top of page
 • Fisnik Komoni

Karakteristikat dhe ushqyerja sipas llojit të trupit - tipi Pitta


Një hap shumë i rëndësishëm në kërkimin e shëndetit të mirë është, së pari, të zbuloni se çfarë lloji trupi jeni dhe, së dyti, çfarë mund të bëni për të ndihmuar trupin tuaj të rikuperojë gjendjen e tij natyrore të ekuilibrit dhe vitalitetit. Ayurveda pranon se çdo person ka një lloj trupi unik psiko-fiziologjik që i përgjigjet ushqimeve, ilaçeve, klimës, stinëve, stresit, ngjyrave, aromave, etj., në një mënyrë unike dhe specifike. Nuk ka dy njerëz që mund të jenë saktësisht të njëjtë sepse tre humoret trupore, ose doshas, ​​- Vata, Pitta dhe Kapha - përfaqësohen secili në shkallë të ndryshme në çdo person që jeton në planet. Së bashku me përbërjen gjenetike, kjo krijon cilësi individualiste të pamjes dhe sjelljes dhe zgjedhje të ndryshme instiktive në lidhje me llojet e ushqimeve, ngjyrave, klimës dhe mjedisit. Pra, përpara se të rivendosim ekuilibrin në trup dhe mendje, mund të na duhet të zbulojmë se kush jemi në një kuptim psiko-fiziologjik.


Shënim: Nese ju po lexoni kete per here te pare dhe akoma nuk dini se cili eshte tipi juaj atehere ne ju rekomandojme te mos lexoni tutje para se te gjeni tipin tuaj. Ne kemi shpjeguar ne artikullin tonë Ayurveda- Testi i tipit (Doshas) tuaj - gjeni tipin tuaj dhe jetoni jetën tuaj shëndetshëm sipas tij (qendra-e-shendetit.com) se si mund të përcaktoni Dosha-n tuaj, pra tipin tuaj.


Tani që e dini llojin tuaj (Doshas) përpiquni të integroni në jetën tuaj rekomandimet që Ayurveda ofron sipas llojit tuaj. Por gjithmonë kushtojini vëmendje ritmeve të ditës dhe stinëve.

Jepini përparësi ushqimeve që kanë një efekt balancues në doshën tuaj.


Lloji Pitta- karakteristikat e trupit

 • Ndërtim mesatar, me formë të mirë, i tonifikuar atletikisht

 • Forca dhe qëndrueshmëri mesatare

 • Uria dhe etja e mprehtë, tretje e fortë

 • Tendenca ndaj zemërimit dhe nervozizmit kur jeni nën stres

 • Mund të jetë arrogant, egoist

 • I adaptueshëm, inteligjent, i ndritshëm

 • Tendenca drejt skuqjes së lëkurës dhe flokëve, nishaneve, njollave, problemeve të lëkurës

 • Nëse është jashtë ekuilibrit, para kohe tullac dhe/ose gri

 • Hunda me majë, e kuqërremtë

 • Sytë shpues, ndonjëherë të gjakosur

 • Aversion ndaj diellit, motit të nxehtë

 • Preferon ushqime dhe pije të freskëta

 • Karakter iniciativ, i pëlqejnë sfidat, organizator i mirë

 • Intelekt i mprehtë

 • Altoparlant i mirë, i saktë, i artikuluar

 • Nuk mund të anashkalohen vaktet

 • Memorie mesatare

 • Udhëheqës i suksesshëm


Tema që përshkruan më së miri llojin Pitta është "intensive". Ai dominohet më së shumti nga elementi i zjarrit dhe cilësitë e tij të ndryshme. Zjarri përfaqëson forcën dinamike të natyrës dhe është përgjegjës për të gjitha proceset transformuese në trup dhe mendje. Trupi mendor, i cili përbëhet nga mendime, ndjenja dhe emocione, është një funksion i Pitta-s. Energjitë e Pitta janë të vendosura në rajonin qendror të trupit, i cili është zona që përgjithësisht referohet si pleksus diellor. Pleksusi diellor vepron si një "plak" për aktivitetet psikologjike dhe fiziologjike. "Ndjenja e zorrëve" që ndonjëherë kemi për një person ose situatë të caktuar është e mbyllur në forcën Pitta. Na jep instinktin natyror për të kërkuar ushqime të pastra, ajër të pastër, ujë të freskët etj., në mënyrë që të jemi në gjendje të qëndrojmë në ekuilibër fizik, mendor dhe emocional.


Pitta dosha gjithashtu na ndihmon të jemi të moderuar në të ngrënit, pirjen, aktivitetin seksual dhe nevoja të tjera. Kjo cilësi instinktive është shumë e zhvilluar në llojin e ekuilibruar Pitta, gjë që e bën atë një simbol të "Sattva", domethënë, ai që ka pastërtinë e mendjes. Sidoqoftë, një shqetësim i Pitta-s rezulton në humbjen e diskriminimit të asaj që është e dobishme dhe e përshtatshme dhe çfarë jo. Ka të ngjarë të çojë në përdorimin e tepruar të stimuluesve si alkooli, duhani, droga, si dhe fuqia dhe ndikimi. Secila prej tyre ndryshon proporcionin e duhur të përbërësve biliare në kanalet biliare të mëlçisë dhe në këtë mënyrë gjeneron gurë intrahepatikë. Pitta do të thotë gjithashtu bile.


Shqetësimi i Pitta doshës në mënyrën e mësipërme çon në personalitetin bilioz për të cilin njihet ky lloj trupi.


Ne të gjithë kemi nevojë për energjinë Pitta për të përkthyer idetë në realitete konkrete. Meqenëse është më e disponueshme në llojin Pitta, ai shfaq një personalitet shumë dinamik, ambicioz dhe, ndoshta, edhe agresiv. Pittas i kryejnë gjërat. Vizioni dhe largpamësia e tyre e madhe është për shkak të elementit të zjarrit që u jep atyre një vizion të qartë të brendshëm dhe të jashtëm. Megjithatë, nëse një person Pitta abuzon me fuqinë e tij dhe prish ekuilibrin e tij, ai është i pari që zhvillon probleme me sytë dhe vështirësi me shikimin e tij të brendshëm.


Pitta dosha, duke qenë e vendosur në pozicionin më qendror në trup, mban nën kontroll Vatën dhe Kapha. Kjo gjithashtu përfaqësohet në personalitetin e Pitta-s; ai është ai që dëshiron të jetë gjithmonë në kontroll në çdo situatë. Kur dosha e tij Pitta është e ekuilibruar, ai është me të vërtetë më i suksesshmi nga të gjitha llojet e trupit. Fokusi dhe shkëlqimi i tij me një pikë pothuajse gjithmonë gjen një zgjidhje për çdo problem dhe ai shkëlqen pothuajse në çdo gjë. Ekspertiza e tij e vërtetë qëndron në fushën mendore ku ai ushtron fuqinë dhe aftësitë e tij të vërteta. Ai bën një folës elokuent dhe të artikuluar dhe një udhëheqës të mirë të shoqërisë.


Për shkak të pozicionit strategjik të Pitta-s në trup, llojet e Pitta-s janë të shkëlqyera për të luajtur role qendrore në jetë. Pleksusi diellor është i lidhur me energjinë e diellit, i cili kontrollon të gjithë jetën në planet. Pittas janë të vetëdijshëm për fuqinë e tyre të plexusit diellor dhe, për këtë arsye, janë natyrshëm të vetëbesuar. Nëse ata janë në gjendje të shndërrojnë teprimet, kënaqësinë dhe arrogancën, të cilat mund të kenë fituar në jetën e tyre, ata ka të ngjarë të kenë akses në njohuritë më të thella të Vetes. Pittas janë gjithashtu shumë të mirë në përcjelljen e asaj që kanë mësuar përmes njohurive dhe përvojave të tyre shpesh të mahnitshme.


