top of page
 • Qendra e Shëndetit

Diarreja: Mjetet juridike holistike për t'ju ndihmuar


Diarreja mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Prandaj, në rastin e diarresë, gjëja e parë që duhet bërë është gjetja e shkakut dhe eliminimi nëse është e mundur. Në të njëjtën kohë, ju dëshironi të lehtësoni simptomat sa më shpejt të jetë e mundur – fryrjet, ngërçet e barkut dhe dëshirën e vazhdueshme për të shkuar në tualet.


Çfarë duhet të bëni nëse keni diarre

Ne do t'ju shpjegojmë se çfarë mund të bëni nëse keni diarre, si mund të përdorni mjete dhe masa natyrale nga njëra anë për të zgjidhur diarrenë akute në mënyrë natyrale dhe nga ana tjetër se si mund t'i bëni zorrët tuaja aq të përshtatshme sa të mos jenë më aq të ndjeshme ndaj diarre në të ardhmen.


Simptomat e diarresë

Diarreja akute karakterizohet nga nxitje të shpeshta për jashtëqitje, jashtëqitje të lëngshme dhe zakonisht ngërçe të barkut. Meqenëse ngrënia e ushqimit vështirë se mund të mendohet pa nauze - veçanërisht nëse çështja ka të bëjë me stomakun (infeksion gastrointestinal) - ekziston një ndjenjë dobësie gjatë rrjedhës së sëmundjes, e cila detyron pushimin.


Diarreja është zyrtarisht kur

 • nëse duhet të shkoni në tualet tre ose më shumë herë (në ditë)

 • nëse koha e kalimit të ushqimit në zorrë zvogëlohet ndjeshëm,

 • kur sasia e jashtëqitjes rritet dhe

 • kur rritet përmbajtja e lëngshme e jashtëqitjes.


Shkaqet e diarresë akute

Nëse situata e përshkruar më sipër përmirësohet përsëri pas disa ditësh, kjo quhet diarre akute. Ai është shkaktuar

 • nga infeksionet (viruset, bakteret, parazitët),

 • nëpërmjet helmimit nga ushqimi (salmonela, bakteret koliforme p.sh. EHEC, kampilobakter, listeria etj.),

 • përmes sasive të pazakonta të disa ushqimeve, p.sh. P.sh., "kile" qershi (ose fruta të tjera me gurë), shumë kumbulla të thata, një vakt pikant në një restorant indian, etj.

 • nëpërmjet mjekimit

 • për shkak të një doze shumë të lartë të laksativit,

 • duke konsumuar sasi të mëdha të produkteve dietike që ëmbëlsohen me zëvendësues të sheqerit (sorbitol, maltitol, ksilitol (etj.),

 • përmes frikës dhe situatave stresuese,

 • nga kafeina dhe/ose alkooli gjithashtu

 • duke udhëtuar në vende të largëta, ku mikrobet dhe bakteret e huaja dhe për këtë arsye të pazakonta kolonizojnë ushqimin dhe ujin për evropianët.


Nëse diarreja shfaqet shpesh brenda katër javësh dhe nuk largohet përfundimisht, kjo quhet diarre kronike.


Nëse keni diarre, ju lutemi mos prisni katër javë, veçanërisht jo nëse vëreni gjak në jashtëqitje, por sqarojeni çështjen në mënyrë diagnostike më së voni pas 5 ditësh - veçanërisht nëse asnjë nga masat që keni marrë nuk ka efekt (tashmë tek fëmijët pas 3 ditësh ose - në varësi të ashpërsisë së diarresë - më herët).


Kjo ndodh sepse diarreja mund të shkaktojë dehidratim të trupit për shkak të humbjes së sasive të konsiderueshme të ujit dhe mineraleve, të cilat shpejt mund të bëhen kërcënuese për jetën tek fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.


