top of page
 • Qendra e Shëndetit

Gazrat (fryerja) e stomakut: Çka unë mund ta bëj


Fryrja e vazhdueshme e barkut është një sinjal nga trupi që duhet marrë seriozisht. Fryrja e barkut tregon një çekuilibër në sistemin e tretjes. Dhe është pikërisht ky çekuilibër që mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin e përgjithshëm. Dieta ose mënyra se si ushqehemi zakonisht është fajtore. Por stresi, mjekimi ose intolerancat gjithashtu mund të çojnë në fryrje - përveç shumë shkaktarëve të tjerë. Ne shpjegojmë shkaqet e mundshme të fryrjes dhe paraqesim shumë këshilla dhe masa që mund të përdoren posaçërisht për të trajtuar fryrjen e barkut.


Fryrja është gazra kalbës

Fryrja e vazhdueshme është rezultat i formimit të gazit në zorrë. Formimi i gazit në zorrë nuk është i pazakontë në vetvete. Gazrat e prodhuar normalisht absorbohen lehtësisht nga organizmi dhe ekskretohen përsëri përmes mushkërive.


Megjithatë, nëse shfaqet fryrje apo edhe fryrje e vazhdueshme, kjo është për shkak të formimit të tepërt të gazit që trupi nuk mund ta eliminojë më pa u vënë re. Në vend të kësaj, gazrat tani shkarkohen përmes anusit në formën e fryrjes.


Fryrja nuk është ajër i padëmshëm, por gazra kalbëzimi që jo vetëm mund të dëmtojnë sistemin tretës dhe florën e tij natyrale të zorrëve, por edhe të rëndojnë të gjithë organizmin, veçanërisht mëlçinë. Prandaj, kullimi i shpejtë i gazrave është jashtëzakonisht i rëndësishëm për të mbrojtur trupin nga vetë-helmimi.


Çfarë e shkakton fryrjen?

Fryrja mund të zhvillohet për një sërë arsyesh:


Çrregullimi i florës së zorrëve

Fryrja mund të ndikojë në florën e zorrëve nga njëra anë, por gjithashtu mund të zhvillohet vetëm si pasojë e një çrregullimi të florës së zorrëve. Megjithatë, një çrregullim i florës së zorrëve mund të ketë edhe shkaqe të shumta, p.sh. B. Stresi, mjekimet (p.sh. antibiotikët), dieta e gabuar, ushqimi i nxituar etj. Meqenëse një çrregullim i florës së zorrëve shoqërohet me pasoja të shumta negative (nga të cilat fryrja është një nga pasojat më të padëmshme), ai duhet të parandalohet ose të korrigjohet në çdo rast. do.


Dihet, për shembull, se një çrregullim i florës së zorrëve dobëson sistemin imunitar, zvogëlon shëndetin e zorrëve, zvogëlon përdorimin e ushqimit dhe kështu mund të çojë në humbje të lëndëve ushqyese dhe substancave jetike dhe gjithashtu mund të nxisë sëmundje autoimune, alergji, intolerancë ushqimore dhe sëmundje të tjera kronike.


Fryrje nga shumë produkte drithërash

Zakonisht është një dietë jo e shëndetshme ose të paktën një dietë e papërshtatshme për personin në fjalë. Sepse jo të gjithë e tolerojnë gjithçka njësoj mirë. Për shembull, për disa njerëz, produktet e grurit mund të shkaktojnë fryrje (1).


Një dietë që bazohet kryesisht në karbohidratet e izoluara dhe të koncentruara (produktet e miellit të bardhë, sheqeri) nxit automatikisht proceset e fermentimit në zorrë, gjë që çon në një zhvendosje në florën e zorrëve.


Për më tepër, nëse nuk jeni mësuar me produktet me drithëra integrale dhe filloni t'i bëni ato krejt papritur, mund të vuani gjithashtu nga fryrje në fillim derisa zorrët dhe flora e zorrëve të jenë përshtatur në përputhje me rrethanat.


Fryrje nga shumë proteina

Një tepricë e proteinave (veçanërisht në formën e proteinave shtazore ose preparateve të proteinave shtazore, p.sh. pijet proteinike) nxit zhvillimin e fryrjes (2). Proteinat shtazore shpesh treten në mënyrë të pamjaftueshme, gjë që mund të çojë në procese kalbëzimi në zorrë. Këto nga ana e tyre çojnë në marrjen e baktereve të kalbëzimit, të cilat nxjerrin jashtë ekuilibrit florën e zorrëve dhe përfundon në fryrje.


