top of page
 • Qendra e Shëndetit

Dhimbje shpine: çfarë të bëni?


Dhimbja e shpinës është shume e përhapur. Opsionet e trajtimit të mjekësisë konvencionale nuk janë shumë të kënaqshme. Pra, çfarë të bëni? Për fat të mirë, në varësi të shkakut të simptomave, ka mënyra të shumta për të ndihmuar veten me dhimbjen e shpinës.


Dhimbje shpine: Ju mund ta bëni këtë

Dhimbja e shpinës është ndoshta një nga ankesat fizike më të përhapura të kohës sonë. Pothuajse të gjithë e kanë ndjerë shpinën në një moment – ​​qoftë nga lëndimi, përdorimi i tepruar, mungesa e stërvitjes ose (me sa duket) jashtë blusë.


Shkaqet e dhimbjes së shpinës janë të ndryshme dhe duhet të sqarohen gjithmonë nga mjeku nëse dhimbja është e fortë ose e përsëritur. Sepse një diagnozë konkrete ndihmon jashtëzakonisht shumë në gjetjen e masave dhe terapive të duhura.


Dhimbje kronike të shpinës ose thjesht fascia e mbërthyer

Fascia është ind që lidh muskujt dhe kur tendoset, mund të shkaktojë një dhimbje djegieje ose ndjesi shpimi gjilpërash

Në shumicën dërrmuese të rasteve të dhimbjes së shpinës, veçanërisht dhimbjes kronike të shpinës, personi i prekur zakonisht mund të bëjë shumë vetë për të siguruar që ajo të largohet dhe të mos kthehet. Sepse në shumicën e rasteve janë "thjesht" muskuj të mbingarkuar, të tendosur dhe të shkurtuar dhe fascie ngjitëse dhe të ngurtësuara që ose dëmtojnë veten ose shkaktojnë dhimbje sepse shtrydhin nervat dhe/ose disqet ndërvertebrale.


Megjithatë, probleme të tilla muskulore dhe fasciale mund të trajtohen shumë mirë me një program terapie individuale dhe holistik - nëse keni dyshime, sigurisht pas konsultimit me një mjek, fizioterapist, osteopat, trajner apo të ngjashme. Tashmë mund të gjeni shumë video për stërvitjen e fascisë në internet për të liruar fascinë tuaj të mbërthyer dhe të ngurtësuar. Ju mund të gjeni shumë informacione rreth problemit të fascisë përmes lidhjes së fascisë më sipër.


Kështu trajton mjeku dhimbjen e shpinës

Shumë të sëmurë zakonisht shkojnë te mjeku i familjes për dhimbje shpine për të marrë një injeksion qetësues dhe anti-inflamator (një përzierje e deksametazonit ("kortizonit") dhe diklofenakut). Sidomos në rastin e lumbagos me dhimbje akute, jashtëzakonisht të forta të shpinës që e bën të vështirë të mendosh qartë, një shiringë e tillë mund të jetë zgjedhja e parë.


Megjithatë, nëse mjeku juaj nuk vjen tek ju, duhet të lëvizni të paktën pak për të vizituar ordinancën e tij. Ju gjithashtu mund ta përdorni këtë lëvizshmëri të kufizuar për të mbajtur një sy për videot e Liebscher & Bracht në internet dhe për të imituar ushtrimet e paraqitura atje për pacientët me lumbago ose dhimbje të nervit shiatik. Nëse këto nuk sjellin lehtësim të dukshëm brenda orës së ardhshme, gjithmonë mund të shkoni te mjeku.


Mjekët nuk janë më aq të etur për t'i dhënë këto injeksione, duke preferuar të përshkruajnë qetësues oralë si Voltaren ose Ibuprofen në formë tabletash ose kapsulash. Nga ana tjetër, paracetamoli nuk është efektiv dhe gjithashtu dëmton mëlçinë. Në vitin 2015, shkencëtarët nga Instituti George për Shëndetin Global në Sidnei zbuluan në mbi 1,800 pacientë me dhimbje shpine se paracetamoli nuk funksiononte fare për dhimbjen e shpinës (12, 13).


Sapo dhimbja akute të jetë larguar, duhet patjetër të aktivizoheni dhe të merrni masa për të parandaluar lumbagon e radhës dhe, në rastin e dhimbjeve kronike të shpinës, ta lehtësoni atë afatgjatë ose ta eliminoni plotësisht.


Pak alternativa të disa mjekëve

Madje disa mjekë janë tashmë aktivë në fushën e mjekësisë alternative dhe ofrojnë më shumë sesa thjesht një referim te një ortoped apo një recetë për fizioterapi për dhimbjet e shpinës.


Disa janë tani duke punuar në mënyrë aktive me pastrimin e zorrëve ose kurën F. X. Mayr, pasi ata kanë njohur lidhjen holistike midis shëndetit të zorrëve dhe shëndetit të përgjithshëm ose të shpinës.