Shkaqet e diarresë kronike

Sëmundjet e mundshme të shoqëruara me diarre kronike ose shkaqe që mund të çojnë në diarre kronike janë:

 • Sëmundja e Crohn-it: Kjo sëmundje kronike inflamatore e zorrëve fillon në pjesën e poshtme të zorrëve të vogla dhe mund të sulmojë të gjithë traktin gastrointestinal në shpërthime. Simptomat: fistula intestinale, çarje, ethe, dhimbje barku dhe sulme diarreje (deri në 15 herë në ditë)

 • Koliti ulceroz: Kjo sëmundje kronike inflamatore e zorrëve kufizohet kryesisht në zorrën e trashë. Këtu shpesh diarre të përgjakshme (në sëmundjen e Crohn janë pa gjak) me ulçerim. Simptoma të tjera: anemia dhe pasojat e saj si lodhja, mungesa e lëvizjes, sëmundjet e lëkurës dhe kyçeve.

 • Intoleranca ushqimore (p.sh. ndaj qumështit (laktozë) ose fruktozës)

 • Sëmundja celiac (intoleranca ndaj glutenit, gluten = proteina e grurit)

 • pankreatiti (inflamacion i pankreasit),

 • Komplikimet pas operacionit në zorrë, p.sh. B. pas heqjes së seksioneve të zorrëve.

 • hipertiroidizmi

 • stresi kronik

 • sindromi i zorrës së irrituar


Kështu funksionon tretja normale

Gjatë procesit normal të tretjes, ushqimi lëviz nga stomaku në zorrën e hollë. Aty, lëndët ushqyese nga ushqimi përthithen dhe kalojnë në gjak. Kimi i mbetur transportohet në zorrën e trashë me ndihmën e peristaltikës së zorrëve (lëvizjet e zorrëve). Detyra e tij tani është u. konsiston në thithjen e ujit të mbetur në kimë në trup dhe nga ana tjetër shtyrjen e përbërësve të ushqimit të papërdorshëm, të cilët tani janë formuar në një "sallam të vogël", me anë të lëvizjeve peristaltike në rektum, ku ato ekskretohen si jashtëqitje.


Kjo është ajo që ndodh kur keni diarre

Në rastin e diarresë, nga ana tjetër, uji nga kima nuk përthithet në trup (dhe lëndët ushqyese zakonisht nuk janë gjithashtu). Në rastin e diarresë, zorra nuk ka fare kohë për këtë.


Qëllimi këtu është që të nxirret përsëri përmbajtja e zorrëve sa më shpejt që të jetë e mundur. Për këtë qëllim, uji lihet në jashtëqitje. Por kjo nuk është e gjitha, uji dhe kripërat minerale shtesë lëshohen nga trupi në zorrët. Jashtëqitja bëhet gjithnjë e më e lëngshme dhe dëshira për të defekuar bëhet gjithnjë e më këmbëngulëse.


Diarreja – kur na godet në mënyrë akute – është zakonisht një masë mbrojtëse e trupit. Ai e hedh përsëri ushqimin jashtë aq shpejt sepse diçka në të i duket jashtëzakonisht e dyshimtë, d.m.th., diçka është gëlltitur me ushqimin që mund të shkaktojë dëme serioze në trup nëse futet në qarkullimin e gjakut.


Viruset mund të shkaktojnë diarre

Kjo është veçanërisht e vërtetë për infeksionet virale dhe bakteriale. Viruset janë shkaktari më i zakonshëm i sëmundjeve infektive të diarresë. Viruset mund të dëmtojnë mukozën e zorrëve të vogla, duke ndikuar në përthithjen normale të ujit dhe lëndëve ushqyese, duke shkaktuar diarre.


Bakteret dhe parazitët

bakteret si p.sh B. E. coli ose salmonela, por edhe parazitët e zorrëve normalisht gëlltiten përmes ujit të kontaminuar ose ushqimit përkatës të kontaminuar. Ata sekretojnë toksina që bëjnë që zorrët të derdhin ujë dhe kripëra. Kjo e bën jashtëqitje të holluar me ujë dhe shkakton diarre.