Situata ndryshon, kur energjitë Pitta lëvizin jashtë plexusit diellor në pjesë të tjera të trupit. Tipi Pitta befas bëhet i zjarrtë, xheloz, cinik, i zemëruar dhe egoist. Ai me shpejtësi fillon të humbasë kontrollin, si një zjarr pylli që përhapet shpejt nga erërat e forta. Nëse ndjenja e tij e "unë" ekzagjerohet, ai mund të përpiqet të nënshtrojë homologët e tij Vata dhe Kapha, veçanërisht në fushën e seksualitetit. Pasioni i jashtëzakonshëm i Pitta-s për të dëshiruar gjithmonë të jetë fitues në çdo fushë të jetës mund të lërë shumë pak hapësirë ​​për një ndërveprim seksual të shëndetshëm. Ai mund të mos ketë durimin dhe përulësinë e nevojshme që kërkohet gjatë momenteve më intime të ndarjes dhe barazisë. Lloji i pabalancuar Pitta gjithashtu përpiqet të përdorë çdo mjet për të shmangur pranimin e humbjes. Partnerët më të përshtatshëm për Pittas janë tipat e fortë Kapha, ose ndryshe, llojet Kapha-Vata ose Vata-Kapha.


Në aspektin fizik, shpërndarja e energjisë së tepërt të Pitta-s mund të çojë në urth, ulçera në stomak, ndjesi djegieje në zorrë dhe hemorroide. Energjia e atëhershme shkatërruese Pitta mund të ndikojë gjithashtu në lëkurën e tij, e cila bëhet e prirur ndaj skuqjeve, puçrrave, inflamacioneve dhe akneve. Lëkura, veçanërisht në fytyrë dhe gjoks, lehtë mund të skuqet dhe të nxehet. Rosacea nuk është e pazakontë në mesin e Pittas. Nxehtësia dhe djersa e madhe e gjysmës së sipërme të trupit janë gjithashtu një shenjë tipike e çekuilibrit të Pitta-s. Gratë Pitta të çekuilibruara që kalojnë menopauzë shpesh përjetojnë simptoma të tilla.


Sytë e Pitta-s mund të bëhen lehtësisht të gjakosur dhe të turbullt dhe shpesh janë tepër të ndjeshëm ndaj dritës së diellit. Kjo ndjeshmëri ndaj dritës së diellit dhe lotimi i syve janë arsyet kryesore pse Pittas, doshat e të cilëve janë jashtë ekuilibrit, këmbëngulin të mbajnë syze dielli. Nxehtësia e tyre e brendshme natyrale i bën ata kandidatët më të këqij për banjo dielli. Ata preferojnë vendet e freskëta dhe me hije, dhe u pëlqen të bëjnë dush të ftohtë kur temperaturat e jashtme fillojnë të rriten. Nëse ata nuk ndjekin instinktet e tyre natyrore në lidhje me ekspozimin ndaj diellit dhe nxehtësisë, ata shpejt djegin lëkurën e tyre dhe zhvillojnë lodhje nga nxehtësia.


Fizikisht, Pitta-t janë me proporcion të mirë, të ndërtuar atletikisht dhe me përmasa mesatare. E njëjta gjë vlen edhe për fytyrën e tyre. Sytë e tyre janë të përmasave mesatare me një shikim ndonjëherë depërtues. Ju mund ta dalloni lehtësisht një lloj Pitta të bardhë kaukaziane nga larg, pasi ai ka të ngjarë të ketë flokë të kuq, bjond ose ngjyrë rëre. Ai është gjithashtu i pari në mesin e llojeve të trupit që ka flokë gri ose është tullac. Pittas rrallë ndjejnë të ftohtë, madje edhe gjatë dimrit. Kur del dielli, ata janë të parët që ankohen se është shumë ngrohtë. Lëkura e tyre është e drejtë, e ngrohtë dhe e butë dhe ka shumë të ngjarë të shënjohet nga njolla dhe nishane ose njolla të tjera të lëkurës (shënim: disa nga këto karakteristika Pitta nuk vlejnë për racat me flokë të errët dhe lëkurë të errët).


Llojet e Pitta-s kanë vetëm energji fizike mesatare, gjë që i pengon ata të stërviten ose të shkojnë përtej kufijve të tyre. Qëndrueshmëria e tyre është e moderuar, por energjia e tyre tretëse është e bollshme. Megjithatë, ngrënia e tepërt mund të çojë në probleme të papritura të zorrëve. Për këtë arsye, ata përfitojnë shumë nga marrja e moderuar e ushqimit dhe një mënyrë jetese e ekuilibruar. Ngrënia e më shumë se sa është e barabartë me dy duar të mbushura plot në një vakt i fut ata në probleme me zorrët. Ushqimet e papastërta, uji dhe ajri i ndotur, alkooli, kafeja, cigaret, pijet joalkoolike etj., janë veçanërisht shqetësuese për llojet Pitta dhe shpesh shkaktojnë reaksione pastrimi shumë të pakëndshme, të tilla si shpërthime të lëkurës, probleme me stomakun ose shqetësime emocionale. Pittas gjithashtu preken nga veshja e rrobave që janë bërë nga materiale sintetike. Sinjali kryesor paralajmërues i Pitta-s se ai është jashtë ekuilibrit është zemërimi, i cili mund të ushqejë energjinë e tij të zjarrit deri në atë masë sa trupi i tij bëhet toksik dhe i sëmurë. Çelësi kryesor për të balancuar Pitta është "moderimi".


Faktorët e mëposhtëm janë më irrituesit për llojin Pitta:


• Zemërimi

• Gjumi i pamjaftueshëm

• Rreze e fortë e diellit

• Agjërimi

• Farat e susamit dhe produktet e susamit

• Verë dhe pije të tjera alkoolike,

• Kafe dhe stimulues të tjerë

• Uthull

• Ushqimet e papastra

• Frutat e papjekura

• Fara liri

• Kos

• Ushqime të athëta, të kripura dhe të tharta

• Në fund të verës dhe vjeshtës


Ushtroni shëndetshëm

Qëllimi i ushtrimeve


Në rrethana normale, ushtrimi i trupit nuk do të ishte i nevojshëm. Njeriu, si çdo kafshë tjetër, duhej të jetonte në natyrë, të kishte shumë ajër të pastër dhe të përfshihej në mjaftueshëm aktivitet fizik për ta mbajtur trupin në formë dhe vital. Megjithatë, përparimet teknologjike dhe ekonomike kanë çuar në një mënyrë jetese gjithnjë e më të ulur, e cila kërkon ushtrime fizike për të mbajtur trupin tonë të shëndetshëm dhe të fortë.

Qëllimi i ushtrimeve fizike nuk është vetëm t'i dëshmojmë vetes se jemi në gjendje të sfidojmë procesin e plakjes, të dukemi mirë ose të parandalojmë një atak në zemër. Ushtrimet gjithashtu na ndihmojnë të përmirësojmë aftësinë tonë për të tretur ushqimin, për të eliminuar papastërtitë fizike dhe emocionale dhe për të rritur qëndrueshmërinë dhe elasticitetin, si dhe aftësinë tonë për t'u përballur me situata stresuese. Sidomos sistemi limfatik, i cili shkarkon substancat toksike dhe të dëmshme nga indet lidhëse të organeve dhe muskujve, varet nga lëvizja e përditshme e të gjitha pjesëve të trupit. Ndryshe nga gjaku, i cili ka një zemër për ta qarkulluar rreth trupit, lëngu limfatik nuk ka një pajisje të tillë të pompimit të drejtpërdrejtë për të bërë të njëjtën gjë. Sistemi limfatik varet shumë nga aparati i frymëmarrjes dhe sa mirë e përdorim atë. Kur muskuli përgjegjës për veprimin e frymëmarrjes së mushkërive (diafragma) shtrihet në bark, ai ushtron presion të madh në enët limfatike të zorrëve, duke shtrydhur kështu përmbajtjen e tyre. Kjo e detyron limfën të lëvizë nëpër kanalet limfatike, siç është kanali i kraharorit. Kështu, çdo frymëmarrje dhe nxjerrje vepron si një pompë indirekte për sistemin limfatik. Frymëmarrja e cekët që shoqëron një mënyrë jetese të ulur (dhe kongjestion intestinal) ka një efekt të dëmshëm në drenazhimin e duhur limfatik. Ushtrimi mund të përmirësojë shumë funksionet limfatike dhe në këtë mënyrë të parandalojë një sërë sëmundjesh.