Megjithatë, terapia e mirë fizike mund të bëjë gjithashtu mrekulli. Qëllimi juaj është të ndërtoni muskuj, të relaksoni muskujt e tensionuar, të rivendosni lëvizshmërinë dhe të relaksoni tendinat dhe ligamentet.


Megjithatë, fizioterapia mund të ndihmojë në mënyrë të qëndrueshme dhe afatgjatë VETËM nëse pacienti mëson ushtrime të përshtatshme individualisht atje dhe gjithashtu i kryen ato RREGULLSHT dhe INTENSIVIV, në mënyrë ideale disa herë në ditë në shtëpi. Megjithatë, disa trajtime termike, masazhe dhe ushtrime në vend dy herë në javë vështirë se do të jenë të mjaftueshme për të arritur një lehtësim afatgjatë të simptomave.


Si ta trajtoni vetë dhimbjen e shpinës

Meqenëse dhimbja e shpinës është shpesh rezultat i stilit të jetesës së sotme sedentare dhe sedentare dhe zakoneve të tjera jo të shëndetshme (pirja e duhanit, alkooli, mungesa e gjumit), dmth. është praktikisht e shkaktuar nga vetja (1), shpesh mund ta rregulloni vetë këtë formë të dhimbjes së shpinës duke përdorur hell kthehet dhe ndryshon stilin e jetës së tij në përputhje me rrethanat. (Ndërkohë, në mjekësi është vendosur edhe thënia: “Të ulurit konsiderohet si pirja e re e duhanit”.)


Pjesa e poshtme e shpinës: lëvizje kundër dhimbjes

Lëvizja është e gjitha dhe e gjitha kur bëhet fjalë për dhimbjet kronike të shpinës. Nuk ka rëndësi nëse dhimbja është në pjesën e poshtme të shpinës apo më shumë në zonën e gjoksit. Megjithatë, dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës në veçanti tregon një mënyrë jetese kryesisht të ulur dhe të ulur.


Mësohuni me më shumë ushtrime! Mund të jetë e bezdisshme në fillim, por këmbëngulni, sepse pas disa javësh apo muajsh do të mësoheni dhe nuk do të ndiheni më rehat pa lëvizjen e stërvitur.


Nëse keni vështirësi të qëndroni në top dhe vazhdoni të "harroni" ushtrimet tuaja në shtëpi, atëherë gjeni një studio të përshtatshme fitnesi ku një trajner mund të kujdeset për ju dhe ku mund të ketë kurse speciale për shpinë.


Mos lëvizni më shumë në jetën e përditshme (merrni shkallët në vend të ashensorit, merrni biçikletën tuaj në vend të makinës, etj.), por gjithashtu bëni sportin dhe ushtrojeni hobin tuaj. Eksperimentoni me sporte të ndryshme derisa të gjeni diçka që ju pëlqen.


Nëse keni shumë dhimbje, përmbajuni ushtrimeve të shpinës tani për tani. Ne kemi përmendur tashmë specialistët e dhimbjes Liebscher & Bracht, të cilët prezantojnë video shumë të mira në YouTube me ushtrimet më të mira si për dhimbjet akute ashtu edhe për ato kronike të shpinës.


Aty shpjegohet gjithashtu shumë mirë se dhimbja e shpinës nuk vjen – siç besohet shpesh – nga muskujt e dobët të shpinës, por nga muskujt e dobët të barkut në lidhje me muskujt e kofshës që janë shkurtuar nga ulja e tepërt dhe rrjedhimisht muskujt e tendosur të shpinës.


Yoga ose ecje aerobike për dhimbjen e shpinës

Dy metoda të mundshme sportive që mund të ndihmojnë në mënyrë specifike kundër dhimbjeve kronike të shpinës janë p.sh. B. joga dhe ecja aerobike. Një studim nga Britania e Madhe tregoi (10) se ata pjesëmarrës që merrnin pjesë në klasa të rregullta joga ndiheshin më mirë me shpinën e tyre.


Joga ndihmoi me dhimbjen e shpinës edhe më mirë se gjashtë klasa në teknikën Alexander (shih seksionin tjetër). Megjithatë, njëzet e katër seanca të teknikës Alexander ishin përsëri më efektive se joga.


Një tjetër metodë alternative për dhimbjen e shpinës është ecja aerobike, e cila sipas një studimi (11) ndihmon kundër dhimbjes së shpinës si dhe terapisë fizike të gjerë.


Në këtë studim, gjysma e 52 pjesëmarrësve në studim morën fizioterapi klasike, ndërsa gjysma tjetër praktikoi një formë të re të stërvitjes së fitnesit, ecjen aerobike. Këtu njësitë e shtrirjes alternojnë me fazat e ecjes së shpejtë.