Diarre nga helmimi me ushqim

Në rastin e helmimit nga ushqimi, bakteret shpesh kanë jetuar tashmë në ushqim, shumohen atje dhe e pasurojnë atë me produktet e tyre përfundimtare metabolike (toksina bakteriale). Në varësi të llojit të baktereve, këto mund të jenë shumë toksike për trupin e njeriut dhe nuk mund të hiqen as me ngrohje.


Një infeksion EHEC jo vetëm që çon në formimin e toksinave bakteriale jashtëzakonisht toksike, por edhe në shkatërrimin e qelizave të mukozës së zorrëve.


Antibiotikët mund të shkaktojnë diarre

Nëse dikush merr antibiotikë për shkak të një infeksioni bakterial në dhëmb ose një infeksioni të fshikëzës, kjo terapi shkatërron jo vetëm bakteret e këqija në dhëmb ose fshikëz, por edhe bakteret e mira dhe të dobishme në zorrë. Kjo lejon bakteret e dëmshme z. B. bakteret që shkaktojnë diarre shumohen me shpejtësi. Një arsye tjetër pse antibiotikët shpesh mund të shkaktojnë diarre si efekt anësor është efekti nxitës i peristaltikës i disa antibiotikëve.


Barna me efekt anësor të diarresë

Përveç antibiotikëve, ka medikamente të tjera, efektet anësore të të cilave përfshijnë: përfshijnë diarrenë. Kjo perfshin:

 • ilaqet kundër depresionit

 • antihipertensive

 • bllokuesit e acidit

 • hormonet e tiroides

 • suplementet e hekurit

 • barna kimioterapie dhe natyrale

 • përdorimi i tepërt i laksativëve.


Zëvendësuesit e sheqerit shpesh çojnë në diarre

Zëvendësuesit e sheqerit si sorbitoli, ksilitoli, maltitoli etj mund të çojnë në diarre me fryrje dhe ngërçe barku. Pra, nëse frikacakët e çamçakëzit vuajnë nga diarreja kronike, ata duhet të kontrollojnë nëse çamçakëzi është i ëmbëlsuar me zëvendësues të sheqerit. Zëvendësuesit e sheqerit u shtohen shpesh ëmbëlsirave diabetike ose produkteve dietike.


Ndërsa ekziston një sasi maksimale e shumicës së zëvendësuesve të sheqerit që dihet se shkakton diarre në shumicën e njerëzve nëse tejkalohet, ksilitoli është një përjashtim. Organizmi i njeriut ngadalë mund të mësohet me rritjen e sasive të ksilitolit. Kjo nuk është e mundur me sorbitol dhe zëvendësues të tjerë të sheqerit.


Diarre në stres mendor

Shumë njerëz reagojnë ndaj stresit mendor me rritje të aktivitetit të zorrëve dhe diarre. Shkaktarët mund p.sh. B. ankthi, zemërimi ose stresi i testit.


Kafeinë dhe alkool

Kafeina dhe alkooli stimulojnë kalimin e zorrëve. Kjo bën që jashtëqitja të lëvizë shumë shpejt nëpër zorrë, duke prishur thithjen normale të lëngjeve dhe duke rezultuar në jashtëqitje të holluar me ujë.


Diarre për shkak të intolerancës

Njerëzit modernë shpesh kanë gjithashtu sisteme të tretjes me pamje vërtet të epokës së gurit. Disa zorrë janë ende të mendimit se qumështi i lopës nuk është ushqim për të rriturit, veçanërisht në rastin e intolerancës ndaj laktozës, ndërsa të tjerët refuzojnë drithërat ose frutat sepse nuk kishte as fusha me grurë dhe as mollë të ëmbla Granny Smith në epokën e gurit (sëmundja celiac dhe fruktoza intolerancës).


Zorrët e tilla reagojnë më pas me humor jashtëzakonisht të keq kur konsumohen këto ushqime, përkatësisht me diarre – në këto raste me diarre kronike.


