top of page
  • Qendra e Shëndetit

Gjalpë i pastruar - Ghee (shqiptimi shqip: Gie)Në Ayurveda, ghee ka pothuajse statusin e një kure mrekullie. Në tekstet e lashta Vedike thuhet se ghee është produkti që i afrohet më shumë në cilësi qumështit të gjirit dhe është i ngjashëm në strukturën molekulare me lëndën e trurit. Ne e dimë nga përvoja se kur foshnjat ushqehen ekskluzivisht me qumësht gjiri, sistemi tretës funksionon shumë mirë dhe ekskrecionet kanë erë të këndshme. Vetë foshnjat kanë gjithashtu një erë jashtëzakonisht të këndshme dhe sistemi imunitar i mirë është "më i fortë" në këtë kohë se sa ka qenë ndonjëherë në jetë. Kjo sepse, me dashurinë e nënës, në qumësht gjenden të gjitha gjërat që ju nevojiten për t'u rritur mirë. Ojas në veçanti mbron trupin nga sëmundjet. Kjo substancë është në nivele të larta tek një fëmijë i shëndetshëm dhe gjithashtu krijon tërheqjen e fortë që foshnjat kanë për njerëzit.


Qumështi i një lope "të lumtur" dhe të shëndetshëm përmban pothuajse të njëjtat lëndë ushqyese të vlefshme. Për të koncentruar këtë cilësi, veproni si më poshtë: Hiqeni kremin nga qumështi. Gjalpi bëhet nga kremi. Në hapin tjetër të përpunimit, gjalpi zihet dhe pastrohet. Produkti përfundimtar është gjalpi i pastër i kulluar (ghee).


Pa proteina dhe produkte të mbeturinave, ghee ka përqindjen më të lartë të ojas nga çdo ushqim.

Por kini kujdes, nëse përdorni shumë ghee, ju dobësoni mëlçinë.


Çdo ushqim që gatuhet me ghee merr një përforcim të substancës së tij, pranohet më mirë nga trupi i njeriut dhe tretet më lehtë. Ghee është katalizatori më i mirë për të zbërthyer ushqimin dhe për të transmetuar përmbajtjen e tij energjetike. Tretja e rafinon ghee në mënyrë që të depërtojë, ushqen dhe pastron edhe nivelet më të mira të qelizave. Përveç kësaj, ghee konsiderohet një rinovues.


Sistemi Panchakarma, kura e pastrimit Ayurvedic, funksionon gjithashtu me ghee. Ndryshe nga të gjitha proceset e tjera të detoksifikimit, Panchakarma mund të largojë nga trupi produktet e mbeturinave të tretshme në ujë, si dhe mbetjet e tretshme në yndyrë dhe depozitat e metaleve të rënda.


Për arsyet e përmendura, ghee preferohet nga vajrat bimore në kuzhinën Ayurvedic. Vajrat përdoren vetëm me masë. Vajrat e ullirit dhe të lulediellit të shtypur në të ftohtë janë vajrat më të mirë nga këndvështrimi Ayurvedic sepse janë lehtësisht të tretshëm dhe ushqyes. Megjithatë, unë nuk rekomandoj përdorimin e këtyre vajrave për tiganisje. Vaji i kokosit funksionon mirë për tiganisje. Mund të piqni mirë edhe me ghee, por nuk duhet të nxehet shumë, përndryshe mund të digjet shpejt. Sapo ghee fillon të pijë duhan, tashmë është shumë e nxehtë. Ju lutemi përdorni vetëm vajra me cilësi të lartë. Vajrat e lirë janë bërë kryesisht nga vajrat e kikirikut të vështirë për t'u tretur. Vajrat e këqij prodhojnë fryrje. Vajrat e sojës duhet të shmangen gjithashtu, pasi ato janë të vështira për t'u tretur dhe shpesh merren nga bimë të modifikuara gjenetikisht.


Prodhimi i ghee

Koha e përgatitjes rreth 25 minuta

Përbërësit: 1 kg gjalpë


Unë rekomandoj të blini gjalpë të mirë, të pakripur nga dyqanet e ushqimit të shëndetshëm. Sepse ghee mund të mbahet pothuajse pafundësisht. Është më mirë të ruani ghee në një tenxhere balte të mbyllur në një qilar të ftohtë dhe të thatë. Në frigorifer, ghee mund të prishet më lehtë për shkak të formimit të kondensimit. Rregulli i vetëm i rëndësishëm është ta hiqni atë me një lugë të thatë dhe të pastër.


Përgatitja:

Kohët e dhëna vlejnë për rreth 1 kg gjalpë. Për sasitë e tjera, koha zgjatet në përputhje me rrethanat.


  • Shkrini gjalpin e mirë dhe të pakripur në një tenxhere mjaftueshëm të thellë dhe të gjerë pa kapak, më pas lëreni të ziejë butësisht mbi nxehtësinë mesatare-të lartë. (Nuk duhet të digjet!)

Këshillë: Kontrolloni temperaturën me një termometër ushqimi.

  • Gjatë 10 deri në 15 minutave të ardhshme, proteina ndahet nga yndyra, proteina e qumështit e mpiksur mblidhet në sipërfaqe dhe uji që përmban gjalpi avullon. Gjalpi është rreth 1/8 ujë.

  • Nëse e bardha e vezës është shkëputur nga gjalpi pas 5 minutash të tjera, hiqeni me kujdes nga sipërfaqja me një lugë të prerë me rrjetë të imët. Ky proces vazhdon derisa ghee të marrë ngjyrë të verdhë të artë dhe të pastër kristal. Nuk duhet të përzieni gjatë gjithë procesit dhe të mos lejoni që temperatura të rritet mbi 108 °C. (Termometer)

  • Pas ca kohësh, lëngu është bërë plotësisht transparent, vetëm disa skorje janë vendosur në fund, kështu që mos e përzieni.

  • Fikni sobën, lëreni të qëndrojë për 20 minuta dhe më pas filtroni përmes një sitë të imët dhe letrës së kuzhinës në një tenxhere balte ose enë inox. Kur geu të jetë ftohur, mund ta mbuloni tenxheren me kapak.

Për sigurinë tuaj: mos e lini kurrë tenxheren pa mbikëqyrje dhe kini kujdes kur mbushni pasi yndyra e nxehtë mund të shkaktojë djegie të rrezikshme.


Ghee është shumë e pastër dhe plotësisht pa proteina shtazore. E rëndësishme: Përgatitni ghee vetëm nga gjalpi organik i pakripur.


Rubrikën tonë me të gjitha artikujt rreth Ayurvedës e gjeni duke klikur në linkin më poshtë.


 

Burimi i artikullit:

"Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda" - Frank W. Lotz

80 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page