top of page
  • Fisnik Komoni

Ayurveda- Testi i tipit (Doshas) tuaj - gjeni tipin tuaj dhe jetoni jetën tuaj shëndetshëm sipas tij

Aktualisiert: 29. Nov. 2023Një hap shumë i rëndësishëm në kërkimin e shëndetit të mirë është, së pari, të zbuloni se çfarë lloji trupi jeni dhe, së dyti, çfarë mund të bëni për të ndihmuar trupin tuaj të rikuperojë gjendjen e tij natyrore të ekuilibrit dhe vitalitetit. Ayurveda pranon se çdo person ka një lloj trupi unik psiko-fiziologjik që i përgjigjet ushqimeve, ilaçeve, klimës, stinëve, stresit, ngjyrave, aromave, etj., në një mënyrë unike dhe specifike. Nuk ka dy njerëz që mund të jenë saktësisht të njëjtë sepse tre humoret trupore, ose doshas, ​​- Vata, Pitta dhe Kapha - përfaqësohen secili në shkallë të ndryshme në çdo person që jeton në planet. Së bashku me përbërjen gjenetike, kjo krijon cilësi individualiste të pamjes dhe sjelljes dhe zgjedhje të ndryshme instiktive në lidhje me llojet e ushqimeve, ngjyrave, klimës dhe mjedisit. Pra, përpara se të rivendosim ekuilibrin në trup dhe mendje, mund të na duhet të zbulojmë se kush jemi në një kuptim psiko-fiziologjik.


Mësoni të jeni të shëndetshëm

Kur e identifikojmë veten si tipe trupore Vata, Pitta, Kapha, duhet të kemi parasysh se asnjë kushtetutë nuk është më e mirë se një tjetër. Të tre dosha-t përbëhen nga elementët e mëdhenj të natyrës, toka, uji, zjarri, ajri dhe hapësira. Këta pesë elementë janë proto-elementë, që do të thotë se ato janë energji që vibrojnë në frekuenca të ndryshme. Për shembull, fotonet (grimcat e dritës) që gjenerohen vazhdimisht në ajrin që ju rrethon kanë një model karakteristik të ndryshëm energjie sesa energjia që krijohet nga grimcat e ulura në një copë balte ose uji që rrjedh në një përrua. . E gjithë lënda ekzistuese, sado e dendur qoftë, nuk është veçse një proces i një përzierjeje të vazhdueshme të këtyre pesë elementeve ose energjive vibruese. Në trup, këto energji elementare grupohen së bashku dhe përfaqësohen si tre dosha, duke formuar kështu një lidhje të pandashme me mjedisin. Forcat e natyrës punojnë brenda dhe jashtë dhe sa më shumë që njohim dhe kuptojmë fuqitë e tyre të mëdha brenda nesh, aq më shumë priremi të harmonizohemi me botën e jashtme. Shëndeti i mirë është rezultat spontan i harmonisë midis botës natyrore dhe nesh.


Vata, Pitta dhe Kapha janë forcat kryesore kryesore që kontrollojnë të gjithë jetën në univers. Aktualisht, ato janë shumë të shqetësuara dhe shkaktojnë kërdi dhe turbulenca, si brenda nesh ashtu edhe në mjedisin tonë. Duke rivendosur ekuilibrin e tre doshave në trupin tonë, ne qetësojmë automatikisht elementët e mëdhenj që përbëjnë botën tonë. Kjo është shumë e nevojshme tani pasi ne gjithashtu duhet të krijojmë një mjedis të shëndetshëm në mënyrë që të bëhemi dhe të qëndrojmë të shëndetshëm.

Kur Vata del jashtë ekuilibrit në natyrë, shkakton tërmete, thatësira, uragane dhe tornado.