Prandaj, kola si ilaç shtëpiak me shkopinj gjevrek nuk këshillohet për diarre

Ilaçi më popullor në shtëpi për diarrenë akute është koka me shkopinj gjevrek, prandaj rekomandohet gjithmonë që të kompensoni urgjentisht humbjen e lëngjeve dhe mineraleve në trup kur keni diarre. Prandaj shpesh thuhet se duhet konsumuar ujë, elektrolite (kripëra minerale, veçanërisht natriumi dhe kaliumi) dhe në të njëjtën kohë pak glukozë (dekstrozë). Glukoza ka funksionin e lehtësimit të përthithjes së ujit nga mukoza e zorrëve.


Shkopinjtë e koksit dhe gjevrekut tani përmbajnë kripë, ujë dhe sheqer dhe për këtë arsye duket se janë një ilaç ideal në shtëpi për diarrenë. Në realitet, megjithatë, është vetëm një zgjidhje ndaluese që për fat të keq as nuk funksionon. Kjo është për shkak të përmbajtjes shumë të lartë të sheqerit në cola (18), e cila lidh edhe më shumë ujë në zorrë dhe kështu nxit diarrenë edhe më shumë. Pasojat janë një tepricë e natriumit në gjak dhe një nevojë e paplotësuar për kalium, pasi shkopinjtë e gjevrekut përmbajnë natrium, por jo kalium.


Si kanë ndryshuar ilaçet shtëpiake gjatë rrjedhës së historisë

Termi ilaçe shtëpiake i referohet ilaçeve që janë lehtësisht të arritshme për të gjithë, dmth që mund t'i zgjidhni në kopsht, që mund t'i merrni në çdo kohë në supermarket ose që i keni tashmë në shtëpi - pavarësisht nëse jeni i shëndetshëm apo i sëmurë. . Në të kaluarën, kur nuk kishte supermarkete (veçanërisht në zonat rurale), ilaçet shtëpiake përbëheshin nga barishte, alkool, tinktura të bëra vetë ose ushqime të përgatitura posaçërisht (p.sh. "supë me karota Morosche e gatuar gjatë" për diarre).


Fakti që shkopinjtë kola dhe gjevrek janë ndër ilaçet shtëpiake sot është një tregues i madh i nivelit aktual të zhvillimit të kuzhinës dhe botanik në shoqërinë tonë. Të gjithë kanë shkopinj koka dhe gjevrek në shtëpi gjatë gjithë kohës (dhe me sa duket asgjë më mirë), ndërkohë që askush nuk u beson më barishteve në oborrin e shtëpisë, e lëre më të dijë të gatuajë një supë me karota ose oriz që ndihmon në diarre.


Ilaçe natyrale për diarrenë

Duke qenë se qëllimi i shumicës së diarresë është të nxjerrin substanca të dëmshme sa më shpejt që të jetë e mundur, nuk duhet të merren masa për të ndaluar diarrenë pa luftuar shkakun. Një ilaç popullor kundër diarresë (me përbërësin aktiv loperamid), i cili disponohet pa recetë në çdo farmaci, është një nga barnat opioid. Ajo pengon lëvizjet e zorrëve (19).


Edhe pse pacienti fillimisht është i lumtur sepse diarreja është zhdukur me sa duket, ky trajtim është jashtëzakonisht i rrezikshëm, pasi patogjenët dhe toksinat bakteriale, të cilat në fakt duhet të ekskretohen sa më shpejt përmes diarresë, mbeten në zorrë dhe shkaktojnë akoma më shumë dëme atje. Masat e mëposhtme holistike nuk kanë të bëjnë me ndalimin rrënjësor të diarresë, por për eliminimin e shkaqeve të diarresë, për të ndihmuar trupin të eliminojë mikrobet shkaktare dhe më pas vendosjen e tij në një gjendje të fortë në mënyrë që të mund të luftojë përsëri veten, mund të rigjenerohet.


