top of page

My Items

I'm a title. ​Click here to edit me.

Shëndeti fillon në gojë: Roli kryesor i shëndetit oral në mirëqenien

Shëndeti fillon në gojë: Roli kryesor i shëndetit oral në mirëqenien

Shëndeti oral nuk është vetëm vendimtar për dhëmbët e bardhë të shkëlqyeshëm dhe frymëmarrjen e freskët, por gjithashtu luan një rol qendror në mirëqenien tonë të përgjithshme. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë pse goja duhet të konsiderohet pika fillestare për një shëndet gjithëpërfshirës. Nga rëndësia e higjienës së duhur orale te ndikimi i saj në shëndetin e përgjithshëm e deri te masat parandaluese, zbuloni pse një gojë e shëndetshme është çelësi i një jete të shëndetshme. Artikulli nxjerr në pah lidhjet midis dhëmbëve dhe të gjitha strukturave të zgavrës me gojë, organeve dhe të gjithë trupit nga këndvështrimi i Ayurvedës dhe akupunkturës orale. Më pas jepen rekomandime se si mund të ndikohet dhe përmirësohet në fund shëndeti i përgjithshëm. Ka vetëm pak pacientë që kënaqen të shkojnë te dentisti; për shumë, trajtimi dentar shoqërohet me frikë dhe dhimbje dhe është thjesht një çështje shumë e pakëndshme. Çfarë mund të ofrojë Ayurveda për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve tanë gjatë gjithë jetës dhe për të na mbrojtur nga vuajtjet dhe dhimbjet? Për të kuptuar mundësitë e Ayurvedës, është e nevojshme që së pari të fitohet një kuptim bazë i lidhjeve midis dhëmbëve dhe të gjithë organizmit. Ne jetojmë në një kulturë perëndimore që ndikohet ndjeshëm nga të menduarit analitik, pra nga hemisfera e majtë e trurit. Fuqia e madhe e shkencës sonë është aftësia për të analizuar gjithçka deri në detajet më të vogla, d.m.th. duke e ndarë atë në pjesë të veçanta dhe duke e prerë atë. Dhe kjo është gjithashtu dobësia më e madhe e shkencës. Këto pjesë individuale shihen të veçuara; veprimet që rrjedhin nga njohja e këtyre pjesëve individuale janë pak a shumë të lidhura vetëm me këto pjesë individuale, jo me tërë jetën. Trajtimi nga mjekësia moderne Një shembull është mjekësia jonë moderne. Gjatë trajnimit tim, dëgjova një profesor të mjekësisë së brendshme të thoshte: “Ne i trajtojmë sëmundjet me ilaçe dhe mund t'i përdorim ato për t'i kuruar me sukses. Megjithatë, kemi edhe efekte anësore nga mjekimi, që do të thotë se në një moment lind një sëmundje e re, të cilën e trajtojmë sërish me ilaçet tona e kështu me radhë... por nuk kemi asgjë tjetër.” Këtu mungon këndvështrimi holistik i jetës. . Sëmundjet, humbja e dhëmbëve, dhimbjet dhe vuajtjet në jetën e individëve dhe shoqërisë janë normale, por jo të natyrshme!!! Ayurveda i sheh njerëzit në tërësinë e tyre Njeriu është pjesë e gjithë universit dhe marrëdhënia e tij me kozmosin është si ajo e një qelize me të gjithë organizmin. Asgjë nuk ekziston në izolim. Stomatologjia holistike i sheh dhëmbët në një marrëdhënie reciproke me të gjithë organizmin, me çdo organ individual, me çdo qelizë individuale. Çdo ndryshim në funksionimin e një qelize apo organi ka ndikim tek dhëmbët dhe anasjelltas. Ayurveda shkon edhe më tej dhe sheh marrëdhënien e organeve dhe dhëmbëve individualë me të gjithë universin duke përdorur astrologjinë Jyotish, Vedike. Hipokrati, babai i mjekësisë perëndimore, një herë tha: “Kushdo që punon si shërues pa i kushtuar vëmendje yjeve është budalla!” Prandaj, prishja e dhëmbëve nuk mund të shihet si një ngjarje e izoluar. Një dhëmb që është i rrethuar vazhdimisht nga miliarda baktere është në thelb i pathyeshëm, por vetëm për aq kohë sa i gjithë organizmi është në ekuilibër të plotë dhe marrëdhënia me trupin kozmik është plotësisht harmonike. Duke folur me Ayurveda: për sa kohë që tre dosha Vata, Pitta, Kapha punojnë në ekuilibër, Srotas (kanalet e trupit) nuk janë të bllokuara dhe Ojas është plotësisht i pranishëm. Nga këndvështrimi i akupunkturës orale: për sa kohë që energjia në meridianët mund të rrjedhë e papenguar. Çfarë është saktësisht Ojas? Ojas: kontrollon ndërveprimin e tre doshave Vata, Pitta dhe Kapha lidh energjinë transhendente të trupit kozmik me trupin individual të qenies individuale njerëzore është thelbi më i mirë i ushqimit, d.m.th. kur të gjitha proceset tretëse dhe metabolike funksionojnë në mënyrë optimale, produkti përfundimtar është Ojas ushqen të gjitha indet dhe në këtë mënyrë të gjithë organizmin ruan shëndetin, funksionimin e rregullt, forcën imune, pastërtinë, ekuilibrin Në aspektin praktik: Kur ndihemi plotësisht mirë, jemi plot forcë dhe karizëm të mrekullueshëm, kur mendja dhe trupi ynë rrezatojnë me shëndet, lumturi, pozitivitet, ekuilibër dhe harmoni me bollëk, dhe asgjë nuk mund të na dëmtojë - atëherë kemi shumë Ojas. Ka ushqime të caktuara, të tilla si qumështi, kremi, orizi, mungdal i verdhë, gruri/shkëlhura, frutat e ëmbla, perimet, bajamet, që promovojnë Ojas, të tjera që dëmtojnë Ojas, si alkooli, mishi, peshku, qepa, hudhra, duhani. Të gjitha tiparet pozitive të karakterit, vlerat dhe virtytet dhe veçanërisht dashuria e zemrës forcojnë Ojas-in, mendimet dhe emocionet negative si zemërimi, zilia dhe pandershmëria i dobësojnë Oja-t tona. Dhëmbët dhe organet janë të lidhura Dr. Gleditsch, dentist dhe specialist i ORL, bëri një zbulim interesant gjatë qëndrimit të tij. Ai i kishte bërë një pacienti një injeksion anestezie në një dhëmb dhe më pas e dërgoi në dhomën e pritjes. Kur e la të kthehej në dhomën e mjekimit pas pak, ai tha i habitur: “Doktor, çfarë më ke bërë mua? Unë nuk e vërej më gjurin tim, mund të eci përsëri papritmas siç duhet." Dr. Gleditsch i tha pacientit se i kishte bërë vetëm një injeksion dhe se ai nuk mund ta shpjegonte atë dhe thirri profesorin e tij, i cili më pas tha thjesht: "Harrojeni këtë, njeriu është hipokondriak." Por Dr. Gleditsch nuk e la të shkojë dhe hulumtoi për dhjetë vjet. Ai zbuloi se ka pika akupunkture në çdo dhëmb përmes të cilave të gjitha organet dhe i gjithë trupi janë të lidhur energjikisht me dhëmbët. Një shembull tjetër mund të ilustrojë këto lidhje: Një pacient ka tokëzimin e parë të madh molar të poshtëm për një kurorë. Pas trajtimit, pacienti vazhdimisht përjeton dhimbje të forta të dhëmbëve. Procedura normale është që më pas të kryhet një kanal rrënjë. Nëse kjo nuk është e suksesshme, dhëmbi do të nxirret. Megjithatë, nëse praktikuesi ka njohuri për akupunkturën orale ose tre doshat, ai do ta pyesë pacientin nëse ka probleme me zorrën e trashë. Nëse pacienti më pas thotë se ka disa ditë që ka diarre, mjeku e njeh menjëherë lidhjen. Molari i parë i madh i nofullës së poshtme shtrihet në meridianin e zorrës së trashë; zorra e trashë është selia e Vata dosha. Duke trajtuar këtë meridian ose dosha, dhimbja e dhëmbit mund të zhduket dhe, në rastin më të keq, mund të shmanget humbja e dhëmbëve. Gjendja e të gjithë trupit reflektohet në dhëmbë, gjuhë, mukozë, pështymë dhe në të gjithë zgavrën e gojës. Vetëm me ndihmën e diagnozës së gjuhës, mund të shoh çdo ditë se pothuajse të gjithë njerëzit kanë probleme në zorrën e trashë - dosha Vata është e shqetësuar, një shenjë tipike e kohës sonë. Stresi, ushqimi i dobët dhe zjarri i dobësuar i tretjes, për shembull, janë faktorë që çekuilibrojnë Vatën. Funksionimi i rregullt i tre doshave dhe kështu forca e organizmit ruhet kur Ojas është plotësisht i pranishëm dhe rrjedh në trup. Atëherë një dhëmb nuk mund të sëmuret. Të gjitha masat e Ayurveda përfundimisht synojnë të kenë sa më shumë Ojas të jetë e mundur, atëherë ruhet shëndeti dhe lumturia e plotë. Për ta arritur këtë, Ayurveda ofron qasje të ndryshme. Tani kam paraqitur disa lidhje thelbësore për shëndetin holistik të dhëmbëve. Tani çfarë mund të bëni për ta ruajtur këtë? Përpiquni të përfshini qasjet e ndryshme të Ayurveda në jetën tuaj. Konsideroni fillimisht qasjen që ju tërheq më shumë. Është shumë e rëndësishme që Ayurveda të rekomandojë një ndryshim gradual dhe jo të papritur në stilin e jetës. Filloni me një ose më shumë nga rekomandimet që jap më poshtë. Në praktikën time dentare, përdoren terapi dhe materiale që përfshijnë aspektet holistike të paraqitura. Rekomandime praktike Gjëja e parë në mëngjes, pastroni gjuhën tuaj me një kruese gjuhe (shiko Videon ketu) Pastroni dhëmbët tërësisht me pluhur dhëmbësh Ayurvedic ose pastë dhëmbësh bimor. Pini një gotë ujë të ngrohtë në mëngjes Beni shpëlarjen ditore te gojës me vaj ( Gandusha) çdo ditë në mëngjes Ndiqni rregullat e të ushqyerit të Ayurveda. Pastroni dhëmbët tuaj në mënyrë profesionale të paktën dy herë në vit. Është e rëndësishme që të keni një diagnozë të rregullt profesionale të pulsit Ayurvedic Merrni tonik Ayurvedic (Rasayanas) të rekomanduar nga një mjek Ayurvedic çdo ditë, si p.sh.Amalaki. Nëse përdorni sheqer, përdorni sheqer shkëmbi Ayurvedic Shperlarja ditore e gojes me vaj Kryerja e gargarës me vaj forcon kockat e nofullës dhe zërin, zhvillon fytyrën dhe shijen maksimale të ushqimit… Dhëmbët nuk kanë karies dhe rrënjosen fort. Nuk ka dhimbje dhëmbi apo ndjeshmëri, dhëmbët mund të përtypin edhe ushqimin më të fortë. Zbatimi i saktë Vaji i susamit duhet maturuar më parë si vaji për masazhe (ngrohni ngadalë një herë në 110 gradë Celsius). Vajrat e gojës tani janë gjithashtu të disponueshëm të gatshëm për përdorim nga ofruesit klasikë të Ayurveda. Fillimisht merrni pak ujë të ngrohtë. Bëni gargarë dhe shpëlajeni për të paktën 1 minutë. Më pas bëni gargarë dhe shpëlajeni me vaj për 2 - 3 minuta. Tërhiqeni vajin fuqishëm nëpër hapësirat midis dhëmbëve tuaj. Nëse dëshironi të bëni gargarë dhe të shpëlaheni më gjatë, përdorni vaj të ri. Toksinat dhe Ama (skorjet) nga mukozat që përndryshe do të shpërndaheshin prapa përqendrohen në vaj. Nëpërmjet kesaj metode toksinat eliminohen nga i gjithë organizmi nëpërmjet mukozave - një masë detoksifikuese shumë efektive si parandalim dhe në trajtimin e pothuajse çdo sëmundjeje! Efekti anti-inflamator në mishrat e dhëmbëve nëpërmjet përdorimit të vajrave është vërtetuar nga një studim shkencor në Klinikën Dentare Kiel. Në skenarin më të mirë, ju keni një dentist që ka përfunduar trajnimin në mjekësinë Ayurveda përtej trajnimit të tij mjekësor konvencional dhe për këtë arsye mund t'ju trajtojë dhe t'ju këshillojë në mënyrë holistike. Gjitha artikujt rreth medicines se lashte Ayurveda i gjeni ketu - kliko ketu: Shneta jote është puna jote! Merre atë n’dorën tënde - këtu. I juaji Fisnik Komoni, Konsulent i të ushqyerit dhe shëndetit holistik - Ideator dhe themelues i Qendrës së Shëndetit Burimet e artikullit: Gandusha: Gesundheit beginnt im Mund | Ayurveda Journal ( ayurveda-journal.de )

