top of page
 • Qendra e Shëndetit

Dysbiosa – Kur ushqeni bakteret e gabuara!


Meqenëse ne kemi jetuar në simbiozë me baktere të caktuara që nga fillimi, ne jemi plotësisht të varur nga ekzistenca e tyre brenda dhe nga ne. Kjo ka të bëjë kryesisht me florën e gojës, florën intestinale dhe vaginale si dhe florën në lëkurë. Nëse kjo florë bakteriale ndryshon në një mënyrë të padëshirueshme, kjo quhet dysbakteri.


Bakteret e mira dhe të këqija

Mikroorganizmat shpesh ndahen në të mirë dhe të këqij: ata mikroorganizma që na sjellin ne dhe shëndetit tonë një avantazh të dukshëm, si bakteret e acidit laktik (laktobakteret) ose bifidobakteret, quhen të mirë dhe miqësorë.


Mikroorganizmat e këqij ose patogjenë (që shkaktojnë sëmundje), nga ana tjetër, konsiderohen përgjegjës për sëmundjen dhe sëmundjet, p.sh. B. bakteret putrefaktive (p.sh. E. coli).


Disbakteret dhe sëmundjet: një ekip i pandashëm

Dhe në të vërtetë: nëse krahasoni florën e zorrëve të një personi të shëndetshëm me atë të një personi të sëmurë, kuptoni shpejt se këtu zakonisht ka një ndryshim të qartë.


Ndërsa bakteret miqësore të zorrëve mbizotërojnë në të parën, bakteret e këqija ose patogjene shpesh dominojnë te të sëmurët. Sëmundja është praktikisht e pamundur pa dysbaktere dhe kështu zakonisht ka dy prej tyre.


Po, shpesh nuk është e mundur as të jesh mbipeshë pa disbaktere. Sepse ne e dimë se njerëzit me mbipeshë kanë një florë të zorrëve të ndryshme nga njerëzit me peshë normale. Nëse ka një dysbakteri në zorrë, quhet edhe dysbiozë.


Kush erdhi i pari: dysbakteria apo sëmundja?

Si gjithmonë, pyetja tani është se kush erdhi i pari: dysbakteret që çuan në sëmundje apo sëmundja që çoi automatikisht në një disbakter?


Disbakteret. Megjithatë, flora e zorrëve, flora vaginale apo flora e lëkurës nuk del jashtë ekuilibrit të tyre natyror. Pra, cili është shkaku i një dysbakterie dhe rrjedhimisht një sëmundje?


Shkaku i disbaktereve

Çdo specie bakteriale ka pritshmëri shumë specifike për mjedisin dhe habitatin e saj.


Ashtu si peshku lulëzon shumë më mirë në ujë sesa në shkretëtirë, ashtu si bretkosa e do një moçal të ngrohtë më mirë se deti polar, dhe ashtu si jetëgjatësia e një gjarpri do të ishte jashtëzakonisht e kufizuar nëse do të ushqehej me drithëra, ka lloje të ndryshme të baktereve me preferenca dhe kërkesa shumë të ndryshme.


Disa baktere pëlqejnë një vlerë të lartë pH, të tjerëve një vlerë të ulët. Disave u pëlqen një mjedis i pasur me oksigjen, të tjerëve një mjedis i varfër me oksigjen. Disave u pëlqen ushqimi i pasur me fibra, të tjerëve u pëlqen ushqimi i pasur me proteina. Në varësi të mjedisit në zorrët tuaja, në vaginë ose në lëkurën tuaj, një ose tjetra baktere do të mbizotërojë atje.


Por kush është përgjegjës për mjedisin tuaj personal fizik? Veten, sigurisht.


Mënyra juaj e jetesës dhe dieta juaj të çon në një mjedis të caktuar dhe atje - në varësi të asaj që është në dispozicion (vlera e pH, përmbajtja e oksigjenit, ushqimi, etj.) - zhvillohen kryesisht baktere të mira ose të këqija.