1. Gjeni dhe eliminoni shkaqet e shmangshme

Nëse shfaqet diarre, gjëja e parë që përpiqeni të bëni është të zbuloni se çfarë mund ta shkaktojë atë. Nëse dyshoni për një shkak të shmangshëm si fajtor (aktualisht jeni duke marrë medikamente ose duke ngrënë disa ushqime të panjohura ose shumë produkte diete me zëvendësues të sheqerit, etj.), diskutoni ndërprerjen e mjekimit me terapistin tuaj dhe hani ushqimet e dyshuara në ditët e ardhshme në bazë të provës jo më.


2. Masa e ndihmës së parë për diarre: bentonit

Si një "masë e ndihmës së parë" për diarrenë akute - pa marrë parasysh se çfarë e ka shkaktuar - nuk ka asgjë më të mirë se të marrësh një lugë çaji bentonit me një gotë ujë tre herë në ditë. Vetëm kjo masë shpesh është e mjaftueshme për të zgjidhur shpejt diarrenë.


Bentoniti i përket çdo shtëpie dhe çantë të ndihmës së parë. Kjo argjilë minerale natyrale thith të gjitha llojet e toksinave dhe ka shpëtuar jetën e fëmijëve që hanin bimë helmuese. Në rastin e diarresë, bentoniti jo vetëm që thith toksinat bakteriale, por gjithashtu përmirëson mjedisin në zorrë, kështu që një florë e ekuilibruar e zorrëve mund të vendoset përsëri atje së shpejti.


3. Gatuani supën me karota të Moro-s

Karotat duhet të jenë gjithmonë në frigorifer. Sepse nëse më e keqja vjen tek më e keqja, prej saj gatuhet e ashtuquajtura supë me karota Moro'sche. Për ta bërë këtë, qëroni 500 gr karota dhe prisni në copa të vogla, ziejini në 1 litër ujë për të paktën 1,5 orë, mbushni deri në 1 litër pasi të keni zier, shtoni 3 gr kripë dhe bëjeni pure supën. Më së miri merret pikërisht në fillim të diarresë me një lugë gjatë gjithë ditës. Ne kemi publikuar udhëzime të hollësishme për supën me karota Morosche për ju.


4. Merrni psyllium

Efekti i bentonitit mund të optimizohet duke marrë lëvozhgë psyllium. Farat e pleshtit i përkasin të ashtuquajturave substanca ënjtëse ose barna zhul. Ashtu si bentoniti, ato thithin toksinat bakteriale, por edhe lëngun e tepërt dhe gjithashtu mbrojnë mukozën e zorrëve nga acarimi.


Merrni një shake të bërë nga lëvozhga e psiliumit dhe bentoniti një ose disa herë në ditë (nëse hani, atëherë 1 orë para ose rreth 2 orë pas ngrënies). Për ta bërë këtë, shtoni një lugë çaji bentonit në 100 ml ujë të qetë në një filxhan të mbyllur ose në një rrotullues (një mini mikser i lëvizshëm me bateri) dhe tundeni këtë përzierje fuqishëm. Më pas mbushni edhe 100 ml ujë pa gaz në një filxhan ose rrotullues dhe më pas shtoni një lugë çaji psilium.


Shkundni ose përziejeni përsëri shkurt dhe pijen që rezulton menjëherë, pasi psyllium trashet shumë shpejt, pas së cilës konsistenca bëhet e rrëshqitshme, gjë që e bën të vështirë pirjen. Më pas pini edhe 200 ml ujë pa gaz ose çaj bimor.


5. Forconi florën intestinale me probiotikë

Diarreja mund të ndodhë vetëm nëse mbrojtja e trupit ka një pikë të dobët diku. Meqenëse një pjesë e madhe e sistemit tonë imunitar ndodhet në zorrë në formën e një flore intestinale mikrobiale (shpresojmë të balancuar), vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet rehabilitimit të kësaj flore të zorrëve. Duke marrë probiotikë të cilësisë së lartë (baktere të dobishme të zorrëve në formë të lëngshme ose kapsule), zorra popullohet me baktere të shëndetshme të zorrëve. Këto zhvendosin mikrobet e dëmshme dhe në këtë mënyrë sigurojnë që sistemi ynë tretës të ketë një sistem imunitar më të fortë në të ardhmen.


