top of page
 • Fisnik Komoni

Karakteristikat dhe ushqyerja sipas llojit të trupit - tipi Kapha


Një hap shumë i rëndësishëm në kërkimin e shëndetit të mirë është, së pari, të zbuloni se çfarë lloji trupi jeni dhe, së dyti, çfarë mund të bëni për të ndihmuar trupin tuaj të rikuperojë gjendjen e tij natyrore të ekuilibrit dhe vitalitetit. Ayurveda pranon se çdo person ka një lloj trupi unik psiko-fiziologjik që i përgjigjet ushqimeve, ilaçeve, klimës, stinëve, stresit, ngjyrave, aromave, etj., në një mënyrë unike dhe specifike. Nuk ka dy njerëz që mund të jenë saktësisht të njëjtë sepse tre humoret trupore, ose doshas, ​​- Vata, Pitta dhe Kapha - përfaqësohen secili në shkallë të ndryshme në çdo person që jeton në planet. Së bashku me përbërjen gjenetike, kjo krijon cilësi individualiste të pamjes dhe sjelljes dhe zgjedhje të ndryshme instiktive në lidhje me llojet e ushqimeve, ngjyrave, klimës dhe mjedisit. Pra, përpara se të rivendosim ekuilibrin në trup dhe mendje, mund të na duhet të zbulojmë se kush jemi në një kuptim psiko-fiziologjik.


Shënim: Nese ju po lexoni kete per here te pare dhe akoma nuk dini se cili eshte tipi juaj atehere ne ju rekomandojme te mos lexoni tutje para se te gjeni tipin tuaj. Ne kemi shpjeguar ne artikullin tonë Ayurveda- Testi i tipit (Doshas) tuaj - gjeni tipin tuaj dhe jetoni jetën tuaj shëndetshëm sipas tij (qendra-e-shendetit.com) se si mund të përcaktoni Dosha-n tuaj, pra tipin tuaj.


Tani që e dini llojin tuaj (Doshas) përpiquni të integroni në jetën tuaj rekomandimet që Ayurveda ofron sipas llojit tuaj. Por gjithmonë kushtojini vëmendje ritmeve të ditës dhe stinëve.

Jepini përparësi ushqimeve që kanë një efekt balancues në doshën tuaj.


Lloji Kapha- karakteristikat e trupit

 • Ndërtim kompakt, i fortë dhe më i rëndë

 • Lidhje të zhvilluara dhe të lubrifikuara mirë

 • Forca dhe qëndrueshmëri e madhe fizike

 • Flokët mund të jenë të zinj, biondë, kafe të errët, të trashë, me onde, me vaj

 • Personaliteti i qëndrueshëm dhe i besueshëm

 • Energji e qëndrueshme; i ngadalshëm dhe i këndshëm në veprim

 • Personaliteti i qetë, i qetë, i ngadalshëm në zemërim

 • Lëkurë e ftohtë, e lëmuar, e zbehtë, shpesh e yndyrshme

 • Venat dhe tendinat e fshehura

 • I ngadalshëm për të kuptuar informacionin e ri, i ngadalshëm për të harruar

 • Gjumi i rëndë, i zgjatur

 • Tendenca për mbipeshë, obezitet

 • Tretje e ngadaltë, uri e lehtë

 • Nevoja e tepruar për gjumë

 • I qetë, i dashur, i vetëkënaqur, tolerant, falës, edukues, amnor

 • Prirje për të qenë posesiv, kokëfortë, i lidhur, mendjengushtë.


Kaphas, të cilët përfaqësojnë forcën ushqimore, janë të kundërta të plota të Vatas, të cilët përfaqësojnë forcën e lëvizshme. Pitta është forca dinamike mes tyre. Një person Kapha është i dashur, sensual, i qetë dhe falës. Ai bëhet një prind i shkëlqyer, sepse është natyrshëm tolerant dhe nuk nervozohet edhe kur rreth tij ka shumë zhurmë apo turbulenca. Llojet kafa ekzistojnë kryesisht në planin fizik dhe astral. Ata ndihen më shumë në shtëpi në planetin tokë sesa Vatas ose Pittas, pasi elementët e tokës dhe të ujit janë më të përqendruar në trupat e tyre. Shqisat e tyre mbizotëruese janë aroma dhe shija, gjë që e bën ushqimin një nga gjërat e tyre të preferuara. Kjo natyrshëm i bën ata kuzhinierë të mirë, një karakteristikë që rrallë haset tek Vatas.


Fizikisht, Kaphas kanë forcë dhe qëndrueshmëri të madhe. Shumica e peshëngritësve janë Kaphas që mund të kenë akses dhe të përdorin rezerva të mëdha energjie. Kockat dhe nyjet e tyre janë të rënda dhe të ndërtuara mirë, por janë të fshehura nën një lëkurë mbrojtëse yndyrore. Ata kanë ije të gjera dhe shpatulla të gjera, siç gjenden shpesh në mesin e lojtarëve të regbisë dhe boksierëve të peshave të rënda. Trupat e tyre kompakt dhe të rëndë lulëzojnë në performancën atletike dhe aktivitetet fizike. Ata janë shumë të gatshëm të kryejnë punë të rënda fizike, sepse ndihen shumë më të gjallë më pas.


Nga ana tjetër, ulja ose gjumi i tepërt mund t'i bëjë Kaphas letargjikë dhe dembelë, gjë që ngadalëson ritmin e tyre tashmë të ulët metabolik. Një mënyrë jetese e ulur i predispozon ata të shtojnë peshë shumë lehtë; kjo ndonjëherë mund të ndodhë edhe thjesht duke parë ushqimin. Ata priren të merren me çështje të pazgjidhura emocionale përmes ngrënies, sepse ngrënia u jep atyre kënaqësinë më të madhe. Në këtë kuptim, ushqimi është mënyra e tyre e përkohshme për të dalë nga një situatë e pakëndshme. Kaphas të çekuilibruar mund të dallohen nga pesha e tyre e tepërt. Ata shpesh bëhen obezë nëse "gjërat nuk lëvizin" në jetën e tyre.


Kafat kanë sytë më të mëdhenj nga të gjitha llojet e trupit. Bebëzat e tyre të errëta ose blu qëndrojnë në kontrast të qartë me sklerën e bardhë qumështore, gjë që i bën ata shumë tërheqës. Një tipar tipik Kapha është lëkura e tyre, e cila është e lëmuar mëndafshi, e butë, e ftohtë, e trashë dhe e zbehtë, pa shenja njollash ose nishanesh. Edhe në një moshë të shtyrë, lëkura e tyre priret të jetë e pastër dhe pa rrudha. Yndyrimi i tij natyral i jep lëkurës një shkëlqim të shkëlqyeshëm.


