top of page
 • Qendra e Shëndetit

Mëlçia e dhjamosur - shkaqet dhe zgjidhja

Aktualisiert: 5. März 2023


Çdo i treti i rritur në vendet e industrializuara tashmë e ka atë: mëlçinë e yndyrshme. Në fillim vështirë se i vëreni sepse mëlçia dhemb rrallë. Shkaqet e mëlçisë së dhjamosur nuk janë të reja: ushqimi jo e shëndetshme, shumë karbohidrate dhe shumë pak ushtrime. Megjithatë, lajmi i mirë është se mëlçia e dhjamosur është e kthyeshme. Me masat e duhura mund të reduktoni sërish mëlçinë tuaj të dhjamosur .


Gjithnjë e më shumë njerëz kanë mëlçi të dhjamosur

Mëlçia dhjamore është sëmundja më e zakonshme e mëlçisë në mbarë botën, duke prekur një të katërtën e popullsisë së botës (1). Dikush flet për një mëlçi të yndyrshme kur të paktën 10 për qind e peshës totale të mëlçisë përbëhet nga yndyra. Për një kohë të gjatë mendohej se mëlçia e yndyrshme ishte një problem që u shfaq kryesisht në lidhje me abuzimin me alkoolin.


Tani e dimë më mirë: një dietë e pafavorshme (e pasur me sheqer dhe yndyrë), mbipesha dhe mungesa e ushtrimeve gjithashtu rrisin rrezikun e mëlçisë së dhjamosur – dhe të gjitha pa alkool. Prandaj, në këtë rast flitet për sëmundje të mëlçisë dhjamore joalkoolike ose së fundmi për sëmundje të mëlçisë dhjamore të lidhur me metabolizëm.


Vetëm në grupin e diabetikëve mbipeshë dhe të tipit 2, 90 për qind e pacientëve kanë mëlçi të yndyrshme. Por njerëzit e dobët ose ata që janë vetëm pak mbipeshë mund të preken gjithashtu - shumica prej tyre pa e ditur këtë. Sepse të prekurit fillimisht ndjejnë vetëm simptoma të lehta, jo specifike, nëse fare.


Edhe fëmijët po vuajnë gjithnjë e më shumë nga mëlçia e dhjamosur (lexoni më shumë këtu: Sheqeri i sëmur fëmijët). Pesha dhe dieta gjithashtu luajnë një rol të madh tek fëmijët. Fëmijët që nuk ushqehen me gji kanë një rrezik më të lartë të mëlçisë yndyrore më vonë në jetë sesa fëmijët që ushqehen me gji.


Simptomat e mëlçisë së dhjamosur

Në fillim nuk vëreni asgjë për zhvillimin e mëlçisë yndyrore. Simptomat e mëposhtme mund të shfaqen vetëm kur rritet madhësia e organit, veçanërisht kur zhvillohen procese inflamatore në mëlçinë yndyrore. Më pas flitet për NASH (steatohepatiti), mëlçia yndyrore e përflakur:

 • Ndjenja e presionit në pjesën e sipërme të djathtë të barkut

 • lodhje dhe rraskapitje

 • oreks i keq

 • Fryrje, të përziera dhe fryrje

 • lodhje

Diagnoza e mëlçisë dhjamosur

Mëlçia e dhjamosur zakonisht zbulohet si një gjetje e rastësishme gjatë ekzaminimeve rutinë - për shembull përmes vlerave jonormale të mëlçisë në gjak:

 • Gama-glutamiltransferaza (GGT)

 • Alanine aminotransferaza (ALT)

 • Aspartat aminotransferaza (AST)

Megjithatë, nëse këto vlera rriten, kjo mund të tregojë edhe ankesa të tjera. Prandaj, për të kontrolluar mëlçinë, palpohet pjesa e sipërme e barkut dhe, nëse është e nevojshme, kryhet MRI ose ultratinguj. Nëse është e nevojshme, mund të kryhet edhe e ashtuquajtura elastografi e mëlçisë. Kjo ju lejon të shihni se sa është ngurtësuar mëlçia dhe në çfarë mase mund të jetë dëmtuar tashmë. Mjeku juaj do t'ju shpjegojë detajet.


Pasojat e mëlçisë së dhjamosur

Megjithatë, një mëlçi e yndyrshme nuk mbetet thjesht një mëlçi e yndyrshme. Ne te kunderten!


Hepatiti, fibroza e mëlçisë, cirroza dhe kanceri i mëlçisë

Nëse ka mëlçi të yndyrshme, 5 deri në 20 për qind e të prekurve mund të zhvillojnë inflamacion të mëlçisë (inflamacion të mëlçisë yndyrore/steatohepatit). Këto nga ana tjetër mund të çojnë në fibrozë të mëlçisë (ndryshime në indin lidhës të mëlçisë me humbje të funksionit), cirrozë të mëlçisë (në 10 për qind të të prekurve) apo edhe kancer të mëlçisë.


Në Kongresin Ndërkombëtar të Mëlçisë 2019 në Vjenë, u raportua (31) se mëlçia yndyrore kishte përparuar në sëmundje të rënda të mëlçisë, si kanceri i mëlçisë ose cirroza e mëlçisë, në 11 përqind të pacientëve me hepatit yndyror brenda 10 viteve nga diagnoza.


Në deri në 27 për qind të pacientëve me mëlçi yndyrore dhe cirrozë të mëlçisë, ciroza e dekompensuar e mëlçisë ishte zhvilluar madje gjatë kësaj periudhe. Ky është një përkeqësim i ndjeshëm i funksionit të mëlçisë, i cili mund të çojë në komplikimet e mëposhtme:


 • Asciti (akumulimi i lëngjeve në bark)

 • Mosfunksionimi i trurit (sepse mëlçia nuk mund të detoksifikohet më siç duhet)

 • Gjakderdhje variceale ezofageale (gjakderdhje kërcënuese për jetën nga venat me variçe në ezofag si rezultat i presionit të lartë të gjakut në venën portale hepatike)

 • Ikteri (verdhëza, sepse mëlçia nuk mund të thithë ose shpërbëjë bilirubinën e prodhuar gjatë prishjes së qelizave të gjakut dhe kjo substancë e verdhë tani ruhet në mukozën dhe lëkurën dhe shkakton një ngjyrë të verdhë atje)


Nëse gjendja e mëlçisë përkeqësohet në këtë mënyrë, rritet edhe rreziku i vdekjes. Pas një viti, 2.1 përqind e pacientëve me steatohepatit vdiqën, 4.6 përqind e pacientëve me cirrozë dhe 19.1 përqind e pacientëve me cirrozë të dekompensuar. Gjatë 7 viteve, më shumë se gjysma e pacientëve me cirrozë të mëlçisë kishin vdekur tashmë.


Sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti

Sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti i tipit 2 janë shumë më të zakonshme si ndërlikime tipike të mëlçisë së dhjamosur, megjithëse kur bëhet fjalë për diabetin, nuk dihet saktësisht se cila ishte e para - mëlçia e dhjamosur apo rezistenca ndaj insulinës - apo nëse të dyja zhvillohen paralelisht.


Në pacientët me mëlçi të dhjamosur, arteriet koronare janë zakonisht më të kalcifikuara sesa te njerëzit pa mëlçi të dhjamosur (shih mëlçia e dhjamosur nxit sëmundjet e zemrës), kështu që ata kanë një rrezik në rritje të arteriosklerozës së theksuar dhe kështu një rrezik më të lartë për sulm në zemër dhe goditje në tru.


Kanceri i pankreasit

Shpesh jo vetëm mëlçia është e yndyrshme, por edhe pankreasi, gjë që shpjegon edhe diabetin e shpeshtë që shfaqet si pasojë. Kjo është për shkak se kur yndyra grumbullohet në qelizat beta të pankreasit që prodhojnë insulinë, aftësia e tyre për të funksionuar zvogëlohet (16) (17). Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike është vërejtur gjithashtu më shpesh te njerëzit që vuajnë nga kanceri i pankreasit sesa te njerëzit e shëndetshëm (18). Nëse ulni mëlçinë tuaj të dhjamosur, zvogëloni gjithashtu rrezikun e kësaj forme veçanërisht agresive të kancerit!


Mëlçia juaj e dhjamosur është e rikuperushme!

Për fat të mirë, mëlçia e yndyrshme është e kthyeshme, që do të thotë se mund të largohet me trajtimin e duhur. Megjithatë, "trajtim" këtu nuk do të thotë ilaçe (nuk ka ilaçe për mëlçinë e dhjamosur), por ndryshime në stilin e jetesës dhe dietën.


Ky është një lajm shumë i mirë, pasi do të thotë që ju mund të filloni vetë terapinë tuaj të mëlçisë yndyrore që tani! Ju nuk keni nevojë për një recetë për të, asnjë vizitë te mjeku që kërkon kohë, asnjë takim specialistësh që kërkon kohë - asgjë nga këto! Përjashtim: Nëse thjesht nuk mund të humbisni peshë dhe të thyeni zakonet tuaja të të ngrënit dhe stilit të jetesës armiqësore ndaj mëlçisë, bisedoni me mjekun tuaj nëse kualifikoheni për terapi konjitive-sjellëse ose një regjim mbi obezitetin (19).


Një arsye e rëndësishme për të trajtuar mëlçinë tuaj të dhjamosur është gjithashtu fakti që pacientët me mëlçi dhjamore shkaktojnë kosto të mëdha për sistemin tonë të kujdesit shëndetësor për shkak të komplikimeve të përmendura (26 përqind më shumë gjatë 5 viteve) - dhe kush dëshiron që kostot e panevojshme të jenë përgjegjëse? (24)


Si të reduktoni yndyrën e mëlçisë

Mëlçia e dhjamosur është një nga sëmundjet e pakta për të cilat dihen qartë shkaqet (obeziteti, dieta e varfër (shumë yndyrore, shumë e ëmbël, shumë), alkooli, mungesa e stërvitjes, mungesa e gjumit, stresi/shumë punë) ( 13 ) . Prandaj, terapia është "thjesht" në eliminimin e këtyre shkaqeve:

 • humb peshe

 • duke ngrënë shëndetshëm

 • mos pini alkool

 • lëvizin

 • sigurohuni që të flini mjaftueshëm

 • Optimizoni menaxhimin e stresit

 • zgjidhni suplementet dietike në mënyrë të synuar: Meqenëse mëlçia e yndyrshme do të thotë stres oksidativ, shoqërohet me procese inflamatore latente dhe shpesh shoqërohet edhe me një shqetësim të florës së zorrëve, për ta mbështetur këtë mund të përdoren suplemente dietike, të cilat kanë një antioksidant dhe anti- efekt inflamator dhe rivendos florën intestinale.


Në shumicën e rasteve, ju mund të zvogëloni mëlçinë tuaj yndyrore me masat e mëposhtme. Nëse tashmë keni sëmundje kronike, bisedoni me mjekun tuaj për planet tuaja.


1. Humbni peshën e tepërt

Duke qenë se obeziteti është shkaktari kryesor i dhjamosjes së mëlçisë në shumicën e rasteve, është e vetëkuptueshme që fillimisht kjo reduktohet. Megjithatë, studimet kanë treguar se vetëm një përbërje e ndryshme e dietës (pa reduktuar kaloritë) mund të përmirësojë problemin e mëlçisë yndyrore - shih më poshtë nën 4. Cila dietë është më e mira për mëlçinë e dhjamosur?


Megjithatë, nëse jeni dukshëm mbipeshë, humbja e peshës duhet të jetë gjithashtu një objektiv i terapisë së mëlçisë yndyrore. Të gjitha masat e përmendura në këtë artikull ndihmojnë për të arritur këtë qëllim. Humbja e peshës është e lehtë dhe e këndshme me planin tonë ushqimor * 7-ditor për humbje peshe. Kjo ju tregon se si të përgatisni një dietë të shëndetshme që gjithashtu ndihmon në uljen e yndyrës së mëlçisë.


Nëse keni nevojë për më shumë këshilla për humbje peshe, mund t'i gjeni në lidhjen e mëparshme. Shpesh, megjithatë, edhe ndryshimet e vogla në zakonet e të ngrënit ndihmojnë, p.sh. B. Kalimi nga ushqimet e pashëndetshme në ushqime të shëndetshme:


Ndërroni ushqimet me kalori të lartë me ushqime të shëndetshme

Shumë njerëz bëhen mbipeshë sepse hanë vazhdimisht meze të lehtë. Zakonisht janë ushqimet me shumë yndyrë dhe sheqer që ëmbëlsojnë pushimet. Në një studim me 36 burra me peshë normale, studiuesit holandezë zbuluan se këto ushqime të pasura me yndyrë dhe sheqer në veçanti rrisin ndjeshëm rrezikun e mëlçisë së yndyrshme.


Fruktoza (sheqer frutash) e izoluar dhe e prodhuar në mënyrë industriale, e cila prej kohësh konsiderohet si ëmbëlsuesi ideal sepse nuk ndikon në nivelet e sheqerit në gjak, mund të çojë shpejt në dhjamosje të mëlçisë. Fruktoza gjendet në shumë ëmbëlsira, por edhe në shumë pije joalkoolike.


Në studimin e mësipërm, konsumimi i shpeshtë i ushqimeve me kalori të lartë dhe të pashëndetshme përkeqësoi në mënyrë dramatike vlerat e mëlçisë të pjesëmarrësve - dhe atë brenda vetëm 6 javësh.


