top of page
 • Qendra e Shëndetit

Periodontiti: shkaqet dhe zgjidhjet holistike


Keni edhe ju mishrat e përflakur? Jeni të prirur për gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve? A po tërhiqen tashmë mishrat e dhëmbëve? Atëherë mund të vuani nga periodontiti. Në këtë rast, mundësitë kirurgjikale të stomatologjisë nuk janë për ata që janë të dobët. Është koha e duhur për masat holistike për t'i dhënë fund periodontitit. A e dini, për shembull, se vetëm një ndryshim i vazhdueshëm në dietë shpesh ka efekte thuajse të mrekullueshme në periodontit?


Mishrat e dhëmbëve të përflakur nuk janë të rralla

Periodontiti prek më shumë se gjysmën e mbi 40-vjeçarëve në vendet e industrializuara. Është shumë më shpesh përgjegjës për humbjen e dhëmbëve sesa prishjen e dhëmbëve. Në periodontitis, nuk janë vetëm mishrat e dhëmbëve që inflamohen – siç është rasti me inflamacionin e zakonshëm të mishrave të dhëmbëve (gingivit). Në periodontitis, inflamacioni përhapet edhe në periodontium dhe kockat e nofullës. Këto të fundit më pas degradohen gjithnjë e më shumë me kalimin e kohës, dhëmbët lirohen dhe përfundimisht bien.


Periodontiti çon në humbjen e dhëmbëve

Periodontiti është një inflamacion kronik i shkaktuar nga një infeksion bakterial. Bakteret përkatëse jetojnë në pllakë, gurë, veshja e gjuhës, mukoza e gojës dhe bajamet palatine. Megjithatë, në të njëjtën kohë, periodontiti është gjithashtu një sëmundje autoimune.


Pllaka përmban jo vetëm baktere, por edhe metabolitët e tyre toksikë dhe produktet e kalbjes së baktereve të vdekura. Këto toksina bakteriale shkaktojnë aktivitete të egra në sistemin imunitar.


Kur përpiqeni të luftoni bakteret dhe toksinat bakteriale, shkatërrohet edhe vetë indi i trupit, gjë që çon në degradimin e nofullës së përmendur dhe përfundimisht në humbjen e dhëmbëve.


Periodontiti: simptomat

Meqenëse periodontiti është kryesisht pa dhimbje, pacienti shpesh i anashkalon fazat e hershme të sëmundjes. Përgjigja inflamatore e trupit e shkaktuar nga periodontiti gradualisht çon në simptomat e mëposhtme:

 • te mishrat e skuqur, të përflakur me mishra të dhëmbëve me gjakderdhje të shpeshtë dhe shpesh me erë të keqe

 • lirimi i mishrave të përflakur në mënyrë që të mos ngjiten më në dhëmb

 • deri te formimi i mëvonshëm i xhepave të thellë të çamçakëzit në të cilët mund të folezojnë një numër veçanërisht të madh bakteresh

 • tek guri, i cili nuk është i dukshëm për pacientin, sepse formohet nën mishrat e dhëmbëve, pra midis mishrave të dhëmbëve dhe rrënjës së dhëmbit. Ky gur formohet si rezultat i gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve në xhepat periodontale të përflakur, përkatësisht kur proteinat në gjak dhe në sekretimin inflamator kalcifikohen.

 • te mishrat që largohen

 • deri te prishja e kockës së nofullës

 • për të liruar dhëmbët

 • humbje afatgjatë e dhëmbëve


Sëmundja periodontale dhe periodontiti: ndryshimi

Në gjuhën popullore, periodontiti quhet ende gabimisht si periodontosis, por kjo nuk është e saktë. Përfundimi -itis tregon inflamacion, ndërsa mbaresa -ose tregon një regresion të indit pa procese inflamatore.


Megjithatë, një periodontozë e vërtetë (d.m.th. pa inflamacion) do të ishte një gjë e rrallë mjekësore, kështu që pothuajse nuk ndodh kurrë.