Llojet e kafave bëjnë gjithçka ngadalë, duke përfshirë ngrënien, ecjen dhe të folurin. Ata janë të ngadalshëm në zemërim dhe të ngadalshëm në reagim. Të qetë dhe të përmbajtur, ata i duan mjediset paqësore. Ata janë më të relaksuarit dhe më romantikët nga të gjitha llojet e trupit, dhe një darkë romantike për dy është një nga gjërat më emocionuese për ta. Kafat priren të flirtojnë në mënyrë të pafajshme me të gjithë dhe të mbështeten në ndjenjat trupore, gjë që i bën ata dashnorë idealë. Ata rrallë ndihen të penguar në rrjedhën e tyre të energjisë seksuale dhe e kanë mjaft. Llojet kafa janë partnerë të mrekullueshëm për të gjitha llojet e trupit, veçanërisht për ata që kanë aftësi jetike seksuale dhe kanë nevojë për shumë pasardhës. Kafat e gjejnë përmbushjen në kujdesin për një familje.

Kur tipat Kapha nuk janë në gjendje të merren me konfliktet e brendshme, ata priren t'i mbajnë ato brenda trupit, ndryshe nga tipat Vata që nxjerrin jashtë çdo gjë që mendojnë dhe ndjejnë. Kjo është kur trazirat dhe antagonizmi i ruajtur mund të shqetësojnë metabolizmin bazë të Kapha-s dhe të shkaktojnë mbingarkesë, stanjacion dhe një formë të rëndë depresioni. Depresioni dhe melankolia janë dridhjet që transformojnë pasuritë më të çmuara të Kapha-s në forca shumë shkatërruese. Shumica e kancereve shkaktohen nga një çekuilibër i Kapha dosha dhe llojet Kapha kanë më shumë gjasa për të zhvilluar çekuilibër Kapha; prandaj ata janë më të prirur për të zhvilluar kancere sesa llojet e tjera të trupit.


Për shkak se Kapha dosha kontrollon indet e lagështa të trupit, mukoza është e para që shfaq shenja të çekuilibrit. Kafat e çekuilibruar ankohen shpesh për ftohje në gjoks, kollë të lagësht, astmë, bllokim të sinuseve, alergji dhe dhimbje në nyje, veçanërisht në fund të dimrit dhe pranverës (sezoni i Kapha).


Një tjetër tregues i një tipi Kafa të çekuilibruar është tendenca e tij për t'u mbajtur pas zotërimeve, pozicioneve në punë, parave, ushqimit, energjisë dhe marrëdhënieve. Ai do të preferonte që gjithçka të mbetet ashtu siç është. Dhe për ta mbajtur në këtë mënyrë, ai përpiqet shumë t'i kënaqë të gjithë, përveç vetes, gjë që e bën përsëri një kandidat të mundshëm për kancer (shih gjithashtu "Kanceri - Kush e bën atë?" në Kapitullin 9).


Edhe pse nuk është domosdoshmërisht pjesë e natyrës së tyre, tipat Kapha përfitojnë shumë nga eksitimi në jetën e tyre. Situatat e status quo-së e kthejnë stabilitetin e Kapha-s në inerci, e cila rezulton të jetë armiku i tyre më i madh. Kafat lulëzojnë fizikisht, emocionalisht dhe shpirtërisht nëse fokusi i tyre është të kenë stimulim të mjaftueshëm në jetë. Ushtrimet, daljet jashtë, udhëtimet, këndimi, kërcimi, luajtja e instrumenteve muzikore, etj., “i mban gjallë”. Ata duhet të përparojnë në jetë që të ndihen mirë. Në të kundërt, shikimi i televizorit i bën ata pasivë dhe depresivë. Gjithashtu, mungesa e stërvitjes, ushqimi i ftohtë dhe i rëndë, ngrënia e tepërt dhe puna receptive i ngadalësojnë ato menjëherë. Ata njohin asetet e tyre të mëdha të sigurisë dhe qëndrueshmërisë së brendshme vetëm kur janë në veprim. Kjo i mban ata të rinj dhe të shëndetshëm. Çelësi kryesor për të balancuar Kapha është, pra, stimulimi.


Faktorët e mëposhtëm janë më irrituesit për llojin Kapha:

 • Fjetja gjatë ditës

 • Ushqimi i rëndë

 • Ushqimi i ëmbël, i thartë dhe i kripur

 • Qumështi dhe produktet e qumështit

 • Të ftohtë dhe të lagësht

 • Pranvera dhe fillimi i verës

 • Sheqeri dhe ëmbëlsirat

 • Përtacia

 • Mungesa e ushtrimeve dhe aktivitetit fizik

 • Shumë gjumë


Ushtroni shëndetshëm

Qëllimi i ushtrimeve


Në rrethana normale, ushtrimi i trupit nuk do të ishte i nevojshëm. Njeriu, si çdo kafshë tjetër, duhej të jetonte në natyrë, të kishte shumë ajër të pastër dhe të përfshihej në mjaftueshëm aktivitet fizik për ta mbajtur trupin në formë dhe vital. Megjithatë, përparimet teknologjike dhe ekonomike kanë çuar në një mënyrë jetese gjithnjë e më të ulur, e cila kërkon ushtrime fizike për të mbajtur trupin tonë të shëndetshëm dhe të fortë.

Qëllimi i ushtrimeve fizike nuk është vetëm t'i dëshmojmë vetes se jemi në gjendje të sfidojmë procesin e plakjes, të dukemi mirë ose të parandalojmë një atak në zemër. Ushtrimet gjithashtu na ndihmojnë të përmirësojmë aftësinë tonë për të tretur ushqimin, për të eliminuar papastërtitë fizike dhe emocionale dhe për të rritur qëndrueshmërinë dhe elasticitetin, si dhe aftësinë tonë për t'u përballur me situata stresuese. Sidomos sistemi limfatik, i cili shkarkon substancat toksike dhe të dëmshme nga indet lidhëse të organeve dhe muskujve, varet nga lëvizja e përditshme e të gjitha pjesëve të trupit. Ndryshe nga gjaku, i cili ka një zemër për ta qarkulluar rreth trupit, lëngu limfatik nuk ka një pajisje të tillë të pompimit të drejtpërdrejtë për të bërë të njëjtën gjë. Sistemi limfatik varet shumë nga aparati i frymëmarrjes dhe sa mirë e përdorim atë. Kur muskuli përgjegjës për veprimin e frymëmarrjes së mushkërive (diafragma) shtrihet në bark, ai ushtron presion të madh në enët limfatike të zorrëve, duke shtrydhur kështu përmbajtjen e tyre. Kjo e detyron limfën të lëvizë nëpër kanalet limfatike, siç është kanali i kraharorit. Kështu, çdo frymëmarrje dhe nxjerrje vepron si një pompë indirekte për sistemin limfatik. Frymëmarrja e cekët që shoqëron një mënyrë jetese të ulur (dhe kongjestion intestinal) ka një efekt të dëmshëm në drenazhimin e duhur limfatik. Ushtrimi mund të përmirësojë shumë funksionet limfatike dhe në këtë mënyrë të parandalojë një sërë sëmundjesh.

Ushtrimi fizik është një stimulues i shkëlqyer imun nëse bëhet me moderim, dhe gjithashtu përmirëson integrimin neuromuskular në të gjitha grupmoshat. Efekti i tij për të rritur vetëbesimin dhe vetëvlerësimin rrjedh deri diku nga furnizimi i përmirësuar i oksigjenit në qeliza dhe mirëqenia që rezulton në të gjitha pjesët e trupit dhe në mendje. Ushtrimi është një mjet i shkëlqyer për të rritur lumturinë në jetë. veçanërisht nëse përfshin sfida që kërkojnë kreativitet.

