top of page
 • Qendra e Shëndetit

Acidizimi nga perspektiva e shkencës

Aktualisiert: 25. Okt. 2021


Shumë mjekë shkollori e quajnë acidifikimit kronik të lidhur me dietën si hocus-pocus. Ata besojnë se acidifikimi nuk është vërtetuar shkencërisht. Nëse një pacient dëshiron të deacidifikohet, ai rrallë mund të llogarisë në mbështetjen e mjekut të tij. Sidoqoftë, nëse jeni me fat, do të takoni një mjek i cili nuk është aspak i panjohur me literaturën shkencore mbi temën e acidifikimit dhe deacidifikimit. Për shkak se studimet mbi këtë temë janë botuar për vite me radhë - studime që injorohen vazhdimisht nga shumica e mjekësisë konvencionale.


Acidoza akute në mjekësi


Shumica e mjekëve ortodoksë dhe ndjekësve të mjekësisë ortodokse e dinë vetëm konceptin e acidozës në lidhje me të ashtuquajturën acidozë respiratore ose metabolike, një rënie akute në vlerën e pH të gjakut që duhet të trajtohet menjëherë. Ajo lind si një ndërlikim kërcënues për jetën si rezultat i sëmundjeve të mushkërive, diabetit, alkoolizmit ose sëmundjeve të veshkave.


Acidoza kronike në naturopati


Acidoza kronike ose latente si dhe e lidhur me dietën siç përshkruhet në naturopati për shkak të shumë produkteve shtazore, shumë karbohidrateve të izoluara dhe në veçanti për shkak të shumë ushqimeve shumë të përpunuara të ulëta në substanca vitale ka pak të përbashkëta me acidozën akute të përshkruar.


Shtë një acidifikim i tepërt që mund të vazhdojë për dekada, i cili nuk është kërcënues për jetën, por mund të kontribuojë në sëmundje kronike të të gjitha llojeve në një afat të gjatë dhe që nuk ndodh në njësinë e kujdesit intensiv, por me ndihmën e një Dieta alkaline, mineralet alkaline dhe koncentratet alkaline mund të fiksohen brenda pak javësh ose muajsh.


Mjekësia konvencionale ka vështirësi të mëdha me këtë kuptim të dyfishtë të termit "acidozë". Ajo gjithmonë përpiqet të shpjegojë se çfarë është acidoza akute, se nuk lidhet me dietën dhe gjithashtu se sa e rrezikshme dhe ka nevojë për trajtim. Fakti që i njëjti term mund të përshkruajë dy gjëra të ndryshme duket plotësisht i huaj për specialistët përkatës.


Studime mbi hiperaciditetin: gjithçka përveç pseudomedicinës


Prandaj, shumica e mjekëve ortodoks i referohen formës latente të hiperaciditetit si një "pseudodiagnozë nga fusha e pseudomedicine", e cila "nuk njihet shkencërisht në këtë formë". Pra, dikush e konsideron acidozën kronike si "një formë të shpikjes së sëmundjes". Sigurisht, në të njëjtën kohë masat deacidifikuese - mbi të gjitha dieta alkaline - hidhen poshtë si të pakuptimta.


Sidoqoftë, jo të gjithë mjekët e shkollës mjekësore e bëjnë këtë. Dhe sigurisht jo të gjithë shkencëtarët. Sepse në vitet e fundit disa studime nga universitete të njohura janë botuar në revista të specializuara të njohura, të cilat i kushtohen efekteve të dëmshme të acidifikimit latent të lidhur me dietën dhe efekteve ndihmuese të deacidifikimit.


Në vijim, ne do të paraqesim (kronologjikisht) ato studime që janë marrë me hiperaciditetin latent vitet e fundit. Askush nuk arriti në përfundimin se acidoza nuk mund të ekzistonte. Ne te kunderten. U zbulua herë pas here se sa i dëmshëm është acidifikimi kronik dhe sa mirë masat deacidifikuese mund të përmirësojnë shëndetin.