Ushtrimi fizik është një stimulues i shkëlqyer imun nëse bëhet me moderim, dhe gjithashtu përmirëson integrimin neuromuskular në të gjitha grupmoshat. Efekti i tij për të rritur vetëbesimin dhe vetëvlerësimin rrjedh deri diku nga furnizimi i përmirësuar i oksigjenit në qeliza dhe mirëqenia që rezulton në të gjitha pjesët e trupit dhe në mendje. Ushtrimi është një mjet i shkëlqyer për të rritur lumturinë në jetë. veçanërisht nëse përfshin sfida që kërkojnë kreativitet.

Qasja konvencionale ndaj ushtrimeve beson se një stërvitje e mirë duhet t'ju çojë drejt kufijve tuaj, duke ju lënë të rraskapitur dhe të lodhur më pas. Kjo nuk eshte e vertete. Ushtrimi që lodh trupin tuaj është një akt indirekt dhune i drejtuar kundër tij dhe trupi e percepton këtë trajtim si një lloj ndëshkimi për mos performancën e duhur. Dhimbja që shfaqet në fytyrat e njerëzve kur ata luftojnë me një program të vështirë stërvitjeje është një tregues se trupi vuan nga mbisforcimi. Ky lloj ushtrimi e mposht qëllimin e tij. Çdo formë e sforcimit fizik e shqetëson Vatën dhe shkakton sekretimin e sasive jonormale të hormoneve të stresit si adrenalina; kjo e lë trupin të qetë dhe të lëkundur. Trupi, i varfëruar kështu nga energjia, nuk është në gjendje të bëjë punën e riparimit që lind nga stërvitja e rreptë, duke e lënë sistemin kardiovaskular të dobët dhe të pambrojtur ndaj faktorëve të tjerë të stresit.

Lodhja pas stërvitjes është një shkak serioz i sëmundjes që prek shumë njerëz që nuk dyshojnë, të cilët mendojnë se po i bëjnë një nder vetes kur e shtyjnë trupin e tyre në kufi. Në entuziazmin e sporteve konkurruese, në fillim mund të mos jeni të vetëdijshëm se sa fort po stërviteni, por pasi të ketë mbaruar nxitimi i adrenalinës, efektet anësore fillojnë të shfaqen. Përveç lodhjes dhe lëndimeve të mundshme, atletët profesionistë kanë më shumë gjasa të vuajnë nga mungesa e imunitetit që e bën trupin të prirur ndaj infeksioneve të të gjitha llojeve. Atletët konsumojnë shumë më tepër barna të përshkruara sesa një person mesatar. Gjëndra timus, e cila aktivizon limfocitet dhe kontrollon furnizimet me energji, në fakt mund të zvogëlohet në madhësi dhe ta lërë trupin të dobët dhe të dobësuar si rezultat i drejtpërdrejtë i kondicionimit të tepërt të trupit dhe stresit të mendjes.


Ushtrimi sipas Doshas (tipit tuaj)

Ushtrimi bëhet më së miri sipas kapacitetit dhe llojit të trupit psiko-fiziologjik.


Një tip Vata, i cili ka kapacitetin më të ulët për ushtrime, përfiton kryesisht nga mënyra të thjeshta për të mbajtur në formë si ecja, kërcimi, çiklizmi, ecjet e shkurtra, balancimi dhe shtrirja. Vatas në përgjithësi i bën mirë Yoga, Tai Chi dhe Chi Kung. Meqenëse llojet e Vata-s përjetojnë energji në shpërthime, ata duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm që të mos e teprojnë, sepse kur energjia e tyre ulet papritur, ata mund të ndihen të varfëruar për një kohë të gjatë më pas. Llojet Pitta, duke qenë konkurruese nga natyra, janë të pajisura me më shumë lëvizje dhe energji sesa Vatas. Ata në përgjithësi nuk janë të kënaqur me format më të zakonshme të stërvitjes. Për të arritur kënaqësinë fizike, ata kanë nevojë për një program ushtrimesh më të orientuar drejt qëllimit. Megjithatë, ata gjithashtu nuk kanë energji të pakufishme dhe është më mirë të ushtrohen me moderim. Pittas ndihen të sfiduar nga ecja në male, ski, vrapim, noti, luajtja e tenisit ose sporte të tjera që krijojnë tek ata një ndjesi arritjeje.


Në sport, ju mund të dalloni lehtësisht llojet e pabalancuara të Pitta. Ata janë shpesh humbës të keq dhe mund të zemërohen nëse mendojnë se nuk janë "mjaft të mirë". Pittas që zemërohen gjatë performancës duhet të kërkojnë një program ushtrimesh më pak konkurruese për të rritur nivelin e tyre të kënaqësisë. Duke qenë se nxehtësia e tepërt është shenjë e një Pitta të çekuilibruar, noti, i cili ka një ndikim ftohës, është një nga format më të mira të stërvitjes për ta. Një shëtitje në pyllin e freskët është një tjetër mënyrë e shkëlqyer për të qetësuar një lloj Pitta të çekuilibruar.


Llojet Kapha janë kandidatët idealë për një stërvitje të mirë ose mesatarisht të rëndë. Stërvitja me pesha, vrapimi, vozitja, gjimnastika, biçikleta në distanca të gjata, vallëzimi për një kohë të gjatë dhe të luajturit futboll, top basketbolli dhe tenis janë të gjitha shumë të përshtatshme për një Kapha. Energjia e qëndrueshme e tipit Kapha i jep atij qëndrueshmërinë dhe qëndrueshmërinë e nevojshme për të qëndruar në lojëra të gjata konkurruese pa u ndjerë i lodhur. Ushtrimi do të pastrojë çdo bllokim të tepërt të Kapha-s, do të heqë ujin dhe yndyrën e tepërt dhe do të përmirësojë qarkullimin e përgjithshëm. Kjo do ta lërë atë të ndihet i freskët dhe i gjallë më pas.


Udhëzimet bazë për ushtrime të shëndetshme

 • Është mirë të mos ushtroni me më shumë se 50% të kapacitetit tuaj, çfarëdo që të thotë kjo për ju. Qëllimi i ushtrimit nuk është t'u tregosh të tjerëve se sa i aftë je, por të nxjerrësh përfitime personale dhe kënaqësi prej tij. Nëse jeni në gjendje të vraponi për 30 minuta para se të jeni të lodhur, atëherë bëni zgjedhjen për të vrapuar vetëm për 15 minuta. Lodhja gjatë ushtrimeve e mposht vetë qëllimin e ushtrimeve. Të ndjehesh i rifreskuar, i rigjallëruar dhe energjik më pas tregon se stërvitja ka qenë e suksesshme. Në kohën e duhur, aftësia juaj për ushtrime natyrisht do të rritet vetë.

 • Ndaloni së ushtruari kur ndjeni nevojën për të marrë frymë përmes gojës. Sapo jeni të detyruar të merrni frymë përmes gojës, në vend të hundës, ju keni kaluar përtej pragut 50% të kapacitetit tuaj për stërvitje në atë kohë. Kjo është një shenjë që trupi juaj ka kaluar në regjimin e frymëmarrjes së adrenalinës, i cili përdor rezervat tuaja bazë të energjisë dhe varfëron oksigjenin qelizor. Ju keni arritur kufijtë tuaj kur ndjeni se zemra juaj rrah fort ose kur filloni të djersitni shumë ose kur trupi juaj dridhet. Në këtë rast është mirë të përfundoni me një periudhë të shkurtër ecjeje dhe frymëmarrje normale. Rregulli bazë është që gjithmonë të merrni frymë përmes hundës dhe jo përmes gojës. Ushtroni deri në djersitje një herë në ditë.

