top of page
 • Qendra e Shëndetit

Parandalimi i osteoporozës – Nëntë masa holistike


Osteoporoza është kocka poroze që thyhet lehtë. Shpesh mënyra e vetme për të parandaluar osteoporozën është të merrni sa më shumë kalcium - qoftë me tableta kalciumi apo produkte qumështi. Fatkeqësisht, kalciumi i tepërt është jashtëzakonisht i dëmshëm për organizmin – veçanërisht nëse injoroni të gjitha masat e tjera paraprake që janë kaq të rëndësishme për shëndetin e kockave. Rezultati është se osteoporoza nuk mund të parandalohet. Për më tepër, dëmtimi ndodh në enët e gjakut, të cilat shpesh mund të çojnë në incidente fatale. Prandaj, parandalimi holistik i osteoporozës duket shumë i ndryshëm.


Parandalimi i osteoporozës

Sipas mjekësisë konvencionale, osteoporoza (humbja e kockave) zhvillohet me një predispozitë gjenetike përkatëse si rezultat i një diete të ulët në kalcium dhe proteina, zakonisht në kombinim me çrregullime hormonale (p.sh. gjatë menopauzës). Në rastin më të mirë, mungesa e vitaminës D përmendet gjithashtu si një faktor nxitës i osteoporozës.


Një program për parandalimin e osteoporozës ose terapinë e osteoporozës është përkatësisht i varfër. Nuk mund të shihet shumë më tepër se kalcium, vitaminë D, hormone dhe ilaçe. Meqenëse mjekimi për trajtimin e osteoporozës nuk është sigurisht pa rreziqe dhe nuk e kuron sëmundjen, por në rastin më të mirë mund ta vonojë atë, jo të gjithë ndihen rehat me mundësinë që një ditë të jenë të varur nga këto barna.


Parandalimi i osteoporozës – Nëntë masa holistike

Nga ana tjetër, Naturopathy u ofron të prekurve një program gjithëpërfshirës për parandalimin e osteoporozës, në mënyrë që secili të marrë përgjegjësinë për shëndetin e kockave të tij, në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe, mbi të gjitha, në kohën e duhur.


Në fund të këtij artikulli, ne po ju ofrojmë një listë kontrolli për parandalimin holistik të osteoporozës që nuk anashkalon asnjë faktor rreziku dhe - për shkak të natyrës së tij holistike - jo vetëm që i shërben shëndetit të kockave, por gjithashtu do të ketë një efekt pozitiv në secilin prej tyre. organet tuaja.


Mungesa e kalciumit në osteoporozën - po apo jo?

Në mjekësinë perëndimore, osteoporoza konsiderohej prej kohësh – dhe në shumë vende edhe sot – si rezultat i mungesës së kalciumit në indin e eshtrave. Edhe pse shumë më tepër faktorë luajnë një rol në zhvillimin e osteoporozës sesa thjesht mungesa e kalciumit në kocka, ky mesazh nuk ka arritur aspak tek të gjithë ekspertët, kështu që edhe sot shumica e mjekëve i bindin pacientët e tyre të moshuar se trupi i tyre ka nevojë për mungesë kalciumi. Por kjo është shumë shpesh e gabuar.


Mungesa e kalciumit në kocka - teprica e kalciumit në pjesën tjetër të trupit

Edhe pse mund të ketë shumë pak kalcium në kockat e pacientëve të përmendur, shpesh ka një mbingarkesë të kalciumit në pjesën tjetër të trupit. Por si mund të ketë shumë kalcium në trup kur në të njëjtën kohë ka shumë pak kalcium në një kockë të prekur nga osteoporoza?


Në fakt, është për shkak të çlirimit të vazhdueshëm të kalciumit nga kockat osteoporoze që nivelet e kalciumit në pjesën tjetër të trupit rriten në mënyrë të qëndrueshme. Sa më gjatë të vuani nga osteoporoza, aq më i madh është teprica e kalciumit jashtë indit kockor.


Kushdo që tani beson se duhet të marrë edhe preparate kalciumi të pastër (p.sh. tableta shkumëzuese) me qëllim të parandalimit ose trajtimit të osteoporozës, e bën situatën edhe më keq, pasi edhe kalciumi i plotësuar nuk e di se duhet të migrojë në kocka, edhe nëse a mungon tabela përkatëse (vitamina K, të cilën do ta shqyrtojmë në detaje këtu).


Parandalimi i gabuar i osteoporozës kalcifikon enët e gjakut

Tek të moshuarit, në këtë situatë, shpesh konstatohet një pasqyrë klinike që përcaktohet nga kalcifikimet ektopike të ngurtësuara. "Ektopike" do të thotë që kalcifikimet për fat të keq nuk janë aty ku i takon, pasi do të ishin në kockë. Në vend të kësaj, ata janë diku jashtë vendit të tyre, p.sh. B. në arterie (enët e gjakut).


Kjo është edhe arsyeja pse pacientët me osteoporozë vdesin rrallë nga vetë humbja e kockave, por më tepër nga pasojat e ngurtësimit të arterieve (arterioskleroza) - e cila shpesh është për shkak të transportit të pandërprerë të kalciumit nga indi kockor osteoporoz në qarkullimin e gjakut.


