top of page
 • Qendra e Shëndetit

Trajtimi i një sëmundjeje autoimune në mënyrë natyrale

Aktualisiert: 25. Feb. 2023

Sëmundjet autoimune konsiderohen zyrtarisht të pashërueshme. Mjekët naturopatikë, megjithatë, shpesh mund të ngadalësojnë sëmundjet autoimune me një koncept holistik ose të paktën të arrijnë një lehtësim domethënës dhe, mbi të gjitha, pa efekte anësore. Ne shpjegojmë se si sëmundjet autoimune mund të trajtohen në mënyrë natyrale.


Sëmundja Autoimune: Përkufizimi

Përkufizimi zyrtar i sëmundjeve autoimune është: Sëmundjet inflamatore kronike gjatë të cilave sistemi imunitar i trupit gabimisht sulmon strukturat e veta në vend që të përqëndrohet në patogjenë, parazitë dhe substanca të tjera të huaja.


Mjekësia konvencionale nuk e di saktësisht pse sistemi imunitar reagon në këtë mënyrë të pafavorshme. Infeksionet ose fazat e ndryshimeve hormonale, të tilla si shtatzënia ose menopauza, dyshohet të jenë shkaku.


Shëroni sëmundjet autoimune me mjete natyrore

Por nëse shkaqet e një sëmundjeje nuk dihen, atëherë sigurisht që sëmundja nuk mund të shërohet. Si rezultat, terapitë mjekësore konvencionale për sëmundjet autoimune janë rrallë kuruese, por kryesisht të drejtuara ekskluzivisht për simptomat përkatëse dhe për të shtypur sistemin imunitar të drejtuar keq - i cili më pas gjithashtu ka efekte anësore.


Një qasje holistike me mjete natyrore, nga ana tjetër, në të vërtetë mund të jetë zgjidhja në shumë raste, mund të çojë nga një jetë e dhimbshme dhe e vuajtur dhe të sjellë shërim ose të paktën lehtësim domethënës në sëmundjet autoimune.


Sidoqoftë, duhet angazhim, forcë dhe gëzim për të dashur të bëni diçka për veten dhe trupin tuaj. Sepse nuk bëhet fjalë vetëm për mjetet që thjesht merrni, por për masa të shumta që kërkojnë një ndryshim në stilin e jetës dhe dietën tuaj të mëparshme.


Pavarësisht nga çfarë sëmundje autoimune vuani, masat e listuara vlejnë njësoj për të gjithë. Sepse qëllimi i koncepteve holistike është të rregullojë sistemin imunitar në mënyrë që të gjejë ekuilibrin e tij të shëndetshëm dhe të njohë strukturat e veta të trupit si të vetat në të ardhmen.


Lista e sëmundjeve autoimune më të zakonshme


Sëmundjet më të zakonshme autoimune, të gjitha të lidhura me inflamacion kronik, përfshijnë sëmundjet e listuara në listën e mëposhtme (të cilat nuk janë shteruese):


 • Diabeti i tipit 1: Sistemi imunitar sulmon dhe shkatërron qelizat beta të prodhimit të insulinës në pankreas, të cilat nuk mund të sekretojnë më insulinë, dhe niveli i sheqerit në gjak rritet.

 • Artriti reumatoid (shpesh i quajtur vetëm "reumatizëm"): Sistemi imunitar sulmon nyjet.

 • Psoriasis (psoriasis): Sistemi imunitar sulmon qelizat e lëkurës.

 • Skleroza e shumëfishtë: Sistemi imunitar sulmon mbështjelljet e mielinës të qelizave nervore në sistemin nervor qendror.

 • Lupus eritematoz sistemik (SLE): Sistemi imunitar sulmon lëkurën, por edhe organet e brendshme, nyjet, trurin dhe zemrën.

 • Sëmundja kronike inflamatore e zorrëve (IBD, siç është sëmundja e Crohn dhe koliti ulcerativ): Sistemi imunitar fokusohet në mukozën e zorrëve, me sëmundjen e Crohn i gjithë trakti tretës mund të bëhet i përflakur, me kolitin ulcerativ është vetëm zorra e trashë.

 • Sëmundja e Addison (gjithashtu pamjaftueshmëria primare e veshkave): Sistemi imunitar sulmon korteksin mbiveshkor në mënyrë që ai të mos prodhojë më hormone (kortizol, aldosteron, androgjene).

 • Sëmundja e Graves: Sistemi imunitar ka në sy gjëndrën tiroide. Autoantitrupat lidhen me receptorët e tirotropinës (hormoni që stimulon gjëndrën tiroide të prodhojë hormone) dhe kështu çojnë në një tiroide tepër aktive.

 • Tiroiditi Hashimoto: Sistemi imunitar sulmon gjëndrën tiroide dhe, në afat të gjatë, çon në hipofunksionim dhe shkatërrim të organit.