 • Jo vetëm në garë ju nevojiten muskuj të mirë dhe të fortë për të shmangur rrezikun e lëndimit, gjithashtu për të gjitha kërkesat pak a shumë normale të ditës, qofshin ato ngjitja e shkallëve, mbajtja e çantave për blerje, ngritja e fëmijëve, kryerja e punëve të shtëpisë, kalërimi, noti në liqen, shëtitje, çiklizëm ... Mënyra më e mirë për të rritur tonin dhe forcën e muskujve është të rrisni shpejt aktivitetin e zemrës dhe muskujve derisa të filloni të gulçoni. Kjo duhet të pasohet nga një periudhë e aktivitetit të ulët (i quajtur "rimëkëmbje aktive"). Intervalet një deri në dy minuta (aktiviteti dhe pushimi) janë ideale. Bërja e kësaj rutine për 10 deri në 20 minuta në ditë është më efektive se sa orë të tëra stërvitje të rënda. Muskujt, rrit volumin e mushkërive dhe është i mirë për zemrën. Gjatë fazave të hakerimit, trupi përdor rezervat e sheqerit të muskujve. Nëse dëshironi të humbni peshë: Kjo metodë shkakton humbje peshe të mëvonshme ndërsa trupi përpiqet të rimbushë rezervat e humbura të sheqerit. duke zbërthyer depozitat e yndyrës ndërsa jeni duke pushuar. Megjithatë, pesha që humbisni gjatë programeve të sforcuara ushtrimore ka tendencë të kthehet pasi trupi përpiqet të rimbushë shpejt yndyrën e humbur në përgatitje për seancën e ardhshme të stërvitjes intensive. Trupi e sheh ushtrimin e mundimshëm si një kërcënim. Llojet Vata dhe Pitta ndikohen veçanërisht keq nga ushtrimi i mundimshëm. Llojet e pastër Kapha janë të vetmit që mund të përfitojnë nga ky lloj ushtrimi.

 • Është mirë të ushtroheni gjatë ditës. Kapaciteti më i mirë për stërvitje është i disponueshëm gjatë periudhës Kapha në mëngjes (06:00-10:00) dhe në fund të periudhës Vata pasdite (17:00-18:00). Përfitimet e ushtrimeve rriten në mënyrë dramatike kur ato bëhen në rrezet e diellit (shih Kapitullin 8, Drita e Diellit – Mjekësia e Natyrës).

 • Ayurveda dekurajon ushtrimet pas perëndimit të diellit. Lëreni trupin të ngadalësohet në mbrëmje dhe përgatituni për një gjumë të qetë dhe rinovues. Asnjëherë mos ushtroni pak para ose pas një vakti, pasi kjo dëmton AGNI, zjarrin e tretjes dhe shkakton dispepsi. Megjithatë, ecja për 15 minuta pas ngrënies funksionon si një ndihmë e mirë për tretjen. Pini gjithmonë ujë para dhe pas ushtrimeve për të parandaluar trashjen e gjakut dhe dehidratimin e qelizave.

Një paralajmërim për ushtrimet aerobike: Revista mjekësore Lancet raportoi se ushtrimet aerobike mund të çojnë në bllokim të arterieve dhe sëmundje të zemrës, edhe nëse njerëzit nuk kanë pasur kurrë probleme me zemrën më parë. Sipas The American Journal of Cardiology, disa vrapues gjithashtu kanë rënë të vdekur nga ataku në zemër. Autopsia tregoi sëmundje të rëndë arteriale. Ushtrimet e rregullta dhe të rënda në fakt dëmtojnë zemrën po aq keq sa stresi i vazhdueshëm. Zemra është fjalë për fjalë në rrezik të vazhdueshëm nga seancat e tepërta të stërvitjes. Vrapuesit e maratonës dihet se humbasin masën e muskujve, si në zemër ashtu edhe në pjesën tjetër të trupit. Shumë prej tyre ranë të vdekur menjëherë pasi kaluan vijën e finishit. Vrapuesit në distanca të shkurtra, nga ana tjetër, ndërtojnë muskuj të shëndetshëm dhe zemra të forta, siç shpjegohet në pikën 3 më sipër. Trajnimi intensiv me peshë mund të jetë po aq i dëmshëm. Ajo çon në fibra muskulore të zmadhuara anormalisht dhe të fryra, të cilat madje ndalojnë së punuari siç duhet dhe mund të bëhen të prirur për lëndime. Muskujt e përmasave të mëdha konsumojnë vazhdimisht një sasi të madhe energjie të vlefshme (sheqerna komplekse) që i nevojiten trupit për detyra më të rëndësishme. Trajnimi i forcës ndërton indet e tepërta të muskujve në zona të trupit që nuk ishin menduar kurrë të ndodheshin. Kjo pengon lëvizjet natyrale të trupit. Trajnimi me pesha gjithashtu mund të rrisë presionin e gjakut dhe të rrisë rrezikun e goditjeve në tru dhe aneurizmave. Natyra nuk e krijoi trupin e njeriut për të luftuar gravitetin si ai që i imponohet nga ngritja e peshave. Tendosja e shpeshtë e kyçeve, muskujve dhe tendinave çon në plakje të parakohshme. Stërvitja e tepërt e forcës mund të dëmtojë përgjithmonë trupin.


Ushtrime të frymëmarrjes (PranaYama)

Ayurveda rekomandon ushtrime të thjeshta të frymëmarrjes ose PranaYama që ndihmojnë në freskimin e energjisë dhe rikthimin e vitalitetit si në mendje ashtu edhe në trup brenda pak minutash. Fjala PranaYama është e përbërë nga dy fjalë sanskrite. Prana do të thotë "forca e jetës" ose "fryma e jetës". Ai bart energji jetike nga mjedisi në trup. PranaYama mund të shkaktojë një ekuilibër të jashtëzakonshëm në vetëdije. Yama do të thotë ushtrim që rrit rrjedhën e Pranës dhe në këtë mënyrë stimulon të gjitha funksionet e trupit dhe mendjes. PranaYama ka një efekt pastrimi të thellë dhe pastron nadi, të cilat janë rrymat pranike të energjisë në trup.


Përfitimet e PranaYama përfshijnë reduktimin e stresit dhe tensionit, përmirësimin e frymëmarrjes dhe qarkullimit, si dhe rritjen e ndërgjegjësimit dhe qartësinë e mendjes. Sidomos ata që vuajnë nga sëmundje të frymëmarrjes, dhimbje koke ose migrenë dhe depresion, mund të kenë lehtësim të madh nga PranaYama. Për rezultate maksimale, ndonjë nga tre llojet e mëposhtme të PranaYama (sipas llojit të trupit) duhet të kryhet dy herë në ditë për pesë minuta secila, mundësisht me stomak bosh në mëngjes dhe në mbrëmje, ose kur jeni nën stres. Ekziston një PranaYama më e përshtatshme për secilin prej llojeve të ndryshme të trupit, megjithëse Vata PranaYama mund të bëhet nga kushdo që vuan nga çdo lloj vuajtjeje. Frymëmarrja duhet të jetë normale dhe pa mundim. Për përfitim maksimal, duhet të uleni drejt, por rehat, dhe me sy mbyllur.

Frymëmarrja duhet të koordinohet me lëvizjet e trupit. Sa herë që zgjasni shtyllën kurrizore ose zgjasni trupin, merrni frymë dhe kur përkulni ose palosni trupin, nxirreni.


Vata PranaYama

Një person me konstitucion Vata ose çekuilibër Vata përfiton më shumë nga frymëmarrja alternative e hundës, e cila sjell ekuilibër në të gjitha nivelet e mendjes dhe trupit. Për këtë ushtrim,


 1. Mbyllni hundën e djathtë me gishtin e madh të dorës së djathtë dhe thithni përmes vrimës së majtë të hundës.

 2. Më pas mbyllni vrimën e majtë të hundës me pjesën e mesme përmes vrimës së djathtë të hundës.ose gishtit unazor të së njëjtës dorë dhe nxirreni

 3. Mbajeni gishtin aty dhe thithni. Lëshojeni dhe mbyllni edhe një herë vrimën e djathtë të hundës me gishtin e madh dhe nxirreni përmes hundës së majtë.