Pra, nuk ka shumë kuptim të merrni suplemente të pastër kalciumi për të ndihmuar në parandalimin e osteoporozës në mënyrë që të përmirësoni shëndetin e kockave. Sepse zakonisht nuk ndodh kështu.


Një sasi e caktuar e kalciumit të shtuar mund të rrisë densitetin e kockave - që do të thotë se pacienti dhe mjeku ndjejnë një ndjenjë të rreme sigurie. Çuditërisht, megjithatë, kjo rritje e densitetit kockor jo gjithmonë zvogëlon gjasat e frakturave për shkak të osteoporozës.


Teprica e kalciumit çon në sëmundje fatale të zemrës

Kështu, plotësimi me kalcium të izoluar kontribuon vetëm në përmirësimin e strukturës së kockave kozmetike - megjithatë, vetë indi kockor mbetet i mangët strukturor, ndërsa enët e gjakut dhe ndoshta indet e tjera vazhdojnë të ngurtësohen si rezultat i kalciumit të tepërt. Megjithatë, pasojat e enëve të gjakut të ngurtësuara (arterioskleroza) janë të njohura. Ato çojnë në sulme në zemër dhe goditje në tru.


Rezultatet e hulumtimit të një studimi nga Departamenti i Shkencave Kirurgjike në Universitetin Uppsala në Suedi nuk janë pak befasuese. Gjatë një periudhe gati 20 vjeçare, më shumë se 60,000 gra u vëzhguan për studim - p.sh. në lidhje me marrjen tuaj ditore të kalciumit dhe një lidhje të mundshme me sëmundjet kardiovaskulare.


Së fundi, në shkurt 2013, studiuesit pjesëmarrës nga Departamenti i Ortopedisë njoftuan se gratë që konsumonin më shumë se 1400 mg të një suplementi kalciumi në ditë ishin në rrezik më të lartë për të pësuar një atak në zemër sesa gratë që konsumonin vetëm 600 dhe 600 mg në ditë 1000. mg kalcium në formën e një suplementi dietik.


Sëmundjet kronike të shkaktuara nga kalciumi i tepërt

Përveç kësaj, manifestohen të gjitha sëmundjet degjenerative kronike, p.sh. në një rritje të stresit oksidativ brenda qelizave. Megjithatë, sa më e lartë të jetë sasia e kalciumit në qelizën individuale, aq më serioz është efekti i stresit oksidativ – dhe aq më keq zhvillohet sëmundja në fjalë.


Meqenëse sëmundjet kronike degjenerative kufizojnë rëndë cilësinë e jetës dhe në shumicën e rasteve ulin ndjeshëm jetëgjatësinë e pacientit, kalciumi i tepërt ose shpërndarja e gabuar e kalciumit në trup duhet të parandalohet me të gjitha mënyrat - të paktën nga ata që e duan dhe duan të shijojnë. jeta.


Masat

Pra, si mund të duket parandalimi natyral dhe gjithëpërfshirës i osteoporozës? Cila është mënyra më e mirë për të marrë mjaftueshëm kalcium? Dhe si mund të ndikoni në shpërndarjen e kalciumit në trup në mënyrë që kockat dhe dhëmbët të mbeten të fortë dhe të shëndetshëm, ndërsa enët e gjakut të bëhen elastike dhe pa ngurtësim? Çfarë duhet të bëni nëse densiteti i kockave tashmë është në rënie? Dhe çfarë nëse sëmundjet kronike degjenerative janë tashmë të pranishme?


Nëntë masat tona holistike për të parandaluar osteoporozën do t'ju ndihmojnë të parandaloni me sukses osteoporozën dhe të mbështesni trajtimin e osteoporozës ekzistuese në një mënyrë kuptimplote. Të merrni më me të :-)


Jo çdo preparat me kalcium për parandalimin e osteoporozës është gjithashtu i shëndetshëm

Për të parandaluar osteoporozën, mos merrni pa dallim suplemente kalciumi, në vend të kësaj merrni suplemente me cilësi të lartë dhe vetëm aq kalcium sa keni nevojë në të vërtetë. Informacion mbi zgjedhjen e suplementit të duhur të kalciumit mund të gjendet këtu: Suplementet e kalciumit.


Rishikoni dietën tuaj dhe më pas vendosni nëse keni nevojë të merrni fare kalcium shtesë.


Dietë e pasur me kalcium për parandalimin e osteoporozës

Veçanërisht furnizuesit idealë të kalciumit, të cilët mund t'i përdorni p.sh. Ju mund të përfshini ushqimet e mëposhtme në dietën tuaj për të parandaluar osteoporozën në mënyrë që t'i siguroni vetes kalcium natyral: bajame (gjithashtu gjalpë bajamesh), fara chia (por vetëm të bluara!), gjalpë susami, brokoli, fruta të thata dhe perime me gjethe jeshile (p.sh. në formë smoothie jeshile).


Integroni këto ushqime së bashku me shumë lloje të tjera perimesh, fara, bishtajore dhe lakër në dietën tuaj - veçanërisht pasi këto ushqime përmbajnë jo vetëm kalcium, por edhe shumë substanca të tjera jetike, elementë gjurmë dhe antioksidantë të vlefshëm, të gjitha këto kanë një efekt shumë pozitiv. mbi shëndetin e kockave. Ne kemi përpiluar një përmbledhje të një diete të pasur me kalcium për ju - klikoni ketu!