2006: Deacidifikimi rrit dendësinë e kockave


Në Nëntor 2006, fakulteti mjekësor i Universitetit të Bazelit publikoi rezultatet e një studimi të rastit, të kontrolluar dhe të verbër të dyfishtë me 161 gra të moshës 52 deri në 64 vjeç, të cilat vuanin nga densiteti i ulët i kockave (osteopenia) (1) Me Titulli i studimit ishte:


Neutralizimi i pjesshëm i dietës acidogjene perëndimore me citrat kaliumi rrit masën kockore në gratë në postmenopauzë me osteopeni, që do të thotë: Neutralizimi i dietës acidogjene perëndimore me citrat kaliumi rrit dendësinë e kockave në gratë në postmenopauzë me osteopeni, ndërsa citrati i kaliumit është një përbërës mineral bazë.


Abstrakti i studimit lexonte:


Ngarkesat kronike të acideve janë pasoja e pashmangshme e një diete perëndimore të pasur me proteina shtazore dhe proteina të grurit ".


Në këtë studim, qëllimi ishte të shqyrtohej efekti i masave deacidifikuese në densitetin e kockave: Pjesëmarrësve iu dhanë 1,170 mg citrat kaliumi (p.sh. Orthomol Osteo) në tre doza në ditë ose të njëjtën sasi të një përbërësi tjetër (jo-bazë) kaliumi (klorur kaliumi) për t'i përjashtuar ata që të jenë në gjendje të dinë se është vetëm kaliumi që përfundimisht do të funksionojë.


Grupi i citratit të kaliumit tregoi një rritje të densitetit të kockave pas një viti, p.sh. B. në kockën e kofshës dhe në ijë. Në grupin e klorurit të kaliumit, megjithatë, dendësia e kockave vazhdoi të ulet. Një reduktim i ndjeshëm i sekretimit të kalciumit në urinë u vu re në grupin e citrateve të kaliumit, ndërsa sekretimi i citratit u rrit, gjë që është një shenjë e alkalizimit të trupit. Të alkalizosh do të thotë të bëhesh më themelor. Fjalia përfundimtare e studiuesve ishte:


Dendësia e kockave […] mund të rritet ndjeshëm përmes marrjes ditore të bazës në formën e citratit të kaliumit […] ".


Shkencëtarët zviceranë supozuan 10 vjet më parë se kishte acidifikim të lidhur me dietën, i cili mund të neutralizohet me ndihmën e de-acidifikimit (duke marrë shtesa minerale bazë), gjë që çon në përmirësimin e shëndetit të kockave.


2007: Acidifikimi çon në sëmundje kronike


Një vit më vonë, një artikull i detajuar në Terapitë Alternative shpjegoi sesi acidifikimi i lidhur me dietën çon në prishjen e ekuilibrit acid-bazë në pjesë të ndryshme të trupit dhe përfundimisht çon në sëmundje kronike, sepse organizmi gjithmonë duhet të plaçkisë rezervat e tij alkaline në në mënyrë që të neutralizohet përmbytja e përhershme e acidit për të qenë në gjendje (4).


Bëhet një deacidifikim me një dietë të pasur me perime dhe një shtesë ushqimore alkaline, të tilla si. B. Citrati i kaliumit këshilloi furnizimin e trupit me rezerva alkaline përsëri. Artikulli është shkruar nga të paktën katër shkencëtarë, përfshirë kardiologun Dr. mjekësore Robert Lerman shqyrtoi dhe identifikoi si të përshtatshëm për botim.


2007: Acidifikimi dëmton shëndetin e kockave


Gjithashtu në 2007, Dr. oek trofe Ute Alexy dhe Prof. Dr. Remer nga Instituti Kërkimor për Ushqyerjen e Fëmijëve në Dortmund në revistën e specializuar Pädiatrische Praxis në lidhje me "ngarkesën e acidit të lidhur me dietën" që ndikon në qëndrueshmërinë e kockave tek fëmijët dhe adoleshentët (5).