Merrni dy kapsula me baktere të zorrëve, p.sh. B. Combi Flora (kur hani, pastaj me vakte). Kapsulat Combi Flora ose Combi Flora si probiotik i lëngshëm mund të kombinohen shkëlqyeshëm me bentonitin dhe psiliumin. Bentoniti në veçanti promovon një mjedis të shëndetshëm të zorrëve, në të cilin bakteret e dobishme të zorrëve ndjehen rehat në radhë të parë.


6. Agjërimi

Zakonisht kur keni diarre nuk keni oreks, ndaj agjërimi nuk do të jetë problem. Nga ana tjetër, nënat ose gjyshet mund të jenë problematike, sepse mendojnë se duhet të hash absolutisht diçka dhe se vdes nëse nuk hani për një ditë.


Detyrojini "mbikëqyrësit" këmbëngulës me gatimin e supës me karrota Moro (shih pikën 3). Përndryshe: qëndroni të fortë! Mos hani asgjë nëse nuk keni oreks. Sa më pak të ngarkohet trupi me ushqim, aq më shumë mund të përqendrohet në eliminimin e mikrobeve patogjene dhe toksinave. Megjithatë, pirja është gjithçka dhe fundi, veçanërisht ajo që pini është e rëndësishme.


7. Pini lëngje

Përqendrohuni te uji i burimit ose uji i filtruar i rubinetit. Përziejeni këtë me gjysmë luge çaji tretësirë ​​shëllirë. Shëllirë është tretësira e ngopur e ujit të pastër me shkëmb ose kripë kristal. Çajrat medicinale bimore gjithashtu ndihmojnë në reduktimin e humbjes së lëngjeve (shih pikën 10).


Lëngjet e perimeve që keni gatuar vetë (pa kube të zakonshme) nga perime të ndryshme (p.sh. karota, selino, barishte) janë të përshtatshme për furnizimin me kalium. Nëse nuk mund të hani asgjë të fortë, i hiqni ato pasi t'i gatuani. Nëse keni oreks, mund të përgatitni ose përgatitni supa me perime. Në një majë, mund të përdoren solucione të veçanta elektrolite nga farmacia (por këto zakonisht nuk kanë shije të mirë)(18). Megjithatë, studimet kanë treguar se supa e karotave të Moro-s duket se ndihmon më mirë se zgjidhjet e elektroliteve të përmendura.


8. Çfarë nuk duhet të pini kurrë kur keni diarre


Shmangni

 • Pije që përmbajnë kafeinë, çaj dhe alkool (duke përfshirë kafenë, çajin e zi dhe jeshil),

 • pije me sheqer (pije të gazuara),

 • pije diete,

 • çaj frutash dhe

 • Produktet e qumështit.

9. Hani ushqime të buta kur keni diarre

Nëse keni ende oreks pavarësisht se keni diarre, mund të hani vaktet e mëposhtme, të cilat shërbejnë edhe si ushqim restaurues pasi diarreja të jetë qetësuar:

 • Mollët e grira imët me lëkurën: Mollët përmbajnë pektina (18), të cilat - si psilium - i përkasin mucilagut dhe për këtë arsye mbrojnë mukozën e zorrëve, pengojnë rritjen e mikrobeve patogjene dhe thithin toksinat. Është plotësisht e mundur të mbijetosh me asgjë më shumë se 1 deri në 2 kilogramë mollë gjatë periudhave të diarresë.

 • Boronicat e thata (boronicat e freskëta po kullojnë)

 • Pure banane

 • Perime të gatuara dhe pure (p.sh. karrota, kungull i njomë, majdanoz, selino, kungull etj.) dhe/ose patate.

 • bukë e thekur ose gruel

 • Produktet e drithërave duhet të shmangen në disa raste diarreje. Sidomos në rastin e sëmundjeve kronike inflamatore të zorrëve si sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz, shpeshherë arrihen suksese të bujshme nëse praktikohet një dietë natyrale dhe veçanërisht pa drithëra.


