top of page
  • Qendra e Shëndetit

Osteoporoza


Osteoporoza është e zakonshme tek gratë gjatë dhe pas menopauzës. Por mund të preken edhe meshkujt. Kjo sëmundje haset shumë rrallë tek fëmijët.


Frakturat e kockave për shkak të osteoporozës

Osteoporoza është diagnostikuar tek shumë të moshuar, 80% e të cilëve janë gra. Një në dy gra dhe një në katër burra mbi moshën 50 vjeç do të pësojnë një thyerje të kockave për shkak të osteoporozës. Osteoporoza tani është përgjegjëse për një numër të madh të frakturave të kockave.


Osteoporoza: Humbje e përshpejtuar e masës kockore

Humbja e densitetit të kockave konsiderohet një pjesë e natyrshme e plakjes, por osteoporoza kontribuon në humbjen e përshpejtuar të kockave. Faza fillestare e zvogëlimit të densitetit kockor dhe rrjedhimisht pararendësit të osteoporozës quhet osteopeni.


Në shumicën e rasteve, osteoporoza nuk shoqërohet me dhimbje. Megjithatë, mund të çojë në thyerje të kockave. Ijet, kyçet ose shtylla kurrizore janë veçanërisht të prekura, të cilat më pas mund të shkaktojnë dhimbje të papritura dhe të forta. Në fazën e avancuar, kockat janë tashmë aq poroze sa që edhe një rënie e lehtë, teshtitja ose kollitja mund të çojë në një frakturë.


Bëhet dallimi midis dy llojeve të osteoporozës

1. Osteoporoza primare, e cila shkaktohet nga plakja dhe është më e shpeshta në masën 95%.

2. Osteoporoza dytësore (5%) e shkaktuar nga një gjendje tjetër mjekësore, trajtim mjekësor ose mënyrë jetese.


Faktorët e rrezikut dhe shkaqet e mundshme të osteoporozës

Osteoporoza shfaqet kur kockat humbasin masën dhe dendësinë. Kjo humbje shkaktohet pjesërisht nga varfërimi i kalciumit, fosforit dhe mineraleve të tjera të rëndësishme në kocka. Kjo zvogëlon forcën e kockave dhe struktura e brendshme mbështetëse humbet substancën. Me kalimin e kohës, i gjithë skeleti bëhet i dobët dhe poroz.


Substanca kockore ndërtohet dhe shpërbëhet gjatë gjithë jetës. Tek të rinjtë, kocka e re formohet më shpejt se sa mund të shpërbëhet e vjetra, kështu që masa e kockave rritet. Deri në moshën 30 vjeç, densiteti i kockave ka arritur kulmin për shumicën e njerëzve. Pas kësaj, më shumë masë kockore shpërbëhet sesa ndërtohet.


Degradimi i përshpejtuar në menopauzë

Pasi gratë kanë arritur menopauzën, humbja e kockave përshpejtohet. Ky degradim zgjat përgjithësisht 10 vjet derisa, rreth moshës 60 vjeç, degradimi i kockave ngadalësohet përsëri, por nuk ndalet.


Rreziku i zhvillimit të osteoporozës varet nga sa masë kockore është formuar në moshën 25-35 vjeç dhe sa shpejt humbet kjo me kalimin e moshës.


Faktorët e rrezikut të lidhur me osteoporozën


Gjinia dhe mosha

Frakturat e lidhura me osteoporozën janë më të zakonshme tek gratë për shkak të një rënie të papritur të niveleve të estrogjenit gjatë menopauzës, gjë që përshpejton humbjen e kockave.


Megjithatë, që nga mosha 65-vjeçare, meshkujt humbin po aq masë kockore sa femrat. Në moshën 75 vjeçare, të dyja gjinitë kanë një rrezik të lartë të zhvillimit të osteoporozës.


Ngjyra e lekures

Njerëzit me lëkurë të hapur kanë më shumë gjasa të zhvillojnë osteoporozën.


Njerëzit e dobët zhvillojnë më lehtë osteoporozën

Njerëzit e dobët me një fizik të ngushtë kanë më pak masë kockore dhe për këtë arsye një rrezik më të lartë për të zhvilluar osteoporozë.


Mënyra e jetesës ndikon në osteoporozën

Dihet se pirja e duhanit dobëson kockat. Megjithatë, lidhja midis pirjes së duhanit dhe osteoporozës ende nuk është sqaruar plotësisht.