Periodontiti nxit sëmundje të tjera

Fatkeqësisht, periodontiti nuk është një sëmundje që kufizohet vetëm në dhëmb ose në zgavrën e gojës. Pasi bakteret infektive të jenë shpërthyer, ato mund të hyjnë në të gjithë trupin përmes qarkullimit të gjakut dhe në këtë mënyrë të çojnë në inflamacione të ngjashme në pjesë krejtësisht të ndryshme të trupit:

 • Sëmundja periodontale mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të artritit (inflamacion të kyçeve). Kur pacientët vuajnë nga artriti dhe periodontiti, mund të vërehet se trajtimi i suksesshëm jokirurgjikal i periodontitit mund të rezultojë gjithashtu në përmirësimin e artritit (1).

 • Periodontiti gjithashtu mund të shkaktojë depozitime në enët e gjakut shumë më shpesh. Rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të zemrës si rezultat thuhet të jetë dy herë më i lartë te pacientët me periodontit sesa te njerëzit me periodontium të shëndetshëm (2).

 • Kur gratë shtatzëna vuajnë pa vetëdije nga sëmundja periodontale, kjo mund të rrisë rrezikun e tyre për abort (3).

 • Paradontiti thuhet se madje shkakton ose përkeqëson diabetin. Në të njëjtën kohë, trajtimi i periodontitit është dukshëm më pak efektiv tek diabetikët sesa tek jo-diabetikët.

 • Astma gjithashtu duket të jetë më e zakonshme te pacientët me periodontit sesa te njerëzit me mishra të shëndetshëm (4 Burimi i Besuar).

Shkaqet e mundshme të periodontitit

Shkaqet e mundshme të periodontitit përfshijnë si më poshtë:


Sistemi i dobët imunitar, dieta e gabuar dhe mungesa e higjienës orale

Megjithatë, periodontiti tregon një problem të përgjithshëm shëndetësor edhe pa komplikacionet ose sëmundjet e mundshme dytësore të përmendura - domethënë një sistem imunitar të dobësuar në lidhje me higjienën orale shpesh të pamjaftueshme dhe veçanërisht në lidhje me një dietë të gabuar.


Nga njëra anë, dieta e pashëndetshme e përbërë nga shumë proteina shtazore dhe po aq karbohidrate të izoluara, si pjekjet e pjekura dhe makaronat, ëmbëlsirat, orizi i lëmuar, etj., kontribuon ndjeshëm në sistemin e dobët imunitar të përmendur.


Nga ana tjetër, një dietë e tillë nxit formimin e atyre depozitave dentare në dhe nga të cilat në fund jetojnë bakteret e periodontitit, dhe në këtë mënyrë nxit zhvillimin ose përkeqësimin e periodontitit.


Acidoza nxit periodontitin

Hapi i parë në një trajtim holistik të periodontitit është kërkimi i shkakut të sistemit të dobësuar imunitar. Dieta e gabuar është vetëm një aspekt këtu. Megjithatë, kjo nga ana tjetër mund të çojë në një shkallë të lartë të mbi-acidifikimit kronik të të gjithë organizmit.


Hiperaciditeti, nga ana tjetër, rrit fuqinë infektive të baktereve dhe - në varësi të pikës së dobët personale të personit individual - mund të ketë një efekt negativ në çdo zonë të trupit (përfshirë periodontin).


Sëmundja periodontale për shkak të ekspozimit të metaleve të rënda

Ndotja me metale të rënda nga mbushjet e dhëmbëve që përmbajnë amalgamë gjithashtu dobëson sistemin imunitar të trupit. Për heqjen e amalgamës dhe eliminimin e duhur të merkurit, këtu do të gjeni informacionin e nevojshëm: hiqni amalgamën, eliminoni merkurin.