Qasja konvencionale ndaj ushtrimeve beson se një stërvitje e mirë duhet t'ju çojë drejt kufijve tuaj, duke ju lënë të rraskapitur dhe të lodhur më pas. Kjo nuk eshte e vertete. Ushtrimi që lodh trupin tuaj është një akt indirekt dhune i drejtuar kundër tij dhe trupi e percepton këtë trajtim si një lloj ndëshkimi për mos performancën e duhur. Dhimbja që shfaqet në fytyrat e njerëzve kur ata luftojnë me një program të vështirë stërvitjeje është një tregues se trupi vuan nga mbisforcimi. Ky lloj ushtrimi e mposht qëllimin e tij. Çdo formë e sforcimit fizik e shqetëson Vatën dhe shkakton sekretimin e sasive jonormale të hormoneve të stresit si adrenalina; kjo e lë trupin të qetë dhe të lëkundur. Trupi, i varfëruar kështu nga energjia, nuk është në gjendje të bëjë punën e riparimit që lind nga stërvitja e rreptë, duke e lënë sistemin kardiovaskular të dobët dhe të pambrojtur ndaj faktorëve të tjerë të stresit.

Lodhja pas stërvitjes është një shkak serioz i sëmundjes që prek shumë njerëz që nuk dyshojnë, të cilët mendojnë se po i bëjnë një nder vetes kur e shtyjnë trupin e tyre në kufi. Në entuziazmin e sporteve konkurruese, në fillim mund të mos jeni të vetëdijshëm se sa fort po stërviteni, por pasi të ketë mbaruar nxitimi i adrenalinës, efektet anësore fillojnë të shfaqen. Përveç lodhjes dhe lëndimeve të mundshme, atletët profesionistë kanë më shumë gjasa të vuajnë nga mungesa e imunitetit që e bën trupin të prirur ndaj infeksioneve të të gjitha llojeve. Atletët konsumojnë shumë më tepër barna të përshkruara sesa një person mesatar. Gjëndra timus, e cila aktivizon limfocitet dhe kontrollon furnizimet me energji, në fakt mund të zvogëlohet në madhësi dhe ta lërë trupin të dobët dhe të dobësuar si rezultat i drejtpërdrejtë i kondicionimit të tepërt të trupit dhe stresit të mendjes.


Ushtrimi sipas Doshas (tipit tuaj)

Ushtrimi bëhet më së miri sipas kapacitetit dhe llojit të trupit psiko-fiziologjik.


Një tip Vata, i cili ka kapacitetin më të ulët për ushtrime, përfiton kryesisht nga mënyra të thjeshta për të mbajtur në formë si ecja, kërcimi, çiklizmi, ecjet e shkurtra, balancimi dhe shtrirja. Vatas në përgjithësi i bën mirë Yoga, Tai Chi dhe Chi Kung. Meqenëse llojet e Vata-s përjetojnë energji në shpërthime, ata duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm që të mos e teprojnë, sepse kur energjia e tyre ulet papritur, ata mund të ndihen të varfëruar për një kohë të gjatë më pas. Llojet Pitta, duke qenë konkurruese nga natyra, janë të pajisura me më shumë lëvizje dhe energji sesa Vatas. Ata në përgjithësi nuk janë të kënaqur me format më të zakonshme të stërvitjes. Për të arritur kënaqësinë fizike, ata kanë nevojë për një program ushtrimesh më të orientuar drejt qëllimit. Megjithatë, ata gjithashtu nuk kanë energji të pakufishme dhe është më mirë të ushtrohen me moderim. Pittas ndihen të sfiduar nga ecja në male, ski, vrapim, noti, luajtja e tenisit ose sporte të tjera që krijojnë tek ata një ndjesi arritjeje.


Në sport, ju mund të dalloni lehtësisht llojet e pabalancuara të Pitta. Ata janë shpesh humbës të keq dhe mund të zemërohen nëse mendojnë se nuk janë "mjaft të mirë". Pittas që zemërohen gjatë performancës duhet të kërkojnë një program ushtrimesh më pak konkurruese për të rritur nivelin e tyre të kënaqësisë. Duke qenë se nxehtësia e tepërt është shenjë e një Pitta të çekuilibruar, noti, i cili ka një ndikim ftohës, është një nga format më të mira të stërvitjes për ta. Një shëtitje në pyllin e freskët është një tjetër mënyrë e shkëlqyer për të qetësuar një lloj Pitta të çekuilibruar.


Llojet Kapha janë kandidatët idealë për një stërvitje të mirë ose mesatarisht të rëndë. Stërvitja me pesha, vrapimi, vozitja, gjimnastika, biçikleta në distanca të gjata, vallëzimi për një kohë të gjatë dhe të luajturit futboll, top basketbolli dhe tenis janë të gjitha shumë të përshtatshme për një Kapha. Energjia e qëndrueshme e tipit Kapha i jep atij qëndrueshmërinë dhe qëndrueshmërinë e nevojshme për të qëndruar në lojëra të gjata konkurruese pa u ndjerë i lodhur. Ushtrimi do të pastrojë çdo bllokim të tepërt të Kapha-s, do të heqë ujin dhe yndyrën e tepërt dhe do të përmirësojë qarkullimin e përgjithshëm. Kjo do ta lërë atë të ndihet i freskët dhe i gjallë më pas.


Udhëzimet bazë për ushtrime të shëndetshme

 • Është mirë të mos ushtroni me më shumë se 50% të kapacitetit tuaj, çfarëdo që të thotë kjo për ju. Qëllimi i ushtrimit nuk është t'u tregosh të tjerëve se sa i aftë je, por të nxjerrësh përfitime personale dhe kënaqësi prej tij. Nëse jeni në gjendje të vraponi për 30 minuta para se të jeni të lodhur, atëherë bëni zgjedhjen për të vrapuar vetëm për 15 minuta. Lodhja gjatë ushtrimeve e mposht vetë qëllimin e ushtrimeve. Të ndjehesh i rifreskuar, i rigjallëruar dhe energjik më pas tregon se stërvitja ka qenë e suksesshme. Në kohën e duhur, aftësia juaj për ushtrime natyrisht do të rritet vetë.

 • Ndaloni së ushtruari kur ndjeni nevojën për të marrë frymë përmes gojës. Sapo jeni të detyruar të merrni frymë përmes gojës, në vend të hundës, ju keni kaluar përtej pragut 50% të kapacitetit tuaj për stërvitje në atë kohë. Kjo është një shenjë që trupi juaj ka kaluar në regjimin e frymëmarrjes së adrenalinës, i cili përdor rezervat tuaja bazë të energjisë dhe varfëron oksigjenin qelizor. Ju keni arritur kufijtë tuaj kur ndjeni se zemra juaj rrah fort ose kur filloni të djersitni shumë ose kur trupi juaj dridhet. Në këtë rast është mirë të përfundoni me një periudhë të shkurtër ecjeje dhe frymëmarrje normale. Rregulli bazë është që gjithmonë të merrni frymë përmes hundës dhe jo përmes gojës. Ushtroni deri në djersitje një herë në ditë.