 • Sindroma Sjögren: Sistemi imunitar sulmon gjëndrat e pështymës dhe lacrimal, dhe pacientët në përputhje me rrethanat vuajnë nga goja dhe sytë e thatë.

 • Myasthenia gravis: Sistemi imunitar sulmon receptorët në qelizat e muskujve (muskujt skeletorë), kështu që sinjalet nga nervat nuk arrijnë më si duhet dhe muskujt nuk mund të lëvizen më në mënyrë të synuar.

 • Sëmundja Celiac: Sistemi imunitar sulmon qelizat e mukozës së zorrëve në prani të glutenit (një proteinë drithërash).

 • Humbja rrethore e flokëve (alopecia areata): Sistemi imunitar sulmon folikulat e flokëve.

 • Vitiligo: Sistemi imunitar sulmon melanocitet (qelizat që formojnë pigmentin) në lëkurë në mënyrë që ata të mos prodhojnë më melaninë (pigment i lëkurës). Njollat ​​tipike të bardha lindin.

 • Vaskuliti autoimun: Sistemi imunitar sulmon enët e gjakut.

 • Sindroma Guillain-Barré: Sistemi imunitar sulmon mbështjelljet mielinike të nervave periferikë, jo mbështjelljet mielinike të nervave në sistemin nervor qendror si në MS

 • Arteriti i qelizave gjigante (RZA): Sistemi imunitar sulmon qelizat e lëkurës së brendshme të arteries kryesore dhe arteriet që degëzohen prej saj. Inflammationshtë inflamacioni më i zakonshëm vaskular tek njerëzit mbi moshën 50 vjeç.

 • Sëmundja e Werlhof (trombocitopeni imune): Sistemi imunitar formon antitrupa kundër trombociteve të veta të gjakut (trombocitet), kështu që këto prishen në shpretkë dhe rezultati është një mangësi e trombociteve.


Cilat janë simptomat e sëmundjeve autoimune?

Siç tregon lista e mësipërme, ka shumë sëmundje autoimune krejtësisht të ndryshme, që do të thotë se secila ka simptomat e veta. Diabeti i tipit 1 mund të shfaqet, për shembull, si etje e rëndë, humbje peshe dhe lodhje. Një sëmundje inflamatore kronike e zorrëve, megjithatë, në dhimbje barku, fryrje dhe diarre. Sidoqoftë, disa simptoma - veçanërisht në fazat e hershme të një sëmundjeje autoimune - gjenden njësoj në shumë sëmundje autoimune:


 • Lodhje dhe rraskapitje

 • Muskuj të lënduar

 • Swnjtje dhe skuqje

 • Ethet e lehta

 • Vështirësi në përqëndrim

 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe këmbë

 • Renia e flokeve

 • Ekzema e lëkurës


Çfarë është një nxitje? Çfarë është remisioni?

Disa sëmundje autoimune vijnë e fiken, që do të thotë se simptomat vijnë e shkojnë. Simptomat shfaqen ose përkeqësohen gjatë një shpërthimi. Ato vazhdojnë për disa ditë, javë ose muaj.


Me remision, nga ana tjetër, nënkuptohet faza midis sulmeve, në të cilën simptomat e disa sëmundjeve autoimune mund të regresohen plotësisht dhe pacienti është pa simptoma deri në sulmin tjetër. Me sëmundjet e tjera autoimune, simptomat mbeten edhe në remision, por ato nuk janë aq të rënda sa gjatë një sulmi. Me kalimin e viteve, simptomat që mbeten pas çdo sulmi mund të përkeqësohen pak.


Shkaqet e sëmundjeve autoimune

Shkaqet zyrtare të sëmundjeve autoimune përfshijnë:


 • Infeksionet (p.sh. me ethe të gjëndrave - shihni pjesën tjetër)

 • Rrezatimi UV (p.sh. në rastin e sëmundjeve të lupusit)

 • Pirja e duhanit të rëndë ose abuzimi me nikotinën (p.sh. në artritin reumatoid)

 • Fazat e ndryshimeve hormonale (puberteti, shtatzënia, menopauza)

 • Stresi psikologjik


Nëse ekziston një prirje gjenetike në të njëjtën kohë - kështu thuhet - një sëmundje autoimune mund të zhvillohet përmes njërës ose tjetrës nga ndikimet e jashtme të përmendura. Nga pikëpamja naturopatike, ka shumë shkaqe të tjera të mundshme nga të cilat zakonisht lind zgjidhja e përshtatshme. Le të fillojmë me ethet e gjëndrave të Pfeiffer, e cila gjithashtu mund të jetë një shkas për sëmundjet autoimune nga pikëpamja e mjekësisë konvencionale.


