top of page
 • Qendra e Shëndetit

Inflamacioni është më i rrezikshëm nga sa mendoniShumica e njerëzve e shoqërojnë inflamacionin me shenjat tipike të dukshme, të tilla si skuqja, ënjtja dhe formimi i qelbës. Ky lloj inflamacioni është i lehtë për t'u diagnostikuar dhe zakonisht pastrohet shpejt. Sidoqoftë, gjithnjë e më shumë njerëz vuajnë nga inflamacioni i një lloji krejtësisht të ndryshëm. Ato përhapen pa u vënë re dhe zvarriten në trup, kanë një ndikim të jashtëzakonshëm në shëndet dhe mund të shkaktojnë sëmundje serioze siç janë sëmundjet autoimune ose kanceri.


Inflamacioni akut

Pothuajse çdo organ dhe zonë e trupit mund të bëhet e përflakur. Inflamacionet akute përfshijnë, për shembull, apendicitin, sinusitin, cistitin, inflamacionin e legenit, tendinitin dhe shumë inflamacione të tjera.


Por si ndodh inflamacioni?

Çdo lloj dëmtimi ose acarimi i indeve shkakton një përgjigje inflamatore në trup - pavarësisht se ku ndodh. Trupi reagon ndaj dëmtimit ose acarimit të organeve të brendshme me inflamacion, si dhe dëmtimit të nyjeve ose lëkurës së jashtme.


Nëse apendiksi është i irrituar nga feçet ose infektimi me krimba, për shembull, atëherë ai bëhet i përflakur dhe apendiciti është atje.


Nëse bakteret ngrihen nga fshikëza në legenin renal, ato mund të irritojnë indet e veshkave, duke shkaktuar inflamacion edhe këtu. Zhvillohet inflamacioni i veshkave.


Isshtë e ngjashme me sinusitin. Shpesh i paraprin një ftohje. Nëse ka probleme me shkarkimin e sekrecioneve (për shkak të ënjtjes së mukozave) dhe sekretimi i kontaminuar me baktere, alergene ose viruse mblidhet në sinuset, indet atje inflamohen dhe simptomat e sinusitit - dhimbje koke, presion pas sytë, Ethet - e bëjnë veten të ndihet.


Shkaku i mundshëm i inflamacionit

Inflamacioni mund të ketë shkaqe të ndryshme. E përbashkëta e këtyre nxitësve është se ato irritojnë ose dëmtojnë indet dhe përfundimisht ndezin:


 • Lëndimet, tendosje ose mavijosje nga rrëzimet ose rëniet

 • Stimujt fizikë të tillë si nxehtësia, ngrica ose rrezatimi radioaktiv

 • Substancat kimike të tilla si helmet dhe acidet

 • Trupat e huaj (p.sh. copëza druri ose të ngjashme) që depërtojnë në trup ose produkte të prishjes metabolike (p.sh. kristale të acidit urik) që lindin në vetë trupin

 • Mikroorganizmat patogjenë si bakteret, viruset, kërpudhat ose parazitët e zorrëve dhe sekretet e tyre helmuese

 • Alergenet (= substanca alergjike) si pjalmi, qimet e kafshëve, ushqimi, etj.


Simptomat e inflamacionit

Një reagim inflamator i lokalizuar, akut (i papritur) shoqërohet me simptoma karakteristike. Zona e prekur në përgjithësi bëhet e kuqe, e nxehtë, e fryrë dhe e dhimbshme. Shpesh ka edhe ethe (1).


Nëse inflamacioni nuk ndodh drejtpërdrejt në ose nën lëkurë, por në një organ, simptomat e përmendura nuk janë gjithmonë të dukshme.


Sidoqoftë, vetë inflamacioni nuk përfaqëson një sëmundje, por tregon se trupi ka filluar një reagim mbrojtës të sistemit imunitar kur filloi inflamacioni dhe se procesi i shërimit është në lëvizje të plotë.


Sepse "ndezja" do të thotë që një zjarr ndizet në formën e nxehtësisë së madhe për të djegur gjëra të këqija dhe për të filluar një pastrim të thellë në mënyrë që trupi të dalë më i fortë nga kriza - e cila natyrisht jo gjithmonë ka sukses.