 • Jo vetëm në garë ju nevojiten muskuj të mirë dhe të fortë për të shmangur rrezikun e lëndimit, gjithashtu për të gjitha kërkesat pak a shumë normale të ditës, qofshin ato ngjitja e shkallëve, mbajtja e çantave për blerje, ngritja e fëmijëve, kryerja e punëve të shtëpisë, kalërimi, noti në liqen, shëtitje, çiklizëm ... Mënyra më e mirë për të rritur tonin dhe forcën e muskujve është të rrisni shpejt aktivitetin e zemrës dhe muskujve derisa të filloni të gulçoni. Kjo duhet të pasohet nga një periudhë e aktivitetit të ulët (i quajtur "rimëkëmbje aktive"). Intervalet një deri në dy minuta (aktiviteti dhe pushimi) janë ideale. Bërja e kësaj rutine për 10 deri në 20 minuta në ditë është më efektive se sa orë të tëra stërvitje të rënda. Muskujt, rrit volumin e mushkërive dhe është i mirë për zemrën. Gjatë fazave të hakerimit, trupi përdor rezervat e sheqerit të muskujve. Nëse dëshironi të humbni peshë: Kjo metodë shkakton humbje peshe të mëvonshme ndërsa trupi përpiqet të rimbushë rezervat e humbura të sheqerit. duke zbërthyer depozitat e yndyrës ndërsa jeni duke pushuar. Megjithatë, pesha që humbisni gjatë programeve të sforcuara ushtrimore ka tendencë të kthehet pasi trupi përpiqet të rimbushë shpejt yndyrën e humbur në përgatitje për seancën e ardhshme të stërvitjes intensive. Trupi e sheh ushtrimin e mundimshëm si një kërcënim. Llojet Vata dhe Pitta ndikohen veçanërisht keq nga ushtrimi i mundimshëm. Llojet e pastër Kapha janë të vetmit që mund të përfitojnë nga ky lloj ushtrimi.

 • Është mirë të ushtroheni gjatë ditës. Kapaciteti më i mirë për stërvitje është i disponueshëm gjatë periudhës Kapha në mëngjes (06:00-10:00) dhe në fund të periudhës Vata pasdite (17:00-18:00). Përfitimet e ushtrimeve rriten në mënyrë dramatike kur ato bëhen në rrezet e diellit (shih Kapitullin 8, Drita e Diellit – Mjekësia e Natyrës).

 • Ayurveda dekurajon ushtrimet pas perëndimit të diellit. Lëreni trupin të ngadalësohet në mbrëmje dhe përgatituni për një gjumë të qetë dhe rinovues. Asnjëherë mos ushtroni pak para ose pas një vakti, pasi kjo dëmton AGNI, zjarrin e tretjes dhe shkakton dispepsi. Megjithatë, ecja për 15 minuta pas ngrënies funksionon si një ndihmë e mirë për tretjen. Pini gjithmonë ujë para dhe pas ushtrimeve për të parandaluar trashjen e gjakut dhe dehidratimin e qelizave.

Një paralajmërim për ushtrimet aerobike: Revista mjekësore Lancet raportoi se ushtrimet aerobike mund të çojnë në bllokim të arterieve dhe sëmundje të zemrës, edhe nëse njerëzit nuk kanë pasur kurrë probleme me zemrën më parë. Sipas The American Journal of Cardiology, disa vrapues gjithashtu kanë rënë të vdekur nga ataku në zemër. Autopsia tregoi sëmundje të rëndë arteriale. Ushtrimet e rregullta dhe të rënda në fakt dëmtojnë zemrën po aq keq sa stresi i vazhdueshëm. Zemra është fjalë për fjalë në rrezik të vazhdueshëm nga seancat e tepërta të stërvitjes. Vrapuesit e maratonës dihet se humbasin masën e muskujve, si në zemër ashtu edhe në pjesën tjetër të trupit. Shumë prej tyre ranë të vdekur menjëherë pasi kaluan vijën e finishit. Vrapuesit në distanca të shkurtra, nga ana tjetër, ndërtojnë muskuj të shëndetshëm dhe zemra të forta, siç shpjegohet në pikën 3 më sipër. Trajnimi intensiv me peshë mund të jetë po aq i dëmshëm. Ajo çon në fibra muskulore të zmadhuara anormalisht dhe të fryra, të cilat madje ndalojnë së punuari siç duhet dhe mund të bëhen të prirur për lëndime. Muskujt e përmasave të mëdha konsumojnë vazhdimisht një sasi të madhe energjie të vlefshme (sheqerna komplekse) që i nevojiten trupit për detyra më të rëndësishme. Trajnimi i forcës ndërton indet e tepërta të muskujve në zona të trupit që nuk ishin menduar kurrë të ndodheshin. Kjo pengon lëvizjet natyrale të trupit. Trajnimi me pesha gjithashtu mund të rrisë presionin e gjakut dhe të rrisë rrezikun e goditjeve në tru dhe aneurizmave. Natyra nuk e krijoi trupin e njeriut për të luftuar gravitetin si ai që i imponohet nga ngritja e peshave. Tendosja e shpeshtë e kyçeve, muskujve dhe tendinave çon në plakje të parakohshme. Stërvitja e tepërt e forcës mund të dëmtojë përgjithmonë trupin.


Ushtrime të frymëmarrjes (PranaYama)

Ayurveda rekomandon ushtrime të thjeshta të frymëmarrjes ose PranaYama që ndihmojnë në freskimin e energjisë dhe rikthimin e vitalitetit si në mendje ashtu edhe në trup brenda pak minutash. Fjala PranaYama është e përbërë nga dy fjalë sanskrite. Prana do të thotë "forca e jetës" ose "fryma e jetës". Ai bart energji jetike nga mjedisi në trup. PranaYama mund të shkaktojë një ekuilibër të jashtëzakonshëm në vetëdije. Yama do të thotë ushtrim që rrit rrjedhën e Pranës dhe në këtë mënyrë stimulon të gjitha funksionet e trupit dhe mendjes. PranaYama ka një efekt pastrimi të thellë dhe pastron nadi, të cilat janë rrymat pranike të energjisë në trup.


Përfitimet e PranaYama përfshijnë reduktimin e stresit dhe tensionit, përmirësimin e frymëmarrjes dhe qarkullimit, si dhe rritjen e ndërgjegjësimit dhe qartësinë e mendjes. Sidomos ata që vuajnë nga sëmundje të frymëmarrjes, dhimbje koke ose migrenë dhe depresion, mund të kenë lehtësim të madh nga PranaYama. Për rezultate maksimale, ndonjë nga tre llojet e mëposhtme të PranaYama (sipas llojit të trupit) duhet të kryhet dy herë në ditë për pesë minuta secila, mundësisht me stomak bosh në mëngjes dhe në mbrëmje, ose kur jeni nën stres. Ekziston një PranaYama më e përshtatshme për secilin prej llojeve të ndryshme të trupit, megjithëse Vata PranaYama mund të bëhet nga kushdo që vuan nga çdo lloj vuajtjeje. Frymëmarrja duhet të jetë normale dhe pa mundim. Për përfitim maksimal, duhet të uleni drejt, por rehat, dhe me sy mbyllur.