Duhet të siguroheni që ende mund të keni një bisedë gjatë trajnimit. Nëse shfaqet gulçim i rëndë, trajnimi nuk është më efektiv.


Një njësi ecjeje aerobike zakonisht funksionon si më poshtë:

 • Pesë deri në dhjetë minuta ecje të moderuar

 • Pesë minuta shtrirje

 • Tridhjetë deri në pesëdhjetë minuta ecje të shpejtë (rrahjet e zemrës duhet të jenë rreth tetëdhjetë për qind më shpejt se në pushim)

 • Pesë deri në dhjetë minuta ecje të moderuar

 • Pesë minuta shtrirje


Pjesëmarrësit e studimit fillimisht përfunduan njësi trajnimi prej njëzet minutash secila. Por më pas, gjatë gjashtë javëve, kohëzgjatja u rrit në dyzet minuta.


Në fund të periudhës së studimit, u tregua se fizioterapia klasike mund të përmirësonte ndjeshëm cilësinë e jetës së pacientëve me dhimbje shpine. Megjithatë, të njëjtin efekt pozitiv pati edhe stërvitjet me ecje aerobike.


Ecja aerobike mund të kryhet edhe jashtë, në mënyrë që jo vetëm të forcohet dhe të stërvitet sistemi muskuloskeletor, por mund të merret edhe ajri i pastër dhe rrezet e diellit (vitamina D) – gjë që nuk ndodh në dhomat zakonisht të mbyllura të praktikave të fizioterapisë.


Pra, nuk është për t'u habitur që grupi i ecjes aerobike u ndje shumë më mirë edhe psikologjikisht, pasi pjesëmarrësit mendonin se mund të bënin diçka për shëndetin e tyre me ecjen aerobike dhe nuk duhej të mbështeteshin te një terapist.


Teknika Alexander: Ushtrime për dhimbjen e shpinës

Një tjetër metodë shumë e mirë kundër dhimbjeve kronike të shpinës është e ashtuquajtura Teknika Alexander – e quajtur sipas zhvilluesit të saj Frederick Matthias Alexander. Kjo është një metodë në të cilën studentët ndërgjegjësohen për zakonet në sekuencat e lëvizjes së tyre në mësimet individuale ose në grup. Këto zakone janë shpesh shkaku i dhimbjes në sistemin muskuloskeletor, për shembull sepse ato çojnë në tendosje të njëanshme ose tendosje të gabuar.


Problemet shëndetësore lehtësohen nëpërmjet përmirësimeve në qëndrimin dhe koordinimin e muskujve. Në vitin 2011, një analizë sistematike e tetëmbëdhjetë studimeve mbi efektin e teknikës Alexander kundër sëmundjeve të ndryshme tregoi se kjo metodë mund të ishte shumë e përshtatshme për trajtimin e dhimbjeve të shpinës.


Studimi zgjati mbi një vit. Pas tre muajsh dhe pas përfundimit të studimit u kontrollua gjendja e subjekteve të testimit. Ata që kishin marrë trajtim klasik ende vuanin nga njëzet e një ditë dhimbje në muaj. Kushdo që kishte marrë terapi masazhi ishte në gjendje të zvogëlonte numrin e ditëve me dhimbje me shtatë ditë, në mënyrë që gjysma e muajit të ishte pa dhimbje me këtë metodë.


Teknika Alexander, nga ana tjetër, e zvogëloi numrin e ditëve të dhimbjes në tre ditë të mëdha në muaj pas 24 orësh mësimi në këtë teknikë (7, 8). Ka video në You Tube të Teknikës së Aleksandrit, ose mund të pyesni Shoqatën Alexander Technique për kurse ose mësues në zonën tuaj ( 14 ).


Humbni peshën tuaj të tepërt

Obeziteti është zakonisht një nga pasojat e mungesës së ushtrimeve. Pra, nëse papritmas lëvizni më shumë, atëherë është më e lehtë të reduktoni peshën e tepërt. Është e qartë se obeziteti nxit zhvillimin e dhimbjes së shpinës, pasi pesha e tepërt mbingarkon të gjithë strukturën e trupit dhe në këtë mënyrë edhe zonën e shpinës (15).Çfarë lidhje ka dhimbja e shpinës me zorrët

Shumë pacientë me zorrë të irrituar gjithashtu vuajnë nga dhimbja e shpinës. Me sa duket për arsye të pashpjegueshme. Shkaku është i qartë. Kjo është për shkak se një zorrë e sëmurë mund të çojë në dhimbje shpine - veçanërisht në pjesën e poshtme të shpinës (2 Burimi i Besuar). Por edhe njerëzit që mendojnë se zorra e tyre është e mirë mund të kenë zorrë të keqe, siç e shpjeguam më herët këtu: Sindroma e zorrëve që rrjedh


Simptomat e një sistemi tretës të sëmurë kronik nuk duhet të përfshijnë gjithmonë problemet tipike të tretjes, ato gjithashtu mund të çojnë në dhimbje kronike të kyçeve, dhimbje kronike të muskujve, vështirësi në përqendrim, migrenë, probleme të lëkurës, lodhje kronike, ndryshime të humorit deri në depresion dhe shumë më tepër. . Asnjë nga këto simptoma nuk ju bën të mendoni menjëherë për zorrët, dhe megjithatë zorrët e sëmura kronike mund të jenë prapa saj dhe herët a vonë të çojnë në dhimbje shpine.