10. Furnizimi me minerale

Diarreja - qoftë akute apo kronike - ndikon në një masë të konsiderueshme rezervat e trupit të substancave dhe mineraleve vitale. Lodhja dhe mungesa e energjisë janë pasojat e para. Më së voni pasi diarreja të jetë qetësuar, dieta duhet të jetë veçanërisht e pasur me substanca dhe minerale vitale ose të pasurohet me suplemente të përshtatshme ushqimore holistik.


Ne rekomandojmë veçanërisht koralin e detit Sango, i cili siguron magnez dhe kalcium në një formë lehtësisht të tretshme dhe natyrale, si dhe pije me bar të pasura me preparatet e klorofilit dhe/ose mikroalgave si spirulina, klorella dhe algat e kuqe. Mikroalgat sigurojnë substanca vitale, fitokimikate dhe elementë gjurmë, të cilët d.m.th. forcojnë sistemin imunitar. Veçanërisht algat e klorelës mund të thithin ndotës dhe të kontribuojnë në eliminimin e tyre, gjë që lehtëson dukshëm zorrët, të cilat sapo kanë pasur një sulm diarreje. Megjithatë, ata që nuk janë mësuar me mikroalgat mund të reagojnë edhe me diarre, prandaj këtu duhet të merrni doza me kujdes.


11. Bimët mjekësore

Çajrat bimor mund të arrijnë sukses të jashtëzakonshëm në diarre. Për këtë qëllim përdoren të ashtuquajturat barna tanine. Taninet kanë efekte frenuese të mikrobeve (20) dhe astringente. Ata mbyllin sipërfaqen e mukozës së zorrëve (21) dhe kështu e bëjnë më të vështirë përthithjen e substancave toksike. Bimët që përmbajnë tanine që janë veçanërisht të përshtatshme për diarre përfshijnë:

 • gjethet e manaferrës dhe mjedrës,

 • Bimët Johannis,

 • Agrimony si dhe

 • Bloodroot.


Në të njëjtën kohë, mund të pihet një çaj kamomil anti-inflamator.


Përgatitja e çajrave bëhet në këtë mënyrë:


1 deri në 2 lugë çaji barishte për 150 - 200 ml ujë të nxehtë, lëreni të ziejë për 10 minuta dhe pini një filxhan disa herë në ditë.


12. Klizma për diarre

Edhe pse klizmat janë shumë të njohura kur bëhet fjalë për lehtësimin e kapsllëkut, qëllimi i klizmave nuk është vetëm stimulimi i lëvizjeve të zorrëve. Klizmat janë gjithashtu të shkëlqyera për diarrenë. Klizmat pastrojnë zorrët, përshpejtojnë sekretimin e baktereve dhe toksinave të tyre, hollojnë lëngun e diarresë që digjet shpesh në mënyrë që rektumi/anusi i përflakur të shfaqet më rrallë dhe gjithashtu të furnizojë trupin me lëngje.


Kjo e fundit arrihet duke lejuar që një sasi e vogël uji të derdhet sërish në zorrë pas një klizme të duhur intestinale dhe ekskretimit të plotë të saj. Sasia duhet të jetë aq e vogël sa të mos shkaktojë nevojën për jashtëqitje (50 - 100 ml). Një klizmë është shumë e lehtë për t'u bërë në shtëpi me një vaditës të vogël dhe të dobishëm.Kështu mund të parandaloni diarrenë

Sëmundjet diarreike nuk duhet të jenë. Ato mund të parandalohen në mënyrë efektive. Kjo shpesh ka sukses me një dietë alkaline natyrale dhe një mënyrë jetese të shëndetshme. Kujdesi i zorrëve këtu ka një rëndësi të veçantë. Për shembull, pastrimi i rregullt i zorrëve (me bentonit, psilium dhe probiotikë efektivë) dhe një furnizim i vazhdueshëm me minerale (p.sh. me koralet e detit Sango) në kombinim me dietën e tepërt alkaline të përmendur mund të çojë në shëndet të fuqishëm dhe pothuajse të paprekshëm të zorrëve.