Për shkak se apendiciti akut përmban rreziqe të qarta kërcënuese për jetën (përparim) dhe rreziku që nëse një inflamacion akut nuk vërehet bëhet kronik nuk duhet të nënvlerësohet.


Çfarë ndodh kur ka inflamacion në trup?

Sapo indet të dëmtohen ose irritohen, trupi ka shumë për të bërë. Nëse enët e gjakut janë dëmtuar, gjëja e parë që duhet bërë është mbyllja e plagës. Kjo detyrë bëhet nga fibrina e ngjitësit të gjakut (2).


Ai tërheq një lloj rrjete mbi zonën e dëmtuar, në të cilën trombocitet dhe qelizat e kuqe të gjakut kapen, në mënyrë që gjaku të mpikset. Sapo anijet të vulosen, enzima speciale sigurojnë që koagulimi të ndalet përsëri.


Gjaku i tepërt i mpiksur, bakteret pushtuese dhe indet e dëmtuara ose të vdekura e bëjnë të nevojshme shfaqjen e qelizave të specializuara mbrojtëse (makrofagët ose qelizat pastruese). Detyra e tyre është të vrasin ndërhyrës dhe të hedhin mbeturinat e qelizave dhe indeve.


Në mënyrë që makrofagët dhe qelizat e tjera imune të arrijnë në vendin e ngjarjes sa më shpejt që të jetë e mundur, substanca të veçanta të lajmëtarëve sigurojnë që përshkueshmëria e enëve të rritet menjëherë në zonën e inflamacionit.


Kjo çon në një rritje të madhe të qarkullimit të gjakut në afërsi të dëmtimit, i cili është përgjegjës si për skuqjen dhe rritjen e temperaturës, ashtu edhe për ënjtjen.


Ndërsa makrofagët janë ende të zënë me pastrimin, qelizat e tjera imune tashmë po fillojnë masat e para të riparimit: Enët e vogla të gjakut të dëmtuara vulosen dhe qelizat e reja formohen përmes ndarjes së qelizave, të cilat janë një kopje e saktë e qelizave të shkatërruara.


Inflamacioni shkakton dhimbje

Dhimbja e shoqëruar me inflamacion mund të shkaktohet, nga njëra anë, nga dëmtimi i drejtpërdrejtë i qelizave nervore. Nga ana tjetër, dhemb kur ënjtja që rezulton shtyp mbi nervat aty pranë.


Shkaku kryesor i zhvillimit të dhimbjes në inflamacion, megjithatë, është lëshimi i substancave të caktuara të dhimbjes (3). Ato lirohen nga qelizat imune dhe quhen prostaglandina, histamina, bradikinina, etj.


Këto substanca kryejnë detyra të rëndësishme. Në këtë mënyrë, ata pa dyshim tërheqin vëmendjen për dëmtimin e indeve dhe sigurojnë që personi ose kafsha në fjalë të mbajë pjesën e përflakur të trupit sa më të qetë.


Në këtë mënyrë, dëmtimi i indeve nuk zgjerohet pa nevojë. Në vend të kësaj, procesi i shërimit mund të trajtohet i pashqetësuar.


Sapo inflamacioni shërohet, substancat e lajmeve treten me ndihmën e enzimave dhe dhimbja automatikisht qetësohet.


Masat për inflamacion akut

Në disa raste është jashtëzakonisht e rëndësishme të ndërmerren veprime të menjëhershme terapeutike. Pneumonia akute, apendiciti akut ose një inflamacion i ngjashëm i rëndë natyrisht nuk duhet të kalojnë pa u trajtuar.


Në rast të inflamacionit më pak kërcënues për jetën, shpesh është e mjaftueshme për t'i siguruar trupit mbështetjen më të mirë të mundshme gjatë procesit të shërimit.


Sigurisht, këto masa janë gjithashtu të dobishme në lidhje me trajtimin terapeutik.


 • Ftoni zonat e përflakur.

 • Jepini trupit tuaj shumë pushim.

 • Lehtësoni sistemin tuaj tretës duke ngrënë vetëm pak, por vetëm duke ngrënë ushqime të shëndetshme të pasura me substanca vitale dhe lëndë ushqyese.