Ethet e Pfeifferit Glandular: Shkaktari i mundshëm i sëmundjeve autoimune

Një infeksion me ethet e gjëndrave të Pfeiffer (EBV) me sa duket mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të ndryshme autoimune, raportoi zrzteblatt në Prill 2018 (1). Virusi lë atë që njihen si faktorë të transkriptimit në qelizat B të sistemit imunitar (qelizat e bardha të gjakut që mund të formojnë antitrupa), të cilët në fakt janë përgjegjës për formimin e viruseve të rinj. Një nga këta faktorë të transkriptimit tani me sa duket lidhet me gjysmën e të gjitha gjeneve që janë përgjegjës për zhvillimin e lupus erythematosus. Pra aktivizon këto gjene dhe kështu rrit rrezikun e lupusit me 50 herë.


Lidhja konfirmohet nga fakti se njerëzit që nuk janë të infektuar me virusin Epstein Barr nuk zhvillojnë kurrë lupus eritematoz. Sëmundje të tjera autoimune që EBV mund të shkaktojë duke aktivizuar gjenet e duhura përfshijnë sklerozën e shumëfishtë, artritin reumatoid, sëmundjet inflamatore të zorrëve, diabetin e tipit 1, artritin idiopatik të miturit dhe sëmundjen celiac (1). Lexoni se çfarë mund të bëni në lidhje me Virusin Epstein Barr në lidhjen e mësipërme.


Merkuri dhe plumbi si shkaqe të mundshme të sëmundjeve autoimune

Ekspozimi ndaj metaleve të rënda si p.sh B. Merkuri mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve autoimune. Në një studim të vitit 2015, shkencëtarët zbuluan se sa më i lartë ekspozimi i merkurit të personit, aq më të larta janë nivelet e autoantitrupave në gjak (7). Megjithëse një sëmundje autoimune nuk është automatikisht e pranishme me nivele të larta të autoantitrupave, ekziston një probabilitet i lartë që dikush të zhvillohet në këto kushte. Ne raportojmë për këtë në detaje në artikullin tonë Mërkuri - një shkak i sëmundjeve autoimune?


Ekspozimi ndaj plumbit gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime në sistemin imunitar që mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjeve autoimune, siç është skleroza e shumëfishtë. Sepse plumbi aktivizon formimin e antitrupave kundër proteinave të caktuara në indet nervore (2). Ekziston gjithashtu një lidhje për të çuar në sëmundje të tilla si sëmundja e Alzheimerit ose skleroza amiotrofike anësore (ALS).


Detoksifikimi dhe forcimi i mëlçisë në sëmundjet autoimune

Prandaj, nëse vuani nga një sëmundje autoimune ose një sëmundje tjetër kronike, do të kishte kuptim që të kontrolloni nëse ka ndonjë ekspozim të merkurit ose plumbit ose ekspozim ndaj metaleve të tjera të rënda. Nëse është kështu, një devijim mund të lehtësojë sistemin imunitar dhe ndoshta ta kthejë atë në një ekuilibër të shëndetshëm. Këtu mund të gjeni informacione mbi detoksifikimin.


Sidoqoftë, ka akoma shumë toksina të tjera (jo të gjitha mund të kontrollohen) që mposhtin sistemin e detoksifikimit të trupit dhe kështu nxisin një reagim të rremë të sistemit imunitar, në mënyrë që rregullimi i sistemit imunitar të përfshijë gjithmonë masa për detoksifikim ose forcojnë organet e detoksifikimit të vetë trupit, siç është mëlçia.


Sepse mëlçia formon z. B. Glutathione, një nga antioksidantët më efektivë të trupit që detoksifikon metalet e rënda. Një mëlçi e stërngarkuar nuk mund të prodhojë më mjaft glutathione dhe enzima të tjera të detoksifikimit. Pra forconi mëlçinë tuaj! Këtu do të gjeni udhëzime se si të pastroni mëlçinë dhe këtu do të gjeni masa specifike se si të rrisni nivelin tuaj të glutathione. Sidoqoftë, vazhdoni ngadalë dhe në konsultim me një mjek holistik, mos e mbingarkoni trupin tuaj! (Më poshtë mund të gjeni lidhje me mjekët holistikë).


Sigurisht, një dietë e shëndetshme e pasur me substanca vitale dhe optimizimi i furnizimit tuaj me substanca vitale - shihni më poshtë - do të japë një kontribut të rëndësishëm në detoksifikimin dhe forcimin e mëlçisë.


Vaksinimet si një shkak i mundshëm

Vaksinimet janë treguar të jenë një shkak i mundshëm i sëmundjeve autoimune nëse përmbajnë aditivë të caktuar që mund të shkaktojnë procese autoimune. Në artikullin tonë Sëmundjet Autoimune të shkaktuara nga Vaksinimet, ne raportojmë në detaje mbi të ashtuquajturën ASIA, e cila është shkurtesa për sindromën autoimune të shkaktuar nga ndihmësit dhe nënkupton sindromën autoimune të shkaktuar nga aditivët e vaksinave.