Eliksiri i Artë: Qumësht me erëza delikate për një kënaqësi të sofistikuar

Eliksiri i Artë: Qumësht me erëza delikate për një kënaqësi të sofistikuar

Përkëdhelni shqisat tuaja me qumështin tonë të artë me erëza! Qumështi delikat, i kalitur në mënyrë harmonike me një përzgjedhje të erëzave të bukura, krijon një përvojë të shijshme shije. Një nuancë kanelle, kardamom dhe një nuancë pluhuri xhenxhefili i japin këtij qumështi një karakter unik dhe delikat. Shijoni një moment të pastër mirëqenieje - qumështi ynë i shijshëm me erëza është shoqëruesi i përsosur për orët komode. Përbërësit për 1 porcione: 200 ml qumësht të plotë lope 1 majë luge kardamom të bluar 1 majë luge pluhur xhenxhefili 1 majë luge kanellë 1 majë luge karafil 1 lugë çaji sheqer kafe Përgatitja: Të gjithë përbërësit i ziejmë së bashku dhe i shërbejmë të nxehtë. Shënim: Variacion: Nëse keni një konstitucion Vata, shtoni gjysmë luge çaji ghee. Nëse keni konstitucion Pitta, shtoni gjysmë lugë çaji sheqer. Për konstituimin Kapha, përzieni qumështin me ujë dhe shtoni gjysmë luge çaji mjaltë kur pija të jetë ftohur nën 40°C. Vata reduktuese Pitta reduktuese Kapha rritëse

Fuqia e artë e natyrës: kurkuma dhe përfitimet e saj të ndryshme shëndetësore

Fuqia e artë e natyrës: kurkuma dhe përfitimet e saj të ndryshme shëndetësore

Kurkuma, i njohur edhe si shafran i Indisë apo edhe si tumeric është një bimë erëz e gjithanshme me një ngjyrë të verdhë të ndezur. Përbërësi i tij kryesor, kurkumina, jo vetëm që i jep kerit një ngjyrë të veçantë, por vlerësohet edhe për përfitimet e mundshme shëndetësore. Si një antioksidant, shafrani i Indisë thuhet se ka veti anti-inflamatore dhe përdoret në mjekësinë tradicionale. Zbuloni botën e kësaj rrënje aromatike, e cila mund të luajë një rol jo vetëm në aspektin e kuzhinës, por edhe në mirëqenien. Shafran i Indisë, lal. Curchma longa, është ele pranze nga familja e xhenxhefilit. Është kultivuar në Indi, Kinë dhe Indonezi për mijëra vjet. Bima mund të rritet mbi 2 m e gjatë dhe ka gjethe të mëdha, të ngjashme me zambakun dhe lule të zbehta të verdha në rozë. Në nënshartesat kryesore të tij zhvillohen disa nënshartesa dytësore zhardhokore, të trashura dhe rrënjë anësore. Kur rizoma piqet, gërmohet dhe pastrohet, zihet, lëvorja fërkohet dhe pjesa e mbetur bluhet. Është pothuajse vetëm bluar i disponueshëm, sepse është i fortë si një kockë dhe për këtë arsye është i vështirë për t'u copëtuar. Shafrani i Indisë quhet edhe "shafrani i të varfërve". Thuhet se Marco Polo ka qenë i pari që e solli në Evropë. Forcon të gjithë organizmin. Efekti i tij shërues qëndron kryesisht në detoksifikimin dhe pastrimin. Mund të përdoret nga jashtë dhe nga brenda. Shafrani i Indisë është në formë pluhuri që përdoret si maskë për fytyrën dhe ndihmon me lëkurën e papastër. Këshillë: Ngrohni pak 1 lugë gjelle vaj bajame të shtypur ftohtë dhe përzieni me 1 lugë çaji shafran i Indisë, lani lëkurën me ujë të ngrohtë dhe masazhoni vajin në lëkurë të lagur dhe lëreni të veprojë për 15 minuta. I gatuar me qumësht (3 doza për 1 filxhan qumësht), ka një efekt të mirë në lëkurë nga brenda dhe forcon nervat. Shafrani i Indisë ka një efekt detoksifikues në mëlçi dhe fshikëzën e tëmthit në veçanti. Në të njëjtën kohë, vret bakteret e dëmshme në traktin tretës dhe pastron veshkat dhe gjakun. Si një gargarë ndihmon me anginë. Këshillë për ftohjet: Përzieni një filxhan ujë të nxehtë të zier me 1/2 luge çaji kurkuma, pak piper të zi, pak kripë dhe 1/2 luge çaji xhenxhefil të sapo grirë, kullojeni dhe bëni gargarë. Në sezonin e ftohtë dhe të lagësht është mirë të merrni më shumë shafran të Indisë për të parandaluar ftohjet dhe për të forcuar sistemin imunitar. Shafrani i Indisë i jep përzierjeve të kerit ngjyrën e tyre karakteristike. Është i përshtatshëm për të gjitha kerri me perime dhe pjata dal dhe si zëvendësues i shafranit për oriz. Por kini kujdes: dozoni me kujdes, përndryshe shija do të jetë pak e hidhur. Gjitha artikujt rreth medicines se lashte Ayurveda i gjeni ketu - kliko ketu: Shneta jote është puna jote! Merre atë n’dorën tënde - këtu. I juaji Fisnik Komoni, Konsulent i të ushqyerit dhe shëndetit holistik - Ideator dhe themelues i Qendrës së Shëndetit Burimet e artikullit: -

Bota magjepsëse e xhenxhefilit: Nga përfitimet shëndetësore te kënaqësitë e kuzhinës

Bota magjepsëse e xhenxhefilit: Nga përfitimet shëndetësore te kënaqësitë e kuzhinës

Xhenxhefili është një rrënjë e gjithanshme me përfitime mbresëlënëse shëndetësore. Fillimisht vendas në Azinë Jugore, xhenxhefili vlerësohet si erëz dhe ilaç në shumë kultura. Shija e tij intensive i shton një notë pikante ushqimeve dhe pijeve, ndërsa vetitë anti-inflamatore dhe tretëse i kanë dhënë një vend të përhershëm në mjekësinë tradicionale. Nga lehtësimi i të përzierave deri tek rritja e sistemit imunitar, xhenxhefili është një rrënjë e vogël me një ndikim të madh. Rrënja e xhenxhefilit është një erëz dhe ilaç tipik Ayurvedic. Tekstet e shumta të vjetra indiane dhe kineze përmbajnë shumë informacion rreth vetive mjekësore të rrënjës së xhenxhefilit. Për mua, kjo rrënjë është guri filozofik në kuzhinën më të mirë në botë, kuzhinën Vedike. Është mirë të përdorni rrënjë të freskëta. Ju duhet të blini xhenxhefil të freskët kur është i freskët dhe me lëkurë të lehtë dhe një shkëlqim të mëndafshtë. Sigurisht që mund të përdorni edhe pluhur të thatë ose. Megjithatë, pluhuri i bluar është më i mprehtë dhe natyrisht i mungon freskia veçanërisht gjallëruese. Xhenxhefili mund të përdoret pothuajse në çdo ëmbëlsirë, komposto dhe lëng. Xhenxhefili është gjithashtu një komponent i rëndësishëm i limonadës së xhenxhefilit. Ju gjithashtu mund ta grisni xhenxhefilin në shurup ose ta shijoni si ëmbëlsirë. Përveç ëmbëlsirave, unë përdor xhenxhefil të freskët me të gjitha chutneyt. Gjithashtu shkon shkëlqyeshëm me pjatat me perime, kerri me perime dhe zierjet me dalein. Efekti më i rëndësishëm shëndetësor i xhenxhefilit është forcimi i sistemit imunitar. Në të njëjtën kohë, xhenxhefili është një tonik i shkëlqyer që stimulon oreksin dhe tretjen. Marrja e xhenxhefilit të freskët ofron lehtësim të konsiderueshëm nga fryrjet dhe dhimbjet e zorrëve. Këshillë: Lëreni 1 lugë çaji xhenxhefil të freskët, të qëruar dhe të grirë imët, të ziejë me ujë të valuar për 10 minuta. Më pas pini ujin e nxehtë me gllënjka. Hulumtimet moderne plotësojnë dhe konfirmojnë efektet shëruese të rrënjës vërtet të mrekullueshme. Xhenxhefili në mënyrë natyrale hollon gjakun dhe ndihmon në luftimin e trombozës. Gjithashtu ka një efekt të dobishëm në ftohjet dhe sëmundjet e mushkërive. Ajo gjithashtu ka një efekt forcues në zemrën në tërësi. Këtu është një listë e shkurtër e efekteve të xhenxhefilit të freskët: Reduktimi i niveleve të larta të kolesterolit të lidhura me dietën; uljen e presionit të gjakut; lehtëson dhimbjen; ulje e sekretimit të stomakut; Përmirësimi i florës së zorrëve dhe ndihmë në sëmundjet diarreike. Xhenxhefili ndihmon në largimin e toksinave nga zorrët. Ajo gjithashtu ka një efekt antiseptik dhe pengon rritjen e qelizave të kancerit. Këshillë: Xhenxhefili parandalon ftohjet: prandaj përdorni më shumë në stinën e ftohtë. (shih gjithashtu ujin e xhenxhefilit) Këshillë: Për "problemet gjate udhetimit" lërini 3-4 feta në ujë të valuar (5 minuta). Më pas pijeni të ngrohtë. Gjitha artikujt rreth medicines se lashte Ayurveda i gjeni ketu - kliko ketu: Shneta jote është puna jote! Merre atë n’dorën tënde - këtu. I juaji Fisnik Komoni, Konsulent i të ushqyerit dhe shëndetit holistik - Ideator dhe themelues i Qendrës së Shëndetit Burimet e artikullit: -

Ndihuni mirë me Ayurveda në stinët e ftohta

Ndihuni mirë me Ayurveda në stinët e ftohta

Sezoni i errët dhe i ftohtë ndoshta i bën shumicën e njerëzve të dëshirojnë rehati dhe ngrohtësi. Nga një këndvështrim Ayurvedic, kjo është saktësisht e drejtë. Ne prezantojmë mësimet e Ayurveda dhe japim këshilla se si ta kaloni dimrin rehat. Fjala "Ayurveda" vjen nga sanskritishtja, gjuha e lashtë indiane dhe do të thotë e përkthyer "shkenca e jetës" (ayur = jetë; veda = njohuri). Burimi i saktë i mësimeve Ayurvedike nuk dihet; Me sa duket origjina mund të gjendet në qytetërimin Vedic të Indisë së lashtë. Mençuria dhe ritualet themelore u transmetuan gojarisht nga një brez në tjetrin për një kohë të gjatë përpara se të shkruheshin. Dhe kjo ishte disa mijëra vjet më parë. Në botën tonë perëndimore, Ayurveda njihet më së shumti nga sektori i mirëqenies, për shembull përmes kurave apo trajtimeve detoksike si dushi i ballit ose masazhet me pulla. Por vetëm përkthimi sugjeron se ka më shumë se masazhet, erëzat dhe ushqimi indian. Përkundrazi, Ayurveda e përcakton veten si një sistem shëndetësor natyror mjekësor, parandalues. Gjithçka në ekuilibër? Në mësimdhënien holistike, fokusi është qartësisht në parandalimin e sëmundjeve - me synimin për të mbajtur trupin dhe mendjen tuaj të shëndetshme përmes stilit tuaj të jetesës. Njeriu shikohet me trupin, intelektin, psikikën, emocionet dhe të gjitha shqisat. Simptomat trajtohen edhe nga mjekët Ayurveda, por gjithmonë me një pamje individuale të pacientit. Ayurveda bazohet në idenë bazë të mbajtjes në ekuilibër të tre të ashtuquajturave dosha: Vata, Pitta dhe Kapha janë forcat fizike që përfaqësohen në shkallë të ndryshme tek çdo person. Ato njihen gjithashtu si kushtetuta Ayurvedike dhe secila kombinon dy nga pesë elementët (tokën, ujin, zjarrin, ajrin dhe eterin). Ka rekomandime të përshtatshme për shembull, ushqimin, kurat e agjërimit, recetat bimore, masazhet, gjumin ose ushtrimet, të përshtatura në mënyrë specifike për llojin e kushtetutes. Doshas në Ayurveda

VATA
Qëndron për elementet eter dhe ajër. Siguron vigjilencë, qartësi dhe lëvizje. Një Vata e pabalancuar mund të shkaktojë nervozizëm, humbje të oreksit dhe gjumë të shqetësuar.