 • Gjithashtu, pini pjesën më të madhe të ujit - 30 ml për kilogram të peshës trupore.

 • Merrni pjesë të marrjes suaj të përditshme të lëngjeve në formën e çajrave alkaline në mënyrë që produktet e mbetjeve të lidhura me inflamacionin të eliminohen sa më shpejt të jetë e mundur.


Sidoqoftë, tani është rasti që disa procese inflamatore akute nuk shërohen sipas dëshirës.


Një sistem imunitar i dobësuar, në veçanti, mund të çojë në inflamacion që nuk shërohet dhe ndoshta bëhet kronik.


Shumë ndikime dobësojnë sistemin imunitar

Një mënyrë jetese dhe dietë jo e shëndetshme, situata stresuese të vazhdueshme, akumulime të toksinave në trup, sëmundje ekzistuese dhe shumë më tepër kontribuojnë në faktin se sistemi imunitar humbet forcën e tij. Ai nuk mund të përmbushë plotësisht detyrat e tij, kështu që inflamacioni nuk mund të qetësohet më plotësisht.


Zjarri i ndezjes nuk digjet më shkëlqyeshëm, por thëngjilli nuk shuhet kurrë plotësisht, kështu që inflamacioni digjet përgjithmonë ose mund të ndizet përsëri dhe përsëri dhe të përhapet më tej në trup.


Mjekët tani flasin për një inflamacion kronik sekondar.


Inflamacion kronik sekondar

Një inflamacion kronik sekondar lind kur proceset inflamatore shëruese janë shumë të dobëta ose të pasuksesshme për arsye të tjera dhe për këtë arsye janë joefikase.


Në këtë fazë, simptomat e inflamacionit bëhen më të dobëta - përfshirë dhimbjen. Por inflamacioni vazhdon pa u shëruar kurrë plotësisht.


Inflamacioni i bajameve (bajamet), mukoza e hundës (sinusit), konjuktiva (konjuktivit), mukoza bronkiale (bronkit), mishrat e dhëmbëve (periodontiti) ose lëkura (dermatiti) etj janë shembuj të inflamacionit kronik sapo të ka kaluar fazën akute nuk shërohet.


Masat kundër inflamacionit kronik sekondar

Një sistem imunitar i dobësuar vështirë se mund të parandalojë zhvillimin e inflamacionit kronik. Pra, tani ju takon juve që të forconi sistemin tuaj imunitar duke e lehtësuar atë sa më shumë që të jetë e mundur.


Kjo shpesh duket më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Por në fakt ka shumë mënyra për të kontribuar në mënyrë aktive në forcimin e sistemit tuaj imunitar, pavarësisht nga lloji i trajtimit që zgjidhni.


1. Hapi i parë dhe ndoshta më i rëndësishmi është të ndryshoni dietën tuaj të zakonshme. Vendosni për një dietë anti-inflamatore dhe ndryshoni zakonet tuaja të pirjes siç përshkruhet në "Rekomandim për inflamacion akut".


2. Në të njëjtën kohë, duhet të bëni një pastrim të zorrës së trashë. Kjo i mundëson trupit tuaj të shkarkojë një pjesë të madhe të toksinave të grumbulluara dhe ndotësve të tjerë përmes jashtëqitjes.


3. Për të qenë në gjendje të kundërshtoni acidifikimin e trupit tuaj (shpjegimi vijon më poshtë), i cili shoqërohet gjithmonë me inflamacion, ju gjithashtu duhet të merrni masa deacidifikuese.


Kjo përfshin marrjen e mineraleve bazë (p.sh. koralet e detit Sango) në kombinim me banjot themelore të plota ose këmbët. Në këtë mënyrë, shumë acide të dëmshme mund të shkarkohen përmes urinës dhe lëkurës.


Lexoni gjithashtu: Magnezi ka efekte anti-inflamatore


Të gjitha këto masa së bashku kontribuojnë në një lehtësim shumë efektiv të sistemit imunitar, në mënyrë që ai të mund të veprojë përsëri fuqishëm kundër proceseve inflamatore që digjen.