 4. Qëndroni aty dhe merrni frymë përsëri.


Përsëriteni këtë sekuencë për pesë minuta. Sigurohuni që të merrni frymë në mënyrë të relaksuar dhe natyrale ndërsa jeni ulur drejt dhe rehat. Kjo PranaYama furnizon një sasi më të madhe dhe të barabartë oksigjeni në të dy hemisferat e trurit, zbraz lobet e poshtme të mushkërive nga sasitë e tepërta të dioksidit të karbonit dhe krijon hapësirë ​​për më shumë oksigjen për t'u marrë në qeliza, duke u dhënë atyre një "banjë oksigjeni". .” Vatas që ndihen të tensionuar, të shqetësuar dhe të stresuar mund të kthehen shpejt në ekuilibër duke praktikuar këtë PranaYama.


Pitta-PranaYama

Një person me konstitucion Pitta ose çekuilibër Pitta mund të "ftohet" dhe të rrisë energjitë e femrës në trup duke kryer frymëmarrje me hundën e majtë. Vrima e majtë e hundës korrespondon me sistemin e ftohjes në trup. Nëse bllokohet, trupi mbinxehet. Për këtë ushtrim,


 1. Mbyllni hundën e djathtë me gishtin e madh të dorës së djathtë dhe thithni nga e majta.

 2. Më pas mbyllni vrimën e majtë të hundës me gishtin e mesit ose unazor dhe nxirrni frymën përmes të djathtës.


Përsëriteni për pesë minuta, duke marrë frymë normalisht dhe natyrshëm, dhe duke u ulur drejt dhe rehat.


Kapha-PranaYama

Një person me konstitucion Kapha mund të ngrohet fjalë për fjalë dhe të rrisë energjitë mashkullore në trup duke kryer frymëmarrje me vrimën e djathtë të hundës. Vrima e djathtë e hundës korrespondon me sistemin e ngrohjes në trupin tonë. Nëse bllokohet, trupi bëhet shumë i ftohtë. Për këtë ushtrim,


 1. Mbyllni vrimën e majtë të hundës me gishtin e mesit ose tregues të dorës së djathtë dhe thithni përmes vrimës së djathtë të hundës.

 2. Më pas mbyllni vrimën e djathtë të hundës me gishtin e madh dhe nxirrni frymën me të majtën.


Përsëriteni për pesë minuta, duke marrë frymë pa mundim dhe duke u ulur drejt dhe rehat.


Meditim i vetëdijshëm i frymëmarrjes

Frymëmarrja e vetëdijshëm praktikohet në një pozitë të rehatshme ulur dhe me sy të mbyllur. Është mirë që të uleni drejt për ta bërë më të lehtë për trupin të marrë frymë pa sforcime. Për rezultate maksimale, ky meditim praktikohet për rreth 15 minuta dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje, mundësisht para ose të paktën 2-3 orë pas ngrënies së ushqimit.

Ndërsa mbyllni sytë, thjesht sillni vëmendjen tuaj në fund të hundës ose në gjoks dhe përjetoni lëvizjet e thithjes dhe nxjerrjes. Merrni frymë lehtë dhe natyrshëm. Sa më gjatë të praktikoni, aq më lehtë mendja juaj do të ndjekë ritmin e frymëmarrjes dhe do të qetësohet. Për të shkuar në një gjendje paqësore mendja juaj nuk ka pse të ndalojë së menduari. Në fakt, i vetmi gabim që mund të bëni me këtë praktikë është të përpiqeni të ndaloni së menduari ose të parandaloni ardhjen e mendimeve. Nëse tërhiqeni nga mendimet, ndjenjat ose emocionet, mos bëni asgjë për t'i ndaluar ato. Thjesht kthejeni vetëdijen tuaj në frymëmarrje, në hundë ose gjoks dhe nëse mendimet vazhdojnë të jenë atje, mirë. Një rritje e aktivitetit të mendimit gjatë praktikës tregon se stresi po lirohet nga sistemi nervor; lirimi i stresit natyrisht rezulton në rritjen e aktivitetit fizik i cili, nga ana tjetër, rrit aktivitetin mendor, domethënë, mendimet, ndjenjat, fotografitë mendore, etj.

Vazhdoni këtë proces derisa të ndjeni se kanë kaluar rreth 15 minuta. Nuk ka asnjë arsye për t'u shqetësuar për ta bërë këtë në mënyrë korrekte. Frymëmarrja është e natyrshme dhe të kesh vëmendje është gjithashtu e natyrshme. Nuk mund të bëni asgjë për të përmirësuar atë që natyra tashmë po bën në mënyrë të përsosur. Gjithashtu mos provoni të merrni frymë me theks më të madh ose më thellë sesa do të bënit normalisht në pozicionin ulur.

Duke lejuar që mendja juaj të ndjekë thithjen e ajrit të pastër në trup dhe nxjerrjen e ajrit të përdorur përmes hundës, mendja juaj do të bëhet gjithnjë e më e qetë dhe paqësore. Nëse mendja juaj qetësohet për një moment të shkurtër, do të jeni të vetëdijshëm për veten tuaj, pa menduar apo ndier. Për këtë moment të shkurtër ju jeni të vetë-realizuar ose "Vetë-referim" sepse Vetja juaj është e vetmja gjë që mund t'i referohet. Pikërisht në këtë çast mendja juaj ka hequr dorë nga të menduarit; trupi juaj ndjek shembullin duke u bërë shumë i qetë. Kjo është koha kur trupi dhe mendja janë të koordinuara në mënyrë perfekte, një moment shërimi si për trupin ashtu edhe për mendjen. Nuk ka asgjë që mund të bëni nga ana juaj, megjithatë, për të prodhuar ose përjetuar këto momente. Ato ndodhin kur i prisni më së paku, domethënë, kur jeni plotësisht të relaksuar në lidhje me procesin, pa asnjë pritshmëri ose përpjekje.

Me praktikën e rregullt të frymëmarrjes së vetëdijshëm do të zbuloni se kjo gjendje e qetë dhe e relaksuar e mendjes suaj do të shtrihet në kohë dhe do t'ju shoqërojë gjatë aktivitetit mendor dhe fizik gjatë gjithë ditës. Do të ketë një ndjenjë të fortë qetësie dhe të qenit të përqendruar dhe të sigurt në vetvete, edhe në situata stresuese ose mes zhurmës dhe kaosit. Thellësia e kësaj përvoje do të rritet deri në atë pikë sa vetëdija juaj e pakufizuar do të bashkëjetojë me aktivitetin më dinamik të trupit dhe mendjes suaj.

Udhëzimet:

 • Mbyllni sytë dhe uluni rehat në një vend të qetë

 • Sillni vëmendjen tuaj në fund të hundës ose në gjoks, dhe merrni frymë me vetëdije, por natyrshëm.

 • Kur jeni të vetëdijshëm për mendimet e tjera, lërini të jenë atje dhe gradualisht kthejeni vëmendjen tuaj tek frymëmarrja.

 • Pas rreth 15 minutash hapni sytë ngadalë.

 • Në mënyrë ideale meditoni dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje para se të hani.


Dieta sipas llojeve të trupit

"Asnjë sëmundje që mund të trajtohet me dietë nuk duhet të trajtohet me asnjë mjet tjetër," tha Moisiu Maimonides (1135-1204). Përdorimi i ushqimit si ilaç nuk është thjesht një model trajtimi që ishte pothuajse i njohur në epokat e kaluara, por ai tani po njihet gjithnjë e më shumë si një çështje mbijetese. Shumica e sëmundjeve kronike ndajnë mungesën ushqyese si shkakun numër një për degjenerimin themelor të qelizave, indeve ose organeve. Në vend që ushqimi të jetë ilaçi ynë më i mirë, prodhimi modern i ushqimit i ka kthyer ushqimet tona më të mira në helmet më të dëmshme të njeriut. Shumica e brezave të rinj pothuajse e kanë humbur plotësisht lidhjen me idenë se janë ato që hanë. Edhe mjekët e arsimuar u thonë pacientëve të tyre se sulmet e tyre në zemër, kanceret dhe dhimbjet e artritit nuk kanë të bëjnë fare me ushqimet që ata hanë. hani.Vetëm shumë rrallë një mjek e pyet pacientin për zakonet e tij të të ngrënit, diçka që duhet trajtuar përpara se t'i nënshtrohet personit të sëmurë një sërë analizash që nuk kanë qëllim tjetër. sesa të gjejë një etiketë dhe një ilaç ose procedurë përkatëse për simptomat nga e cila vuan. Trajtimi përbëhet nga metoda që zhdukin simptomat. Nëse është i suksesshëm, pacienti tani konsiderohet pa sëmundje, të paktën për pak kohë. Blerja në iluzionin e shërimit është e kushtueshme vetëm për pacientin. Të gjithë të tjerët përfitojnë shumë prej saj.