Për të mbrojtur mëlçinë tuaj, jo vetëm që hani më pak, por gjithashtu reduktoni ushqimet e pasura me sheqer dhe sigurisht ato me shumë yndyrë, ku ushqimet e shëndetshme me yndyrë të lartë si bajamet mund të jenë patjetër pjesë e planit tuaj të të ushqyerit - sipas një studim nga qershori 2020. Pjesëmarrësit kishin ngrënë ose bajame (të thekura) ose mini kifle (20 përqind e nevojave për kalori) për 6 javë në këtë studim. Përmbajtja e yndyrës në mëlçi nuk u ul në grupin e bajameve, por kolesteroli LDL u ul dhe shëndeti i enëve të gjakut u përmirësua, gjë që është një hap në drejtimin e duhur vetëm duke zgjedhur një rostiçeri të shëndetshme (21).


Ekipi ynë i gatimit QESH ka gati për ju shumë Snacks të shëndetshme!


2. Frutat nuk çojnë në mëlçi dhjamore

Është pohuar vazhdimisht se frutat mund të çojnë edhe në mëlçi të yndyrshme. Në fund të fundit, frutat përmbajnë edhe sheqer frutash, pra fruktozë - dhe fruktoza konsiderohet të jetë një motor i vërtetë për formimin e mëlçisë yndyrore. Megjithatë, kjo vlen vetëm për fruktozën e prodhuar në mënyrë industriale, e cila gjendet në sasi të mëdha në ëmbëlsirat dhe limonadat (ose, sigurisht, nëse pini litra lëng frutash dhe/ose hani kilogramë fruta çdo ditë).


Megjithatë, në sasi normale (300 - 400 g në ditë) frutat madje ndihmojnë në parandalimin e mëlçisë së yndyrshme - siç tregojnë studime të ndryshme (p.sh. nëse hani një sallatë frutash në vend të ëmbëlsirave konvencionale).


Për shembull, një studim korean i vitit 2020 me 52,280 pjesëmarrës tregoi se konsumi i lartë i frutave (380 g/ditë) uli rrezikun e sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike me rreth 23 për qind (krahasuar me 60 g/ditë që hanë pak fruta). Konsumimi i lartë i frutave dhe perimeve uli rrezikun e mëlçisë së yndyrshme vetëm pak më shumë (me 25-26 përqind) (4).


Një studim japonez i vitit 2019, i cili u botua në revistën e njohur Nutrition, gjithashtu thekson se nuk duhet të kufizoni konsumimin e frutave nëse doni të mbroheni nga mëlçia e yndyrshme. Për shkak se u zbulua se sa më shumë fruta të konsumonin përafërsisht 2500 pjesëmarrësit, aq më i ulët ishte rreziku i tyre jo vetëm për të qenë mbipeshë, por edhe për mëlçi të dhjamosur - si te burrat ashtu edhe te gratë (5).


Madje ekziston një studim që tregoi se as frutat e thata, të cilat janë edhe më të ëmbla dhe konsiderohen si bomba me sheqer frutash, përbëjnë rrezik për mëlçinë, por madje ndihmojnë në prishjen e tyre - nëse i hani në vend të ushqimeve të tjera ( kos me pak yndyrë, krisur, bukë me djathë me pak yndyrë). Në atë studim, pjesëmarrësit - të gjithë ata kishin mëlçi të yndyrshme - konsumuan 36 g rrush pa fara çdo ditë (23).


Efekti i dobishëm i frutave të thata është për shkak të përmbajtjes së tyre të substancave bimore anti-inflamatore dhe antioksidante, p.sh. kuercetina, krizina, acidi vanilik, acidi ferulik, etj. Frutat e thata janë gjithashtu ushqime me ngarkesë glicemike mesatare (vlerë që tregon ndikimin në nivelet e sheqerit në gjak - detaje në linkun e mëparshëm), pra ndihmojnë në rregullimin e insulinës dhe sheqerit në gjak nivelet kontribuojnë.


Portokalli - rast i veçant

Megjithatë, mund të dëshironi të kurseni me portokallin, veçanërisht nëse tashmë keni mëlçi të yndyrshme. Një studim i prillit 2019 me 27,200 pjesëmarrës zbuloi se ata që hanin më shumë portokall kishin një rrezik më të lartë të mëlçisë së yndyrshme (6). Ato ishin në fakt portokall të papërpunuar, jo nektar portokalli të ëmbëlsuar apo ndonjë lëng tjetër portokalli të përpunuar industrialisht.


Portokallet janë gjithashtu shumë të shëndetshëm, pasi fitokimikatet (flavonoidet) dhe vitaminat e tyre mund të përmirësojnë edhe shëndetin e mëlçisë. Megjithatë, nëse hani shumë portokall, duket se ato nxisin formimin e një mëlçie të yndyrshme (rreziku më pas rritet me 17 për qind). “Konsum i lartë i portokallit” nënkupton 7 porcione e më shumë në javë. Megjithatë, ata që hanin vetëm portokall 1 deri në 6 herë në javë nuk kishin një rrezik të rritur ndjeshëm.


Megjithatë, adhuruesit e portokallit në këtë studim konsumuan gjithashtu më shumë kalori në përgjithësi, kështu që ky aspekt mund të kishte nxitur edhe zhvillimin e mëlçisë së yndyrshme. Gjithashtu, mund të ndodhë që portokallet të jenë shtrydhur në shtëpi për të bërë lëng, i cili më pas përmban më pak fibra, të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin e mëlçisë së yndyrshme (8 Burimi i Besuar).


Portokalli i kuq mbron nga dhjamosja e mëlçisë

Mund të bëjë gjithashtu një ndryshim se cili lloj portokalli hahet. Tek minjtë që ushqeheshin me një dietë të pasur me yndyrë, lëngu i portokallit në gjak e mbronte mëlçinë nga mëlçia e dhjamosur. Minjtë të cilëve iu dha ujë në vend të lëngut të portokallit në gjak, jo vetëm që zhvilluan mëlçi të yndyrshme, por edhe rezistencë ndaj insulinës, obezitet dhe nivele të larta të lipideve në gjak. Tek minjtë me ngjyrë portokalli, të gjitha këto vlera ishin dukshëm më të moderuara. Portokallet e gjakut janë veçanërisht të pasura me antocianina.


Nga ana tjetër, antocianinat janë substanca bimore me efekte antioksiduese, anti-inflamatore, antikancerogjene dhe mbrojtëse të mëlçisë. Në studimet e mëparshme, antocianinet – të gjetura në të gjitha manaferrat blu ose të kuqe, frutat dhe perimet – u zbuluan se kishin efekte jashtëzakonisht të dobishme në metabolizëm. Ata parandaluan obezitetin dhe dislipideminë dhe reduktuan përgjigjen inflamatore të yndyrës së barkut (7).