Shfaqja e dysbaktereve

Në rastin e disbaktereve, bakteret miqësore (p.sh. laktobakteret dhe bifidobakteret) tërhiqen në favor të baktereve të dëmshme putrefaktive. Ambienti nuk i pëlqen më të parët. Nuk ndihesh më mirë.


Duke qenë se bakteret miqësore jetojnë në simbiozë me ne, ndaj ne jemi të varur prej tyre dhe punës së tyre, zhdukja e tyre automatikisht ka një efekt negativ në mirëqenien tonë.


Por ne nuk sëmuremi vetëm sepse bakteret miqësore vetëm rrallë p.sh. B. në zorrët tona, por edhe sepse tani duhet të luftojmë me praninë e baktereve të dëmshme E. coli dhe jashtëqitjet e tyre toksike.


Ndërsa bakteret e mira bëjnë shumë gjëra të rëndësishme për ne, p.sh. B. mbështet tretjen, forcon sistemin imunitar, mbron mukozën e zorrëve, mbron nga patogjenët ose toksinat, etj., E. coli dhe shtame të tjera të dëmshme bakteriale prodhojnë një sërë produktesh të degradimit toksik.


Këto produkte të degradimit bëjnë një tendosje në organizëm. Në të njëjtën kohë, efektet pozitive të baktereve të mira mungojnë. Ky kombinim i pafavorshëm tani mund të kontribuojë në një shumëllojshmëri të gjerë sëmundjesh, të forcojë sëmundjet ekzistuese ose t'i parandalojë ato nga shërimi.


Mukoza e zorrëve bëhet e përshkueshme

Nëse një dysbaktere ose dysbiozë vazhdon për javë ose muaj, mukoza e zorrëve ndryshon. Normalisht, mukoza e zorrëve është e përshkueshme nga lëndë ushqyese dhe mikroelemente të rëndësishme, por duhet të jetë e papërshkueshme nga grimcat ose toksinat e patretura.


Megjithatë, në rastin e të ashtuquajturës sindroma e zorrëve rrjedhëse, muret e zorrëve bëhen papritur aq të depërtueshme për shkak të disbiozës, saqë grimcat e dëmshme ose të tretura në mënyrë të pamjaftueshme mund të kalojnë dhe të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe prej andej në inde dhe organe.


I gjithë metabolizmi tani është i helmuar në mënyrë kronike, gjë që mund të rezultojë në alergji, intolerancë ushqimore dhe procese inflamatore kronike (1) në inde.


Kjo e fundit është parakusht për shumë sëmundje kronike, nga reumatizma dhe arterioskleroza e deri te diabeti dhe Alzheimer.


Toksinat e dysbaktereve helmojnë trupin

Nëse shumë produkte të dëmshme dhe të mbeturinave futen në sistemin e trupit, ato depozitohen në lëngun e indeve midis qelizave individuale, ndër të tjera.


Normalisht, këtu bëhet një dallim midis asaj që lejohet në qelizë dhe asaj që duhet të shkarkohet nga qeliza. Megjithatë, nëse hapësira ndërmjet qelizave është plot me mbeturina, proceset metabolike të shëndetshme dëmtohen.


Qelizat nuk mund të furnizohen më në mënyrë adekuate me blloqe ndërtuese jetike dhe ndotësit mbeten në qeliza në të njëjtën kohë dhe nuk mund të shkarkohen më plotësisht. Një proces gradual helmimi merr rrjedhën e tij.


Veshkat dhe mëlçia, si organet tona kryesore të detoksifikimit, duhet të punojnë më shumë dhe shpesh tatohen.


Rezultati i kësaj është një dobësim i mëtejshëm i të gjithë metabolizmit dhe sistemit imunitar. Jo më pak sepse mëlçia, për shembull, nuk është vetëm përgjegjëse për detoksifikimin e një trupi të helmuar kronikisht, por ka edhe shumë detyra të tjera. Megjithatë, në fund të fundit, ajo nuk mund ta perceptojë më këtë për shkak të angazhimit të saj të tepruar ndaj detoksifikimit.