Magnezi dhe kaliumi për parandalimin e osteoporozës

Në ndryshim nga kalciumi, dy mineralet magnezi dhe kaliumi janë ende shumë të panjohura në parandalimin e osteoporozës. Për këtë arsye, shpesh rekomandohet vetëm kalciumi, ndoshta së bashku me vitaminën D, magnezin dhe kaliumin, por këto zakonisht harrohen.


Magnezi

Magnezi në veçanti është një mineral që shumë ekspertë tani e konsiderojnë si shumë më të rëndësishëm sesa plotësimi i kalciumit në rastin e osteoporozës dhe sëmundjeve të enëve të gjakut. Për shembull, magnezi konsiderohet një mineral që ka efekte anabolike (ndërtuese të kockave), ndërsa kalciumi i tepërt, siç e dini tashmë, ka efekte katabolike (thyerje të kockave).


Sipas shkencëtarëve rreth Dr. Castiglioni i Universitetit të Milanos kontribuon drejtpërdrejt dhe indirekt në strukturën e dobët të kockave dhe përkeqëson ndjeshëm osteoporozën ekzistuese.


Në të kundërt, një furnizim i shëndetshëm me magnez ka një efekt jashtëzakonisht pozitiv në formimin e kockave dhe shëndetin e qelizave të kockave - në mënyra shumë të ndryshme. Për shembull, magnezi përmirëson shëndetin e kockave sepse minerali ka një efekt anti-inflamator.


Lajmëtarët e inflamacionit, të cilët qarkullojnë në numër të madh në trup në inflamacionin kronik, aktivizojnë osteoklastet (qelizat degraduese të kockave) dhe kështu çojnë në prishjen e substancës kockore. Përveç kësaj, magnezi pengon sekretimin dhe aktivitetin e hormonit paratiroide - një hormon që çliron kalciumin nga kockat për të rritur nivelet e kalciumit në gjak.


Magnezi është gjithashtu i përfshirë në aktivizimin e vitaminës D. Sa më pak magnez të ketë, aq më pak vitaminë D qarkullon në trup dhe aq më pak kalcium mund të absorbohet nga zorrët (shih gjithashtu pikën 5.), kështu që edhe me një furnizim të bollshëm kalciumi, mund të ndodhë një mungesë kalciumi nëse ka thjesht nuk është i mjaftueshëm magnezi është i pranishëm.Këtu ne përshkruajmë se si mund të diagnostikoni mungesën e kalciumit.


Kaliumi

Kaliumi është një mineral bazë që shpesh harrohet. Megjithatë, ne kemi shpjeguar se sa i rëndësishëm është kaliumi për kocka të shëndetshme në këtë artikull: Kocka të shëndetshme me një dietë alkaline. Ai raporton mbi rezultatet e kërkimit të një ekipi shkencëtarësh zviceranë.


Studiuesit kishin zbuluar se ata pacientë me osteoporozë që furnizoheshin me kalium të mjaftueshëm kishin një densitet kockor dukshëm më të lartë se grupi i kontrollit, i cili nuk merrte asnjë kalium.


Në artikullin në fjalë shpjegojmë se si mund të mbuloni lehtësisht kërkesat tuaja për kalium me një dietë të shëndetshme dhe alkaline. Do të mësoni gjithashtu se dieta konvencionale, mjaft e ulët me kalium, e përbërë nga shumë ushqime që formojnë acid, si djathi, sallami, buka, makaronat, etj., çon në kocka të dobëta.


Megjithatë, nëse shmangni këto ushqime që formojnë acide, nevoja juaj për minerale bazike do të bjerë automatikisht, pasi ka shumë më pak acide që qarkullojnë në trup dhe rrjedhimisht nevojiten më pak minerale bazë për t'i neutralizuar ato.


Acidet që janë tashmë të pranishme mund të hiqen nga trupi me një program të përshtatshëm deacidifikimi. Me një program të tillë (p.sh. UrBase) furnizimi me kalium mund të optimizohet gjithashtu.


Perimet në veçanti (spinaqi, lakra jeshile, kopër, selino, luleradhiqe, etj.) ofrojnë shumë kalium. Perimet e pasura me kalium mund të shijohen në sasi më të mëdha në formën e lëngjeve të freskëta të shtrydhura ose në formën e lëngjeve të barit.


Për të sapoardhurit në ushqimin e shëndetshëm, një kurë detoksifikuese katër-javore ofron hyrje në ushqimin alkaline, me të cilin mund të njiheni me shumë receta me tepricë bazë dhe të pasura me kalium dhe në të njëjtën kohë të humbni kilogramët e tepërt - që sigurisht është gjithashtu një gjë e jashtëzakonshme. lehtësim për kockat.