Shëndeti i kockave fillon në fëmijëri dhe ndikohet shumë nga ushtrimet. Ushtrimi i rregullt mund të ndihmojë në rritjen e densitetit të kockave. Sportet si ecja, gjimnastika, trampolina ose stërvitja me peshë janë veçanërisht të dobishme në ndërtimin e masës kockore.


Konsumimi i kola-s përshpejton osteoporozën

Vlerësimi i Studimit të Osteoporozës në Framingham doli në përfundimin se konsumimi i rregullt i kola-s mund të çojë në reduktimin e densitetit mineral në kockat e ijeve tek gratë.


Osteoporoza nga abuzimi me alkoolin

Konsumimi i tepërt i alkoolit redukton formimin e kockave dhe pengon aftësinë e trupit për të absorbuar kalciumin. Alkoolizmi është një nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut për osteoporozën tek meshkujt.


Nivele të ulëta të kalciumit

Përveç një diete me pak kalcium, çrregullimet e tretjes mund të çojnë gjithashtu në përthithje të reduktuar të kalciumit dhe në këtë mënyrë të kontribuojnë në humbjen e densitetit të kockave.


Hormonet e tiroides

Një gjëndër tiroide tepër aktive ose medikamente të përshtatshme për tiroide mund të çojnë në një rritje të formimit të hormoneve tiroide, të cilat më pas mund të çojnë gjithashtu në një humbje të densitetit të kockave.


Përveç niveleve të ulëta të testosteronit, faktorët e rrezikut tek meshkujt përfshijnë gjithashtu rezistencën ndaj insulinës dhe mosfunksionimin seksual.


Çrregullim të të ngrënit

Anoreksia nervore ose bulimia rrit rrezikun e zvogëlimit të densitetit të kockave në pjesën e poshtme të shpinës dhe ijeve.


Artrit rheumatoid

Kjo sëmundje kronike e kyçeve çon në lëvizje të kufizuar dhe humbje të densitetit të kockave.


Sëmundjet kardiovaskulare

Studime të ndryshme kanë lidhur osteoporozën me sëmundjet kardiovaskulare, atakun në zemër, dështimin e zemrës dhe goditjen në tru.


Diabeti

Hulumtimet tregojnë se diabeti i tipit 1 dhe ndoshta diabeti i tipit 2 (diabeti i fillimit të të rriturve) mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të osteoporozës.


Sindroma e vezores policistike

Çrregullimi hormonal PCOS çon në një cikël të parregullt menstrual tek gratë. Besohet se luhatjet e lidhura në nivelet e estrogjenit rrisin rrezikun e zhvillimit të osteoporozës.


Medikamentet

Përdorimi i zgjatur i disa kortikosteroideve ose barnave të tjera imunosupresive mund të dëmtojë kockat. Këto barna përdoren, ndër të tjera, për trajtimin e artritit reumatoid, astmës ose psoriasis.


Disa pilula uji (diuretikë) mund të shkaktojnë që veshkat të nxjerrin shumë kalcium, gjë që mund të kontribuojë në uljen e densitetit të kockave.


Radioterapi

Rrezatimi për trajtimin e kancerit të legenit mund të rrisë rrezikun e frakturave.


Ekspozimi ndaj plumbit

Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) është në proces të vërtetimit se ekspozimi i plumbit në fëmijëri mund të pengojë zhvillimin e kockave dhe kështu të çojë në osteoporozë në vitet e mëvonshme.


Simptomat

Në fazat e hershme, osteoporoza është pa simptoma. Megjithatë, disa njerëz mund të përjetojnë dhimbje shpine ose zvogëlim të madhësisë.


Në një fazë të avancuar, mund të ndodhin fraktura të kockave, veçanërisht në shtyllën kurrizore dhe ijet ose kyçet e dorës.


Më të shpeshtat janë thyerjet e shtyllës kurrizore, të cilat në shumë raste nuk shkaktojnë asnjë simptomë dhe zbulohen vetëm me rreze X. Megjithatë, këto fraktura mund të shfaqen edhe në formën e dhimbjes së shpinës, e cila shfaqet veçanërisht kur përkuleni ose ngriheni. Ato mund të zhduken pas disa javësh, për t'u rishfaqur më vonë si dhimbje kronike dhe e shurdhër.