Ende nuk ka asnjë dëshmi të qartë shkencore për një lidhje midis sëmundjeve autoimune dhe vaksinave pa aditivët e vaksinave të përmendur në artikullin e lidhur më sipër. Për më tepër, do të ishte e vështirë të siguroheshin prova të tilla, pasi pasojat e një vaksinimi mund të shfaqen vite më vonë, por më pas nuk llogariten më si efekt anësor të vaksinimit. Prandaj ju duhet të merrni vetëm një vendim vaksinimi me shumë kujdes.


Vitamina D në sëmundjet autoimune

Shumë njerëz me sëmundje autoimune zbulohen se kanë mungesë të vitaminës D, siç janë: B. në sklerozën e shumëfishtë (MS), lupus erythematosus, diabetin e tipit 1 dhe artritin reumatoid. Edhe nëse nëna vuante nga mungesa e vitaminës D gjatë shtatzënisë, kjo mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e fëmijës për MS (6).


Një studim i vitit 2012 zbuloi se nivelet e ulëta të vitaminës D jo vetëm që rritin rrezikun e sëmundjes, por në rastin e artritit reumatoid gjithashtu mund ta bëjnë atë më të rëndë. Prandaj vitamina D duhet të merret për të lehtësuar sëmundjen ose dhimbjet reumatike (5).


Dhe me tiroiditin Hashimoto, marrja e vitaminës D mund të ndihmojë në përmirësimin e saj, p.sh. B. ulni nivelet e antitrupave, siç shpjegojmë në artikullin tonë Vitamina D nga Hashimoto. Vitamina D është po aq e dobishme për sëmundjet inflamatore kronike të zorrëve (kolit ulcerativ, sëmundja e Crohn), siç mund të lexoni në lidhjen e mëparshme. Vitamina D mund të zvogëlojë shkallën e përsëritjes (numri i rikthimeve) në këto simptoma.


Sidoqoftë, vazhdimisht pretendohet se megjithëse mund të ketë mungesë të vitaminës D në sëmundjet autoimune, kjo nuk do të thotë që marrja e vitaminës D mund të lehtësojë sëmundjen, e lëre më ta kurojë atë. Në artikullin tonë ne diskutojmë se si sillet në të vërtetë dhe pse administrimi i vitaminës D mund të ndihmojë me sëmundjet autoimune në disa studime, por jo në të tjerat dhe pse vitamina D duhet të përfshihet gjithmonë në terapinë e një sëmundjeje autoimune (nëse ka mungesë ) Vitamina D në sëmundjet autoimune.


Vitaminat dhe mineralet në sëmundjet autoimune

Sigurisht, në sëmundjet autoimune (dhe sëmundjet e tjera), jo vetëm vitamina D është e rëndësishme, por edhe çdo vitaminë dhe mineral tjetër thelbësor gjithashtu.


Në një artikull përmbledhës nga viti 2019, për shembull, u tregua në bazë të 32 studimeve se shpesh ka një mangësi të selenit, veçanërisht në sëmundjet autoimune. Edhe pse kjo mangësi mund të jetë gjithashtu pasojë e sëmundjes, ajo po aq mirë mund të kontribuojë në zhvillimin e saj dhe gjithashtu në përparimin më të shpejtë. Në çdo rast, nëse pacientit i jepet selenomethionine, simptomat e shumë kolagjenozave përmirësohen; vlerat e inflamacionit u ulën dhe jetëgjatësia mund të zgjatet nëse pacientët furnizohen mirë me selen. Kolagjenozat përfshijnë z. Sindroma e B. Sjögren, lupus eritematoz sistemik, por edhe artriti reumatoid (4).


Zakonisht ju merrni 200 μg selen në ditë, siç shpjegojmë në artikullin tonë për tiroiditin e Hashimotos.


Një mangësi e magnezit gjithashtu duhet të shmanget në sëmundjet autoimune, pasi një proces i tillë inflamator nxit zhvillimin e sindromës së zorrëve të rrjedhshme - të dyja janë një parakusht për zhvillimin e sëmundjeve autoimune (për sindromën e zorrëve të rrjedhshme, shihni gjithashtu më poshtë nën "Rivendosja e florës së zorrëve") ) (14).


Acidet yndyrore Omega-3 në sëmundjet autoimune

Ju gjithashtu duhet të kontrolloni furnizimin tuaj me acide yndyrore omega-3. Acidet yndyrore kanë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në sëmundjet inflamatore - pavarësisht nëse bëhet fjalë për sëmundje inflamatore kronike të zorrëve, lupus, sklerozë të shumëfishtë ose sëmundje inflamatore të lëkurës dhe nyjeve.


Në thelb nuk ka rëndësi nëse merrni acide yndyrore omega-3 në formën e shtojcave dietike ose me dietën tuaj. Sidoqoftë, meqenëse furnizuesi kryesor i acideve yndyrore omega-3 (peshku yndyror i detit) mund të kontaminohet me metale të rënda, në përgjithësi është e këshillueshme që të përdoren preparate të vajit të algave që gjithashtu përshtaten shumë mirë në çdo dietë me bazë bimore, p.sh. B. kapsulat vegan Omega-3-Forte nga natyra efektive, të cilat gjithashtu sigurojnë doza mjaft të larta ditore (9). Në të njëjtën kohë, ju duhet të shmangni vajrat e pasura me omega-6 (vaj luledielli, vaj misri, vaj soje, vaj luledielli, etj), pasi një nivel tepër i lartë omega-6 bllokon efektet e dobishme të acideve yndyrore omega-3.