Mbiaktiviteti i sistemit imunitar është veçanërisht i rrezikshëm

Një frenim i reagimit inflamator, siç u përshkrua më sipër, gjithashtu mund të çojë në një lloj tjetër të çrregullimit të sistemit imunitar kur ekziston një ndërthurje komplekse e koagulimit të gjakut, aktivitetit të makrofagut dhe masave të rigjenerimit.


Ajo që nënkuptohet është një aktivitet i tepërt i sistemit imunitar, në të cilin i gjithë sistemi del jashtë kontrollit.


Në këtë situatë mund të ndodhë që shumë makrofagë të arrijnë në vendin e inflamacionit në të njëjtën kohë. Ose ata pengojnë njëri -tjetrin në kryerjen e detyrës së tyre ose nuk pushojnë së punuari, në mënyrë që ata përfundimisht të sulmojnë edhe indet e shëndetshme.


Ky zhvillim çon në një formë tjetër të inflamacionit kronik të quajtur inflamacion kronik parësor.


Inflamacioni kronik primar

Ky lloj inflamacioni është shumë më i njohur nën termin sëmundje autoimune.


Në këtë sëmundje, sistemi imunitar sulmon indet e trupit dhe e shkatërron atë. Kjo krijon një rreth vicioz të reaksioneve inflamatore të përsëritura që shkaktojnë dëme të mëdha në organin e prekur.


Sëmundjet autoimune më të njohura përfshijnë Sëmundja e Crohn (inflamacion kronik i zorrëve), skleroza e shumëfishtë, tiroiditi Hashimoto (inflamacion kronik i gjëndrës tiroide), poliartriti (inflamacion kronik i nyjeve ose reumatizmi) dhe diabeti i tipit 1 (4).


Metoda konvencionale e trajtimit për sëmundjet autoimune është administrimi i kortizonit anti-inflamator ose imunosupresantëve.


Këto janë ilaçe që shtypin aktivitetin e sistemit imunitar.


Fatkeqësisht, lista e efekteve anësore të të dy ilaçeve është e gjatë dhe përdorimi afatgjatë mund të ketë pasoja serioze për trupin.


Sidoqoftë, nëse nuk është e mundur të shmangni marrjen e ilaçeve, qëllimi juaj duhet të jetë të jeni të varur vetëm nga marrja e ilaçeve për një kohë të shkurtër nëse është e mundur dhe, në të njëjtën kohë, të zbatoni masa holistike.


Këto natyrisht ndihmojnë sistemin tuaj imunitar të rimarrë nivelin e duhur ose të paktën t'ju lejojë të vononi recidivat dhe të zvogëloni marrjen e ilaçeve tuaja.


Për të arritur këtë qëllim, është e domosdoshme të zbatohen të gjitha këshillat e rekomanduara nën "Masat kundër inflamacionit kronik dytësor" paralelisht me terapinë (në konsultim me mjekun). Kjo rrit mundësinë që sistemi juaj imunitar të kthehet në rrugën e duhur, në mënyrë të jashtëzakonshme.


Përveç kësaj, ka shumë faktorë që mund të përkeqësojnë proceset inflamatore kronike në trup. Nëse këta faktorë vlejnë për ju, ju ndihmon të merrni masat e duhura, të cilat ne i përshkruajmë më poshtë:


Inflamacion kronik nga dhjami i barkut

Edhe njerëzit mbipeshë mund, pa e ditur, të kenë një fokus inflamator kronik në trupin e tyre, ku askush nuk e dyshon normalisht: në yndyrën e barkut (5, 6).


Për dallim nga qelizat normale të yndyrës, qelizat yndyrore në bark janë plot dhe për këtë arsye dukshëm të mëdha. Për më tepër, dhjami i barkut është një ind yndyror jashtëzakonisht aktiv, sepse përveç substancave të ndryshme lajmëtare, ai gjithashtu prodhon hormone që nxisin inflamacionin.


Këto mund të ndezin në mënyrë të përsëritur inflamacionin latent në dhjamin e barkut. Ata përfundimisht arrijnë në zona të tjera të trupit përmes gjakut. Për shkak të afërsisë së barkut me zemrën, mëlçinë dhe pankreasin, ato paraqesin një rrezik të veçantë për këto organe.