Pitta e shqetësuar gjeneron valë të nxehtit dhe shkatërrim të madh përmes zjarreve. Kapha i irrituar çon në të ftohtë të tepërt, shi dhe përmbytje. Në trup, një Vata dosha e çekuilibruar shkakton gaz, presion, dhimbje, thatësi, dridhje dhe nervozizëm. Nëse Pitta dosha është e shqetësuar, trupi mbinxehet, acidifikohet ose vuan nga sëmundje inflamatore. Një Kapha dosha e çekuilibruar çon në kongjestion në stomak, gjoks dhe sinuse, si dhe mbajtje të ujit dhe shtim në peshë, jo shumë të ndryshme nga fenomenet e ngjashme në mjedis. Ndërsa filloni të krijoni ekuilibër në hapësirat tuaja të brendshme, ato të jashtme gjithashtu do të fillojnë të shkëlqejnë më shumë dhe do të bëhen vitale dhe të freskëta. Njohja e përbërjes suaj kushtetuese do t'ju ndihmojë të ndërtoni një lidhje harmonike me kushtetutën e mjedisit tuaj dhe të nxirrni të gjitha përfitimet që natyra mund t'ju ofrojë në udhëtimin tuaj për të jetuar një jetë të shëndetshme, të frytshme dhe të kënaqshme.


Kushtetuta njerëzore përbëhet nga të tre dosha-t ose forcat dinamike të natyrës. Vetëdija njerëzore zgjedh një kombinim unik të tre doshave për të realizuar dhe përmbushur qëllimin e saj unik në jetë. Duke punuar së bashku në harmoni, dosha-t e lejojnë individin të rritet mendërisht, fizikisht dhe shpirtërisht në shkallën më të lartë të mundshme. Njohja e tre doshave dhe përqendrimet e tyre përkatëse në trup mund të jetë shumë e dobishme për vetë-përmirësimin e trupit, mendjes dhe shpirtit tuaj.


Ekzistojnë dhjetë lloje themelore të trupit. Ayurveda i përkufizon ato si lloje të vetme-dosha, lloje të dyfishta dhe lloje sama-dosha. Sama-dosha është më e rralla nga të gjitha llojet e trupit dhe manifestohet vetëm kur të tre doshat janë të pranishme në përmasa të barabarta. Llojet me një dosha janë gjithashtu relativisht të rralla pasi vetëm pak njerëz ndikohen vetëm nga një dosha. Llojet më të zakonshme janë dual-doshas. Çdo dosha e dyfishtë mund të përmbajë përmasa të ndryshme të dy komponentëve. Kështu, një lloj Vata-Pitta shfaq më shumë energji ajrore, ndërsa një lloj Pitta-Vata ka më shumë energji zjarri në të. Një lloj Kapha-Pitta dominohet nga energjia e ujit me energjinë e zjarrit që është forca vartëse. Një lloj Vata-Kapha kontrollohet kryesisht nga energjia e ajrit, me energjitë e ujit dhe tokës që janë dytësore. Dhe një lloj Kapha-Vata shfaq më shumë parime të ujit dhe tokës, me energjinë ajrore të Vatës si forcë vartëse.


Cili është lloji i trupit tim?

Me këtë Dosha- test të lehtë, ju mund të zbuloni shpejt doshën tuaj personale bazë. Për secilën pyetje, shënoni përgjigjen që përputhet më shumë me llojin tuaj. Ju lutemi shtoni pikët tuaja në çdo kolonë në fund. Kolona në të cilën keni marrë rezultatin më të lartë tregon llojin tuaj dosha. Nëse keni përafërsisht të njëjtin numër pikash në dy kolona ose në të gjitha kolonat, ju jeni një lloj i ashtuquajtur i përzier. Atëherë duhet të ndiqni rekomandimet Ayurvedike për të dyja (tre) dosha.


Jepini përparësi ushqimeve që kanë një efekt balancues në doshën tuaj. Dhe përpiquni të integroni në jetën tuaj rekomandimet që Ayurveda ofron sipas llojit tuaj. Por gjithmonë kushtojini vëmendje ritmeve të ditës dhe stinëve.Nr

Pyetja

Vata

Pitta

Kapha

1

Si është fiziku juaj?

Anon të jetë i lehtë, elegant gjëgjsisht i gjatë

Fiziku im është mesatar

Fiziku im është i rëndë dhe i fortë

2

Çfarë lloji të lëkurës keni ju?

Lëkura ime është e plasaritur, e thatë, e brishtë dhe mjaft të hollë. Unë jam i prirur ndaj njollave të moshës

Lëkura ime është shumë e ndjeshme dhe ka tendencë të jetë e kombinuar

Lëkura ime është mjaft e yndyrshme me lëkurë të trashë

3

Çfarë ngjyre është lëkura juaj?

Lëkura ime anon të jetë e errët

Unë kam lëkurë pak të kuqe dhe kam tendencë të kem njolla

Lëkura ime anon të jetë e qelë

4

Çfarë lloji flokësh keni?