Kapsllëku kronik dhe diarreja mund të shkaktojnë dhimbje shpine

Ata me kapsllëk kronik shpesh mësohen me të dhe mendojnë se është në rregull të defekojnë çdo disa ditë. Por nuk është kështu, sepse defekimi duhet të bëhet të paktën një herë në ditë. Përndryshe, zorrët mundohen - dhe te disa njerëz kjo mundim mund të përhapet në shpinë. Sepse masa e jashtëqitjes që grumbullohet në zorrë shtyp nervin sakral në pjesën e poshtme të shpinës: dhimbja e shpinës është aty.


Por diarreja kronike, e cila është e zakonshme në shumicën e njerëzve me sindromën e zorrës së irrituar, mund të çojë gjithashtu në dhimbje shpine. Nervat që të çojnë në dhe nga zorrët vijnë nga shtylla e mesit. Gjithashtu, këto nerva çojnë në muskujt dhe ligamentet që stabilizojnë pjesën e poshtme të shpinës. Pra, nëse zorra është e stresuar - për çfarëdo arsye - atëherë tensioni kronik i muskujve mund të ndodhë në këtë zonë, i cili nga ana tjetër rezulton në acarim të nervave të përshkruar dhe në këtë mënyrë në dhimbje shpine.


Dhimbja e shpinës shpesh shfaqet së bashku me problemet e zorrëve dhe fshikëzës

Ka vetëm disa studime shkencore mbi këtë temë. Një shumë interesante është ajo e vitit 2014 që u shfaq në Journal of Chiropractic Medicine. Këtu u zbulua se një pjesë e madhe e pacientëve që vuanin nga dhimbja e shpinës ankoheshin gjithashtu për probleme të zorrëve dhe/ose fshikëzës (5).


Dhe qysh në vitin 2006, studiuesit në reumatologjinë klinike shkruan se spondiliti ankilozant (spondyliti ankiloz) - një sëmundje kronike inflamatore e shtyllës kurrizore në shpinë kraharore-lumbale dhe nyjet sakroiliacike - shpesh shoqërohet me sëmundjet inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulcerativ etj. .), përkatësisht në 5 deri në 10 për qind të rasteve. Në shumë prej këtyre pacientëve, infeksionet intestinale subklinike (d.m.th., asimptomatike) mund të diagnostikohen në mënyrë endoskopike ose histologjike (6).


Zorrët e irrituar janë shpesh shkaku i dhimbjes së shpinës

dr Peter Strauven - mjek holistik në Bon - shpjegon në faqen e tij të internetit ( 3 ) se mund të ketë shumë shkaqe për dhimbjen e shpinës, të cilat të gjitha duhet të sqarohen përpara se të vendoset për terapi. Dhimbjet e sipërme të shpinës si pasojë e problemeve të dhëmbëve dhe nofullës, çrregullimeve të tiroides dhe infeksioneve kronike të sinuseve mund të shfaqen.


Edhe me dhimbje të moderuar të shpinës, Dr. Strauven rendit çrregullimet e zorrëve si një shkak të mundshëm. Dhe me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, një zorrë e irrituar është shumë shpesh shkaku. Sepse një zorrë e irrituar shkakton ngërçe dhe shkurtim të muskujve ekstensor më të madh, iliopsoas. Rezultati është një legen i anuar, një shtyllë kurrizore e anuar dhe në fund dhimbje shpine.


Intoleranca ushqimore mund të prekë edhe shpinën

“Çrregullime të zorrëve” mund të nënkuptojnë një sërë problemesh, si p.sh B. cikatricet dhe ngjitjet që Dr. Strauven mund të ekzaminohet dhe trajtohet në mënyrë osteopatike. Irritimi i zorrëve i shkaktuar nga p.sh. B. Intolerancat ushqimore (intoleranca ndaj laktozës, intolerancës ndaj glutenit, intolerancës ndaj fruktozës etj.) mund të jenë shkaku i dhimbjes së shpinës.


Nëse problemet e gjetura të zorrëve trajtohen – sipas Dr. Strauven – dhimbjet e shpinës shpesh mund të lehtësohen.