Çrregullimet metabolike, diabeti dhe sëmundjet e sistemit kardiovaskular mund të jenë gjithashtu rezultat i inflamacionit, i cili fillimisht ishte për shkak të akumulimit të tepërt të yndyrës në bark.


Nga rruga: Jo vetëm njerëzit mbipeshë mund të kenë akumulime të mëdha yndyre në bark. Edhe njerëzit optikisht të hollë por të pa trajnuar mund të kenë një përqindje relativisht të lartë të yndyrës në bark.


Sepse dhjami i barkut fillimisht formohet rreth organeve të barkut, kështu që nuk është as i dukshëm në fillim. Vetëm kur nuk ka më vend për yndyrën, stomaku fryhet dukshëm.


Lexoni gjithashtu: Inflamacioni kronik parandalon humbjen e suksesshme të peshës


Ulni yndyrën në bark, lehtësoni inflamacionin

Humbja e peshës është urdhërimi i parë këtu. Në këtë rast, një trajtim detoksik 4-javor ofron një hyrje ideale për ndryshimin e zakoneve të të ngrënit, e cila tregon rezultate të dukshme dhe të dukshme brenda një kohe shumë të shkurtër.


Pas përfundimit të kurimit, një dietë alkaline është e këshillueshme në mënyrë që, nga njëra anë, kilogramët të bien dhe, nga ana tjetër, sistemi imunitar të forcohet.


Me këtë dietë, ju lehtësoni sistemin tuaj kardiovaskular, si dhe sistemin tuaj imunitar dhe inflamacioni i pavërejtur nuk ka më mundësi të vazhdojë.


Gjeni se cilat ushqime dhe shtesa mund të përdorni për të humbur yndyrën në bark në lidhjen e mëparshme.


Alergjitë shkaktojnë inflamacion

Alergjitë nuk "çojnë" vetëm në reaksionet alergjike të njohura, tipike. Alergjitë gjithashtu mund të ndezin procese inflamatore kronike në trup (7).


Në rast të një reaksioni alergjik, përveç formimit të antitrupave, substanca të tjera lëshohen menjëherë pas kontaktit me alergjen, të cilat çojnë në inflamacion në indet e trupit. Edhe këtu, inflamacioni natyrisht shërben për të luftuar acarimin dëmtues të alergjenit sa më shpejt dhe në mënyrë efektive të jetë e mundur.


Ashtu si vetë alergjia është një reagim i tepërt i sistemit imunitar, inflamacioni gjithashtu mund të çojë në një reagim të tepruar në të cilin makrofagët funksionojnë më shumë sesa do të kishte kuptim.


Kjo rezulton në inflamacione që dëmtojnë, për shembull, indin e syve (konjuktivit), hundën (sinusit), bronket (bronkit) ose lëkurën (dermatit).


Nëse alergjia vazhdon për një periudhë të gjatë kohore, ky inflamacion mund të marrë një rrjedhë kronike dhe të përhapet në pjesë të tjera të trupit.


Zorrët si burim inflamacioni

Siç u përmend më herët, reaksionet alergjike shkaktohen nga një reagim i tepërt i sistemit imunitar. Shpesh shkaku i këtij reagimi jonormal mund të gjurmohet në një zorrë plotësisht të mbingarkuar, në të cilën banon 80 përqind e sistemit tonë imunitar.


Ka shumë helme dhe substanca të tjera të dëmshme në zorrë, të cilat sistemi imunitar thjesht nuk është në gjendje t'i përballojë. Në këtë situatë, ajo papritmas sulmon substanca që normalisht janë plotësisht të padëmshme. Ndodh një reaksion alergjik.


Forconi zorrët tuaja dhe zvogëloni inflamacionin

Për të frenuar reaksionet alergjike dhe proceset inflamatore shoqëruese, është e rëndësishme të hiqni substancat e dëmshme që mbingarkojnë sistemin imunitar nga zorrët.


Pastrimi i zorrës së trashë, të cilën mund ta bëni vetë në shtëpi, ose hidroterapia e zorrës së trashë, e cila kryhet nga një specialist, janë veçanërisht të përshtatshme për këtë qëllim.