Flokët janë mjaft të thatë, të brishtë me një kërcitje të lehtë natyrale

Flokët e mi janë biond në të kuqërremtë, të thinjur herët ose janë tullac

Flokët e mi janë të fortë, yndyrosen lehtësisht dhe kanë kërcitje natyrale

5

Si është të folurit tuaj?

Unë flas shpejt dhe shumë (kapërcen lehtësisht disa fjalë)

Unë jam një folës i mirë (i mprehtë dhe i guximshëm)

Shpesh e kam të vështirë të flas, prirem të jem i heshtur dhe të flas ngadalë

6

Si është kujtesa jote?

Unë kam një kujtesë shumë të mirë afatshkurtër

Kam një kujtesë të mirë në përgjithësi

Unë kam një kujtesë shumë të mirë afatgjatë

7

Si është stili juaj i punës?

Unë punoj shpejt dhe kam një zotërim të mirë (kreativ)

Mund të punoj me shpejtësi mesatare (mbetshmëri e mirë)

Unë prirem të jem i ngadalshëm dhe i durueshëm në punë (këmbëngulës)

8

Si është gjumi juaj?

Unë fle lehtë dhe zgjohem shpesh gjatë natës

Shpesh djersitem natën dhe ndonjëherë kërcëllij dhëmbët

Kam një gjumë të gjatë dhe të thellë

9

Si është figura juaj?

Unë jam shumë i dobët dhe e kam të vështirë të shtoj peshë

Unë kam një figurë të përpjestuar mirë

Unë prirem të jem mbipeshë

10

Si është oreksi juaj?

Më pëlqen të ha shumë vakte të vogla

Kam një oreks të madh dhe e kam të vështirë të anashkaloj një vakt

Kam pak oreks, por më pëlqen të ha

11

Cilin ushqim preferoni?

Unë preferoj ushqime të ngrohta dhe të buta

Më pëlqen ushqimi i shijshëm, i erëzuar mirë, por jo shumë i nxehtë

Më pëlqejnë pjatat e ngrohta dhe pikante

12

Si janë jashtëqitjet tuaja?

Jashtëqitja ime është thatë dhe e vështira, të prirura për kapsllëk dhe gazra

Jashtëqitja ime është e shpeshtë më shumë se 1-2 herë në ditë, janë të buta dhe ndonjëherë djegëse

Jashtëqitja ime është e ngadalt, e vështir dhe e yndyrshme

13

Si e toleroni diellin?

Më pëlqen moti me diell, i ngrohtë dhe pa erë

Unë vuaj nga vapa

Më pëlqen moti me diell, i ngrohtë dhe pak me erë

14

Cilat mot nuk ju pëlqejn?

Nuk e duroj dot të ftohtin e thatë dhe me erë

Nuk e duroj mirë motin e nxehtë

Nuk më pëlqen moti i lagësht dhe i ftohtë

15

Si reagoni ndaj stresit?

Jam nervoz dhe i emocionuar

Më pas zemërohem dhe irritohem shpejt

Asgjë nuk mund të më shqetësojë kaq lehtë

16

Si është energjia juaj?

Unë jam shpesh i ndryshueshëm në performancën time

Niveli im i energjisë është gjithmonë i lartë

Energjia ime është konstante

17

Çfarë temperamenti keni?

Unë jam i gjallë dhe kërcyes

Jam i vendosur dhe me plotë temperament

Unë jam më i qetë

18

Si eshte humori juaj?

Humori im ndryshon lehtësisht

Ndjenjat e mia janë gjithmonë intensive

Unë jam më i ekuilibruarVata

Pitta

Kapha

Rezultati i përgjithshëm


Pasi të keni gjetur tipin (doshën) tuaj klikoni më poshtë në linkun e tipit tuaj. Jepini përparësi ushqimeve që kanë një efekt balancues në doshën tuaj. Dhe përpiquni të integroni në jetën tuaj rekomandimet që Ayurveda ofron sipas llojit tuaj. Por gjithmonë kushtojini vëmendje ritmeve të ditës dhe stinëve.


Rubrikën tonë me të gjitha artikujt rreth Ayurvedës e gjeni duke klikur në linkun më poshtë.


 

Burimi i artikullit:

  • "Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda" - Frank W. Lotz

  • Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

144 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page