Më pak produkte qumështi në parandalimin e osteoporozës

Sado e pazakontë që mund të tingëllojë në lidhje me parandalimin e osteoporozës: Merrni parasysh uljen e konsiderueshme të konsumit të produkteve të qumështit në favor të ushqimeve të tjera të pasura me kalcium, pasi produktet e qumështit kanë një raport jashtëzakonisht të dobët kalcium-magnez, dmth. ato ofrojnë shumë kalcium, por Në të njëjtën kohë, pothuajse nuk ka ndonjë që siguron gjithashtu substanca shoqëruese si magnezi, silikoni, kaliumi, etj., të cilat janë gjithashtu të nevojshme për shëndetin e mirë të kockave. Prandaj, produktet e qumështit kontribuojnë në tepricën e kalciumit të përshkruar me të gjitha disavantazhet e tij.


Vitamina D dhe vitamina K2 për parandalimin e osteoporozës

Një ekip tjetër i substancave jetike që është shumë aktiv në parandalimin e osteoporozës përbëhet nga vitamina D dhe vitamina K2. Të dyja janë të përfshira drejtpërdrejt në metabolizmin e kalciumit dhe për kockat tuaja janë ajo që është oksigjeni për mushkëritë tuaja - me fjalë të tjera: thelbësor!


Vitamina D

Siç u përmend në pikën 3 për temën e magnezit, duhet patjetër të kujdeseni për mjaftueshëm vitaminë D si pjesë e parandalimit të osteoporozës - në verë me ndihmën e diellit, në stinët e tjera me një suplement ushqimor të përshtatshëm.


Vitamina D është përgjegjëse për të siguruar që kalciumi të mund të absorbohet nga zorrët. Nëse tani vuani nga mungesa e vitaminës D - e cila është e zakonshme në Evropën Qendrore për një pjesë të madhe të popullsisë - atëherë kalciumi nga ushqimi nuk mund të përdoret ose vetëm në mënyrë të pamjaftueshme. Prandaj, mungesa e vitaminës D mund të pengojë çdo parandalim të suksesshëm të osteoporozës. Studime të shumta mbi temën e vitaminës D mund të gjenden këtu: Vitamina D dhe këtu: Marrja e duhur e vitaminës D


Vitamina D është në dispozicion si një përgatitje ideale e kombinimit me vitaminën vegjetariane K2 - gjithashtu një vitaminë që është thelbësore për shëndetin e kockave dhe parandalimin efektiv të osteoporozës.


Vitamina K2

Vitamina K2 është vitamina që kujdeset për shpërndarjen e duhur të kalciumit në organizëm. Vitamina K2 nxjerr kalciumin nga enët e gjakut (që kanë arritur gabimisht) dhe e dërgon aty ku i takon: në kocka dhe dhëmbë.


Prandaj, vitamina K2 është treguesi që kemi përmendur më lart dhe që mund të parandalojë ose të ndihmojë në zbërthimin e depozitave të rrezikshme të kalciumit të ngurtësuar në enët arteriosklerotike të gjakut.


Prandaj, parandalimi efektiv i osteoporozës pa vitaminë K2 është i vështirë. Por kini kujdes: Kushdo që merr hollues gjaku të llojit antagonist të vitaminës K (Marcumar dhe të tjerë) duhet të diskutojë marrjen e vitaminës K me mjekun e tij!


Silic dhe bor për parandalimin e osteoporozës

Shumë nga masat holistike për parandalimin e osteoporozës të përmendura deri më tani nuk tingëllojnë aq të pazakonta për veshët tanë. Sidoqoftë, silikoni dhe bor janë elementë gjurmë, efekti jashtëzakonisht i ndërtimit të kockave të të cilëve ende nuk është arritur.


Mekanizmat e saktë të veprimit të këtyre dy elementëve gjurmë - veçanërisht ato të borit - në lidhje me shëndetin e kockave ende nuk janë sqaruar përfundimisht. Megjithatë, ka dukshëm më shumë referenca dhe studime mbi silikonin.


Siliciumi

Siliciumi padyshim mund të rrisë densitetin e kockave. Elementi gjurmë ndoshta është i përfshirë në sintezën ose stabilizimin e kolagjenit. Kolagjeni është një proteinë endogjene që u jep kockave të shëndetshme dhe indit lidhës stabilitetin elastik.


Kudo që ndodh formimi i kockave, gjithmonë mund të vërehet një përqendrim i lartë i silikonit. Nëse mineralizimi i kockës është i plotë në një moment, përmbajtja e silikonit bie përsëri atje. Prandaj, formimi i kockave të shëndetshme dhe të forta nuk është i mundur pa silikon.


Burime të shkëlqyera të silikonit janë meli, meli kafe dhe tërshëra ose elbi. (Elb është në dispozicion në një formë të tretur enzimatikisht si një shtesë diete nën emrin "elbi i aktivizuar"). Suplementet dietike të bazuara në silikon në formë koloidale mund të përdoren gjithashtu – si kurë për disa muaj. Lexoni gjithashtu: Si të kompensoni mungesën e silikonit


bor (boraks)

Bori, nga ana tjetër - një element gjurmë që ka qenë pak i njohur deri më tani - ndoshta mund të zvogëlojë sekretimin e kalciumit dhe magnezit nëpërmjet urinës përmes ndikimit të tij në funksionin e veshkave dhe kështu të sigurojë që mineralet të mos ekskretohen me tepricë.