Disbioza në sistemin e tretjes

Duke qenë se një pjesë e madhe e sistemit imunitar ndodhet në sistemin tretës, në rastet e infeksioneve – pavarësisht se çfarë lloji – zorrët duhet të jenë gjithmonë në fokus të terapisë. Nëse tashmë ekziston një dysbiozë (= disbakteri) në zorrë (d.m.th. një çekuilibër në florën e zorrëve), atëherë mund të supozohet se kjo dysbiozë ka një efekt negativ edhe në florën orale. (Më shumë informacion mbi dysbiozën ose dysbakteret)


Periodontiti i shkaktuar nga dhëmbët e vdekur

Përveç kësaj, një dhëmb i vdekur gjithashtu mund të çojë në periodontitis. Megjithatë, kjo është një formë disi më e rrallë e periodontitit, përkatësisht periodontiti që fillon në majën e rrënjës së dhëmbit të prekur.


Në këtë rast, dhëmbi i vdekur duhet së pari të trajtohet në përputhje me rrethanat (trajtimi i kanalit të rrënjës ose nxjerrja e dhëmbit) përpara se të merren masa të mëtejshme. Megjithatë, ajo që njihet si periodontiti margjinal, që fillon në vijën e mishrave të dhëmbëve, është shumë më e zakonshme.


Trajtimi periodontal tek dentisti

Shumë pak nga shkaqet e mundshme të periodontitit të përmendur merren parasysh në trajtimin mjekësor konvencional të periodontitit. Fokusi i terapisë dentare është reduktimi i mikrobeve.


Për këtë qëllim, gurët, pllakat dentare dhe indet e mishrave të dhëmbëve të infektuar rëndë duhet të hiqen nga rreshtimi i brendshëm i mishrave të dhëmbëve.


Meqenëse guri i rrezikshëm ulet nën mishrat e dhëmbëve, ky trajtim nuk është veçanërisht i këndshëm. Mishrat duhet të ngrihen në mënyrë që guri të mund të gërvishtet nga rrënja e dhëmbit. Në të njëjtën kohë, xhepat e çamçakëzit pastrohen dhe dezinfektohen.


Kyretazhi

Përdoret e ashtuquajtura curettage, një metodë trajtimi me pickime të vogla të quajtura curettes, me të cilat mund të trajtohen bakteret dhe gurët. Sigurisht, këtu punojmë nën anestezi lokale.


Kiretazh me ultratinguj

Meqenëse çështja është gjithashtu kaq e mundimshme për dentistin, u zhvillua një version tejzanor i kuretës. Megjithatë, këto gërvishtin sipërfaqen e rrënjës. Pllaka tani nuk gjen asgjë më tërheqëse sesa një sipërfaqe e pabarabartë për t'u kapur. Pra, rrënja është e lëmuar më pas me një pajisje të përshtatshme. Megjithatë, duke qenë se kjo nga ana tjetër çon në një humbje të konsiderueshme të substancës në dhëmb, dëmi në fund mund të jetë më i madh se përfitimi.


Kyretazh instrumental rrotullues

E ashtuquajtura curettage instrumentale rrotulluese konsiderohet si metoda më miqësore ndaj dhëmbëve dhe në të njëjtën kohë relativisht më e suksesshme. Zonat e prekura hiqen vetëm pak dhe saktësisht, ndërsa lëkura e brendshme e mishrave të dhëmbëve mbrohet dhe parandalohet humbja e tepërt e substancës.


Operacioni i përplasjes

Për fat të mirë, i ashtuquajturi operacion i mëparshëm i përplasjes, në të cilin pjesë të tëra të mishrave të dhëmbëve u prenë bujarisht me një bisturi, nuk përdoret më shumë shpesh. Megjithatë, nëse dentisti juaj vendos ta bëjë këtë, sigurisht që nuk do të ishte e gabuar të merrni mendimin e një dentisti të dytë.