Trupi duhet të përcaktojë prioritetet. Ai nuk mund të kujdeset më për gjithçka që është e nevojshme dhe neglizhon disa fusha. Prandaj, një dysbiozë mund të ketë pasoja jashtëzakonisht të gjera dhe kryesisht plotësisht të nënvlerësuara.


Po, pothuajse çdo problem fizik mund të tregojë një disbakter dhe është një shenjë për të ndërmarrë veprime më në fund për të korrigjuar disbakterin. Sidoqoftë, për të ditur se si të heqësh qafe një disbakter, së pari duhet të kuptojmë pse lindi në radhë të parë.


Disbakteret e shkaktuara nga antibiotikët

Një disbakter mund të shkaktohet ose nxitet nga shumë faktorë të ndryshëm.


Megjithatë, një rrezik veçanërisht i madh për florën intestinale dhe vaginale dhe rrjedhimisht për shëndetin tonë qëndron te antibiotikët që përdoren shpesh sot (2).


Terapitë me antibiotikë janë krijuar për të vrarë bakteret - të gjitha, të mira dhe të këqija.


Nuk ka rëndësi nëse terapia juaj me antibiotikë është për të frenuar një histori dentare, një infeksion të sinusit ose një infeksion të fshikëzës. Në çdo rast, flora e zorrëve duhet të besojë në të - të paktën deri në një farë mase.


Pra, nëse (duhet) të merrni antibiotikë, ju ndryshoni automatikisht përbërjen e florës suaj të zorrëve dhe vaginës.


Fatkeqësisht, meqenëse bakteret që janë të pafavorshme për ne dhe, si rezultat, kërpudhat, rigjenerohen dhe rivendosen shumë më shpejt se, për shembull, laktobakteret, terapia me antibiotikë vetëm rrallë çon në një disbakter.


Nëntë shkaktarë të tjerë për një disbakter

Megjithatë, antibiotikët nuk janë shkaktari i vetëm i dysbaktereve. Shumë faktorë të tjerë në jetën e përditshme – të cilët i kemi paraqitur tashmë këtu – mund të shkatërrojnë përbërjen e ekuilibruar të florës së zorrëve, lëkurës dhe vaginës.


Këto përfshijnë p.sh.

 • pilula kontraceptive dhe preparate të tjera hormonale

 • Përveç antibiotikëve të përmendur, shumë ilaçe të tjera

 • Klori në ujin e rubinetit

 • Fluori në kripë dhe pastë dhëmbësh (veçanërisht i dëmshëm për florën orale)

 • stresi kronik (3)

 • një dietë e pasur me sheqer dhe yndyrë dhe në të njëjtën kohë e ulët në substanca vitale

 • një mungesë minerali

 • aditivëve ushqimorë artificialë apo edhe

 • Mbetjet e pesticideve në ushqimin e prodhuar në mënyrë konvencionale.


Përveç shmangies së madhe të këtyre faktorëve të rrezikut (për aq sa është e mundur), një grumbullim i synuar i florës së zorrëve mund të korrigjojë një disbakter.


Testi i florës së zorrëve - a keni disbaktere?

Në veçanti, pas ose gjatë terapisë me antibiotikë, duhet të merret parasysh ndërtimi i florës së zorrëve në mënyrë që të mos bëheni viktimë e efekteve anësore negative të një disbakterie.


Fatkeqësisht, pas përshkrimit të një antibiotiku ose barnave të tjera që janë të dëmshme për florën e zorrëve, zhvillimi i florës së zorrëve ende mendohet shumë rrallë.