Përveç kësaj, një dietë e tepërt bazë e pasur me substanca vitale rekomandohet shumë në mënyrë që sistemi juaj imunitar të rimarrë forcën e tij sa më shpejt të jetë e mundur.


Mbiacidifikimi nxit inflamacionin kronik

Ndikimet dobësuese të imunitetit të përshkruara tashmë më lart (stili i jetesës dhe dieta jo e shëndetshme, stresi, toksinat, etj.), Të cilat çojnë në inflamacion kronik, në mënyrë të pashmangshme gjithashtu kontribuojnë në acidifikimin e trupit në të njëjtën kohë.


Kjo do të thotë që inflamacioni kronik shpesh mund të shoqërohet me hiperaciditet, domethënë një ndryshim në ekuilibrin acid-bazë.


Ky çekuilibër acid-bazë nga ana e tij paraqet një rrezik të madh për indet e ndjeshme të trupit.Për shkak të efektit të tyre kaustik, acidet mund të sulmojnë indin dhe kështu të shkaktojnë procese të përsëritura inflamacioni.


Deacidifikimi lehtëson inflamacionin

Në rastin e inflamacionit kronik, trajtimi nuk duhet të përqëndrohet vetëm në inflamacionin si të tillë. Në vend të kësaj, vëmendja gjithashtu duhet t'i drejtohet hiperaciditetit të mundshëm.


Nëse do të merrej parasysh vetëm inflamacioni, do të ishte pothuajse e pamundur të arrihet një kurë e përhershme.


Për këtë arsye, kryerja e një kurimi të deacidifikimit që nxjerr acidet e tepërta nga trupi sa më shpejt të jetë e mundur është pothuajse e pashmangshme. Në të njëjtën kohë, ju duhet të ndryshoni zakonet tuaja të të ngrënit. Një dietë alkaline do të ishte optimale në këtë rast.


Soda e bukës rregullon sistemin imunitar dhe qetëson inflamacionin

Një agjent i njohur që përdoret shpesh për deacidifikim është soda e bukës (hidrogjen karbonati i natriumit). Është një pluhur popullor dhe shumë i lirë që është në dispozicion në pothuajse çdo farmaci dhe supermarket. Gjetjet shkencore nga prilli 2018 treguan se soda e bukës ka efekte edhe më të gjera dhe me sa duket mund të rregullojë sistemin imunitar në atë mënyrë që brenda pak javësh numri i qelizave imunitare inflamatore të ulet dhe qelizat anti-inflamatore të rriten në të njëjtën kohë Me Hulumtuesit madje arritën deri aty sa e quanin sodën e bukës një produkt që mund të përdoret në të ardhmen për sëmundjet autoimune siç është artriti.


Radikalet e lira nxehin proceset inflamatore

Në të gjitha proceset inflamatore, më shumë radikalë të lirë prodhohen në trup (8). Ata ndërmarrin veprime kundër patogjenëve dhe mbështesin trupin në frenimin e proceseve inflamatore. Në këtë rast, radikalet e lira janë të dëshirueshme dhe të dobishme.


Në numrin e prodhuar nga trupi në mënyrë të kontrolluar, radikalet e lira janë padyshim të dobishme - nëse nuk do të ishin për radikalët e panumërt të lirë të padëshiruar që hyjnë në trupin tonë përmes ushqimit, pirjes së duhanit, ndotjes së mjedisit, ngarkesave toksike, stresit të vazhdueshëm, etj.


Të marra së bashku, radikalet e lira kanë një tepricë të pranisë në krahasim me homologët e tyre, antioksidantët, gjë që i bën ata jashtëzakonisht të rrezikshëm.


Tani ata nuk luftojnë më kundër patogjenëve ose frenojnë inflamacionin. Përkundrazi: Tani ata sulmojnë indet e trupit dhe kështu shkaktojnë në mënyrë të përsëritur procese të reja inflamatore.


Zakonisht, antioksidantët parandalojnë që radikalet e lira të shumohen jashtë mase. Kjo gjithashtu frenon automatikisht inflamacionin kronik, i cili mund të çojë në dëmtime të konsiderueshme të qelizave dhe kështu në një sërë sëmundjesh serioze.