Frymëmarrja duhet të koordinohet me lëvizjet e trupit. Sa herë që zgjasni shtyllën kurrizore ose zgjasni trupin, merrni frymë dhe kur përkulni ose palosni trupin, nxirreni.


Vata PranaYama

Një person me konstitucion Vata ose çekuilibër Vata përfiton më shumë nga frymëmarrja alternative e hundës, e cila sjell ekuilibër në të gjitha nivelet e mendjes dhe trupit. Për këtë ushtrim,


 1. Mbyllni hundën e djathtë me gishtin e madh të dorës së djathtë dhe thithni përmes vrimës së majtë të hundës.

 2. Më pas mbyllni vrimën e majtë të hundës me pjesën e mesme përmes vrimës së djathtë të hundës.ose gishtit unazor të së njëjtës dorë dhe nxirreni

 3. Mbajeni gishtin aty dhe thithni. Lëshojeni dhe mbyllni edhe një herë vrimën e djathtë të hundës me gishtin e madh dhe nxirreni përmes hundës së majtë.

 4. Qëndroni aty dhe merrni frymë përsëri.


Përsëriteni këtë sekuencë për pesë minuta. Sigurohuni që të merrni frymë në mënyrë të relaksuar dhe natyrale ndërsa jeni ulur drejt dhe rehat. Kjo PranaYama furnizon një sasi më të madhe dhe të barabartë oksigjeni në të dy hemisferat e trurit, zbraz lobet e poshtme të mushkërive nga sasitë e tepërta të dioksidit të karbonit dhe krijon hapësirë ​​për më shumë oksigjen për t'u marrë në qeliza, duke u dhënë atyre një "banjë oksigjeni". .” Vatas që ndihen të tensionuar, të shqetësuar dhe të stresuar mund të kthehen shpejt në ekuilibër duke praktikuar këtë PranaYama.


Pitta-PranaYama

Një person me konstitucion Pitta ose çekuilibër Pitta mund të "ftohet" dhe të rrisë energjitë e femrës në trup duke kryer frymëmarrje me hundën e majtë. Vrima e majtë e hundës korrespondon me sistemin e ftohjes në trup. Nëse bllokohet, trupi mbinxehet. Për këtë ushtrim,


 1. Mbyllni hundën e djathtë me gishtin e madh të dorës së djathtë dhe thithni nga e majta.

 2. Më pas mbyllni vrimën e majtë të hundës me gishtin e mesit ose unazor dhe nxirrni frymën përmes të djathtës.


Përsëriteni për pesë minuta, duke marrë frymë normalisht dhe natyrshëm, dhe duke u ulur drejt dhe rehat.


Kapha-PranaYama

Një person me konstitucion Kapha mund të ngrohet fjalë për fjalë dhe të rrisë energjitë mashkullore në trup duke kryer frymëmarrje me vrimën e djathtë të hundës. Vrima e djathtë e hundës korrespondon me sistemin e ngrohjes në trupin tonë. Nëse bllokohet, trupi bëhet shumë i ftohtë. Për këtë ushtrim,


 1. Mbyllni vrimën e majtë të hundës me gishtin e mesit ose tregues të dorës së djathtë dhe thithni përmes vrimës së djathtë të hundës.

 2. Më pas mbyllni vrimën e djathtë të hundës me gishtin e madh dhe nxirrni frymën me të majtën.


Përsëriteni për pesë minuta, duke marrë frymë pa mundim dhe duke u ulur drejt dhe rehat.


Meditim i vetëdijshëm i frymëmarrjes

Frymëmarrja e vetëdijshëm praktikohet në një pozitë të rehatshme ulur dhe me sy të mbyllur. Është mirë që të uleni drejt për ta bërë më të lehtë për trupin të marrë frymë pa sforcime. Për rezultate maksimale, ky meditim praktikohet për rreth 15 minuta dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje, mundësisht para ose të paktën 2-3 orë pas ngrënies së ushqimit.

Ndërsa mbyllni sytë, thjesht sillni vëmendjen tuaj në fund të hundës ose në gjoks dhe përjetoni lëvizjet e thithjes dhe nxjerrjes. Merrni frymë lehtë dhe natyrshëm. Sa më gjatë të praktikoni, aq më lehtë mendja juaj do të ndjekë ritmin e frymëmarrjes dhe do të qetësohet. Për të shkuar në një gjendje paqësore mendja juaj nuk ka pse të ndalojë së menduari. Në fakt, i vetmi gabim që mund të bëni me këtë praktikë është të përpiqeni të ndaloni së menduari ose të parandaloni ardhjen e mendimeve. Nëse tërhiqeni nga mendimet, ndjenjat ose emocionet, mos bëni asgjë për t'i ndaluar ato. Thjesht kthejeni vetëdijen tuaj në frymëmarrje, në hundë ose gjoks dhe nëse mendimet vazhdojnë të jenë atje, mirë. Një rritje e aktivitetit të mendimit gjatë praktikës tregon se stresi po lirohet nga sistemi nervor; lirimi i stresit natyrisht rezulton në rritjen e aktivitetit fizik i cili, nga ana tjetër, rrit aktivitetin mendor, domethënë, mendimet, ndjenjat, fotografitë mendore, etj.

Vazhdoni këtë proces derisa të ndjeni se kanë kaluar rreth 15 minuta. Nuk ka asnjë arsye për t'u shqetësuar për ta bërë këtë në mënyrë korrekte. Frymëmarrja është e natyrshme dhe të kesh vëmendje është gjithashtu e natyrshme. Nuk mund të bëni asgjë për të përmirësuar atë që natyra tashmë po bën në mënyrë të përsosur. Gjithashtu mos provoni të merrni frymë me theks më të madh ose më thellë sesa do të bënit normalisht në pozicionin ulur.

Duke lejuar që mendja juaj të ndjekë thithjen e ajrit të pastër në trup dhe nxjerrjen e ajrit të përdorur përmes hundës, mendja juaj do të bëhet gjithnjë e më e qetë dhe paqësore. Nëse mendja juaj qetësohet për një moment të shkurtër, do të jeni të vetëdijshëm për veten tuaj, pa menduar apo ndier. Për këtë moment të shkurtër ju jeni të vetë-realizuar ose "Vetë-referim" sepse Vetja juaj është e vetmja gjë që mund t'i referohet. Pikërisht në këtë çast mendja juaj ka hequr dorë nga të menduarit; trupi juaj ndjek shembullin duke u bërë shumë i qetë. Kjo është koha kur trupi dhe mendja janë të koordinuara në mënyrë perfekte, një moment shërimi si për trupin ashtu edhe për mendjen. Nuk ka asgjë që mund të bëni nga ana juaj, megjithatë, për të prodhuar ose përjetuar këto momente. Ato ndodhin kur i prisni më së paku, domethënë, kur jeni plotësisht të relaksuar në lidhje me procesin, pa asnjë pritshmëri ose përpjekje.

Me praktikën e rregullt të frymëmarrjes së vetëdijshëm do të zbuloni se kjo gjendje e qetë dhe e relaksuar e mendjes suaj do të shtrihet në kohë dhe do t'ju shoqërojë gjatë aktivitetit mendor dhe fizik gjatë gjithë ditës. Do të ketë një ndjenjë të fortë qetësie dhe të qenit të përqendruar dhe të sigurt në vetvete, edhe në situata stresuese ose mes zhurmës dhe kaosit. Thellësia e kësaj përvoje do të rritet deri në atë pikë sa vetëdija juaj e pakufizuar do të bashkëjetojë me aktivitetin më dinamik të trupit dhe mendjes suaj.