Fryrje e shkaktuar nga zakonet jo të shëndetshme të të ngrënit

Shumë nga zakonet e zakonshme të të ushqyerit të sotëm prishin ose parandalojnë tretjen e shëndetshme dhe sjellin fryrjen me vete në një kohë të shkurtër. Zakonet e këqija të të ngrënit janë:

 • Ngrënia vonë ose vonë gjatë natës

 • Ngrënia e nxituar

 • Mungesa e përtypjes dhe pështymës së ushqimit

 • Ngrënia dhe pirja në të njëjtën kohë


Fryrje nga kombinimet e gabuara të ushqimeve

Kombinimet e gabuara të ushqimeve mund të çojnë shpejt në fryrje të barkut tek njerëzit e ndjeshëm ose tek njerëzit me një sistem të sëmurë tretës. Kombinime veçanërisht të pafavorshme janë produktet e drithërave me sheqer ose fruta (p.sh. kek me fruta, bukë me reçel, petullat me komposto, etj.) ose produktet e drithërave me produktet e qumështit (bukë djathë, cheesecake, pica, makarona me djathë, etj.).


Ne kemi shkruar më shumë për një metodë të të ngrënit që është gjetur të jetë veçanërisht e dobishme për fryrjen e barkut dhe që merr parasysh renditjen e duhur brenda një vakti në tekstin tonë mbi tretjen e shëndetshme.


Kliko me poshte:Fryrje e shkaktuar nga intoleranca ushqimore

Fryrja e barkut mund të tregojë një intolerancë ushqimore, si p.sh B. një intolerancë ndaj fruktozës (3), intolerancë ndaj laktozës (4, 13), intolerancë ndaj histaminës (5) ose intolerancë ndaj glutenit. Këto intoleranca ose intoleranca mund të kontrollohen ose përjashtohen relativisht shpejt nga çdo mjek i përgjithshëm ose specialist i gastroenterologjisë. Megjithatë, mjaft shpesh, pacienti duhet t'ia tregojë këtë mjekut.


Përveç intolerancave që prekin një substancë specifike (p.sh. laktozë, gluten, etj.), Ka edhe intoleranca ndaj ushqimeve individuale që në fund mund të rezultojnë në fryrje. Për shembull, ka njerëz që i tolerojnë shumë mirë frutat - me përjashtim të mollëve. Mjafton vetëm një mollë e vogël dhe vuajnë nga fryrje të tmerrshme.


Mënyra më e mirë që të prekurit të mësojnë për intoleranca të tilla është të vëzhgojnë veten dhe simptomat e tyre në lidhje me ushqimin që hanë. Nëse është e nevojshme, mund të mbahet një ditar në të cilin shënohen të gjitha vaktet, ushqimet dhe pijet dhe në fund edhe simptomat përkatëse. Në këtë mënyrë është më e lehtë të dallohet se pas cilit ushqim shfaqet cila simptomë.


Çdo gjë rreth intolerancave gjeni duke klikuar në linkun më poshtë:


Fryrje e shkaktuar nga zëvendësuesit e sheqerit

Zëvendësuesit e sheqerit si p.sh B. sorbitoli, maltitoli, ksilitoli, etj. çojnë në fryrje nganjëherë ekstreme nga një dozë e caktuar (7, 8). Këta zëvendësues të sheqerit preferohen në versionet dietike pa sheqer të pijeve joalkoolike, në ëmbëlsirat dietike, në çamçakëz, në disa pika për kollën ose drazhe të fytit, etj.


Fryrje e shkaktuar nga medikamentet

Shumë medikamente kanë efekte anësore që ndikojnë në sistemin tretës duke dëmtuar florën e shëndetshme të zorrëve dhe duke shkaktuar fryrje. Këto përfshijnë, veçanërisht, antibiotikët (9), disa qetësues kundër dhimbjeve, disa antidiabetikë (p.sh. metformina), etj. Një pastrim i plotë i florës së zorrëve duhet të ndjekë automatikisht çdo terapi me një ilaç të tillë që është i dëmshëm për zorrët.


Fryrje e shkaktuar nga stresi psikologjik

Stresi psikologjik në veçanti shpesh nënvlerësohet, por shpesh prek fillimisht sistemin tretës dhe shkakton fryrje në shumë njerëz (10).


Çdo gjë rreth menaxhimit të stresit gjeni duke klikuar në linkun më poshtë:Fryrje e shkaktuar nga sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve

Fryrja mund të tregojë gjithashtu një sëmundje ekzistuese inflamatore të zorrëve (6). Për shembull, në sëmundjen e Crohn, ngushtimi i zorrëve që është shpesh i pranishëm shkakton zgjerimin e zorrëve mbi ngushtimin, duke shkaktuar dhimbje dhe fryrje (11). Në rastin e kolitit ulceroz, një tjetër sëmundje inflamatore kronike e zorrëve, një atak shoqërohet me fryrje nganjëherë të rënda.