Antibiotikë për periodontitin

Antibiotikët shpesh përshkruhen për të shoqëruar terapinë e periodontitit. Megjithatë, dikush largohet gjithnjë e më shumë nga kjo, pasi mjekimi vështirë se mund të depërtojë në pllakën dentare dhe pikërisht aty fshihen bakteret. Për rrjedhojë, përfitimi i terapisë me antibiotikë në këtë rast është shumë i vogël për të justifikuar efektet anësore të pafavorshme.


Vetëm trajtimi dentar është i padobishëm

Por edhe nëse - me çfarëdo metode - duhet të jetë e mundur të pastrohen tërësisht xhepat më të thellë të mishrave të dhëmbëve, gjë që ndodh rrallë, bakteret dhe kështu inflamacioni zakonisht kthehen më shpejt sesa mund të shohin dentisti dhe pacienti.


Prandaj, trajtimi dentar do të jetë i suksesshëm vetëm nëse pacienti ndryshon më pas jetën e tij, nëse ata praktikojnë një dietë të ndryshme dhe higjienë orale të qëndrueshme.


Vetëm atëherë mjedisi në zgavrën e gojës do të ndryshojë për të qenë armiqësor ndaj baktereve, vetëm atëherë nuk do të jetë më i mundur formimi i baktereve të reja, vetëm atëherë sistemi imunitar do të forcohet dhe do të jetë në gjendje të rebelohet kundër baktereve, dhe më në fund vetëm atëherë a do të mund të largohet inflamacioni.


Masat e mundshme holistike për periodontitin

Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së sëmundjes, trajtimi dentar nga një dentist holistik është thelbësor. Por pastaj është radha juaj. Katalogu i mëposhtëm i masave do t'ju ndihmojë me këtë.


1. Dieta në periodontitis

Vëzhgimet mbi popujt primitivë treguan se ata kishin shëndet të shkëlqyer dentar (edhe pse disa prej tyre nuk praktikonin fare higjienë dentare). Por vetëm për aq kohë sa ata hanin dietën e tyre tradicionale. Nuk kishte as rëndësi nëse ata jetonin nga mishi, drithërat, perimet apo produktet e qumështit.


Megjithatë, sapo këta persona patën mundësinë të blinin dhe të hanin ushqime të përpunuara industrialisht (miell i nxjerrë, sheqer, produkte të ëmbla si reçel, ëmbëlsira, ëmbëlsira etj., qumësht të pasterizuar, produkte të gatshme), shëndeti i tyre dentar u përkeqësua në mënyra më ekstreme.


Së shpejti ata vuajtën nga kariesi, periodontiti, humbja e parakohshme e dhëmbëve dhe, në brezat e ardhshëm, nga dhëmbët e gabuar (5).


Sëmundja e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve nuk duhet të jetë fati

Herë pas here pretendohet se një dietë jo e shëndetshme nuk është shkaku i prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve (por bakteret e përmendura, të cilat zakonisht formohen vetëm si rezultat i dietës së pasur me sheqer dhe karbohidrate). Në fund të fundit, do të kishte shumë njerëz që do të hanin sheqer dhe ushqime të padëshiruara dhe do të kishin ende dhëmbë të përsosur.


Këtu vlen sa vijon: Kushdo që ka një substancë të varfër gjenetikisht të dhëmbëve ose një defekt në smaltin e dhëmbëve, ose që iu desh të duronte trajtime me antibiotikë në fëmijërinë e hershme, të cilat gjithashtu mund të çojnë në dëmtimin e dhëmbëve të dhëmbëve të përhershëm të mëvonshëm, do t'i përgjigjet më herët një sheqeri të lartë. dietë ose më vonë duhet të mendoni për temën e protezave.


Anasjelltas, një dietë e shëndetshme dhe pa sheqer me një predispozicion gjenetik për dhëmbë të ndjeshëm mund të çojë në një ndalim të papritur të kariesit dhe një regresion të periodontitit, kështu që gjendja e dhëmbëve - faktorë trashëgues ose jo - nuk duhet të pranohet si një fat i pashmangshëm.