Dietë për dhimbjet kronike të shpinës

Dieta gjithashtu ka një ndikim të madh në shëndetin e shpinës. Mjeku i përgjithshëm Dr. mjekësor Jochen Handel na tha se me dhimbjet e tij të shpinës (përveç ushtrimeve të shtuara), lënia jashtë mishit dhe qumështit bënte mrekulli, ndërkohë që mjekimi nuk e kishte ndihmuar për një kohë të gjatë.


Cila mund të jetë arsyeja për lehtësimin e dhimbjes nga një ndryshim i tillë diete? Në naturopati, mishi dhe produktet e qumështit konsiderohen të jenë acid-formues - dhe acidet e tepërta në inde nxisin zhvillimin e dhimbjes dhe tensionit.


Nëse tani hani alkaline ose sipas rregullave të ushqyerjes së tepërt alkaline, jo vetëm që eliminohen acidet e tepërta, organizmi në mënyrë natyrale furnizohet edhe me minerale alkaline, si p.sh. B. magnez, i cili nga ana e tij vepron kundër dhimbjes së shpinës si më poshtë:


Magnezi dhe vitamina D kundër dhimbjeve të shpinës

Në rastin e dhimbjes së shpinës - qoftë akute apo kronike - duhet të mendoni gjithmonë për një furnizim të mirë me magnez. Përveç faktit se magnezi është i njohur si relaksues dhe antispazmatik, Gerry K. Schwalfenberg shpjegon në studimin e tij (2011) me temën "A mund të jetë e dobishme një dietë alkaline për shëndetin" nëpërmjet cilit mekanizëm mineralet alkaline mund të përmirësojnë dhimbjen e shpinës:


Mineralet bazë rrisin vlerën e pH të gjakut dhe gjithashtu nivelin e magnezit të qelizës. Megjithatë, vetëm niveli i duhur i magnezit lejon që sistemet enzimë të trupit të funksionojnë siç duhet, dhe në këtë proces mund të aktivizojë gjithashtu vitaminën D, e cila nga ana tjetër tani mund të lehtësojë dhimbjen e shpinës (16).


Një dietë e tepërt bazë me shumë perime, pseudodrithëra dhe arra e fara siguron shumë magnez, ashtu si suplementet ushqimore alkaline si p.sh. B. Citrate bazë nga natyra efektive. Përgatitjet e pastërta të magnezit si citrat magnezi ose kombinimi natyral magnez-kalcium në formën e koraleve të detit Sango mund të rifreskojnë gjithashtu ekuilibrin e magnezit.


Megjithatë, nëse vitamina D mungon, asnjë sasi magnezi nuk mund të bëjë asgjë. Prandaj është gjithmonë e nevojshme të mendoni për optimizimin e furnizimit me vitaminë D në mënyrë që magnezi të plotësojë mjaftueshëm vitaminë D që mund të aktivizohet.


VAJ CBD për dhimbjet e shpinës

Vaji CBD, i cili përmban në veçanti kanabidiol nga ekstrakti i lules së kërpit, përgjithësisht konsiderohet të jetë relaksues, nxitës i gjumit, anti-inflamator dhe analgjezik – veti që janë gjithashtu të indikuara për dhimbjet e shpinës. Studimet e para janë të disponueshme për lehtësimin e dhimbjeve, p.sh. B. në artrit ose fibromialgji. Në rastin e dhimbjes së shpinës, vaji mund të përdoret nga jashtë dhe nga brenda – por gjithmonë vetëm krahas masave të tjera. Lexoni më shumë këtu: Vaj CBD për dhimbje dhe vaj CBD për fibromialgji


Dhimbje shpine nga stresi

Stresi gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje shpine. Faktorët e stresit që ndodhin veçanërisht shpesh janë puna e tepërt, puna e përditshme e pakënaqshme, problemet ndërpersonale, mungesa e njohjes sociale, mendimet shqetësuese dhe frika për të ardhmen, si dhe mungesa e "mbështetjes".


Periudhat e gjata të stresit tani çojnë në tension të përhershëm në muskujt e skeletit dhe të shpinës. Njerëzit e stresuar zakonisht gjejnë pak kohë për menaxhim të mirë të stresit, për ushtrime të mjaftueshme dhe momente relaksi. Rrjedhimisht, është vetëm çështje kohe përpara se qëndrimi kronik i tensionuar më në fund do të çojë në dhimbje kronike të shpinës.


Prandaj, gjithmonë mendoni për menaxhimin e mirë të stresit dhe planifikoni momente në rutinën tuaj të përditshme që i dedikohen relaksimit, p.sh. B. me relaksim progresiv të muskujve, ushtrime të ndërgjegjes, meditim ose çdo teknikë tjetër relaksimi që ju tërheq.