Teksti fillon kështu:


Dieta ka një ndikim në ekuilibrin acid-bazë përmes marrjes së mineraleve dhe proteinave. Kur ka një ngarkesë të madhe acidike ushqyese, jo vetëm mushkëritë dhe veshkat, por edhe skeleti janë të rëndësishëm për rregullimin e ekuilibrit acid-bazë, pasi mineralet nga kockat veprojnë si tamponë shtesë. "


Dhe pasi përshkruani rezultatet nga i ashtuquajturi studim DONALD, përfundon kështu:


Natyrisht, efektet e mundshme negative të proteinave në kocka - të shkaktuara nga një ngarkesë e shtuar e acidit - mund të kompensohen nga një furnizim i mjaftueshëm i ushqyesve ose ushqimeve që formojnë bazën, veçanërisht frutat dhe perimet. Rezultatet e studimit DONALD japin kështu një argument të mëtejshëm në favor të një konsumimi të bollshëm të këtyre ushqimeve edhe tek fëmijët dhe adoleshentët. "


2011: Hiperaciditeti i shkaktuar nga dieta


Në gusht 2011, studiuesit spanjollë nga Spitali i Përgjithshëm Juan Cardona (La Coruña / Galicia) shkruan në Nutrition Clinical se dieta moderne perëndimore përmbante shumë pak fruta dhe perime dhe shumë produkte shtazore në vend të tyre (14). Ky kombinim i pafavorshëm çon në një akumulim të tepruar të anioneve jo të metabolizueshëm (grimca të ngarkuara negativisht) dhe një acidozë të përhershme, por për fat të keq shpesh të anashkaluar. Kjo do të rritej gjatë jetës, pasi funksionet e veshkave bëhen më të dobëta me rritjen e moshës dhe veshkat janë gjithnjë e më pak të afta për të hequr acidet që grumbullohen.


Sipas studiuesve, një nivel i lartë i aciditetit të lidhur me dietën mund të çojë në diabet, presion të lartë të gjakut dhe sëmundje kardiovaskulare. Studime të tjera kanë konfirmuar prej kohësh lidhjen midis rezistencës ndaj insulinës dhe shënuesve të hiperaciditetit. Shenjat e hiperaciditetit përfshijnë nivele të ulëta të bikarbonatit në serum, nivele të ulëta të citratit dhe nivele të ulëta të pH të urinës.


2012: Një dietë alkaline ka shumë përfitime shëndetësore


Dr. Gerry K. Schwalfenberg botoi një studim në 2012 me titullin Dieta Alkaline: A ka dëshmi se një Dietë Alkaline pH Përfiton Shëndetin? Për të zbuluar nëse tashmë kishte prova shkencore të përfitimeve shëndetësore të dietës alkaline.


Pas rishikimit të të dhënave të disponueshme në atë kohë, Schwalfenberg zbuloi se një dietë alkaline kishte gjithmonë përfitimet e mëposhtme shëndetësore:


 1. Konsumimi i shtuar i frutave dhe perimeve, i cili është i zakonshëm në një dietë alkaline, përmirëson raportin kalium / natrium dhe në këtë mënyrë mund të përfitojë shëndetin e kockave, të zvogëlojë konsumimin e muskujve dhe sëmundje të tjera kronike si p.sh. B. Ulni presionin e lartë të gjakut dhe rrezikun e goditjes në tru.

 2. Rritja e niveleve të hormonit të rritjes me një dietë alkaline përmirëson shëndetin e shumë zonave të trupit - nga shëndeti kardiovaskular tek kujtesa dhe aftësitë njohëse.

 3. Niveli i magnezit në qelizë rritet me një dietë alkaline, e cila përmirëson funksionet e shumë sistemeve enzimatike në trup. Meqenëse magnezi kërkohet gjithashtu për të aktivizuar vitaminën D, furnizimi i optimizuar me magnez gjithashtu përmirëson të gjithë parametrat që lidhen me një furnizim të përshtatshëm të vitaminës D.

 4. Edhe disa ilaçe të kimioterapisë funksionojnë më mirë nëse hani alkaline, pasi ato funksionojnë më së miri në një mjedis bazë.


Schwalfenberg pastaj arriti në përfundimin se do të ishte shumë e arsyeshme dhe largpamëse të merret parasysh një dietë alkaline, pasi mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike dhe vdekshmërisë së hershme që ato shkaktojnë.