Pra, kontrolloni furnizimin tuaj me substanca vitale! Nëse ju (ose mjeku juaj) zbuloni një furnizim të pamjaftueshëm apo edhe një mangësi, atëherë optimizoni nivelin përkatës të substancës vitale në varësi të ashpërsisë së mungesës me shtesa ushqimore ose me një ndryshim të përshtatshëm në dietë.


Ne tashmë kemi informacion mbi disa substanca vitale se si mund të korrigjoni një mangësi përkatëse me dietën tuaj, p.sh. B. magnez, zink, acid folik, hekur, jod, kalcium, selen ose acide yndyrore omega-3.


Kurkumin në sëmundjet autoimune

Kurkumina është ngjyra e verdhë dhe përbërësi aktiv nga shafran i Indisë i njohur i erëzave, i cili është gjithashtu pjesë e përzierjes së erëzave kerri. Kurkumina konsiderohet një substancë natyrale shumë efektive me veti anti-inflamatore, antioksiduese, antidiabetike dhe frenuese të kancerit. Në internet ka raporte interesante se si njerëzit me sasi të mëdha të shafranit të Indisë (disa gramë në ditë) ishin në gjendje të kuronin sëmundjen e tyre autoimune, p.sh. B. të sëmundjes inflamatore të zorrëve.


Një përmbledhje gjithëpërfshirëse mbi efektet e kurkuminit në sëmundjet autoimune u botua në maj 2019. Aty thuhet ndër të tjera: “Në dekadat e fundit, studime të shumta klinike janë kryer mbi suplementet ushqimore me kurkumin në sëmundje të ndryshme autoimune, të tilla si artriti ose koliti ulcerativ. Në 14 nga 16 studimet klinike të artritit, kurkumina arriti përmirësime të rëndësishme në simptomat dhe vlerat laboratorike. ”E njëjta gjë ishte e vërtetë në 2 nga 3 studimet mbi kolitin ulcerativ (10).


Rezultatet kanë qenë jokonsistente në disa studime, të tilla si artriti ose MS. Sidoqoftë, autorët e studimeve theksojnë se doza më të larta të kurkuminit mund të kërkohen dhe kurkumin gjithashtu do të duhej të merrte më shumë kohë për të arritur një efekt. Në përgjithësi, megjithatë, ata rekomandojnë përfshirjen e kurkuminës në terapinë e sëmundjeve autoimune. Doza duhet të jetë së paku 1000 mg kurkumin në ditë. Kurkumina merret në baza afatgjata (me kusht që të tolerohet). Studimet përkatëse kishin një kohëzgjatje deri në 40 javë.


Rivendos florën e zorrëve - probiotikë kundër sëmundjeve autoimune

Meqenëse një pjesë e madhe e sistemit imunitar ndodhet në zorrë, një zorrë e shëndetshme luan një rol të rëndësishëm në trajtimin e sëmundjeve autoimune. Kjo veçanërisht varet nga gjendja e florës së zorrëve. Bakteret e florës së zorrëve dhe gjithashtu produktet e tyre metabolike ndikojnë në sistemin imunitar në mënyra të ndryshme dhe mund të kontribuojnë në rregullimin e tij, domethënë të udhëheqin një sistem imunitar që ka dalë nga dora përsëri në rrugën e duhur (të shëndetshme).


Në rastin e sëmundjeve autoimune, megjithatë - siç e dimë - zakonisht ka një florë të zorrëve të shqetësuar. Shumëllojshmëria e baktereve të zorrëve është më pak e theksuar sesa tek njerëzit e shëndetshëm (11). Një shqetësim i florës së zorrëve, megjithatë, herët a vonë mund të çojë në të ashtuquajturën sindromë të zorrëve të rrjedhshme, e cila thuhet se është e përfshirë në mënyrë të konsiderueshme në zhvillimin e sëmundjeve autoimune dhe përshkruan një mukozë të zorrëve të dëmtuar. Nën lidhjen e mëposhtme ne shpjegojmë se si një zorrë e sëmurë mund të nxisë zhvillimin e sklerozës së shumëfishtë.


Nëse flora e zorrëve është e shqetësuar, merren probiotikë (preparate me baktere të dobishme të zorrëve). Tani shtrohet pyetja nëse këto preparate mund, së pari, të shërojnë shqetësimin e florës së zorrëve dhe, së dyti, nëse ato pastaj mund të çojnë gjithashtu në zbutjen e simptomave. Tashmë ka indikacione fillestare: Në një letër të vitit 2018, gastroenterologët nga Universiteti i Teksasit shkruan se probiotikët kishin një efekt anti-inflamator në sëmundje të ndryshme autoimune (11), të tilla si artriti reumatoid, koliti ulcerativ dhe skleroza e shumëfishtë.