Furnizimi i duhur i borit thuhet se është në gjendje të reduktojë sekretimin e tepërt të mineraleve me 50%. Në të njëjtën kohë, bor thuhet se ka një efekt forcues në vitaminën D, kështu që furnizimi me minerale përmirësohet nga ndikimi i borit në disa fronte.


Në të njëjtën mënyrë, një furnizim i shëndetshëm i borit mund të rrisë ndjeshëm nivelin e estrogjenit, gjë që tingëllon edhe më emocionuese pasi një nivel i ulët i estrogjenit është një faktor rreziku i rëndësishëm për osteoporozën, veçanërisht gjatë ose pas menopauzës.


Pra, bor duket se balancon disharmoninë hormonale – e cila, çuditërisht, është e njohur të paktën që nga viti 1987. Në atë kohë, studiuesit amerikanë njoftuan sa vijon pas një hetimi përkatës:


Rezultatet tona tregojnë se plotësimi i një diete me përmbajtje të ulët bor me sasi të borit që normalisht gjenden në një dietë të shëndetshme (të pasur me fruta dhe perime) mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së kalciumit dhe humbjes së kockave (dmth. parandalimin e osteoporozës) te gratë pas menopauzës.

Në një eksperiment me minjtë që vuanin nga osteoporoza në vitin 2006, shkencëtarët kinezë përcaktuan gjithashtu se kockat e tyre ishin rikuperuar pas marrjes së borit për 30 ditë. Sipas studiuesve, cilësia e kockave të minjve të sëmurë më parë tani ishte e krahasueshme me atë të grupit të kontrollit të shëndetshëm.


Plotësimi i ushqimit me bor mund të stimulojë formimin e kockave dhe të pengojë humbjen e kockave tek minjtë dhe njerëzit. Si rezultat, bor ka një efekt të qartë terapeutik në osteoporozën, kështu që parandalimi i suksesshëm i osteoporozës përfshin gjithashtu një dietë me ushqime të zgjedhura në mënyrë specifike që përmbajnë bor.


Bori gjendet në shumë perime, avokado, arra dhe fruta (përveç agrumeve). Frutat e thata (p.sh. kumbullat e thata) përmbajnë katër herë më shumë sasi bor në krahasim me varietetet e freskëta. Një dietë e tepruar e të gjitha këtyre ushqimeve siguron rreth 3 mg bor në ditë. Një dietë konvencionale me shumë bukë, makarona, ëmbëlsira, sallam, djathë etj. siguron mesatarisht vetëm 0,25 mg bor në ditë.


Vitamina C për parandalimin e osteoporozës

Vitamina C gjithashtu nxit rigjenerimin e kolagjenit dhe kështu formimin e kockave. Si pjesë e një studimi vijues të Studimit të Osteoporozës në Framingham, rreth 1000 subjekte të moshuar (të cilët ishin midis 70 dhe 80 vjeç në fillim të studimit) u vëzhguan për 15 deri në 17 vjet dhe ndjeshmëria e tyre ndaj frakturave të ijeve (këputje të nyja e hipit) dhe fraktura të tjera (përveç frakturave vertebrale).


Rezultoi se ata burra dhe gra që kishin konsumuar gjithmonë shumë vitaminë C (nëpërmjet dietës, por edhe përmes suplementeve dietike) pësuan një frakturë të kofshës shumë më rrallë sesa personat e testuar që gjatë viteve kishin marrë më shumë vitaminë C - preferonin një dietë të varfër. .


Prandaj, vitamina C është jetike për kockat e shëndetshme dhe parandalimin e ndjeshëm të osteoporozës. Për fat të mirë, dieta e tepërt bazë dhe natyrale që ne rekomandojmë ofron shumë vitaminë C.


Nëse dëshironi të jeni në anën e sigurt, mund të merrni gjithashtu një suplement holistik të vitaminës C, p.sh. B. nga qershia acerola. Ijët e trëndafilit, gjemba e detit dhe shumë manaferra të tjera janë gjithashtu furnizues të shkëlqyer holistikë dhe natyralë të vitaminës C dhe në të njëjtën kohë kënaqen me një sasi të madhe antioksidantësh.


Acidet yndyrore omega-3 për parandalimin e osteoporozës

Furnizimi i duhur dhe i shëndetshëm i yndyrës nuk është më pak i rëndësishëm se mineralet, elementët gjurmë dhe vitaminat në parandalimin e osteoporozës. Ju mund të gjeni udhëzime të rëndësishme për këtë në përshkrimin tonë të të ushqyerit anti-inflamator dhe zgjedhjen e duhur të yndyrës.


Prandaj, në këtë pikë do të dëshironim të theksojmë furnizimin ditor të mjaftueshëm të acideve yndyrore omega-3, të cilat janë kaq të rëndësishme për parandalimin e osteoporozës dhe shëndetin e kockave.


Acidet yndyrore omega-3 (p.sh. Opti 3 nga vaji i algave) kanë një sërë efektesh pozitive në kocka. Para së gjithash, ato përmirësojnë përthithjen e kalciumit nga zorrët si dhe futjen e kalciumit në kocka. Ekskretimi i mineraleve nëpërmjet veshkave reduktohet gjithashtu me ndihmën e acideve yndyrore omega-3 me cilësi të lartë.