Udhëzimet:

 • Mbyllni sytë dhe uluni rehat në një vend të qetë

 • Sillni vëmendjen tuaj në fund të hundës ose në gjoks, dhe merrni frymë me vetëdije, por natyrshëm.

 • Kur jeni të vetëdijshëm për mendimet e tjera, lërini të jenë atje dhe gradualisht kthejeni vëmendjen tuaj tek frymëmarrja.

 • Pas rreth 15 minutash hapni sytë ngadalë.

 • Në mënyrë ideale meditoni dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje para se të hani.


Dieta sipas llojeve të trupit

"Asnjë sëmundje që mund të trajtohet me dietë nuk duhet të trajtohet me asnjë mjet tjetër," tha Moisiu Maimonides (1135-1204). Përdorimi i ushqimit si ilaç nuk është thjesht një model trajtimi që ishte pothuajse i njohur në epokat e kaluara, por ai tani po njihet gjithnjë e më shumë si një çështje mbijetese. Shumica e sëmundjeve kronike ndajnë mungesën ushqyese si shkakun numër një për degjenerimin themelor të qelizave, indeve ose organeve. Në vend që ushqimi të jetë ilaçi ynë më i mirë, prodhimi modern i ushqimit i ka kthyer ushqimet tona më të mira në helmet më të dëmshme të njeriut. Shumica e brezave të rinj pothuajse e kanë humbur plotësisht lidhjen me idenë se janë ato që hanë. Edhe mjekët e arsimuar u thonë pacientëve të tyre se sulmet e tyre në zemër, kanceret dhe dhimbjet e artritit nuk kanë të bëjnë fare me ushqimet që ata hanë. hani.Vetëm shumë rrallë një mjek e pyet pacientin për zakonet e tij të të ngrënit, diçka që duhet trajtuar përpara se t'i nënshtrohet personit të sëmurë një sërë analizash që nuk kanë qëllim tjetër. sesa të gjejë një etiketë dhe një ilaç ose procedurë përkatëse për simptomat nga e cila vuan. Trajtimi përbëhet nga metoda që zhdukin simptomat. Nëse është i suksesshëm, pacienti tani konsiderohet pa sëmundje, të paktën për pak kohë. Blerja në iluzionin e shërimit është e kushtueshme vetëm për pacientin. Të gjithë të tjerët përfitojnë shumë prej saj.

Meqenëse nuk mund të prisni të merrni shumë ndihmë nga ata që dinë të trajtojnë vetëm pasojat e sëmundjes dhe jo shkaqet e saj, mund t'ju duhet të merrni shëndetin tuaj në duart tuaja. Ushqimet kanë një efekt pothuajse të menjëhershëm në trup. Në fakt, dihet se biokimia e trupit ndryshon brenda disa minutave pas ngrënies së një vakti. Ju mund ta verifikoni lehtësisht ndikimin e fuqishëm që ka ushqimi në trupin tuaj nëpërmjet testimit të muskujve (shih Kapitullin 1 për detaje). Nëse hani diçka që është plotësisht e dëmshme për ju, stomaku juaj do të sinjalizojë dispepsi. Disa ushqime madje mund të jenë më të dëmshme sesa thjesht të shkaktojnë urth. Hulumtimet kanë treguar se ngrënia e mishit në mbrëmje mund të shkaktojë një atak në zemër në mëngjes.


Pra, për ta bërë më të lehtë për ju të kuptoni se cilat dieta dhe stile jetese janë ato më të dobishmet për ju, përcaktoni se cili lloj trupi jeni. Siç u diskutua më herët, njerëz të ndryshëm tresin dhe përdorin të njëjtin ushqim në një mënyrë të ndryshme. Nëse një lloj Vata dhe një Pitta shkojnë në një restorant dhe porosisin të njëjtin vakt, njëri prej tyre mund të ndihet i gjallëruar më pas dhe tjetri i mërzitshëm dhe i rëndë. Grafikët e mëposhtëm të ushqimeve ju ofrojnë lista specifike të ushqimeve që janë më të përshtatshmet për secilin nga tre llojet kryesore të trupit. Në një situatë ideale, nuk do të kërkonit ndonjë listë për të ditur se cilat ushqime janë të mira për ju, sepse instinkti juaj natyror do ta merrte atë vendim për ju. Por doshat e shumicës së njerëzve tashmë ishin ekuilibruar me shijen e tyre të parë të formulës së prodhuar për fëmijë, dhe çfarëdo ushqimi të prodhuar nga njeriu u bë burimi i tyre i ushqimit pas kësaj. Pasi një dosha është jashtë ekuilibrit në trupin tuaj, ju prireni të dëshironi pikërisht ato lloje të ushqimeve që ruajnë atë çekuilibër. Për shembull, një lloj Pitta i pabalancuar mund të dëshirojë ushqime pikante, të tharta dhe të kripura, dhe një lloj Kapha i pabalancuar zgjedh të hajë ëmbëlsira, karamele dhe ushqime me vaj. Instinktet tona natyrore na dështojnë gjithashtu kur i orientojmë shijet tona drejt reklamave.


Meqenëse tre forcat e natyrës (dosha) përfaqësohen në trupin tonë në mënyrë unike dhe individuale, secili prej nesh ka kërkesa të ndryshme për lëndët ushqyese të ndryshme që përmban ushqimi. Trupi ynë është në gjendje të përdorë vetëm lëndët ushqyese të atyre ushqimeve që janë të përshtatshme për llojin e trupit tonë, ashtu si ushqimet e caktuara janë të përshtatshme vetëm për kafshë të caktuara dhe jo për të tjera. Provoni t'i jepni një lepuri vaj ulliri për të ngrënë dhe ai do të sëmuret shpejt. Jepini vajin një miu dhe ai nuk do ta ketë problem ta tresë atë.

Tani, së pari përcaktoni llojin e trupit tuaj ose doshën dominuese duke lexuar seksionet më poshtë dhe, ndoshta, duke plotësuar pyetësorin për llojin e trupit në fund të kapitullit 5. Më pas kërkoni grafikët dhe zgjidhni ushqimet që balancojnë atë dosha. Për shembull, nëse keni shënuar Vata 6, Pitta 15 dhe Kapha 8 në kuizin e tipit të trupit, referojuni seksionit "Dieta qetësuese Pitta që gjendet në këtë kapitull".


Pra, në mënyrë që ta njihni veten më mirë, familjarizohuni me grafikët e ushqimeve që janë të zbatueshme për llojin e trupit tuaj dhe zgjidhni të hani më shumë nga ato ushqime që janë në listën e "favoreve" dhe shmangni ato që janë në listën "shmangni". . Ato artikuj në kategorinë e "zvogëlimit" duhet të hahen me moderim, domethënë herë pas here dhe në sasi të vogla.