Të ashtuquajturat adaptogjenë mund të përdoren gjithashtu përveç kësaj. Këto janë disa bimë medicinale që ndihmojnë organizmin të bëhet më rezistent ndaj stresit, në mënyrë që reagimet e zakonshme ndaj stresit të jenë më të buta, pra të mos stresohet më aq lehtë. Adaptogjenët përfshijnë Rhodiola rosea, por edhe xhensen, shumë kërpudha medicinale (p.sh. Reishi) ose Ashwaganda (manaferrat e gjumit, i njohur gjithashtu si xhensen indian, konsiderohet si një nga adaptogjenët më të fortë, i cili është përdorur në Ayurveda për mijëra vjet për shumë të ndryshme. sëmundjet).


Komponenti shpirtëror: dhimbje shpine sepse shpirti po qan

Nëse edhe terapitë e dhimbjes në kombinim me fizioterapinë, masazhet etj., nuk tregojnë një efekt të kënaqshëm, shumë prej të prekurve heqin dorë. Ata përpiqen të menaxhojnë dhimbjen dhe kufizimet që vijnë me të, dhe përfundimisht ata pajtohen me dhimbjen e shpinës duke u bërë shoqëruesi i tyre i vazhdueshëm. Por nuk ka pse të vijë deri këtu.


Shumë mjekë e kërkojnë shkakun e dhimbjes së shpinës ekskluzivisht në zonën fizike dhe për rrjedhojë edhe terapitë zhvillohen vetëm në këtë nivel.


Nga pikëpamja holistike, megjithatë, fushat fizike dhe mendore (shpirtërore) të një personi janë të pandashme. Prandaj, gjatë përcaktimit të shkakut të dhimbjes kronike të shpinës, duhet të merren parasysh në masë të barabartë si aspekti fizik ashtu edhe ai psikologjik. Vetëm një diagnozë që merr parasysh të dy nivelet mundëson terapi të suksesshme për dhimbjet kronike.


Dhimbje shpine nga konfliktet emocionale

Shpina dhemb vazhdimisht, lëvizjet janë të mundshme vetëm në një masë të kufizuar dhe shtylla kurrizore përkulet ngadalë nën presionin që i bëhet nga qëndrimi lehtësues që adoptohet automatikisht. Ky është një zhvillim tipik që ndodh në shumicën e të sëmurëve me dhimbje shpine.


Çfarë duhet të bëni nëse mjekësia konvencionale dhe terapitë alternative nuk mund të eliminojnë dhimbjen e shpinës? Dhe çfarë të bëni nëse shkaku specifik i dhimbjes së vazhdueshme pavarësisht përdorimit të procedurave imazherike si p.sh B. tomografia kompjuterike etj nuk mund të lokalizohet fare? Në këto raste, duhet të supozohet se dhimbja mund të jetë edhe e natyrës psikologjike – e shkaktuar nga konfliktet emocionale (17).


Kështu dhimbja shpirtërore bëhet fizike

Sigmund Freud, themeluesi i psikanalizës dhe një nga mendimtarët më me ndikim të shekullit të 20-të, ishte i pari që mbrojti tezën se dhimbja fizike në fund të fundit lind nga dhimbja kryesisht mendore. Dhimbja zhvendoset pothuajse në mënyrë intuitive nga zona mendore në trup. Kjo zhvendosje e pavetëdijshme e dhimbjes shërben për të larguar ndjenjat e padurueshme.


pikëllimi është z. B. për shumë njerëz një ndjenjë e tillë. Ju nuk mund ta duroni dhimbjen që shkakton këtë ndjenjë. Ata nuk mund të përballen me humbjen që kanë pësuar dhe ndonjëherë nuk mund të vajtojnë. Në vend të kësaj, ata e zhvendosin dhimbjen - plotësisht në mënyrë të pandërgjegjshme - në sferën fizike.


Dhimbja emocionale shpesh përfundon në muskujt e shpinës ose të ijeve. Humbja që nuk është përpunuar (nuk është vajtuar) më pas reflektohet në dhimbje gjithnjë e më torturuese të shpinës, e cila, megjithatë, më pas mund ta detyrojë personin në fjalë të qajë.


Ndjenja të tjera intensive, të tilla si frika, gjendja shpirtërore depresive, ndjenjat e zbrazëtisë dhe pakuptimësisë ose ndjenjat e forta të fajit shpesh transferohen në mënyrë të pandërgjegjshme në trup.


Duke zhvendosur konfliktet mendore, ka një lehtësim (të dukshëm) të psikikës, sepse e gjithë vëmendja tani është te dhimbja fizike, si p.sh. B. dhimbja e shpinës e drejtuar.


Dhimbje shpine nga agresioni i ndrydhur?