Antioksidantët ndihmojnë në zvogëlimin e inflamacionit

Për t'i dhënë fund prishjes shkatërruese të radikalëve të lirë, trupi juaj varet nga furnizimi i sa më shumë antioksidantëve me cilësi të lartë të jetë e mundur (9). Ju mund të plotësoni disa nga nevojat e tij në formën e një diete të pasur me antioksidantë (10).


Në përgjithësi, nëse është e mundur, zgjidhni ushqime nga kultivimi organik i certifikuar, sepse ato përmbajnë një përqindje shumë më të lartë të antioksidantëve sesa ushqimet e rritura në mënyrë konvencionale.


Hani sallata të freskëta me bimë të egra, barëra të freskëta dhe filizë rregullisht sepse ato sigurojnë shumë antioksidantë. Frutat dhe perimet e freskëta janë gjithashtu burime të mira të antioksidantëve. Për këtë arsye, ato duhet të përfshihen në dietën tuaj çdo ditë.


Përdorni vetëm vajra dhe yndyrna natyrale për përgatitjen e pjatave tuaja. Vajrat me një përqindje të lartë të acideve yndyrore omega-3 kanë një efekt anti-inflamator të synuar. Këto përfshijnë në veçanti vajin e lirit dhe vajin e kërpit.


Për të kompensuar sa më shpejt deficitin e antioksidantëve, këshillohet që ato gjithashtu të merren në formën e një shtojce dietetike me cilësi të lartë. Vaji i astaksantinës dhe krillit si dhe kokrra të kuqe aronia kanë një efekt veçanërisht të fortë antioksidues.


Proceset inflamatore të tymosura shpesh janë të vështira për t'u diagnostikuar

Fatkeqësisht, jo të gjitha inflamacionet shoqërohen me simptoma të qarta. Në disa raste zhvillimi i një procesi inflamator shkakton një ndjenjë të përgjithshme të sëmundjes, ndoshta të lidhur me ethe, të dridhura, lodhje ose nauze. Këto simptoma të paqarta e bëjnë pothuajse të pamundur që të prekurit të marrin në konsideratë një proces inflamator.


Diagnoza e inflamacionit është po aq e vështirë nëse procesi zhvillohet në mënyrë tinëzare dhe fillimisht është plotësisht pa simptoma.


Në të dy rastet, inflamacioni zakonisht mbetet i patrajtuar për një periudhë të gjatë kohore në mënyrë që të përhapet i papenguar në trup.


Inflamacioni mund të shihet duke bërë një test gjaku

Nëse ekziston dyshimi për inflamacion, një test gjaku mund të japë informacion, pasi parametra të caktuar të gjakut ndryshojnë si rezultat i procesit inflamator. Përqendrimi i leukociteve në gjak rritet ndjeshëm. Ky numër i shtuar i qelizave të bardha të gjakut është zakonisht një shenjë e një infeksioni akut (11).


Përveç kësaj, proteina të caktuara, të ashtuquajturat CRP (qëndrojnë për proteinat reaktive C), mund të zbulohen në gjak (12). Trupi prodhon këto proteina në sasi të mëdha në rast inflamacioni. Detyra e këtyre proteinave është të aktivizojnë makrofagët (qelizat pastruese).


Prandaj, CRP mund të matet në një fazë shumë të hershme të inflamacionit. Ashpërsia e inflamacionit gjithashtu mund të vlerësohet përmes nivelit të vlerës CRP.


Ekzaminimi me ultratinguj

Nëse inflamacioni shoqërohet me ankesa të organeve jo specifike, të tilla si ato që prekin pankreasin, zorrët ose nyjet, zakonisht bëhet një radiografi. Nëse rezultati nuk është i qartë, një skanim me ultratinguj shpesh mund të japë informacion (13, 14).


Ekografia zakonisht përdoret si metoda e parë e imazhit dhe shpesh bën përdorimin e metodave më të shtrenjta të ekzaminimit të tilla si MRI (rezonancë magnetike), CT (tomografi e kompjuterizuar) ose scintigrafi e tepërt.