Diarre me antibiotikë

Sigurisht, këtu është veçanërisht e rëndësishme që të shmangen sa më shumë terapitë me antibiotikë. Sigurohuni që të mos ju përshkruhen antibiotikë vetëm në momentin e duhur, por të jetë e qartësuar qartë përpara se të merrni antibiotikë se cilat baktere duhet të luftohen me ta.


Ndodh shpesh që njerëzit të vuajnë p.sh. nga një infeksion i dhimbshëm i fytit dhe u përshkruhen antibiotikë dhe efekti mungon sepse është një infeksion mykotik, i cili nuk është sqaruar paraprakisht. Dhimbjet e fytit vazhdojnë dhe tashmë flora e zorrëve është në kovë për shkak të marrjes së antibiotikëve.


Nëse terapitë me antibiotikë nuk mund të shmangen, atëherë flora e zorrëve duhet të ndërtohet në të njëjtën kohë me mjetet ndihmëse të përmendura më sipër (bentoniti, lëvozhgat e psiliumit dhe probiotikët). Një pastrim i tillë i zorrëve është shumë i lehtë për t'u integruar në jetën e përditshme. Mund të lexoni më shumë rreth pastrimit efektiv të zorrëve këtu. Megjithatë, mbani mend që të mos merrni ilaçe (përfshirë antibiotikët) në të njëjtën kohë me lëvozhgat e bentonitit dhe psiliumit, por në një kohë të ndryshme (distanca prej të paktën 3 orësh), pasi përndryshe këto mund të zvogëlojnë efektivitetin e antibiotikut.

 

Burimet e artikullit:

 • Stoppen Sie Durchfall mit natürlichen Hausmitteln (zentrum-der-gesundheit.de)- Zentrum der Gesundheit

 • (1) Nagel G, Campylobacter-Infektion: Meist Schuld an Durchfall im Sommer, 20 Juni 2017

 • (2) Listeria (Listeriosis), Centers for Disease Control and Prevention

 • (3) Common Causes of Chronic Diarrhea, International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders

 • (4) Oku T und Nakamura S, Threshold for transitory diarrhea induced by ingestion of xylitol and lactitol in young male and female adults, Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 2007 Feb;53(1):13-20

 • (5) Mkinen KK, Gastrointestinal Disturbances Associated with the Consumption of Sugar Alcohols with Special Consideration of Xylitol: Scientific Review and Instructions for Dentists and Other Health-Care Professionals., International Journal of Dentistry, 2016;2016:5967907

 • (6) Irritable bowel syndrome, Mayo Clinic

 • (7) Crohn's disease, Mayo Clinic

 • (8) Ulcerative colitis, Mayo Clinic

 • (9) Celiac disease, Mayo Clinic

 • (10) Mertz H, Stress and the Gut, UNC Center for Functional GI & Motility Disorders

 • (11) EHEC - Wie der Erreger an Darmzellen bindet, DAZ-Online, 18. September 2011

 • (12) de Groot JC et al, Die innige Bindung an die Darmzelle, Helmholtz Zentrum für Infektionsforschung, 07. September 2011

 • (13) Barbut F, Managing antibiotic associated diarrhea, The BMJ, 2002 Jun 8; 324(7350): 13451346

 • (14) Antidepressants, NHS Choices

 • (15) Beta Blockers, The Cleveland Clinic Foundation

 • (16) Taking antacids, Medline Plus

 • (17) Lactose Intolerance, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

 • (18) Scalbert A, Antimicrobial properties of tannins, Phytochemistry, Volume 30, Issue 12, 1991, Pages 3875-3883

 • (19) Song P, Dietary grape-seed procyanidins decreased postweaning diarrhea by modulating intestinal permeability and suppressing oxidative stress in rats., Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011 Jun 8;59(11):6227-32

Tags:

40 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page