top of page
  • Qendra e Shëndetit

Substanca të rëndësishme jetike në sklerozën e shumëfishtë MS


Mungesa e disa substancave vitale mund të përkeqësojë pamjen klinike tek pacientët me sklerozë të shumëfishtë dhe madje të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjes. Në sklerozën e shumëfishtë, sistemi imunitar sulmon qelizat e trupit. Dëmi mund të jetë i ndryshëm dhe serioz. MS mund të trajtohet vetëm në një masë të kufizuar në mjekësinë konvencionale. Masat parandaluese dhe holistike janë më të rëndësishme kur sëmundja tashmë ka shpërthyer. Ne paraqesim ato substanca vitale që duket të jenë veçanërisht të rëndësishme në MS.


Antioksidantë për sklerozën e shumëfishtë

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje inflamatore kronike autoimune. Sistemi imunitar identifikon gabimisht qelizat nervore të trupit si patogjenë dhe i sulmon ato.


Në këtë mënyrë, mund të ndodhë një larmi dëmtimesh, e cila shoqërohet gjithmonë me inflamacion kronik. Çrregullimet vizuale janë të mundshme, vështirësi në gëlltitje, probleme muskuloskeletale dhe shumë simptoma të tjera jo specifike mund të lidhen me MS.


Sëmundja fillon të shpërthejë. Ndonjëherë simptomat zhduken plotësisht pas një sulmi, por nganjëherë ato vazhdojnë.


Mjekësia konvencionale, si shumica e sëmundjeve të tjera autoimune, është mjaft e pafuqishme kur është fjala për MS.


Sidoqoftë, studiuesit amerikanë tani kanë gjetur se cilat substanca jetike janë veçanërisht të rëndësishme në MS - si në terapi ashtu edhe në parandalim, në mënyrë që të paktën diçka të bëhet në fushën plotësuese.


Këto janë kryesisht antioksidantë që parandalojnë dëmtimin e qelizave nga radikalet e lira në trup dhe kështu trajtojnë ose parandalojnë inflamacionin kronik që është gjithmonë i pranishëm.


Substancat vitale në MS

Shkencëtarët nga Akademia Amerikane e Neurologjisë ekzaminuan të dhëna nga 27 gra me sklerozë të shumëfishtë dhe tridhjetë gra të shëndetshme të moshës tetëmbëdhjetë deri në gjashtëdhjetë.


Doli se pacientët me MS kishin vlera më të ulëta për pesë substanca vitale në krahasim me gratë e shëndetshme.


Këto ishin mikronutrientët e mëposhtëm ose grupet e mikronutrientëve (meqenëse ka edhe indikacione për rëndësinë parësore të vitaminës D në MS, e shtuam këtë në fund):


  • Acid folik

  • Vitamina E.

  • magnez

  • Luteina dhe zeaksantina

  • Kuercetin

  • Vitamina D


Shkencëtarët pastaj krahasuan dietat e pjesëmarrësve.


Acidi folik në sklerozën e shumëfishtë

Marrja e rekomanduar e acidit folik është 400 mikrogramë në ditë. Në studim, gratë e shëndetshme konsumuan pak më pak se 320 mikrogramë në ditë, krahasuar me vetëm 240 mikrogramë për pacientët me MS.


Perimet me gjethe jeshile dhe bishtajoret janë burime veçanërisht të mira të acidit folik.


Vitamina E në MS

Vitamina E është një antioksidant i fuqishëm. Si e tillë, ajo lufton inflamacionin në trup. Burime të mira të vitaminës E janë vajrat vegjetale me cilësi të lartë si vaji i embrionit të grurit ose vaji i susamit.


Magnezi në MS

Magnezi gjithashtu ka efekte anti-inflamatore, gjë që shpjegon efektin e mundshëm të mineralit në rrezikun e MS.


Ekspertët rekomandojnë të konsumoni të paktën 320 miligram magnez në ditë. Gratë e shëndetshme në studim prandaj morën mjaft magnez. Në pacientët me MS, megjithatë, vlera ishte vetëm 250 miligramë.


Sidoqoftë, faktorë të shumtë mund të rrisin kërkesën për magnez. Ju mund të zbuloni se si të përcaktoni kërkesën tuaj personale për magnez dhe si ta mbuloni atë më së miri këtu: Eliminimi i mungesës së magnezit me një dietë të shëndetshme


Lutein, Zeaxanthin & Quercetin në MS

Luteina dhe zeaksantina janë dy substanca nga grupi i karotenoideve që zakonisht ndodhin në kombinim me njëri -tjetrin. Quercetin është një nga flavonoidet. Të dy karotenoidet dhe flavonoidet kanë një efekt të fortë antioksidues.


Luteina dhe zeaksantina gjenden në sasi të mëdha në spinaq dhe lakër.


Kaperi dhe lovaja janë të pasura me kuercetinë. Ekziston gjithashtu shumë kuercetinë në perimet me gjethe jeshile dhe manaferrat.


Vitamina D

Shumë studime të mëparshme kanë sugjeruar gjithashtu se nivelet e ulëta të vitaminës D rrisin rrezikun e zhvillimit të MS. Anasjelltas, një nivel i shëndetshëm i vitaminës D duket se është në gjendje të mbrojë kundër MS në një farë mënyre. Ne kemi raportuar tashmë për të këtu: Vitamina D dhe Skleroza Multiple

Në Tetor 2015, n Neurosciences publikoi një përditësim mbi këtë temë. Studiuesit pjesëmarrës shqyrtuan të gjitha studimet e sklerozës së shumëfishtë të vitaminës D të botuara deri më sot dhe arritën në përfundimin e mëposhtëm:


Në çdo rast, mungesa e vitaminës D është një faktor rreziku i ndikueshëm për sklerozën e shumëfishtë. Prandaj, njerëzit në rrezik të lartë të MS (p.sh. të afërmit e shkallës së parë të të dashurve me MS) dhe, natyrisht, njerëzit që tashmë kanë pasur një shpërthim fillestar duhet të kontrollohen për mungesë të vitaminës D.


Sëmundja mund të përparojë më shpejt tek njerëzit që kanë pasur MS për një kohë të gjatë dhe të cilët, për shkak të palëvizshmërisë së tyre, kanë më pak mundësi të dalin jashtë për të rimbushur rezervat e tyre të vitaminës D nën diell. Marrja e kortizonit dhe disa ilaçeve të tjera mund të përkeqësojë më tej një mangësi të vitaminës D dhe tani të çojë në një rrezik në rritje të osteoporozës.


Prandaj niveli i vitaminës D duhet të kontrollohet në MS. Nëse ka një defekt, ai duhet të rregullohet menjëherë. Ne kemi përshkruar këtu se si funksionon kjo: Vitamina D - marrja e duhur

 

Burimet e artikullit:

  • Wichtige Vitalstoffe bei Multipler Sklerose - Zentrum der Gesundheit

  • "People with Multiple Sclerosis May Have Lower Levels of Key Nutrients", Februar 2015, (Menschen mit Multipler Sklerose könnten geringere Mengen wichtiger Nährstoffe im Körper haben)

  • Fatimah M. Alharbi, Update in vitamin D and multiple sclerosis, Neurosciences, Oktober 2015, (Update zu Vitamin D und MS)

28 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page