Meqenëse në osteoporozën - siç e kemi parë tashmë më lart me temën e magnezit - proceset inflamatore kronike mund të kenë një efekt intensifikues dhe acidet yndyrore omega-3 kanë një efekt anti-inflamator, këto acide yndyrore patjetër bëjnë pjesë në çdo program gjithëpërfshirës dhe holistik për osteoporozën. parandalimi.


Vaji i Krillit me acidet yndyrore omega-3 me zinxhir të gjatë DHA dhe EPA është jashtëzakonisht i përshtatshëm për parandalimin e osteoporozës.


Meqenëse acidet yndyrore të cilësisë së lartë kërkohen për ndërtimin e çdo membrane qelizore individuale dhe mund të optimizojnë funksionet e tyre, një furnizim i ekuilibruar i acideve yndyrore jo vetëm që përfiton kockat, por në përgjithësi vonon çdo proces plakjeje.


Acidet yndyrore omega-3 e mbajnë trurin të ri dhe aktiv, përmirësojnë pamjen e lëkurës dhe lehtësojnë të gjitha simptomat që lidhen me proceset inflamatore kronike (dhe shpesh të dhimbshme) - qoftë kjo në kyçe (reumatizëm), në kokë (migrenë) , në enët e gjakut (arterioskleroza) ose diku tjetër.


Shmangni armiqtë e kockave në parandalimin e osteoporozës

Përveç të gjitha gjërave që duhet të bëni për të parandaluar osteoporozën, sigurisht që ka edhe gjëra që nuk duhet t'i bëni patjetër. Sepse ka shumë armiq të kockës. Prandaj, shmangia e të gjithë armiqve përkatës të kockave është pjesë e parandalimit holistik të osteoporozës.


Osteoporoza për shkak të mungesës së stërvitjes

Pra, sigurohuni që të bëni ushtrime fizike vërtet të rregullta dhe energjike, sepse vetëm një kockë lëvizëse njeh nevojën për të qëndruar të fortë dhe të shëndetshëm! Vetëm me lëvizje të mjaftueshme kockat tuaja mbeten të mineralizuara mirë dhe në të njëjtën kohë ruajnë elasticitetin e tyre. Mungesa e ushtrimeve, nga ana tjetër, është një nga armiqtë më të mëdhenj të kockave! Prandaj, shmangni divanin dhe pjerrësinë në një mënyrë të bollshme. Lëvizni!


Një formë shumë praktike ushtrimi që është gjithashtu shumë argëtuese është trajnimi me trampolinë. Trampolina e brendshme lejon një stërvitje holistik të të gjithë trupit, që do të thotë se ju stërvitni muskujt dhe sistemin tuaj kardiovaskular në masë të barabartë. Në të njëjtën kohë, trajnimi zhvillohet pa stres në nyje.


Për shkak të lëvizjes lart e poshtë, trajnimi me trampolinë ushtron një lloj efekti thithës në strukturat e trupit, përfshirë kockat. Rezultati është se mineralet migrojnë më lehtë në kocka, gjë që lejon që kockat të bëhen më të forta. Dendësia e kockave rritet dhe ju jeni më të mbrojtur nga osteoporoza.


Kërci i kyçeve gjithashtu furnizohet shumë më mirë me lëndë ushqyese përmes stërvitjes së rregullt me ​​trampolinë. Konsumimi është shumë më i ngadalshëm dhe sëmundja e kyçeve parandalohet.


Ju mund t'i gjeni të gjitha detajet në lidhje me stërvitjen me trampolinë - nga efektet dhe këshillat për stërvitjen deri te informacioni mbi cilësinë e trampolinës - në artikullin tonë Fit dhe i shëndetshëm me trampoline


Alkooli, kripa e tryezës, nikotina dhe pijet joalkoolike çojnë në osteoporozë

Sigurisht, duhen shmangur edhe armiqtë legjendar të kockave si alkooli, kripa e tryezës, nikotina dhe pijet joalkoolike. Alkooli në veçanti pengon fuqishëm aktivitetin e qelizave për ndërtimin e kockave, po, nën ndikimin e alkoolit thuhet se qelizat yndyrore ruhen në palcën e eshtrave në vend që të stabilizojnë qelizat e kockave. Kocka bëhet e yndyrshme nga brenda jashtë, bëhet e butë dhe e dobët.


Kripa e tryezës tani promovon - si alkooli - rritjen e sekretimit të mineraleve përmes urinës. Prandaj, në vend të kripës së tryezës, është më mirë të përdorni kripë bimore në sasi të moderuar dhe një erëza pa glutamate nga tregtia e ushqimeve natyrale.


As në të ardhmen nuk duhet të pini duhan shumë shpesh, sepse sa herë që arrini për një cigare, kockat tuaja bëhen më të buta. Efekti negativ është i qartë - si u. nga një studim suedez – edhe nëse mekanizmi ende nuk është sqaruar plotësisht.


Pijet e gazuara në përgjithësi lidhen me një dietë jo të shëndetshme. Studiuesit nuk e dinë ende saktësisht se si pijet freskuese dobësojnë kockat. Ajo që dihet, megjithatë, është se njerëzit që pinë shumë pije joalkoolike dhe në të njëjtën kohë hanë pak fruta dhe perime kanë densitet më të ulët të kockave – si p.sh. një studim norvegjez i vitit 2011 zbuloi.