Duke qenë se këto sëmundje jo vetëm që tërheqin vëmendjen mbi vete nëpërmjet gazrave, por edhe me diarre të forta, ngërçe etj., automatikisht do të shkoni te mjeku për sqarime të mëtejshme dhe nuk do të mendoni më vetëm për gazrat e padëmshme.


Fryrje e shkaktuar nga dobësia e pankreasit

Dobësia në pankreas gjithashtu mund të çojë në fryrje. Në këtë rast, pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm enzima tretëse, kështu që një pjesë e ushqimit arrin në zorrën e trashë të patretur, ku fermentohet nga bakteret e zorrëve, gjë që më pas mund të çojë në formimin e gazrave të bezdisshëm. Detaje mbi insuficiencën pankreatike, diagnozën dhe terapinë e saj mund t'i gjeni këtu: Insuficienca pankreatike – fryrje e vazhdueshme


Fryrje e shoqëruar me sindromën e zorrës së irrituar

Nëse fryrja shfaqet në kombinim me dhimbjet e përditshme të barkut dhe lëvizjet e parregullta të zorrëve, atëherë sindroma e zorrës së irrituar është gjithashtu një mundësi pasi janë përjashtuar arsyet e tjera të mundshme për këtë simptomë (p.sh. intolerancat ushqimore të përmendura më sipër) (12). Megjithatë, fryrjet këtu shpesh kthehen në një meteorizëm, i cili përdoret për të përshkruar formimin e gazit që grumbullohet në zorrë, duke çuar në të ashtuquajturën "fryrje", por jo ose vetëm pjesërisht.


Masat kundër fryrjes së barkut

Nëse jeni të shqetësuar nga fryrja dhe mund të përjashtoni sëmundjet e rënda si shkaktarë, atëherë këshillat dhe masat e mëposhtme mund t'ju ndihmojnë për të hequr qafe gazrat tuaja.

 • Sqaroni intolerancat ushqimore ose testojini vetë. Ju lutem vini re, megjithatë, se një test për intolerancën ndaj laktozës, për shembull, mund të jetë negativ, ndërsa pacienti reagon qartë ndaj laktozës, p.sh. B. mund të pijë kafe me qumësht soje ose qumësht pa laktozë, por zhvillon fryrje pas një kafeje me qumësht lope. Prandaj, testet për intolerancë mund të konfirmojnë një dyshim, por përvoja ka treguar se rezultatet negative jo gjithmonë përjashtojnë një intolerancë.

 • Mbani një ditar ushqimor siç u shpjegua më sipër nën "Fryrja e intolerancës ushqimore".

 • Kontrollojeni veten, veçanërisht nëse, përveç fryrjes, simptoma të tjera të dukshme si p.sh. B. ndodh gjak në jashtëqitje, dhimbje, humbje peshe e padëshiruar, diarre kronike ose kapsllëk kronik.

 • Konsideroni një pastrim të zorrës së trashë. Një pastrim efektiv i zorrës së trashë përbëhet nga tre komponentë: bentoniti, pluhuri i lëvores së psiliumit dhe një probiotik. Bentoniti është një argjilë minerale që ka një kapacitet lidhës jashtëzakonisht të lartë dhe për këtë arsye mund të lidhë jo vetëm toksinat, por edhe gazrat e zorrëve, në mënyrë që ato të mund të ekskretohen lehtësisht (14). Së bashku me pluhurin e lëvores së psiliumit (15), bentoniti gjithashtu rregullon lëvizjet e zorrëve, qetëson mukozën e zorrëve dhe nxit kolonizimin e baktereve të dobishme të zorrëve nga probiotikët shtesë.

 • Ndryshoni dietën tuaj. Sigurisht, merrni parasysh intolerancat ekzistuese që më parë ju kanë shkaktuar fryrje, shmangni vazhdimisht produktet me zëvendësues të sheqerit dhe në të njëjtën kohë ndiqni udhëzimet e një diete natyrale dhe të tepruar alkaline, e cila automatikisht çon në një reduktim të produkteve shpesh problematike të drithërave. dhe proteinat shtazore.

 • Gjithashtu mbani mend rregullat e rendit të duhur për vaktet, mund të gjeni më shumë informacion këtu: Tretje e shëndetshme. Përveç kësaj, shmangni kombinimet veçanërisht të pafavorshme si drithëra-fruta ose drithëra-qumësht ose drithëra-mish/peshk/vezë në të njëjtin vakt nëse vetëm marrja në konsideratë e renditjes brenda një vakti nuk çon në sukses.