Pra, nëse ju pëlqen të hani portokall, atëherë preferohet të zgjidhni portokallet e gjakut. Megjithatë, duke qenë se këto janë të disponueshme vetëm për një kohë të shkurtër në vit, ju gjithashtu mund t'i kombinoni portokallet tuaja me boronica ose manaferra të tjera të errëta që përmbajnë shumë anthocyanine dhe kështu t'i siguroni vetes substanca të vlefshme bimore pa pasur nevojë të bëni pa portokall. Lexoni gjithashtu pse boronicat ulin nivelin e kolesterolit.


3. Këto perime shpërbëjnë yndyrën në mëlçi

Disa lloje të perimeve përmbajnë një substancë që mund të shpërbëjë yndyrën në mëlçi. Këto janë komponime indole që mund të gjenden veçanërisht në perimet nga familja e kryqëzatave, p.sh. B. në brokoli, rrepkë, rrepkë, lakmë, raketë dhe të gjitha llojet e lakrës. Indolet konsiderohen anti-inflamatore dhe antikancerogjene. Që nga një studim i vitit 2020 tani edhe si frenues i mëlçisë yndyrore. Studimin e paraqesim këtu: Luftoni mëlçinë e dhjamosur me substancë bimore.


Zbuloni shumëllojshmërinë e kuzhinës së perimeve të lakrës. Në studion tonë të gatimit ZDG kemi gati për ju qindra receta miqësore me mëlçinë dhe me bazë bimore. Thjesht shkruani brokolin, kohlrabin, lakrën e bardhë, lakrat e Brukselit ose të gjitha llojet e tjera të lakrës në kërkim këtu (recetat ZDG).


4. Cila është dieta më e mirë për mëlçinë e dhjamosur?

Ka disa dieta që mund të ndihmojnë në uljen e yndyrës së mëlçisë.


Dietë me bazë bimore/vegane

Një dietë me bazë bimore ose vegane është zakonisht e lartë në fibra, e ulët në sheqer dhe yndyrë dhe për këtë arsye shpesh eliminon jo vetëm mëlçinë e dhjamosur, por edhe problemet e tjera që lidhen me të ose ato probleme që çuan në dhjamosjen e mëlçisë në radhë të parë, si p.sh. obeziteti, dislipidemia dhe diabeti i tipit 2.


Një dietë që përmban shumë proteina shtazore konsiderohet gjithashtu si një nga shkaktarët e dhjamosjes së mëlçisë (mishi nxit dhjamosjen e mëlçisë). Nëse filloni të hani me bazë bimore që tani e tutje, atëherë ju ulni automatikisht këtë faktor rreziku shtesë. Sepse dieta me bazë bimore mbulon nevojat tuaja për proteina kryesisht me burime proteinash me bazë bimore, të cilat përfshijnë gjithashtu produkte soje. Produktet e sojës kontribuojnë gjithashtu në zbërthimin e mëlçisë yndyrore, siç e shpjeguam më herët këtu: Soja dhe inflamacioni


Ushqimet me perime përmbajnë gjithashtu - siç u përmend më lart. Të dy shembujt tregojnë (antocianinat nga portokalli i gjakut dhe indolet nga perimet) - substanca të caktuara bimore që ndihmojnë në zbërthimin e yndyrës në mëlçinë yndyrore nëpërmjet mekanizmave të ndryshëm të veprimit. Përveç indoleve dhe antocianineve të përmendura, këto substanca bimore përfshijnë edhe resveratrolin (nga rrushi), kuercetinën nga qepët, kaperin dhe mollët (shih pikën 6) dhe kurkuminën nga shafrani i Indisë (shih pikën 5).


Këto substanca reduktojnë inflamacionin dhe stresin oksidativ në mëlçinë yndyrore, gjithashtu nxisin procesin e vetëpastrimit të qelizës (autofagji) dhe kanë një efekt pozitiv në florën e zorrëve (8). Flora e zorrëve në veçanti është jashtëzakonisht e rëndësishme për një mëlçi të shëndetshme, siç e shpjegojmë më poshtë në pikën 7. Sepse disa baktere të zorrëve mund të formojnë alkool dhe kështu të shkaktojnë mëlçi dhjamore alkoolike edhe te njerëzit abstenues absolut.


Lexoni këtu 25 rregullat e një diete të shëndetshme. Nëse jeni të stërmbushur me ndryshimin e dietës, do t'ju ndihmojnë *librat tanë të gatimit, të cilët ju ofrojnë një recetë të përshtatshme për çdo ditë - pavarësisht nëse dëshironi të gatuani me shumë shafran të Indisë (*libër gatimi me shafran i Indisë) apo në thelb nuk keni kohë për gatim, por prapë dëshironi të hani shëndetshëm (* gatuar shpejt - shëndetshëm dhe vegan).


Dietë mesdhetare (mediterrane)

Një studim i kryqëzuar i rastësishëm i vitit 2013 tregoi se dieta mesdhetare është më e mirë për mëlçinë e yndyrshme sesa dieta e zakonshme me pak yndyrë por me shumë karbohidrate e rekomanduar zyrtarisht për njerëzit me sëmundje kardiovaskulare (p.sh. nga Shoqata Amerikane e Zemrës) (22). Cross-over do të thotë se secili nga pjesëmarrësit testoi të dy dietat, fillimisht mesdhetaren për 6 javë dhe më pas dietën me pak yndyrë për 6 javë pas një pushimi 6-javor.


 • Dieta mesdhetare: 40 për qind e kalorive ditore nga yndyrat (yndyra të pangopura nga vaji i ullirit dhe acidet yndyrore omega-3 nga burimet bimore ose ushqimet e detit), 40 për qind karbohidrate dhe 20 për qind proteina.

 • Dietë me pak yndyrë: 30 për qind yndyrë (nëse është e mundur, pa acide yndyrore të ngopura (gjalpë, krem, djathë, sallam, mish). Zakonisht, megjithatë, konsumohen shumë acide yndyrore omega-6 nga vajrat bimore (vaj luledielli, vaj misri ), 50 për qind karbohidrate dhe 20 për qind proteina.


Me dietën mesdhetare, vlerat që tregonin për mëlçinë e yndyrshme u ulën ndjeshëm. Ndjeshmëria ndaj insulinës u rrit gjithashtu, që do të thotë se rreziku i diabetit u ul - të gjitha pa synuar humbjen e peshës, kini parasysh, që do të thotë se vetëm përbërja dietike ka një ndikim të madh në mëlçinë yndyrore. Studiuesit shkruajnë:


"Dieta mesdhetare është një terapi e lirë pa efekte anësore që çon në një përmirësim të shëndetit të përgjithshëm, pra jo vetëm që zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kronike të mëlçisë, por edhe rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Prandaj, dieta mesdhetare duhet të formojë bazat e terapisë së mëlçisë yndyrore në të ardhmen përfaqësojnë."