Ju mund të përdorni një test të florës së zorrëve për të zbuluar nëse keni disbaktere dhe nëse flora e zorrëve duhet të ndërtohet. Nuk kërkon as vizitë te mjeku. Ju mund ta porosisni kompletin e testit online (testi i jashtëqitjes Florastatus nga Medivere, përafërsisht 52 euro) dhe të dërgoni mostrën e kërkuar të jashtëqitjes në laboratorin e specifikuar. Pas disa ditësh, rezultatin e analizës do ta merrni me postë në shtëpi.


Gjithashtu duhet të jetë i mundur zbulimi i shqetësimeve në zonën e florës së zorrëve me anë të diagnozës së irisit. Megjithatë, ne nuk do të mbështetemi vetëm në diagnozën e irisit.


Rigjenerimi i florës së zorrëve

Rigjenerimi i florës së zorrëve tani përbëhet nga dy zona të mëdha:

 • Nga një ndryshim të paktën i përkohshëm në dietë, pasi një mjedis i pranueshëm i zorrëve për bakteret miqësore të zorrëve mund të krijohet vetëm me një dietë të shëndetshme me tepricë alkaline.

 • Nga marrja e probiotikëve me cilësi të lartë (4). Probiotikët janë preparate ose ushqime që përmbajnë një numër veçanërisht të madh të shtameve bakteriale të dobishme.


Pika 2 zbatohet si më poshtë:


Mjedisi i zorrëve përgatitet dhe optimizohet fillimisht me një probiotik të lëngshëm (p.sh. Combi Flora). Ai siguron bakteret e para të acidit laktik dhe ushqimin e duhur për to.


Përveç kësaj, ai siguron vitamina natyrale, minerale, elementë gjurmë dhe një sërë substancash dytësore antioksiduese bimore.


Me të gjithë këta përbërës, probiotiku i lëngshëm mund të përmirësojë mjedisin e zorrëve, të përshpejtojë rigjenerimin e mukozës së zorrëve, të ndihmojë në eliminimin e toksinave, rregullimin e tretjes dhe përgatitjen e zorrëve për ardhjen e baktereve të dobishme të zorrëve.


Flora e zorrëve ndërtohet më pas me një kapsulë probiotike (p.sh. Combi Flora).


Probiotikët e këtij lloji japin një numër të madh kulturash të gjalla bakteriale në kapsula rezistente ndaj lëngut gastrik, të cilat, për shkak të kapsulave rezistente ndaj lëngut gastrik, në fakt arrijnë 100 për qind të gjalla në zorrë - dhe disa prej tyre nuk humbasin në stomak. acid.


Sigurohuni që probiotiku që zgjidhni të përmbajë jo vetëm shtamet e zakonshme të Lactobacillus dhe Bifido, por edhe dy shtamet bakteriale jashtëzakonisht të rëndësishme Lactobacillus reuteri (për shëndetin e dhëmbëve dhe veçanërisht për nënat shtatzëna dhe gjidhënëse) dhe Lactobacillus helveticus (mbron nga bakteret e dëmshme dhe infeksionet e fshikëzës. , mëllenjën vaginale dhe infeksionet e kandidës).


Në këtë mënyrë, flora juaj e zorrëve merr shumëllojshmërinë e kërkuar të probiotikëve bazë dhe tani mund të zhvillohet në një florë të ekuilibruar dhe të shëndetshme të zorrëve që mund t'ju mbrojë nga sëmundjet e pothuajse të gjitha llojeve. Rreziku i dysbaktereve shmanget.


Lexo poashtu:

 

Burimet e artikullit:

 • Dysbakterie: Die gestörte Darmflora (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • (1) C P Tamboli et al: Dysbiosis in inflammatory bowel disease

 • (2) Jason A Hawrelak et al: The causes of intestinal dysbiosis: a review

 • (3) Giovanni Tomasello et al: NUTRITION, OXIDATIVE STRESS AND INTESTINAL DYSBIOSIS: INFLUENCE OF DIET ON GUT MICROBIOTA IN INFLAMMATORY BOWEL DISEASES

 • (4) José E Belizário et al: Mikrobiom und Darmdysbiose

67 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page