Meqenëse nuk mund të prisni të merrni shumë ndihmë nga ata që dinë të trajtojnë vetëm pasojat e sëmundjes dhe jo shkaqet e saj, mund t'ju duhet të merrni shëndetin tuaj në duart tuaja. Ushqimet kanë një efekt pothuajse të menjëhershëm në trup. Në fakt, dihet se biokimia e trupit ndryshon brenda disa minutave pas ngrënies së një vakti. Ju mund ta verifikoni lehtësisht ndikimin e fuqishëm që ka ushqimi në trupin tuaj nëpërmjet testimit të muskujve (shih Kapitullin 1 për detaje). Nëse hani diçka që është plotësisht e dëmshme për ju, stomaku juaj do të sinjalizojë dispepsi. Disa ushqime madje mund të jenë më të dëmshme sesa thjesht të shkaktojnë urth. Hulumtimet kanë treguar se ngrënia e mishit në mbrëmje mund të shkaktojë një atak në zemër në mëngjes.


Pra, për ta bërë më të lehtë për ju të kuptoni se cilat dieta dhe stile jetese janë ato më të dobishmet për ju, përcaktoni se cili lloj trupi jeni. Siç u diskutua më herët, njerëz të ndryshëm tresin dhe përdorin të njëjtin ushqim në një mënyrë të ndryshme. Nëse një lloj Vata dhe një Pitta shkojnë në një restorant dhe porosisin të njëjtin vakt, njëri prej tyre mund të ndihet i gjallëruar më pas dhe tjetri i mërzitshëm dhe i rëndë. Grafikët e mëposhtëm të ushqimeve ju ofrojnë lista specifike të ushqimeve që janë më të përshtatshmet për secilin nga tre llojet kryesore të trupit. Në një situatë ideale, nuk do të kërkonit ndonjë listë për të ditur se cilat ushqime janë të mira për ju, sepse instinkti juaj natyror do ta merrte atë vendim për ju. Por doshat e shumicës së njerëzve tashmë ishin ekuilibruar me shijen e tyre të parë të formulës së prodhuar për fëmijë, dhe çfarëdo ushqimi të prodhuar nga njeriu u bë burimi i tyre i ushqimit pas kësaj. Pasi një dosha është jashtë ekuilibrit në trupin tuaj, ju prireni të dëshironi pikërisht ato lloje të ushqimeve që ruajnë atë çekuilibër. Për shembull, një lloj Pitta i pabalancuar mund të dëshirojë ushqime pikante, të tharta dhe të kripura, dhe një lloj Kapha i pabalancuar zgjedh të hajë ëmbëlsira, karamele dhe ushqime me vaj. Instinktet tona natyrore na dështojnë gjithashtu kur i orientojmë shijet tona drejt reklamave.


Meqenëse tre forcat e natyrës (dosha) përfaqësohen në trupin tonë në mënyrë unike dhe individuale, secili prej nesh ka kërkesa të ndryshme për lëndët ushqyese të ndryshme që përmban ushqimi. Trupi ynë është në gjendje të përdorë vetëm lëndët ushqyese të atyre ushqimeve që janë të përshtatshme për llojin e trupit tonë, ashtu si ushqimet e caktuara janë të përshtatshme vetëm për kafshë të caktuara dhe jo për të tjera. Provoni t'i jepni një lepuri vaj ulliri për të ngrënë dhe ai do të sëmuret shpejt. Jepini vajin një miu dhe ai nuk do ta ketë problem ta tresë atë.

Tani, së pari përcaktoni llojin e trupit tuaj ose doshën dominuese duke lexuar seksionet më poshtë dhe, ndoshta, duke plotësuar pyetësorin për llojin e trupit në fund të kapitullit 5. Më pas kërkoni grafikët dhe zgjidhni ushqimet që balancojnë atë dosha. Për shembull, nëse keni shënuar Vata 6, Pitta 15 dhe Kapha 8 në kuizin e tipit të trupit, referojuni seksionit "Dieta qetësuese Pitta që gjendet në këtë kapitull".


Pra, në mënyrë që ta njihni veten më mirë, familjarizohuni me grafikët e ushqimeve që janë të zbatueshme për llojin e trupit tuaj dhe zgjidhni të hani më shumë nga ato ushqime që janë në listën e "favoreve" dhe shmangni ato që janë në listën "shmangni". . Ato artikuj në kategorinë e "zvogëlimit" duhet të hahen me moderim, domethënë herë pas here dhe në sasi të vogla.

Nuk keni nevojë të fiksoheni tepër për t'iu përmbajtur listave të ushqimeve, veçanërisht nëse nuk jeni vetëm një lloj trupi i qartë. Megjithatë, këto lista mund të jenë shumë të dobishme në kërkimin tuaj për të zbuluar ushqimet më ideale që ju të ktheheni në një gjendje të ekuilibruar të trupit dhe mendjes. Nëse ndiheni të tërhequr nga një ushqim i caktuar që nuk është në listën tuaj, kontrolloni dy herë me testin e muskujve dhe do të keni një ndjenjë më të mirë nëse trupi juaj mund të përfitojë prej tij apo jo. Si listat e ushqimeve ashtu edhe testi i muskujve mund t'ju ndihmojnë të njihni më mirë veten dhe të rivendosni instinktet tuaja natyrore. Nëse jeni një dashnor me përvojë, mund të përdorni gjithashtu mjete për të konfirmuar korrektësinë e zgjedhjes suaj të ushqimeve. Nëse dyshoni për llojin e trupit tuaj, mund t'i përdorni këto metoda për të përcaktuar llojin e saktë të trupit tuaj. Nëse shumica e artikujve në listën e favoreve të Vata-s, për shembull, rezultojnë pozitivë për ju, ka shumë të ngjarë që ju jeni një tip Vata, ose keni një çekuilibër të madh të Vata-s, siç është kapsllëku.


Shënim: Sa herë që kam përdorur fjalën “Redukto” në grafikët e ushqimit, ju sugjeroj që ushqimet përkatëse t'i përdorni vetëm me masë, që do të thotë, jo çdo ditë dhe vetëm me masë.


Pitta- Dieta e sygjeruar per llojin Pitta


Favorizoni:

Ushqime dhe pije të ftohta ose të ngrohta; mesatarisht e rëndë; më pak gjalpë dhe yndyrna të shtuara, përveç vajit të ghee dhe kokosit; ushqime me shije të ëmbël, të hidhur dhe astringente.


Lloji Pitta është i pajisur natyrshëm me një fuqi të fortë tretëse që i lejon atij të zgjedhë nga një shumëllojshmëri ushqimesh më të mëdha sesa të përshtatshme për llojet e tjera të trupit. Kundërshtari i tij kryesor, megjithatë, është ngrënia e tepërt. Për sa kohë që ai nuk abuzon me fuqinë e tij të fortë tretëse, është e vështirë ta heqësh atë nga ekuilibri. Kur vuani nga problemet e tretjes, vetëm ngrënia e sasive më të vogla të ushqimit mund të rivendosë ekuilibrin e tij fizik.