Karotenoidet ndihmojnë me periodontitin

Furnizimi me vitaminë A dhe karotenoidë ka rezultuar të jetë veçanërisht i rëndësishëm. Ndërsa vitamina A gjendet në produktet shtazore (veçanërisht në mëlçi dhe të brendshmet e tjera, të cilat nuk rekomandohen më sot), karotenoidet janë të mrekullueshme për t'u marrë nga perimet me gjethe jeshile si: B. në formën e pijeve alkaline të përditshme të bëra nga bari ose smoothie jeshile. Të gjitha perimet dhe frutat e kuqe, të verdha dhe portokalli gjithashtu ofrojnë nivele shumë të larta të karotenoideve.


Acidi folik mungon në periodontitis

Dihet gjithashtu se mishrat e dhëmbëve të prekur nga periodontiti janë jashtëzakonisht të ulëta në acid folik, një anëtar i grupit të vitaminës B. Megjithatë, acidi folik ose folati është veçanërisht i bollshëm në perimet me gjethe jeshile, kështu që rritja e nevojës për acid folik në periodontitis mund të plotësohet automatikisht me masat e përmendura sapo për të mbuluar kërkesën për karotenoid, përkatësisht me pije me bar, smoothie jeshile dhe natyrisht me konsumimi i ushqimit të papërpunuar.


Acidi folik është i ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe për këtë arsye përmbahet vetëm në një masë të vogël në enët e gatuara.


2. Antioksidantë në periodontitis

Meqenëse periodontiti është një inflamacion kronik dhe inflamacioni kronik shoqërohet gjithmonë me mungesën e antioksidantëve, plotësoni dietën tuaj me antioksidantë të cilësisë së lartë, p.sh. astaxanthin, OPC, vaj krill, etj., ose zgjidhni me vetëdije ushqime që janë shumë të pasura me antioksidantë (Shih lidhjen e mësipërme për informacion mbi një dietë të pasur me antioksidantë.)


Në të njëjtën kohë, studiuesit zbuluan se njerëzit me periodontitis në thelb vuajnë nga mungesa e një antioksiduesi shumë specifik, përkatësisht mungesa e glutationit.


Për këtë qëllim është ekzaminuar niveli i glutationit në lëngun gingival të pacientëve. Lëngu gingival ndodhet midis dhëmbit dhe mishit të dhëmbëve.


Shkencëtarët tani po kërkojnë shkakun e këtij niveli të ulët të glutationit. Nuk dihet ende nëse është një tregues i përparimit të sëmundjes apo i luftës së organizmit kundër periodontitit.


Megjithatë, është e qartë se niveli i ulët i glutationit duhet të plotësohet, në mënyrë që rritja e nivelit të glutationit me suplemente të përshtatshme diete të mund të mbështesë organizmin në çdo rast. (6)


3. Acidet yndyrore omega-3 në periodontitis

Pas studimeve të gjera, studiuesit nga Universiteti i Harvardit dhe Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit, Israel Deaconess Medical Center, njoftuan se sa më i lartë të jetë marrja e acideve yndyrore omega-3, aq më e ulët është shkalla e sëmundjes periodontale në popullatën amerikane.


Përveç kësaj, trajtimi i periodontitit me acide yndyrore omega-3 të cilësisë së lartë do të kishte një efekt të dobishëm edhe në sëmundje të tjera inflamatore kronike, si astma, sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve, artriti etj.


Pra, përfshini në dietën tuaj vajra që janë të pasur me acide yndyrore omega-3, si vaji i lirit, vaji i kërpit ose vaji i krillit. Këtu, 1 deri në 3 lugë gjelle në ditë ose, në rastin e vajit krill, sasia e specifikuar e kapsulës është e mjaftueshme ( 7 ).


4. Shpëlarje me vaj për periodontitin

Kryeni një shpëlarje vaji (i quajtur edhe tërheqje vaji) dy herë në ditë me një luledielli ose vaj ulliri të cilësisë së mirë. Nga njëra anë, shpëlarja me vaj ushtron një efekt masazhi në mishrat e stresuar.