Në shumë pacientë me dhimbje kronike është treguar se sjellja e tyre agresive është frenuar dukshëm. Dhe madje edhe me njerëzit që vuajnë nga dhimbje kronike të shpinës, mund të ndodhë që ata të shtypin agresionin e tyre dhe kështu ta zhvendosin atë në mënyrë të pandërgjegjshme në zonën fizike.


Kjo jo vetëm që shmang ndjenjën e fortë dhe të pakëndshme të agresionit, por gjithashtu shmang konfliktin e ndërgjegjes dhe vetëfajësimit që mund të shoqërojë atë ndjenjë.


Kjo është një strategji (e pavetëdijshme) që sjell me vete tre tensione të ndryshme mendore: agresionin, konfliktin e ndërgjegjes dhe vetëqurrimin.


Çfarë po përpiqet të më tregojë dhimbja?

Si rezultat, çdo gjendje dhimbjeje përmban gjithmonë informacion të rëndësishëm nga fusha psikologjike. Personi në fjalë dëshiron të tërheqë vëmendjen ndaj konflikteve të tij mendore përmes dhimbjes fizike.


Megjithatë, duke qenë se procesi i zhvendosjes së konfliktit ndodh plotësisht në mënyrë të pandërgjegjshme, ky informacion dëgjohet rrallë. Për këtë arsye, pyetja e mëposhtme duhet bërë GJITHMONË në rastin e dhimbjeve kronike, duke përfshirë dhimbjen e shpinës: Çfarë po përpiqet të më tregojë kjo dhimbje?


Lexo me shume rreth ushqimit shpirteror ketu: Ushqimi shpirtëror (qendra-e-shendetit.com)


Katër pyetje për të gjetur shkakun e dhimbjes shpirtërore të shpinës

Përgjigja e pyetjeve më poshtë mund t'ju ndihmojë të identifikoni më mirë konfliktet emocionale pas dhimbjes tuaj kronike të shpinës. Së pari, bëhuni të vetëdijshëm për detyrën e shpinës tuaj në mënyrë që të kuptoni katër pyetjet:


Detyra e shpinës është t'i japë trupit mbështetje dhe stabilitet dhe ta lërë atë të kalojë drejtë gjatë gjithë jetës. Disqet ndërvertebrale gjithashtu e mbajnë atë të lëvizshëm dhe e shpërndajnë presionin në shtyllën kurrizore në mënyrë të barabartë në trupat vertebralë ngjitur.


Pavarësisht nga qëndrimi i drejtë dhe i qëndrueshëm i shtyllës kurrizore, fleksibiliteti dhe kapaciteti buferik i disqeve ndërvertebrale na lejon të kërcejmë mbi kodër dhe ultësirë, si dhe të jemi në gjendje të shtrihemi, përkulemi dhe përdredhemi në të gjitha drejtimet. Kjo tani çon në pyetjet e mëposhtme:


Pyetja 1: A jam i sinqertë?

Si është ndershmëria ime me veten. A përputhet qëndrimi im fizik me qëndrimin tim mendor? A po e prezantoj veten ashtu siç jam në të vërtetë nga jashtë apo po shtiroj një kornizë të rreme mendore?


Pyetja 2: A mund ta lëshoj?

A jam fleksibël në të menduarit tim apo prirem të jem kokëfortë (palëvizshmëri mendore)? A jam në gjendje të ndryshoj qëndrimin tim të ngurtë mendërisht dhe të heq dorë nga besimet e vjetra në mënyrë që shtylla kurrizore të jetë përsëri fleksibël?


Pyetja 3: Çfarë presioni nuk mund të përballoj më?

Kush apo çfarë më vë mua nën kaq shumë presion emocional? Cili person apo situatë më bën një presion të tillë që disqet e mia nuk mund ta përballojnë më? Kush apo çfarë më pengon të jetoj në lehtësi?


Pyetja 4: Çfarë nuk mund të duroj më?

Kush apo çfarë nuk mund të duroj më emocionalisht? Cili person apo situatë është aq e dëmshme për mirëqenien time sa duhet të shkëputem prej saj? Cilat rrethana të paqëndrueshme kërkojnë urgjentisht ndryshim? A është ndoshta e nevojshme të rishqyrtoj qëndrimin tim mendor ndaj personit ose situatës në fjalë, në mënyrë që të mund ta shijoj përsëri jetën time pa dhimbje?


Njohja dhe pranimi i çështjeve të shtypura është hapi i parë drejt shërimit. Për hapin e dytë, zgjidhjen e konfliktit, shpesh kërkohet ndihma e një terapisti me përvojë.


Zgjidhje për dhimbjen e shpinës

Me të gjitha sugjerimet dhe këshillat e mësipërme, tani e dini se çfarë të bëni me dhimbjen e shpinës. Keni mjete të mjaftueshme për të kontrolluar një herë e përgjithmonë dhimbjen e shpinës. Para së gjithash, shikoni se cilat shkaqe mund të vlejnë për ju dhe më pas optimizoni dietën tuaj personale dhe mënyrën e jetesës në përputhje me rrethanat.