 • Sigurohuni që të keni vakte të rregullta për të parandaluar fryrjen. Para se të hani shumë vonë në mbrëmje, është më mirë të anashkaloni vaktin ose – nëse jeni ende të uritur vonë në mbrëmje – thjesht përgatisni një supë të lehtë me perime.

 • Mos pini me vakte. Megjithatë, jashtë orarit të vaktit (një orë para ose një orë pas ngrënies), pini të paktën 2,5 litra ujë të pastër jo të gazuar çdo ditë për të nxitur eliminimin e produkteve të mbeturinave metabolike, duke mbështetur në këtë mënyrë edhe tretjen dhe rrjedhimisht parandalimin e fryrjes.

 • Mbështetni mëlçinë tuaj, sigurisht me një dietë të shëndetshme alkaline, por edhe me p.sh. B. substanca të hidhura për të parandaluar fryrjet që mund të lindin për shkak të dobësisë së mëlçisë.

 • Kujdesuni për një menaxhim efektiv të stresit, pasi zor se ndonjë organ reagon aq drejtpërdrejt ndaj stresit sa zorrët, në mënyrë që fryrjet të mund të shfaqen vetëm për shkak të një situate emocionuese ose të nxiten prej saj. Metodat më të dobishme të relaksimit përfshijnë relaksimin progresiv të muskujve, stërvitjen autogjene, por edhe goditjen ose rrymat shëruese. Sigurisht, ka edhe format më të ndryshme të meditimit. Të ashtuquajturat adaptogjenë, bimë mjekësore që mund t'ju bëjnë më rezistent ndaj stresit, p.sh. B. Rhodiola.

 • Lëvizni! Sa më shumë dhe më rregullisht të lëvizni, aq më mirë do të funksionojnë zorrët tuaja. Gazrat nuk vendosen në këtë mënyrë, por mund të shpëtojnë lehtë dhe shpesh as nuk lindin, pasi një zorrë "lëvizëse" është zakonisht një zorrë shumë më e shëndetshme.

Te gjitha artikujt rreth temes se gazrave dhe fryerjes se stomakut mund ti gjeni duke klikuar me poshte:


 

Burimet e artikullit:

 • Alles über die Ursachen und Behandlungen von Blähungen (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • Flatulence, NHS inform, 01 May 2018

 • (1) Vuholm S et al., Whole-Grain Rye and Wheat Affect Some Markers of Gut Health without Altering the Fecal Microbiota in Healthy Overweight Adults: A 6-Week Randomized Trial, Journal of Nutrition, 2017 Nov;147(11):2067-2075

 • (2) Yao CK et al., Review article: Insights into colonic protein fermentation, its modulation and potential health implications, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 2016 Jan;43(2):181-96

 • (3) Choi YK et al., Fructose intolerance: an under-recognized problem., American Journal of Gastroenterology, 2003 Jun;98(6):1348-53

 • (4) Deng Y et al., Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management., Nutrients, 2015 Sep 18;7(9):8020-35

 • (5) Whörl S et al., Histamine intolerance-like symptoms in healthy volunteers after oral provocation with liquid histamine., Allergy and Asthma Proceedings, 2004 Sep-Oct;25(5):305-11

 • (6) Ehsani-Ardakani MJ et al., Gastrointestinal and non-gastrointestinal presentation in patients with celiac disease, Archives of Iranian Medicine, 2013 Feb;16(2):78-82

 • (7) Hyams JS, Sorbitol intolerance: an unappreciated cause of functional gastrointestinal complaints, Gastroenterology, 1983 Jan;84(1):30-3

 • (8) Mäkinen KK, Gastrointestinal Disturbances Associated with the Consumption of Sugar Alcohols with Special Consideration of Xylitol: Scientific Review and Instructions for Dentists and Other Health-Care Professionals, International Journal of Dentistry, 2016; 2016: 5967907

 • (9) Kwon SB et al., Antibiotics-associated diarrhea and other gastrointestinal abnormal responses regarding Helicobacter pylori eradication, Korean Journal of Gastroenterology, 2010 Oct;56(4):229-35

 • (10) Deans E, Will Stress Injure Your Gut? Psychological Stress can cause changes in the gut bacteria, Psychology Today, November 24 2011

 • (11) Intestinal Complications, Crohns & Colitis Foundation

 • (12) Irritable Bowel Syndrome (IBS) Symptoms, WebMD

 • (13) Lomer MCE et al, Review article: lactose intolerance in clinical practice myths and realities, Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 23 October 2007

128 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page