PITTA
Përfaqëson zjarrin dhe ujin, të cilët janë baza e sistemit tretës dhe metabolizmit dhe sigurojnë energji. Megjithatë, nëse Pitta është e pranishme me tepricë në organizëm, shkakton dispepsi dhe nervozizëm.

KAPHA
Përbëhet nga elementët tokë dhe ujë dhe përcjell qetësi dhe forcë. Megjithatë, sasia e tepërt e saj çon në plogështi dhe obezitet. Ngrohtësi komode në dimër Sipas Ayurveda, ekuilibri i doshave ndikohet nga stinët dhe moti. Era dhe i ftohti mund të çojnë në një çekuilibër në dy dosha, Vata (era) dhe Kapha (gëlbazë), kështu që ftohjet, për shembull, mund të ndodhin më lehtë. Nxehtësia në çdo formë mund të ndihmojë. Prandaj, Ayurveda rekomandon shmangien e ushqimeve të pa ziera si sallatat me gjethe ose perimet e papërpunuara në kohë të ftohta dhe në vend të kësaj të konsumoni shumë ushqime ushqyese dhe të ngrohta si patatet, lakra, panxhari, karotat, orizi, frutat e thata, arra ose bishtajore. Barishtet dhe erëzat jo vetëm që përmbyllin vaktin, por janë edhe ndihmës të vegjël për tretjen. Qimnoni, karafili, kanella, shafrani i Indisë, xhenxhefili ose piperi i zi u japin një goditje pjatave (ajurvedike) dhe mund të ngrohin metabolizmin tuaj. Këtu mund t'i qaseni erëzave në mënyrë intuitive. E rëndësishme është që të ketë shije të mirë. Përveç supave, zierjeve ose ushqimeve të sapo përgatitura, çajrat Ayurvedic bimor dhe me erëza, qumështi i artë ose pijet me xhenxhefil ju ngrohin edhe nga brenda. Ekzistojnë gjithashtu trajtime të shumta masazhi Ayurvedic që jo vetëm që ofrojnë ngrohtësi, por edhe relaksojnë. Mos harroni të mbështilleni gjithmonë bukur dhe ngrohtë jashtë në të ftohtin me erë, si dhe brenda me një batanije komode dhe çorape të trasha. Nga këndvështrimi Ayurvedic, dimri është i përsosur për të marrë kohë dhe për të pushuar. Këshilla ngrohëse nga Ayurveda

Qumësht i artë
Pija e artë thuhet se siguron një gjumë të qetë dhe shafrani i Indisë që përmban thuhet se ka një efekt anti-inflamator.
Përgatitja për 1 filxhan: 1 filxhan qumësht (ose pije me bazë bimore) vendoseni të ziejë në një tenxhere me 1 lugë çaji shafran i Indisë, 1 majë kanellë, 1 majë piper të zi dhe 1 lugë çaji ghee. Ziejini derisa të përzihen përbërësit. Hidheni në një filxhan dhe lëreni të ftohet pak. Nëse dëshironi, ëmbëlsoni me mjaltë ose shurup agave.

Çaj xhenxhefil me limon
Xhenxhefili është klasik në mesin e kurave shtëpiake Ayurvedike dhe mund të përdoret në shumë mënyra, për shembull për të trajtuar ose parandaluar ftohjet. Ky çaj ju ngroh nga brenda.
Përgatitja për 1 filxhan: Ngrohni 250 ml ujë së bashku me disa feta ose xhenxhefil të grirë (në varësi të pikasis së dëshiruar) në një tenxhere të vogël dhe ziejini për rreth 5 minuta. Më pas hiqni xhenxhefilin dhe hidhni çajin në një filxhan. Shtoni lëngun e gjysmë limoni kur çaji të jetë ftohur pak. Nëse dëshironi, ëmbëlsoni me mjaltë ose shurup agave.

Masazh relaksues i këmbëve
Masazhi me vaj është një aplikim klasik në Ayurveda. Ju gjithashtu mund t'i provoni këto në një shkallë të vogël në shtëpi. Një masazh këmbësh me vaj mund t'ju ndihmojë të relaksoheni në mbrëmje dhe të "fikni" sistemin tuaj nervor.
Kështu funksionon: Ngrohni vajin e susamit dhe hidheni në një tas të vogël. Shtoni një pikë vaj esencial nëse dëshironi (për shembull livando). Masazhoni këmbët e poshtme nga lart poshtë. Më pas masazhoni këmbët, veçanërisht shputat e këmbëve. Më pas hiqni mbetjet e vajit me një peshqir dhe vishni çorape të trasha dhe të ngrohta. Rutina Ayurvedike e mëngjesit

Pastrimi i gjuhës:
Menjëherë pasi ngriheni me një kruajtëse gjuhe.

Tërheqja e vajit:
Hidhni një deri në dy lugë vaj (vaj natyral susami ose kokosi) në gojën tuaj për disa minuta. Mos e gëlltisni, pështyjeni në një peshqir letre. Më pas shpëlajeni gojën me ujë të ngrohtë dhe lani dhëmbët.

Shpëlarja e hundës:
Me një tenxhere për shpëlarje hundësh dhe zgjidhje kripe deti
Duhet të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve. Shmangni në rast të infeksioneve akute ose inflamacioneve.

Ujë të ngrohtë:
Thuhet se një gotë me ujë të ngrohtë para mëngjesit stimulon tretjen. Nëse dëshironi, shtoni një fetë xhenxhefil ose limon. Gjitha artikujt rreth medicines se lashte Ayurveda i gjeni ketu - kliko ketu: Shneta jote është puna jote! Merre atë n’dorën tënde - këtu. I juaji Fisnik Komoni, Konsulent i të ushqyerit dhe shëndetit holistik - Ideator dhe themelues i Qendrës së Shëndetit Burimet e artikullit: -

Supa vjeshtore e Teutes

Supa vjeshtore e Teutes

Stina e vjeshtes eshte e njohur per kungullin. Ju duhen vetëm disa përbërës për këtë supë shumë të shijshme me kunguj dhe përgatitet shpejt dhe lehtë. Një supë që do ta shijojë e gjithë familja. Përbërësit për 3 porcione: 1 kungull i vogel hokkaido 2 kompira 1 qepë e vogel pak xhenxhefil 1 thelb huder ½ lug caji Kurkuma ½ TL perzierje Curry Vaj ulliri ose kokosi 500 ml uje 2 lug caji perzierje te melmesave nga perimet e thata (Gemüse Brühe - ne Rossmann) kryp guri apo e himalejeve piper Përgatitja: Qëroni kungullin, hiqeni farat dhe preni ate ne kocka te vogla. Qëroni patatet dhe preni ato pergjysme. Qëroni qepën, hudren dhe xhenxhefilin dhe preni të gjitha të vogla Ne nje ene te thelle nxejini pak vaj ulliri (jo ne temperature me te larte se 150 °C); pastaj hudheni qepën, hudren dhe xhenxhefilin dhe fergoni per 1 min; pastaj hedheni kurkumen dhe perzierjen e Currit dhe te gjitha perziejeni perseri per 1 min; hudheni pastaj kungullin dhe kompirat dhe te gjitha perziejeni per 2 min; ne fund hedheni ujin dhe perzierjen e melmesave nga perimet e thata Zijeni per 15 deri 20 min ne enen me kapak te mbyllur Supa te bluhet me blender Sipas shijes supa te kryposet me kryp e piper Shënim: Supes sipas deshires mund ti shtohet vaj të farave të kungullit (pasi te eshte hudhur neper pjata) e poashtu edhe me miks farave të pjekura - (rezeptin e miksit te farave mund ta shkarkoni permes ketij linku - kliko ketu!) Supa mund te percellet sipas deshires me buke te rreshkur. Oreks te mirë.

Karcinoma e pankreasit - Programe të veçanta kuptimplote biologjike - sipas Mjekesis Germane

Karcinoma e pankreasit - Programe të veçanta kuptimplote biologjike - sipas Mjekesis Germane