Sigurisht, ka edhe studime këtu që nuk tregojnë efekt, por të tjerët raportojnë një përmirësim të ndjeshëm të simptomave, kështu që një provë duhet patjetër të jetë e vlefshme. Rezultatet e ndryshme të studimit mund të jenë gjithashtu për faktin se lloje të ndryshme bakteriale u përdorën përsëri dhe përsëri.


Për shembull, në një studim të vitit 2016, të sëmurët nga artriti morën një kapsulë të një probiotiku të bërë nga L. acidophilus, L. casei dhe B. bifidum çdo ditë për 8 javë. Krahasuar me grupin placebo, grupi i probiotikëve jo vetëm që bëri më mirë, vlerat e inflamacionit gjithashtu u përmirësuan (12).


Në një studim tjetër, ishte L. casei që uli ënjtjen në nyjet artritike dhe zvogëloi nivelet e inflamacionit (interleukin, TNF dhe CRP) (11).


Ende nuk ka studime të qarta për lupus erythematosus sistemik, por një studim tashmë ka treguar se një probiotik që përmban L. fermentum mund të lehtësojë disa nga efektet anësore vaskulare të lidhura me lupus.


Në sklerozën sistemike - një sëmundje autoimune e lidhur me lupus - e cila gjithashtu mund të ndikojë në sistemin tretës, probiotikët përmirësuan ndjeshëm problemet e tretjes.


Ju mund të lexoni se si probiotikët ndikojnë në sëmundjen e Crohn në artikullin tonë në lidhjen e mëparshme. Këtu do të gjeni informacione të mëtejshme mbi masat naturopatike për sëmundjet inflamatore të zorrëve.


Në lidhje me MS, studimet e mëparshme të kafshëve dhe njerëzve sugjerojnë që flora e zorrëve është e përfshirë në zhvillimin e sëmundjes. Edhe tek njerëzit me MS, përbërja e florës së zorrëve është e ndryshme (më pak baktere Prevotella dhe shtame Lactobacillus) sesa në njerëzit e shëndetshëm. Një studim klinik tregoi se marrja e L. reuteri mund të përmirësojë simptomat dhe cilësinë e jetës (13).


Këtu do të gjeni informacione dhe udhëzime të mëtejshme nëse doni të rehabilitoni florën tuaj të zorrëve dhe të shëroni mukozën tuaj të zorrëve.


Dietë anti-inflamatore

Ushqimi është një nga arsyet kryesore prapa çrregullimit të florës intestinale të shpjeguar më lart. Stresi dhe toksinat mjedisore gjithashtu mund të prishin florën e zorrëve - për të cilën do të diskutojmë më poshtë. Dieta gjithashtu mund të ketë një efekt anti-inflamator ose anti-inflamator. Pra, do të thotë t'i kushtoni vëmendje një diete anti-inflamatore dhe shëruese të zorrëve me sëmundje autoimune. Këtu ne shpjegojmë se si mund të duket një dietë e dobishme për florën e zorrëve.


Fatkeqësisht, nuk ekziston një dietë e duhur që do të ishte optimale për të gjitha sëmundjet autoimune ose për të gjithë ata që preken. Në artikullin tonë mbi dietën e duhur në Hashimoto, ne kemi shpjeguar tashmë, duke përdorur disa shembuj, cilat lloje të dietës mund të përdoren për tiroiditin kronik. Këto forma të ushqyerit gjithashtu mund të provohen për të gjitha sëmundjet e tjera autoimune dhe të tregojnë sukses.


Pra, i takon individit të gjejë vetë se cila dietë mund të ketë një efekt të dobishëm tek ai, cilat ushqime janë të pafavorshme për të (ndaj cilës ushqime ka intoleranca individuale) dhe cilat janë veçanërisht të mira për të. Sidoqoftë, duhet të jetë e qartë se në rastin e sëmundjeve autoimune, ushqimi i shpejtë, ëmbëlsirat, produktet e gatshme, produktet e miellit të bardhë, sheqeri dhe alkooli nuk duhet të jenë kurrë në meny.


Për shembull, një studim i vitit 2020 nga shkencëtarët spanjollë thotë se dieta është e lidhur ngushtë me sëmundjet inflamatore autoimune, të tilla si: B. lupus eritematoz sistemik. Në veçanti, konsumi i sheqerit mund të rrisë nivelet e inflamacionit. Në 193 pacientë me lupus (mosha mesatare ishte 48 vjeç), u zbulua se ata me sëmundje aktive konsumuan më shumë sheqer sesa pacientët me lupus joaktiv (3).