2013: Acidifikimi dëmton kockat dhe muskujt


Në 2013 Scialla et al. nga fakulteti mjekësor i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Miami Miller në Miami / Florida që aciditeti i lartë nga dieta mund të çojë në acidozë të ulët, nënklinike, e cila nga ana tjetër mund të rezultojë në tretje të kockave dhe muskujve. Në fillim të artikullit përshkruhet se si kjo formë e hiperaciditetit mund të zhvillohet nga një dietë acidike.


Detajet mbi këtë studim mund të gjenden këtu: Mbrojtja e eshtrave me një dietë alkaline


2014: Acidifikimi përshpejton sëmundjen e veshkave


Një vit më vonë (2014) tetë shkencëtarë nga universitete të ndryshme shkruan në BMC Nephrology (një revistë e specializuar për specialistët e veshkave) për agjencinë amerikane të kontrollit të sëmundjeve (Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve) që dieta mund të dëmtojë jashtëzakonisht ekuilibrin acid-bazë dhe për këtë arsye të përshpejtojë kronike sëmundje të veshkave.


Pas analizimit të të dhënave nga më shumë se 12,000 pjesëmarrës, studiuesit arritën në përfundimin se aciditeti dietik ishte një aspekt i rëndësishëm për t'u marrë parasysh në terapitë e ardhshme për pacientët me rrezik të lartë për sëmundje kronike të veshkave.


2015: Një dietë alkaline promovon shëndetin e kockave


Shkencëtarët anglezë nga Universiteti i Surrey botuan një meta-analizë në revistën Osteoporosis International në Janar 2015, në të cilën ata i referohen 14 studimeve gjatë të cilave u ekzaminua efekti i përbërjeve bazë të kaliumit në metabolizmin e kalciumit.


Në përgjithësi, ishte e mundur të përmblidhej se plotësimi dietik me komponimet bazë të kaliumit (p.sh. i marrë gjatë deacidifikimit) çon në një reduktim të ndjeshëm të sekretimit të kalciumit përmes veshkave dhe për këtë arsye përmirëson automatikisht shëndetin e kockave.


Akumulimi i tepërt i acidit në trup, i cili është rezultat i një diete tipike perëndimore që përbëhet nga proteina të bollshme shtazore dhe produkte drithërash, favorizojnë zhvillimin e eshtrave të dobëta dhe të brishtë ".


kështu studiuesit rreth Dr. Helen Lambert nga Surrey School of Nutrition.


Hulumtimi ynë tregoi se komponimet e kaliumit mund të parandalojnë osteoporozën, dhe të hash më shumë fruta dhe perime është gjithashtu një mënyrë shumë e mirë për të përmirësuar forcën e kockave dhe për të parandaluar brishtësinë e kockave ".


2016: Acidifikimi rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare


Në një studim Korean, shkencëtarët pjesëmarrës raportuan në revistën Kardiovaskulare Diabetology mbi lidhjen midis acidozës së lidhur me dietën dhe rritjes së rrezikut që rezulton nga sëmundjet kardiovaskulare. Faktorë të tjerë të rrezikut si obeziteti, mungesa e stërvitjes ose rezistenca ndaj insulinës ishin përjashtuar më parë.


2016: Acidifikimi dëmton veshkat


Një studim me 123,000 pjesëmarrës erdhi gjithashtu nga Koreja, në të cilën u zbulua se acidifikimi i lidhur me dietën streson veshkat, pasi çon në rritjen e filtrimit (RHF për hiperfiltrimin renal) të veshkave - një e hershme, por ndoshta ende e kthyeshme (e kthyeshme) Simptoma e sëmundjes kronike të veshkave.


Ngarkesa e acidit e lidhur me dietën u përcaktua me të ashtuquajturin eNEAP (prodhimi neto i vlerësuar i acidit endogjen). Sa më të larta të përcaktohen vlerat e acidit, aq më i fortë është RHF - pavarësisht nga gjinia dhe mosha. Gjithashtu u tregua se proteinat shtazore rritën RHF, ndërsa proteinat e perimeve e zvogëlojnë atë.


Acidifikimi është vërtetuar edhe shkencërisht


Kështu që ju mund të shihni që ka kohë që ka prova shkencore bindëse për acidozën aq të diskutueshme të lidhur me dietën. Kjo do të thotë: Acidoza kronike nuk ekziston vetëm në rrethet e mjekësisë naturopatike ose alternative, por edhe në botën shkencore të mjekësisë konvencionale dhe për këtë arsye merret parasysh edhe nga disa mjekë në trajtimin e sëmundjeve kronike.


