nga shëndeti i zorrëve. Pra, mbani zorrën tuaj të pastër dhe bëni një dietë të shëndetshme dhe të lumtur.

 

Burimet e artikullit:


 • Der Darm steuert Ihre Emotionen (zentrum-der-gesundheit.de)

 • (1) Emeran A. Mayer "Gut feelings: the emerging biology of gut–brain communication"Nature Reviews Neuroscience 12, 453-466 (August 2011) (Darm Gefühle: Die Biologie der Darm-Gehirn Kommunikation)

 • (2) Gershon MD "Review article: serotonin receptors and transporters -- roles in normal and abnormal gastrointestinal motility." Aliment Pharmacol Ther. 2004 Nov;20 Suppl 7:3-14. (Die Rolle von Serotonin für die Muskelbewegung im Darm)

 • (3) Adams JB et al., "Gastrointestinal flora and gastrointestinal status in children with autism--comparisons to typical children and correlation with autism severity." BMC Gastroenterol. 2011 Mar 16;11:22. (Die Rolle der Darmflora bei Kindern mit Autismus)

 • (4) de Theije CG et al., "Pathways underlying the gut-to-brain connection in autism spectrum disorders as future targets for disease management." Eur J Pharmacol. 2011 Jul 27. (Die Verbindung zwischen Darm-Gehirn Kommunikation zu Autismus)

 • (5) Gonzalez A et al., "The mind-body-microbial continuum." Dialogues Clin Neurosci. 2011;13(1):55-62. (Die Verbindung von Geist, Körper und Mikroorganismen)

78 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page