Nga ana tjetër, kjo duhet të lejojë që toksinat metabolike të baktereve të nxirren nga mishrat e dhëmbëve. (Informacionet mbi të ashtuquajturën tërheqje vaji mund të gjeni këtu: Tërheqja e vajit – kurë për detoksifikimin)5. Filloni me një program të plotë deacidifikimi


Informacioni mbi hiperaciditetin dhe një program për deacidifikimin mund të gjenden këtu:6. Bëni një pastrim të plotë të zorrëve


Informacion se si të kryhet pastrimi dhe rehabilitimi i zorrëve mund të gjenden këtu:7. Higjiena e duhur orale në periodontitis

Përdorni furça dhëmbësh të buta dhe lani gjithmonë nga mishrat e dhëmbëve deri te dhëmbët, asnjëherë anasjelltas. Asnjëherë mos i lani dhëmbët menjëherë pas një vakti që përmban ushqime acidike si p.sh B. agrumet, ananasi etj.


Nëse përdorni fill dentar (kur dhëmbët tuaj janë shumë afër), jini shumë të kujdesshëm me të për të shmangur dëmtimin e mishrave të dhëmbëve. Nëse dhëmbët tuaj nuk janë shumë afër njëri-tjetrit, përdorni të ashtuquajturat furça ndërdhëmbore në vend të fillit dentar, pra furça të veçanta për hapësirat ndërmjet dhëmbëve.


8. Dezinfektoni furçën e dhëmbëve

Meqenëse bakteret e dëmshme të periodontitit janë gjithashtu në furçën e dhëmbëve dhe për këtë arsye kthehen në gojë sa herë që lani dhëmbët dhe furça e dhëmbëve nuk mund të hidhet pas çdo larjeje, furça e dhëmbëve duhet të dezinfektohet pas çdo përdorimi. Për këtë qëllim, mund të spërkatet me disa pika argjendi koloidal.


9. Shpëlarësit e gojës me Xylitol parandalojnë dhe lehtësojnë periodontitin

Bëni shpëlarje goje me ksilitol disa herë në ditë (sidomos pas ngrënies dhe para gjumit, por pasi të keni larë dhëmbët). Xylitol është një zëvendësues i sheqerit që është vërtetuar se jo vetëm ka një efekt kundër kariesit, por ka një efekt pozitiv edhe në periodontitis. Ksilitoli pështyhet pas shpëlarjeve.


10. Gargarë të tjerë efektivë për periodontitin

Zvogëloni mikrobet e dëmshme në florën e gojës me shpëlarës të duhur të gojës. Bëni gargara të shumta, në mënyrë që larësja e gojës të lag bajamet, pasi aty ndodhen edhe bakteret problematike:


 • Lani gojën me ekstrakt të holluar të farës së grejpfrutit (10 – 15 pika në një gotë ujë) ose me ekstrakt të paholluar të farës së grejpfrutit, lani dhëmbët disa herë në ditë (vendosni 1 deri në 3 pika në furçë dhëmbësh)

 • Gargarë goje me gargarë natyrale që përmbajnë barishte, p.sh. gargarë me sherebelë, trumzë, mirrë, etj.

 • Larës goje me vaj të holluar të pemës së çajit: Përdorni 1 pikë vaj të pemës së çajit në një filxhan me ujë të ngrohtë për shpëlarje disa herë në ditë.

 • Shpëlarës goje nga çaji jeshil

11. Pastrimi i gjuhës

Gjuha është gjithashtu e prirur ndaj depozitave. Të njëjtat baktere që shkaktojnë periodontitis që jetojnë në pllakë jetojnë në rreshtimin e gjuhës. Pra, nëse vetëm pllaka dentare hiqet me përpikëri, por pllaka e gjuhës harrohet, atëherë gjuha shërben si një rezervuar i vërtetë bakterial. Veshja e gjuhës mund të hiqet me një pastrues të veçantë gjuhësor - mundësisht çdo mëngjes para se të lani dhëmbët.