Sigurisht, tani mund të vazhdoni të besoni ata që ende duan të qëndrojnë të mendimit se nuk ka acidozë të lidhur me dietën dhe se lloji i dietës nuk ka pothuajse asnjë ndikim në shëndet.


Sidoqoftë, thjesht mund ta provoni dhe të shihni se si jeni nëse filloni të hani shëndetshëm dhe të pasur me ushqime alkaline tani e tutje. Ju gjithashtu mund të merrni minerale bazë ose të filloni një kurë të deacidifikimit. Kjo e fundit në rastin e sëmundjeve kronike shoqërohet më së miri nga një mjek ose praktikues alternativ, në mënyrë që lloji dhe doza e preparateve të përshtaten saktësisht për ju.


Dhe kur papritmas ndiheni shumë më mirë se më parë, vështirë se do të jeni në gjendje të besoni se njerëzit që duhet të kenë në mendje shëndetin tonë janë kaq ashpër kundër masave që kërkojnë pak përpjekje, kosto të ulëta dhe shpejt Koha për të sjellë rezultate bindëse - domethënë shëndetin përmirësime - me të.


Ushqyerja alkaline dhe deacidifikimi


Informacion i rëndësishëm për deacidifikimin me citrate, siç përshkruhet edhe në disa nga sa më sipër Studimet që janë përdorur, si dhe matja e saktë e shkallës personale të hiperaciditetit mund të gjenden këtu:


 • Terapia bazë - për terapinë dhe parandalimin e ankesave kronike

 • Deacidifikimi me citrate bazë


Opsione të tjera për deacidifikim mund të gjenden këtu:


 • Programi i deacidifikimit (kombinim i koncentrateve bazë, bentonite, substanca të hidhura, spirulina, astaksantinë, banjë bazë dhe korale deti Sango)

 • Deacidifikimi me koncentratet bazë


Ju mund të gjeni informacion mbi dietën alkaline këtu: Dieta alkaline


Ju mund të gjeni receta të shëndetshme me një përqindje të lartë të ushqimeve alkaline në seksionin tonë të recetave: Receta alkaline dhe të tepërta bazë


Këtu mund të gjeni një plan thjesht të ushqyerit bazë: Plani bazë i të ushqyerit gjatë detoksifikimit / deacidifikimit


Planet ushqyese të dizajnuara me baza të tepërta mund të gjenden këtu:

 • Plani i dietës vegane dhe alkaline

 • Plani i të ushqyerit me karbohidrate të ulët, vegan dhe me bazë të tepërt

 • Plani i të ushqyerit për presionin e lartë të gjakut

 • Plani i të ushqyerit të psoriazës

 

Burimet e artikullit:

 • Übersäuerung aus Sicht der Wissenschaft - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Jehle S et al, Partial neutralization of the acidogenic Western diet with potassium citrate increases bone mass in postmenopausal women with osteopenia, Journal of the American Society of Nephrology, 2006 Nov;17(11):3213-22, (Partielle Neutralisierung der azidogenen westlichen Ernährung mit Kaliumcitrat erhöht die Knochendichte bei Frauen mit Osteopenie nach der Menopause)

 • (2) So R et al, The Association between Renal Hyperfiltration and the Sources of Habitual Protein Intake and Dietary Acid Load in a General Population with Preserved Renal Function: The KoGES Study, PloS One, 2016 Nov 15;11(11):e0166495, (Die Verbindung zwischen Nierenhyperfiltration und der Quellen der gewohnheitsmässigen Proteinaufnahme und ditischen Säurebelastung bei einer Allgemeinbevölkerung mit erhaltener Nierenfunktion: Die KoGES-Studie)

 • (3) Han E et al, Association between dietary acid load and the risk of cardiovascular disease: nationwide surveys (KNHANES 2008-2011), Cardiovascular Diabetology, 2016 Aug 26;15(1):122, (Zusammenhang zwischen ernährungsbedinger Säurelast und dem Risiko auf Kardiovaskuläre Krankheiten: landesweite Umfragen (KNHANES 2008-2011))