Në kohët e lashta, ishin grekët me Asklepitë e tyre ata që zhvilluan një kulturë të trajtimit të konflikteve psikologjike. Priftërinjtë e Asklepit pyetën ata që kërkonin këshilla për ëndrrat e tyre të natës së kaluar dhe nxorën nga kjo problemet e tyre psikologjike dhe sëmundjet fizike. Edhe nëse deklaratat e kohëve të mëparshme mund të ishin vetëm globale dhe kryesisht të paqarta dhe të kishte mungesë sistematizimi, njerëzit tashmë i ishin afruar problemit të lidhjes midis psikikës dhe zhvillimit të kancerit sesa shekulli ynë i 20-të me fiksimin e tij. mbi proceset e dyshuara patologjike dhe hulumtimin e fakteve në nivel fizik. Hulumtimi jo specifik i stresit në lidhje me kancerin gjithashtu ngatërron kryesisht shkakun dhe pasojën, pasi të gjithë pacientët me kancer kanë stres (stres të përhershëm) në fazën ca. Në thelb, askush nuk mund të shihte ndonjë lidhje me kancerin, sepse nuk u bë asnjë dallim midis fazës së stresit aktiv të konfliktit me simptomat e veta dhe fazës vagotonike të zgjidhur nga konflikti. “Vlerat” psikologjike janë gjithashtu të ndryshme për të dyja fazat. Kjo çoi në ekzaminimin e fazave dhe manifestimeve krejtësisht të ndryshme të sëmundjes për një emërues të përbashkët që nuk mund të ekzistonte për shkak të mosnjohjes së sistemit ontogjenetik të tumoreve. Gjithashtu nuk u bë dallimi midis sëmundjeve parësore dhe dytësore apo edhe karcinomave të vjetra të shëruara, të cilat u zbuluan vetëm rastësisht. Shumë rezultate të studimeve të tilla janë të pakuptimta në vetvete. Përpara zbulimit të mjekësisë gjermane në vitin 1981, kishte shumë teori për origjinën e kancerit, por askush nuk besonte se kanceri mund të lindte nga një konflikt biologjik, d.m.th. një shoku dramatik, shumë akut izolues i përvojës së konfliktit (DHS) që na kap të papërgatitur dhe "në këmbën e gabuar". për të mundur. Një shembull: Një paciente kishte humbur tashmë 4 të afërm shumë të afërt në një kohë të shkurtër, por nuk kishte pësuar asnjë konflikt të vetëm biologjik, sepse ajo e kishte ditur që më parë se secili prej këtyre të afërmve, babai, nëna, vëllai dhe xhaxhai, nuk kishte asnjë shans për të mbijetuar. kanë. Por kur xhaxhai, i cili i kishte premtuar asaj një gjoks të bukur, ia la gjoksin motrës së pacientit në testamentin e tij, pacienti u tremb plotësisht dhe pësoi DHS. Ajo u kap në këmbën e gabuar sepse tashmë e kishte pritur plotësisht dhe kishte përgatitur tashmë vendin e nderit në dhomën e ndenjjes për të. Ajo pësoi një konflikt të patretshëm. Në fund të fundit, ajo tashmë kishte marrë mendërisht pjesën (gjoksin) dhe tani duhej ta kthente mendërisht atë. Ajo zhvilloi karcinomën e pankreasit. Nga pikëpamja “psikologjike”, vdekja (“humbja”) e secilit prej këtyre të afërmve duhet të ishte shumë më e rëndësishme - por nuk ishte ashtu, sepse secili nga katër të afërmit e kishte ditur më parë këtë, sa e trishtueshme. ishte, asgjë nuk do të ndodhte ishte për të bërë. Të afërmit u vajtuan siç duhet, por ishte një konflikt humbjeje psikologjike apo psikologjike dhe jo konflikt biologjik. Dështimi për të trashëguar gjoksin e goditi plotësisht pacientin. Kjo bëri që ajo të kishte një konflikt biologjik dhe kancer në pankreasin e saj. Por, siç do të shohim, Ca pankreatik nuk është një "gabim", por më tepër një proces biologjik kuptimplotë. Në këtë kontekst, është e rëndësishme të kuptohet se e njëjta ngjarje (p.sh. një aksident) nuk ka pse të shkaktojë të njëjtin konflikt te çdo person apo edhe të shkaktojë fare një DHS. Të vuash nga një konflikt është diçka shumë individuale dhe e vetmja gjë që ka rëndësi është ajo që vetë pacienti raporton për të. Ca i pankreasit zakonisht përfshin një konflikt me anëtarët e familjes. A. Konflikti i zemërimit "luftë për pjesën" p.sh. konfliktet e trashëgimisë Fokusi i Hamer është i vendosur në trungun e trurit (pons) në anën e djathtë anësore. Në fazën aktive të konfliktit, formohet një tumor kompakt. Detyra e këtij tumori është të prodhojë lëng pankreatik në rritje, i cili mund të shpërbëjë sheqerin dhe proteinat. Gjatë kësaj faze, pacienti ndjen vetëm një presion të caktuar në të ashtuquajturin retroperitoneum, pra peritoneumin e pasmë, sepse pankreasi ndodhet “retroperitonealisht”, pas peritoneumit, si veshkat. Gjatë fazës së shërimit, pacienti ka simptomat e zakonshme të TBC-së me djersitje gjatë natës, etj. Pankreasi është i ashtuquajturi organ i apendiksit të zorrëve, ashtu si mëlçia ose mushkëritë (alveolat). Siç thashë, qëllimi biologjik është të prodhojë më shumë lëng tretës në pankreas në mënyrë që ndoshta të jetë në gjendje të thithë (tretet) copën (gjoksin). Ose e thënë ndryshe: indi i rritur i pankreasit duhet të përdoret për të tretur më mirë copën duke rritur çlirimin e lëngut të pankreasit. Edhe nëse copa nuk është më një copë ushqimi për ne sot, e njëjta gjë vlen edhe për kafshën - për të cilën 5 ligjet biologjike të natyrës duhet të zbatohen në mënyrë analoge (humbja e një cope). Megjithatë, shumica e adenokarcinomave pankreatike të shkallës sekretore të ngjashme me lulelakrën nuk janë aq të rrezikshme sa duken. Ekzistojnë 2 lloje kurash për adenokarcinomën e pankreasit: Në prani të mykobaktereve (në DHS) - kazezim tuberkuloz, degradim nekrotizues me kavitetet e mëvonshme të pankreasit. Shumica e adenokarcinomave të pankreasit nuk kërkojnë kirurgji, sepse enzimat tretëse mund të zëvendësohen nëse është e nevojshme (gjendja pas TB pankreatike). Shërimi me kapsulim nëse mykobakteret nuk ishin të pranishme në kohën e DHS. Pacienti praktikisht nuk ka simptoma shtesë përveç simptomave normale vagotonike. Por ai ka "disvantazhin" që tani nxjerr gjithnjë e më shumë lëng pankreatik, edhe pse kjo është e pakuptimtë biologjikisht. B. Zemërimi territorial ose konflikti i identitetit - në lidhje me epitelin (= letër-muri) e kanaleve pankreatike (në varësi të duarve, niveleve hormonale, konstelacionit skizo, etj.). Këtu fokusi Hamer ndodhet në trurin e madh në anën e djathtë të përkohshme. Pankreasi është gjithashtu një nga organet që janë të montuara funksionalisht nga disa pjesë të shtresave të ndryshme embrionale dhe për këtë arsye kanë edhe përmbajtje konflikti të ndryshme. Ulçera e qelizave skuamoze të pankreasit p.sh., i përket shtresës së jashtme të mikrobeve dhe, në varësi të dorës, korrespondon me një zemërim territorial ose konflikt identiteti. Kur bëhet fjalë për konfliktet midis trurit të vogël dhe trurit të vogël, duarja është e një rëndësie vendimtare, ndërsa ende nuk luan një rol në trungun e trurit. Pra, testi i duartrokitjes (duartrokitje) është një kriter shumë i rëndësishëm në mjekësinë gjermanike. Nëse dora juaj e djathtë është sipër, ju jeni djathtas dhe nëse anasjelltas, ju jeni mëngjarash. Pasoja e konflikteve, pra radha në të cilën ndodhin konfliktet, përcaktohet jo vetëm nga duarja, por edhe nga situata aktuale hormonale: pilula, klimakteria, marrja e hormoneve, heqja/rrezatimi i vezoreve, kimioterapia etj. I riu me dorën e majtë, për shembull, nuk vuan nga një ulçerë epitelit skuamoz në kanalin pankreatik në një konflikt të zemërimit territorial, por më tepër nga një ulçerë rektale. Nga ana tjetër, e reja me dorën e majtë ka një ulçerë të kanalit pankreatik (ose ulçerë stomaku ose ulçerë të kanalit biliar) në rast konflikti identiteti. Zakonisht një i ri me dorën e djathtë reagon. Gruaja në një konflikt identiteti në hemisferën e majtë kortikale të trurit femëror. Por nëse e njëjta grua merr pilulën, për shembull, atëherë në rast konflikti ajo ndihet mashkull dhe merr fokusin e saj Hamer në anën e djathtë mashkullore. Nga organi në tru ose nga truri në organ, korrelacioni është gjithmonë i qartë. Mëngjarashja dhe djathtasja është e rëndësishme vetëm kur bëhet fjalë për korrelacionin midis psikikës dhe trurit ose anasjelltas, sepse përcakton rrugën e konfliktit/trurit, dhe rrjedhimisht edhe cila "sëmundje" nga cili konflikt mund të vuajë pacienti. Konflikti i identitetit femëror Përmbajtja e konfliktit: "Të mos dish se ku i përket apo ku duhet të shkosh, as të dish se çfarë vendimi duhet të marrësh" korrespondon organikisht me një ulçerë mukozale rektale te një grua me dorën e djathtë. Në fazën CA, zhvillohen ulçera rektale pa dhimbje që rrjedhin gjak rrallë ose jo ende në këtë fazë dhe zakonisht keqinterpretohen vetëm si "dhimbje hemorroide" në fazën e PCL. Kuptimi biologjik këtu është edhe zgjerimi ulcerativ i rektumit për defekim më të mirë dhe gjithashtu për të përmirësuar pozicionimin (identitetin). Gjatë fazës së shërimit, pacientët përjetojnë kruajtje dhe dhimbje, si dhe ënjtje të rëndë të mukozës dhe gjakderdhje nga ulcerat shëruese. Kjo membranë mukoze shumë e fryrë, ulçeroze, e cila sekreton gjak të ndritshëm, më parë është diagnostikuar pothuajse gjithmonë si "gjakderdhje hemorroide", por sot shpesh keqinterpretohet po aq gabimisht si rektumi-Ca dhe, për fat të keq, "shërohet" plotësisht në mënyrë kirurgjikale dhe të panevojshme. ekstirpimi rektal. Por nëse nuk bëni asgjë tjetër përveç terapisë simptomatike për të reduktuar ënjtjen dhe për të parandaluar përsëritjet e konfliktit, atëherë një ulçerë rektale do të shërohet pa asnjë problem. Megjithatë, këtu vlen edhe sa vijon: Kini kujdes nëse një SINDROM shfaqet në të njëjtën kohë me karcinomën e kanalit grumbullues të veshkave, një të ashtuquajtur konflikt refugjat/ekzistencë ose konflikt të të qenit vetëm, konflikt të ndjenjës së pakujdesit/kujdesit të dobët. ose frika nga spitali etj. Shpesh preken edhe muskujt e rektumit përreth. Kjo shkakton paralizë në fazën ca dhe krizë epileptike = kriza epiletike në fazën pcl. Megjithatë, nëse të dyja epil. Krizat (shqisore dhe motorike) ndodhin njëkohësisht, pastaj pjesa ndijore ka mpirje dhe mungesë gjatë sulmit epileptiko-muskulor. Ne i quajmë këto tenesmus të rektumit. Pas krizës epileptoide, kruajtja shqisore dhe dhimbja kthehen. Nëse edema ruhet në organizmin tonë si pjesë e ndonjë faze shërimi, p.sh. në ulçerë të kanalit pankreatik, hepatit, kist të veshkave, pleurit apo edhe ulçerë rektale në fazën pcl etj., atëherë nëse në fazën aktive shtohet një kanal grumbullues Ca. , mbajtja e tepërt e ujit; dmth mukoza e rektumit mund të fryhet më pas dy herë më shumë ose edhe më shumë, pra të shkaktojë probleme dhe sigurisht fokusin Hamer në tru. Në rektum, për shembull, probleme me jashtëqitje (= probleme me jashtëqitje). Në ulçerën e qelizave skuamoze të kanalit pankreatik Tek gruaja me dorën e majtë, ulçera zhvillohen në degët e kanalit pankreatik dhe në kanalin e madh pankreatik (duktusi pankreatik) në fazën e konfliktit aktiv. Kuptimi biologjik është zgjerimi ulcerativ i kanaleve pankreatike në mënyrë që të mund të ekskretohet më shumë lëng pankreatik. Gjatë fazës së shërimit, kanalet pankreatike të prekura nga ulçera fryhen; Përveç kësaj, amilaza në serum rritet. Tani diagnoza zakonisht bëhet për një tumor të pankreasit, i cili në realitet nuk është një tumor, por "thjesht" një i ashtuquajtur pseudo-tumor. Pasi ënjtja të jetë ulur, kanalet e prekura të pankreasit zakonisht bëhen përsëri të patentuara. Por edhe këtu: Kujdes nga SINDROMI. Nuk janë të rralla rastet kur ky konflikt shoqërohet me një ulçerë të stomakut ose të kanalit biliar, i cili gjithashtu i përket shtresës së jashtme të mikrobeve dhe ka të njëjtën përmbajtje si një konflikt. Në ulçerat e mukozës së stomakut P.sh. është një mosmarrëveshje territoriale, zakonisht një konflikt kufiri, p.sh. me “shefin e qarkut fqinj”, edhe në lidhje me përmbajtjen e territorit. Ka “lloje stomaku” të vërtetë që gjithmonë reagojnë me zemërim territorial. Në fazën e konfliktit aktiv, ka një humbje të substancës në mukozën e stomakut, përgjatë lakimit më të vogël të stomakut, në pilor dhe në bulbin duodenale, ku ka migruar epiteli skuamoz ektodermal, i cili është shumë i ndjeshëm. Prandaj dhimbja ose dhimbje barku. Kuptimi biologjik është zgjerimi ulcerativ i kalimit të stomakut, veçanërisht i daljes gastrike. Ulçera e stomakut dhemb! (Skema SS!). Gjatë fazës së shërimit shpesh shohim ulçera gastrike me gjakderdhje (hematemezë dhe jashtëqitje të zeza). Edhe pse në fakt kjo është një shenjë e mirë, ne jemi mësuar ta shohim si të keqe, gjë që në parim nuk është. Në këtë fazë, pacienti nuk ka më dhimbje, përfshirë dhimbje barku, derisa të ndodhë sulmi i dyfishtë ndijor (dhimbje + mungesë) dhe motorik (epileptik) i muskujve të strijuar të stomakut (= epilepsi gastrike me dhimbje dhe mungesë). Kujdes me SINDROMIN. Gjithashtu në ulçerat biliare intrahepatike dhe ekstrahepatike është një konflikt i zemërimit territorial. Janë shkelur kufijtë me territoret fqinje, që “bosi fqinj” të kryejë sulme. Gjithashtu shpesh debate për paratë. Në fazën e konfliktit aktiv, formohen ulçera në kanalet biliare intra dhe ekstrahepatike dhe në fshikëzën e tëmthit, të cilat janë të dhimbshme. Kuptimi biologjik këtu është edhe zgjerimi ulcerativ në rrugët biliare në mënyrë që dalja e biliare të përmirësohet me diametrin më të madh. Në fazën e shërimit shohim hepatit. Për shkak të ënjtjes intra-kanalikulare të mukozës për të shëruar ulcerat, ndodh një bllokim i përkohshëm i kanalit biliar (verdhëza) dhe akumulimi i biliare, qoftë në shumicën e kanaleve biliare intra dhe ekstrahepatike (hepatiti ikterik). ose vetëm në një pjesë të vogël (hepatiti anikterik). Me krizë të njëkohshme shqisore-epileptoide: dhimbje dhe mungesë dhe kriza motorepileptike: dhimbje barku biliare dhe kriza shqisore-epileptike të qelizave a-ishullore: hipoglikemia deri në 0 - e rrezikshme!! Por nuk janë viruset që shkaktojnë hepatitin, siç kishim besuar ne mjekët e zgjuar në thjeshtësinë tonë, por organizmi ynë i përdor ato, nëse janë të pranishëm dhe nëse ekzistojnë fare (meqë nuk janë vërtetuar ende), për qëllime optimizimi i procesit të shërimit. Nëse nuk ka viruse, faza e shërimit sigurisht që do të vazhdojë, por ndoshta jo në një mënyrë biologjikisht optimale; p.sh. hepatiti jo A, jo B, jo C. Truri ynë gjithmonë përcakton se çfarë lloj mikrobesh lejohen të na ndihmojnë me çfarë pune dhe kur, dhe vetëm një lloj i caktuar që lejon trurin tonë të punojë atje. Dhe në të njëjtën mënyrë, me urdhër të trurit tonë, mikrobet e supozuara patogjene bëhen sërish mikrobe beninje, jo patogjene, të cilat tërhiqen në një pjesë të organizmit tonë ku nuk shkaktojnë asnjë ndërprerje, por ku mund të riaktivizohen në çdo rast. koha kur nevojiten sërish. Gjëja më e frikshme, si në procesin e shërimit të ulçerës gastrike, ashtu edhe në hepatitin, nuk është gjakderdhja në stomak apo vlerat e ngritura të mëlçisë (sidomos gama-GT, fosfataza alkaline dhe ndoshta bilirubina në rrjedhën ikterike), por kriza epileptoide. ndodh kur vlerat e mëlçisë sapo fillojnë të bien përsëri - në stomak, epilepsi gastrike. Kërkohet kujdes i jashtëzakonshëm kundër "komës hepatike" (formimi i amoniakut në mëlçi), që në fakt është një koma cerebrale, kriza epileptoide. Terapia konsiston në administrimin e vazhdueshëm të glukozës per os (orale), administrim të pakët ose aspak lëngjeve me infuzion nëse pacienti nuk reagon dhe nuk është i mundur një tub nazogastrik. Kujdes nga SINDROMI që shkakton hepatomegalinë (ënjtje të rëndë të mëlçisë) me dhimbje tensioni të kapsulës së mëlçisë. Vlerat e mëlçisë, veçanërisht gama GT, gjithashtu rriten ndjeshëm për shkak të hepatomegalisë, të cilën ata do ta bënin shumë më pak pa SINDROM. Por pavarësisht të gjitha komplikimeve, p.sh. në konflikte të gjata dhe intensive, që falë Zotit nuk janë normë, shumica e pacientëve arrijnë të shërohen sërish. Meqenëse e kemi njohur mjekësinë gjermanike, ne kemi ditur se si kanceri dhe të gjitha të ashtuquajturat sëmundje lindin, përparojnë dhe mund të ndalohen përsëri - dhe si mund ta shmangim ose t'i japim fund SINDROMËS nëse është e mundur. Burimi i artikullit: Pankreas-Karzinom | Germanische Heilkunde (germanische-heilkunde-dr-hamer.com)