Në disa raste, mund të ndodhin edhe fraktura me shtypje të shtyllës kurrizore, duke shkaktuar dhimbje të forta. Akumulimi i frakturave të tilla mund të pasohet nga një humbje e lartësisë prej disa centimetrash dhe një qëndrim i përkulur. Ky qëndrim i përkulur sjell me vete simptoma të tjera, si frymëmarrje të vështirësuar dhe dispepsi.


Thyerjet e ijeve ndodhin shpesh pas një rënieje. Thyerjet e ijeve janë të dukshme përmes dhimbjeve të forta në zonën e ijeve ose të ijeve. Për më tepër, mund të ketë ngurtësi dhe ënjtje në zonën e ijeve, si dhe mungesë elasticiteti në këmbën e dëmtuar. Këto fraktura të ijeve zakonisht shoqërohen me një operacion në të cilin më pas futet një nyje artificiale e hipit.


Thyerjet e kyçit të dorës ndodhin kur përpiqeni të ndaloni një rënie me një dorë të shtrirë. Simptomat përfshijnë ënjtje dhe dhimbje të kyçit të dorës, si dhe pamundësi për të mbajtur ose ngritur objekte.


Masat parandaluese

  • Ushtrimet e rregullta – rreth 30 minuta në ditë – mund të ndihmojnë në ndërtimin e kockave të forta dhe ngadalësojnë humbjen e kockave. Sportet e përshtatshme janë p.sh ecja, vrapimi, gjimnastika ose ngritja e peshave mesatare. Ushtrimet e ekuilibrit si tai chi janë të dobishme për të parandaluar rëniet.

  • Sasi të mjaftueshme të vitaminës D (drita e diellit) janë të rëndësishme për përthithjen e kalciumit.

  • Mos pini duhan! Pirja e duhanit çon në rritjen e humbjes së densitetit të kockave, sepse zvogëlon aftësinë e trupit për të absorbuar kalciumin.

  • Kufizoni konsumimin e alkoolit! Konsumimi ditor i alkoolit mund të çojë në uljen e formimit të kockave.

  • Ndaloni të pini kola dhe reduktoni pijet e tjera me kafeinë. Më shumë se 3 filxhanë kafe në ditë mund të rrisin rrezikun e osteoporozës.

  • Shmangni përdorimin afatgjatë të kortikosteroideve nëse është e mundur.

  • Çrregullimet e të ngrënit trajtohen në mënyrë terapeutike.

  • Ndihmoni në parandalimin e rënieve, për shembull, duke veshur këpucë të ulëta që nuk rrëshqasin, duke eliminuar rrezikun e aksidenteve në shtëpi dhe duke siguruar ndriçim të mjaftueshëm. Disa ilaçe gjithashtu mund të shkaktojnë përgjumje ose të çojnë në probleme me koordinimin ose vigjilencën.


Osteoporoza nga një këndvështrim holistik

Për të luftuar osteoporozën, kërkohet një koncept holistik. Për shkak të rritjes së vazhdueshme të hiperaciditetit të njerëzve, përmes ushqimeve që formojnë acid, alkoolit, nikotinës, mjekimeve, stresit dhe mungesës së ushtrimeve, trupi përdor rezervat e kalciumit të ruajtura në kocka pa iu ofruar furnizime të mjaftueshme kalciumi. Si rezultat, gjithnjë e më shumë minerale tërhiqen nga kockat, gjë që çon në një ulje të vazhdueshme të densitetit të kockave. Në fund të fundit, osteoporoza zhvillohet dhe kockat bëhen poroze dhe të brishta.


Shpesh, një dietë që është shumë alkaline nuk mund të parandalojë zhvillimin e osteoporozës. Pra, mund të ketë kuptim të mbështesni trupin duke furnizuar minerale organike dhe elementë gjurmë të cilësisë së lartë (të cilat trupi mund t'i përdorë).


Nëse funksioni i zorrëve është i shqetësuar, ajo nuk është më në gjendje të përdorë plotësisht mineralet e furnizuara. Për këtë arsye, këshillohet që të kryhet edhe një pastrim i zorrëve.


Një katalog gjithëpërfshirës i masave holistike për parandalimin e osteoporozës në një mënyrë të shëndetshme dhe naturopatike mund të gjendet këtu: Parandalimi holistik i osteoporozës


 

Burimet e artikullit:

23 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page