Dieta duhet të përbëhet më mirë kryesisht nga ushqime sezonale dhe të freskëta të përgatitura me vajra dhe erëza me cilësi të lartë. Arrini për gojëmjaltë të gjelbër (!) Të bërë në shtëpi, shtrydhni lëngje perimesh të freskëta, përgatitni sallata krokante dhe pjata me perime shumëngjyrëshe dhe piqni bukën tuaj në të ardhmen.Seksioni ynë i recetave ju mbështet me qindra receta me bazë bimore dhe të tepërta bazë. Planet tona të të ushqyerit ZDG janë gjithashtu ideale për fillestarët në një dietë të shëndetshme, vitale të pasur me substanca dhe anti-inflamatore.


Këtu do të gjeni informacion mbi dietën e duhur për psoriazën dhe këtu mbi dietën e reumatizmit. Këtu mund të lexoni informacione të rëndësishme në lidhje me dietën e duhur për sklerozën e shumëfishtë dhe këtu ne përshkruajmë pse një aminoacid i caktuar duhet të shmanget në sëmundjet autoimune sepse forcon ato qeliza imune që tashmë janë tepër aktive në sëmundjet autoimune.


Stresi si shkaktar i sëmundjeve autoimune

Lidhja e mundshme midis stresit dhe shfaqjes së sëmundjeve autoimune është eksploruar për shumë vite. Në një përmbledhje të vitit 2018, shkencëtarët nga Universiteti i Tel -Aviv (8) shkruajnë se stresi mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjeve autoimune - veçanërisht, natyrisht, tek njerëzit që tashmë kanë një predispozitë gjenetike përkatëse për një sëmundje autoimune.


Shtë vërtetuar se stresi mund të kontribuojë në artritin reumatoid, lupus eritematoz sistemik, sëmundjet inflamatore të zorrëve, sklerozën e shumëfishtë, sëmundjen e Graves dhe disa sëmundje të tjera autoimune.


Në disa sëmundje autoimune, stresi bllokon efektet e terapisë mjekësore konvencionale, p.sh. B. në psoriazë.


Gjatë një reaksioni stresi, hormonet e stresit lëshohen (katekolaminat (adrenalina, noradrenalina dhe dopamina) dhe glukokortikoidet (kortizoli)), të cilat tani kanë një efekt të drejtpërdrejtë në aktivitetin e qelizave imune. Sepse qelizat imune tani lëshojnë substanca lajmëtare, të tilla si B. IL-4. IL-4 tani nga ana tjetër promovon formimin e qelizave Th2. Në të njëjtën kohë, niveli i IL-12 (një substancë tjetër lajmëtare) bie, ndërsa niveli i IL-10 rritet. Të dyja këto zvogëlojnë numrin e qelizave Th1.


Një çekuilibër i tillë midis qelizave Th1 dhe Th2 (të ashtuquajturat qeliza ndihmëse T) ndodh në shumë sëmundje autoimune. Prandaj, balancimi i kësaj disharmoni është fokusi i shumë terapive holistike autoimune.


Përveç masave të renditura këtu që mund të arrijnë një kompensim të tillë, një koncept holistik për sëmundjet autoimune natyrisht gjithashtu përfshin menaxhimin shumë të mirë të stresit në mënyrë që të jeni në gjendje të përballoni me kompetencë sulmet e tjera të stresit. Psikoterapia (terapia e sjelljes) gjithashtu mund të jetë shumë e dobishme dhe studimet kanë treguar se ajo ka një efekt pozitiv në sëmundjet autoimune.


Përfundim: masat për sëmundjet autoimune

Pra, edhe nëse mjekësia konvencionale thekson vazhdimisht se sëmundjet autoimune nuk kanë pothuajse asnjë shans për shërim dhe, pa ilaçe, gjithashtu nuk kanë përmirësim, ka shumë masa që ju si pacient mund t'i zbatoni në mënyrë të pavarur ose në konsultim me mjekun tuaj holistik. Si përmbledhje, këto janë sa vijon (megjithëse sigurisht që ka shumë të tjera, kështu që ky koleksion informacioni do të shtohet përsëri dhe përsëri):


 • Detoksifikim i rregullt dhe forcim i mëlçisë

 • Optimizimi i furnizimit me substanca vitale (vitamina D, acide yndyrore omega-3)

 • Shtesa ushqimore të përshtatshme individualisht, p.sh. B. kurkumin

 • Rehabilitimi i shëndetit të zorrëve

 • Dieta anti-inflamatore (e tepërt me bazë bimore, e pasur me substanca vitale)

 • Menaxhimi i stresit dhe, nëse është e nevojshme, psikoterapi


Mjekët dhe letërsia

Mjekët holistikë kanë punuar prej kohësh me masat e përmendura këtu dhe kanë arritur rezultate të mira me to. Sigurisht, ju nuk duhet të ndaloni marrjen e ndonjë ilaçi pa dijeninë e mjekut tuaj. Dhe nëse doni të merrni shtesa dietike, diskutoni këtë edhe me mjekun tuaj. Këtu do të gjeni një mjek holistik në rajonin tuaj. Këtu do të gjeni një mjek me trajnim mjekësor ortomolekulare i cili është i njohur me terapinë me substanca vitale.