Programe të veçanta kuptimplote biologjike - sipas Mjekesis Germane nga Dr. mjek. Ryke G

Programe të veçanta kuptimplote biologjike - sipas Mjekesis Germane nga Dr. mjek. Ryke G

Në Mjekesin Germane nuk flasim më për "sëmundje", sepse ky term është mashtrues në kuptimin e ligjit të dytë biologjik (ligji i dy fazave). Është më e saktë të flasim për programe speciale që Nëna Natyrë na ka dhënë krijesave në këtë tokë ("të programuara në trurin tonë") në mënyrë që të jemi në gjendje të reagojmë ndaj konflikteve biologjike. Nëse një program i veçantë është në fazën aktive (kjo quhet aktivitet konflikti), individi i prekur (njerëz ose kafshë) nuk duhet domosdoshmërisht të ndihet "i sëmurë". Shpesh është hiperaktiv, gjë që shihet si pozitive në shoqërinë tonë. Dhe anasjelltas: Nëse ky program special është në fazën e dytë, në fazën e shërimit - d.m.th. nëse konflikti është zgjidhur në mënyrë që faza e pashmangshme e shërimit të fillojë - individi i prekur shpesh ndihet shumë "i sëmurë". Por të flasësh për "sëmundje" është absurde, edhe pse jemi mësuar ta vlerësojmë atë si negative. Fakti është se deri tani nuk e dinim ligjin e dyfazoreve! Jeni “i sëmurë” nëse përpiqeni me të gjitha forcat të zgjidhni konfliktin tuaj biologjik dhe për këtë arsye jeni hiperaktiv, flini pak dhe hani pak? Apo jemi "të sëmurë" nëse do të ishim në gjendje të zgjidhnim konfliktin dhe tani trupi ynë duhet të shërohet nga sforcimet e këtyre vështirësive dhe ku ndodhin edhe proceset riparuese në organizëm? Një arsye tjetër e rëndësishme është kjo: Termi “sëmundje” ka konotacione negative në shoqërinë tonë; ju duhet ta “luftoni” sëmundjen, ta “zhdukni” atë! Menduam se "sëmundjet" ishin fatkeqësitë e natyrës që duhej t'i rregullonim. Temperatura është e keqe dhe duhet të ulet; Dhimbja është e keqe dhe duhet luftuar. Lodhja do të ishte e keqe dhe patjetër duhet të bëni diçka për të! As afër! Të sugjerosh që Nëna Natyrë po bën budallallëqe ose se ajo nuk është perfekte është ose idiote, gabim ose keqdashës... Natyra nuk di të bëjë shaka, ajo është gjithmonë e vërtetë, gjithmonë serioze, gjithmonë strikte; ajo ka gjithmonë të drejtë, dhe gabimet janë gjithmonë të njeriut! - Gëte Temperatura, dhimbjet, lodhja etj janë thjesht pjesë e programeve të ndryshme speciale (pothuajse gjithmonë në fazën e shërimit). Përveç faktit që këto simptoma padyshim të pakëndshme kanë kuptimin e tyre biologjik (p.sh. dhimbja pas thyerjes së këmbës garanton imobilizim dhe në këtë mënyrë kushte optimale për shërim), ato nuk duhet të "luftohen" verbërisht në mënyrë simptomatike. Gjithnjë e më shpesh, "terapia moderne e dhimbjes" me morfinë përfundon në varrezat e vjetra. Por kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet ose nuk mund të bëni asgjë për shqetësimin, dhimbjen, etj.! Ju mund të bëni gjithçka që çon në mirëqenien e pacientit, pra nuk shkel 5 ligjet natyrore biologjike!! Thirrja e Dr. Hamer për komunitetin mjekësor dhe terapeutik: Bëjuni pacientëve që ju janë besuar atë që do t'i bënit vetes, gruas apo fëmijëve tuaj! Burimi i artikullit: Sinnvolle Biologische Sonderprogramme (SBS) | Germanische Heilkunde (germanische-heilkunde-dr-hamer.com)