Dietë ketogjene

Dieta ketogjenike ka një përmbajtje edhe më të lartë të yndyrës, përkatësisht rreth 75 për qind të kalorive ditore. Karbohidratet këtu përbëjnë vetëm rreth 5 për qind. Proteinat rreth 20 për qind. Sidoqoftë, dieta ketogjenike mund të ndihmojë në zbërthimin e mëlçisë së dhjamosur - të cilën ne e diskutojmë këtu: dietë ketogjenike për mëlçinë e yndyrshme


Kjo tregon se nuk është domosdoshmërisht përmbajtja e yndyrës së dietës ajo që ka rëndësi, por cilësia e yndyrnave të konsumuara, ngrënia e shumë perimeve, mos ngrënia e më shumë kalorive nga sa keni nevojë dhe mosngrënia e të dyjave në të njëjtën kohë në sasi të mëdha Ha shumë: yndyrë dhe karbohidrate.


5. Rikuperoni mëlçinë yndyrore me kurkumin

Sa mirë marrja e substancës shumë efektive bimore kurkumin (nga shafrani i Indisë) mund të shpërbëjë mëlçinë yndyrore u tregua në një studim të rastësishëm, të dyfishtë të verbër dhe të kontrolluar me placebo nga viti 2016. Pacientët me mëlçi të dhjamosur morën një suplement ushqimor me kurkuminë (500 mg) në ditë për 8 javë, që përmban 70 mg kurkuminë të pastër ose një preparat placebo. Përmbajtja e yndyrës në mëlçi u ul me 78.9 për qind në grupin e kurkuminës dhe me 27.5 për qind në grupin e placebo.


Kishte gjithashtu ndryshime të tjera të rëndësishme në grupin e kurkuminës (krahasuar me grupin e placebo). BMI u ul dhe kolesteroli, sheqeri në gjak dhe funksioni i mëlçisë u përmirësuan (9 Burimi i Besuar).


*Ne rekomandojmë këtë suplement kurkumin: Kurkumin në kapsula


Doza 70 mg e kurkuminës është jashtëzakonisht e ulët. Shumica e njerëzve marrin 1500 deri në 2000 mg kurkuminë çdo ditë - p.sh. B. gjithashtu në një studim tjetër të botuar në 2019 (10).


Në këtë studim, subjektet morën 500 mg tri herë në ditë ose një preparat placebo pas ngrënies për 12 javë. Megjithatë, pjesëmarrësit në të dy grupet duhet gjithashtu të ndryshojnë dietën e tyre, të hanë më pak kolesterol, të hanë më shumë fibra dhe të ushtrojnë tri herë në javë për 30 minuta.


Edhe këtu, shëndeti i mëlçisë u përmirësua ndjeshëm. Ndryshimet në indin lidhor (fibroza e mëlçisë) u tërhoqën, vlerat inflamatore ranë dhe yndyra e mëlçisë u reduktua ndjeshëm. Këto përmirësime ishin të dukshme në të dy grupet, që do të thotë se ndryshimi i stilit të jetesës është thelbësor për mëlçinë e dhjamosur dhe nuk ka gjasa të zëvendësohet nga njëra kapsulë ose tjetra, por mund të shoqërohet me të - si një përmbledhje e katër studimeve të rastësishme të kontrolluara nga placebo mbi mëlçinë kurkumine të publikuara. deri në vitin 2017.


Këto studime treguan një përmirësim të rëndësishëm në funksionin e mëlçisë në doza prej 1000 mg ose më shumë kurkumin në ditë të marra për 8 javë (11).


6. Kuercetina dhe OPC për të zbërthyer mëlçinë yndyrore

Nëse keni në shtëpi suplemente të tjera ushqimore me substanca bimore antioksidante dhe anti-inflamatore, mund t'i përdorni edhe kundër mëlçisë dhjamore, sepse inflamacioni latent dhe stresi oksidativ gjithmonë luajnë një rol të madh në mëlçinë dhjamore. Prandaj, të gjitha kundërmasat këtu do t'ju ndihmojnë të reduktoni mëlçinë tuaj të yndyrshme.


Një nga këto substanca botanike është kuercetina (500 mg në ditë), por vetëm studimet e kafshëve dhe qelizave kanë treguar se kuercetina ka efekte hepatoprotektive (mbrojtëse të mëlçisë) dhe mbron mëlçinë nga akumulimi i yndyrës (12).


Mund të përdoret njëkohësisht edhe OPC (proantocianidina oligomerike). Në studimet fillestare të kafshëve, OPC përmirësoi dislipideminë e lidhur me alkoolin, reduktoi depozitimin e yndyrës në mëlçi, përmirësoi testet e funksionit të mëlçisë, reduktoi inflamacionin dhe rriti nivelet e antioksidantëve hepatikë endogjenë (SOD) (14).


Nëse nuk keni ende OPC në shtëpi, sigurohuni që të blini një produkt me dozë të mjaftueshme, p.sh. B. * OPC nga natyra efektive me 1000 mg ekstrakt të farës së rrushit, nga të cilat 500 mg OPC për dozë ditore (2 kapsula).


7. Probiotikët janë efektivë për mëlçinë e yndyrshme

Probiotikët janë një përzierje e llojeve të caktuara të baktereve që gjenden edhe në zorrën e shëndoshë të njeriut, ku formojnë të ashtuquajturën florë të zorrëve dhe prej këtu ndihmojnë në mënyrë aktive në ruajtjen e shëndetit të personit përkatës.


Megjithatë, shumë shpesh, flora e zorrëve shqetësohet masivisht si rezultat i një diete dhe stili të pafavorshëm jetese (shumë sheqer, shumë yndyrë, shumë alkool, shumë pak stërvitje, shumë medikamente, shumë stres), gjë që mund të çojë në një shumëllojshmëri sëmundjesh dhe simptomash - mëlçia e yndyrshme është një prej tyre.


Nëse tashmë flora e zorrëve rindërtohet me probiotikë të cilësisë së lartë dhe në të njëjtën kohë bëhet edhe ndryshimi i dietës, atëherë këto masa kontribuojnë ndjeshëm si në parandalimin ashtu edhe në rikuperimin jo vetëm të mëlçisë së dhjamosur, por të çdo sëmundjeje.


Si e luftojnë probiotikët mëlçinë e yndyrshme

Shkencëtarët nga Universidad de Granada tani po hetojnë në mënyrë specifike efektin e probiotikëve në mëlçinë yndyrore në modelet e kafshëve. Subjektet (minjtë) morën një probiotik nga shtamet bakteriale të mëposhtme për tridhjetë ditë: Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium breve dhe Lactobacillus rhamnosus. U tregua se probiotikët jo vetëm që ishin në gjendje të reduktonin ndjeshëm sasinë e yndyrës së depozituar në mëlçi, por edhe se nivelet e inflamacionit në gjak ranë në të njëjtën kohë.