12. Lëreni duhanin

Rrjedha e pështymës zvogëlohet te duhanpirësit, kështu që rreziku i periodontitit rritet vetëm për këtë arsye dhe gurët e dhëmbëve formohen shumë më shpejt tek ata sesa tek jo duhanpirësit.


Duhanpirësit gjithashtu shpesh kanë një sistem imunitar më pak efikas, kështu që mikrobet e periodontitit mund të përhapen relativisht të patrazuar.


Nëse jeni duhanpirës, ​​mund të mendoni të lini duhanin. Në çdo rast, dihet se terapitë e periodontitit dentar të varur nga nikotina janë më pak të suksesshme se joduhanpirësit.


13. Kalciumi dhe magnezi kundër periodontitit

Sigurohuni që të keni një furnizim adekuat të kalciumit/magnezit, qoftë nëpërmjet dietës suaj ose nëpërmjet suplementeve ushqimore holistike, p.sh. koralet Sango.


14. Vitamina D kundër periodontitit

Dhëmbët dhe kockat e nofullës janë pjesë e indit kockor dhe, si kjo, kanë nevojë për vitaminë D në mënyrë që të jenë në gjendje të thithin kalciumin dhe ta inkorporojnë atë në dhëmbë.


Prandaj, mos harroni kurrë rëndësinë e madhe të furnizimit optimal të vitaminës D, p.sh. nëpërmjet qëndrimeve të rregullta/aktiviteteve sportive në ajër të hapur (pasi trupi mund të prodhojë vitaminë D me ndihmën e dritës së diellit) dhe në dimër përmes llambave me spektër të plotë të cilësisë së lartë. .


Përfundimi ynë për periodontitin

Përvoja ka treguar se vëzhgimi dhe zbatimi i këtij katalogu masash – në varësi të ashpërsisë së periodontitit dhe pas heqjes dentare të gurëzve – çon tashmë në një përmirësim të jashtëzakonshëm, nëse jo në një shërim të periodontitit brenda disa muajsh – dhe që ku kjo sëmundje ose pacientët e prekur quhen nga mjekësia konvencionale si "raste të infermierisë gjatë gjithë jetës". Ju urojmë shumë suksese!Çdo gjë rreth dhëmbëve gjeni duke klikuar në linkun më poshtë:


 

Burimet e artikullit:

 • Parodontitis: Prävention und Behandlung (zentrum-der-gesundheit.de)- Zentrum der Gesundheit

 • (1) ÄRZTE ZEITUNG.DE, 18.06.2009 Entzündung der Gelenke schlägt sich auch auf Zähne und Kiefer nieder

 • (2) American Academy of Periodontology Gum Disease Links to Heart Disease and Stroke (Zahnfleischerkrankungen stehen mit Herzerkrankungen und Schlaganfall in Verbindung)

 • (3) ES Davenport Does periodontal disease affect pregnancy outcome? British Dental Journal 197, 247 (2004) (Beeinflussen Zahnfleischerkrankungen die Schwangerschaft?)

 • (4) S Yaghobee et al., Association between Asthma and Periodontal Disease Journal of Dentistry of Tehran University of MedicalScience 2008; 5(2): 47-51 (Die Verbindung zwischen Asthma und Zahnfleischerkrankungen)

 • (5) A. von Haller Gefährdete Menschheit, Ursache und Verhütung der Degeneration 10. Auflage

 • (6) Regio-Press-Medien - Zahnmedizin Parodontitis durch Antioxidantium-Mangel

 • (7) CB Huang, JL Ebersole A novel bioactivity of omega-3 polyunsaturated fatty acids and their ester derivatives. Mol Oral Microbiol. 2010 Feb;25(1):75-80. (Eine neue Bioaktivität von mehrfach ungesättigten Omega-3 Fettsäuren und deren Ester-Derivaten)

83 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page