Nuk keni nevojë të fiksoheni tepër për t'iu përmbajtur listave të ushqimeve, veçanërisht nëse nuk jeni vetëm një lloj trupi i qartë. Megjithatë, këto lista mund të jenë shumë të dobishme në kërkimin tuaj për të zbuluar ushqimet më ideale që ju të ktheheni në një gjendje të ekuilibruar të trupit dhe mendjes. Nëse ndiheni të tërhequr nga një ushqim i caktuar që nuk është në listën tuaj, kontrolloni dy herë me testin e muskujve dhe do të keni një ndjenjë më të mirë nëse trupi juaj mund të përfitojë prej tij apo jo. Si listat e ushqimeve ashtu edhe testi i muskujve mund t'ju ndihmojnë të njihni më mirë veten dhe të rivendosni instinktet tuaja natyrore. Nëse jeni një dashnor me përvojë, mund të përdorni gjithashtu mjete për të konfirmuar korrektësinë e zgjedhjes suaj të ushqimeve. Nëse dyshoni për llojin e trupit tuaj, mund t'i përdorni këto metoda për të përcaktuar llojin e saktë të trupit tuaj. Nëse shumica e artikujve në listën e favoreve të Vata-s, për shembull, rezultojnë pozitivë për ju, ka shumë të ngjarë që ju jeni një tip Vata, ose keni një çekuilibër të madh të Vata-s, siç është kapsllëku.


Shënim: Sa herë që kam përdorur fjalën “Redukto” në grafikët e ushqimit, ju sugjeroj që ushqimet përkatëse t'i përdorni vetëm me masë, që do të thotë, jo çdo ditë dhe vetëm me masë.


Kapha- Dieta e sygjeruar per llojin Kapha


Favorizoni:

Ushqime të ngrohta; teksturë e lehtë dhe e thatë; gatuar pa shumë ujë; vetëm sasi të vogla gjalpi, vaji dhe sheqeri; ushqime me shije të athët, të hidhur dhe astringente; ushqime dhe pije që kanë një ndikim natyral stimulues.


Lloji Kapha thith sasi të bollshme të elementeve të ujit dhe tokës. Kjo e bën atë natyrshëm të fortë, të rëndë dhe të qëndrueshëm. Cilësitë e pranishme në energjitë e ajrit, megjithatë, nuk janë të përfaqësuara mirë në trupin e tij, gjë që e bën atë të dëshirojë natyrshëm ushqime që mund t'i japin forcën, lëvizjen dhe shkathtësinë që ai kërkon për të ruajtur ekuilibrin fizik dhe mendor. Kapha dosha ka vetitë e kundërta të doshës Vata, gjë që e shtyn atë të hajë kryesisht ushqime që rritin Vata. Këto janë ushqimet e thata, të lehta dhe të ngrohta. Mjalti, fasulet dhe elbi, për shembull, janë ushqime që kanë një efekt tharëse dhe për këtë arsye janë në gjendje të largojnë lëngjet e tepërta nga sistemi i Kapha-s. Patatet, gjithashtu, prodhojnë një përfitim të ngjashëm në këtë lloj trupi.


Një ushqim ideal për llojin Kapha janë bishtajoret astringente që ndihmojnë në pastrimin e traktit të zorrëve të tij nga mukoza e tepërt. Të kombinuara me erëza që prodhojnë nxehtësi, ato stimulojnë tretjen e tij dhe ndihmojnë në largimin e mbetjeve të ndenjura. Shumë pjata vegjetariane meksikane dhe indiane janë të mira për llojin Kapha. Duke qenë se nuhatja e tij është shumë e zhvilluar, erërat ekzotike të barishteve dhe erëzave e kënaqin atë. Metabolizmi i tij shpesh i ngadaltë dhe i ngadaltë mund të përfitojë shumë nga një vakt pikant i këndshëm. Një meze pikante dhe e hidhur, siç është marule romaine me piper të shtuar, mund të ndezë AGNI-n e tij, ashtu siç mund të përtypet një copë xhenxhefil të freskët. Kafat nuk kanë nevojë dhe as nuk duan shumë për një salcë sallate që është e thartë dhe me vaj.


Në përgjithësi, llojet Kapha duhet të sigurohen që ka mjaft shije pikante, të hidhura dhe astringente të pranishme në çdo vakt. Erëzat si qimnon, fenugeek dhe tumerik janë astringent dhe të hidhur. Perimet me gjethe jeshile, duke përfshirë lakër jeshile dhe spinaq, të cilat gatuhen me shumë erëza gjithashtu ndihmojnë në qetësimin e Kapha-s, por duhet pasur kujdes që të mos shtoni shumë ujë gjatë gatimit.


Gjatë verës, trupi i Kapha-s është mjaftueshëm i ngrohtë për të ngrënë fruta, sallata dhe disa perime të papërpunuara. Megjithatë, këto ushqime mund të prishin shumë ekuilibrin e tij në dimër, kur trupi i tij kërkon kryesisht ushqime të gatuara me erëza të nxehta. Speci i kuq është veçanërisht i dobishëm për të, pasi prish mukozën e tepërt. Speci djegës, megjithatë, ndonjëherë mund të shkaktojë mbingarkesë në mushkëritë e tij. Ushqimet ftohëse si produktet e qumështit, qumështi, akullorja, kremi, gjalpi, ëmbëlsirat me sheqer, ëmbëlsirat, etj. e bëjnë sistemin e Kapha-s të ftohtë, shkaktojnë kongjestion të mukusit dhe çojnë në rëndim, letargji dhe depresion. Përveç efektit zbutës në llojin Kapha, ato gjithashtu rrisin peshën e tij trupore, ndërsa ndikimi ngrohës i ushqimeve të athëta, të hidhura dhe astringente e mban peshën e tij nën kontroll.


Yndyrnat dhe vajrat janë shumë të rënda për llojin Kapha dhe duhet të përdoren me masë. Kafat jo vetëm që sekretojnë yndyrna në lëkurën e tyre të jashtme, gjë që e bën lëkurën e tyre të lëmuar dhe të mëndafshtë, por edhe përmes lëkurës së tyre të brendshme - rreshtimit gastrointestinal. Ndryshe nga tipi Vata që duhet të shtojë yndyrna në ushqimin e tyre për ta tretur atë, lloji Kapha furnizon yndyrat e tij; prandaj nevoja e reduktuar për t'i shtuar ato në ushqim


Ushqimet e skuqura shpejt shtypin AGNI-në e këtij lloji, e cila është më e ulta ndër të gjitha llojet e trupit. Megjithatë, vaji i misrit, vaji i lulediellit ose vaji i lulediellit janë më të tretshëm për të, pasi ato kanë cilësi ngrohëse (përdoren vetëm në sasi të vogla). Ghee është gjithashtu një zgjedhje e mirë, kur përdoret në gatim.


Kripa ose ushqimet e kripura çekuilibrojnë shpejt llojin Kapha, sepse ato priren ta bëjnë atë të mbajë ujë. Shumë kafa vuajnë nga këmbët dhe krahët e fryrë për shkak të konsumit të tepërt të kripës.