Probiotikët ndikojnë në shëndetin e mëlçisë në të paktën tre mënyra


Probiotikët luftojnë mëlçinë yndyrore në mënyrat e mëposhtme:


 1. Zorrët dhe mëlçia janë të lidhura drejtpërdrejt me njëra-tjetrën nëpërmjet enëve të gjakut. Një florë e trazuar e zorrëve dhe si rrjedhim një mjedis i shqetësuar intestinal mund të ndikojë gjithashtu në mëlçi dhe të çojë në çrregullime funksionale atje.

 2. Një përbërje jo e shëndetshme e florës së zorrëve (disbioza) nxit procese delikate inflamatore kronike në trup. Këto nga ana e tyre dobësojnë të gjithë organizmin dhe mund të kontribuojnë në zhvillimin e një sërë sëmundjesh, duke përfshirë mëlçinë.

 3. Flora e zorrëve rregullon një pjesë të madhe të tretjes. Edhe formimi dhe nxjerrja e acideve biliare aktivizohet nga flora e zorrëve. Sa më mirë të funksionojë bilanci i acidit biliar, aq më pak yndyrë ruhet në mëlçi.


Në artikullin tonë për ndërtimin e florës së zorrëve do të mësoni se si të përdorni probiotikët në mënyrë korrekte.


Ju lutemi vini re se produktet probiotike nga supermarketi (produktet e veçanta të qumështit) shpesh nuk janë të përshtatshme për të rivendosur florën e zorrëve - ose ato përmbajnë shumë pak varietet të shtameve probiotike ose një numër shumë të ulët të përgjithshëm të baktereve. Përfshini më mirë produktin e kapsulës probiotike të lidhur më sipër dhe/ose ushqimet probiotike të paraqitura në lidhjen më poshtë në dietën tuaj.


8. Çaji jeshil dhe efektet e tij në mëlçinë yndyrore

Një studim u botua në korrik 2021 (15), i cili deklaroi se një sasi e madhe e stresit oksidativ vërehet gjithmonë në mëlçinë yndyrore, kështu që reduktimi i këtij stresi oksidativ me antioksidantë përfaqëson një qasje premtuese në trajtimin e mëlçisë yndyrore joalkoolike. Meqenëse ky ishte një studim kinez, çaji jeshil u ekzaminua për këtë qëllim, pasi ai pihet shpesh (në Kinë) dhe për këtë arsye është një furnizues i rëndësishëm i antioksidantëve. Sipas shkencëtarëve nga Universiteti i Hong Kongut (15), studime të shumta klinike të rastësishme, rishikime dhe meta-analiza kanë treguar se çaji jeshil ose antioksidanti më i rëndësishëm në çajin jeshil - EGCG - mbron nga zhvillimi ose zhvillimi i mëtejshëm i joalkoolit. mëlçisë yndyrore. Sepse efekti antioksidant lehtëson stresin oksidativ, inflamacionin, fibrozën dhe formimin e tumoreve.


*Këtu mund të merrni një ekstrakt çaji jeshil me cilësi të lartë: ekstrakt i çajit jeshil tigovit (kodi i kuponit 10%: ZDG). Përmbajtja e kafeinës arrin në 7 mg për kapsulë (40% e një filxhani çaji jeshil normal).


9. Vitamina D për mëlçinë e yndyrshme

Vitamina D është një vitaminë e rëndësishme që duhet të kontrollohet për çdo gjendje kronike. Sepse shumë njerëz me sëmundje kronike vuajnë pa e ditur mungesën e vitaminës D. Gjithashtu, pacientët me mëlçi yndyrore kanë më shumë gjasa të kenë mungesë të vitaminës D sesa ata pa mëlçi të dhjamosur (20).


Vitamina D ka aq shumë efekte metabolike dhe në mëlçi, saqë nuk mund të përballoni të keni mungesë të vitaminës D, veçanërisht nëse keni mëlçi të yndyrshme (25):


 • Vitamina D ka efekte anti-inflamatore dhe antioksiduese

 • zvogëlon formimin e yndyrës së re në mëlçi (edhe me një dietë me yndyrë të lartë),

 • redukton oksidimin e dëmshëm të acideve yndyrore,

 • Pengon formimin e indit fibrotik në mëlçi, duke ngadalësuar kështu progresin e dëmtimit të mëlçisë të lidhur me mëlçinë yndyrore.,

 • ka një efekt jashtëzakonisht pozitiv në florën e zorrëve (siç tregojnë të paktën 10 studime) - dhe një florë e shëndetshme e zorrëve është thelbësore për mëlçinë,

 • mbështet humbjen e peshës nëse jeni mbipeshë, sepse mungesa e vitaminës D nxit obezitetin.


Nëse mungesa e vitaminës D është e përfshirë për shkak të zhvillimit të mëlçisë së sëmurë ose është rezultat i një mëlçie të dhjamosur, është në thelb e një rëndësie dytësore, pasi procedura e mëtejshme mbetet gjithmonë e njëjtë: Ju keni përcaktuar nivelin tuaj të vitaminës D dhe merrni atë në përputhje me rrethanat. Doza e përshtatshme individuale e vitaminës D në bazë të rezultatit. Këtu do të gjeni 20 këshillat më të rëndësishme për marrjen e duhur të vitaminës D.


10. Gjembaku i qumështit ndihmon në prishjen e mëlçisë yndyrore

Gjembaku i qumështit është ndoshta bima medicinale më e njohur për mëlçinë. Siç tregon një studim i rastësishëm i kontrolluar me placebo nga maji 2022, ai mund të përdoret edhe për mëlçinë e yndyrshme. Pjesëmarrësit ishin pacientë të mëlçisë yndyrore shumë të trashë me një BMI mesatare prej 47, e cila do të ishte e barabartë me 155 kg për një burrë 180 cm të gjatë. Për 8 javë, pjesëmarrësit morën një preparat gjembaku me 140 mg silymarin katër herë në ditë, pra gjithsej 560 mg silymarin në ditë ose një preparat placebo katër herë. Të dy grupet zbatuan masa të tjera (të ushqyerit, stili i jetesës).


Pas kësaj kohe të shkurtër, vlerat e mëlçisë u përmirësuan ndjeshëm pa asnjë efekt anësor - dhe më shumë në grupin e gjembaçit. Humbje më e madhe në peshë është vërejtur gjithashtu në këtë grup (26).


*Ne e rekomandojmë këtë ekstrakt gjembaku me 200 mg silymarin për kapsulë. Tre herë 1 kapsulë në ditë është e mjaftueshme.