Është e mundur që shumë pije joalkoolike përmbajnë një tepricë të fosfatit, i cili nga ana tjetër lidh kalciumin si antagonist, acidifikon trupin dhe duhet të ekskretohet me mundim përmes veshkave si komplekse kalcium-fosfat.


Kafeja nxit osteoporozën

Sado që shkenca përpiqet të gjejë argumente pro kafesë që e nënvlerësojnë kafenë - e kuptueshme, pasi ilaçi masiv ka një kontroll të fortë te shumica e studiuesve - birra e zezë konsiderohet armiku i kockave, të paktën kur përdoret në sasi më të mëdha konsumuar.


Kjo i.a. sepse kafeja nxit diurezën në veshka d. H. mineralet alkaline janë larë gjithnjë e më shumë.


Megjithëse konsumimi i kafesë nuk thuhet se çon menjëherë në fraktura, ajo ul densitetin e kockave, sipas një studimi të publikuar në shtator 2013 në American Journal of Epidemiology. Prandaj këshillojmë që të mos konsumoni kafe nëse ekziston rreziku i osteoporozës dhe si pjesë e një parandalimi efektiv dhe holistik të osteoporozës.


Bllokuesit e acidit gastrik e bëjnë më të vështirë parandalimin e osteoporozës

Medikamente të tilla si B. bllokuesit e kortizonit dhe acidit gastrik (PPI, frenuesit e pompës protonike) mund të - nëse merren për një kohë të gjatë, pra për muaj apo edhe vite - mund të kontribuojnë ndjeshëm në zhvillimin e osteoporozës dhe ta bëjnë parandalimin e osteoporozës një projekt të mundimshëm.


Në këtë rast, masat e përmendura për parandalimin e osteoporozës duhet të zbatohen veçanërisht në mënyrë konsistente dhe intensive, në mënyrë që të kompensohen sa më shumë që të jetë e mundur vetitë grabitëse të kockave të ilaçit.


Bllokuesit e acidit gastrik (PPI) janë të përshkruara për urth dhe fryrje. Ju mund t'i njihni fondet nga mbaresa -prazole në emër.


Bllokuesit e acidit gastrik pengojnë formimin e acidit të stomakut. Megjithatë, acidi gastrik është thelbësor për përthithjen e mineraleve. Nën ndikimin e bllokuesve të acidit gastrik, trupi nuk mund të absorbojë më plotësisht kalciumin dhe mineralet e tjera. Prandaj, ai merr vetëm pak kalcium (për të mos përmendur elementët e tjerë gjurmë), kështu që ai duhet të marrë kalciumin e nevojshëm për gjakun dhe indet nga kockat dhe mund të vuajë shpejt nga një mungesë e përgjithshme minerale dhe elementësh gjurmë.


Nëse tani shikoni se sa njerëzve u janë përshkruar bllokuesit e acidit dhe i marrin ato për vite me rradhë dhe nuk mund të shpëtojnë më nga efekti i tyre i varur, atëherë shkalla e lartë e osteoporozës në gjerësinë tonë gjeografike nuk është më befasuese - me duhanpirësit që marrin PPI duke qenë veçanërisht të rrezikuar nga osteoporoza.


Shumë informacione rreth antacideve dhe si t'i zëvendësoni ato mund të gjeni këtu: Rrethi vicioz i antacideve dhe alternativat ndaj antacideve


Pabarazitë hormonale parandalojnë parandalimin e osteoporozës

Sigurisht, nuk duhet harruar ndikimi i hormoneve (hormonet e tiroides, hormonet paratiroide dhe hormonet seksuale) në shëndetin e kockave, kështu që parandalimi efektiv holistik i osteoporozës duhet të përfshijë edhe diagnostikimin dhe rregullimin e çekuilibrave të mundshëm hormonal.


Koha gjatë dhe menjëherë pas menopauzës, me uljen e niveleve të saj të hormoneve, konsiderohet të jetë një rrezik veçanërisht i lartë i osteoporozës. Mbani parasysh këtu se mungesa e shpeshtë e diagnostikuar e estrogjenit nuk është arsyeja e vetme për uljen e densitetit të kockave. Dominimi i estrogjenit është shumë më i zakonshëm, pra një nivel i ulët i estrogjenit që është shumë i lartë në raport me nivelin e progesteronit. Në këtë rast, marrëdhënia midis dy hormoneve nuk është e saktë dhe mund – në varësi të intensitetit të çekuilibrit – p.sh. B. me progesteron natyral në formë kremash ose kapsulash ose me diosgeninë nga z. B. Yam i egër të rregullohet.


Meqenëse gjinekologët nuk janë marrë gjithmonë me këtë tezë, mund t'i drejtoheni grupeve të vetëndihmës hormonale në internet për informacione përkatëse, analiza hormonale dhe këshilla individuale nëse mjeku juaj nuk mund t'ju ndihmojë këtu.


Megjithatë, për shkak të qasjes së tyre holistike, të gjitha masat që kemi përmendur për parandalimin e osteoporozës japin një kontribut të jashtëzakonshëm në faktin se si gjëndrat endokrine mund të rikuperohen dhe nivelet e hormoneve mund të gjejnë përsëri ekuilibrin e tyre natyror dhe menopauza mund të kapërcehet pa ndonje problem. Në këtë kontekst, një dietë specifike hormonale mund të jetë gjithashtu me interes për ju.