Elementet mbizotëruese në llojin Pitta janë zjarri dhe uji. Prandaj, ushqimet pikante dhe të tharta (të dyja kanë veti ngrohëse) si dhe ushqimet e kripura (që përmbajnë kripë të prodhuar në treg) e shqetësojnë Pittën dhe duhen përdorur me masë. Kloruri i natriumit në kripërat e tryezës shkakton mbajtjen e ujit, keqpërthithjen e lëndëve ushqyese dhe probleme me presionin e gjakut. Nëse përdoret me moderim, kripa e detit dhe gurit të parafinuar, nga ana tjetër, kanë efekte të dobishme edhe për llojin Pitta. Prania dominuese e elementit të zjarrit bën që tipi Pitta të preferojë ushqime dhe pije freskuese, veçanërisht gjatë stinës së nxehtë të verës.


Ndryshe nga lloji Vata që përfiton nga ushqimet me vaj, të thartë, të kripur dhe me ngrohje, lloji Pitta shqetësohet shumë prej tyre. (Shënim: nëse jeni tip Vata/Pitta dhe nuk jeni të sigurt se cila nga dy doshat është dominuesja në trupin tuaj, aplikoni testin e muskujve për disa ushqime kryesore nga lista Pitta dhe shikoni nëse rezultatet përputhen me rezultati i llojit të trupit). Llojet Pitta përfitojnë më shumë nga shijet e hidhura dhe astringente, të dyja të përfshira në marule, barishte dhe perime me gjethe jeshile. Bishtajoret janë kryesisht astringente dhe përgjithësisht pëlqehen nga të gjitha llojet e Pitta-s. Ushqimet që kanë cilësi të ftohta, të rënda dhe të thata janë përgjithësisht më të përshtatshme për llojin Pitta. Nenexhiku, për shembull, ka veti ftohëse ndërsa mjalti ngroh. Gruri është edhe ftohës dhe i rëndë në krahasim me vetitë e lehta dhe ngrohëse të hikërrorit ose melit; dhe patatet ose lulelakra janë shumë të thata në krahasim me vajin e vezëve ose kikirikëve. AGNI i fortë i Pitta-s nuk përballet me asnjë problem në tretjen e ushqimeve më të thata, të ftohta dhe të rënda, dhe për këtë arsye ato nuk formojnë gaz për të. Nga ana tjetër, ushqimet me drithëra i shkaktojnë telashe nëse lihen të plota. Orizi kaf dhe buka e rëndë me miell integral mund të shqetësojnë Pitta dosha, po ashtu edhe sheqeri i parafinuar i kallamit. Lloji Pitta është i vetmi që mund të shpëtojë duke ngrënë sheqer të bardhë herë pas here. Shurupet e panjeve dhe karobit treten gjithashtu më lehtë nga lloji Pitta, përveç nëse ai i ha këto rregullisht dhe në sasi të mëdha (gjë që priren ta bëjnë Pitta-t e pabalancuara).


Yndyrnat që përmbahen në mish, vezë, derri etj., irritojnë fort llojet Pitta. Ushqimet e skuqura dhe me vaj, gjithashtu, trazojnë stomakun e një Pitta, duke shkaktuar urth dhe madje edhe ulçera. Ai gjithashtu ka vështirësi të mëdha me tretjen e proteinave të mishit dhe peshkut. Këto ushqime tentojnë të ngrohin trupin e tij dhe të shkaktojnë probleme me qarkullimin e gjakut. Shumica e llojeve Pitta që hanë mish ose ushqime të tjera shtazore rregullisht zhvillojnë një qese rreth stomakut, mbajnë lëngun e tepërt limfatik dhe vuajnë nga sëmundje koronare të zemrës. Llojet Pitta lulëzojnë në një dietë thjesht vegjetariane, por sëmuren nëse nuk e bëjnë këtë. Sistemi i tyre tretës nuk është i pajisur me sistemet enzimë specifike të nevojshme për të trajtuar me sukses mishin ose ushqimet e tjera proteinike të koncentruara, si djathi. Karbohidratet si perimet, drithërat, bishtajat dhe frutat dhe sallatat, kënaqin shumë stomakun e një Pitta.


Një biftek mund ta bëjë një Pitta të ekuilibruar me temperament të keq dhe agresiv. Po ashtu edhe alkooli, duhani dhe kafeja. Këto artikuj janë shumë acid për llojin Pitta tashmë të dominuar nga shija e thartë. Çajrat e mentes, koprës dhe jamballit janë të gjithë qetësues Pitta-n, ndërsa çaji i rregullt e përkeqëson atë. Mëlçia e zbërthen çajin e zakonshëm në sasi të mëdha të acidit urik, i cili tenton të shkaktojë plogështi dhe trashje të gjakut. Uji i freskët dhe i freskët është pija më e mirë për këtë lloj trupi.


Pittas është më mirë të qëndrojnë larg restoranteve indiane ose meksikane, ndërsa ushqimet kineze dhe japoneze u përshtaten më mirë atyre. Ushqimet e kripura, si patate të skuqura, gjithashtu mund të shqetësojnë mukozën e tyre të ndjeshme të stomakut. Llojet Pitta lulëzojnë në ushqime të freskëta dhe të papërpunuara, mundësisht të rritura organikisht. Mbetjet e pesticideve ose papastërtive të tjera që përmbahen në ushqime kanë më shumë gjasa të ndihen nga lloji Pitta dhe madje mund të shkaktojnë alergji "ushqimore". Në shumë raste, nuk është ushqimi ndaj të cilit reagon lloji Pitta, por helmet kimike dhe aditivët që ato përmbajnë. Shënim: Për të testuar për alergji ushqimore, merrni pulsin tuaj; më pas vendosni një pjesë të vogël të ushqimit nën gjuhë dhe rimarrë pulsin; nëse është më e lartë se më parë, mund të jeni alergjik ndaj atij ushqimi të veçantë. Ghee (gjalpë i pastruar) është një nga ushqimet kryesore për të qetësuar Pitta-n e irrituar dhe mund të përdoret për gatim dhe në bukë. Ai qetëson çekuilibrat që vijnë nga sekrecionet e tepërta të biliare dhe acidit të stomakut.


Llojet Pitta duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm për të mos ngrënë fruta të papjekura dhe të vjela para kohe, pasi ato tentojnë të fermentohen në zorrë dhe shkaktojnë jashtëqitje të lirshme ose diarre. Meqenëse vetitë ngrohëse të elementit të zjarrit mbizotërojnë në llojin Pitta, në një gjendje të ekuilibruar ai ka një neveri natyrore ndaj "ushqimeve të zjarrit", të cilat mund të përmblidhen si më poshtë:


USHQIMET E ZJARRIT

 • Ushqime/ilaçe me aciditet

 • Mishi dhe produktet e tij

 • Peshku

 • “Ngrohja” e drithërave

 • Uthull

 • Turshitë

 • Erëza të nxehta

 • Arra

 • Kripë dhe ushqime të kripura

 • Fruta dhe perime të tharta/të athëta

 • Ushqimet me vaj

 • Ushqimi me pamje të kuqe


Tabela e ushqimeve - Pitta

FRUTAT

​Favorizoni

​Reduktoni

​Shmangni

 • Mollët

 • Mangot

 • Kumbulla, të ëmbla

 • Kokosi

 • Pjeprat

 • shegë

 • Hurma, të freskëta

 • Fiq të freskët

 • Rrushi, i errët

 • Portokalle, te embel

 • Dardha

 • Ananasi, i ëmbël

 • Kumbulla të thata, të njomur

 • Rrush të thatë, të njomur

 • shalqini

 • Kajsi

 • Avokado

 • Fruta të thata, të ëmbla

 • Kivi, i ëmbël

 • Limon Limes

 • Ftua, e ëmbël

 • Luleshtrydhet, të ëmbla

 • Bananet

 • Manaferrat

 • Qershitë

 • Grejpfrut

 • Rrushi, jeshil

 • Papaja

 • Portokall, i thartë

 • Pjeshkë

 • Ananasi, i thartë

 • Hurmë

 • Kumbulla, të tharta

 • Raven

Shënim: Llojet Pitta janë shumë të ndjeshme ndaj frutave të papjekura, të tharta dhe të trajtuara kimikisht, të cilat mund të shkaktojnë diarre dhe fryrje të lidhura me fermentimin.