Përfundim: Nëse keni inflamacion, ndryshoni dietën tuaj në mënyrë të vazhdueshme

Tani ju i dini disa nga arsyet më të rëndësishme që mund të kontribuojnë në zhvillimin e inflamacionit kronik. Tani e dini gjithashtu se një inflamacion i patrajtuar mund të përhapet në të gjithë trupin dhe kështu të çojë në komplikime serioze shëndetësore.


Sa më gjatë të zgjasë një proces inflamator, aq më acid është trupi dhe mbrojtja e sistemit imunitar bëhet më e dobët dhe më e dobët. Dëmtimi i qelizave rritet në të njëjtën masë.


Prandaj, merrni seriozisht çdo inflamacion dhe veproni në përputhje me rrethanat! Nëse dyshoni për një proces inflamator, shihni një terapist me përvojë në mënyrë që të veproni sa më shpejt që të jetë e mundur.


Plotësisht i pavarur nga çdo terapi që mund të jetë kryer, ju duhet të zbatoni vazhdimisht rekomandimet tona përkatëse. Pastaj koha e inflamacionit mbaron shpejt dhe trupi juaj më në fund mund të rigjenerohet përsëri.


Sigurisht, rekomandimet tona gjithashtu përfaqësojnë një masë të shkëlqyer parandaluese.


Nëse nuk doni t'i jepni një shans proceseve inflamatore, duhet të zgjidhni vazhdimisht një dietë dhe mënyrë jetese të shëndetshme dhe herë pas here të bëni një kurë deacidifikuese ose pastrim të zorrës së trashë, në mënyrë që organet e rëndësishme të kullimit si veshkat, zorrët dhe lëkura të vazhdojnë mund të kontribuoni në ruajtjen e shëndetit tuaj.


 

Burimet e artikullit:


 • Entzündungen lösen schwere Erkrankungen aus (zentrum-der-gesundheit.de)

 • 1) Punchard VA et al, The Journal of Inflammation, Journal of Inflammation, 2004; 1: 1.

 • (2) Luyendyk JP et al, The multifaceted role of fibrinogen in tissue injury and inflammation, Blood, 2019 Feb 7; 133(6): 511–520.

 • (3) Kidd BL und Urban LA, Mechanisms of inflammatory pain, British Journal of Anaesthesia, Volume 87, Issue 1, 1 June 2001, Pages 3–11,

 • (4) Hayter SM und Cook MC, Updated assessment of the prevalence, spectrum and case definition of autoimmune disease, Autoimmunity Reviews, Volume 11, Issue 10, August 2012, Pages 754-765

 • (5) Accumulation of abdominal fat in relation to selected proinflammatory cytokines concentrations in non-obese Wrocław inhabitants, Endokrynologia Polska, 2014;65(6):449-55.

 • (6) Abdominal Fat Is Directly Associated With Inflammation In Persons With Type-2 Diabetes Regardless Of Glycemic Control – A Jordanian Study, Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 2019; 12: 2411–2417.

 • (7) Galli SJ et al, The development of allergic inflammation, Nature, 2008 Jul 24; 454(7203): 445–454.

 • (8) Biswas S et al, Role of free radicals in human inflammatory diseases, AIMS Press, 2017, Volume 4, Issue 4: 596-614.

 • (9) Arulselvan P et al, Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2016; 2016: 5276130.

 • (10) Griffiths K et al, Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention, Diseases, 2016 Sep; 4(3): 28

 • (11) White Blood Count (WBC), MedlinePlus

 • (12) Watson J et al, Use of multiple inflammatory marker tests in primary care: using Clinical Practice Research Datalink to evaluate accuracy, British Journal of General Practice, 2019 Jul; 69(684): e462–e469.

 • (13) Dimcevski G et al, Ultrasonography in diagnosing chronic pancreatitis: New aspects, World of Gastroenterology, 2013 Nov 14; 19(42): 7247–7257.,

 • (14) Kaeley G et al, The importance of ultrasound in identifying and differentiating patients with early inflammatory arthritis: a narrative review, Arthritis Research & Therapy, 22, Article number: 1 (2020)

153 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page