top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ayurveda - Ushqimi sipas ritmit ditor


Nga pikëpamja Ayurvedic, Vata, Pitta dhe Kapha jo vetëm që përcaktojnë proceset e trupit tek njerëzit, por edhe ditën dhe stinën. Për të ngrënë në ritmin e natyrës, është e rëndësishme të dimë se cilat forca janë mbizotëruese në cilën kohë, në mënyrë që të ushqehemi në përputhje me rrethanat.


Gjatë ditës, ndikimi i Vata, Pitta dhe Kapha ndryshon çdo katër orë. Nga ora 06:00 deri në 10:00 Kapha dominon. Prandaj, mëngjesi duhet të jetë i lehtë në mënyrë që të mos mbingarkohet trakti tretës.


Rreth mesditës dielli po bëhet gjithnjë e më i lartë. Elementi i zjarrit Pitta është në fuqinë e tij më të fortë midis orës 10:00 dhe 14:00. Prandaj është e këshillueshme që të hani vaktin tuaj kryesor tani.

(ora e drekës në orën 12:00)


Pasdite ndërmjet orës 14:00 dhe 18:00 mbizotëron Vata. Njerëzit me shumë çrregullime Vata ose Vata ndihen të shqetësuar dhe të rraskapitur.


Kur dielli perëndon, midis orës 18:00 dhe 22:00, natyra pushon përsëri. Metabolizmi funksionon më ngadalë, elementi kafa bëhet përsëri dominues. Një darkë lehtësisht e tretshme tani është e lirë (6:00 pasdite deri në 19:00).


Nga ora 22:00 deri në orën 2:00 të mëngjesit është sërish koha Pitta. Aktiviteti i natës është i natyrës shpirtërore. Në ëndërr, një shumëllojshmëri e gjerë gjërash përpunohen, mësohen ose stimulohen ndërsa trupi pushon dhe përgatitet për të nesërmen. Edhe nëse jeni zgjuar gjatë kësaj kohe, nuk duhet të hani më asgjë, pasi në këtë kohë metabolizmi juaj po funksionon më ngadalë. Thuhet se gjumi është më i thellë para mesnatës.


Gjyshja Minna e di: Midis orës 22:00 dhe 23:00 mbërrin "treni i fundit i engjëjve", duke na udhëhequr për të fjetur.

Koha e Vata është midis orës 2 të mëngjesit dhe 6 të mëngjesit të natës. Nëse dëshironi të jetoni në harmoni me natyrën, duhet të ngriheni para orës gjashtë, pasi kjo stimulon metabolizmin dhe lehtëson punën e ditës.Rubrikën tonë me të gjitha artikujt rreth Ayurvedës e gjeni duke klikur në linkin më poshtë.


 

Burimi i artikullit:

"Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda" - Frank W. Lotz

63 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Комментарии


bottom of page