Meqenëse lloji i ekuilibruar Kapha ndikohet kryesisht nga elementët e Tokës dhe Ujit, ai ka një neveri natyrore ndaj ushqimeve të Tokës/Ujit, të cilat janë renditur më poshtë:


USHQIMET E TOKËS/UJIT

 • Ushqime me shije të kripur

 • Ushqime të ftohta, me qumësht

 • Fruta të ëmbla, me lëng

 • Ushqimet me vaj

 • Ëmbëlsirat dhe ushqimet me shije të ëmbël

 • Perime të ëmbla, me ujë

 • Ushqime ngjitëse dhe të ftohta


Tabela e ushqimeve - Kapha

FRUTAT

​Favorizoni

​Reduktoni

​Shmangni

 • Mollët

 • Kajsi

 • Manaferrat

 • Boronica

 • Qershitë

 • Fruta të thata Fiq të thatë

 • Pjeshkë

 • Dardha

 • Hurmë

 • shegë

 • Ftua

 • Kumbullat e thata

 • Rrush të thatë

 • Rrushi

 • Kivi

 • Limonët

 • Limes

 • Mango

 • portokallet

 • Luleshtrydhet

 • mandarina

 • Tamarind

 • Avokado

 • Bananet

 • Kokosi

 • Fiq të freskët

 • Grejpfrut

 • Pjeprat

 • Ananasi

 • papaja

 • Kumbulla

 • shalqini


PERIMET

​​Favorizoni

​Reduktoni

​Shmangni

 • Asparagus

 • Panxhari

 • Specat zile

 • Brokoli

 • Lakrat e Brukselit

 • Lakra

 • Karotat

 • Lulelakra

 • Selino

 • Misër, i freskët

 • Patëllxhan

 • Endive

 • hudhra

 • Bishtaja

 • Angjinarja e Jeruzalemit

 • Perime me gjethe jeshile

 • Presh

 • Marule

 • Kërpudha

 • zarzavate mustardë

 • Bamje

 • Qepët

 • Majdanoz

 • Bizele

 • Patate, të bardha

 • Rrepka

 • Spinaqi

 • Lakër

 • Rrepat

 • Zarzavatet e rrepës

 • lakërishtë

 • Angjinarja

 • Parsnips

 • Plantain

 • Kungull veror

 • Kungulleshe

 • Kastravec

 • Kungull, te gjitha llojet

 • Patate e ëmbël

 • Domate

 • Kungulli dimëror (lis, zhabinë, gjalpë, spageti)

Drithërat

​​Favorizoni

​Reduktoni

​Shmangni

 • Elbi

 • misër

 • Thekra

 • hikërror

 • Meli

 • Amaranti

 • Oriz basmati, i bardhë (sasi e vogël)

 • Drithërat e elbit

 • miell misri

 • Drithëra meli

 • Tërshërë, e thatë

 • Krundet e tërshërës

 • Kuinoa

 • Drithërat e thekrës

 • Thekrat e thekrës

 • Kuskus

 • Makarona, thekër

 • oriz kaf

 • Kokrra me avull

 • Gruri

 • Tërshërë, e gatuar

 • Miell orizi

 • Miell gruri integral

Bishtajoret, fasulet, bizelet

​​Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Fasule Aduki

 • Fasule të zeza Qiqrra

 • Thjerrëzat, rozë

 • Fasule Lima

 • Fasule marine

 • Fasule pinto

 • Bizele të ndara

 • Fasule me sy të zi

 • Fasule mung

 • Urad dal

 • Fasule të bardha

 • Fasule

 • Tofu

 • Thjerrëzat, kafe

 • Soja

Produktet e qumshtit

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Ghee

 • Gjalpë

 • Akullore

 • Djathë dhie, pa kripë

 • Qumështi i dhisë

 • Lassi, me erëza dhe me mjaltë

 • Dhallë

 • Djathë

 • Qumështi i lopës

 • Produktet e qumështit

 • salcë kosi

 • Kos

 • Të gjitha produktet e qumështit të prodhuara komercialisht, duke përfshirë qumështin dhe akulloren me pak yndyrë, me përjashtim të gjalpit të pakripur dhe kremit

Kujdes: Me përjashtim të ghee dhe gjalpë, përdorni këto ushqime me shumë masë. Nëse ato shkaktojnë mukozë, mbulesë në gjuhë ose hundë/sinuse të mbingarkuara, ndërpriteni menjëherë dhe shmangni ato krejtësisht. Produktet e qumështit mund të çojnë në kongjestion serioz limfatik dhe trashje të mureve të enëve të gjakut.

Frutat arrore dhe farat

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Kokosi

 • Farat e lulekuqes

 • Farat e kungullit, të pjekura

 • Farat e susamit

 • Farat e lulediellit, të pjekura

 • Të gjitha frutat tjera arrore

Shënim: kikirikët duhen shmangur.

Ëmbëlsuesit

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Mjaltë (përveç sasive të vogla, 1-2 lugë çaji në ditë)

 • Malti i elbit

 • Shurup orizi kafe

 • Shurupi i hurmave

 • Shurup panje

 • Sheqer kallami kafe

 • Fruktoza

 • Mjaltë, e gatuar

 • Melasa

 • Lëng kallami sheqeri

 • Të gjithë zëvendësuesit e sheqerit

 • Glukoza

 • Sheqer palme

 • Sheqer i bardhe

Vajrat / yndyrnat

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Vaj bajamesh

 • Vaj misri

 • mustardë

 • Ghee

 • Gjalpe pa kripe

 • Vaj luledielli

Shënim: Këto vajra/yndyra janë në rregull të gjitha në sasi të vogla

 • Vaj avokado

 • Vaj Kokosi

 • Vaj ulliri

 • Vaj susami

 • Vaj soje

Shënim: Të gjithë vajrat e rafinuar dhe të shtypur nga nxehtësia janë të dëmshëm për shëndetin tuaj!

Barishte, Erëza

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Të gjitha janë të mira për llojet Kapha, përveç pluhurit të mangos, misos, ullinjve, kripës, tamarit, uthullës


Pije, çajra

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Lëng Aloe Vera

 • lëng molle

 • Lëng kajsie

 • Lëng manaferrash

 • Pijet e karobit

 • Lëng karrote

 • Lëng qershie

 • Lëng perimesh të përzier

 • Lëng dardhe

 • Lëng ananasi

 • Lëng shege

 • Lëng krasitje

 • Pije bajamesh

 • Qumësht bajame

 • Leng rrushi

 • Lëng mango

 • Lassi

 • Pije me kafeinë

 • Supë me perime, të kripura

 • Alkooli

 • Pijet e ftohta

 • Qumështi tundet

 • Shake banane

 • Pijet e gazuara

 • Pije me çokollatë

 • Çajrat Comfrey

 • Leng rrushi

 • Limonadë

 • lëng portokalli

 • Lëng papaja

 • Pije të tharta

 • Qumesht arre kokosi

 • Çaj jamballi

 • Lëng domate

Shënim: të gjitha lëngjet e frutave duhet të shtypen të freskëta, të hollohen me ujë dhe të merren me stomak bosh. Përdoreni vetëm në moderim, pasi sheqeri i tepërt i frutave mund të shqetësojë Kapha dosha.


Rubrikën tonë me të gjitha artikujt rreth Ayurvedës e gjeni duke klikur në linkun më poshtë.


 

Burimi i artikullit:

 • Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

34 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page