Masa të mëtejshme për parandalimin e osteoporozës

Më poshtë do të gjeni këshilla të mëtejshme që mund të zbatoni për të parandaluar osteoporozën ose, natyrisht, nëse tashmë keni osteoporozë:


 • Lexoni këtu se si një dietë me bazë bimore promovon shëndetin e kockave: Kocka të shëndetshme me ushqim alkaline

 • Ne kemi shpjeguar se si një kurs i probiotikëve mund të ndihmojë në humbjen e kockave këtu: Probiotikë për humbjen e kockave

 • Bimët medicinale që forcojnë edhe kockat janë paraqitur këtu: Bimë mjekësore për kockat

 

Burimet e artikullit:

 • Ganzheitliche Prävention gegen Osteoporose (zentrum-der-gesundheit.de)- Zentrum der Gesundheit

 • Castiglioni S et al., "Magnesium and osteoporosis: current state of knowledge and future research directions", Nutrients, 2013 Juli, (Magnesium und Osteoporose: Derzeitiger Wissensstand und künftige Forschungsrichtungen)

 • Michaelsson K et al., "Long term calcium intake and rates of all cause and cardiovascular mortality: community based prospective longitudinal cohort study", British Medical Journal, Februar 2013, (Langfristige Calciumeinnahme und Analyse aller Ursachen (einschl. Kardivaskulrer Ereignisse) für die Sterblichkeit)

 • Kurabayashi M, "Is calcium supplement useful in aged persons? Calcium supplement doesn`t reduce the fracture and vascular risk in aged persons", Clinical Calcium, Mai 2012, (Ist eine Calcium-Nahrungsergänzung für ältere Personen nützlich? Eine Calcium-Nahrungsergänzung reduziert nicht das Risiko für Knochenbrüche und Gefässerkrankungen bei älteren Menschen)

 • Seeman E, "Evidence that calcium supplement reduce fracture risk is lacking", Clinical Journal of the American Society of Nephrology, Januar 2010, (Beweis dafür, dass eine Calcium-Nahrungsergänzung das Knochenbruchrisiko reduziert, fehlt)

 • Bolland MJ et al., "Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis", British Medical Journal, Juli 2010, (Auswirkung einer Calcium-Nahrungsergänzung auf das Herzinfarktrisiko sowie das Risiko auf kardiovaskuläre Ereignisse: Eine Metastudie)

 • Sahni S et al., "Protective effect of total and supplemental vitamin C intake on the risk of hip fracture a 17-year follow-up from the Framingham Osteoporosis Study", Osteoporosis International, November 2009, (Schutzwirkung von Vitamin C (Gesamt-Vitamin C und Vitamin C als Nahrungsergänzung) im Hinblick auf das Risiko für Hüftfrakturen eine 17jährige Folgestudie der Framingham Osteoporose Studie)

 • New SA, Robins PA, Campbell MK, et al. "Dietary influence on bone mass and bone metabolism: further evidence of a positive link between fruit and vegetable consumption and bone health", American Journal of Clinical Nutrition 2000, (Einfluss der Ernährung auf die Knochendichte und den Knochenstoffwechsel: Ein weiterer Beweis für den positiven Zusammenhang zwischen dem Verzehr von Früchten und Gemüse und der Knochengesundheit)

 • Xu P, Hu WB, Guo X et al., "Therapeutic effect of dietary boron supplement on retinoic acid-induced osteoporosis in rats", Journal of Southern Medical University (Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao), Dezember 2006, (Therapeutischer Effekt eines Bor-Nahrungsergänzungsmittels auf Retinsäure-induzierte Osteoporose bei Ratten)

 • Nielsen FH et al., "Effect of dietary boron on mineral, estrogen, and testosterone metabolism in postmenopausal women", FASEB Journal, November 1987, (Wirkung von Bor in der Nahrung auf den Mineralstoff-, östrogen- und Testosteron-Stoffwechsel bei Frauen nach den Wechseljahren)

 • Hstmark AT et al., "The oslo health study: a dietary index estimating frequent intake of soft drinks and rare intake of fruit and vegetables is negatively associated with bone mineral density", Journal of Osteoporosis, Juli 2011, (Die Oslo Health Study: Das regelmässige Trinken von Softdrinks und der seltene Konsum von Obst und Gemüse sind negativ mit der Knochendichte assoziiert)

 • Callrus M et al., "Adverse Effects of Smoking on Peak Bone Mass May Be Attenuated by Higher Body Mass Index in Young Female Smokers", Calcified Tissue International, September 2013, (Negative Effekte des Rauchens auf die Knochendichte könnte bei jungen Raucherinnen von einem höheren BMI abgeschwächt werden)

 • Hallstrm H et al., "Long-term Coffee Consumption in Relation to Fracture Risk and Bone Mineral Density in Women", American Journal of Epidemiology, September 2013, (Langfristiger Kaffeekonsum in Verbindung mit dem Knochenbruchrisiko und der Knochendichte bei Frauen)

498 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page