Tashmë në 2012 Loguercio et al. zbuloi në një studim dyfish të verbër me 180 pacientë se administrimi i 188 mg silybin (i përket kompleksit të substancës silymarin), 180 mg vitaminë E dhe 388 mg fosfatidilkolinë (lecitin) gjatë 12 muajve normalizoi vlerat e mëlçisë (GOT dhe GPT). ), një tjetër vlerë e mëlçisë (GGT) në mënyrë të konsiderueshme dhe gjithashtu reduktoi ndjeshëm mëlçinë yndyrore (26).


11. Ushtrimet shpërbëjnë mëlçinë yndyrore

Supozoni se jeni mbipeshë, keni një dietë jo optimale dhe për këtë arsye keni një mëlçi të yndyrshme, por nuk dëshironi të humbni peshë dhe nuk doni të ndryshoni dietën tuaj. Por ju ende dëshironi të hiqni qafe mëlçinë e yndyrshme. Nuk ka problem! Ju mund të ndihmoheni! Gjithçka që duhet të bëni është të bëni HIIT në ergometër të paktën tre, mundësisht katër herë në javë për gjysmë ore - sipas dy studimeve nga 2009 dhe 2018 (29, 30).


HIIT do të thotë Trajnim me interval me intensitet të lartë = trajnim me interval me intensitet të lartë. Një stërvitje e tillë mund të duket kështu: Pas një ngrohjeje 3-minutëshe (çiklizëm me rezistencë të ulët), ju bëni 5 cikle me nga 2-4 minuta secila me intensitet të lartë/rezistencë të lartë. Ndërmjet fazave me intensitet të lartë, cikli me rezistencë të moderuar për 3 minuta.


Në varësi të gjendjes tuaj fillestare, ju filloni me cikle 2-minutëshe me intensitet të lartë, duke e rritur ciklin 2-minutësh me 5 sekonda çdo seancë stërvitore (d.m.th. 10 sekonda në javë), në mënyrë që në javën e 12 të përfundoni me cikle 4-minutëshe. (1). Sigurisht që mund të filloni edhe më kërkues - në varësi të gjendjes dhe gjendjes suaj personale.


Në studimin e vitit 2009 (ai zgjati vetëm 4 javë), yndyra e barkut të pjesëmarrësve u ul ndjeshëm (me 12 përqind). Yndyra e mëlçisë u ul me 21 për qind, dhe acidet yndyrore të lira në gjak u ulën me 14 për qind. Yndyra nënlëkurore dhe pesha nuk ndryshuan (29).


Studimi i vitit 2018 madje kontrolloi (gjithashtu për 4 javë) nëse mund të bëni stërvitje normale të qëndrueshmërisë në vend të HIIT. Megjithatë, doli që pjesëmarrësit që bënë stërvitjen e qëndrueshmërisë në fund të fundit nuk ishin në gjendje të shpërbënin aq shumë yndyrë të mëlçisë (vetëm 20 për qind, që është sigurisht një gjë e mirë). Megjithatë, grupi HIIT ishte në gjendje të reduktonte mëlçinë yndyrore me një mesatare prej 37 përqind (30).


Mëlçia e yndyrshme gjithashtu mund të reduktohet ose të paktën të përmirësohet nëse nuk humbni peshë dhe nuk ndryshoni dietën tuaj, por bëni ushtrime rregullisht. Sigurisht që është e pamundur të thuhet në raste individuale nëse mëlçia juaj e yndyrshme do të reagojë plotësisht vetëm me sport dhe varet nga shumë faktorë. Prandaj do të ishte më premtuese nëse do të ndërmerrnit masa të tjera.


Nëse jeni mbipeshë dhe keni sëmundje të mëparshme, duhet Në çdo rast, kryeni stërvitjen nën mbikëqyrjen e një mjeku sportiv ose trajneri.


Reduktimi i mëlçisë yndyrore: Programi

Nëse dëshironi të reduktoni mëlçinë tuaj të yndyrshme, programi juaj mund të duket si ky:


 • Kaloni dietën tuaj në një dietë me bazë bimore, p.sh. B. dietë vegane ose mesdhetare me shumë perime (veçanërisht lakër), yndyrna të shëndetshme dhe - nëse është e nevojshme - ushqime të shëndetshme. Kur bëhet fjalë për frutat, kërkoni varietete që përmbajnë antocianin, p.sh. B. portokallet dhe manaferrat e gjakut. Frutat e thata (p.sh. rrush pa fara) dhe bajamet mund të plotësojnë dietën tuaj.

 • Sigurohuni që të ushtroheni rregullisht! Vetëm kjo kontribuon në ndarjen e yndyrës në mëlçi (1) ( 27 ) (29, 30)

 • Kontrolloni nivelet e vitaminës D dhe merrni vitaminë D nëse është e nevojshme.

 • Kujdesuni për florën tuaj të zorrëve – me probiotikë dhe ushqime probiotike.

 • Zgjidhni 1 deri në 2 suplemente nga sa vijon: OPC, Quercetin, Ekstrakt çaji jeshil dhe kurkumin.

 • Merrni gjembaçin e qumështit.


Këtu do të gjeni shumë masa të tjera që sigurojnë një mëlçi të shëndetshme: Pastrimi holistik i mëlçisë


SHËNIM I RËNDËSISHËM

Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht.

 

Burimet e artikullit:

 1. Babu, A.F., Csader, S., Männistö, V. et al. Effects of exercise on NAFLD using non-targeted metabolomics in adipose tissue, plasma, urine, and stool. Sci Rep 12, 6485 (2022).

 2. Karin E Koopman et al., "Hypercaloric diets with increased meal frequency, but not meal size, increase intrahepatic triglycerides: A randomized controlled trial., Hepatology, Mai 2014

 3. Nur Arslan, Obesity, fatty liver disease and intestinal microbiota., World Journal of Gastroenterology, November 2014

 4. Kim SA, Shin S. Fruit and vegetable consumption and non-alcoholic fatty liver disease among Korean adults: a prospective cohort study. J Epidemiol Community Health. 2020 Dec;74(12):1035-1042.

 5. Tajima R, Kimura T, Enomoto A, Saito A, Kobayashi S, Masuda K, Iida K. No association between fruits or vegetables and non-alcoholic fatty liver disease in middle-aged men and women. Nutrition. 2019 May;61:119-124.

 6. Xia Y, Lu Z, Lu M, Liu M, Liu L, Meng G, Yu B, Wu H, Bao X, Gu Y, Shi H, Wang H, Sun S, Wang X, Zhou M, Jia Q, Xiang H, Sun Z, Niu K. Raw orange intake is associated with higher prevalence of non-alcoholic fatty liver disease in an adult population. Nutrition. 2019 Apr;60:252-260.