Mos harroni kurrë: Kur bëhet fjalë për dhimbjen e shpinës, lëvizja është komponenti më i rëndësishëm. Nëse e lini këtë kolonë terapie për lehtësi, dhimbja juaj e shpinës ka shumë të ngjarë të qëndrojë me ju.


Megjithatë, sapo të integroni të gjithë komponentët në konceptin tuaj të terapisë personale, mundeni - si shumë njerëz para jush - të çliroheni nga dhimbja e shpinës përgjithmonë.

 

Burimet e artikullit:

 • Rückenschmerzen: Ursachen und Hilfe (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit

 • (1)Yang H, Haldeman S, Behavior-Related Factors Associated With Low Back Pain in the US Adult Population, Spine, Volume 43, Number 1, 1 January 2018, pp. 28-34(7)

 • (2)Irritable Bowel Syndrome, Nursing Times, 19. Februar 2009, (Reizdarmsyndrom)

 • (3)Dr. Strauven, RÜCKENSCHMERZEN: DIE URSACHEN BEHANDELN, strauven.de

 • (4)Dr. Giammarise, What Does Back Pain Have to do With Indigestion?, Digestion Relief Center, 2010, (Was haben Rückenschmerzen mit Verdauungsbeschwerden zu tun?)

 • (5)Walden AL et al, Bladder and Bowel Symptoms Among Adults Presenting With Low Back Pain to an Academic Chiropractic Clinic: Results of a Preliminary Study, Journal of Chiropractic Medicine, 2014 Sep; 13(3): 178187, (Blasen- und Darmsymptome unter Erwachsenen, die mit Schmerzen des unteren Rückens an einer akademischen chiropraktischen Klinik vorstellig sind)

 • (6)Rutwaleit M et al, Ankylosing spondylitis and bowel disease, Best Practice & Research. Clinical Rheumatology, 2006 Jun;20(3):451-71., (M. Bechterew und Darmkrankheiten)

 • (7)Prof. Little et al., Alexander Technique Offers Long-term Relief For Back Pain, British Medical Journal, August 2008, (Alexander-Technik lindert langfristig Rückenschmerzen)

 • (8)Woodman JP et al., Evidence for the effectiveness of Alexander Technique lessons in medical and health-related conditions: a systematic review, International Journal of Clinical Practice, Januar 2012, (Beweise für die Wirkung von Unterricht in der Alexander-Technik bei medizinischen und gesundheitsbezogenen Problemen: eine systematische Bewertung)

 • (9)Paul Campbell et al., Prognostic Indicators of Low Back Pain in Primary Care: Five-Year Prospective Study, American Pain Society, August 2013, (Prognostische Indikatoren bei Schmerzen im unteren Rücken bei der Erstversorgung: prospective Studie über fünf Jahre)

 • (10)Helen E. Tilbrook et al. Yoga for Chronic Low Back Pain A Randomized Trial, Annals of Internal Medicine, Oktober 2011, (Yoga gegen chronische Rückenschmerzen: eine randomisierte Studie)

 • (11)Dr. Michal Katz-Leurer et al., An aerobic walking programme versus muscle strengthening programme for chronic low back pain: a randomized controlled trial, Clinical Rehabilitation, Juli 2012, (Ein Aerobic Walking-Programm gegen ein Programm zur Strkung der Muskulatur gegen chronische Schmerzen im unteren Rcken: eine randomisierte Kontrollstudie)

 • (12)Gustavo C Machado et al, Efficacy and safety of paracetamol for spinal pain and osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo controlled trials, BMJ, Mrz 2015, (Wirkung und Sicherheit von Paracetamol bei Rückenschmerzen und Osteoarthritis: Systematische Prüfung und Meta-Analyse von randomisierten, Placebo-kontrollierten Studien)

 • (13)Reece A. et al, A systematic review of paracetamol for non-specific low back pain, European Spine Journal, September 2008, (Eine systematische Prüfung von Paracetamol bei unspezifischen Kreuzschmerzen)

 • (14)Alexander-Technik-Verband Deutschland e. V., Alexander-Technik lernen, Lehrer finden,

 • (15)Chou L et al., The Association Between Obesity and Low Back Pain and Disability Is Affected by Mood Disorders, A Population-Based, Cross-Sectional Study of Men, Medicine (Baltimore). 2016 Apr; 95(15): e3367

 • (16)Schwalfenberg GA, The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?, August 2011, Journal of Environmental and Public Health Volume 2012, Article ID 727630, 7 pages doi:10.1155/2012/727630

 • (17)Das Kreuz mit dem Kreuz - von Dr.med R. Mathias Dunkel

153 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page