 • (4) Minich DM et al, Acid-Alkaline Balance: Role in Chronic Disease and Detoxification, Alternative Therapies, Jul/Aug 2007 Vol.13 No.4, (Säure-Basen-Haushalt: Rolle bei chronischer Erkrankung und Entgiftung)

 • (5) Ute Alexy und T. Remer, Ernährungsbedingte Säurelast beeinflusst Knochenstabilitt bei Kindern und Jugendlichen, Pädiatrische Praxis, 70, 4748 (2007)

 • (6) Scialla JJ et al, Dietaryacid load: a novel nutritional target in chronic kidney disease?, Advances in Chronic Kidney Disease, 2013 Mar;20(2):141-9, (Ernährungsbedinge Säurelast: ein neuartiges Ernährungsziel bei chronischer Nierenerkrankung?)

 • (7) Banerjee T et al, Dietary acid load and chronic kidney disease among adults in the United States, BMC Nephrology, 2014; 15: 137, (Ernährungsbedingte Säurelast und chronischen Nierenleiden unter Erwachsenen in den USA)

 • (8) Helen Lambert, Lynda Frassetto, J. Bernadette Moore, David Torgerson, Richard Gannon , Peter Burckhardt and Susan Lanham-New. The effect of supplementation with alkaline potassium salts on bone metabolism: a meta-analysis.Osteoporosis International, January 2015 (Die Wirkung einer Nahrungergänzung mit basischen Kaliumverbindungen auf den Knochenmetabolismus: Eine Meta-Studie)

 • (9) Jehle S, Hulter HN, Krapf R. "Effect of Potassium Citrate on Bone Density, Microarchitecture, and Fracture Risk in Healthy Older Adults without Osteoporosis: A Randomized Controlled Trial" J Clin Endocrinol Metab. 2013 Jan;98(1):207-17. doi: 10.1210/jc.2012-3099. (Wirkung von Kaliumcitrat auf die Knochendichte, die Mikroarchitektur und das Frakturrisiko bei gesunden älteren Erwachsenen ohne Osteoporose: Ein randomisierter kontrollierter Versuch)

 • (10) Moseley K,et al.,"Potassium citrate supplementation results in sustained improvement in calcium balance in older men and women." J Bone Miner Res. 2012 Sep 18. doi: 10.1002/jbmr.1764. (Kaliumcitrat Supplementierung führt zu nachhaltiger Verbesserung des Kalzium-Spiegels bei älteren Männern und Frauen.)

 • (11) Jungbunzlauer "Tripotassium Citrate Increases Bone Density in Healthy Individuals by Neutralizing Acidity of Modern Diet."Basel, 23 November, 2012 (Trikaliumcitrat erhöht die Knochendichte bei gesunden Personen durch die Neutralisierung von Säuren, die durch eine moderne Ernährungsweise anfallen.)

 • (12) Endocrine Today, December 2012 "Potassium citrate improved BMD in elderly patients on vitamin D, calcium" Jehle S. J Clin Endocrinol Metab. 2012;doi:10.1210/jc.2012-3099. (Kaliumcitrat verbessert die Knochendichte (bone mineral density = BMD) bei älteren Patienten in Bezug auf Vitamin D, Kalzium)

 • (13) Gerry K. Schwalfenberg "The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?" J Environ Public Health. 2012; 2012: 727630. Published online 2011 October 12. doi: 10.1155/2012/727630 (Die Basische Ernährung: Gibt es Anzeichen dafür, dass die Ernährung mit basichem pH der Gesundheit dient?)

 • (14) Adeva MM, Souto G. "Diet-induced metabolic acidosis." Clin Nutr. 2011 Aug;30(4):416-21. doi: 10.1016/j.clnu.2011.03.008. (Ernährungsbedingte metabolische Azidose.)

 • (15) Minich DM, Bland JS "Acid-alkaline balance: role in chronic disease and detoxification" Altern Ther Health Med. 2007 Jul-Aug;13(4):62-5. (Säure-Basen-Balance: Rolle bei chronischen Erkrankungen und Entgiftung.)

17 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page