 7. Salamone F, Li Volti G, Titta L, Puzzo L, Barbagallo I, La Delia F, Zelber-Sagi S, Malaguarnera M, Pelicci PG, Giorgio M, Galvano F. Moro orange juice prevents fatty liver in mice. World J Gastroenterol. 2012 Aug 7;18(29):3862-8

 8. Zhao H, Yang A, Mao L, Quan Y, Cui J, Sun Y. Association Between Dietary Fiber Intake and Non-alcoholic Fatty Liver Disease in Adults. Front Nutr. 2020 Nov 19;7:593735.

 9. Rahmani S, Asgary S, Askari G, Keshvari M, Hatamipour M, Feizi A, Sahebkar A. Treatment of Non-alcoholic Fatty Liver Disease with Curcumin: A Randomized Placebo-controlled Trial. Phytother Res. 2016 Sep;30(9):1540-8.

 10. Saadati S, Sadeghi A, Mansour A, Yari Z, Poustchi H, Hedayati M, Hatami B, Hekmatdoost A. Curcumin and inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, placebo controlled clinical trial. BMC Gastroenterol. 2019 Jul 25;19(1):133

 11. Mansour-Ghanaei F, Pourmasoumi M, Hadi A, Joukar F. Efficacy of curcumin/turmeric on liver enzymes in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review of randomized controlled trials. Integr Med Res. 2019 Mar;8(1):57-61.

 12. Chen L, Liu J, Mei G, Chen H, Peng S, Zhao Y, Yao P, Tang Y. Quercetin and non-alcoholic fatty liver disease: A review based on experimental data and bioinformatic analysis. Food Chem Toxicol. 2021 Aug;154:112314.

 13. Li C, Guo P, Okekunle AP, Ji X, Huang M, Qi J, Jiang Y, Feng R, Li R. Lean non-alcoholic fatty liver disease patients had comparable total caloric, carbohydrate, protein, fat, iron, sleep duration and overtime work as obese non-alcoholic fatty liver disease patients. J Gastroenterol Hepatol. 2019 Jan;34(1):256-262

 14. Wang Z, Su B, Fan S, Fei H, Zhao W. Protective effect of oligomeric proanthocyanidins against alcohol-induced liver steatosis and injury in mice. Biochem Biophys Res Commun. 2015 Mar 20;458(4):757-62

 15. Tang G, Xu Y, Zhang C, Wang N, Li H, Feng Y. Green Tea and Epigallocatechin Gallate (EGCG) for the Management of Nonalcoholic Fatty Liver Diseases (NAFLD): Insights into the Role of Oxidative Stress and Antioxidant Mechanism. Antioxidants (Basel). 2021 Jul 5;10(7):1076.

 16. van Geenen EJ, Smits MM, Schreuder TC, van der Peet DL, Bloemena E, Mulder CJ. Nonalcoholic fatty liver disease is related to nonalcoholic fatty pancreas disease. Pancreas. 2010 Nov;39(8):1185-90.

 17. Ou HY, Wang CY, Yang YC, Chen MF, Chang CJ. The association between nonalcoholic fatty pancreas disease and diabetes. PLoS One. 2013 May 3;8(5):e62561.

 18. Rezende AQM, Gestic MA, Utrini MP, Chaim FDM, Saito HPA, Chaim EA, Callejas-Neto F, Cazzo E. Is there a link between non-alcoholic fatty liver disease aspects and pancreatic cancer? Results of a case-matched study. Rev Col Bras Cir. 2021 Jul 5;48:e20202913. English, Portuguese.

 19. Banini BA, Sanyal AJ. Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Epidemiology, Pathogenesis, Natural History, Diagnosis, and Current Treatment Options. Clin Med Insights Ther. 2016;8:75-84.

 20. Eliades M, Spyrou E, Agrawal N, Lazo M, Brancati FL, Potter JJ, Koteish AA, Clark JM, Guallar E, Hernaez R. Meta-analysis: vitamin D and non-alcoholic fatty liver disease. Aliment Pharmacol Ther. 2013 Aug;38(3):246-54.

 21. Dikariyanto V, Smith L, Francis L, et al. Snacking on whole almonds for 6 weeks improves endothelial function and lowers LDL cholesterol but does not affect liver fat and other cardiometabolic risk factors in healthy adults: the ATTIS study, a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020;111(6):1178-1189.

 22. Ryan MC, Itsiopoulos C, Thodis T, Ward G, Trost N, Hofferberth S, O'Dea K, Desmond PV, Johnson NA, Wilson AM. The Mediterranean diet improves hepatic steatosis and insulin sensitivity in individuals with non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol. 2013 Jul;59(1):138-43.

 23. Kaliora AC, Kokkinos A, Diolintzi A, Stoupaki M, Gioxari A, Kanellos PT, Dedoussis GVZ, Vlachogiannakos J, Revenas C, Ladas SD, Karathanos VT. The effect of minimal dietary changes with raisins in NAFLD patients with non-significant fibrosis: a randomized controlled intervention. Food Funct. 2016 Nov 9;7(11):4533-4544.

 24. Blachier M, Leleu H, Peck-Radosavljevic M, Valla DC, Roudot-Thoraval F. The burden of liver disease in Europe: a review of available epidemiological data. J Hepatol. 2013 Mar;58(3):593-608.

 25. Barchetta, I., Cimini, F. A., & Cavallo, M. G. (2020). Vitamin D and Metabolic Dysfunction-Associated Fatty Liver Disease (MAFLD): An Update. Nutrients, 12(11), 3302

 26. Mirhashemi SH, Hakakzadeh A, Yeganeh FE, Oshidari B, Rezaee SP. Effect of 8 Weeks milk thistle powder (silymarin extract) supplementation on fatty liver disease in patients candidates for bariatric surgery. Metabol Open. 2022 May 21;14:100190.

 27. Xiong Y, Peng Q, Cao C, Xu Z, Zhang B. Effect of Different Exercise Methods on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis and Meta-Regression. Int J Environ Res Public Health. 2021 Mar 21;18(6):3242.

 28. Julio Plaza-Diaz et al., Effects of Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, Bifidobacterium breve CNCM I-4035 and Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036 on Hepatic Steatosis in Zucker Rats., PLoS ONE, Juli 2014

 29. Johnson NA, Sachinwalla T, Walton DW, Smith K, Armstrong A, Thompson MW, George J. Aerobic exercise training reduces hepatic and visceral lipids in obese individuals without weight loss. Hepatology. 2009 Oct;50(4):1105-12.

 30. Winn NC, Liu Y, Rector RS, Parks EJ, Ibdah JA, Kanaley JA. Energy-matched moderate and high intensity exercise training improves nonalcoholic fatty liver disease risk independent of changes in body mass or abdominal adiposity - A randomized trial. Metabolism. 2018 Jan;78:128-140.

 31. The European Association fort he Study of the Liver, High rates of liver disease progression and mortality observed in patients with NAFLD/NASH, MedicalXpress, April 2019

496 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page