I ashtuquajturi "kanceri" i gjirit - Programe të veçanta kuptimplote biologjike

I ashtuquajturi "kanceri" i gjirit - Programe të veçanta kuptimplote biologjike

PROGRAME TË VEÇANTA KUPTIMTARE BIOLOGJIKE Sipas gjetjeve të mjekses germane nga Dr. mjek. Ryke Geerd Hamer Gruaja kryesisht e vendos lidhjen e saj me fëmijën dhe partnerin e saj në gjoksin e saj. Për këtë arsye, sëmundja e gjirit është sëmundja më e zakonshme tek gratë. (shih veprën e Dr. Hamer: "Kanceri i gjirit "I ashtuquajturi kanceri më i zakonshëm tek gratë?") Sipas mjekësisë gjermane, ne dallojmë dy lloje të kancerit të gjirit: i ashtuquajturi kanceri i gjëndrës së qumështit, i njohur mjekësisht edhe si karcinoma adenoid i gjirit, mund të ndihet si një gungë e fortë, kompakte dhe i ashtuquajturi kancer i kanaleve të qumështit, i quajtur mjekësisht edhe karcinoma intraduktale - në fakt një ulçerë intraduktale - në të cilën nuk mund të ndjeni asgjë në fazën e konfliktit aktiv. Më së shumti, pacienti ndjen një ndjesi të lehtë tërheqjeje në zonën e prekur të gjirit. Përveç kësaj, sigurisht që ka edhe karcinoma normale të lëkurës në lëkurën e jashtme të gjirit, të cilat ndodhin edhe në pjesën tjetër të trupit, duke përfshirë neurodermatitin e epitelit skuamoz të lëkurës. Në thelb, konfliktet janë: Për karcinomën e gjëndrës së qumështit është gjithmonë një argument ose një konflikt shqetësimi Gjithmonë ka një konflikt ndarjeje për ulcerat e kanaleve duktale. Tani e dimë se ka të djathtë dhe të majtë. Të gjithë mund ta vërejnë këtë vetë: duartrokasin si në teatër. Dora në krye është ajo kryesore, d.m.th. përcakton dorëzimin. Nëse dora juaj e djathtë është lart, atëherë ju jeni djathtas; anasjelltas, nëse dora juaj e majtë është sipër, truri juaj është mëngjarash. Ky test është shumë i rëndësishëm për të zbuluar se në cilën hemisferë cerebrale po punon një person, sepse ka shumë majtak të rikualifikuar që e konsiderojnë veten si të djathtë. Për ta thënë thjesht, tru i vogël dhe truri i djathtë janë kryesisht përgjegjës për anën e majtë të trupit, dhe anasjelltas - tru i vogël dhe truri i majtë janë përgjegjës për anën e djathtë të trupit. Për gruan me dorën e djathtë mund të thuhet shkurtimisht: Gjiri i majtë është përgjegjës për fëmijën dhe nënën e gruas dhe folenë (apartament, shtëpi), dhe gjoksi i djathtë është përgjegjës për partnerin (burrin ose të dashurin) ose partnerët, d.m.th të gjithë njerëzit e tjerë (babai, vëllai ose motra, nëna. -vjehrri, shefi, fqinjët etj.) – përveç fëmijëve të vegjël ose njerëzve dhe kafshëve të perceptuara si fëmijë. Nëse një grua me dorën e djathtë ka kancer të qumështit në gjoksin e majtë, atëherë ajo ose ka një konflikt kujdesi për fëmijën e saj, nënën ose folenë e saj, ose ka një konflikt me fëmijën, nënën ose folenë e saj. Nga ana tjetër, nëse bëhet fjalë për ulçerë kanali, atëherë gruaja ka konflikt ndarjeje nga fëmija, nga nëna ose nga foleja. Për gruan majtake është pikërisht e kundërta: Gjoksi i djathtë është për fëmijën, nënën e femrës dhe folenë, dhe gjoksi i majtë është për partnerin/partneret si më sipër). Pra, nëse ajo ka kancer të gjëndrës së qumështit në gjoksin e saj të djathtë, atëherë ky është një konflikt i kujdesit për fëmijën e saj, nënën ose folenë e saj. Nëse ajo ka një ulçerë duktale në gjoksin e djathtë, atëherë ajo ka një konflikt ndarjeje nga fëmija, nëna ose foleja e saj. Ashtu si përmbajtja e konfliktit është e ndryshme për të dy llojet e kancerit të gjirit, reletë, vendet në trurin tonë kompjuterik, natyrisht janë të vendosura në pjesë të ndryshme të trurit tonë. Reletë për kancerin e gjëndrës së qumështit janë të vendosura në zonën anësore të jashtme cerebellar dhe i përkasin shtresës së mesme embrionale. Reletë për ulcerat e kanalit dieduktal janë të vendosura në qendrën ndijore kortikale të korteksit cerebral dhe - siç u përmend tashmë në fillim - në anën e kundërt me organin. Kanceri i gjëndrës së qumështit është një nga kanceret që kontrollohet nga truri i vjetër, që do të thotë se qelizat shumohen në fazën aktive të konfliktit sipas sistemit ontogjenetik të SBS të kancerit dhe ekuivalentit të kancerit SBS (Ligji 3 Biologjik i Natyrës). Në të kundërt, ulçera e kanalit të qumështit duktal është një proces i kontrolluar nga truri, i cili shkakton ulçera, pra defekte të indeve, në fazën e konfliktit aktiv. Në fazën e shërimit gjithçka është e kundërt: Tumoret kompakte që u rritën përmes proliferimit qelizor në fazën e konfliktit aktiv, kazezohen dhe ndahen përsëri nga mikrobet, nëse janë të pranishëm, p.sh. kërpudhat ose bakteret kërpudhore, si tuberkulozi, ndërsa defektet e indeve të kontrolluara nga cerebumi rindërtohen përmes përhapjes së qelizave. në fazën e shërimit që ndjek. Për këtë qëllim, vetëm të ashtuquajturit viruse (nëse ekzistojnë!) përdoren si mikrobe ndihmëse. Ky është operacioni i natyrës! Mjekësia konvencionale nuk i dinte lidhjet, nuk mund të bënte dallimin midis aktivitetit të konfliktit dhe fazës së shërimit dhe thjesht përshkroi gjithçka që shkakton përhapjen e qelizave ose ndryshimet e indeve si malinje. Nga ana tjetër, ulçerat, të cilat shkaktojnë reduktimin e qelizave në fazën e konfliktit aktiv, përshkruhen si beninje. Shembull: Foshnja e një nëne ra nga krahët e saj, goditi kokën në dysheme dhe ishte pa ndjenja për një kohë. Si një grua me dorën e djathtë, nëna vuante nga një konflikt biologjik nënë/fëmijë i gjirit të majtë me DHS (sindroma Dirk-Hamer). Nga ky DHS, një kancer i gjëndrës së qumështit adenoid u rrit në gjoksin e majtë të nënës, d.m.th. u rrit indi i gjëndrës së qumështit. Kjo nuk është aspak një gjë e kotë që organizmi i nënës po bën këtu duke ndërtuar inde shtesë të gjëndrës së qumështit, sepse qëllimi është qartësisht që të ndihmohet foshnja, e cila po përjeton një çrregullim zhvillimi si pasojë e këtij aksidenti, duke marrë më shumë qumësht gjiri. . Në këtë mënyrë organizmi i nënës përpiqet të kompensojë dëmin e shkaktuar. Pra, për sa kohë që konflikti zgjat, rritet i ashtuquajturi tumor i gjëndrës së qumështit, pra prodhimi i qumështit vazhdon. Vetëm në momentin kur foshnja është përsëri plotësisht mirë, konflikti zgjidhet, pra ndalon rritja e gjëndrës së qumështit. Efekti: nëna ka shumë më shumë qumësht në anën e supozuar të sëmurë se më parë, edhe pse është në tension simpatik, pra në fazën e konfliktit aktiv. Ne shohim se ndryshimet që ne i referohemi si sëmundje ishin në të vërtetë pikërisht e kundërta e sëmundjeve, domethënë: një proces shumë domethënës në ndërveprimin e natyrës, p.sh. midis nënës dhe fëmijës dhe nënës dhe partnerit. Një grua tjetër e cila kishte pasur një konflikt me burrin e saj dhe kishte zhvilluar kancer gjiri para tre muajve të parë të shtatzënisë, i cili u ndez përsëri pas shtatzënisë, kishte qumësht në gjoksin e partnerit të saj të djathtë për një kohë të gjatë pasi qumështi në gjoksin e saj të majtë kishte shumë kohë. që kur u tha. Në fund të periudhës së ushqyerjes me gji, kanceri i gjëndrës së qumështit i shkaktuar nga tuberkulozi me djersitjet e zakonshme të natës u zhduk përsëri. Megjithatë, ky proces mund, por jo domosdoshmërisht, të shoqërohet me dhimbje, të ashtuquajturat dhimbje cerebelare, të cilat e gjejmë edhe në pjesën tjetër të dermës së njeriut, veçanërisht të rënda në herpesin, për shembull. Gratë më pas flasin për dhimbje të forta, të ngjashme me thikë në vendin e gungës, të ashtuquajturat dhimbje cikatrike. Në tomografinë kompjuterike (CT) të gjirit, mund të shohim një zgavër në fund ku ndodhej nyja e qumështit. Ky është, për shembull, përparimi biologjik që është ende rregull mes popujve primitivë sot. Për gratë në të ashtuquajturat vende të civilizuara, këto procese zakonisht ndodhin jashtë periudhës së ushqyerjes me gji. Pra, nëse një grua në qytetërim ka një konflikt nënë/fëmijë ndërkohë që ajo nuk ushqen më gji, atëherë një tumor i tillë i gjëndrës së qumështit rritet dhe imiton qëllimin e dëshirës për t'i dhënë më shumë qumësht foshnjës, që është një fëmijë, por zakonisht jo më shumë se që Foshnja është e pranishme. Kjo bëri që mjekët tanë modernë ta shihnin këtë tumor si diçka krejtësisht të pakuptimtë, të sëmurë, një degjenerim të natyrës, sepse ata kishin humbur kuptimin e tyre për kuptimin origjinal. Por këto procese ndodhin në mënyrë analoge edhe te një grua në qytetërimin tonë, edhe pse gruaja nuk ushqehet me gji, dhe në fazën e shërimit - nëse ndodh kjo - tumori kazezohet nga bakteret mykotike të tuberkulozit (nëse ka) dhe zbërthehet sërish. Nëse nuk ka baktere mykotike të TB-së, nyja mbetet vazhdimisht e pranishme, kapsulon vetveten, por sigurisht nuk formon më një rast. Por si mund të vdisni nga kanceri i gjirit, mund të pyesni? Nëse lëmë mënjanë kurset e rralla, shumë, shumë të gjata të konfliktit, të cilat në raste të rralla mund të çojnë në vdekje, duhet thënë se konfliktet iatrogjene, d.m.th., paniku të shkaktuara nga injoranca mjekësore në vazhdën e një diagnoze të kancerit të gjirit (paniku i frikës nga kanceri, paniku i frikës nga vdekja, rënia e vetëvlerësimit), etj., të cilat më pas shkaktojnë një kancer të ri, të quajtur metastaza në mjekësinë konvencionale - që për fat të keq sot janë normë - dhe nga të cilat mund të vdesësh shumë lehtë. Por kjo nuk ka më asnjë lidhje me sëmundjen aktuale. Ndërsa pamë një rritje të indit të gjëndrës së qumështit në fazën konflikt-aktive të kancerit të gjëndrës së qumështit, ne shohim ulçera, një reduktim të qelizave në rreshtimin e kanaleve të qumështit, në fazën ca të SBS në kanalet e qumështit. Nga pikëpamja psikologjike, ka gjithmonë një konflikt ndarjeje: ose nënë/fëmijë ose grua/nënë ose nga partneri. Duhet ta imagjinojmë këtë proces shumë realisht, sikur këta individë të ishin ngjitur së bashku me ngjitës dhe kur u ndanë, një pjesë e lëkurës më të jashtme u shqye, siç e shohim zakonisht në lëkurën e mbetur në tablonë klinike të neurodermatitit. Këto ulçera janë një simptomë. Simptoma tjetër është paraliza shqisore e kanaleve të qumështit. Nëse paraliza shqisore shtrihet në lëkurën e jashtme të gjirit, pacienti nuk ka më asnjë ndjesi në thithkë. Ky proces vërehet rrallë, ndërsa me karcinomat e gjëndrave të qumështit, në varësi të madhësisë së gjirit dhe vendndodhjes së zonës së prekur, gunga mund të ndihet pas vetëm disa javësh. Një përjashtim nga kjo është i ashtuquajturi nyje scirrhous në rastin e kancerit të kanalit të qumështit, i cili ndodh kur konflikti zgjat praktikisht pafund. Mund të quhet gjithashtu kancer i tkurrjes së mbresë. Një kancer i tillë scirrhous ndonjëherë mund të shihet si një masë në mamografi. Spërkatjet e vogla të gëlqeres janë shpesh tipike. Nëse konflikti i ndarjes zgjidhet, atëherë ne tani shohim të lindë një ndërlikim që nuk ishte parashikuar biologjikisht, pasi foshnja normalisht do të thithte qumështin gjatë fazës së shërimit. Edhe pse tani nuk prodhohet qumësht, prodhohet sekrecion i plagës, i cili shpesh nuk mund të rrjedhë dhe për këtë arsye gjoksi grumbullohet, bëhet i nxehtë dhe i kuq i ndezur dhe fryhet në një kohë shumë të shkurtër. Pra, gjoksi zmadhohet vetëm kur fillon faza e shërimit, ndërsa me kancerin e gjirit ishte e kundërta. Rrjedhja e gjirit është një shenjë e mirë dhe do të thotë se sekrecioni nga thithka po zbrazet nga jashtë apo edhe po pikon, pra kanalet e prekura të qumështit nuk janë fryrë plotësisht, por sekrecioni mund të zbrazet nga jashtë. Ajo që është e pakëndshme është se ndjeshmëria tani kthehet, zakonisht edhe e tepërt, kështu që flasim për mbindjeshmëri (hiperestezi). Ndonjëherë pacienti vëren edhe një tkurrje të brendshme të gjirit nëse konflikti ka zgjatur për një kohë të gjatë. Duhet të operoni vetëm nëse ju duket e arsyeshme, nëse shërimi spontan do të zgjaste shumë ose nëse ka pasur konflikte të mëvonshme. Nëse, për shembull, pacienti ndihet i shpërfytyruar nga gunga dhe ka lindur një melanoma për shkak të DHS dhe/ose epiteli skuamoz i sipërm ka shpërthyer për ndonjë arsye, atëherë kemi një gji të hapur, me gjalpë, me erë të pakëndshme që mund të shkaktojë parehati. E njëjta gjë ndodh edhe nëse gjoksi është hapur nga një shpim ose prerje. Burimi i artikullit: Brustkrebs - der häufigste Krebs bei Frauen | Germanische Heilkunde (germanische-heilkunde-dr-hamer.com)