* Një libër i rekomanduar mbi këtë temë është ai i Dr. Susan Blum (* Trajtimi i Sëmundjeve Autoimune me Sukses - Programi me 4 Hapa për një Sistem Imunitar të Shëndetshëm). Mjeku ishte në gjendje të shërojë veten nga një sëmundje autoimune, pastaj zhvilloi programin me 4 hapa dhe e zbaton me sukses atë tek pacientët e saj.


Mos harroni: trupi juaj mund të bëjë gjithçka, është mendja juaj që ju duhet të bindni!

 

Burimet e artikullit:

 • Eine Autoimmunerkrankung natürlich behandeln - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Epstein-Barr-Virus schaltet Risikogene für Autoimmun­erkrankungen an, Mittwoch, 18. April 2018, Ärzteblatt

 • (2) Mishra KP. Lead exposure and its impact on immune system: a review. Toxicol In Vitro. 2009 Sep;23(6):969-72. doi: 10.1016/j.tiv.2009.06.014. Epub 2009 Jun 18. PMID: 19540334.

 • (3) Correa-Rodríguez M, Pocovi-Gerardino G, Callejas-Rubio JL, Ríos Fernández R, Martín-Amada M, Cruz-Caparros MG, Medina-Martínez I, Ortego-Centeno N, Rueda-Medina B. Dietary Intake of Free Sugars is Associated with Disease Activity and Dyslipidemia in Systemic Lupus Erythematosus Patients. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1094. doi: 10.3390/nu12041094. PMID: 32326626; PMCID: PMC7231002.

 • (4) Sahebari M, Rezaieyazdi Z, Khodashahi M. Selenium and Autoimmune Diseases: A Review Article. Curr Rheumatol Rev. 2019;15(2):123-134. doi: 10.2174/1573397114666181016112342. PMID: 30324883.

 • (5) Ifigenia Kostoglou-Athanassiou et al., Vitamin D and rheumatoid arthritis, Ther Adv Endocrinol Metab. 2012 Dec; 3(6): 181–187

 • (6) Multiple Sklerose durch Vitamin-D-Mangel in der Schwangerschaft, Zentrum der Gesundheit, abgerufen 29.7.2019

 • (7) Emily C. Somers et al., Mercury Exposure and Antinuclear Antibodies among Females of Reproductive Age in the United States: NHANES., Environmental Health Perspectives, Februar 2015

 • (8) Sharif K, Watad A, Coplan L, Lichtbroun B, Krosser A, Lichtbroun M, Bragazzi NL, Amital H, Afek A, Shoenfeld Y. The role of stress in the mosaic of autoimmunity: An overlooked association. Autoimmun Rev. 2018 Oct;17(10):967-983. doi: 10.1016/j.autrev.2018.04.005. Epub 2018 Aug 14. PMID: 30118900.

 • (9) Zivkovic AM, Telis N, German JB, Hammock BD. Dietary omega-3 fatty acids aid in the modulation of inflammation and metabolic health. Calif Agric (Berkeley). 2011;65(3):106-111. doi:10.3733/ca.v065n03p106

 • (10) Yang M, Akbar U, Mohan C. Curcumin in Autoimmune and Rheumatic Diseases. Nutrients. 2019;11(5):1004. Published 2019 May 2. doi:10.3390/nu11051004

 • (11) Liu Y, Alookaran JJ, Rhoads JM. Probiotics in Autoimmune and Inflammatory Disorders. Nutrients. 2018;10(10):1537. Published 2018 Oct 18. doi:10.3390/nu10101537

 • (12) Zamani B, Golkar HR, Farshbaf S, Emadi-Baygi M, Tajabadi-Ebrahimi M, Jafari P, Akhavan R, Taghizadeh M, Memarzadeh MR, Asemi Z. Clinical and metabolic response to probiotic supplementation in patients with rheumatoid arthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Int J Rheum Dis. 2016 Sep;19(9):869-79. doi: 10.1111/1756-185X.12888. Epub 2016 May 2. PMID: 27135916.

 • (13) Kouchaki E, Tamtaji OR, Salami M, Bahmani F, Daneshvar Kakhaki R, Akbari E, Tajabadi-Ebrahimi M, Jafari P, Asemi Z. Clinical and metabolic response to probiotic supplementation in patients with multiple sclerosis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Nutr. 2017 Oct;36(5):1245-1249. doi: 10.1016/j.clnu.2016.08.015. Epub 2016 Sep 16. PMID: 27669638.

 • (14) Shahi A, Aslani S, Ataollahi M, Mahmoudi M. The role of magnesium in different inflammatory diseases. Inflammopharmacology. 2019 Aug;27(4):649-661. doi: 10.1007/s10787-019-00603-7. Epub 2019 Jun 6. PMID: 31172335.

199 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page