PERIMET

​​Favorizoni

​Reduktoni

​Shmangni

 • Angjinarja

 • Asparagus

 • Perime të hidhura dhe të ëmbla

 • Brokoli

 • Lakrat e Brukselit

 • Lakra

 • Lulelakra

 • Çikore

 • Kollarda

 • Kastravec

 • Zarzavate luleradhiqe

 • Endive

 • Bishtaja

 • Angjinarja e Jeruzalemit

 • Perime me gjethe jeshile

 • Marule

 • Kërpudha

 • Bamje

 • Parsnips

 • Bizele

 • Patate, të bardha

 • Kungull, i bardhë

 • Lakër

 • Specat e ëmbël

 • Kungulli dimëror (lis, zhabinë, gjalpë, spageti)

 • lakërishtë

 • Kungulleshe

 • Bambu gjuan

 • Karota, të gatuara

 • Selino

 • Misër, i freskët

 • Kohlrabi

 • Presh, i gatuar

 • zarzavate mustardë

 • Majdanoz

 • Kungull, portokalli

 • Spinaqi

 • Domate, në sallatë

 • Zarzavatet e rrepës

 • Panxhari i kuq

 • Zarzavatet e panxharit

 • Karota, të papërpunuara

 • Patëllxhan

 • Rrikë

 • Speca djegës të nxehtë

 • Qepë, të papërpunuara dhe të ziera

 • Rrepka

 • Chard zvicerane

 • Domate, të gatuara

 • Salcat e domates, ketchup

 • Rrepat

Drithërat

​​Favorizoni

​Reduktoni

​Shmangni

 • Elbi

 • Oriz basmati, i bardhë

 • Tërshërë, e gatuar

 • Gruri

 • Makarona

 • Miell elbi

 • Bulgur

 • Drithëra, elb ose grurë

 • Kuskus, te gjitha llojet

 • Makarona, grurë integrale

 • Miell i bardhë i pazbardhur

 • Krunde gruri

 • Miell gruri integral

 • Amaranti

 • Meli

 • Makarona me tepricë

 • hikërror

 • oriz kaf

 • Tërshërë, e thatë

 • Kuinoa

 • Thekra

 • misër

 • Oriz i tepërt

Bishtajoret, fasulet, bizelet

​​Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Fasule Aduki

 • Fasule të zeza

 • Fasule me sy të zi

 • qiqrat

 • Fasule Lima

 • Fasule mung, të ndara ose të plota

 • Fasule marine

 • Fasule pinto

 • Bizele të ndara, të gjitha llojet

 • Urad dhal

Shënim: Konsumoni jo më shumë se 1-2 herë në javë dhe shmangni thjerrëzat kafe dhe rozë, si dhe fasulet e sojës, qumështin e sojës dhe tofu (përmbajnë të paktën dy frenues enzimash shumë toksike).

Produktet e qumshtit

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Gjalpë, pa kripë

 • Qumësht, i papërpunuar i certifikuar (nga lopët e ushqyera pa drithëra)

 • Gjizë

 • Ghee

 • Lassi, e ëmbël

 • Kos, i bërë në shtëpi

 • Krem djathi

 • Dhallë

 • Djathëra, të fortë

 • Produktet komerciale të qumështit,

 • Djathë dhie

 • Akullore

 • salcë kosi

 • Të gjitha produktet e qumështit të prodhuara komercialisht, duke përfshirë qumështin dhe akulloren me pak yndyrë, me përjashtim të gjalpit të pakripur dhe kremit

Kujdes: Me përjashtim të ghee dhe gjalpë, përdorni këto ushqime me shumë masë. Nëse ato shkaktojnë mukozë, mbulesë në gjuhë ose hundë/sinuse të mbingarkuara, ndërpriteni menjëherë dhe shmangni ato krejtësisht. Produktet e qumështit mund të çojnë në kongjestion serioz limfatik dhe trashje të mureve të enëve të gjakut.

Frutat arrore dhe farat

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Bajame (8-10 në ditë)

 • Kokosi

 • Farat e lulekuqes

 • Farat e kungullit, të papërpunuara ose të pjekura

 • Farat e lulediellit, të papërpunuara ose të pjekura

 • Gështenja me ujë, të ziera

 • Arra

 • Pekanët

 • Të gjitha frutat tjera arrore dhe farat e tjera

Shënim: kikirikët duhen shmangur.

Ëmbëlsuesit

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Malti i elbit

 • Shurup hurme

 • Fruktoza

 • Shurup panje

 • Sheqer guri

 • Sheqer palme

 • Stevia

 • Xylitol

 • Sheqer i bardhë, në moderim

 • Sheqer kallami kafe, i parafinuar

 • Shurup orizi kafe

 • Mjaltë (përveç sasive të vogla, 1-2 lugë çaji në ditë)

 • Melasa

 • Zëvendësuesit e sheqerit (aspartame, saharina, Sweet'N Low, NutraSweet)

Shënim: Me përjashtim të ksilitolit dhe stevias, ngrënia e ëmbëlsuesve në sasi të mëdha ose rregullisht mund të çojë në probleme të sheqerit në gjak dhe aciditet të lartë në trup (kandidiazë).

Vajrat / yndyrnat

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Vaji i kokosit

 • Vaj luledielli

 • Ghee

 • Gjalpe pa kripe

 • Vaj avokado

 • Vaj ulliri

 • Vaj bajamesh

 • Yndyrna shtazore, përveç gjalpit

 • Vaj misri

 • mustardë

 • Vaj vegjetal, i përzier

 • Kanola

 • Vaji i susamit, i errët

Shënim: Të gjithë vajrat e rafinuar dhe të shtypur nga nxehtësia janë të dëmshëm për shëndetin tuaj!

Barishte, Erëza

Favorizoni

Reduktoni

Shmangni

 • Uthull molle

 • Cilantro me qimnon të zi (koriandër jeshile)

 • Kokos, i grirë ose i pjekur

 • Qumësht/krem kokosi

 • Koriandër

 • Gjethe kerri

 • Gjethet e koprës

 • kopër

 • Nenexhik

 • Mente

 • Ujë trëndafili

 • Shafrani

 • Mente

 • Shafran i Indisë

 • Dimërore

 • Ekstrakti i bajames

 • Borziloku, i freskët

 • Farat e sinapit të zi

 • Piper i zi

 • Qimoni

 • Kardamom

 • kanellë

 • Karafil

 • Fara e koprës

 • Xhenxhefil

 • Lëng limoni

 • Mace

 • Arrëmyshk

 • Ullinj, të zinj

 • Lëkurë portokalli

 • Majdanoz

 • Kripë

 • Tamarind

 • Vanilje

 • Pipëza

 • Salcë Barbecue

 • Anise

 • Asafetida (hing)

 • Borziloku

 • Gjethet e dafinës

 • Catsup

 • Cayenne

 • Fenugreek

 • hudhra

 • Gomasio

 • Rrikë

 • Pluhur mango

 • mustardë

 • Marjoram

 • Majonezë

 • Farat e verdha të sinapit

 • Qepë, e papërpunuar

 • Rigon

 • Paprika

 • Konservues dhe aditivë, kimikë

 • Turshitë

 • Rozmarina

 • Sherebela

 • Kripë, e jodizuar

 • Ushqime të kripura

 • Salce soje

 • Trumzë

 • Uthull


Pije, çajra

të gjitha janë të pranueshme përveç

 • Alkooli

 • Shake banane

 • Pije me kafeinë (kafe, çaj)

 • Pijet e gazuara

 • Pije me çokollatë

 • Çaj karafili

 • Lëngje në shishe, në kuti

 • Lëng boronicë

 • Caj xhinxheri

 • Çaj xhensen

 • Leng rrushi

 • Pije energjike

 • Lëng papaja

 • Lëngje frutash të tharta

 • Lëng domate

 • Çaj sherebele


Rubrikën tonë me të gjitha artikujt rreth Ayurvedës e gjeni duke klikur në linkun më poshtë.


 

Burimi i artikullit:

 • Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

43 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page