TESTOSTERONI - Mënyrat më efektive për optimizim natyror

TESTOSTERONI - Mënyrat më efektive për optimizim natyror

Si mund të rrisim nivelet e testosteronit në mënyrë natyrale? Këtu ju shpjegojmë se sa e lehtë është të rritni nivelet e hormoneve. Lista fillon me mënyrat më efektive dhe përfundon me mënyrat më pak të provuara për të rritur nivelet e hormonit mashkullor më të njohur: 1. GJUMI Mënyra më e lehtë për të rritur nivelet e testosteronit është të bëni një gjumë të mirë gjatë natës. Pjesa kryesore e testosteronit prodhohet gjatë gjumit, gjë që është konfirmuar edhe nga Shoqata Gjermane për Endokrinologjinë. Është e padiskutueshme që nivelet e testosteronit rriten me rritjen e kohëzgjatjes së gjumit. Në një sondazh me burra të moshuar edhe deri në 9.9 orë në shtrat. Pas kësaj ai u fundos përsëri. Në vetë-eksperimentin tim, rezultatet e të cilit i paraqita në Konferencën e fundit Biohacking në Los Angeles, ndër të tjera, identifikova gjumin si elementin më të rëndësishëm për rritjen e nivelit të testosteronit. Deri tani vlera ime më e lartë u mat një mëngjes pas më shumë se 9 orësh gjumë në Toskanë. Për mënyrat për të optimizuar gjumin tuaj, shikoni artikujt tane rreth gjumit për të fjetur mirë dhe për t'u zgjuar me energji. Gjumi (qendra-e-shendetit.com) 2. NGRITJA E PESHAVE Një tjetër metodë efektive për rritjen e niveleve të testosteronit është argëtimi i mëparshëm i Arnold Schwarzenegger-it. Ngritja e hekurit çon dukshëm në rritjen e prodhimit të hormonit seksual, siç mund të lexohet edhe në një studim nga NCBI. Njësitë me intensitet të lartë me shumë peshë janë më të dobishme këtu sesa stërvitjet e gjata me shumë përsëritje dhe peshë të vogël. Më mirë e shkurtër, e rëndë dhe intensive sesa e gjatë, e lehtë dhe e lehtë. Ushtrimet që punojnë grupe të shumta muskujsh në të njëjtën kohë, të tilla si squats, deadlifts, shtytje stol dhe ngritjet olimpike, janë më efektive. 3. SPRINTING Ka disa studime, gjithashtu nga NCBI, që kanë demonstruar efektin në rritje të sprintit në prodhimin e testosteronit. Në një studim, pjesëmarrësit përfunduan disa sprinte shumë të shkurtra, por me intensitet të lartë 6 sekondash dhe ishin në gjendje të rrisnin ndjeshëm nivelet e tyre të testosteronit. Niveli mbeti i ngritur edhe pas rigjenerimit të plotë. Për rezultate më të mira, mund të bëni 5 deri në 10 sprinte të shkurtra nga 6 deri në maksimum 15 sekonda. Pas çdo sprinti, duhet të rikuperoni plotësisht (rreth 3 deri në 4 herë më shumë se koha e sprintit) përpara se të bëni sprintin tjetër. 4. VITAMINA D Vitamina D ka një efekt në mbi 1000 gjene dhe, përveç metabolizmit të yndyrës, përbërjes së kockave dhe muskujve dhe sistemit imunitar, ndikon edhe në nivelet e testosteronit. Edhe me nivele normale të vitaminës D, rritja e saj ka çuar në rritjen e prodhimit të testosteronit. Prandaj, është i vetmi suplement i provuar për të rritur nivelet e testosteronit. Cdo gje rreth vitamines D mund te lexoni ketu: Vitamina D | Qendra e Shëndetit (qendra-e-shendetit.com) 5. POZIMI Sipas studimit mbresëlënës të Amy Cuddy, mendoj se kam mundur të rris nivelet e testosteronit në dhomë me rreth 20%. Sipas profesorit të Harvardit, nivelet e ndryshme të hormoneve mund të rriten ose ulen brenda një çerek ore me të ashtuquajturat pozime në fuqi. Këshilla ime: Përpara datës tjetër të rëndësishme, ju rekomandoj të dilni para pasqyrës dhe të luani Gorilla (ose Wonder Woman) për të rritur ndjeshëm nivelet e testosteronit. 6. KREATINË Zëvendësimi i kreatinës ka efekte të rëndësishme në nivelet e testosteronit, veçanërisht kur kombinohet me ngritjen e peshave. Në këtë studim, vetëm 5 ditë me 5 gramë kreatinë monohidrate në ditë çuan në një nivel të rritur të testosteronit. Është e rëndësishme që herë pas here të ndërpritet kreatina në mënyrë që shtimi të mos dëmtojë prodhimin e trupit. Bonus: Kreatina tani konsiderohet gjithashtu një nootropik efektiv që jo vetëm promovon performancën fizike, por edhe mendore. 7. ZINK Zinku konsiderohet zyrtarisht një përforcues i fuqishëm i testosteronit, por kjo është vetëm gjysma e historisë. Sepse zinku ka një efekt të provuar në nivelet e testosteronit vetëm në rast të mungesës. Sapo niveli juaj i zinkut të jetë në një nivel "normal", edhe testosteroni juaj do të normalizohet dhe nuk do të rritet prej andej, edhe me administrimin e mëtejshëm të zinkut. Meqenëse mungesa e zinkut është mjaft e zakonshme. Në takimin e ardhshëm me mjekun, është mirë që të matet vlera e zinkut dhe më pas të vendoset nëse suplementimi ka kuptim. Veganët dhe vegjetarianët në veçanti shpesh kanë nivele të ulëta të zinkut dhe rrjedhimisht nivele të ulëta të testosteronit. Ushqimet e pasura me zink përfshijnë mëlçinë, viçin, farat e kungullit dhe ushqimet e detit. 8. MAGNEZI Ngjashëm me zinkun, magnezi mund të nxisë prodhimin e testosteronit vetëm kur ka mungesë të mineralit. E njëjta gjë vlen edhe këtu, testojeni vlerën dhe më pas vendosni. Personalisht, herë pas here marr magnez para gjumit pasi më ndihmon të relaksohem. Në përgjithësi, megjithatë, filozofia ime është të konsumoj sa më shumë që të jetë e mundur përmes të ushqyerit dhe vetëm të plotësoj vazhdimisht në rastet e mungesës ose kur është vërtetuar një përfitim i qartë. Korrigjoni mungesën e magnezit me dietën e duhur (qendra-e-shendetit.com) 9. BOR Bori është një metaloid dhe kolegu im biohaker Ben Greenfield (shih videon) më vuri në dukje efektin e rritjes së testosteronit. Edhe nëse situata e studimit këtu është ende e errët, ajo konsiderohet premtuese. Boroni përmendet këtu vetëm sepse Beni e përmendi atë në podcast. Nëse dikush ka më shumë informacion rreth borit dhe efekteve të tij, ju lutem më shkruani ose lini një koment. 10. Dushet e Ftohta Ndërsa nuk ka ende shumë prova shkencore për këtë, marrja e një dush të ftohtë aktivizon të njëjtin rajon të trurit që prodhon gonadotropinë, një nxitës i prodhimit të testosteronit. Është e rëndësishme jo vetëm të qëndroni nën ujë të vakët për disa sekonda, por të bëni një dush të ftohtë me akull për të paktën 30 sekonda. Përveç prodhimit të testosteronit, uji i ftohtë gjithashtu promovon shëndetin kardiovaskular, përshpejton djegien e yndyrës dhe përmirëson lëvizshmërinë dhe jetëgjatësinë e spermës. Mund të zbuloni se çfarë efektesh të tjera të mrekullueshme kanë dushi i ftohtë në artikullin tonë: Dushet me kontrast forcojnë sistemin imunitar (qendra-e-shendetit.com) 11. BIMË AFRODIZUESE Ka një mori bimësh dhe përbërësish që premtojnë rritje të jashtëzakonshme të testosteronit dhe dëshirës seksuale kur paketohen në suplemente. Këtu ju këshilloj të keni kujdes. Shumë nga këta përbërës aktivë dhe barishte, të tilla si tongkat ali dhe poleni i bletëve, nuk janë studiuar mirë. Gjithashtu, një rritje e dëshirës nuk do të thotë gjithmonë një rritje e niveleve të testosteronit. Por nëse një barishte si tongkat ali ose poleni në të vërtetë rrit epshin, p.sh. duke rritur rrjedhjen e gjakut dhe duke ju bërë më të interesuar për seksin, atëherë rritja e gatishmërisë për seksin dhe rritja e vetëbesimit mund të rezultojë gjithashtu në rritjen e prodhimit të testosteronit. Këtu duhet ta provoni (por në rrezikun tuaj). Burimi i artikullit: Die effektivsten Wege der natürlichen Testosteronoptimierung (flowgrade.de)

Nga i ftohti në i nxehtë - ushqimi termik që ne zgjedhim ka ndikim në shëndetin dhe mirëqenien tonë

Nga i ftohti në i nxehtë - ushqimi termik që ne zgjedhim ka ndikim në shëndetin dhe mirëqenien tonë

Sipas Mjekësisë Tradicionale Kineze (TCM), çdo ushqim dhe pije ka një efekt termik. Kjo nuk vjen nga temperatura e ushqimit - edhe pijet e nxehta mund t'ju freskojnë, ashtu si ushqimi i ngrënë i ftohtë mund t'ju ngrohë. Ajo që të gjithë prej nesh ndoshta e dinë është efekti ngrohës i një pjate pikante, siç është speci djegës. Më pas ne fillojmë të djersijmë dhe ndoshta edhe të marrim pak nxehtësi. Nga ana tjetër, çaji i mentes ka një efekt ftohës, gjë që njihet në vendet arabe. Në TCM, bëhet një dallim midis 5 efekteve termike: ftohtë ftohje neutrale ngrohja nxehtë Efekti termik është një nga mjetet më të rëndësishme terapeutike në ushqimin TCM. Me këtë njohuri ju mund të ndikoni drejtpërdrejt në shëndetin dhe mirëqenien tuaj. Të ushqyerit sipas Mjekësisë Tradicionale Kineze e do mesataren e artë në shumë fusha. Prandaj, pjesa më e madhe e ushqimit tonë, edhe për sa i përket sjelljes së temperaturës, duhet të jetë në intervalin e ngrohtë në neutral dhe neutral deri në freskues. Zonat e nxehta dhe të ftohta duhet të përdoren vetëm në mënyrë të synuar dhe përgjithësisht me kursim në rast të çekuilibrave dhe temperaturave ekstreme si në mes të verës. Këtu është një përmbledhje e shkurtër e grupeve individuale të ushqimit termal: Ushqimet e ftohta përfshijnë: Domate, ananas, kivi, limon, kos, tranguj, banane, mango, shalqinj, avokado, sheqer të bardhë, alga deti, karkaleca dhe gaforre, kripë, salcë soje, ujë mineral, ujë të ftohtë, çaj jeshil, birrë dhe shumë çajra bimorë të hidhur të tilla si sanëz, gentian, mantel zonje, rrënjë luleradhiqe, yarrow ose pelin. Siç thashë, ju lutemi kini kujdes me "ekstremet". Kur përdoren në moderim dhe në mënyrë të synuar, ushqimet e ftohta mund të kenë një efekt terapeutik. Jo më kot frutat ekzotike si agrumet, ananasi, bananet dhe mango rriten në tropikët. Aty ftohja e organizmit ka një status krejt tjetër se në gjerësitë tona gjeografike! Fakti që një shalqi mund të jetë mrekullisht freskues në 40 °C në mes të verës është për shkak të natyrës së sjelljes së tij të temperaturës. Por nëse hani shumë banane, portokall, kivi, kos dhe ujë mineral në dimër kur ka borë dhe akull, nuk duhet të habiteni që vazhdimisht jeni duke ngrirë, gishtat e këmbëve mbeten të ftohtë dhe keni diarre ose dobësi. Ushqimet ftohëse përfshijnë: Rrepka, lakër, lakërishtë, qiqra, fasule mung, sojë e verdhë dhe e zezë, goca deti, kalamarë, kallamar dhe oktapod, ullinj, elb, hikërror, të gjitha perimet e lakrës, kërpudha, lulelakër, chard, patëllxhan, kripa, speca, speca , selino, spinaq, kunguj të njomë, angjinare të Jeruzalemit, çikore, marule, sallatë me luleradhiqe, majdanoz, radikio, raketë, lakër turshi, mollë, dardhë, rrush, grejpfrut, manaferrë, portokall, luleshtrydhe, mandarinë, boronica, boronicë, boronica, sherebelë, qumësht soje, tofu, krem ​​pana, vaj ulliri, vaj liri, vaj susami, vaj luledielli, mish rosë, krem ​​djathi, qumësht i thartë, dhallë, salcë kosi dhe pije të tilla si verë e gazuar, verë e bardhë, çaj mallow, balsam limoni çaj, lëngje frutash të freskëta, lëng molle dhe dardhe, lëngje perimesh, musht, çaj të zi, ujë. Sidomos në stinën e ngrohtë, këto ushqime mund të na shërbejnë mirë. Nëse keni simptoma të nxehtësisë si p.sh. mukozën e thatë, gojën e thatë ose ndjenjën e nxehtësisë, mund të ndihmoni me ftohjen. Nëse keni probleme me të ftohtin, duhet të jeni të kujdesshëm me këtë kategori - me një metodë të përgatitjes së ngrohjes (p.sh. pjekja në furrë), për shembull, mund të krijohet një ekuilibër dhe efekti ftohës mund të neutralizohet disi. Ushqimet neutrale përfshijnë: Meli, misër, oriz, spell, bulgur, kuskus, thekër, quinoa, amaranth, bizele, fasule, karrota, patate, kohlrabi, kungull, lakër e kuqe, lakër e bardhë, kërpudha, rrepkë, panxhar, marule e qengjit, endive, hithër, patë , gjeldeti , thëllëza, viçi, viçi, mish derri, gjalpë, djathë, qumësht lope, mjaltë, sheqer i plotë kallamishte, kërpudha deti, kërpudha shitake, kërpudha pylli, vezë, miso, tempeh, hurma, fiq, kumbulla të thata, lajthi, fara kungulli , bajame, susam, fëstëkë, fara luledielli, fasule Adzuki, thjerrëza, fasule, troftë, sardele, krapi, shojzë e kuqe, harengë dhe pije të tilla si çaj trëndafili, çaj frutash ose kafe me drithëra. Ushqimet neutrale as nuk e ftohin dhe as nuk e ngrohin trupin. Ata nuk kanë asnjë efekt ndryshimi të temperaturës tek ne dhe janë të destinuara për t'u ngrënë shumë. Ushqimet ngrohëse përfshijnë: Spelte jeshile, tërshërë, oriz i ëmbël, kopër, kungull Hokkaido, gështenja, lakër Brukseli, qepë të skuqura, qepë, presh, hudhër të egër, qiqra, rrikë, mustardë pluhur, anise, fazan, mish dreri, lepuri i egër, derri i egër, djathë i fermentuar, pulë, djathë dele, djathë dhie, sallam , proshutë, mish i pjekur dhe i tymosur, peshk i tymosur, açuge, karkaleca, merluc, skumbri, midhje, salmon, karavidhe, açuge, pllakë, ton, uthull, majdanoz, arra, pishë arra, qershi, shegë, kajsi, pjeshkë, rrush të thatë, qumësht kokosi, shumë erëza dhe barishte si borzilok, rozmarinë, trumzë, rigon, pluhur paprika, qimnon, kopër, koriandër, qimnon, lozhë, gjethe dafine, borzilok, arrëmyshk, shafran i Indisë, dëllinja, vaji i farave të kungullit, vaji i kolmës, marzipani dhe pije të tilla si kafe, verë e kuqe, lëng qershie, çaj kopër, liker, verë orizi ose verë porti. Për sa i përket sjelljes së temperaturës, këto ushqime sigurojnë një furnizim të mirë bazë të nxehtësisë. Ushqimet e nxehta përfshijnë: Mish deleje i bluar, mish qengji, verë e zier, mish dreri, djathë blu, spec djegës, kerri, piper, alkool i fortë, hudhër, xhenxhefil i tharë dhe kanellë Metodat e nxehta të gatimit si pjekja në skarë dhe pjekje shtojnë gjithashtu "energjinë e nxehtë" në ushqimin tonë. Kujdes me këto termale, sidomos në verë. Në dimër, megjithatë, mund të ndihmojë që trupi ynë të mos vuajë shumë nga i ftohti i jashtëm kur përdoret me moderim dhe qëllim. Në rast të dobësisë së përgjithshme, ushqimi i nxehtë ose metodat e përgatitjes mund të përdoren edhe në mënyrë terapeutike dhe të furnizojnë organizmin me energji aktive dhe ngrohëse. Ushqimet e nxehta mund të mbështesin sistemin imunitar dhe të largojnë të ftohtin e brendshëm ose të jashtëm. Megjithatë, kur konsumohen me tepricë, gjërat e nxehta gjenerojnë nxehtësi në trup dhe na dëmtojnë! Klasifikimi i ushqimit sipas efektit termik nga i ftohtë në të nxehtë: Lëngjet e frutave kane efekt ftohës Frutat kanë një efekt të ftohtë në ftohës Produktet e qumështit të acidifikuara (kos, dhallë...) kanë një efekt të ftohtë deri në ftohës Frutat dhe çajrat bimorë kanë një efekt ftohës Perimet kane ndikim të ftohta në neutrale Produktet e qumështit janë neutrale Drithërat dhe bishtajoret kanë një efekt neutral Vajrat dhe yndyrnat kanë një efekt neutral Arrat dhe farat kanë një efekt neutral deri ngrohes Mishi dhe peshku kanë një efekt ngrohës Erëzat kanë një efekt ngrohës në të nxehtë Kafeja dhe kakaoja kane efekt të nxehta Nga ky klasifikim themelor ka disa dallime të veçanta: Çajrat pikantë (çajrat e yogi-t) kanë një efekt ngrohës në të nxehtë Kopër, preshi, qepa, kungulli i errët, lakra e kuqe dhe lakra kanë një efekt ngrohës Qershitë, kajsitë dhe pjeshkët kanë një efekt ngrohës Qumështi i deleve dhe i dhisë kanë një efekt ngrohës Tërshëra ka një efekt pak ngrohës, elbi dhe gruri kanë një efekt ftohës Mishi i rosës ka efekt ftohes Shafrani i Indisë, nenexhiku dhe sherebela kane efekt ftohes Mishi i deles, qengji dhe dreri kane efekt të nxehtë Si mund të ndikoni në efektin termik: bëni më të ngrohtë: Ziej, avull, , , zbardh, piq, copëto, grij, bëj pure, turshi, tharë (p.sh. fruta të thata, barishte) nxehet ndjeshëm ndaj ngrohjes: skarë, rosto, rosto, skuq, përgatit në alkool përdorni erëza të nxehta bëni më shumë ftohje: mbin, thith në ujë, zhytem në salcë soje bëjnë dukshëm më shumë ftohje ndaj të ftohtit: ngrini, vendosni në kripë Shembuj praktik për këtë: Sipas TCM, domatet e papërpunuara janë të ftohta. Kur gatuhen në një salcë ose supë, ato bëhen më të ngrohta dhe kanë një efekt pak ftohës në neutral. Lentet janë neutrale. Duke mbirë, ato bëhen ftohëse. Mishi i viçit po ngrohet. Zierja e tij si një biftek e bën atë të nxehtë. Molla ka efekt ftohes. E gatuar si komposto, është neutrale. Shtimi i kanellës dhe karafilit bën që komposto të kete efekt ngrohes. Cilin efekt termik duhet të preferoni? Një rregull bazë me të cilin sigurisht nuk mund të gaboni është: Preferoni ushqime me efekt neutral, të kombinuara me ushqime ftohëse dhe ngrohëse. Hani ushqime të nxehta ose të ftohta me moderim. A ngrini lehtë dhe shpesh keni këmbë të ftohta? Më pas preferoni ushqimet me termale neutrale ndaj termave ngrohës dhe shmangni çdo gjë që është shumë ftohëse ose e ftohtë. A visheni në përgjithësi më pak se njerëzit e tjerë sepse ngroheni shumë shpejt? Më pas jepni përparësi ushqimeve me termale neutrale ndaj ftohjes dhe shmangni çdo gjë që ngroh apo nxehet. Nëse keni tendencë të ftoheni, por keni ndezje të nxehta në mes, qëndroni në mes. Termalet neutrale janë gjithashtu të mira për ata që gatuajnë për të gjithë familjen. Efekti i ngrohjes dhe nxehtësisë është i përshtatshëm për: Përjashtimi i të ftohtit që ka depërtuar (p.sh. çaji me xhenxhefil për një ftohje të freskët) Rritja e nxehtësisë së trupit, veçanërisht në sezonin e ftohtë stimulimi i fuqisë tretëse Dinamizimi i organizmit (p.sh. kur është i lodhur) Kujdes me ushqimin e nxehtë në: Problemet e lëkurës, migrena, shqetësimi i brendshëm, çrregullimet e gjumit, urthi, problemet e stomakut, kapsllëku, dëshirat, sëmundjet autoimune Efekti ftohës dhe i ftohtë është i përshtatshëm për: Ftohja e nxehtësisë së verës (p.sh. shalqini, kastraveci) Ftohja e nxehtësisë së brendshme (p.sh. çaji i kamomilit për temperaturën) Akumulimi i lëngjeve trupore në rast të thatësisë së brendshme (p.sh. lëkurë e thatë, jashtëqitje e thatë) qetësimin e nervave detoksifikimi Kujdes me ushqimin e ftohtë në: Tendenca për diarre, fryrje, ftohje të shpeshta, obezitet, humor depresiv, edemë, dëshirë e paplotësuar për të pasur fëmijë, urinim gjatë natës Permbledhje: Çdo ushqim dhe pije ka një efekt termik në trup, nga i ftohti në atë të nxehtë. Ushqimet termale neutrale duhet të përbëjnë pjesën kryesore të dietës sonë ditore, pra drithërat e gatuara, bishtajore, perime, arrat dhe farat, yndyrat. Kombinoni ushqime ngrohëse si peshku, mishi dhe erëzat me ushqime ftohëse si sallata jeshile dhe salca e kosit. Nëpërmjet përgatitjes mund të ndryshoni efektin e ushqimit në drejtim të ngrohtë ose më të ftohtë. Për shembull, perimet e pjekura në furrë janë më të ngrohta se perimet e gatuara, të cilat nga ana tjetër janë më të ngrohta se perimet e gjalla. Përdorni termale të nxehta dhe të ftohta në moderim (p.sh. erëza të nxehta, banane). Në këtë mënyrë ju shmangni zhvillimin e nxehtësisë dhe të ftohtit të brendshëm. Ushqimet tona të zgjedhura me kujdes, sigurojnë një ndjenjë trupore të shëndetshme dhe të ekuilibruar dhe ndihmojnë shpirtin qe ti pëlqen të jetojë në ne :) !

Përmbledhje e grupeve individuale të ushqimit termik - sipas medicines se lashte kineze

Përmbledhje e grupeve individuale të ushqimit termik - sipas medicines se lashte kineze

Parimet e medicines se lashte kineze jane mjaft logjike, p.sh. në dimër të hahen më shumë ushqime, të cilat ngrohin organizmin (p.sh. mish), ndërsa në verë të hahen më shumë ushqime (p.sh fruta dhe perime), të cilat ftohin organizmin. Ushqimet neutrale duhet të përbëjnë pjesën kryesore të ushqimeve tona ditore. Preferoni ushqime neutrale, të kombinuara me ushqime freskuese dhe ngrohëse. Hani vetëm ushqime të nxehta ose të ftohta me masë! Ushqime të ftohta Ushqime ftohëse Ushqimet freskuese Ushqimet neutrale Ushqime të ngrohta Ushqime të nxehta ​Kamomil, kivi, luleradhiqe, nenexhik, raven, marigold, domate, shalqi ​Goca deti, birrë, rosë, luleshtrydhe, çaj jeshil, lepur, mëlçi lepuri, midhje, kuark, kripë, sepje, qumësht soje, tofu ​Agar, aloe vera, amarantë, ananas, mollë, portokall, angjinare, patëllxhan, avokado, valerian, banane, dardhë, lulelakër, brokoli, dhallë, kërpudha, lakër kineze, qumësht i trashë (kefir), marule akulli, marule qengji, djathë i freskët, elb, grejpfrut , Kastravec, mel, barishte, pjepër, havjar, kefir (qumësht i butë), marule, kreshtë, kos me qumësht lope, lovage, gëlqere, mango, dardhë zvicerane, alga deti arame, alga deti daruma, alga deti dulma, alga deti nori, alga deti wakame, balsam limoni Mirabelles, lakër fasule mongoze, speca, boronicë, ftua, rrepkë, rrush pa fara, çikoe e kuqe, raketë, slota, rrush pa fara e zezë, manaferra të zezë, salsifikë e zezë, selino, sena (gjethe), derdhje, spinaq, ribwort, fasule , Selino, çikore të bardhë, susam të bardhë, shparguj të bardhë, grurë, limona, kunguj të njomë ​Fasule Adzuki, aronia, kërpudha, patate, boronica, orizi kafe, kokërr, hikërror, gjalpë, Cashew (arra shqeme), kuskus, spelt, vezë - verdhë veze, vezë - proteina, bizele, Gjalpë kikiriku, kikirikë, vaj kikiriku, fiq, djathë feta, patë, bizele të verdha, kafe kokërr (kafe Caro), xhinko, thjerrëza jeshile, ullinj jeshil, sojë jeshile dhe të verdhë, shparguj jeshil, tërshëra, lajthi, pulë supë pule, harengë, mjedra, mjaltë, mëlçia e pulës, karavidhet, kantarioni, arra Kamerun, krap, patate, qiqra, kohrabi, kokos, yndyrë kokosi, qumësht kokosi, djath lope, qumësht lope, fara kungulli, salmon, livando, vaj liri, farë liri, thjerrëza, misër, vaj misri, skumbri, mandarina , Bajame, gjemba qumështi, tul (i bërë nga kockat), miso, karotë, fasule mongoze, fasule mongoze, qumësht gjiri, vaj ulliri, papaja, arra braziliane, pastinake, kumbulla, fëstëk, peshk i rrafshët, gjel deti, quinoa, vaj rapese, mish dreri , Basmati oriz, mëlçi viçi, thekër, rrush të thatë, fasule të kuqe, Thjerrëza e kuqe, panxhari, lakra e kuqe, shafrani, sherebela, sardelet, lakra turshi, kos deleje, qumësht deleje, fasule të zeza, ullinj të zinj, soje e zezë, susam i zi, yndyrë derri, mish derri, vaj susami, shiitake, soje, Vaj soje, salcë soje tamari, vaj luledielli, jamball, peshk tuna, kallamar, verë rrushi, thëllëza, ujë, fasule të bardha, lakër të bardhë, sheqer të bardhë, oriz të egër, ​borzilok, lakër, fenugreek, spec djegës, kerri, hurma, kopër, gështenja të ëmbla, uthull, eukalipt, fazan, kopër, troftë, qepë pranverore, pulë, lepur, dre, xhenxhefil (i freskët), kamomil, qershi, hudhër, koriandër , Karkaleca, karavidhe, kungull, shafran i Indisë, qengji, karavidhe, marjoramë, malt, melasë, qumësht gjiri, vaj nga arra, rigon, majdanoz, lakër speci, mish, pjeshkë, arra pishe, presh, mish dreri, viçi, sheqer kallami, lakër brukseli, rozmarinë, verë të kuqe , Djathë deleje, djathë dhie, qepë, kafe të zezë, çaj të zi, fara sinapi, dëllinjë, arra, oriz i bardhë, mish dreri, derri i egër,, qumësht dhie, kanellë (degëz), qepë ​Anise (anise yll), piper cayenne, djegës, karafil, xhenxhefil (i tharë), kardamom, rrikë, arrëmyshk, piper, trumzë, kanellë të bluar

bottom of page